De Motorola Edge 50 Pro draait op Android 14, met daar bovenop de nieuwe gebruikersinterface van de fabrikant, genaamd Hello UI. Deze interface heeft onder andere een eigen lettertype dat van Motorola de naam Rookery heeft gekregen. Verder zou de nieuwe interface volgens Motorola nieuwe iconen krijgen, in combinatie met een nieuw thema. Toen het bedrijf enkele jaren geleden deze aankondiging deed, zag ik mensen online klagen dat zij hier niet blij mee waren. Motorola stond juist bekend als een van de weinige fabrikanten die Android zoveel mogelijk ‘stock’ of ‘vanilla’ laat, zonder eigen elementen of thema’s. Na die aankondiging bleef het lang stil, maar inmiddels is de nieuwe interface op dit toestel te vinden. Als jij een van die mensen bent die zich hier zorgen over maakten, kun je rustig ademhalen. Er lijkt namelijk niet zoveel te zijn veranderd. Het nieuwe lettertype lijkt veel op het standaard lettertype van Android, en de iconen wijken amper af van wat je gewend bent van Android. Het pulldownmenu lijkt nog steeds op dat van de Google Pixel-smartphones en hetzelfde geldt voor het instellingenmenu. De nieuwe elementen zijn vooral zichtbaar als je het toestel (opnieuw) opstart of met Motorola’s eigen apps aan de slag gaat.
Naast deze uiterlijke wijzigingen zijn er ook een paar functies toegevoegd. Zo is er een mogelijkheid om een wallpaper te genereren met behulp van kunstmatige intelligentie. Nu is zoiets tegenwoordig ook op veel andere smartphones te vinden, maar Motorola heeft er een eigen draai aan gegeven die goed past bij de focus op mode en stijl. Zo is het de bedoeling dat je een foto maakt van je kleding of van een object waar je veel mee doet of dat je gewoon mooi vindt. De kunstmatige intelligentie genereert dan een achtergrond die precies past bij wat je hebt gefotografeerd. Het is een grappige functie, al had ik niet altijd het idee dat de AI daadwerkelijk iets deed met wat ik fotografeerde, en vooral met wat kleuren kwam die vaag overeenkwamen met het object dat ik op de gevoelige plaat had vastgelegd ... maar misschien heb ik wel gewoon een saaie kledingstijl.
Een ander element dat is veranderd en waar ik minder blij mee ben, is de hoeveelheid bloatware. Motorola heeft lang bekendgestaan als fabrikant die zijn smartphones met geen of heel weinig apps van derden levert. Vorig jaar leek de fabrikant daar wat van af te wijken en een grotere hoeveelheid extra apps mee te leveren. Dit was blijkbaar een lucratieve deal, want nu worden er meer apps meegeleverd dan ooit. Facebook staat al standaard op het toestel, en LinkedIn wordt samen met Adobe Scan tegelijkertijd met verschillende Google-apps gedownload. Er is geen mogelijkheid om deze apps uit te vinken; ze worden geïnstalleerd, of je het nu wilt of niet. Nadat ze zijn geïnstalleerd, word je verderop in het configuratieproces weer verrast door een scherm dat je ‘je nieuwe favoriete apps’ laat ontdekken. Of je daarbij op ‘ga verder’ drukt om de boel uit te vinken of direct op ‘nee, bedankt’ drukt, maakt niet zoveel uit. Standaard zijn apps aangevinkt die je niet uit kunt vinken en die dus op de achtergrond worden geïnstalleerd. Dit zijn vooral spelletjes: Happy Color, Stack Ball, Candy Crush, Hit Master 3D en Who is. Hoewel al deze apps zonder al te veel moeite kunnen worden verwijderd, is het jammer dat je na het configureren van je nieuwe toestel alles meteen moet opschonen. Het is extra zuur omdat Motorola hiermee duidelijk afscheid heeft genomen van een van zijn unique selling points.
Aan de softwareondersteuning heeft Motorola niets veranderd. De Edge 50 Pro wordt net als veel andere Motorola-smartphones voorzien van drie OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Dat betekent dat de telefoon tot 2028 wordt onderhouden door de fabrikant. Motorola staat er daarnaast om bekend dat het niet moeilijk doet over het ontgrendelen van de bootloader en het toestaan van custom roms. Het is dan ook geen verrassing dat de eerste rom van derden al in het wild is gespot, zodat je na het verlopen van de ondersteuning toch nog met de nieuwste versie van Android aan de slag kan. Op dit punt gaat het toestel gelijk op met de OnePlus 12R en Xiaomi 13T Pro, maar voor hetzelfde geld koop je ook een Pixel 8 of Samsung Galaxy S23 FE, toestellen die vijf tot zeven jaar lang worden voorzien van updates en bovendien net zo makkelijk kunnen worden voorzien van custom roms.
Motorola heeft ten slotte nog verder gesleuteld aan de Ready For-functionaliteit. Deze functie is opgesplitst in twee delen: Ready For en Moto Connect. Moto Connect is nu wat voorheen Ready For was, namelijk een desktopmodus voor het verbinden van het toestel aan USB-hubs en schermen, voor het wisselen naar een desktopmodus, consolemodus, mediacenter-/tv-modus of videogespreksmodus. De nieuwe Ready For is een functie waarmee je de telefoon (draadloos) kunt verbinden met Windows of losse schermen. Voor Windows heb je hier een applicatie voor nodig. Het is mooi dat Motorola deze functie zo breed ondersteunt, ook op goedkopere apparaten. Het is een functie die je niet vaak tegenkomt. De Pixel 8 en OnePlus 12R hebben hem niet, en Samsung bewaart de desktopmodus alleen voor zijn duurste toestellen.
Een andere nieuwe functie is de Family Space. Deze app laat je verschillende ‘ruimtes’ inrichten waarin alleen geselecteerde apps kunnen worden gebruikt, al dan niet voor een bepaalde tijd. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld een speciale omgeving in te richten voor je kinderen.
Al met al is de nieuwe weg die Motorola met de software is ingeslagen een goede. De splitsing van Ready For en het toevoegen van Family Space zijn mooie upgrades. Alleen de toevoeging van extra bloatware is jammer.