Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Vijf betaalbare 55"-tv's

De beste beeldkwaliteit onder 700 euro

31-01-2023 • 06:00

243

Singlepage-opmaak

Energiegebruik, inputlag en geluidskwaliteit

Het energiegebruik van televisies is met de hoge energiekosten en aangescherpte energielabels weer iets dat volop in de aandacht staat. De tijd dat elke tv met twee vingers in de neus een A-label haalde, ligt achter ons, en fabrikanten moeten door hoepels springen om aan de verscherpte eisen te voldoen.

Wij testen het energiegebruik bij weergave van een zwart-witschaakbordpatroon met twee verschillende helderheidsinstellingen: 120cd/m² en 250cd/m². Dat eerste scenario is een goede helderheid voor als je 's avonds in een gedimde ruimte kijkt, terwijl de hogere helderheid overeenkomt met een normale helderheid voor overdag.

Alle televisies in deze test gebruiken een lcd-paneel in combinatie met een ledbacklight, maar dat betekent niet automatisch dat ze allemaal evenveel energie gebruiken, zoals te zien is in de grafieken hieronder. Bij de lage helderheidsinstelling zien we de televisies van Samsung en TCL, de twee televisies met VA-panelen, als zuinigste naar voren komen. Bij 250cd/m² zijn de verschillen groter en blijft de tv van Samsung met afstand de zuinigste, terwijl het model van TCL relatief een stuk minder zuinig is.

  • Energiegebruik 120cd/m² standaardmodus
  • Energiegebruik 250cd/m² standaardmodus

Inputlag

Tv's in deze prijsklasse bieden niet alle gamefuncties die we bij duurdere modellen inmiddels wel gewend zijn. Vooral ondersteuning voor hfr en vrr moeten we bij de middenklasse missen.

Alle tv's hebben uiteraard wel een gamemodus waarbij de beeldverwerking tot een minimum wordt teruggeschroefd om een zo laag mogelijke inputlag mogelijk te maken. Als je graag games speelt op een tv met een pc of gameconsole, heb je namelijk baat bij een zo laag mogelijke vertraging tussen het moment dat de tv een signaal ontvangt en de daadwerkelijke weergave. Een hogere vertraging, of inputlag, betekent namelijk dat de tv er langer over doet om de beelden te vertonen, waardoor het spel voor je gevoel langzamer reageert op jouw commando's.

Wij testen inputlag met 60Hz- en 120Hz-signalen, althans wanneer televisies met beide overweg kunnen. Van de modellen in deze round-up kan alleen de Hisense 55U7HQ 120Hz-signalen verwerken, en het is ook de enige tv met een 120Hz-paneel. Bij aanvoer van een 1080p-120Hz-signaal laat de Hisense 55U7HQ 8ms aan vertraging noteren, wat netjes is als we dit vergelijken met duurdere televisies.
De invoervertraging bij 60Hz-signalen ligt bij alle televisies tussen de 9 en 13ms, bij zowel 1080p- als 4k-resoluties, waarbij de modellen van Samsung, Hisense en Panasonic in beide resoluties de beste scores noteren.

  • Inputlag 1080p/120Hz
  • Inputlag 1080p/60Hz
  • Inputlag 2160p/60Hz
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung OLED S95B 55"
4,7
LG C2 55"
4,8
LG G2 65"
4,8
Samsung The Frame LS03B 55"
5,0
Hisense 55U70HQ Zwart » Hisense 55U7HQ
5,1
Panasonic LZW2004 55"
5,7
Panasonic JZW2004 65"
5,7
Samsung QN95B 55"
5,9
Samsung QN85A 55"
6,0
LG C1 55"
6,4
Philips 55OLED807
6,5
Sony A95K 55"
8,3
Philips 48OLED806
12,4

Geluidskwaliteit

We klagen er vaker over dat de geluidskwaliteit van platte tv's nooit geweldig is en na deze vijf televisies uitgebreid beluisterd te hebben, kunnen we concluderen dat dit in het middensegment bij sommige tv's een nog veel groter probleem is dan bij de high-end modellen. Dat klinkt op zich logisch, maar als je weet dat juist die high-end tv's meestal erg dun zijn en vrijwel geen klankkast hebben, zou het in theorie ook andersom kunnen zijn.

In de praktijk blijkt de geluidskwaliteit vooral sterk uiteen te lopen. Van de vijf tv's in de test vind ik de LG UQ9100 het best klinken. Alles is relatief en elke tv heeft baat bij een goede soundbar of externe luidsprekers, maar de LG biedt een mooi gebalanceerd geluidsbeeld met een duidelijk stereobeeld, goed verstaanbare spraak, helder hoog en zelfs redelijke basweergave. LG wordt op de voet gevolgd door de TCL C635. Ook deze tv heeft een mooi geluidsbeeld, zij het met wat (te) veel nadruk op het middenbereik. Dat is prima voor de verstaanbaarheid van stemmen, maar bij muziekweergave is het minder ideaal. Op de derde plek komt de Samsung Q60B wat mij betreft. Hoewel dit de dunste tv van alle geteste modellen is, weet Samsung er nog vrij goed geluid uit te krijgen, al mist deze tv duidelijk laagweergave en is ook het maximale volume beperkt.

Ik ben minder te spreken over de Hisense U7HQ. Hoewel deze zeker niet de dunste is en er dus ruimte zou moeten zijn voor redelijke klankkasten, klinkt het geluid standaard wat aan de schelle kant en ontbreekt laag. Dat is deels op te lossen door met de ingebouwde equaliser te spelen, maar helemaal goed kreeg ik het geluid niet. Dan blijft er nog één tv over en dat is de Panasonic LX650E. En hoewel Panasonic bij zijn high-end oledtelevisies in de Z2000-serie juist uitstekende geluidskwaliteit biedt, is dat bij de LX650E helaas anders. Ik heb uitgebreid met alle instellingen geëxperimenteerd, maar het geluid van deze tv is gewoon niet fijn te krijgen. De tv klinkt, wat je ook doet, nasaal, met weinig hoog en afwezige basweergave.