Door Reinoud Dik

Redacteur

Bij introductie te duur, nu een aanrader

Radeon RX 7700 XT Round-up

28-05-2024 • 06:00

109

Singlepage-opmaak

Testmethode

Onlangs hebben we onze testmethode voor videokaarten vernieuwd. We richten ons nog steeds primair op de onderlinge verschillen tussen de uitvoeringen van de diverse fabrikanten en in grote lijnen zullen de gamingprestaties van alle kaarten met dezelfde gpu vergelijkbaar zijn. Onze testmethode heeft vanaf nu echter een grote overlap met de test van onze gpu-reviews. Dat betekent een vaste lijst van tien games, waarvan we met de gemiddelde behaalde framerates een gewogen gemiddelde berekenen om tot de prestatiescores te komen. Met deze prestatiescores vergelijken we de onderlinge verschillen tussen de geteste modellen van deze round-up en we tonen in de grafieken ook de prestatiescores van andere gpu's.

Bij eerdere round-ups van videokaarten ging verreweg de meeste tijd zitten in de koelerefficiëntietest. Daarvoor moesten alle deelnemers op dezelfde vaste kloksnelheid en spanning ingesteld worden en moest de ventilatorsnelheid aangepast worden om een vaste geluidsdruk te behalen. Deze test gaf een mooi inzicht in de efficiëntie van alle koelers op de verschillende videokaarten, maar voor gebruikers en lezers gaven de resultaten naar verhouding weinig praktische inzichten. Daarom testen we vanaf nu videokaarten alleen op standaardinstellingen, op het stille bios als de kaart een biosswitch heeft. We gebruiken enkel de synthetische 3DMark Speed Way om de prestaties van een OC-bios of een Performance Mode te vergelijken, mits de videokaart deze heeft.

De geluidsproductie en de koelprestaties worden dus allemaal gemeten zoals de fabrikant ze heeft afgesteld en zoals de gebruiker ze zal ondervinden zonder aanpassingen te doen. Het voordeel van deze wijziging in onze testmethode is dat er veel sneller getest kan worden om tot nuttige resultaten voor de praktijk te komen en we daarmee vaker round-ups van verschillende videokaarten kunnen publiceren.

Geluidsproductie en stroomverbruik

We doen de meting van de geluidsproductie in onze geluiddichte ruimte op een afstand van 50cm, met de decibelmeter schuin op de videokaart gericht. De drempelwaarde voor onze metingen is 12dB(A); dat mag je opvatten als volledig stil. Tijdens de Idle-test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast tijdens het weergeven van een statisch bureaublad in Windows. De Load-test is gebaseerd op een verlengde gametest van 15 minuten, zodat de videokaart tijd heeft om op te warmen en zijn maximale geluidsproductie te bereiken.

De stroommeting voeren we uit met een zogenoemde riserkaart van fabrikant Adex, die we tussen het PCIe-slot en de videokaart in plaatsen. Op die manier kunnen we niet alleen de stroom meten die door de losse stroomkabels loopt, maar ook het vermogen dat de videokaart rechtstreeks uit het PCIe-slot betrekt. Voor de meting vertrouwen we op verschillende exemplaren van de Tinkerforge Voltage/Current Bricklet 2.0. Voor de slotmeting is de riserkaart met een dergelijke bricklet uitgerust. Om de stroom van de PEG-kabel te meten, is de bricklet samen met de benodigde connectors op een speciaal voor onze test ontworpen printplaat geplaatst. Afhankelijk van het aantal stroomkabels dat een videokaart vereist, gebruiken we uiteraard diverse meters.

Stroomverbruik meting videokaartenTinkerforge stroommeter

Testsysteem

Voor de tests van de videokaarten gebruiken we ons vaste testsysteem, gebaseerd op een watergekoelde Intel Core i9-13900K-processor, overgeklokt naar 5,5GHz-allcore. Omdat de e-cores van deze processor in een aantal van onze tests tot prestatieverlies leiden, hebben we die op ons platform geheel uitgeschakeld. Daarmee blijven dus enkel alle acht performancecores met zestien threads actief. Als werkgeheugen gebruiken we 32GB snel DDR5-7200 met relatief strakke timings, zodat de cpu en het ram zo min mogelijk de beperkende factor vormen voor het meten van gpu-prestaties.

De exacte specificaties van het testsysteem zijn in de tabel hieronder te vinden.

Testsysteem gpu's
Processor Intel Core i9-13900K (p-cores @5,5GHz, e-cores uitgeschakeld)
Moederbord Gigabyte Aorus Z790 Master (resizable bar ingeschakeld)
Werkgeheugen G.Skill Trident Z RGB F5 32GB (2x 16GB) DDR5-7200 CL34-45-45-115
Ssd Silicon Power XS70 4TB
Voeding FSP Hydro PTM Pro ATX3.0 1200W
Koeling Alphacool Eisblock XPX, Alphacool XT45 480mm-radiator, Alphacool D5-waterpomp, be quiet Pure Wings 2-ventilators
Testbench Streacom BC1 V2 Benchtable
Besturingssysteem Windows 11