Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Telefoons van 2022 en 2023

Bij elke stap een schreeuw

28-12-2022 • 06:00

152

Singlepage-opmaak

De telefoons van 2023

Eerst maar even een algemene voorspelling: het wordt een redelijk saai jaar op de smartphonemarkt. Er staan weinig baanbrekende technieken om de hoek en dus zullen we het vermoedelijk volgend jaar moeten doen met op zijn hoogst iets betere versies van telefoons die we al hebben. Je zult denken dat het al jaren zo is, maar stiekem is er stap voor stap de afgelopen vijf jaar toch veel veranderd: grotere schermen, grotere accu's, meer en betere camera's en ga zo maar door. Zulke stappen zijn er nu even niet meer.

En dus zit het voor volgend jaar in de nichefuncties. Apple en Huawei kwamen afgelopen jaar met noodcommunicatie via satellieten en dat lijkt de grote horde die nog te nemen is: het oplossen van gebrek aan bereik. Noodcommunicatie is stap één, maar een volgende stap zou zijn om daadwerkelijk apps te kunnen laten werken via satellieten. Dat is niet onmogelijk en is vermoedelijk onderweg: we zullen het volgend jaar misschien al zien op de eerste telefoons.

Een ander element dat een stukje beter kan, is de laadsnelheid van accu's. We hebben al zo hier en daar laadsnelheden boven 100W gezien op smartphones en dat gaat komend jaar vermoedelijk heel normaal worden. Dat zullen we niet per se terugzien in de markt voor high-end smartphones, maar juist meer in de klasse eronder. Waarom? De markt voor dure telefoons is van Apple en Samsung. Die stoppen beide geen adapter meer in de doos en dus hebben die niet zo'n grote prikkel om ineens veel sneller laden mogelijk te maken. De Chinese fabrikanten springen al een tijdje in dat gat en zullen dat steeds nadrukkelijker doen, maar die kunnen weer niet de prijzen vragen die Apple en Samsung vragen voor hun iPhones en Galaxy S- en Z-telefoons.

Op het gebied van camera's zullen de camera's met hoge resoluties op steeds meer plekken van de telefoon terechtkomen. Veel fabrikanten willen met dure telefoons de stap maken van 4k naar 8k voor video en dan heb je minimaal 33 megapixel nodig. Nu al zijn er camera's met telelenzen en ultragroothoeklenzen van 48 of 50 megapixel en dat zal alleen maar toenemen.

De primaire camera krijgt vooral veel meer dynamisch bereik, wat vooral foto's en video's bij minder licht ten goede zal komen. Ten eerste gaat vrijwel elke duurdere telefoon vermoedelijk staggered hdr doen: hdr door met dezelfde sensor meerdere foto's tegelijk te maken met verschillende belichtingen. Het dynamisch bereik van camerasensors kan sowieso omhoog door een techniek van Sony om transistors en fotodiodes van elkaar te scheiden in de laag met pixels. Daardoor is meer oppervlakte beschikbaar voor de fotodiodes, waardoor een pixel met dezelfde oppervlakte meer licht kan vangen. De transistors zitten in de nieuwe opzet achter de diodes. Beide technieken werken in foto en video.

Ook hebben we nog steeds goede hoop dat de repareerbaarheid van smartphones weer belangrijker wordt. Zo bleek al uit geruchten dat de Samsung Galaxy S23-telefoons een tikkeltje grotere schermranden hebben dan de voorgangers. Dat zal nauwelijks zichtbaar zijn, maar een reden zou kunnen zijn om te zorgen dat je makkelijker de telefoon in komt en het scherm minder snel kapotmaakt bij reparatie. Het zou ook al mooi zijn als Samsung niet zo bizar veel lijm gebruikt om accu's vast te plakken in de behuizing. Ook andere merken kunnen grote stappen zetten en omdat regelgeving er vroeg of laat aan zal komen, zullen fabrikanten stappen gaan zetten. We houden hoop.