Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Fraaie sporthorloges, maar voor wie?

Polar Vantage V3 en Grit X2 Pro Review

20-04-2024 • 06:00

106

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Polar Vantage V3 en Grit X2 Pro zijn beide een goede stap vooruit ten opzichte van de voorgaande modellen. Hoewel ze heel verschillend zijn wat uiterlijk betreft, zien beide horloges er fraai uit en zijn ze met hun heldere, scherpe oledschermen helemaal up-to-date. De nieuwe kaartfunctie is ook heel welkom en zowel de algehele bediening van de horloges als het gebruik van de kaarten gaat lekker vlot dankzij de snellere processor. De sportfuncties zijn goed, met veel verschillende sportprofielen, de mogelijkheid om dataschermen naar eigen wens aan te passen en externe sensors te koppelen. De gps-registratie is bovendien uitstekend, maar de nauwkeurigheid van de ingebouwde optische hartslagmeter valt tegen, zeker voor horloges uit deze prijsklasse.

Tegelijkertijd lijkt Polar ook stil te staan ten opzichte van de concurrentie. Zo zijn de smartwatchfuncties van beide horloges minimaal en moet voor het maken van routes gebruikgemaakt worden van externe, en deels betaalde, software van Komoot. Ook wat inzichten in vooral trainingsbelasting en herstel betreft heeft Polar de laatste jaren geen nieuwe functie toegevoegd, terwijl grote concurrent Garmin op een slimme wijze data van stress en hartritmevariabiliteit gebruikt om tot steeds betere adviezen te komen.

En daar zit wat mij betreft meteen het grootste pijnpunt, want de Polar Vantage V3 werd geïntroduceerd voor 600 euro en is in onze Pricewatch op dit moment te vinden vanaf iets meer dan 500 euro. Daarmee zit Polar duidelijk in het hogere prijssegment. De Polar Grit X2 Pro is nog duurder en kost op het moment van schrijven 750 euro en dat is een groot verschil. Onder de kap zijn beide horloges immers identiek en ook wat functionaliteit betreft zijn er geen verschillen. De Grit X2 Pro is korter op de markt en is daardoor nog niet in prijs gedaald, maar het huidige prijsverschil van 250 euro is enorm.

Maar zelfs de Vantage V3 vind ik 500 euro nog behoorlijk aan de prijs als je dat vergelijkt met wat de concurrentie op dat prijspunt biedt. En daarmee bedoel ik dan wederom vooral Garmin, dat op het gebied van sporthorloges de marktleider is. Zo biedt Garmin met de Forerunner 265 bijvoorbeeld een horloge dat ook een oledscherm heeft en vergelijkbare sportfuncties biedt, maar een betere optische hartslagmeter heeft, draadloos betalen ondersteunt en offline muziek van bijvoorbeeld Spotify kan afspelen. De Grit X2 Pro is met zijn straatprijs van 749 euro wat mij betreft sowieso te duur, want voor aanzienlijk minder koop een Garmin Forerunner 965 (review) of zelfs de rvs-versie van de Garmin Epix Gen2 of Garmin Epix Pro Gen2 (review), beide ook horloges die gericht zijn op dezelfde doelgroep van avonturiers, maar meer functionaliteit bieden.

Reacties (106)

106
105
47
0
0
38
Wijzig sortering
Een sporthorloge is veel meer dan een hele zooi meetgegevens bij elkaar. Het sterke punt van Polar is dat het deze meetgegevens op een makkelijke, en goed onderbouwde, manier inzichtelijk maakt. Dat zie je terug in hoe het horloge, maar ook de bijbehorende app en website de data weergeeft.

Garmin geeft veel meer losse meetgevens weer, maar die goed interpreteren is voor de meeste sporters ondoenlijk. Ik zie dat verschil duidelijk tussen m'n eigen Polar Vantage V2 en de Garmin Frontrunner 955 van m'n vrouw.

Polar lijkt ook zaken als Nightly Recharge beter in te schatten dan Garmin (slaap score). Waarbij Garmin de zaken vaak te optimistisch inschat.

Dat gezegd hebbende vind ik de huidige generatie Polars ook best prijzig. Heb m'n nog goed functionerende V2 ooit gekocht voor €412. De V3 is nu €505. Toch zou ik zonder aarzelen zo weer voor Polar gaan als ik aan een nieuw horloge toe ben. De meerwaarde van Polar zit in het geheel van het eco systeem, niet in een grote opsomming van losstaande functies/features.

[Reactie gewijzigd door Zucht op 22 juli 2024 14:17]

Ik hoor juist het tegenovergestelde over Garmin van zowel @Eric van Ballegoie in de podcasts als bij collega’s :?

Ik heb juist 2 collega’s die echt geen verstand hebben van trainingsschema’s en/of die data interpreteren die puur op basis van wat Garmin aanraden getraind hebben voor de marathon van Rotterdam en deze succesvol uitgelopen hebben.
Zijn vertelde mij juist dat het super makkelijk en goed werkt bij Garmin.

Het is dat ik zelf verknocht ben aan mijn Wahoo fietscomputer anders had ik denk al een Garmin horloge gehaald.
Ik heb een jaar lang gewoon de daily suggestions gevolgd van Garmin. Dan toch maar eens naar een sportarts gegaan om mijn HR zones correct te bepalen. Zijn feedback was ook gewoon " Goed bezig eigenlijk, doe vooral zo voort."
Ja, ik moest bij mijn Garmins wel de HR max handmatig bijstellen, want die gaat uit van "220 min leeftijd". Dat gedaan hebbende is er prima mee te trainen. Laatst ook met een week toerskiën alles prima geregistreerd en ook de hoogtemetingen waren erg goed (Epix 2 Pro).

Maar... ik vind de hele interface van Garmin verwarrend en soms onlogisch. Zowel op het horloge als de app op de telefoon. Na 6 jaar Garmin klant te zijn vind ik mijn weg wel, maar zelfs nu nog zijn sommige zaken lastig te vinden.

Ik heb echter geen idee of dat bij Polar heel anders is.
220 min de leeftijd (in jaren) is de standaard vuistregel voor de maximale hartslag. Het is daarom niet vreemd dat men daar ook vanuit gaat. Op bijna alle sporthorloges en smart watches kan je de berekende waarde gewoon aanpassen. Let wel op dat deze zich dan niet aanpast naarmate je ouder wordt.
Maar die vuistregel is zeer onbetrouwbaar en wordt ook toegepast wanneer Garmin zelf al hogere waarden heeft gemeten. In mijn geval (en ook bij veel anderen gehoord) zit er bijna 10% verschil tussen een recent gemeten waarde tijdens een zware training en de fiemule.

Het gevolg is dat trainingen verkeerd worden geïnterpreteerd. Bijv. 'Easy' runs obv hartslag worden dan erg demotiverend als je hartslag onterecht in een hogere zone wordt ingeschat.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 14:17]

De vuistregel voor de maximale hartslag zelf best betrouwbaar. Natuurlijk is de persoonlijke grens wat anders, maar dat scheelt meestal maar een paar procent. Alleen voor intensieve sporters ligt de waarde (iets) hoger, voor hartpatiënten kan de maximale hartslag lager liggen.

De nauwkeurigheid van een optische sensor is persoonlijk en van veel factoren afhankelijk. De sensor is namelijk afhankelijk van een bloedvat wat binnen het bereik van een lichtbundel moet liggen. De ligging van het bloedvat, huidskleur, zweet en beweging hebben allemaal effect. Bij een zware training (hoge hartslag) speelt ook de meetduur en frequentie een rol.

Wil je een nauwkeurige meting, neem dan een borstband.
Klopt van geen kanten, als je wat serieuzer gaat sporten dan wil je geen afwijking van procenten. Mijn voorbeeld zou 170 vanuit een vuistregel vs 185 gemeten en geeft vervolgens volledig verkeerde hartslagzones en daardoor een volledig verkeerde invulling van je trainingen.
De vuistregel is een bedoeld als algemene regel (uitgangspunt) voor de gewone man die zonder enige kennis van zijn persoonlijke hartslag zo nu een dan eens gaat sporten op recreatief niveau. Wie serieus gaat sporten voldoet niet aan de doelgroep.

Ik ga ervan uit dat een serieuze sporter die op hartslag wil trainen ook genoeg van het onderwerp weet om zijn eigen grenzen te kennen en in het horloge in te voeren.

Mijn maximale hartslag voldoet precies aan de vuistregel. Ik moet ook onder de maximale hartslag blijven. Kom ik daarboven, dan loop ik (door medicijngebruik) een grote kans dat mijn hart op hol slaat en ik "out" ga.
Daarmee geef je dus direct aan dat je maximale hartslag niet exact gelijk is aan de berekende aangezien je niet boven die grens mag komen vanuit medicijn gebruik. En daarmee dus ook direct een uitzonderlijk geval waarmee je probeert te doelredeneren dat het daarom voor alle sporters op recreatief niveau wel prima zou zijn. Dat het voor jou prima is, is helemaal goed maar de formule aanhouden geeft in overgrote meerderheid verkeerde hartslagzones en daardoor verkeerde trainingsintensiteit. En een iets serieuzer sportend persoon weet niet zijn hartslagzones want daarvoor moet je dan een dure test doen. Kun je ook weer niet generaliseren.
Je geeft een (ruwe) vuistregel te veel belang.
Vuistregels zijn bedoeld uit uitgangspunt als je geen andere gegevens hebt.

Een serieuze sporter hoort niet bij de doelgroep. Alleen op het moment dat hij/zij met sporten begint. Daarna wordt het lichaam, incl. het hart, getraind en kan het andere (piek) hartslagen aan. Een test is dan de enige manier om de juiste waarden te meten.
Je kan die test ook zelf doen door langzaam de intensiteit te verhogen totdat je echt niet meer verder kan.
Ik heb zelf de tickr fit, meet zeer nauwkeurig en gaat om je arm. Borstband is altijd beter maar pfff dat zit zo vervelend, zakt af enzo. Echt vreselijk om mee te lopen.
Ook de tickr fit is een optische sensor en dus is de nauwkeurigheid persoonlijk.
Bij mij zal de tickr fit niet nauwkeurig zijn omdat mijn bloedvaten daar dieper liggen dan bij de meeste mensen. Zelfs de automatische bloeddrukmeters werken om die rede bij mij zelden goed.
Voordeel van de tickr fit is dat die geen display heeft en je de positie daardoor gemakkelijk kan aanpassen totdat die de beste metingen geeft.
Heb zelf een borstband van Garmin in dit geval maar die voel ik niet tijdens het lopen. En blijft uitstekend op z'n plaats zitten.

Toevallig een nieuwe batterij in geplaatst (1 minuut werk) en kan weer even vooruit.
Nee hoor, die regel is niet voor iedereen betrouwbaar. Dat blijkt uit behoorlijk wat onderzoek. Maar goed, waarschijnlijk gebruiken alle horloges die stelregel.

Mijn 'klacht' tov Garmin is dat hij die vuistregel gebruikte ipv van terug te kijken in de recente metingen tijdens heftige trainingen. Als daar diverse metingen bij zitten rond/boven 190 en hij rekent met 174 obv die vuistregel, dan gaat er ergens iets niet goed...

Mijn advies is dus om er niet blind op te vertrouwen als je echt serieus wilt gaan trainen obv hartslagzones.
Een algemene stelregel moet je als betrouwbaar/bruikbaar beschouwen als die voor 92.5% van de mensen binnen 3 % van de werkelijke grens zit. Die grens is niet jouw absolute grens, maar de grens die als normaal of gezond wordt beschouwd. Train je veel, dan heeft dat ook invloed op je hart en kan je gerust over de grens heengaan.
De berekening van de hartslag zones hoort natuurlijk niet op een algemene regel gebaseerd te worden, maar op werkelijke metingen. Er zou minimaal een mogelijkheid moeten zijn om je eigen max. hartslag of zelfs de hartslagzones in te voeren.
Het is dus niet de algemene regel maar hoe Garmin die opdringt om die te gebruiken. Voor een persoonlijke wearable zou je ook verwachten dat je die je eigen persoonlijke instellingen kan gebruiken.
Voor een persoonlijke wearable zou je ook verwachten dat je die je eigen persoonlijke instellingen kan gebruiken.
Juist en dat was oorspronkelijk het punt waar ik op reageerde. Dat als je de HRmax in je Garmin goed hebt staan, dat er dan prima mee te trainen valt op basis van de dagelijkse aanbevelingen.

Je kunt je HRmax bij Garmin ook gewoon handmatig invoeren en bijstellen. En mijn punt was verder alleen dat mensen dat even moeten checken als ze obv hartslagzones hun training willen programmeren.
Een paar procent is al snel 10 slagen en dan ga je al buiten de zones trainen. De standaard is een gemiddelde met een behoorlijke afwijking.
Je kunt bij Garmin ook een Lactate Treshold guided test doen. Die duurt 20-30 minuten maar vereist wel een borstband (sowieso wel aan te bevelen want die optische HR meting is echt slecht en pakt bij mij regelmatig de cadans).

Die moet je om de zoveel tijd doen, want hoe meer je traint hoe hoger die lactate treshold komt te liggen.
Dat is een goede tip. Heb ik zelf nog niet kunnen vinden tussen de opties.... Volgens mij hangt de betrouwbaarheid van de optische sensor ook enigszins af van het model, maar een borstband is wel beter inderdaad.
Lactate treshold past hij vaak ook automatisch aan na intensieve intervallen (bij hardlopen iig)
Trouwens nog een pro-tip @sapphire 😀 ik fiets zelf ook, en een Garmin tophorloge als de Fenix reeks fungeert perfect als fietscomputer. In feite hetzelfde als een Garmin Edge fietscomputer, maar in een andere form factor. Garmin heeft daarnaast in zijn aanbod opzetstukken voor op het stuur, en met het Garmin QuickRelease systeem klik je zo de bandjes van het horloge en klik je hem vervolgens vlot en veilig vast op het stuur. Combineer dat met de solar charging en je kunt uren door op de fiets met alle informatie die een Edge computer biedt! Ik heb daarnaast ook Garmin wattagemeters in mijn pedalen, en al die data komt uiteindelijk netjes in Connect. Het kost natuurlijk allemaal wel wat op die manier, maar zo bespaart het mij toch alweer de uitgave om een aparte Garmin fietscomputer te kopen terwijl alle data wel direct in hetzelfde platform terechtkomt.
Fijne tips :)

Navigeer je er ook mee want dat is een beetje mijn ding met Garmin, horloge lijkt me wat klein en de diverse Edges die ik gehad heb lukte het Garmin maar niet om een aantal dingen te fixen qua kleur weergave waardoor ik goed en veilig kan navigeren als kleurenblinde ( ondanks herhaalde beloftes van accountmanagers :p).
Daarom mijn bijna huwelijk met Wahoo, nu een Elmnt Bolt die z/w is dus geen gekloot met kleuren maar de nieuwe modellen met kleur scherm hebben een andere manier van weergeven tov de Garmins die ik in het verleden had waardoor het ook geen problemen geeft.
Yes, doe ik inderdaad ook. Is ook wel meteen één van de minpuntjes bij gebruik als fietscomputer, want ik zou zelf graag de ClimbPro en navigatie in 1 scherm hebben, maar dat is wat teveel voor op de watch face. Die staan dus apart, waardoor je dus tijdens een (intense) beklimming moet switchen tussen de schermen, wat natuurlijk niet ideaal is... Het is dus zeker geen oplossing voor iedereen, maar voor mij voldoende als ik het afweeg tegenover de meerkost van een aparte fietscomputer. Over het weergeven van de kleuren kan ik zelf niets zeggen, buiten dat ik me er nog nooit aan gestoord heb maar ik heb dan ook geen kleurenblindheid :) wel een interessante comment! En ik hoop dat Garmin hier ook naar kijkt.
Fenix 7 Solar Sapphire hier, kan dit eigenlijk alleen maar beamen. De Garmin app is erg intuitief, bevat voor iedere metric een info knop met daarin de uiteenzetting en onderbouwing inclusief gebruikte paper/onderzoek, en je hebt nul inhoudelijke kennis nodig om er mee uit de voeten te kunnen. De ervaring van @Zucht deel ik totaal niet.
Als long term Garmin user wel even een disclaimer dat ik misschien wat biased ben, want heb nooit Polar gebruikt. Maar in mijn optiek, als fervent sporter en software engineer, zie ik niet in waarom iemand voor Polar zou kiezen tov. Garmin, aan deze prijzen - buiten misschien de enorme security breach en outage die Garmin een tijd terug had, wat wel een beetje aan het denken heeft gezet. Ik heb de podcast ook gevolgd, en wat @Eric van Ballegoie zegt kan ik alleen maar beamen.

Ik kan niet vatten dat Polar deze prijzen vraagt terwijl ze niet eens de mogelijkheid bieden om muziek offline op het horloge te luisteren. Ik ben een groot voorstander van less is more tijdens lopen, en wil zo weinig mogelijk gewicht om mijn lijf. Ook geen smartphone dus; kan alleen maar afleiden en ik heb hem niet nodig. Polar verplicht mij deze toch mee te nemen als ik muziek wil luisteren. Dat slaat toch nergens op...

Ik heb zelf de Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar, en dat horloge blijft verbazen. Je moet er natuurlijk ook niet té ver in willen gaan, en misschien zijn sommige van de data points wel iets te complex voor Jan Modaal, maar voor iemand met kennis kan dit enorm waardevol zijn om aanvullend inzicht te krijgen in de toestand van het lichaam, en welke trainingen of race tempo's dit mogelijk maakt. Een no-brainer voor iedere serieuze hardloper. Maar terug verwijzend naar de disclaimer hierboven, zijn integraties ook gewoon onmisbaar voor mij en laat ik graag programmatische analyses los op alle ruwe data. Die kun je overigens zelfs opvragen bij Garmin in JSON formaat, en dan krijg je écht alles terug.
Ik heb beide gehad (vroeger polar V400 en nu garmin fenix 6x). Polar heeft beperkte maar goed uitgewerkte overzichtelijke statistieken maar ik hou wel van wat extra metrics (die wel Garmin geeft). Maar ik vind deze van Garmin ook wel net iets minder gebruiksvriendelijk/overzichtelijker dan die van Polar.
Dus als je out of the box een goed werkende horloge wil waar je niet teveel zelf moet uitzoeken hoe je je meetgegevens moet interpreteren is de polar een heel goede oplossing. Wil je meer details, meer customisen, then go for Garmin.

Trouwens ik las bij de reacties dat je de polar niet kan gebruiken met andere fietscomputers. Ik loste dat op met mijn uurwerk te gebruiken als "basic " fietscomputer (met harslag en cadanse sensor). Dat werkte ook goed en de gegevens werden overzichtelijk gegeven. Ik had ook een beter inzicht bij polar over mijn progressie.
Dan begrijp je gewoon helemaal niets van wat je aan het doen bent en volg je gewoon het advies op van je horloge (hopelijk komt er nooit de melding: "spring voor een auto" :P). Daar is helemaal niets mis mee natuurlijk, maar wat @Zucht waarschijnlijk bedoelt is dat het bij Polar de correlatie tussen de meetgegevens duidelijker is dan bij Garmin. Polar maakt inzichtelijker wat je aan het doen bent en welk effect het heeft.
Juist dat ecosysteem houdt mij nu weg bij Polar. Ik ben een gepassioneerde triatleet en heb nu een Garmin Fenix 7, maar eigenlijk alleen omdat dit ding overal mee koppelt.

Ik overweeg een sprong in het diepe bij Polar, maar er is geen enkele moderne fietscomputer die koppelt met Flow; je kunt wel sync-apps gebruiken, maar hierbij worden niet alle metrics door Flow meegenomen, waardoor je eigenlijk alsnog niet de juiste analyses ziet.

Jarenlang heb ik ook een Suunto gehad en ik weet dat je via Hammerhead kunt koppelen met Suunto, alleen hierbij is het weer zo dat voor zover ik weet data vanuit Suunto App niet terugvloeit naar het horloge. Je ziet dus andere conclusies op je horloge dan in je app. Dit is ook waardeloos als je serieus gebruikt wilt maken van analyses.

En dan is er nog het feit dat zowel Polar als Suunto geen drill mode biedt voor zwemtrainingen. Hierdoor mis je eveneens de correcte statistieken bij de analyses. Ik begrijp dit echt niet, zeker niet voor Polar, dat zich meer dan Suunto richt op triatleten.

Dus nu zit ik dus gevangen bij Garmin. Ik zou wel weg willen, maar eigenlijk is er geen serieus alternatief. Ik gebruik TrainingPeaks en weet dat je met verschillende devices data die kant op kunt pushen, maar bijvoorbeeld Suunto en Polar pushen geen slaapgegevens die kant op. En zo kan ik nog wel doorgaan...

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 22 juli 2024 14:17]

Juist dat ecosysteem houdt mij nu weg bij Polar.
Hier net hetzelfde gevoel: 10 jaar lang Polar-profeet geweest, tot en met de Vantage V1, maar het uitblijven van een hedendaagse fietscomputer, de regelmatige crashes (gelukkig nooit tijdens een wedstrijd) en uiteindelijk ook het niet inladen van trainingsessies die m'n coach opstelde hebben mij doen kiezen voor een Garmin FR265. Vanaf dag 1 gelukkig en nooit meer omgekeken.
Ik ben niet akkoord met @Zucht dat de data niet overzichtelijk zou worden weergegeven bij Garmin. Er zijn verschillen, ja, maar Garmin geeft zowel ruwe data als geaggregeerde conclusies weer om het gemakkelijk te maken. En subjectieve data zoals slaapscore... Volgens mij heeft het enkel zin om die data relatief te bekijken, en niet absoluut. Dus wat mij betreft zie ik geen probleem dat twee verschillende toestellen een andere schaal gebruiken voor hetzelfde.
Mijn moeder gebruik een Garmin, totaal niet technisch maar red zich prima ermee.

Ze begrijpt niet alles, maar de dagelijkse inzichten (samenvattingen) vertellen haar alles. Verder heeft ieder scherpje in de app zijn eigen help functie.

Dacht dat Garmin juist vrij eenvoudig in gebruik was. App is volgens mij bij iedere Garmin hetzelfde?
App is volgens mij bij iedere Garmin hetzelfde?
Voor sommige kinderhorloges is een aparte app met spelletjes die je met gedane activiteiten unlockt. Die werkt niet voor volwassenen :(

Voor de volwassenen is er één app voor alle horloges.
Helder, goede aanvulling.
Eens. Maar over de prijs kun je evt. nog heenstappen.

Wat ik het grootste issue van Polar vind is de matige optische hartslagmeting. Hartslagmeting is de basis van een sporthorloge en optisch doe je toch al een stap achteruit tov een borstband.

Erg jammer dat Polar dit nog steeds niet op orde heeft. Denk dat dit meer sporters tegenhoudt dan de prijs.
Bijna alle prestatiegerichte meetgegevens hangen direct of indirect af van de hartslagmeting. Laat die nu net als matig beoordeeld worden in deze review...
Wat vreemd dat een horloge van deze prijs een matige hartslag meter heeft. Ligt die niet aan de basis van een heleboel functies waar je juist dit horloge voor zou kopen?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @asaki20 april 2024 10:22
Dat is inderdaad raar. Polar was jaren lang heer en meester als het op hartslag registratie aankwam. Voor veel mensen was dat mede reden om voor Polar te gaan. Dat ze daar juist nu steken lijken te laten vallen kan ze nog wel eens klanten gaan kosten.
ja, inderdaad dat. En het feit dat jarenlang de meeste fitness apparatuur de Polar horloge en band konden koppelen.
Ook werden in de groepslessen nog wel eens met een monitor alle Polar horloges gekoppeld en centraal in de les op eht scherm getoond. Altijd leuk om wat interne competitie te doen.
Maar de nieuwere apparatuur (life fitness) doet alleen Apple Watch (gaat hem nooit nie worden nie bij mij) en sinds kort ook Google fit.

Ik ben al een tijd aan het twijfelen over de opvolger van mijn M430. Ik was al aan het kijken naar de vorige vantage, maar vond hem erg duur. Nu dit weer een (grote) stap vooruit is wel weer aan het overwegen. Polar app werkt prima voor mij. Gebrek aan meer smart functies houden mij wel wat tegen. Platform overstap naar Garmin ook eigenlijk...
Twijfel, twijfel, twijfel...
Ik denk dat het dan vooral over de optische HF meting aan de pols gaat. Ik vind over het algemeen die meting niet heel betrouwbaar, hoogstens voor het meten van je slaap. Op die fiets en als ik roei heb ik mijn horloge sowieso niet aan mijn pols en dan dus altijd met een band. Ik vraag me af of die optische meting ook de Hartslag variatie meet. De optische band van Polar doet dat in ieder geval niet. Het grootste nadeel van Garmin en waarschijnlijk ook Polar ten opzichte van Suunto is dat ze geen live EPOC laten zien tijdens de training. Pas aan het einde van de training weet je of je genoeg, te veel of te weinig gedaan hebt. Met live EPOC (en PTE) kun je je trainingen veel beter pacen. Als ik bijvoorbeeld een PTE van 3.5 halen (met mijn fitness level een EPOC van 105) met 30 km fietsen weet ik dat ik elke km 3-4 units EPOC moet halen (in het begin wat meer en verderop wat minder). Ik kan dan tijdens de training een tandje bijzetten of iets rustiger aan moet doen. Nadeel van de bijvoorbeeld de Suunto 9 is dat je het fitness level niet kun zien en veranderen sinds ze alleen nog met een app werken. Toen het nog via een site, sowieso veel handiger en overzichtelijke dan een app, kon dat wel. Ik houdt het voorlopig bij Suunto.
Je weet waar EPOC voor staat neem ik aan? Totaal verzet werk en intensiteit (variatie) zijn de factoren die tijdens activiteiten het meeste inzicht bieden. EPOC is leuk achteraf en wat je als hersteltijd mee krijgt.
De matige hartslagmeting is een persoonlijke ervaring.
De optische hartslag meting rond de pols is niet bij iedereen even nauwkeurig. Bij iedereen liggen de bloedvaten net iets anders en de lampjes en sensoren zijn per merk en type net iets anders gepositioneerd.
Volgens de meeste smartwatches en sport horloges zou mijn dochter niet eens een hartslag hebben, tenzij ze de display naar de binnenkant van de pols verplaatst. Dan zijn ze ook gelijk allemaal vrij nauwkeurig omdat daar een paar grote bloedvaten (slagader) redelijk dicht aan de oppervlakte licht.
Uitstekende accuduur volgens Tweakers? Ik vind 10 dagen verre van uitstekend.

Zelf heb ik een Garmin Fenix 7X solar. Die gaat 30 dagen mee, en nog langer als de zon schijnt en/of ik bepaalde fucties uitzet. Transreflectief scherm, dus altijd afleesbaar in tegenstelling tot deze Polar die nog meer van de accuduur afsnoept als je het scherm op "always on" zet.
Wel het eerlijke verhaal vertellen. Ik heb de Garmin Fenix 7 Sapphire Solar en die gaat echt geen 30 dagen mee als je alle functies aanzet. Tussen de 7-10 dagen max.
Ik heb de Fenix 7X Sapphire Solar. En op GPS na, staat alles altijd aan.

De gewone Fenix 7 Sapphire Solar gaat idd minder lang mee omdat die een kleinere accu heeft.
Ja ik heb gelezen dat je de X versie hebt, maar dat verschil is niet zo groot. Ik ben wel benieuwd welke instelling je dan hebt dat je 30 dagen haalt met alle functies aan.

[Reactie gewijzigd door Lennyz op 22 juli 2024 14:17]

Het verschil tussen de 7 en de 7X is tot 10 dagen accuduur, ik noem dat nog wel een aardig verschil.

Welke instellingen wil je precies weten?
Ik heb de epix pro gen 2, haal ruim 25 dagen. Met 5x sporten in de week. Wel heb ik de touchscreen uitgezet. Vind de fysieke knoppen goed genoeg werken.
Heb jij je scherm altijd aan? Ik zit ook te loeren naar een epix pro en ben wel benieuwd hoe dat is als je wel altijd nog je scherm aan hebt.
Ik zit op 6 dagen met de Epix, met alles aan, en best wat meldingen vanuit telefoon over een dag heen.
Wat mij vooral opvalt is hoe veel sneller de batterij van de telefoon leeg gaat met continue bluetooth verbinding...
30 dagen met een Fenix 7X Pro haal je wel, met energiebesparing aan. Dan wordt je smartwatch echter behoorlijk dom.
Bluetooth gaat uit, en een hoop sensoren worden uitgeschakeld (naar keuze), wijzerplaat wordt maar 1x per minuut bijgewerkt.
Dus ja, het kan. Of je het wil is iets anders.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Crocidolite20 april 2024 10:27
Die 30 dagen haal je echt niet bij voldoende gebruik met alle sensoren en opties actief. Rond de week is realistischer. Op dat punt lijkt het verschil met deze Polar niet zo heel groot dus.
Ik heb nog nooit na een week hoeven op te laden, het is toch echt een maand bij mij. En alleen GPS staat niet dag en nacht aan bij mij, de rest wel.
Ik haal met de 955 met 4x in de week hardlopen, een paar woon-werk fietsritjes en af en toe HR broadcast voor wielrennen gemakkelijk een week op een accu.
Deze discussie komt wel vaker voorbij, er zijn genoeg mensen die een dag of 3 al uitstekend zien, want voor smartwatches is 1-2 dagen nog altijd de norm. Sporthorloges zijn daar weer een niche van en die hebben eigenlijk nog minder accuduur nodig als je ze specifiek gebruikt om te sporten.

Ik vind zelf dat mijn Fitbit Versa 2 met ~3 weken en mijn Amazfit nu met ~2,5 week al niet lang genoeg mee gaan, maar ik zou 8-9 dagen toch wel echt als acceptabele ondergrens zien.
Voor je hartslag, ben je dan echt niet beter met een Polar H10. Misschien niet altijd even leuk voor een band rond je middel te doen. Maar zal toch veel accurater zijn dan zo een pols horloge.
Ongetwijfeld. Maar de concurrentie heeft niet zoveel moeite in ieder geval een prima werkende sensor in z'n horloges in te bouwen. Dan is het toch jammer dat het Polar niet lukt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @spokje20 april 2024 10:26
De concurrentie heeft ook vaak moeite met nauwkeurige hartslagmeting om de pols. Dat is echt geen uitzondering. Foute meetwaarden, cadence lock etc, je ziet het bijvoorbeeld ook bij Garmin.

Niet voor niets is een borstband in vrijwel alle gevallen nauwkeuriger en betrouwbaarder. Nu moet ik zeggen dat Polar het met de laatste versies op hartslagppunt slechter lijkt te doen dan voorheen. Dat is echt een misser want dat was het selling point voor Polar bij veel sporters.
De concurrentie heeft ook vaak moeite met nauwkeurige hartslagmeting om de pols. Dat is echt geen uitzondering. Foute meetwaarden, cadence lock etc, je ziet het bijvoorbeeld ook bij Garmin.
Dit deel ik maar ten dele met je. Met hele specifieke sporten is een optische metingen op de pols gewoon een kansloos verhaal. Zelf roei ik, en dan moet je gewoon een borstband gebruiken. Bij sommigen werkt een optische HRM om de bovenarm, maar dat is een uizonderlijk geval.

Maar voor de overige sporten is polsmeting bij Garmin enorm betrouwbaar. Dat zie je ook bij dcrainmaker's testen.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 14:17]

Dat was wat ik bedoelde indd.
Ja.De meest recente garmins hebben hun hartslag functie een flink stuk verbeterd. Maar dat is echt pas sinds kort.
Ik kan alleen mijn Suunto 9 beoordelen en mijn enthousiasme over de optische meting aan de pols is zeer beperkt. Ik gebruik het eigenlijk alleen voor het meten van mijn slaap (inkl minimum HF) en energiereserve. Ik gebruik wel een Polar H10. De Suunto HF band (smart) werkte prima met mijn oude Suunto T6, maar met de Suunto 9 een stuk minder (hoge foutpercentagen, sprongen in EPOC ipv steeds 1 eenheid meer of minder). Met de Polar H10 is het nog niet top, maar wel veel beter.
Ik ben benieuwd hoe dit ding zich staande houd naast een van de 2023 amazfit (balance) toestellen? Die volgens mij exact hetzelfde doen maar veel goedkoper zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @4play20 april 2024 10:38
Mijn ervaring met Amazfit is dat ze wat betreft GPS en hartslag niet super nauwkeurig zijn. Gebaseerd op een test met een 2023 Amazfit en een Polar Vantage is de GPS track bij Polar vele malen nauwkeuriger, vooral in bebouwd en bebost gebied. De afgelegde afstand tussen de Amazfit en de Polar verschilt soms behoorlijk waarbij de Amazfit duidelijk het spoor soms bijster is en veel meer last heeft van "sprongen" op de kaart. Dat komt mede omdat Amazfit niets met het signaal lijkt te doen maar de ruwe GPS data doorstuurt waardoor meetfouten direct een (groot) resultaat hebben. Dit dermate dat sommige Amazfit toestellen in mijn ogen echt niet geschikt zijn voor de serieuzere sporter.
Kijk dat is een stukje info waar ik wat mee kan. Voor mij maakt dat dus geen zak uit, ik sport voornamelijk op één locatie en dus is voor mij de GPS data totaal onbelangrijk. Dus dan houd ik lekker een paar honderd euro over, aangezien mijn huidige sport watch (fitbit) aan vervanging toe is.
Je kan eens naar Huawei kijken, die hebben van de chinese merken (veruit?) de beste sensors. Review staat ook op tweakers.
Mijn simpele Huawei band 8 meet zelfs tijdens het zwemmen nog goed terwijl bij Mi stil op de bank zitten bijna nog een uitdaging is.
Helemaal eens met de conclusies. Ik ben best wel fan van de Polar horloges, maar voor minder geld koop je een prima Garmin met meer functies. Ze prijzen zichzelf uit de markt zo.
Deze polars zitten meer in het duurdere garmin segment qua uiterlijk. Voor een rvs of titanium horloge met sapphire en oled en deze kaartfeatures betaal je ook bij Garmin wel in deze richting.

Ik ben zelf meer een fan van de MIP scherm versies van Garmin horloges.
Ja, ik had ooit een 735xt. Perfect af te lezen in fel zonlicht. Helaas is de huidige lijn met dergelijke schermen qua design weer niet helemaal mijn smaak.
Voor een rvs of titanium horloge met sapphire en oled en deze kaartfeatures betaal je ook bij Garmin wel in deze richting.
Met de kanttekening dat Garmins in deze klasse vrijwel zonder uitzondering zelf actief nieuwe routes kunnen genereren op het horloge zelf. Zelfs de Forerunner 945 (in 2019 gelanceerd) die ik anderhalf jaar geleden voor 280 euro heb gekocht kan dit (zonder touchscreen dan wel).

Natuurlijk gaat het om meer dan feature compares, maar zelfs relatief goedkope Chinese sport horloges kunnen tegenwoordig een passieve kaart met geïmporteerde GPX routes tonen. Deze implementatie bij Polar is wel een beetje erg karig voor dat geld imho. Nog even los van hoeveel waarde je aan deze functie hecht.
Ik heb de vantage3 sinds deze uit kwam, de accu en meetprestaties zijn goed maar de interface is slecht. Je kunt de watchface nauwelijks veranderen en het ziet er daardoor altijd echt heel cheap uit, de ikonen zoals van de stappenteller zijn vergelijkbaar met een kindertekening. En het synchroniseren met de Polar-app lukt ook 9 van 10x niet. Verder heeft het horloge geen zoekfunctie en was ik hem daardoor een week kwijt.
Polar biedt hier geen mogelijkheid tot updaten toe. Ik draag de v3 dus alleen bij sporten.

[Reactie gewijzigd door FFW op 22 juli 2024 14:17]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @FFW20 april 2024 10:18
Ik herken dit beeld helemaal niet. De interface is duidelijk en het syncen met de polar app werkt ook prima. Wat betreft het nauwelijks kunnen veranderen van de interface heb je wel gelijk maar het is dan ook een sporthorloge die datgene wat hij doet erg goed moet doen. Toeters en bellen zijn er op Polar horloges nooit geweest. Dat is het doel van dergelijke devices ook niet.
Ieder zijn ding, ik vind de sportinterface ok , tijdens het rennen is het duidelijk af te lezen, maar het horloge had meer potentie als je het ook dagelijks kunt gebruiken met een mooiere. custom watchface. Ik vind de 5 fysieke knoppen ook niet duidelijk in hun functies, volgens mij doen ze allemaal hetzelfde. ik druk daarom maar op wat knoppen en dan gaat hij mijn activiteit registreren.
verder vind ik de Polar app echt volstrekt onduidelijk, ik word gepresenteerd net een lijst met 12 categorieen , de meeste zijn links naar de (flut)gebruikshandleiding, maar voor hoe ik het horloge sync met de app moet ik diep graven. Die sync functie blijkt dan in de instellingen op de telefoon te staan.

De reden dat ik dit horloge kocht was om mijn trouwe Fossil HR te vervangen door een horloge met GPS, en ik wilde een Europees produkt met lange batterijduur. Dus ja, ik ga er op vooruit kwa details en tracking, maar het is geen mooi of duidelijk horloge. Ik hoop dat ze het horloge aanpasbaar maken en je straks een nette wijzerplaat kunt maken ipv deze speelgoedkwaliteit.
Jarenlang een polar m430 gebruikt, erg tevreden over deze betaalbare sporthorloge, prima gps en hartslag metingen, goed leesbaar scherm, goede bediening, ook op het water. Sinds vorig jaar overgestapt op een SafeTrx, puur omdat deze een optie heeft om de KNRM te waarschuwen als je op zee in de problemen komt. Verder is de horloge vrij brak, weinig functies (volgens mij niet eens een wekker), en slecht leesbaar. Voor de kleine letters heb ik een bril nodig, maar natuurlijk niet bij me op zee tijdens het surfen. Daarnaast is de helderheid ook vrij slecht, dus aflezen in de zon lukt niet.

Ben dus eigenlijk op zoek naar een nieuwe sporthorloge met basisfunctionaliteit, muziek etc boeit niet, goed afleesbaar en bedienbaar in het water met natte vingers in 2 meter golven, en met een optie om de reddingsdiensten te alarmeren mocht ik in de problemen raken (materiaalpech). Voorlopig niet niet veel alternatieven volgens mi. Deze nieuwe polars bieden hier ook niets, meeste kans gok ik bij Apple ultra.

[Reactie gewijzigd door ako op 22 juli 2024 14:17]

Ik heb ook lang een Polar m430 gebruikt. Superfijn horloge inderdaad!
Ik ook jarenlang, héél fijn horloge. Totdat het oplaadconnectortje het niet meer deed door een 5-daagse looptocht door de Marokkaanse woestijn.
Ik heb een jaar of 3 geleden mijn Polar M600 (android watch) vervangen door een Garmin Fenix 6 Pro. Nooit spijt van gehad ook al vond ik de Garmin toen best prijzig. Maar alleen al de betere batterijduur was het waard, naast de vele extra data die tijdens het sporten wordt geanalyseerd. Ik heb toen zitten twijfelen tussen een Vantage V1 of deze, maar toen iemand me de app van Garmin liet zien was ik om. Polar vond ik toen al flink achterlopen en kennelijk hebben ze dat wel deels ingelopen maar nooit helemaal. En gezien ze uit de hartslagmeter wereld komen vind ik dat best jammer.
Eigenlijk moet elk zichzelf respecterend "echt merk" (sport) smartwatch een amoled scherm hebben. Als ik zie dat zelfs de > 60 euro AliE stupidwatches al amoled hebben, mag dat zeker bij de "echte" merken niet ontbreken.

Even rondkijkend op de no-brand laatste generatie stupid watches op AliE, met amoled, fysieke sim kaart slot, 4G LTE, wifi, bleutooth draaiend op Android 13, voor > 60 euro... Nou, dan gaat het hard op de onderkant van de stupidwatch markt. Volgens reviews zijn de sensoren rommel, of ronduit oplichters met random gegevens op het schermpje. Maar ze zien er leuk uit, en als iemand er fatsoenlijke hardware in stopt heb je voor - bijvoorbeeld - 200 euro een prima werkend apparaat.
Ik ben het hier dus echt niet mee eens. Een goed sporthorloge moet goede metingen verichten en een exceptionele batterijduur hebben. Het scherm boeit helemaal niets, ik ben helemaal blij met een transreflectief scherm als de batterij daardoor langer mee gaat. Tevens zijn amoled schermen in de zon niet af te lezen, voor mij dus geen v3 meer...
Ja, die zon, wel een punt. Ik stond daar niet bij stil. Dat je in fel zonlicht ook ontspannen even de waardes wilt zien.
Meer de pace als ik aan het rennen ben, dus ook niet echt ontspannen ;). Je moet echt in 1 oogopslag kunnen zien of je je doelen haalt, of misschien wel boven target zit. Een amoled laat het in volle zon echt afweten. Ik zit nu toch naar garmin fenix te kijken, beetje jammer want die is weer een stuk groter, was echt heel blij met de maat van de vantage
Ik heb een forerunner 265s en echt nog nooit een situatie meegemaakt waarin het horloge slecht af te lezen was.
Ook in de felle zon tijdens een interval kan ik zonder enige moeite alles aflezen.
Ik denk echt dat er een kwaliteitsslag gemaakt is in amoled waardoor dat argument voor MIP niet meer stand houdt
Ik wil absoluut geen amoled scherm op mijn horloge. Sterke voorkeur voor MIP.
Eigenlijk moet elk zichzelf respecterend "echt merk" (sport) smartwatch een amoled scherm hebben. Als ik zie dat zelfs de > 60 euro AliE stupidwatches al amoled hebben, mag dat zeker bij de "echte" merken niet ontbreken.
Weet ik niet. Er is een hele hoop te zeggen voor een hele lange accuduur, zeker voor endurance sporten. En als ik zou moeten kiezen tussen een lange accuduur en een mooi scherm, dan ga ik voor het eerste. Nu hoef je bij Garmin niet te kiezen, waardoor het vanuit concurrentiepositie een onhandige keuze is. Maar het is geen absurde tradeoff bij Polar om batterijduur te verlengen ren koste van een gelikter scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.