Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Oortjes met sensors voor sporters

Sennheiser Momentum Sport Review

09-04-2024 • 01:01

84

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Sennheiser Momentum Sport is een interessant product en lijkt best een goed idee. Het zijn oortjes met een goede geluidskwaliteit die tijdens het sporten stevig maar comfortabel in je oren blijven zitten, en bestand zijn tegen vocht en zweet. Voeg daar een hartslag- en temperatuursensor aan toe en je hebt geen sporthorloge meer nodig. Dat is althans de theorie. Buiten het feit dat veel sporters juist wel graag een sporthorloge dragen om bijvoorbeeld hun snelheid, tempo en hartslag direct tijdens het sporten af te lezen, blijkt de werking van de ingebouwde optische hartslagmeter tijdens mijn tests niet altijd betrouwbaar. Fietsen met oordoppen in zou ik toch al niet aanraden, maar ook tijdens de hardloopsessies die ik met de Momentum Sport deed, bleek de data vaak niet nauwkeurig. Bij krachttraining, waarbij je hoofd minder schokt dan tijdens het hardlopen, haalde ik wel redelijk goede resultaten.

Over de ingebouwde temperatuursensor ben ik ook niet echt te spreken. Trainen met temperatuurdata is toch al iets voor een kleine groep (serieuze) sporters, en de data die de Momentum Sport geeft, bleek tijdens mijn sessies niet in lijn met de veelgebruikte Core-sensor en bovenal niet logisch.

Sennheiser Momentum Sport met accessoires

Onder de streep maakt dat de Sennheiser Momentum Sport een prima setje in-ears voor sport, maar dan vooral voor wat het standaard muziekgedeelte betreft. Van de meerwaarde van de extra sensors ben ik, in ieder geval met de huidige firmware, niet overtuigd. Wil je wel je hartslag registeren, maar geen sporthorloge dragen? Dan ben je beter af door een ecg-borstband van een paar tientjes aan een app te koppelen dan met deze headset.

En dat maakt de Sennheiser Momentum Sport prijzig voor wat hij praktisch biedt, want met 300 euro is hij duurder dan bijvoorbeeld de Sony WF-1000XM5 en Bose Quietcomfort Ultra, die weliswaar geen hartslag en temperatuur meten, maar wel nog wat meer geluidskwaliteit bieden.

Reacties (84)

84
83
38
1
0
30
Wijzig sortering
"Cadence lock" is een bekend probleem met optische hartslagmeters, óók met sporthorloges. Een hartslagband is eigenlijk altijd aan te raden.
Nooit last van gehad met een fenix 5x en ook niet echt wat van gelezen dat het bij de garmin horloges speelt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Aeternum9 april 2024 08:23
Dat lijkt mij vooral een n=1 ervaring. Een snelle google actie toont meerdere mensen met diverse Garmin producten die hier last van hebben. Er zijn hele blogs / Reddit threads etc die hier over gaan.

Voor de mensen die de term niet kennen: cadence lock is wanneer het horloge de cadans rapporteert als de hartslag, in plaats van uw werkelijke hartslag. Dat is een redelijk veel voorkomend probleem bij met name optische hartslag sensoren.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 19:20]

Elke ervaring is een n=1 ervaring. Dat geld dus ook voor de hele review.
Hartslag meting met een optische sensor is gewoon per definitie minder nauwkeurig dan een borstband die de elektrische pulsen van het hart registreert. Ondanks die mindere nauwkeurigheid zal de optische sensor bij veel mensen prima werken, maar als je pech hebt werkt het minder nauwkeurig of zelfs niet.
Bijkomend probleem van veel wearables dat ze niet volledig statisch op het lichaam zitten. De beweging (cadans) dan daardoor ook nog eens storingen in de metingen veroorzaken.
Ik heb exact hetzelfde. Mijn polsmeting slaat werkelijk nergens op (Fenix 6X Pro). Daarom gebruik ik een tickr fit, wat minder irritant dan een borstband en werkt super.
Beetje raar omdat n=1 te noemen aangezien het 6 jaar aan metingen betreft. Het zou kunnen dat het met het type sensor te maken heeft. Van de garmin hartslag sensoren in de horloges zijn verschillende iteraties.

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 22 juli 2024 19:20]

Ik wel met een Forerunner. Hartslag lijkt ineens bizar laag voor de inspanning die ik lever en springt dan ineens weer naar mijn werkelijke hartslag. Ik kijk er tijdens het sporten eigenlijk nooit naar, maar zie het achteraf als een dip in mijn hartslag die ik niet kan verklaren.
Precies, ik had hetzelfde probleem met mijn vorige horloge (Polar Grit X) en nu ook met de Garmin Venu 3, vooral bij mountainbiken. Dan zit je te hijgen en te puffen met een vermeende hartslag van 93 ;) Inmiddels heb ik een Polar H10 band.
Ik heb dat met een fenix 5x wel gehad. En mijn huidige fenix 6x heeft het ook. Eveneens gebaseerd op jaren ervaring. Online genoeg over te vinden dat het wél gebeurt, dus klinkt alsof je het nooit hebt opgezocht.
Op voorhand ik geloof je direct. Het klopt dat ik er niet op gezocht heb, want ik heb er nooit last van gehad. De enige keer dat de hartslag niet klopte/vreemde metingen liet zien was toen het horloge te los om mijn pols zat of mijn hand onder een zeer vreemde hoek waardoor er ruimte ontstond tussen mijn horloge en mijn pols.
En da's nu net het probleem. Daarstraks ben ik gaan fietsen en had ik m'n HR-band niet aan. Was geen specifieke training, maar toch maar opnemen. Daarbij zit m'n hand net niet in rechte lijn met m'n arm, maar onder een (variabele) hoek.

Op een stukje tegenwind waar ik echt wel aan het zweten ben en de inspanning voelde gaf het nog lekker minutenlang rond de 120 aan. Afdraaien weg van de wind, minder trappen en ... opeens is het 144.

Het is allemaal heel erg sport, persoon- en model afhankelijk. Een groter/zwaarder horloge heeft meer inertie en zit niet altijd even specifiek goed op de pols. Leuk dat het voor jou goed werkt, maar jammer genoeg is voor velen een aparte band een betere oplossing.
Ik heb dit met horloges van de laatste jaren eigenlijk nooit, maar de Momentum Sport is er inderdaad heel gevoelig voor.
Ik ben het ook nooit tegengekomen in de reviews van dcrainmaker. Maar ik moet zeggen dat ik met name garmin georienteerd ben.
Het komt in veel van de reviews wel degelijk terug, ook bij Garmins.
Hmm, als je echt serieus sport heb je toch gewoon een sporthorloge of zelfs hartslagmeter om? Veel nauwkeuriger. Zie de toegevoegde waarde niet zo eerlijk gezegd
En echt serieuze sporters gebruiken een hartslagband ipv een sporthorloge :+
Ik heb beiden (Apple Watch en Polar hartslagband).
Apple Watch meet zo goed als hetzelfde als mijn hartslagband wat hartslag betreft (meerdere malen getest in verschillende workouts). Dus wat is dan de meerwaarde? Watch is gebruiksvriendelijker omdat ik niet mijn telefoon hoef te pakken om data te zien (plus andere handige functies)
Meerdere onderzoeken tonen aan dat een hartslagband om de borst nauwkeuriger is dan een horloge om de pols. Sowieso is mijn ervaring dat zo'n band sneller reageert dan een horloge om je pols. Niettemin gebruik ik bijna nooit een hartslagband, omdat ik het niet prettig vind werken, weer schoon moet maken achteraf, etc. Ik vind mijn horloge goed genoeg, maar ben me er wel van bewust dat ik voor echt accurate hartslagdata een borstband zou moeten dragen.

Maar hartslag is vooral een indicatie voor mij. Een antwoord op de vraag: "Hoe zwaar is mijn workout?"
Ja, dat het preciezer is en sneller reageert klopt zeker. Maar een horloge komt wel heel erg in de buurt wat hartslag betreft (dat zal per horloge verschillen).
En hetzelfde voor mij, ik heb ondertussen een indicatie van mijn gemiddelde workouts. Daar kan ik mee vergelijken.

Hartslagband kan overigens soms handiger zijn. Een voorbeeld, die van mij verbindt met mijn Echo Bike. Dus dan zie ik veel sneller veranderingen in mijn hartslag op het scherm recht voor me. Tijdens het rennen bijvoorbeeld, dan zou ik mijn telefoon moeten pakken. Of ik kijk gewoon op mijn horloge.

@Aeternum benoemt wat zaken die een hartslagband ongetwijfeld nauwkeuriger meet. Dat dan wel.
Nauwkeuriger is best wel breed gedefinieerd. Detail is hier wel belangrijk.

Ik gebruik ook soms een borst band. Ik fiets en loop hard (ben een redelijk ervaren sporter in die zin). Maar wel amateur .. ik verlies de marathon op ruim een uur verschil op de winnaar. Haha.

Nou ja wat mij opvalt is dat de hartslag registratie van het horloge niet afwijkt (geen meetfout) maar vooral sneller reageert na start interval. Dan heb ik het over (1 a 2) seconden op een moment dat je toch niet op je klokje kijkt. Je rent als een gek op dat moment.

De band bewijst vooral zijn meerwaarde op de fiets. Door het trillen van het stuur raakt het horloge vertraagd. Ook hier (wonderlijk maar in mijn geval waar) weer geen meet fout, maar vooral traag soms wel 4 seconden. De band is hier wel snel.

Ik vind de telemetrie wel leuk, maar een band is niet per see nodig als je een goed horloge hebt (en een blanke huid?). Tenzij je als dat per see interessant vind .. Of heel serieus sport.
Bij sommige mensen werkt een optische hartslagmeter in de wintermaanden niet goed en wordt de cadans doorgegeven, merkte ik op de atletiekvereniging.
On topic: de Anker Soundcore Liberty 4 kan ook hartslag meten. Kost ongeveer de helft en lijkt me gezien de uitslag van deze review een redelijk alternatief als men op deze manier hartslag wil meten
Geen idee waarom je blijft noemen dat een smartphone nodig is voor die band. Linkt gewoon met het horloge.
Compleet vergeten dat het een optie was eigenlijk. Thanks :)

Ondertussen ben ik eraan gewend geraakt om per sport/activiteit te kiezen. Crossfit is makkelijker met alleen een horloge. Roeien kan dan weer prima met een hartslagband. En ik heb lang bewust niet gekoppeld om beter de metingen te kunnen vergelijken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @TheBe4r9 april 2024 08:20
De meerwaarde van een hartslagband zoals de Polar H10 is dat deze wel degelijk nauwkeuriger is en een consistenter beeld geeft. Dat komt niet in de laatste plaats doordat het minder gevoelig is voor hoe de band wordt gedragen.
De garmin hartslag band meet ook loop cadens, grond contact tijd/balans, staplengte, verticale ratio. En idd de hartslag meting is nauwkeuriger, alhoewel de afwijking met de polshartslag minimaal of niet bestaand is.
Apple Watch en alle polsmetingen falen enorm als het wat kouder is buiten. Komen absoluut niet in de buurt van een hartslagband.
In de kou lik ik nog wel eens de sensor om het signaal te verbeteren. 🙂
Combinatie met een sporthorloge. Je wil die data ook zien.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @wisselwerking9 april 2024 08:18
Dat horloge gebruik je voor zaken als GPS etc maar de hartslagband is over het algemeen nog steeds nauwkeuriger dan hartslag sensoren in een horloge. Dat is waarschijnlijk wat @Webgnome bedoelt.
Ja inderdaad. Blijkbaar kennen mensen de kunst van door de regels heen lezen niet goed :+
Niet tijdens het sporten. Als ik een single track rijd op de MTB heb ik geen tijd om op een horloge te kijken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Geim9 april 2024 08:28
Bij de meeste sporten wil je toch wel degelijk de afgelegde afstand en tijd kunnen zien. Ik kan mij voorstellen dat je op een MTB een fietscomputer gebruikt als alternatief wat deels op hetzelfde neerkomt?
Ik gebruik beide. Fenix 7 en een Edge 1000. Maar geloof me, als je met 20+ tussen de bomen door knalt heb je echt geen tijd om op 1 van beide te kijken, daar doelde ik op. Op de verbindingspaden wel natuurlijk.
Afstand vind ik minder interessant. Aangezien ik alleen maar officiële MTB routes fiets weet ik hoe lang deze zijn en fiets ik ze 1 of meerdere malen.
Belangrijkste vind ik mijn hartslag, als die te hoog wordt dan is het snel afgelopen, dus daar heb ik een audiomelding voor gemaakt. Dan weet ik dat ik het een tandje rustiger moet doen als ik de rest van mijn training nog vol wil maken.
Nee, klopt. Hangt zeker van het sporten af. Op mtb heb ik wel een fietscomputer, maar daar heb ik zeker geen tijd voor om naar te kijken. Maar ook tijdens het hardlopen of wielrennen kijk ik ook niet de hele tijd op mijn horloge/fietscomputer natuurlijk.
De conclusie van dit artikel is dan ook...:
Onder de streep maakt dat de Sennheiser Momentum Sport een prima setje in-ears voor sport, maar dan vooral voor wat het standaard muziekgedeelte betreft. Van de meerwaarde van de extra sensors ben ik, in ieder geval met de huidige firmware, niet overtuigd. Wil je wel je hartslag registeren, maar geen sporthorloge dragen? Dan ben je beter af door een ecg-borstband van een paar tientjes aan een app te koppelen dan met deze headset.
Ja precies. Snap alleen dus niet waarom Sennheiser hierin inveseert. Welke markt spreek je hiermee aan?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @killamonkey9 april 2024 08:16
Welke markt spreek je hiermee aan?
Ik vermoed de markt van mensen die niet zo heel serieus met sensordata bezig zijn maar vooral een "kijk mij nou" ervaring zoeken. Sensoren die geen nauwkeurige data kunnen afleveren zijn in mijn ogen nutteloos en vooral een gimmick.
[...]


Ik vermoed de markt van mensen die niet zo heel serieus met sensordata bezig zijn maar vooral een "kijk mij nou" ervaring zoeken.
Eens met het eerste deel van die zin, maar dat tweede lijkt mij onzin. Je moet echt actief anderen gaan wijzen op de sensoren in je dopjes, want het valt echt niemand op wat voor oordoppen jij draagt tijdens het hardlopen of fietsen. Met "kijk mij nou" denk ik meer aan van die gepensioneerde wielrenners met een peperdure, extreem lichte fiets, maar wel een bierbuik van zeker 20 kg 8)7 Het is ze gegund natuurlijk, als je het kunt betalen en je wil een mooie fiets, vooral doen. Maar ik vind het altijd erg zonde van zo'n duur carbon frame dat er iemand op zit die ieder voordeel van zo'n licht frame meteen teniet doet :D
Soundcore had een hartslag meter in zijn Liberty 4 earbuds. Daar werd al vreemd naar gekeken in de reviews (onduidelijk wie de doelgroep was), en die functionaliteit is in volgende models weer verdwenen.
Het gaat om onderscheid denk ik. Iets hebben wat andere merken niet hebben. Er zijn honderden (zo niet duizenden) typen oordopjes op de markt. Het is weer even iets nieuws waarmee een merk zich kan onderscheiden van de rest. Je ziet dit ook bij telefoons. Op een gegeven moment is de echte vernieuwing uit een product en om je dan nog te onderscheiden moet je als merk iets nieuws verzinnen.
Omdat in het een tikje verbeteren van het geluid niet veel meer geld aan oortjes is te verdienen. Door aan het product nieuwe functionaliteiten toe te kennen trek je het los van de concurrentie en heb je ineens een aantal argumenten voor een nieuwe prijsstelling. "De concurrentie heeft onze functies niet, daar moet U dus voor betalen".

Met relevante functies kan je zo concurrentie weer een tijdje op afstand houden. Alleen moeten die functies daarvoor wel relevant zijn. Tijd gaat dat ons wel leren.

Een andere conclusie is aan deze beweging van Sennheiser ook te koppelen. Met het verder verbeteren van geluid ziet Sennheiser niet hoe ze nog extra marktwaarde aan haar (high end) sportoortjes kan toevoegen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tweaker6269 april 2024 08:17
Heb je objectieve bronnen die aanduiden dat de data voor andere doeleinden wordt gebruikt dan het tonen aan de gebruiker of is dit vooral een onderbuikgevoel? Ik zie graag een objectieve bron.
Ik heb geen Heisers meer, maar wel Jabra en daar is het niet moeilijk te vinden: https://www.jabra.nl/footerpages/apps-privacy-policy

Ze verzamelen van alles en sturen het ook naar 3e partijen, maar alleen voor de door hun gestelde doeleinden die vervolgens niet helder geformuleerd worden.
Sennheiser kan niks met die data en krijgt de data ook niet, want die synchroniseert naar Polar. Polar krijgt al data van sporters, dus dan is dit gewoon het zoveelste product in hun assortiment. Als je dat soort data niet wil prijsgeven, moet je geen enkel sporthorloge kopen. Al die dingen synchroniseren naar de cloud.
De nauwkeurigheid van de hardslagmeting is voor een deel afhankelijk van je beweging. Is die schokkerig (lopen), dan is een optische meting minder nauwkeurig dan bij een minder schokkende beweging (fietsen).
De sport en je (loop)techniek hebben dus invloed op de nauwkeurigheid.
Wil je hartslag nauwkeurig meten, dan is een borstsensor (die de elektrische pulsen meet) altijd beter dan een optische sensor.
Waar reageer je op? En zijn redelijk wat situaties waar een borstsensor niet beter is, maar ja ik gebruik mijn borstsensor regelmatig en het werkt voor de meeste use cases beter dan optisch.
Toevallig heb ik zelf de Vi headsets, combinatie van Harman Kardon drivers met optische hardslag meting. (zelfde techniek als NASA gebruikt volgens de fabrikant)

Deze headset is via bluetooth met de telfeoon gekoppeld aan de Vi app.De app is voornamelijk gericht op hardlopen.Een soort van AI coach in je oor die je instructies en tips geeft.

De app gebruikt de hartslagmeter icm de snelheidsmeter van de telefoon om je gericht te helpen met het trainen voor een specifiek in te stellen doel. Op basis van historische data en realtime gegevens geeft de app je instructies om je doel te halen.

In deze user case kan de hartslagmeting imho een toegevoegde waarde hebben.
Is nc voor sporters wel zo slim, voor hardlopers of fietsen zou ik het best wel gevaarlijk vinden. Heb ook abc koptelefoon maar dat is omdat de stadsbussen tegenwoordig standaard de muzikale voorkeur van de chauffeurs door de bus verspreiden
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @panterarosso9 april 2024 08:48
Is nc voor sporters wel zo slim, voor hardlopers of fietsen zou ik het best wel gevaarlijk vinden
NC tijdens het sporten kan inderdaad gevaarlijk zijn maar dat vind ik voor in-ears en over ears sowieso. Niet voor niets zijn shokz bone conduction setjes bij bv hardlopers populair omdat je het mogelijk maken muziek mee te nemen maar je oren ook open te houden voor de omgeving.

De NC functie hoef je natuurlijk niet tijdens het sporten te gebruiken. Dit setje is ook prima geschikt voor gebruik in de trein, thuis, op kantoor of op elke andere plek.
De NC functie hoef je natuurlijk niet tijdens het sporten te gebruiken
Sterker nog, de meeste NC apparaten hebben ook gewoon een ambient mode om juist omgevingsgeluid goed binnen te laten. Zie dus ook het nut van botgeleiding koptelefoons niet zo, zeker ook omdat je veel mindere geluidskwaliteit krijgt en ze relatief duur zijn.
Maar met die ambient mode heb je veel minder gevoel van richting en een kleine delay.

Ik zweer bij mijn bone conducting Shokz tijdens het sporten. De audiokwaliteit is meer dan goed genoeg. Ik ben aan het sporten, niet aan het genieten van elk kleinste sprankeltje in de muziek. En die kosten ook minder dan de helft van deze Sennies.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 22 juli 2024 19:20]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @lilmonkey9 april 2024 12:00
Een transparantie mode werkt niet goed wanneer het bijvoorbeeld waait en zorgt o.a. voor versterking waardoor je ervaring onnatuurlijk kan zijn.
Ik zweer al zolang ze bestaan bij Sony's "vertical in ear" systeem zoals de MDRW08L. Prima geluid en omgeving komt ook gewoon door.
Dat gecombineerd met draagcomfort (dopjes vallen altijd uit mijn oren) maakt dat ik blij ben dat ik er nog 3 heb liggen!
De Sennheiser Momentum Sport heeft ook een speciale modus waarin windgeluid onderdrukt moet worden. Dat werkt een beetje, maar tijdens het hardlopen, en zeker tijdens het fietsen, zul je vaak wel degelijk het geruis van de wind langs de oordoppen horen. Bellen via de Momentum Sport kan natuurlijk ook. De drie ingebouwde microfoons leveren een goede gesprekskwaliteit op, waarbij je ook jezelf goed terughoort, zij het wat dof.
Ik fiets/loop/zwem :+ zelf nooit met headsetje in omdat ik de meerwaarde er niet van inzag en zeker niet tov de veiligheid. Echter als je langere stukken alleen fietst in rustige omgeving zou ik wel graag een podcastje luisteren. Ik doe dit nu met 1-airpod in mijn oor en dat gaat best. Als ik ik weer "in de bebouwde kom ben" haal ik hem weer uit.

Zon passthrough is wat mij betreft echt overengineering en beetje surreal hoe we ons afhankelijk maken van techniek. Vooral Apple heeft daar een handje van, nu ook met de Vision Pro hoe ze een tech laag willen bouwen tussen de realiteit en de producten die er nu worden aangeboden.
Ik ben gek van Sennheiser (en Beyerdynamic) als medium-budget over-ears, maar de in-ears hebben me nooit kunnen overhalen. Moet wel zeggen dat ik sowieso geen fan ben van in-ears.
Senheiser is heerlijk ja. Terwijl ik dit typ luister ik muziek via bedrade Senheiser. De mic is helaas wel heel matig.
Review net gelezen. Ik zoek zelf draadloze ear ins. Hoe is je microfoon voor bellen of Discord? Kunnen andere je goed horen of moet je schreeuwen?

Dat er finns bij deze ear ins zitten vind ik een dikke plus. Bij mij floepen oordoppen er anders uit. Zijn er concurrerende ear ins die ook fins hebben?

Thanks:)

Mooie review btw!
Kijk voor veel reviews van betaalbare in-ears op https://www.scarbir.com/.
Bedankt voor je tip!
Temperatuurmeting kan je sowieso niet één op één vergelijken met de CORE sensor. Die sensor meet op een andere plek op het lichaam (in de foto's zie ik 'm bij de middel). Je lichaam reguleert de temperatuur van de de hersenen veel strakker dan die van het onderlichaam. Je zult dus veel meer fluctuaties hebben bij het onderlichaam dan in het hoofd.

Dit verklaard de gekke sprongen natuurlijk niet, die zijn zeker verdacht.

Jammer dat ze er geen infrarood thermometer in hebben weten te bouwen :( Die zijn in het oor zowat even nauwkeurig als de ouderwetse meting in je kont.
Hoe zit het met accuduur? En dan niet door de fabrikant opgegeven, maar ervaring tijdens review! Met en zonder sensoren? Accuduur vind ik naast geluidskwaliteit en anc wel de belangrijkste eigenschap.
Letterlijk op de eerste pagina:
De werktijd op een acculading is in de praktijk zo'n zeven uur, prima voor zelfs de langste sportsessies.
Bedankt Eric, dat is de zinsnede die ik heb gemist. Zelf loop ik vrijwel de hele dag in met 1 of 2 oortjes. Tijdens werk voor Teams, tijdens het huishouden (ANC aan en gaan met die stofzuiger) en tijdens hardlopen. Goede accuduur is erg belangrijk. Maar is dat met alle toeters en bellen aan qua sensoren? Wordt de accuduur langer met bepaalde functies uit? Hoeveel langer? So many questions!
Die zeven uur is bij het luisteren van muziek via Bluetooth met anc ingeschakeld, in standaardmodus (geen aptX). Met aptX gaat er ongeveer een uur vanaf schat ik op basis van mijn gebruikt.

Tijdens het sporten waarbij de sensoren gebruikt worden is het verbruik ook iets hoger. Ik heb de oortjes hierbij niet (in 1 sessie) leggetrokken, maar geextrapoleerd kom ik nog altijd uit op vier tot vijf uur.
Juist op het punt waar ze onderscheidend zijn, de sensoren, laten ze steken vallen. Dan kun je dus beter normale dopjes kopen in combinatie met andere items zoals een horloge, hartslagmeter enz
Dat is dan ook de conclusie in de review ;)
Ik persoonlijk prefereer mijn shokz openrun en doe alle metrics wel met mijn garmin horloge / hartslagmeter. Ik kan me wel voorstellen als dit jouw type koptelefoon en je hebt geen zin om een horloge aan te schaffen dat het een uitkomst is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 9 april 2024 08:14
Voor de ontwikkeling van die sensors en de verwerking van de data werkt Sennheiser samen met Polar, en voor het registreren van sportactiviteiten wordt gebruikgemaakt van Polar-software.
Bijzonder dat Polar, welke toch bekend staat om o.a. goede hartslag meting, haar naam wil verbinden aan een product waarbij de eerste conclusie al lijkt te zijn dat de nauwkeurigheid tegenvalt.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Bor9 april 2024 08:30
Polar heeft vooral die naam uit het verleden. Recente horloges - waaronder helaas ook de Vantage V3 en Grit X2 Pro waarvan we binnenkort de review zullen publiceren - behoren qua hartslagmeters echt niet tot de besten.
Inderdaad. Ik ben niet onder de indruk van de hartslagmeter via pols van de Polar horloges. Regelmatig pakt ie de candans (stappen/min) op ipv hartslag. Ik weet niet of andere merken dit beter doen?

Verder snap ik niet zo waarom je deze oordopjes zou kopen wanneer ze samenwerken met de Polar software. Want dan zal je toch ook GPS willen en je harrslag etc zo nu en dan kunnen checken. Wat is er dan makkelijker dan een (instap) hardloophorloge in combinatie met goedkopere optie voor in-ears.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.