De UQ9100 is de hoogste serie binnen de normale uhd-4k-televisies, die LG positioneert onder de Nanocell-modellen met een groter kleurbereik en de topmodellen met oledpanelen. Dat maakt de UQ9100 in de praktijk een echte middenklasser, met een laagste prijs van net geen 600 euro in onze Pricewatch voor de 55"-variant.
Uiterlijk en aansluitingen
(In) de doos
De LG UQ9100 wordt geleverd in een bruine kartonnen doos met zwarte en witte bedrukking. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is.
De verpakking bevat naast het scherm en de voet van de tv een afstandsbediening, batterijen, netsnoer en een snelstartgids. De volledige handleiding is online beschikbaar.
Voor dat geld krijg je een tv met een 60Hz-ips-paneel, LG Alpha 5-processor en AI ThinQ-webOS als smart-tv-systeem. Aan het uiterlijk en de afwerking zie je wel meteen dat dit een wat goedkopere tv is. De lijst rond het scherm is van mat kunststof, net als de voet en de nek waarmee de voet met de tv verbonden is. Heel stijf is het geheel niet, als je de tv een duwtje geeft, staat hij nog enige tijd na te deinen. In de praktijk is dat niet zo'n probleem, behalve als je een houten vloer hebt die meebeweegt als je door de kamer loopt.
Wat aansluitingen betreft is het ook wat karig bij de UQ9100. De tv heeft drie HDMI-ingangen, tweemaal USB, tuneraansluitingen, een Toslink-audio-uitgang en een CI+ CAM-slot, maar een koptelefoonaansluiting ontbreekt. Of dat een probleem is, hangt natuurlijk af van het gebruik van de tv, wat ook geldt voor het ontbreken van een vierde HDMI-ingang.
Smart-tv
De LG UQ91000 maakt net als de duurdere tv's van LG gebruik van webOS als smart-tv-systeem en wordt geleverd inclusief een gyroscopische Magic Remote waarmee je met handbewegingen een cursor over het scherm kunt bewegen. De werking van webOS is zoals we dat gewend zijn van de duurdere modellen, al lijkt het opstarten van sommige apps op de UQ9100 soms iets langer te duren.
Het appaanbod binnen webOS is groot en ik vind de interface fijn werken, al blijft het jammer dat LG een paar jaar geleden is overgestapt van zijn minimalistische interface naar een fullscreenhoofdscherm. Op dat hoofdscherm krijg je een overzicht met apps, maar ook aangeraden content in de vorm van een 'Nu trending'-balk. Gelukkig blijft het bij LG mogelijk om reclames in de interface uit te zetten. Deze functie zit een beetje verstopt, maar je vindt hem op de UQ9100 via Instellingen > Startpagina-instellingen > Home-promotie.
Interface
De interface is zoals we die de afgelopen jaren van LG gewend zijn, al valt op dat we ten opzichte van de duurdere oledtelevisies wel wat instelmogelijkheden missen. Dat komt niet alleen omdat deze tv een 60Hz-paneel gebruikt, maar ook omdat de gebruikte Alpha 5-processor minder in zijn mars heeft en dus minder opties biedt om vooral het beeld te finetunen.
Afstandsbediening
LG levert de UQ9100 met een relatief compacte Magic Remote met ingebouwde gyroscoop en een scrollwiel in het midden van de cirkelvormige d-pad. De afstandsbediening ligt fijn in de hand en biedt direct toegang tot alle veelgebruikte functies. Uiteraard ontbreekt ook bij LG een rijtje reclameknoppen niet, al maakt LG het met zes toetsen de helft minder bont dan Hisense.