De Acer Predator BiFrost Arc A770 OC is een bijzondere videokaart. Een beperkt aantal fabrikanten heeft een eigen versie van Intels Arc-serie op de markt gebracht en binnen dat selecte gezelschap springt Acer eruit als relatief nieuwe speler in de markt van los verkrijgbare videokaarten. Ondertussen is Acer natuurlijk hartstikke ervaren in het maken van hardware, waaronder videokaarten, wat het al jarenlang op grotere schaal doet voor volledige systemen.
Toch liggen de wensen en verwachtingen bij de consument die een losse videokaart koopt anders. Er is genoeg keuze uit modellen van veel verschillende fabrikanten, en zelfs bij Arc-gpu's van Intel begint het aanbod te komen. Bepaalde zaken moet je goed voor elkaar hebben om je concurrenten bij te houden en met sommige features of eigenschappen kun je je onderscheiden van de rest.
Laat ik beginnen met het positieve van de Predator BiFrost A770 OC. Acer heeft een vaporchamberkoelblok geplaatst op de kaart, wat in ieder geval toont dat iets fundamenteels als koeling serieus is genomen. De fabrikant durft daarbij af te wijken van de norm door een ongebruikelijke combinatie van ventilators te plaatsen. Dit onderscheidende uiterlijk kan voor sommigen een pluspunt zijn, maar wat koelprestaties betreft levert het eigenlijk niets onderscheidends op. Ten opzichte van Intels eigen versie produceert de Predator BiFrost A770 OC meer geluid en hij wordt tegelijk warmer. Dat is niet zo erg als het klinkt, want de gemeten gpu-temperatuur van 81 graden tijdens volle belasting is acceptabel en de kaart is dan nog redelijk geluidsarm te noemen.
De zaken die Acer beter had kunnen doen, hebben voornamelijk met de aansturing van de koeling te maken. In idle staan tegenwoordig op vrijwel elke videokaart de ventilators stil. Dat een semipassieve werking van de ventilators op de Predator BiFrost ontbreekt, is jammer. In een stillere ruimte zul je de videokaart dus altijd horen, en constant draaiende ventilators verzamelen bovendien sneller stof. In de aansturing van de ventilatorsnelheid zitten ook verbeterpunten, want die is op het moment van schrijven alleen met stappen van tien procent te verhogen en te verlagen. Acer zegt dat deze beperking een bewuste keuze is. Voor deze review betekent het dat de test van de koelefficiëntie niet mogelijk was om te draaien, maar op basis van de andere resultaten is al wel duidelijk dat de koelefficiëntie op de kaart van Acer lager is dan op Intels model. Een week na het publiceren van deze review heeft Acer zijn software hier wel op aangepast.
Ongeacht de uitvoering van de Arc-videokaart heeft Intel nog wat te bewijzen op het gebied van drivers voor gamers tegenover AMD en Nvidia. Heb je echter je zinnen gezet op een Arc A770, dan is er met de Acer Predator BiFrost Arc A770 OC nu een opvallende maar lastig aan te raden optie bijgekomen. Aangezien Intel is gestopt met het produceren van zijn eigen Limited Edition-uitvoering, kan Acer meedoen dit gat proberen op te vullen.
Pluspunten
Vaporchamberkoelblok
Minpunten
Koelprestaties kunnen beter Geen semipassieve ventilators