Omdat beide horloges functioneel gelijk zijn, geldt wat we op de volgende pagina's bespreken voor zowel de Polar Vantage V3 als de Grit X2 Pro. Om het meteen duidelijk te maken: ondanks de forse prijsstelling van beide horloges zijn het vooral sporthorloges en in mindere mate smartwatches. Door de nieuwe oledschermen en touchbediening lijken ze meer op de smartwatches van andere merken dan hun voorgangers, maar wat allround smartwatchfuncties betreft zijn beide horloges helaas beperkt. Ze kunnen notificaties weergeven en kunnen dienstdoen als afstandsbediening voor mediaspelers op je telefoon. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om muziek die je op Spotify afspeelt te pauzeren of naar een volgend nummer te skippen. Er is ook een widget die per uur het weer voor de komende dagen toont en een widget die aangeeft wanneer de zon opkomt en ondergaat. Daar houden de algemene smartwatchfuncties ook meteen op. De horloges kunnen zelf bijvoorbeeld geen offline muziek opslaan en afspelen, er is geen functie om draadloos te betalen, bellen vanaf je pols is niet mogelijk, er is geen integratie met een spraakassistent en geen mogelijkheid om extra apps te installeren.
Sportfuncties
Nee, Polar richt zich met zijn horloges echt op sport en gezondheid, en heeft op dat vlak gelukkig wel veel te bieden. De horloges hebben profielen voor meer dan 150 verschillende sporten, waarvan je er op elk moment twintig op het horloge kunt installeren. Dat klinkt als een beperking, maar dat is het in de praktijk eigenlijk niet. Profielen voor verschillende sporten laten bovendien daadwerkelijk verschillende (nuttige) data zien. Polar biedt je per sport de mogelijkheid om in grote mate te bepalen welke data het horloge toont, en laat je bijvoorbeeld kiezen of je automatische ronderegistratie en aangepaste hartslagzones wilt gebruiken en geluids- en trillingsfeedback wilt inschakelen. De Grit X2 Pro heeft als nieuwe functie dat deze vam, verticale snelheid afgezet tegen afgelegde afstand, laat zien, een metric die interessant kan zijn voor wielrenners. Deze functie is inmiddels ook aan de Vantage V3 toegevoegd met de laatste firmware-update. Bovendien is er Strava-integratie, waardoor je meldingen kunt krijgen als je bij een door jou aangemerkt segment komt.
Nieuw bij deze horloges is de integratie van offline kaarten. Standaard worden de horloges in Europa geleverd met voorgeïnstalleerde kaarten van Europa en Noord-Amerika. Gezamenlijk nemen die iets meer dan 15GB van de 31GB beschikbare opslagruimte in. Die kaarten zijn helaas vrij nutteloos voor sporters, want wandel- en fietspaden missen. Gedetailleerdere kaarten per land zijn gelukkig gratis te downloaden. Dat moet wel via een bekabelde verbinding met een pc; kaarten downloaden via de mobiele app kan niet. Wat mij betreft is het zeker de moeite waard om een gedetailleerde kaart van Nederland te installeren. Deze is maar 500MB groot, maar toont veel meer detail dan de standaardkaart, met onder meer wandel- en fietspaden en (de vormen van) gebouwen, wat het veel gemakkelijker maakt om snel te zien waar je bent. De kaarten zien er fraai uit, en het verslepen van de kaart en in- en uitzoomen gaan lekker vlot. De Vantage V3 en Grit X2 Pro hebben geen mogelijkheid om op het horloge zelf een route te maken; sterker nog, Polar leunt voor deze functionaliteit geheel op software van derde partijen. Net als bij eerdere horloges, zonder gedetailleerde kaarten, is het mogelijk om een koppeling te maken met Komoot. Dat is een online dienst die gespecialiseerd is in het maken van routes voor verschillende fiets-, wandel- en (trail)hardloopactiviteiten. In Komoot gebouwde routes kun je eenvoudig op het horloge weergeven, waarbij je tijdens een activiteit ook turn-by-turninstructies kunt krijgen, zodat je vooraf een waarschuwing krijgt om bijvoorbeeld een afslag te nemen. Sinds kort ondersteunt Polar ook Strava-routes, maar daarbij mist die navigatiehulp: je zult dus zelf op de kaart moeten kijken om de route te volgen. Nieuw voor beide horloges is ook dat ze nu laten zien welke route je al afgelegd hebt, wat bijvoorbeeld bij hiken in de bergen kan helpen om de weg terug te vinden mocht je verdwalen of een verkeerde afslag nemen.
De horloges bieden de mogelijkheid om externe sensors als hartslag-, cadans- en vermogensmeters te koppelen, en de data van al die sensors wordt netjes in de work-outlogbestanden opgeslagen. Polar is momenteel de enige fabrikant die de lichaamstemperatuursensor van de Sennheiser Momentum Sport-headset (review) kan uitlezen. Polars Flow-app voor mobiel en desktop biedt bovendien veel inzicht, al vind ik de mobiele versie niet heel overzichtelijk. Na een training krijg je natuurlijk de basiselementen te zien, met een kaart van je route en een hartslaggrafiek, maar de Vantage V3 en Grit X2 Pro berekenen bijvoorbeeld ook automatisch hardloopvermogen en calorieverbruik, en ze zijn voorzien van barometrische hoogtemeters waardoor ook die informatie tijdens en na work-outs zichtbaar is.
Polar biedt ook uitgebreide inzichten in je trainingsvoortgang en laat bijvoorbeeld zien hoe je VO2 max, een waarde die aangeeft hoeveel zuurstof je kunt opnemen, zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Daarnaast biedt de software redelijk goede inzichten in je trainingsbelasting, het totaal van jouw activiteiten en inzicht in je slaap(kwaliteit) over een langere periode. De horloges bieden bovendien verschillende tests die je periodiek kunt uitvoeren om bijvoorbeeld je spronghoogte en fitheid vast te leggen. Ook deze datapunten kun je over een langere periode met elkaar vergelijken. Op het horloge zelf tonen widgets je huidige cardiostatus (ondertraining, behoudend, productief of overbelasting) en krijg je suggesties voor kracht-, cardio- en ‘ondersteunende’ trainingen die je helpen om je fitheid te verbeteren. Het is dus een soort coach om je pols, waarbij je steeds verschillende opties krijgt om uit te kiezen. Helaas valt op dat Polar op dit vlak al tijden geen nieuwe functies toevoegt, terwijl Apple, Samsung, Google en vooral grootste concurrent Garmin dat wel doen. Die laatste toont direct op het horloge de belastingstrend van de afgelopen dagen en adviseert je bijvoorbeeld om het rustiger aan te doen als het op basis van je slaap, hartritmevariabiliteit, rusthartslag en ademfrequentie bemerkt dat je overbelast raakt. Polar biedt hier minder duidelijke inzichten; de cardiobelastingscore, die aangeeft of je productief bezig bent of wellicht overbelast raakt, lijkt alleen gebaseerd op trainingsimpuls, ofwel trimp, en houdt geen rekening met die andere factoren. Polar biedt wel de mogelijkheid om met ‘Recovery Pro’ beter inzicht in herstel te geven, maar hiervoor moet je meerder keren per week handmatig een ‘orthostatische’ ecg-test uitvoeren die vier minuten duurt. Hierbij moet je vanuit rust eerst twee minuten stil liggen of zitten en vervolgens twee minuten stilstaan. Daarbij moet je gedurende die vier minuten continu je vinger op de linkerbovenknop van het horloge houden, omdat de ecg-meting anders mislukt. Je zult begrijpen dat dit voor weinigen aantrekkelijk is als dagelijks ritueel.
Gezondheidsfuncties
Nieuw bij de Vantage V3 en Grit X2 Pro is een ingebouwde ecg-hartslagmeter. Deze functionaliteit vinden we tegenwoordig op meer horloges terug en wordt bij merken als Apple en Samsung gebruikt om te detecteren of er mogelijk sprake is van atriumfibrilleren, een hartritmestoornis. Polar doet dit niet, waarschijnlijk omdat zij hier (nog) geen medische goedkeuring voor hebben van de relevante Amerikaanse en Europese instanties. De ecg-meting van Polar laat wel een hartritmefilmpje zien en toont hartslag en hartritmevariabiliteit, maar waarschuwt niet voor eventuele afwijkingen.
Dankzij de nieuwe Elixer-sensors meten de horloges nu ook huidtemperatuur, zij het alleen 's nachts. Polar toont niet de absoluut gemeten temperatuur, maar laat met een widget op het horloge en in de app zien wat de afwijking per nacht is van jouw gemiddelde. Wat je met deze data moet? Goede vraag, aangezien Polar geen suggesties of waarschuwingen geeft. In theorie kunnen dit soort metingen vrouwen helpen om hun cyclus in kaart te brengen, maar met de huidige software biedt Polar hier in ieder geval geen handvatten bij. Beide horloges kunnen ook bloedzuurstofsaturatie (SpO2) meten, maar gebruiken deze data (vooralsnog) niet om aan te geven of je aan de hoogte geacclimatiseerd bent, iets wat Garmin wel doet. Wat ook opvalt is dat de stappenteller van beide horloges nogal enthousiast is, en bijvoorbeeld ook stappen telt tijdens het fietsen.
Polars horloges houden ook slaap bij en doen dit, voor zover ik dit kan beoordelen, vrij goed. De totale slaapduur lijkt te kloppen en ook de slaapkwaliteit, weergegeven als twee verschillende scores, komt over het algemeen goed overeen met hoe ik mijn slaap zou beoordelen. In de app kun je uitgebreide trends in je slaap zien en een widget op het horloge toont inzicht in jouw slaap per nacht en geeft deze een score. Ook tonen de horloges een overzicht van het ‘boostherstel van jouw slaap’, waarbij per uur voor de aankomende dag wordt aangegeven of je je fit of minder fit zult voelen. Het horloge heeft meerdere dagen en nachten nodig om jouw slaappatronen te leren kennen voordat het deze data toont. Bij mij lijkt boostherstel best een aardige inschatting te geven van hoe ik me gedurende de dag daadwerkelijk voel wat ‘energie’ betreft. Ik kan dat niet met andere data onderbouwen en wellicht komt er wat confirmation bias bij kijken.