Door Jurian Ubachs

Redacteur

Cities Skylines in de middeleeuwen

Manor Lords Preview

04-05-2024 • 06:00

112

Multipage-opmaak

Weten wat je kan verwachten

Titel Manor Lords

Manor Lords

Platform Windows
Ontwikkelaar Slavic Magic
Uitgever Hooded Horse
Releasedatum N.n.b. (Nu in Steam Early Access)

Er zijn games die al heel populair zijn voordat iemand er ook maar een seconde mee heeft kunnen spelen. Meestal is dat het resultaat van goed geoliede marketingmachines. Grote uitgevers maken hun volgers immers al maanden of zelfs jaren lekker met allerhande updates en brengen hun games zo effectief onder de aandacht. Manor Lords is niet zo’n game. Manor Lords heeft geen grote uitgever achter zich en al helemaal geen grote ontwikkelaar. Sterker nog, ontwikkelstudio Slavic Magic bestaat eigenlijk maar uit één persoon. Greg Styczeń werkte voor Manor Lords grotendeels alleen, al heeft hij ook dingen uitbesteed aan anderen. Het is immers weinigen gegeven om alle facetten van een game zelf te ontwerpen, ontwikkelen, programmeren en ga zo maar door. Toch deed Styczeń het meeste solo. Hij bedankte meermaals voor samenwerkingen met grote uitgevers of investeerders en haakte pas twee jaar geleden uitgever Hooded Horse aan, dat onder meer Terra Invicta en Sons of Valhalla uitgaf.

Die aanloop maakt Manor Lords al meteen vrij uniek. Het is een passieproject van iemand die de game wilde maken die hij voor ogen had, zonder concessies te doen aan eventuele partners of ontwikkelaars met een andere mening. Daardoor heeft Manor Lords meteen een streepje voor bij veel mensen, wat ook wel blijkt uit het aantal keer dat de game ‘wishlisted’ is op Steam. Meer dan drie miljoen gamers zetten de game op hun verlanglijst en binnen enkele dagen na de earlyaccessrelease stonden er al tienduizenden gebruikersrecensies op het platform. In een tijd waarin grote uitgevers de gamewereld domineren met efficiëntie in productie, marketing en conversie, voelt Manor Lords als een frisse wind.

Toch zal de game zich nog wel moeten bewijzen. Nu, maar ook komende maanden of zelfs jaren. De game is in early access op diverse punten meer een soort ‘proof of concept’ dan dat het een volwaardige game is. Je ziet de filosofie van de maker en kunt alvast spelen met een groot aantal ideeën dat daarbij hoort, maar tegelijk ontbreekt er ook nog veel en werkt lang niet alles zoals het zou moeten werken. Daardoor verliest de game na de openingsfase al snel zijn aantrekkingskracht. Een echte endgame, iets dat jouw goedlopende imperium na een tijdje nog echt in gevaar brengt, is er nog niet. Dat is niet erg, mede omdat Slavic Magic daar ook eerlijk over is. De game gaat in early access om gamers alvast de kans te geven ermee aan de slag te gaan, maar die gamers moeten niet verwachten een volledig afgewerkt product voor zich te krijgen.

Nadruk ligt op bouwen

Ook moeten die gamers niet verwachten dat dit een soort mix tussen Age of Empires, Total War en Cities Skylines of iets in die richting is. De vergelijking ‘Cities Skylines in de middeleeuwen’ komt nog het meest in de buurt. Manor Lords gaat primair over het opbouwen van je eigen middeleeuwse dorpen en steden, niet over het opbouwen van gigantische legers om je vijanden mee van de map te vegen. Vechten speelt zeker een rol, maar die rol is vele malen kleiner dan die van het opbouwen en managen van je dorp. Je grootste vijand is een tekort aan voedsel of brandhout, niet de bandieten die af en toe opduiken of de legers van een rivaliserende baron die soms langs wandelen.

Manor Lords is zelfs zo gericht op citybuilding, dat je kunt kiezen om je alleen daarop te richten. Voor je een spel start, kun je een keuze maken uit verschillende spelmodi, die bepalen in hoeverre je lastig gevallen zult worden tijdens je bouw. Heb je daar geen zin in, dan kun je het allemaal uitzetten. Ik koos zelf voor een middenweg waarbij er van tijd tot tijd wel wat rovers voorbij kwamen en ik uiteindelijk ook wel meer gebieden moest zien te bezitten dan de rivaliserende Baron, maar waarbij dat nooit voelde als de hoofdzaak. Af en toe werd er even gevochten, maar daarna kon ik toch vooral snel terug naar het bekijken waar ik mijn volgende huizenblok wilde bouwen of welke grondstof ik wilde in- of exporteren via mijn handelshuis.

Manor Lords

Van vijf families naar een grote stad

Beslissingen over nieuwe huizenblokken en handel zijn aan het begin van een potje nog niet aan de orde. Elk potje begint in de early access van Manor Lords met vijf families. Dit zijn je ‘settlers’, je eerste werkers, die de eerste gebouwen van je dorpje gaan neerzetten. In deze fase houdt Manor Lords je handje nog een klein beetje vast, want het is hier best gemakkelijk om je ontluikende dorpje vast te laten lopen nog voor het goed en wel begonnen is. Je hebt namelijk maar beperkt wat grondstoffen die je kunt gebruiken om te bouwen, daarna zul je alles zelf moeten verzamelen in de omgeving. Als je je hout opmaakt voordat je een Lumber Mill hebt gebouwd, dan kun je die niet meer bouwen en heb je geen bron voor hout meer. Dan houdt het eigenlijk wel een beetje op. Later krijg je wat meer opties en kun je tekorten altijd wel aanvullen, maar in het begin moet je even opletten wat voor keuzes je maakt.

Niets gebeurt automatisch

Die keuzes gaan ook over wat de taken zijn die je aan elke familie toewijst. Elk gebouw dat je bouwt heeft mensen nodig die er in werken; anders staat dat gebouw er voor de sier. Je kunt families toewijzen aan zo’n gebouw, bijvoorbeeld je opslagschuur, en die mensen gaan er dan aan de slag. De mensen die werken voor je opslag, halen bijvoorbeeld brandhout op bij de houtzagerij, of steen vanuit de steengroeve. Medewerkers van de graanschuur pikken etenswaren op, zoals bessen die geplukt zijn of vlees dat jagers hebben verzameld. Tenminste, als je mensen had aangewezen om bessen te plukken of om te gaan jagen. Zeker in het begin vereist dit micromanagement, want er zijn meer taakjes te doen dan families om er op te zitten. Je zult soms dus een familie even weg moeten halen bij een gebouw, omdat je ze elders harder nodig hebt. En: alleen families die geen toewijzing hebben, helpen bij het bouwen van nieuwe gebouwen en zijn beschikbaar om de ossen te begeleiden die boomstammen rondslepen die gebruikt worden bij de bouw. Je zult dus ook wat mensen ‘vrij’ moeten houden, zodat je bouwwerkzaamheden niet stil komen te liggen.

Manor Lords

Positieve approval rate

In het begin is dit allemaal overzichtelijk genoeg. Je kunt je plukkerfamilie als de opslag van hun werkstation vol is even aan het werk laten gaan als graanschuurmedewerkers. Dan verplaatsen ze de bessen dus naar de schuur of bieden ze het aan op de lokale markt. Zo kun je de route die je producten af moeten leggen best aardig managen. Natuurlijk wordt het wel langzaam wat ingewikkelder als je meer verschillende producten hebt. Wanneer je dorp voortvarender wordt, kun je de huizen in het dorp ook verbeteren. De families die dan in die huizen gaan wonen, zullen echter ook meer eisen hebben. Ze willen bijvoorbeeld meer soorten voedsel of soorten kleding kunnen kopen in je dorp en zijn sneller ontevreden als je er niet in slaagt om aan hun eisen te voldoen. Die tevredenheid is belangrijk, want de approval rate van je volk bepaalt hoe snel je dorp kan groeien. Zolang ze meer dan 50 procent tevreden met je zijn, komen er gestaag families bij, maar zodra je goedkeuring verder daalt, komt er niemand bij en kan je bevolking zelfs krimpen. Dat is funest, want om verder te kunnen bouwen, heb je steeds meer families nodig.

Wat je met je dorp produceert, is in eerste instantie nodig voor je dorp zelf. Eten en brandhout zijn de basis, want dat zijn de indicatoren voor ‘Food’ en ‘Fuel’ die aangeven hoe lang je dorp kan doordraaien zonder dat er tekorten ontstaan. Voedseltekort leidt tot hongersnood en een tekort aan Fuel leidt tot verkleumde burgers en stilvallende gebouwen die niet kunnen functioneren zonder brandhout. Maar er is nog zoveel meer. Je kunt bijvoorbeeld ook ijzer delven, dat verwerken en daar gereedschap mee maken. Of je kunt klei opgraven en daarmee dakpannen bakken. Dat soort verwerkte producten heb je soms zelf nodig. Huizen van niveau 2 of 3 hebben bijvoorbeeld ook dakpannen nodig. Maar deze waardevolle spullen doen het ook goed op de handelsmarkt.

Handel

Handelen is top, maar ook frustrerend. Het is op dit moment de beste bron van inkomsten in de game. Als je productie eenmaal loopt, is het best makkelijk om de benodigde grondstoffen via import binnen te halen, waarna je de verwerkte producten die daaruit gemaakt worden weer voor meer exporteert. Handel is daarnaast ook een prima redmiddel om magere winters te overleven. Wat je verdient met de verkoop van je duurdere spullen, kun je dus gebruiken om meer eten te kopen. Ook kocht ik de benodigdheden voor mijn soldaten via deze weg in, omdat dat sneller ging dan alles zelf maken.

Manor Lords

Dat komt ook doordat het maken van wapens gebeurt door een familie die je de taak hebt gegeven hun huis om te toveren tot smederij. Je kunt bepaalde beroepen toewijzen aan huizen, maar je moet er rekening mee houden dat het huis vanaf dat moment bepalend is voor wat die familie doet. Anders gezegd: als jij een huis van level 2 hebt en je kiest ervoor om daar een brouwerij van te maken, dan gaat die familie vanaf dat moment alleen nog maar ale produceren. Je kunt ze niet meer toewijzen aan algemene gebouwen om daar taken te doen. Ze verdwijnen dus uit je overkoepelende ‘workforce’. Dat is later niet zo’n probleem meer, maar zeker in de eerste uren moet je goed opletten dat je niet te veel families op deze manier vastzet in specifieke beroepen.

Vechten kost tijd en geld

In het aankopen of maken van wapens en schilden vind je een volgend voorbeeld van de verregaande mate van micromanagement van Manor Lords. Een leger ontstaat hier niet zomaar. Wat er gebeurt als jij via het Military-menu een nieuwe unit aanmaakt, is dat je tegen je gewone dorpelingen zegt: jullie zijn nu samen deze eenheid. Als ik jullie oproep, ren je naar huis, pak je je wapens en verzamel je je op de aangegeven plaats. Dus als jij een speereenheid in het leven roept, moet je wel zorgen dat de leden van die eenheid in je handelscentrum of bij de smid een speer en een schild kunnen komen halen. Het betekent ook dat als je besluit een gevecht aan te gaan en je militaire eenheden mobiliseert, al het andere werk voor een groot deel stil komt te liggen. Een al te lange militaire campagne kan de ontwikkeling van je dorp dus negatief beïnvloeden.

Huurlingen voor je laten vechten

Een leuke tussenoplossing is het inhuren van mercenaries. Deze huurlingen zijn handig, want ze komen opdraven en vechten voor je, zonder dat je dorp ondertussen plat komt te liggen. Belangrijker nog: mocht je verliezen, dan ben je niet ineens de helft van je dorpelingen kwijt. Het nadeel van mercs is dat ze geld kosten. Dat is niet zomaar geld; ze kosten jou persoonlijk geld. Je hebt in Manor Lords namelijk twee potjes: de kas van het dorp en je persoonlijke schatkist. De kas van je dorp bepaalt wat je mogelijkheden zijn in handel en in het bouwen van upgrades voor gebouwen of huizen. Om huurlingen te betalen heb je echter je eigen geld nodig. Dat kun je verdienen door kampen van bandieten te vinden en in te nemen. Je krijgt dan de vraag of je het gevonden geld zelf wilt claimen of aan je dorp wilt schenken. In de beginfase, wanneer je dorp nog best arm is, kan het handig zijn om het aan je dorp te geven, maar later is zelf claimen slim, want dan heb je wat ‘oorlogskas’ voor als je huurlingen nodig hebt.

Manor Lords

Een andere methode om aan persoonlijk geld te komen, is om belastingen te heffen. Dit kan vanaf het moment dat je dorp gevorderd genoeg is om een Manor te bouwen. Je kunt dan niet alleen belastingen heffen, maar ook een wat professioneler leger samenstellen. Je persoonlijke garde bestaat uit beter getrainde soldaten, die duurder zijn om te verkrijgen en van een passende uitrusting te voorzien, maar wel professionals zijn. Deze eenheid kun je eropuit sturen zonder dat het geld of werkers kost en dat is een voordeel op zichzelf.

Zo heb je binnen ongeveer een uur al best een aardig dorpje staan, met wat bewapende burgers om je te verdedigen en steeds meer macht. Met die macht kun je nieuwe gebieden claimen. De kaart telt acht regio’s. In het scenario dat ik speelde, nam ik het op tegen een Baron die ook regio’s probeerde te claimen. Wanneer een speler een regio claimt, krijgen andere spelers daarvan een melding en op dat moment kun je de tegen die claim in gaan. Welk recht denkt die ander immers te hebben op dat specifieke gebied? Het antwoord daarop is nu nog vrij eendimensionaal. Je kunt het toestaan of je kunt dat niet doen en dan sturen jullie beide een leger naar een aangewezen slagveld om daar uit te maken wie de baas wordt over het gebied in kwestie. In de uiteindelijke game zal dit veel diepgaander zijn. Je kunt dan met ‘Kings Favour’ waarschijnlijk ook gebieden claimen door een goede relatie met de koning te onderhouden. Ook zal het nu nog heel summiere diplomatiesysteem dan waarschijnlijk een stuk verder uitgewerkt zijn. Dit is er nu nog niet, waardoor het nu vaak een kwestie is van claimen, eventueel vechten, en klaar.

Manor Lords

Wanneer je eenmaal een tweede of zelfs derde regio aan het bebouwen bent, merk je dat de game hier nog niet helemaal klaar voor is. Je begint in elk regio namelijk met een nieuw groepje settlers van vijf families, die beginnen met het bouwen van de essentieelste gebouwen, waarna het dorp langzaam gaat groeien, et cetera. Dat riedeltje is keer op keer hetzelfde. Je kunt het iets versnellen door die settlers wat meer grondstoffen en geld mee te geven van je al bestaande dorp, maar daar houdt de ontwikkelingshulp wel op. Je kunt ruilhandel bedrijven tussen twee dorpjes, maar het nieuwe, arme dorp moet wel altijd iets terugsturen dat de waarde van wat je er heen stuurt compenseert. Het is dus nog niet zo makkelijk om je nieuwe dorp zomaar van een flinke lading bruikbare goederen te voorzien.

Assistent gezocht

Wat ik daar mis, zijn wat je noemt ‘quality-of-lifefeatures’. Wat als ik helemaal geen zin heb om nog een dorpje van begin af aan op te bouwen? Of: wat als ik dat wel wil, maar geen zin heb om twee of drie dorpjes tegelijk te moeten micromanagen? Ik zou het logisch vinden als de maker uiteindelijk nog de optie toevoegt om een soort ‘assistent-Lord’ aan te nemen, die dorpen draaiend houdt als jij aangeeft dat je je op een van je andere dorpen wilt richten. Manor Lords kan gewoon op pauze. Als de tijd stilstaat, kun je alles goed regelen voor je dorpjes, maar het wordt na verloop van tijd een steeds tijdrovendere klus, zelfs als de tijd stilstaat.

Manor Lords

Wat ook jammer is, is dat er gevoelsmatig wat hulpmiddelen ontbreken die de game overzichtelijker hadden kunnen maken. Niet dat een game als deze per se spreadsheets moet hebben, maar: waar zijn mijn spreadsheets!? Alle gekheid op een stokje: het zou handig zijn als je ergens een overzicht zou kunnen krijgen van al je families en de taken die je aan ze hebt gegeven. Ook een overzicht van al je gebouwen en hoeveel je van elk gebouw hebt, zou makkelijk zijn. Een balansboekje waar alle te verwachten inkomsten en uitgaven in staan, mis ik ook. Volgens mij bestonden dat soort administratieve documenten ook in de middeleeuwen al wel. Het klinkt als een handige feature om in de toekomst nog toe te voegen.

Nog veel niet aanwezig

Dat er nog zaken toegevoegd gaan worden, blijkt duidelijk als je Manor Lords aan het spelen bent. Je ziet bij veel features staan dat ze nog niet beschikbaar zijn in de earlyaccessversie. Diverse onderdelen van de techtree kun je niet vrijspelen of zitten nog niet in het spel en dat geldt ook voor allerlei Policies die je kunt hanteren in je dorp. Daarnaast zit er een maximum aan hoe ver je je dorp kunt doorontwikkelen en zijn sommige bouwwerken alleen nog cosmetisch. In de uiteindelijke game zul je een Tax House neer kunnen zetten, waarna je ook andere soorten belasting kunt heffen. Je dorpelingen worden ontevreden van belasting betalen, maar zijn een stuk meegaander als je erbij zegt dat het is om een op handen zijnde oorlog te kunnen betalen. Dat je met hun geld professionele soldaten inhuurt, betekent immers ook dat zij het dorp niet hoeven te verlaten en niet bloederig aan hun einde zullen komen op een slagveld. Dat is best een goede reden om de staatskas wat extra te willen spekken.

Indrukwekkende graphics

Zo hebben we dus een citybuilder die vooral inzet op een hoog detailniveau en micromanagement. Dat zou niet half zo leuk zijn als die insteek ook weergegeven wordt in de graphics. In games waarin je de wereld van bovenaf ziet, zijn details op het eerste gezicht niet het belangrijkst, zou je denken. Dat denk je dan verkeerd. Juist de details maken een game als Manor Lords indrukwekkend. Dat elke handeling die in je dorp verricht moet worden, voorzien is van bijpassende animaties, is een groot compliment aan Slavic Magic. Het levert de game een flinke lading geloofwaardigheid op. Als je na een tijdje een aardig dorp hebt en eens de tijd neemt om te kijken hoe het dagelijkse leven zich afspeelt, is dat leuk om naar te kijken. Je boerenfamilies staan op het land te zaaien, je houthakkers zijn met een os in de weer om een net omgehakte boom te verplaatsen en verderop bouwen dorpelingen een nieuw huis. Een stukje verder wandelt een kerel met planken die nodig zijn bij een verbouwing, en rond het handelscentrum rijden wagens af en aan om spullen te importeren en exporteren. En nog wat verderop loopt de dakloze Herman.

Herman

O ja, Herman. Dat is een verhaal apart. Herman is een dorpeling die met zijn familie in de beginfase aan het werk was als bessenplukker. Met hun noeste arbeid zorgden ze dat de reserves aangevuld werden en iedereen te eten had. Een boerderij was er nog niet, dus buiten vlees en bessen om was er nog niet veel te eten. Herman had echter de pech dat zijn huis werd getroffen door een brand. Zijn huis was volledig afgebrand. Gelukkig wel zonder hem, zonder Herman, want die … was op dat moment aan het werk.

Manor Lords

De brand werd geblust en de dorpelingen hielpen mee om het huis snel te herbouwen. Alleen … toen de renovatie voltooid was, ging er ineens een andere familie in dat huis wonen. Herman en zijn familie waren ineens dakloos en ik kon er niets tegen doen. Ik bouwde nieuwe huizen zat, maar Herman bleef elke winter door de kou struinen, in levensgevaar omdat hij geen dak boven het hoofd had. Inmiddels was Herman wel uitbater van onze taveerne geworden. Wellicht dat hij daar ruimte heeft voor een bedje. Hoe dan ook: het mag duidelijk zijn dat dit soort bugs zeker in deze earlyaccessversie zitten.

Bug of foutje?

Dat is niet erg. Het enige dat ik er lastig aan vind, is dat het soms onduidelijk is of iets een bug is, of dat de game sommige dingen gewoon niet heel goed uitlegt. Zo bleven bijvoorbeeld vaak spullen liggen in mijn Trading Post. Dat voedsel dat daar dan ligt, is nodig in het dorp, maar het ligt daar maar. Waarom? Goede vraag. Ik had het maximaal aantal families in de Trading Post en ook in de Granary werken, maar toch bleef er steeds voedsel liggen. Zorgen dat afstanden kort zijn tussen de verschillende gebouwen waar producten langs moeten, is trouwens altijd wel een goed idee. Ik had bij mijn eerste poging tot tarwe verbouwen om brood te maken de fout gemaakt dat mijn molen op een berg stond, een heel eind van de akkers vandaan. Dan moeten de boeren dus elke keer dat hele eind lopen om graan weg te brengen. Ja, zo gaat de productie van brood wel even duren …

Manor Lords

Terug naar de graphics, want daar valt meer over te melden. Manor Lords ziet er namelijk niet alleen goed uit in de details. De game is echt prachtig, op allerlei verschillende manieren. Zoom uit en je ziet je dorpje liggen op het mooi glooiende landschap van deze earlyaccessmap. Veranderende lichteffecten, met dank aan volumetrische wolken die af en toe voor de zon langs trekken, geven het aanblik een behoorlijk realistische uitstraling. Datzelfde geldt voor de horizon, met uitgestrekte bossen aan de ene kant en opdoemende bergen aan de andere kant. De look van het landschap verandert ook door weerseffecten en de veranderende seizoenen. Onweersstormen maken indruk en zorgen dat je rustig weer meer gaat waarderen en sneeuw in de winter verandert je dorpje in een soort interactieve kerstkaart.

Rondlopen in je eigen dorp

De kers op de grafische taart is misschien nog wel de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan je dorp. Je kunt jezelf met een druk op de knop op de grond, midden in je eigen dorp zetten en dan even vrij rondlopen. Je burgers gaan ondertussen gewoon door met hun leven, dus je ziet de dagelijkse arbeid om je heen gebeuren terwijl je geniet van al het moois dat onder jouw bezielende leiding is opgebouwd. Een goed voorbeeld van een extra optie die niet cruciaal is voor de game, maar die wel net dat beetje extra geeft.

Manor Lords

Net dat beetje extra is ook terug te vinden als we wat dieper duiken in de achtergrond achter wat we op beeld zien. Zo is er voor de animaties van de burgers gebruikgemaakt van motioncapturing en zijn de natuurgetrouwe gebouwen en omgevingen te danken aan een combinatie van Quixel Megascans en fotogrammetrie, wat bijdraagt aan het verkrijgen van een geloofwaardige spelwereld met daarin gebouwen die op de juiste manier ingeschaald zijn ten opzichte van die wereld. Tenslotte maakt Manor Lords gebruik van destructiesimulaties die in Houdini zijn gemaakt. Op dit moment verloopt het instorten nog scripted, maar in de toekomst zou een realtime physicsengine die rol over kunnen nemen. De voordelen van het systeem zijn echter ook zichtbaar in het opbouwen van bouwwerken: doordat er data is over de structuur van elk gebouw, kunnen de gebouwen ook in de opbouwfase tot in detail getoond worden. Je ziet van elk huis bijvoorbeeld eerst het geraamte aan balken, voordat je een echt dak ziet. Ook dat draagt bij aan de geloofwaardigheid van alles wat je in Manor Lords ziet.

Draait al prima

Op het gebied van de performance is het eigenlijk nog te vroeg om al te veel te zeggen over Manor Lords. Vooropgesteld: de game draait zeker voor een earlyaccessgame al behoorlijk soepel. Ik speelde de game in 4k op een inmiddels wat verouderde game-pc met een AMD Ryzen 7 5800X-processor en een Nvidia Geforce 3080 RTX en gebruikte daarbij DLSS op de Quality-preset. Daarbij stonden alle verdere settings op hun hoogste optie, maar koos ik voor een lock op 60 frames per seconde omdat de eveneens verouderde monitor waar ik op speelde toch niet veel meer kan, maar je kunt ook een hogere lock kiezen, of de framerate unlocked laten. De game heeft verder alle varianten van upscaling die we tegenwoordig kennen. Zolang de game in early access is en er nog regelmatig patches verschijnen en nieuwe elementen worden toegevoegd, heeft het voor ons nog niet zoveel zin om een uitgebreide hardware- en upscalingtest te doen met Manor Lords. Wellicht dat we dat in een later stadium alsnog een keer doen.

Manor Lords

Voorlopige conclusie

Manor Lords is nog lang niet af, maar laat in deze vroege fase al wel zien waarom zoveel fans er al zo lang naar uitkeken. Dit is een vermakelijke, zelfs wat verslavende citybuilder met een indrukwekkend oog voor detail. Dat alles handmatig moet gebeuren en je voor elke actie een set handjes nodig hebt die je aan dient te sturen, wordt na verloop van tijd een tikje intens omdat de hoeveelheid micromanagement steeds groter wordt, maar dat al die handelingen ook in beeld worden gebracht, is indrukwekkend. Daarnaast is het ook knap hoe de game je een band laat opbouwen met je dorpelingen. Herman was in mijn verhaal natuurlijk een komische noot, maar tegelijk een uitstekende illustratie van hoe dorpelingen groeien van betekenisloze figuranten tot individuen waar je na vele winters steeds meer om gaat geven.

Natuurlijk zijn er nog wel bugs en kunnen veel dingen op dit moment nog beter. Er ontbreken nog veel features. Manor Lords is nu vermoedelijk ook nog lang niet zo goed als het uiteindelijk zal worden. Met een volledige featureset, de nodige quality-of-lifeverbeteringen en wat meer maps zou Manor Lords bijvoorbeeld al een sprong vooruit maken. Dat is knap, want wat er nu ligt, is zeker voor een earlyaccessrelease al vrij stabiel en leuk om te spelen. Dat is goed nieuws, zeker voor de ruim drie miljoen gamers die het spel op hun verlanglijstje hebben staan.

Reacties (112)

112
112
58
0
0
34
Wijzig sortering
Ziet er best een leuk spel uit voor de liefhebbers van oudheid en city building!

Het zou ook leuk zijn mocht dit spel verder gaan in de tijd. Dat je dus kan doorgroeien naar de hedendaagse tijd.
Zo'n spel mis ik echter wel. In Cities Skylines zou er bvb een mogelijkheid moeten zijn om bvb in het jaar 0 te kunnen starten waarin je wegen bouwt van in die tijd en zo upgrade naar de wegen van vandaag.. Met bijhorende architectuur en machines, etc..
Ik ben het ook niet eens met de "city skylines van de middel eeuwen"... ik vind het zelf veel meer lijken op The Settlers, en kwa combat op Total War 'light' (alhoewel het in Manor Lords voornamelijk je dorpelingen zijn die vechten, en je productie zo goed als stil ligt als je gaat vechten).
“ (alhoewel het in Manor Lords voornamelijk je dorpelingen zijn die vechten, en je productie zo goed als stil ligt als je gaat vechten).”

Zo ging het in begin van de middeleeuwen wel zo in Europa. Als de heer moest vechten werden de horigen van het land gehaald om mee te doen.
Niet de horigen, maar de vrije boeren moesten meevechten. Horigen waren daar juist van vrijgesteld en kon ook daarom een reden zijn om als vrije boer horig te worden.
“Horigen waren geen eigenaar van de grond en de gebouwen (de horigenhoeven) maar hadden hierover soms wel gebruiksrechten. In ruil daarvoor hadden ze verplichtingen, die konden bestaan uit:
het bewerken van de grond, waarvoor ze vaak een klein deel van de oogst voor eigen gebruik mochten behouden.
hand-en-spandiensten.
meevechten met hun heer als diens domein werd aangevallen of als de heer bijstand moest verlenen aan zijn heer.”


Wikipedia: Horigheid

Geldt ook voor de horige
Dat was de pre kuezerlijke romeinse tijd, in de middeleeuwen was dat niet zo.
Ach, beetje platgeslagen gezegd natuurlijk he, zo'n vergelijking is nooit helemaal dekkend. Settlers had ook prima geweest inderdaad. Of iets als Tropico...
Puur op de omschrijving afgaande lijkt het iets op Banished maar dan met een beetje oorlog erbij.
Als iemand die van o.a. banished, they are billions, settlers en Anno heeft genoten klinkt dit interessant.
Que combat op Total War 'light' (alhoewel het in Manor Lords voornamelijk je dorpelingen zijn die vechten, en je productie zo goed als stil ligt als je gaat vechten).
Dit lijkt op het war systeem van Townsmen, klopt dat?
YouTube: Townsmen menyerang serang benteng bandit.
Ik denk dat dit niet echt een progressie sim gaat worden. Hooguit late middeleeuwen of ook nog renaissance. En dan houd het wel op.
Maar dan valt juist ook een stukje realiteit weg, het spel draait er tenslotte ook om dat je een band op kan bouwen met bepaalde inwoners. Als de tijdsperiode te groot wordt valt zoiets natuurlijk ook weg.
Daarnaast is de middeleeuwen een tijdspanne apart van het jaar 500 tot 1500, waar ondanks de redelijk grote stilstand toch nog aardig wat ontwikkelingen hebben plaats gevonden. (Opkomst van de kerk, de 3 grotere pest plagen en hoe daarmee omgegaan wordt (naast de kleine plagen), en nog een tal van andere ontwikkelingen. De opkomst van andere tijdsperiodes is dan ook niet echt nodig in mijn ogen)
Ik zoek geen realiteit in een videogame. Maak bv. GTA realistisch en je zit na 1 game sessie levenslang in de bak. Leuk!
Dat verschilt toch echt gewoon heel veel per game.
Ik ben het helemaal niet eens met de "city skylines van de middel eeuwen", daarvoor wordt er dan weer net te weinig gesimuleerd en ben jezelf veel meer aan het managen. Het is echt een eigen game met een heerlijk eigen atmosfeer. Wat ik vooral goed gedaan vind is de manier waarop gebouwen in een heel natuurlijk ogend (voor de middeleeuwen dan) gebogen wegen netwerk geplaatst kunnen worden.
En ja ik ben het wel eens met "het is nog lang niet af" stempel van de review, al is het al wel heel leuk om te verkennen wat er al wel is.
Huizen naast gebogen wegen zouden ze in Skylines ook wel mogen doen, daar kan dat zeker niet? Het is wel realistisch hoe een normale stad eruitziet.
Dat is goed!

P.S. Goede naam.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 13:56]

Het klinkt alsof ze aardig wat stappen door de tijd maken anders. 'De Middeleeuwen' is een bundel van meerdere periodes over bijna duizend jaar. Van oorlog met enkel wat opgeroepen boeren naar professionele ridders in vaste dienst is niet bepaald een ontwikkeling van één generatie.
Ik vind transport fever 2 daarom wel leuk :)

Logistiek plannen, steden bouwen zichzelf uit maar je kan het verkeer regelen, terwijl je steeds wat verder in de tijd gaat
Klinkt als Age of Empires, maar daar ligt de nadruk meer op vechten, anders Civilization, maar da's een 4X.

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 13:56]

Dat was wat me eerst heel erg aantrok in Empire Earth. Van knokken met knuppels tot mech warriors. Erg benieuwd hoe dat met een stedenbouw spelletje zou doen inderdaad :9
Neem een kijkje naar "The Universim" :*)
Anoniem: 57411 4 mei 2024 07:27
Dat is knap, want wat er nu ligt, is zeker voor een earlyaccessrelease al vrij stabiel en leuk om te spelen.
De grote vraag die ik me altijd stel bij een interessante titel met vroege toegang is of het al het bedrag waard is dat er op dat moment voor gevraagd wordt.

In het verlengde daarvan of dat het spel vrij is van digitale restricties, zodat het mogelijk is om die versie te blijven spelen mocht een toekomstige update niet bevallen.
In het verlengde daarvan of dat het spel vrij is van digitale restricties, zodat het mogelijk is om die versie te blijven spelen mocht een toekomstige update niet bevallen.
Dan moet je hem op GOG aanschaffen. Geen activatie, geen DRM, geen verplicht-online-bij-spelen.

Alleen moet je wel even zelf de installer downloaden en bewaren als je bang bent dat een update niet bevalt, want ze bieden alleen de laatste versie aan.
Het fijne aan GOG is natuurlijk dat het DRM vrij is. Aan oudere versies zal daarom altijd nog wel te komen zijn, lijkt me.

Bedankt voor de tip in ieder geval!
Zoals in mijn andere post ja voor mij persoonlijk dik waard de 30 daarnaast steun ik een solo dev met een passie project beter dan wat aaa bedrijven de laatste 5 jaar hebben uitgebracht
Ik zie veel overeenkomsten met Townsmen.
De manier van bouwen. De economie. De afhankelijkheid van gebouwen aan elkaar. De seizoenen. Wat ik opzich alleen als een compliment kan zien.
Is dat een beetje vergelijkbaar met Knights&Merchants? Ik zoek daar nog een moderne versie van, maar of t is er niet, of ik heb dat oude spel teveel geromantiseerd in mn hoofd :p
In Knights & Merchants kon je in der daad je dorpelingen oproepen om te vechten.. maar van wat ik me herinner van dat spel wilde je dat liever niet doen en kon je beter een staand leger hebben... maar niet een al té groot leger want het voeden van zo een leger wanneer de 'eetklok' afging was een ramp want je moest een koerier voor élke soldaat langssturen met wat te eten. :+
Je wou dus een klein staand leger hebben en nét voor je ging aanvallen je leger enorm uitbreiden.

Sowieso romantiseer je het spel. Ik heb het jaren geleden nog eens opnieuw uitgespeeld en wanneer je eenmaal de 'truc' door had was het erg simpel, erg saai en erg eentonig om alle missies te voltooien. Oh en praat me niet over de afgrijselijke pathfinding.. :9

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 13:56]

Ik bedoelde het element dat gebouwen afhankelijk zijn van elkaar :p
Dat is toch in praktisch elke city builder zo?
Je gebouwen in Cities Skylines doen niet zo veel als ze geen stroom krijgen. :+
En in zoiets als Anno gaan ook 'fysiek' producten van delf/oogst gebouwen naar productie gebouwen en zo.

Als je dát aspect ervan zoekt dan zou ik Settlment Survival aanraden. Dat heeft mijns inziens redelijk goed diezelfde feel.. er zit alleen geen combat in en is enkel gefocussed op het opbouwen van een dorp maar ik vind dat best een vermakelijke game die voor mij iig een beetje diezelfde itch krabt als dat Knights & Merchants dat deed.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 13:56]

Kijk dan eens naar Anno 1800, of een van de eerdere delen.
De versie van Knights and Merchants die je mogelijk zoekt en die niet geromantiseerd is, is Knights and Merchants Remake. Dit is een modding project dat nog tot vrij recent is bijgehouden en waarvoor KaM: The Peasants Rebellion als basis is gebruikt. Voor zover ik weet wordt deze mod nog altijd in leven gehouden door een bruisende community van liefhebbers, inclusief servers waarop je zonder problemen online kan spelen. Het is zeer indrukwekkend hoezeer ze het spel hebben weten te verbeteren en voor online play geschikt hebben gemaakt. Inclusief AI-tegenstanders die wat weten te bouwen en vechten.
Time for chow, men!
Dat laatste denk ik :p Ik heb K&M vroeger ook helemaal grijs gespeeld als klein kereltje, ook nog multiplayer gedaan met seriele kabel en null modem.

Zag laatst dat hij op Steam beschikbaar is voor een paar euro en geprobeerd. Maar man man man :p Dat is wel even de roze bril af hoor :p Ik had hetzelfde met Anno 1602.

Heb mijzelf voorgenomen voortaan liever de roze bril op te houden :)
Vroeger vrij veel Anno gespeeld. Altijd goed mee vermaakt tot er heel veel 'interlocking' plaatsvind. Zoals de beschreven brood productie, waarbij je een hele keten in de gaten moet houden. Als dat te veel is dan is voor mij de lol er een beetje af en begin ik weer opnieuw. Hoop dat ze hier ook iets van een setting voor ontwikkelen net als de combat. Ik zou iets minder 'city building' en iets meer combat een leukere combinatie vinden.
Ja, op een bepaald moment wordt het voor mij in Anno toch ook een beetje te, zeker aangezien je productieproces ook verschillende eilanden overspant vanwege de verschillende grondstoffen (en plaatsgebrek). Mijn maincampagne van anno 1800 zit redelijk ver gevorderd, maar had het een aantal maanden niet gespeeld en om dan terug gewoon verder te gaan is niet te doen.
Nee, ik pik ook nooit een oude sessie terug op in anno. Je kan er uren naar kijken, dan uren verder spelen, en dan komt er iets op de proppen dat je overzien hebt en je hele economie onderuit haalt.

Het is nog gekker geworden met die high rise dlc. Dat is weer een hele aparte economie erbij. Maar ik geniet er wel van. Het is een eindeloos complexe puzzel die je zo ver kan spelen zonder ooit een einde te bereiken. Veel replayability hierdoor.
Ik heb de game op release gekocht en er in 3 dagen tijd 14u in gestopt (had de tijd). En het is echt een hele leuke game, maar echt early access. Persoonlijk heb ik de helft van de tijd het gevoel dat ik genaaid word door allerlei processen die je niet kunt beïnvloeden of enkel op zeer omslachtige wijze. Grote oogsten waar geen enkel stukje terug komt bij de bevolking, maanden doen over 1 stukje boomstam (terwijl er 20+ ossen beschikbaar zijn), gebouwen die zichzelf vastzetten door te veel marktstallen, en de brakke AI. Wil je op het moment spelen, ga lekker solo bouwen, das veel leuker.

Mijn eerste game met AI erbij had ik na een uurtje bouwen (ongeveer 2 jaar ingame met mijn manier) een redelijk dorpje, maar de AI had alle andere gebieden al... Opnieuw geprobeerd en dit keer met wat advies van internet. Dit ging beter, maar op een gegeven moment had ik dus oorlog met diezelfde AI, die met 12 huurlingen legers over mijn land komt, terwijl ik met moeite 2 kon maken en dan 2 in huren. Terwijl we beide 2 gebieden hebben... En dan ook nog de boogschutters die bijna niets doen.

Maar ik kom over een paar maand wel terug, wanneer hopelijk de balancing wat beter is.

[Reactie gewijzigd door Danny Phantom op 22 juli 2024 13:56]

Het graan moet eerst gedorst worden in je farmhouse (threshing) voor het als grain naar je mill kan en vandaar als flour naar je communal ovens. Ik vroeg me ook af waar al die bushels gebleven waren....

Over de boogschutters heeft ie aardig wat verteld op twitter. Deze waren eerst supersterk in zijn playtest (zoals het vroeger ook was op het slagveld) maar hij dacht dat men dit niet leuk zou vinden dus heeft ie ze heel erg gebuffed. Iets teveel in mijn optiek.

Sowieso is het wel grappig om hem te volgen op twitter en/of reddit. Hij doet net of ie alle problemen van de honderduizenden spelers zelf op wil lossen. ik ben benieuwd hoe lang hij dat vol gaat houden.
Ge bedoelt generfed zeker. En ja sowieso te veel want ze doen vrijwel geen damage, er is op dit moment 0 reden om ze te gebruiken buiten roleplay
Zo te lezen erg veel overeenkomsten met ANNO1404, alleen vul je geen eiland-wereld, maar een stad..

Laat dat nou éen van mijn favoriete games zijn !
Let op: de 'inter-city-trading' is hier nog niet om over naar huis te schrijven

Het zijn vooral de (zeer) mooie graphics en het realistisch slome sfeertje die voor de punten zorgen. Een gestroomlijnde econ-sim gaat dit nog niet snel worden
Ik speel het op een 7 jaar oude PC. I5 en 3060 op 1080. En in het begin tot 200 inwoners ( das redelijk groot ) kan ik op ultra settings spelen. Daarna moet ik over op high settings omdat mijn framerates duikelen.
Goede kans dat je bepaalde settings gewoon hoog kunt houden. Een oude i5 zal eerder een beperking zijn dan een 3060 bij zulke spellen en hoge inwoneraantallen. Let vooral op zaken als schaduwen, licht- en partikeleffecten (rook/vuur). Dat schaalt vaak wel met inwoners in zulke games natuurlijk.
Een 3060 uit het jaar 2017?
Of 3060x1080 vreemde verhouding maar tegenwoordig… :+

Ik vind het ook gek dat je een cpu aanduid met enkel i5, waar ondertussen zo’n 250 verschillende modellen van zijn uitgekomen.

Er zijn ondertussen celerons die sneller zijn dan de i7 920.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 13:56]

Ik speelde de game in 4k op een inmiddels wat verouderde game-pc met een AMD Ryzen 7 5800X-processor en een Nvidia Geforce 3080 RTX en gebruikte daarbij DLSS op de Quality-preset. Daarbij stonden alle verdere settings op hun hoogste optie, maar koos ik voor een lock op 60 frames per seconde omdat de eveneens verouderde monitor waar ik op speelde toch niet veel meer kan
Hoe wordt dit al gezien als verouderd. Ik denk dat menig gamer niet z'n systeem heeft. Ik zou mij eerder verbazen als de game niet goed liep op een 3080. Buiten het feit dat je op 4k speelt. Ben eerder benieuwd naar een stapje lager, of generatie lager.

Trouwens is dit spel niet beter te vergelijken met Banished? Dat was een simpele maar erg leuke middeleeuwse city builder.
Omdat die kaart al 3,5 jaar op de markt is?
We zijn al bijna toe aan de 5 serie bij nvidia.
Zelf verwacht ik dat we volgend jaar 5000 serie gpus kunnen kopen.
Maar het aandeel gamers met een betere kaart is nihil. Deze kaart behoort nog gewoon tot de high end kwa prestaties. Dat het op deze kaart wel soepel draait zegt dus weinig voor het gros van de lezers.

Het zou mooi zijn als Tweakers eens wat vaker games reviewed op een ~mediane kaart voor de spelervaring (je kan het daarnaast nog prima benchmarken op een top kaart). Deze kaart als verouderd zien toont toch dat je wat los staat van de werkelijkheid als game journalist.
Of je leest veel te veel waarde oordeel in verouderd? Dat zegt toch niets over niet goed genoeg? Alleen iets over de leeftijd.

Ik rijd ook een verouderde auto, toch is hij sneller bij de 100 dan menig andere en passen er meer spullen achterin.

En dit is een Preview, dus niet zo diepgaand.

[Reactie gewijzigd door Torched op 22 juli 2024 13:56]

Verouderd is niet hetzelfde als ‘oud’, of ‘niet meer het nieuwste van het nieuwste’. Verouderd impliceert ingehaald door de tijd, niet zo geschikt meer voor nu etc. Dat lijkt me voor een 5800x met een RTX 3080 echt niet aan de orde. Ik vind het ook een rare opmerking in het filmpje.
AuteurTweakjur Redacteur @svenk914 mei 2024 11:29
Het is gewoon een feitelijke vaststelling dat die kaart niet meer deel uitmaakt van wat op dit moment een high-end game-pc is. Nvidia rolt ook al features uit die alleen door 4xxx-kaarten ondersteund worden, dus in die zin is deze kaart dan verouderd. Dat is gewoon zo. Tegen mij zeggen dat ik los van de werkelijkheid sta vind ik bovendien niet zo heel aardig van je. Je mag prima in discussie gaan, maar het persoonlijk maken vind ik een beetje jammer.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 22 juli 2024 13:56]

-

[Reactie gewijzigd door Odyssey op 22 juli 2024 13:56]

'Feitelijke' vaststelling? Met alle respect, sla je daar de plank aardig mis, omdat het gebruik van de term 'verouderd' een waardeoordeel betreft en dus subjectief is. In dat opzicht kan ik me er zelfs wel in vinden als iemand vindt dat je van de werkelijk af staat. Dat is niet persoonlijk bedoeld, maar dat hangt samen met het gevoel dat je (schijnbaar) afgeeft.

Want de werkelijkheid is dat een RTX3080 vrijwel alle games die op dit moment op de markt zijn gewoon goed tot zeer goed kan draaien, zeker op 1440p. Dat is een meer bedongen feit dan dat jij stelt. Zoals het nu in de preview staat, lijkt het alsof je er - als auteur - nogal zwart/wit in wilt staan, en zeker als je hier vervolgens een eigen mening als feit wilt presenteren.

Als ik de review had geschreven, zou de RTX3080 (samen met de 4000 serie) nog ruimschoots doen aan high-end, is de 2000 serie inmiddels mid-range, de 1000 serie low-range, en alles daaronder 'verouderd'. Het blijven hoe dan ook meningen, maar wat meer nuance dan dat je nu stelt mag echt wel.

edit: het is prima als je er anders in wilt staan, maar met dit soort termen in (p)reviews ga je mensen tegen de schenen schoppen. Subjectiviteit is in (p)reviews nooit te voorkomen, maar in dit geval is het zelfs irrelevant. Wel relevant: "ondanks de grafische pracht, draait het spel vrij goed op oudere systemen". Dat klinkt m.i. een stuk vriendelijker.

[Reactie gewijzigd door Justinn1988 op 22 juli 2024 13:56]

De 3080 presteert op het niveau van een 7800 XT en 7900 GRE, of de 4070, als Nvidia referentie. De huidige generatie kaarten die voor 500-600 euro in de schappen liggen. De hogere midrange zeg maar en verre van wat je ook tegenwoordig als “casual” kunt zien.

Dat Nvidia een megalomane 4090 op de markt heeft als halo model doet er niks aan af.
en toch hebben de meeste 'gamers' hooguit een 3060. het overgrote deel ligt daaronder(steam bevestigd dit)
Sorry maar dit is toch echt wel verouderd 5800x en 3080 zijn allebei 3,5 jaar oud dat is binnen de PC wereld aan de leeftijd. gemiddeld vernieuw je pc om de 4 jaar na 5 jaar economisch afgeschreven.
Sorry maar dit is toch echt wel verouderd 5800x en 3080 zijn allebei 3,5 jaar oud dat is binnen de PC wereld aan de leeftijd.
10-15 jaar geleden zouden we het eens zijn gezien 3.5 jaar oude hardware toen betekende dat je al snel een generatie of 3-4 achter liep.

Tegenwoordig brengen zowel Nvidia als AMD minder vaak nieuwe generaties uit waardoor zowel RTX3080 als 5800X pas één generatie achterlopen op het meest recente aanbod. Dat zou ik niet verouderd willen noemen, die term betekend namelijk voor mij dat ie eigenlijk ongeschikt zou zijn voor moderne toepassingen.

In de Steam survey zijn de 12 meest gebruikte videokaarten allemaal langzamer dan een RTX3080, en staan kaarten als de GTX1650 of GTX1060 beide nog altijd in de top 5; dat zijn twee kaarten waarbij ik eerder aan denk bij de term 'verouderd'.
gemiddeld vernieuw je pc om de 4 jaar na 5 jaar economisch afgeschreven.
Een consument is geen bedrijf met een servicecontract welke heel arbitrair op die manier een PC vervangt maar veelal kijkt naar of het nog voldoet aan de prestatie-eisen ongeacht de leeftijd ervan.
Het probleem is de subjectiviteit en het gebrek aan nuance. Ik vind een 3080 zelfs nog wel 'redelijk' modern te noemen, niet vanwege de leeftijd of het gegeven dat er betere kaarten zijn, maar omdat de prestaties nog zeer goed zijn.
Maar jou opmerking over de prestaties is toch ook subjectief? Kijk de 3080 word gelimiteerd door de 10gb vram de 6750xt krijgt er soms meer frames er uit geperst puur omdat zijn vram buffer niet vol loopt. En bij sommige games betekend het dan wel of niet speelbaar.

Dan is het toch niet meer modern

Hardware Unboxed heeft er meerder filmpjes op YouTube staan

[Reactie gewijzigd door Spacekonijn op 22 juli 2024 13:56]

Zoals ik het lees, is het de monitor die verouderd is. Een monitor die niet meer dan 60Hz weergeeft.
Zeker het minste onderdeel van de hele set ja. Maar ik doelde op de hele pc hoor. We hebben em 3,5 jaar terug gebouwd, dus dat is nu wel verouderd. Of, anders gezegd: wat ooit high-end was is nu mid-range. Misschien een betere manier om het te omschrijven.
Anoniem: 57411 @Tweakjur4 mei 2024 21:10
Ik denk dat het woord dat je zoekt "ouder" is; "verouderd" brengt met zich mee de implicatie dat het niet meer geschikt is voor gebruik.

Ik kan me goed voorstellen dat een 3080 omschrijven als verouderd in het verkeerde keelschat kan schieten.
Ja, fair enough.
Een betere manier is de betekenis kennen tussen de term 'ouder' en 'verouderd'. Verouderd doet denken aan 'niet meer van deze tijd' en 'ouderwets' (zie Van Dale). Dat zegt iets over de mate van geschiktheid voor huidige functies. De 3080 verouderd noemen is daarmee eerder 'feitelijk' onjuist dan juist. Je kan blijven schermen met "ja maar nieuwe hardware...", maar dat is imo veel te ongenuanceerd.
De resolutie van 4K is hier de crux. Wil je spelen op 4K is een GTX3080, in de huidige videokaartlijnen de GTX4070 Super of een 7800XT, de minimale GPU.

De gemiddelde, casual gamer zal een dergelijke videokaart niet in huis hebben, maar die heeft ook geen 4K scherm, en zal op 1080p of 1440p spelen.

In zon review wil je zien hoe mooi het spel is, eigenlijk kan zijn met de juiste hardware, en wat je nodig hebt om het soepel te laten draaien. Resolutie en details terugschroeven kan de gamers altijd.
Mij ook een raadsel.

Dit systeem is waarschijnlijk sneller dan de gemiddelde game PC van vandaag.
Welke huidige kaart heb je nodig om de 3080 te evenaren?
4070ti is z'n 20% sneller. Kost gewoon 800 euro.

7800 XT is dan nog interessant voor de huidige prijzen.
Maar €550,- voor een vergelijkbare huidige kaart maakt gehakt van Jur's punt.
Fijn om te weten dat er een leuk professioneel passieprojsct op komst is.
Het spel oogt voor mij meer als een mix van The Settlers en Anno dan City Skylines achtig spel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.