Door Olaf Weijers

Redacteur

WiZ-lampen met SpaceSense Review

Verlichting met gevoel voor aanwezigheid

08-11-2022 • 06:00

92

Multipage-opmaak

Introductie

De donkere dagen zijn weer in aantocht. De klok is niet zo lang geleden verzet en dat betekent dat er een periode aanbreekt waarin we over het algemeen langer in lamplicht dan in daglicht leven. Gecombineerd met de enorm gestegen energieprijzen betekent dat misschien dat deze winter zelfs je meest geliefde gloei- en halogeenlampen plaats zullen maken voor ledverlichting. Nu zijn er veel grappen over het aantal personen dat je nodig hebt om een lamp te vervangen, maar in werkelijkheid vereist dat sinds de introductie van de ledverlichting en smarthome wat meer denkwerk dan vroeger. Bij het kiezen van een lamp komen tegenwoordig naast fitting en vermogen ook keuzes kijken als radioprotocol, kleurmogelijkheden en compatibiliteit met je smarthomeplatform. De lampen van WiZ die we in dit artikel bekijken, voegen hier nog een nieuwe variabele aan toe: aanwezigheidsdetectie.

WiZ, onderdeel van Signify, dat we al kennen van de Philips Hue-lampen, brengt voor zijn assortiment een software-update uit die een interessante wifi-techniek implementeert die aanwezigheid kan bepalen op basis van een radiosignaal. WiZ noemt dit SpaceSense, maar de onderliggende techniek is gebaseerd op channel state information, ofwel csi.

Eigenlijk is wificommunicatie niet de uitgelezen techniek als je veel lampen in je smarthome wil. Daarvoor is een techniek die een eigen meshnetwerk vormt, zoals Zigbee of Z-Wave, geschikter. Aan de andere kant: als je deze lampen van Signify met de andere op Zigbee gebaseerde Hue-productlijn vergelijkt, spaar je voor een paar lampjes wel een Zigbee-hub uit, en als je SpaceSense gebruikt ook nog een of meerdere bewegingssensors.

Hoe werkt SpaceSense? Detecteert het in de praktijk in alle hoekjes van een ruimte? Zijn de WiZ lampen even goed als de familieband met Hue doet vermoeden en hoe vergelijkt de lichtkwaliteit zich met de lampen van concurrenten? Dat zijn vragen waar we in dit artikel een antwoord op geven.

WiZ Hero Squire

Over WiZ

WiZ is een onderdeel van Signify, een bedrijf dat we al langer goed kennen van de bekende Philips Hue-productlijn. In 2019 nam Signify, die tot dan toe enkel op Zigbee of bluetooth gebaseerde lampen in het assortiment had, het Chinese WiZ over, om zijn aandeel in de slimme lampenmarkt te vergroten met een op wifi gebaseerde tak.

De Hue-producten zijn niet de goedkoopste in de smarthomemarkt, maar hebben de reputatie kwalitatiefWiZ Logo goed te zijn en Signify voegt aan de Hue-productlijn ook unieke technieken toe, zoals de Sync-mogelijkheden waarmee de lampen meekleuren met je games of televisiebeeld, of reageren op muziek.

Die kennelijke hang van Signify naar kwaliteit en extra features zien we terug in de WiZ-productlijn. Zo is er duidelijk veel werk gestoken in de applicatie en extra’s zoals de circadianeritmefunctie die de lampen meekleurt met het daglicht, uitgebreide effecten en SpaceSense. Ook de prijs reflecteert de familieband met de Hue-producten, want de lampen zijn niet goedkoop.

Het WiZ-assortiment bestaat uit armaturen, ledstrips en losse E14- en E27-lampen die warm- of koudwit, een rgb-kleur of een combinatie daarvan kunnen uitstralen. Naast het WiZ-assortiment voor consumenten bestaat er ook een assortiment WiZ-apparatuur voor professionele installateurs. Het prosegment biedt naast wifiledlampen en -armaturen ook drivers en bridges om bestaande lampen en schakelaars te converteren en Philips met WiZ connectedintegreren in het WiZ-netwerk. Daarbij komt uitgebreide managementsoftware om makkelijk grotere hoeveelheden lampen te kunnen bedienen en monitoren dan mogelijk is met een smartphoneapp. Het prosegment richt zich dan ook voornamelijk op bedrijven, appartementencomplexen en grote luxe huizen die hiermee tot ongeveer 200 lichtpunten op afstand kunnen beheren.

Het WiZ-ecosysteem is ook toegevoegd aan een deel van het ledlampenassortiment van Philips, die het predicaat 'WiZ connected' krijgen opgespeld.

We hebben het al in de introductie aangehaald, maar lampen die communiceren met wifi zijn in de basis niet ideaal om je smarthome mee uit te rusten. Door een gebrek aan meshcommunicatieondersteuning in de lampen zelf, ben je bijvoorbeeld bij uithoeken van je installatie, zoals lampen in de tuin, erg afhankelijk van je wifibereik. Daarbij stellen een heleboel wifilampen bij elkaar ook redelijke eisen aan de onderliggende wifiaccesspoints. Bij bedrijven zal dat wifinetwerk nagenoeg altijd professioneel beheerd zijn en hierop voorbereid zijn, maar als consument is het oppassen dat je voldoende wifibereik hebt op de plaatsen waar je een WiZ-lamp wilt plaatsen.

Applicatie

De smartphoneapp van WiZ is vriendelijk in gebruik en netjes vormgegeven. Hier zie je duidelijk de ervaring in terug die Signify al heeft opgedaan met de Hue-productlijn.

In de basis heeft Signify niet het wiel opnieuw uitgevonden ten opzichte van veel andere applicaties om smarthomeapparatuur te bedienen. Na een, niet verplichte, aanmelding op de cloudservice van WiZ, maak je een huis aan en kun je beginnen met het koppelen van lampen. Na een geslaagde koppeling geef je de lamp een naam, kies je een representatief pictogram en wijs je deze toe aan een ruimte. In het overzichtsvenster kun je de hoofdschakelaar van al de ruimtes bedienen of de ruimte openen om zo de lampen afzonderlijk in te stellen.

WiZ Smartphone applicatieWiZ Smartphone applicatieWiZ Smartphone applicatieWiZ Smartphone applicatie

Wat je kunt instellen op de lampen, is natuurlijk afhankelijk van de fysieke mogelijkheden van de lamp, maar de uitgebreidste WiZ-lampen bieden kleurenlicht, wit licht waarvan de temperatuur ingesteld kan worden en kunnen een effect toegewezen krijgen. Sommige lampen bestaan uit twee segmenten en kunnen zo twee kleuren tegelijk weergeven zoals de staande vloerlamp Pole en de tafellamp Squire.

Naast vaste kleuren of wit, kan er dus ook een effect toegepast worden op de lampen. De effecten die de applicatie biedt, variëren van heftig discogeknipper tot een zacht pulserende openhaardachtige sfeer. Het is ook mogelijk om je eigen scenes te maken, zodat effecten, kleuren en dimstand naar je eigen voorkeur in een keer worden ingesteld op meerdere lampen.

Naast directe bediening via de smartphoneapp, kun je ook instellen dat de lampen zichzelf in- en uitschakelen bij aanwezigheid door SpaceSense, een aanwezigheidsdetectietechniek waar we in het volgende hoofdstuk dieper op ingaan. Ook kan de lichtkleur van de lampen geautomatiseerd worden aan de hand van het tijdstip van de dag. Zo werken de lampen in elk geval niet tegen als je gevoelig bent voor circadiane slaapstoornissen.

WiZ Smartphone applicatieHet kan natuurlijk altijd voorkomen dat de wifiverbinding wegvalt, waardoor de lampen (tijdelijk) niet te bedienen zijn met de app. Ook kun je te maken krijgen met huisgenoten die niet van plan zijn een app te gebruiken voor een handeling die ook met de schakelaar kan, en de lamp ouderwets op stroom schakelen. Voor beide scenario’s biedt WiZ een handigheidje: je kunt kiezen of de lamp in- of uitgeschakeld blijft nadat de stroom weer terugkomt na weggevallen te zijn, en ook de lamp hierbij laten wisselen tussen warm- of koudwit. Zo kan je een deel van de functies nog steeds gebruiken zonder wifi, als je dit bij de installatie hebt ingesteld.

Automatiseringen

De automatiseringen die je in de app kunt toepassen, zijn nog wat beperkt. Je kunt de lampen enkel in- en uitschakelen op basis van het tijdstip. De helderheid, kleur of het effect dat daarbij moet worden ingesteld, is natuurlijk aan te wijzen, maar wat we missen, is het activeren van je eigen scenes die je in de bibliotheek van de app kunt creëren.

WiZ smartphone-app automatiseringWiZ smartphone-app automatiseringWiZ smartphone-app automatiseringWiZ smartphone-app automatisering

Ook een functie om te schakelen op zonsondergang ontbreekt. Dit zal er in de praktijk voor zorgen dat je door het jaar heen de tijd van de automatisering meerdere keren zult moeten bijstellen. Dat soort wensen zijn misschien ook meer op zijn plek als je de lampen combineert met een wat capabeler smarthomeplatform.

Over die smarthomeplatforms: WiZ-lampen integreren met veel van de populaire platforms, waaronderWiZ Smarthomeplatforms het onder tweakers populaire Home Assistant. Apple-gebruikers moeten wel even opletten: WiZ werkt wel met Siri Shortcuts, maar heeft geen ondersteuning voor HomeKit. SpaceSense is nog in ontwikkeling en vooralsnog niet beschikbaar in Home Assistant als bewegingssensor, maar daar zal vast verandering in komen, omdat er een actieve groep ontwikkelaars werkt aan de integratie van WiZ-apparatuur.

SpaceSense

Als je twee WiZ-lampen hebt, kun je gebruikmaken van SpaceSense. Dit is een wifitechniek die het mogelijk maakt aanwezigheid te detecteren met behulp van een verandering in bepaalde eigenschappen van de verbindingskwaliteit. Hiervoor kijkt het apparaat naar de veranderingen in de csi op de 2,4GHz-frequentieband.

CSI van verschillende activiteiten
Csi van verschillende activiteiten. Bron: PDF

Normaal gesproken drukken we in de draadloze wereld de verbindingskwaliteit uit in received signal strength indicator, of rssi. Csi is een soortgelijke uitdrukking, maar kijkt naar andere eigenschappen in het ontvangen signaal dan waar rssi zich op baseert. Doordat minieme veranderingen in een draaggolf kunnen worden gedetecteerd door de wifichipset, kan met csi in theorie zelfs ademhaling of hartslag worden gedetecteerd.

WiZ zet dit in door een van de lampen een draaggolf te laten uitzenden die de andere lampen kunnen ontvangen. Bij de activatie van SpaceSense in een ruimte zul je een lamp moeten aanwijzen die het meest centraal is geplaatst in de ruimte. Dit wordt de lamp die het stuursignaal gaat uitzenden. De volgende stap is het aanwijzen van de overige lampen in de ruimte als ontvangers. Hierna begint de kalibratie van SpaceSense. Je wordt gevraagd om de ruimte te verlaten en dan het proces te starten. Nadat de kalibratie is voltooid, wat ongeveer één minuut in beslag neemt, kun je de ruimte weer betreden en springen de lampen als het goed is direct aan. Werkt dit nog niet goed, dan kun je de gevoeligheid van SpaceSense omhoog of omlaag bijstellen in tien stappen. Hier kun je bijvoorbeeld mee voorkomen dat je huisdier ‘s nachts onbedoeld het licht activeert.

WiZ SpacesenseWiZ SpacesenseWiZ SpacesenseWiZ SpacesenseWiZ SpacesenseWiZ SpacesenseWiZ Spacesense

Op de gevoeligste stand activeert SpaceSense al bij het bewegen van je arm naar je broekzak om je telefoon te pakken en moet je heel stil zitten voordat de lichten zichzelf uitschakelen. Hoe lang het duurt voordat het licht uitgaat nadat SpaceSense geen aanwezigheid meer detecteert, kun je instellen van direct tot en met 24 uur na de laatste beweging.

De praktijk

Wij kregen via WiZ enkele lampen uit het assortiment, en toegang tot de bètaomgeving om SpaceSense te kunnen testen, want de functie zit nog in de laatste testfase. In onze testopstelling werkte de detectie met SpaceSense erg goed. We hebben een opstelling gemaakt met een WiZ Squire-armatuur en een Philips 7W WiZ connected-filamentlamp. De ruimte waarin we hebben getest meet ongeveer 4 bij 4 meter, vergelijkbaar met veel eenpersoonsslaapkamers. De aanwezigheidsdetectie werkte hier optimaal in elke hoek, en opvallend was dat zelfs met de deur open de detectie nog goed werkte en niet al te ver buiten de kamer actief was. Het duurt af en toe wel maximaal een seconde of 3 voordat aanwezigheid wordt gedetecteerd, wat er dan ook weer voor zorgt dat iemand die voorbij loopt met de deur open niet direct de lampen in de ruimte activeert.

Daarnaast hebben we SpaceSense getest in een grotere woonkamer met aansluitend een open keuken die ‘om de hoek’ loopt, waardoor de ruimte niet met een enkele passieve infraroodbewegingssensor gedekt kan worden. Zo’n sensor kan namelijk niet achter meubels ‘kijken’ of om de hoek van een muurtje, waar radiosignalen geen probleem mee hebben.

spacesense dekkingspacesense dekking

In de grotere ruimte is het duidelijker dat SpaceSense een beetje richtingsgevoelig is. De zender dient centraal in de ruimte opgesteld te worden, waar we hebben gekozen voor de een E27-bollamp in de armatuur boven de eettafel, die vrij centraal in de ruimte staat, en de WiZ-tafellamp in het midden van een van de zijdes van de woonkamer. Hierbij werd beweging niet altijd succesvol gedetecteerd in de keuken. Bij het toevoegen van een derde lamp aan de SpaceSense-opstelling werd de detectie wel een stuk preciezer en tot in de blinde hoeken van de keuken actief. Een aanwezige valkparkiet wist op de meest gevoelige stand de bewegingsdetectie nog te activeren, iets dat dit dier vanuit zijn kooi tot nu toe niet is gelukt met de infrarooddetectors. Een stapje omlaag verhelpt dit en was in de situatie waarin we hebben getest nog voldoende om vlot te reageren op aanwezigheid. Wel sloeg de Philips-filamentlamp die we als zender hebben ingesteld af en toe de plank mis. Deze detecteerde soms wel correct aanwezigheid, maar ging zelf niet aan of uit bij aan- en afwezigheid. Wat daar mis ging, is wat onduidelijk, maar het kan zijn dat de metalen lampenkap niet meehielp aan een goede wifiverbinding en de techniek beter werkt met een armatuur van een ander, minder reflectief materiaal.

In de praktijk werkt SpaceSense net zo goed als een passieve infraroodbewegingssensor. Eigenlijk werkt het zelfs beter, doordat SpaceSense ervoor zorgt dat er nagenoeg geen blinde hoeken meer bestaan in de ruimte. Daarvoor heb je bij grotere ruimtes eigenlijk wel meer dan twee lampen nodig.

Energieverbruik

Wat potentieel roet in het eten kan gooien ten opzichte van een passieve infraroodbewegingssensor, is het energieverbruik van de totale opstelling; alle lampen die deelnemen aan SpaceSense, zullen nooit in een diepere slaapstand komen, omdat deze continu bezig zijn met signaalanalyse. Uit onze metingen blijkt dat de impact van SpaceSense op het totale stand-byverbruik vrijwel nihil is. De meting zwabbert een beetje waardoor het exact aflezen wat moeilijk is, maar volgens onze observaties bedraagt het verschil rondom de 0,05W in verbruik. Het totale stand-byverbruik inclusief SpaceSense varieert tussen de 0,4 en 0,8W. Het totaal van twee lampen in een SpaceSense-opstelling komt in het meest ongunstige geval dus uit op ongeveer 1,6W. Dat is met de huidige gemiddelde KWh-prijs van 0,895 cent, 12,37 euro aan extra kosten per jaar. Een bewegingssensor van vijftien euro met een extra CR2032-batterij zou zichzelf ten opzichte van SpaceSense binnen twee jaar terugverdienen, maar wel met bovengenoemde nadelen en alsnog waarschijnlijk twee connected lampen in stand-by. Op die manier bekeken, zijn de kosten voor de SpaceSense-detectie eigenlijk nihil, en daarbij scheelt het je ook nog eens batterijen wisselen.

Meetresultaten

Tijdens het maken van deze review kregen we na een lange periode van blijde verwachting eindelijk onze JETI spectraval 1501-HiRes binnen. Dit is een radiospectrometer waarmee we het uitgestraalde licht van een lichtbron op basis van golflengte en intensiteit kunnen analyseren. Dit was een uitgelezen kans om de WiZ-lampen Jeti spectraval 1501uit deze review ook objectief te kunnen meten. De JETI kan invallend licht analyseren en met behulp van software weergeven uit welke kleurcomponenten dit licht is opgebouwd.

Met deze meetwaarden kun je vervolgens de kleurechtheid van het licht van een lamp aangeven. Het is al jaren de standaard om die eigenschap aan te geven in de vorm van de color rendering index, ofwel cri.

Fabrikanten gebruiken de cri vaak op de verpakking als kwaliteitsindicatie. Een cri hoger dan 90 wordt over het algemeen beschouwd als hoogwaardig voor consumentengebruik. Cri is echter ontwikkeld voor lichtbronnen zoals gasontlandingslampen, gloeilampen en tl-buizen, dus niet voor ledverlichting.

Ledlichtbronnen, zeker goedkopere of oudere varianten, hebben vaak een slechte kleurdistributie waardoor bepaalde tinten er prima uitzien, terwijl tinten die erop lijken bijna geen licht krijgen. Daarom zie je er in kantoorverlichting al snel minder 'gezond' uit dan buiten in de zon, terwijl je er in een videostudio wel goed uitziet.

Color quality scale

Om dit te compenseren, is de color quality scale, ofwel cqs, bedacht, een variant op cri waarbij alle positieve eigenschappen van het licht ook daadwerkelijk geëvalueerd worden als positief, en negatieve eigenschappen ook een negatieve invloed hebben op de score. Net als cri is de maximaal haalbare score 100 en de minimale score komt nooit onder 0, wat bij cri wel het geval kan zijn.

De meting waarop we de cri- en cqs-score baseren, verrichten we op een kleurtemperatuur van 2700K, een lichttemperatuur die je vaak in woonkamers aantreft, en 3500K, wat een fijne kleurtemperatuur is om kantoorwerkzaamheden te verrichten.

Om de scores van de WiZ-lampen in referentie te zetten, hebben we hiernaast wat andere populaire slimme lampen getest onder dezelfde omstandigheden. Dit zijn de Ikea Trådfri-, Philips Hue- en LSC Smart Connect-802 lumen-lampen met rgb-kleur, warm- en koudwit. We nemen ook een goedkope filamentlamp van LSC Smart Connect mee, verkrijgbaar bij de Action voor 7,95 euro, om te vergelijken met de Philips WiZ-filamentlamp. Deze ondersteunt geen kleurtemperatuur hoger dan 2700K, waardoor deze geen scores toont voor de hogere kleurtemperatuur.

WiZ Squire WiZ Linear WiZ RGBW 18,5W Philips WiZ RGBW 8W LSC Smart Connect RGBW 9,5W Ikea Trådfri RGBW 8,9W Philips Hue Ambiance RGBW 9W Philips WiZ Filament 7W LSC Smart Connect Filament 7W
Cqs 2700K 87 84 96 92 85 92 91 95 82
Cri 2700K 86 83 96 95 82 91 92 97 81
Cqs 3500K 84 84 96 93 86 85 84 95
Cri 3500K 85 86 97 96 87 88 83 96

Wat opvalt in deze vergelijking is dat het licht dat de ledarmaturen van WiZ uitstralen, niet zo'n goede kwaliteit heeft als de losse E27-lampen. Nu is dat niet zo erg, want als we de WiZ- en Philips-lampen vergelijken met de overige deelnemers, blijkt dat deze lampen een erg hoge cqs-score hebben en dus beter gekleurd licht leveren dan de directe concurrentie. Voor de armaturen hoef je je dus niet te schamen, maar de losse lampen zijn nog wat beter doorontwikkeld.

Dat het moeite kost om een goede lichtkleur neer te zettten, zie je duidelijk als je de meetresultaten van de Philips- en LSC Smart Connect-filamentlampen naast elkaar zet.

Meetresultaten Philips Wiz Filament 7WMeetresultaten LSC Smart Connect filament 7W

Meetresultaten filamentlampen Philips (links) en LSC Smart Connect (rechts)

Deze filamentlampen bevatten kleine 'ledstrips' die bestaan uit een serie van kleine blauwe en rode leds, ingekapseld in glas of saffier. Deze strips worden bedekt met een fosfor-siliconencoating die fungeert als fluorescent om de rest van het witte lichtspectrum in te vullen. Fosfor is geen goedkoop element en de samenstelling voor dit doel luistert nauw om een goed lichtspectrum te genereren, besparingen leiden al snel tot een daling in de volledigheid van het spectrum.

Hier is in het spectrogram linksboven duidelijk te zien dat er bij de filamentleds van Philips correcties plaatsvinden in het oranje-rode gedeelte van het kleurspectrum. Dit gedeelte van het spectrum is onder andere belangrijk om huidskleuren goed weer te geven. Dat is waarschijnlijk de reden dat Philips, eigenlijk: Signify, hier extra aandacht aan besteedt. Dat is duidelijk terug te zien in de score.

Hieronder vind je de meetresultaten van alle lampen in de tabel. De cqs-score wordt hier aangeduid als 'Qa'. Er zijn ook varianten op de cqs-score zichtbaar: 'Qp' (preference) is de score waarbij wordt gerefereerd aan de resultaten van een onderzoek waarbij is gekeken welke samenstelling van licht in het algemeen het meest wordt geprefereerd; 'Qf' (fidelity) heeft een bias naar de meest natuurgetrouwe weergave; 'Qg' (gamut) geeft aan hoe verzadigd de kleuren in de lamp zijn. De Qg-score kan als enige de 100 overschrijden. Een hoge Qg-score is niet per definitie beter, omdat sterk oververzadigde kleuren een minder prettig beeld geven.

Wiz SquireWiz LinearWiz RGBW 18,5WPhilips Wiz RGBW 8WLSC Smart Connect RGBW 9,5WIkea Tradfri RGBW 8,9WPhilips Hue Ambiance RGBW 9WPhilips Wiz Filament 7WLSC Smart Connect filament 7W

Energieverbruik en dimniveau

Ook meten we het energieverbruik van de lampen. Omdat het voor de reguliere energieverbruiksmeters over het algemeen lastig is om nauwkeurig lage belastingen te meten, gebruiken we hiervoor onze ZES Zimmer LMG95, een meetinstrument met een nauwkeurigheid van 0,2 procent. De metingen verrichten we met de lamp ingesteld op een gemiddelde warm-witte kleurtemperatuur van 2700K. Rondom deze temperatuur zullen deze lampen over het algemeen gebruikt worden om de slaapkamer of woonkamer te verlichten. We meten het energieverbruik met de lamp uit, en gedimd op 1 procent, 50 procent, 90 procent en 100 procent. Afsluitend meten we de hoeveelheid licht die de JETI ziet als het licht op de laatste stand is gedimd, om te kijken of de lampen goed gedimd kunnen worden. Die laatste meting is sterk afhankelijk van de hoek waarin de lamp het licht afgeeft, waarbij een grotere verspreiding automatisch leidt tot een lager gemeten lichtniveau op de JETI, waardoor de waarden die deze meting geeft, niet absoluut zijn. Deze meting is dus voornamelijk om een idee te krijgen in hoeverre de lampen zichzelf kunnen dimmen ten opzichte van elkaar.

WiZ Squire WiZ Linear WiZ 18,5W E27 Philips WiZ 8W E27 LSC Smart Connect 9,5W E27 Ikea Trådfri 8,9W E27 Philips Hue Ambiance 9W E27 Philips WiZ Filament 7W E27 LSC Smart Connect Filament 7W E27
Verbruik uitgeschakeld 0,55W 0,8W 0,5W 0,8W 0,6W 0,3W 0,4W 0,4W 0,6W
Verbruik 1% 1W 1,1W 1,1W 1,3W 1,6W 0,4W 1W 0,7W 0,9W
Verbruik 50% 2,8W 2,1W 5,2W 4,4W 5,1W 1,2W 2,25W 3,1W 3,6W
Verbruik 90% 4,5W 3,1W 8,6W 6,9W 7,8W 6,3W 5,3W 5W 5,8W
Verbruik 100% 4,87W 3,3W 9,4W 7,6W 8,5W 9,7W 6,4W 5,6W 6,3W
Lichtopbrengst laagste stand (cd/m2) 420 195 860 21,5 975 0,7 0,1 11,9 14,1

Omdat het hier draait om connected lampen, zal het feit dat ze in stand-by energie verbruiken niemand verbazen. De lampen zullen 'wakker' moeten blijven om hun verbinding te behouden. Interessant is wel dat er weinig verschil is in het verbruik tussen op Wi-Fi en Zigbee gebaseerde lampen. Zowel het Wi-Fi- als Zigbee-radioprotocol biedt ruimte voor energiebesparing en slaapmodi, maar de lampen maken hier geen gebruik van. In het geval van de Zigbee-lampen is dit logisch, omdat een Zigbee-apparaat dat op netspanning aangesloten is, wordt geacht als repeater te werken binnen het meshnetwerk waar het deel van uitmaakt.

Zoals we eerder in dit artikel bespraken, loopt het stand-byverbruik van de WiZ-lampen op tot 0,8W. Een snelle berekening met een gemiddelde kWh-prijs van 89 eurocent leert ons dat deze lampen 6,15 euro per jaar kosten, wat 3,84 euro meer is dan de zuinigste lamp in de tabel, de Ikea Trådfri. Wat de lamp je jaarlijks kost, hangt natuurlijk af van het gebruik, maar om een idee te geven wat de lampen je jaarlijks zouden kunnen kosten, hebben we enkele standaardscenario's berekend. De kosten zijn hierbij inclusief het stand-byverbruik van de lampen als ze niet actief zijn.

WiZ Squire WiZ Linear WiZ 18,5W E27 Philips WiZ 8W E27 LSC Smart Connect 9,5W E27 Ikea Trådfri 8,9W E27 Philips Hue Ambiance 9W E27 Philips WiZ Filament 7W E27

LSC Smart Connect Filament 7W E27

Woonkamer 1.000 uur/jaar @ 50% € 6,16 € 7,21 € 7,97 € 6,59 € 9,88 € 5,07 € 6,01 € 4,76 € 5,87
Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar @90% € 12,77 € 11,07 € 21,44 € 17,20 € 21,32 € 16,97 € 14,79 € 12,52 € 14,80
Buitenverlichting 4000 uur/jaar @ 50% € 12,17 € 10,68 € 20,51 € 17,27 € 21,36 € 6,68 € 10,41 € 12,24 € 14,42
Standbyverbruik 8500 uur/jaar @ 0% € 4,16 € 6,05 € 3,78 € 3,03 € 6,05 € 4,54 € 4,54 € 2,27 € 3,03

Het maximale energieverbruik overschrijdt bij geen van de lampen de opgave, en wordt in deze test ook niet overal geëvenaard, omdat de kleurtemperatuur in deze test niet het maximum vermogen vergt van alle verschillend gekleurde leds die in de lamp aanwezig zijn. De laagste dimstand van de lampen loopt wat uiteen. De meeste losse E27-lampen in de vergelijking zijn goed te dimmen, met uitzondering van de WiZ 18,5W-lamp. Nu is dit een heel felle lamp waarvan de pittige lichtopbrengst ook voornamelijk de aankoopoverweging zal vormen, maar dat maakt de lamp minder geschikt om een tafel te verlichten waar een gezellig avondje borrelen plaatsvindt.

Tot slot

We begonnen dit artikel met een aantal vragen, die uiteindelijk allemaal neerkwamen op één hoofdvraag: bieden de WiZ-lampen meerwaarde ten opzichte van de concurrentie, en zo ja, wat dan? Wifi is uiteindelijk niet het ideale protocol om een uitgebreide smarthome op te baseren. Die meerwaarde is goed te vinden bij deze lampen. Eerst koop je een lamp natuurlijk voor het licht dat hij uitstraalt, en de kwaliteit van dat licht heeft WiZ goed in de vingers. De cqs is voldoende bij de armaturen en erg goed bij de losse lampen.

SpaceSense, of csi, is in de praktijk een goede vervanger voor een passieve infraroodbewegingsdetector en werkt helemaal goed in ruimtes met veel blinde hoeken waar je met een enkele klassieke bewegingssensor geen afdoende dekking behaalt. Om het maximale uit SpaceSense te halen, zul je in de grotere ruimtes uiteindelijk wel meer dan twee lampen moeten plaatsen. Ook in woonkamers die zo mooi of strak zijn ingericht dat een bewegingssensor daar afbreuk aan doet, is SpaceSense een goede oplossing; om een bewegingsdetector goed te laten werken, moet deze pal in het zicht hangen.

De smartphoneapp is mooi vormgegeven en zal voor de beginnende gebruiker voldoen om de lampen in de basis in te stellen voor dagelijks gebruik. De bediening is overzichtelijk en het aantal effecten dat je kunt toepassen voor speciale momenten, is meer dan toereikend. We missen wel wat mogelijkheden, zoals het activeren van eigen scènes via automatisering. Voor diegenen die daar niet mee kunnen leven, is het mogelijk om de lampen aan andere platforms te koppelen. Het is ook fijn dat Signify het gebruik van de cloudopties aan de gebruiker overlaat. Het is wel apart dat de eigen app een internetverbinding vereist om de lampen te kunnen bedienen. Dit kan er bij een internetstoring 's avonds voor zorgen dat je alsnog alle lampen met de hand moet uitschakelen. Dit kun je voorkomen door de lampen te koppelen aan een platform met ondersteuning voor local control, zoals Home Assistant.

In het geval dat je dus maar een paar 'slimme' lampen wilt toevoegen aan het huishouden, zijn de geteste WiZ-lampen een prima keuze, met SpaceSense als handige toevoeging. Ten opzichte van veel concurrenten bespaar je met de keuze voor op wifi gebaseerde lampen op een losse bridge, maar je mist daarmee de voordelen die meshradiotechnologie kan bieden aan de meer uitgebreide smarthomeset-ups. Ben je dus van plan een groot deel van het huis te verlichten met veel connected lampen, dan is het slimmer om te gaan voor een Zigbee-, een Z-Wave- of in de nabije toekomst een thread-gebaseerde oplossing.

Mocht je je huis nu al vol hebben hangen met Hue, Trådfri of andere meshconnected lampen, dan zul je niet zo snel naar een op wifi gebaseerde lamp teruggrijpen, tenzij het echt wat toevoegt: SpaceSense kan dat zetje zijn. Net als de op dit moment nog vaak prijzige radarbewegingsdetectors, functioneert de techniek beter dan de traditionele pir-detectors en je krijgt er een mooie lamp bij 'cadeau'. De integratie met je bestaande set-up is bij de grote platforms geen probleem en cloudvrije local control is een voordeel voor de redundantie en voor privacy minnende smarthomefanaten.

Reacties (92)

92
92
52
6
0
31
Wijzig sortering
Volgens mij moeten de meetgegevens even nagekeken worden dat de Ikea lamp bij 50% maar 1,2W verbruikt is niet waarschijnlijk. Tevens snap ik de berekeningen van de gebruiks kosten niet.

Bv
Philips Hue ambiance 9W E27
1000 uur 1000*0,4 + (8760-1000)*2,25=5,354kW * 0,89 = € 4,76
2450 uur geeft dan €7,25 en 4000uur gebruik geeft dan €9,70

Dit zijn volgensij heel andere bedragen dan in de tabel staan en de rest lijkt ook niet correct.
Scherp!
Bij het copy pasten van de spreadsheet naar de tabel was niet meegenomen dat de volgorde van de productkolommen inmiddels voor de duidelijkheid was gewijzigd. Nu staat alles wel correct, bedankt!
Interessante review. Wat ik nog wel een beetje mis home assistant integratie, deze lijkt te bestaan maar het is interessant om te zien hoe goed het in de praktijk werkt. Sowieso denk ik dat bij het reviewen van dit soort producten het goed is om aandacht te besteden aan hoe gesloten het ecosysteem is. Signify bestaat al langer en ik gok dat ze deze productlijn ook voorlopig wel zullen ondersteunen. Maar, in het algemeen is het goed om te weten of je producten kan blijven gebruiken zelfs als de fabrikant ze niet meer ondersteunt.
Lekker anekdotisch maar mijn ervaring is dat het op zich goed werkt. Ik gebruik hier Tradfri, Hue en een handjevol Wiz lampen bij elkaar. Dit vooral omdat ik de kleuren van Tradfri niet indrukwekkend vond, en Hue color lampen wel erg duur zijn :X

Met de Zigbee lampen over Z2M en de Wiz lampen direct, werken ze hetzelfde met als verschil dat ik met de Wiz lampen wél alle effecten kan starten.

De responsiviteit is hetzelfde als via de Wiz app: duidelijk minder dan via Zigbee. Het duurt soms echt even voordat de lamp goed luistert. Regelmatig enkele seconden vertraging. Da's nie best, maar niet slechter dan via de eigen implementatie. Autodiscovery gaat prima.

Voor plaatsen waar het 2.4 bereik echt goed is kan het wel een leuke kostenbesparing tegenover Hue zijn maar ik houd het bij 3 stuks vlakbij de router. Zigbee is echt superieur.

Edit: communicatie met de lampen gaat dus wel lokaal. Je zou ze nog kunnen afschermen van het internet als je wilt voorkomen dat dat middels een update eruit gehaald wordt.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 22 juli 2024 14:16]

Ik heb een aantal WIZ lampen gekoppeld aan de Google Home, eerst de WIZ app zelf starten en de lampen hierin koppelen. Vervolgens kun je deze weer importeren in Google Home. De app van WIZ moet wel geïnstalleerd blijven was mijn ervaring.
Ben je dus van plan een groot deel van het huis te verlichten met veel connected lampen, dan is het slimmer om te gaan voor een Zigbee-, een Z-Wave- of in de nabije toekomst een thread-gebaseerde oplossing.
Toevallig dat ik me hier afgelopen weekend ook eens in ben gaan verdiepen, maar van wat ik had begrepen gaan Wiz lampen juist ook in de toekomst Matter ondersteunen. Nu is me niet 100% duidelijk of Thread hier dan ook onder valt, mogelijk dat iemand anders dit weet, maar dit klinkt alvast veelbelovend.
WiZ is deeply committed to Matter and will make its full portfolio compatible, including lights and smart plugs.
...
All new WiZ smart lighting products will have the Matter logo on their packaging beginning in H2 2023 for easy recognition by consumers. Once Matter certification is completed, all products manufactured since Q2 2021 will receive an over-the-air (OTA) firmware update to become part of the Matter ecosystem.
Bron

Ik ben namelijk van plan m'n lampen hier te vervangen. Wiz lijkt een hele goed prijs/kwaliteitsverhouding te hebben, maar de wifi connectiviteit knapte ik nogal op af. Maar als dit echt Matter/Thread gaat ondersteunen, waardoor maar één device verbonden hoeft te zijn met je netwerk, dan weet ik het wel.
Dat de WiZ lampen ook Matter zullen gaan ondersteunen, daar twijfel ik niet aan. Dat moet je ook los zien van Thread. Deze worden vaak in een adem genoemd maar het zijn twee hele verschillende zaken.

Apparaten die het Matter-stickertje hebben bieden de zekerheid dat ze werken met het smarthomeplatform van je keuze. Het zorgt ervoor dat een lamp, schakelaar, deurslot of televisie in je netwerk altijd op dezelfde manier kan worden aangesproken ongeacht de achterliggende techniek of fabrikant.

Thread is een protocol dat verwant is aan Zigbee (beide gebruiken 802.15.4) met een iets andere benadering als het gaat om de mesh-structuur (routers, border routers etc.).

Om een voorbeeld te geven wat er nou gebeurt met bestaande apparatuur die geschikt wordt gemaakt voor matter is Philips Hue een mooi voorbeeld.
Hue is en blijft zigbee gebaseerd, wat inhoudt dat alle communicatie vanuit je smarthome-platform met de lampen over het algemeen via de Hue-hub verloopt die de verzoeken vertaalt naar het zigbee netwerk en statussen hiervan terugmeldt aan je smarthome platform.
Om dit geheel geschikt te maken voor matter hoeft Signify enkel de hue-hub te updaten zodat deze de lampen op het matter-netwerk volgens de standaard aanbiedt. Elk matter-ondersteunende smarthome applicatie binnen je netwerk (al is het maar een losse app op je telefoon) zal dan via de hue-hub alle lampen aangeboden krijgen en weten hoe deze te bedienen (uiteraard zit daar wel een authenticatiestap tussen zodat je gasten niet direct een rondje met de robotgrasmaaier kunnen rijden vanuit hun eigen google home smartphone app.)
Duidelijke uitleg wat het verschil is tussen Matter en Thread, bedankt!

Dan is het met me echter nog niet 100% duidelijk of deze lampen nu ook Thread gaan ondersteunen via de OTA. Ze noemen het niet specifiek in het bericht, dus waarschijnlijk niet? Zou het überhaupt mogelijk zijn om Thread ondersteuning via OTA te pushen, of heeft dat bijvoorbeeld specifieke hardware (antenne?) nodig.
Thread is inderdaad een andere radiotechniek dan wi-fi en je kunt een wi-fi apparaat dus niet omflashen naar een thread apparaat, daarvoor moet het apparaat een thread-radio bevatten.

Thread kun je dus zien als een radiotechniek zoals zigbee en z-wave, met natuurlijk wel wat verschillen, zo beschikken apparaten in een thread netwerk 'gewoon' over een ip-adres en kunnen ze zelfstandig communiceren met internet. Daarvoor gebruiken ze een border-router, wat je een beetje kunt vergelijken met de 'hub' (eigenlijk coordinator) in een zigbee netwerk.

Een Nest Hub 2 die al in veel huishoudens staat heeft een thread radio aan boord, al is deze op dit moment voor zover ik weet nog niet geactiveerd. Deze kan dienen als border-router want aan de ene kant staat de Nest Hub al in verbinding met het lan-netwerk en internet via je wifi-verbinding, en aan de andere kant kan de Nest Hub communiceren met de thread apparatuur zoals lampen, temperatuursensors etc.

Thread netwerken kennen ten opzichte van Zigbee ook wat redundancy truukjes. Als je meerdere border routers hebt (bijvoorbeeld nest hubs op verschillende verdiepingen) en het thread-meshnetwerk verliest verbinding tussen twee grote segmenten, dan splitst je thread netwerk zich in tweeen en gebruikt elk van beide een eigen border-router. Handig als je over weinig devices beschikt maar wel over stevige gewapend betonnen muren en plafonds.
Top, duidelijke uitleg, bedankt! Jammer, want gister in 'n filmpje had ik expliciet gehoord dat Thread ook ondersteund zou worden, dus werd daar al enthousiast van, maar dan hadden ze helaas de verkeerde info.

Zojuist ook nog even met Wiz zelf contact opgenomen, en dit is wat ze zeggen over Thread:
Hi ,

Thank you for contacting WiZ support. We will assist you further on resolving this issue.

For now we only support Matter and at the moment we do not have any information regarding Thread.
Maar heel jammer. Had deze heel graag gehaald. Op dit moment eigenlijk maar 'n lamp of 10 nodig waarschijnlijk, omdat het een studio appartement is. Maar heb echt geen idee waar het praktische limiet ligt mbt m'n router en het max aantal connecties wat ie makkelijk kan ondersteunen. Mogelijk dat het nu nog goed gaat, maar wie weet in de toekomst als ik verhuis en meer nodig heb.

Dan mogelijk toch maar eens bij Ikea gaan kijken, maar die hebben dan weer zo weinig verschillende soorten gekleurde Tradfri lampen. En Philips eigenlijk weer veels te duur.
Ik heb twee nanoleaf thread border-routers, maar kan in de nanoleaf app zien dat mijn nest hub nu ook als border-router werkt. (en ook beter dan die van Nanoleaf zelf. opeens kan ik mijn threadlampen aansturen!)
Geloof dat dit al een maandje werkt.
Ik ben voor mijn buitenverlichting weer terug gegaan naar simpele 1 kleur led.

Niet omdat het niet werkte. Het viel mij op dat ik het niet vaak gebruikte kleuren te veranderen. Het viel mij op dat ze inderdaad rond de 8,5 a 10 watt verbruikte tegenover 1,5 a 2 watt. En met lampen die alleen aanstaan als het donker is, in combinatie met de huidige energieprijzen scheelt dat best een paar tientjes op jaar basis
Hier onlangs alle smart verlichting verwijderd. Terug naar gewoon een schakelaar. Merk dat ik het smart gedeelte niet nodig had. Oftewel ieder z’n ding.
Terug naar gewoon een schakelaar.
Je kunt het natuurlijk ook combineren met inbouw schakelaars voor Hue bijvoorbeeld :)

Je kunt daarmee ook scenes kiezen en dimmen, afhankelijk welk model je koopt.

[Reactie gewijzigd door B0KIT0 op 22 juli 2024 14:16]

Zo heb ik het thuis ook, toch bied het enorme meerwaarde.

Hele normale schakelaars waarmee iedereen onzichtbaar de hele woonkamer aan/uit kan zetten.
Mensen met kennis van het systeem weten dat ze kunnen cyclen door lichtmodi en kunnen dimmen.

Wij lopen nog steeds naar de knoppen dus :)
Ik ben er nog niet aan begonnen.

Vind het geen probleem om de lampen handmatig aan / uit te doen. Als mens zijn we gemaakt om te bewegen en te veel comfort is slecht voor ons.

Al zou ik wel ooit gekleurde lampen willen inzetten om met name in de woonkamer de verlichting aan de sfeer te kunnen aanpassen.
overbodige lichamelijke inspanning, bah :+ 'alexa, turn on light x' _/-\o_ liever lui dan moe :Y)
heb al jaren geen schakelaar meer aangeraakt, overal bewegingssensoren, scriptjes die het leven makkelijker maken (ahum - 5uur scripten, om een voordeel van 5sec. te behalen :X zodat schakelaar/muziek etc. niet handmatig hoef te bedienen)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:16]

Stembanden zijn ook spieren en je hersenen om dat commando te toveren verbruiken ook energie toch? :Y)

Ik vind het vooral handig voor ruimtes die slechts een korte periode belicht zijn en waar je eventueel met volle handen doorheen loopt. Een overloop, een hal, bijvoorbeeld. Lekker met een sensor laten sturen en na 30 seconden weer donker. De vakantiemodus is eveneens een fijne feature afhankelijk van je woonsituatie.
Handmatig aan en uit doen is niet zo boeiend. De verschillende kleuren die het kan weergeven is wel prettig. Zo heb ik geen aparte 'sfeerlampen' meer nodig en kan dat nu met de centrale lamp aan het plafond ook prima. In de slaapkamer is het instellen van een zachte rode kleur wel prettig voor het slapen gaan.

Persoonlijk vind ik het ook fijn dat ik de lampen kan gebruiken als wekker. Stuk beter wakker worden dan een wekker op basis van geluid.
De verschillende kleuren die het kan weergeven is wel prettig
Dacht ik ook toen ik net aan Smart home begon, dus overal RGB lampen opgehangen (dit was voor een kleine meerprijs) nu heb ik het ondertussen erg lang draaien en ik gebruik RGB nooit

Voor mij is een lamp die de kleur temperatuur kan veranderen meer dan genoeg, Warm wit is mijn favoriet.
Uiteindelijk had ik me zelf wat geld kunnen besparen door gewoon standaard smart lampen te nemen

Zou verder wel nooit meer van het smart home af willen, zitten toch wel heel handige zaken in, zoals inderdaad lampen als wekker gebruiken
Kan ik mij voorstellen. Ik heb mijn Domoticz opgeruimd. In het begin was ik er veel mee bezig, en dan bv electraverbruik/gebruik enzo. Ik kon ook via een IR uitleesapparaat mijn stadsverwarming unit uitlezen. Leuk, maar na een tijdje keek ik er niet meer naar. Ook smart verlichting van Hue en Ikea. Die heb ik nog steeds, maar ik gebruik vrijwel geen smart features. De Ikea lampen is puur voor het gemak. Ik heb die de werkbladverlichting onder de keukenkastjes en spotjes in één kast met glazen deuren. Die kan ik mooi bedienen en dimmen met de draadloze schakelaars van Ikea. Superhandig. En de keukenverlichting zelf. Die bestaat bij ons uit 2 plafonières, die ik nu bedien met één schakelaar. Ik heb ook nog 2 ruimtes waar ik een Hue bewegingsensor gebruik om het licht in te schakelen.
Maar ik woon in een appartement en ik zie niet goed wat ik zou moeten automatiseren om het leven makkelijker te maken. Die bewegingsensoren zijn de enige. Ik zou (en daar denk ik wel aan) bv die Ikea shortcut buttons kunnen gebruiken om met 1 druk meerdere lampen tegelijk aan of uit te doen.

Praten tegen een home speaker om het licht oid aan of uit te doen vind ik een beetje zinloos. Om nou alleen daarvoor zo'n spion in mijn huis te zetten vind ik onzin. De situatie is denk ik anders als je in een grotere woning zit met meerdere verdiepingen. Dan kan ik mij voorstellen dat je met bv een tablet de verlichting op de andere verdiepingen wilt kunnen bedienen/controleren. Of de verwarming. In de verwarming heb ik mij een beetje vergist, want die gebruiken wij nauwelijks. Alleen in de woonkamer heel af en toe een uurtje, de rest staat ie uit. Het is gewoon overal in huis minstens 20C. Voordeel van op de 20ste verdieping wonen met stadsverwarmingsbuizen door de flat heen en het grootste deel van de dag in de zon zitten.
Ik heb nu zelf lampen met afstandsbediening. Ideaal. Kan makkelijk switchen tussen fel koud wit, redelijk fel warm wit, en erg gedimd warm wit. 2 lampen, 2 afstandsbediening, elke afstands' werkt op beide lampen. Veel fijner dan werken met een app of voice commands. En ja, de trouwe ouwe lichtknoppen zitten ook nog bij de uitgang, doe ik het licht via die knoppen aan dan gaan de lampen naar hun default fel witte setting.

Eerder wel slimme lampen gehad. Kleurtjes gebruikte ik nooit en omdat steeds de smartphone gebruiken (ook met widgets) zo omslachtig was gebruikte ik ze eigenlijk helemaal niet smart, enkel via de normale schakelaar. Voor mij is dit werken met afstandsbedieningen de gulden middenweg :)
Hier veelal ook terug naar een normale schakelaar. Groepen van apparaten zoals de TV hoek op een ouderwetsche klikaanklikuit
in combinatie met de huidige energieprijzen scheelt dat best een paar tientjes op jaar basis
ik weet niet hoeveel € jij voor 1 kW betaalt, maar als je lampen 6 Watt meer verbruiken en 12 uur p/d aanstaan (wat niet zo is) is dat op jaar basis 25kW.
25kW op jaarbasis: Dat is dus eigenlijk 25kWjaar. Dat is 219.000 kWh. Duur grapje.

Vermoedelijk bedoelde je 25kWh per jaar :)
Het ging mij vooral om het verschil tussen kWh en kW. Ik hoopte dat met een flauw rekensommetje duidelijk te maken :)
Hij heeft het over meerdere, dus dat kan best optellen :) Twee lampen is al 50kwh/jaar, bij huidige energieprijzen - en bij toekomstig prijsplafond - al gauw meer dan 20 euro per jaar, voor iets wat ie niet nodig heeft.

Sowieso goed om een rondje te doen langs alles wat elektriciteit verbruikt, ik zit al op 400kwh/jaar besparing in mijn prognose. Een verdwaalde 60watt-lamp gevonden, vaatwasser weer op normaal programma gezet ipv standaard op zwaar, wassen driekwart van de tijd op kort programma 40 graden (scheelt 1kwh per wasbeurt), led-strip van 30 watt vervangen voor 5 watt ledstrip, gewoonte maken om laptop op standby te zetten waardoor stereo ook standby gaat, airfryer ipv oven scheelt een hoop (ook sneller) etc. Kost me nauwelijks moeite of comfort om zo al bijna 1/5e van m'n elektriciteitsrekening te drukken.

Het enige wat nog leuk is aan deze smartlampen is de bewegingssensor. Een vriend van mij heeft dat 15 jaar geleden al ingebouwd bij veel van z'n lampen, dat wil ik ook eens onderzoeken. Want m'n vriendin en ik zijn vaak te lui om lampen uit te doen als we een paar uur van huis gaan :p Met led boeit dat ook amper, maar bij stijgende prijzen kan het handig zijn als dat gewoon via een (ouderwetse) sensor wordt geregeld.
Let wel op dat bewegingssensoren zelf ook een aardig gebruik kunnen hebben
Nou het zijn meerdere lampen en ik kom uit op een jaarverbuik van 70kwh extra

Dus met 0,50 euro wat al goedkope kant is. Is het al 35 euro per jaar
Hm... ik denk dat de efficiency: lumen/Watt bij neutraal wit licht niet veel onderdoet voor simpele LED lampen: ik geloof niet dat je met een 2W verlichting in de buurt komt van een Hue lamp van 10W (ong. 60 W ouderwetse gloeilamp). Wat een veel groter probleem is qua stroomverbruik: het standby verbruik, van b.v. 0.5W wel een probleem is! Stel de lamp brand 3 uur per dag op 70% maar verstookt ook gedurende de andere 21 uur stroom. Dan kom je op 3x7+21x0.5=31.5 kWh. 1/3 ervan aan standby!
Mijn verbruik is met 70kwh per jaar gedaald. Dus voor mij is dat wel wat waard.
Heb toevallig 2 setjes van Philips Smart LED GU10, maar die gaan weer zsm terug vanwege een piep wat ze produceren... Valt beetje tegen helaas.
bij Ali Express GU10 RGBWW +/- 15 euro st

heb er negen stuks, werkt prima
Ja, dat heb ik ook al geprobeerd. Maar die geven niet voldoende licht of hebben een beam angle van 120 graden. Moet iets hebben van 36 tot 60.

@Jerra Ik ben daar erg gevoelig voor. Maar ik heb nu weer de WIZ GU10 lampen van WIZ zelf besteld. Die waren, zo ver ik mij kan herinneren, wel gewoon goed met exact dezelfde specificaties.
Dat is jammer om te lezen, ik heb in totaal nu al 7 GU10's van de Ikea gekregen/vervangen/geruild en wilde ze nu definitief wegdoen vanwege de piep.
Hoopte dat Hue het beter voor elkaar had
Heb al jaren wiz lampen, naast zigbee en kaku en alles gekoppeld aan Domoticz. Ben erg tevreden over de kwaliteit van wiz lampen, zowel de losse lampen als de complete armaturen. Ik begrijp de opmerking over de noodzaak van een internetverbinding, maar voor noodgeval kun je gewoon een (ir) remote kopen (wizmote) of soms wordt deze zelfs meegeleverd...
Dat is juist het fijne aan HUE (of andere Zigbee lampen), dankzij de hub kun je wel via internet je licht bedienen, maar het werkt ook zonder. Behalve dan dat ik ze meestal middels spraakbesturing aan wil zetten, dat valt dan weg dus zal ik naar 1 van de HUE schakelaas moeten lopen. Dit zijn in mijn geval de "Niko - Friends of HUE" modellen, werkt top!

Alleen bij een stroomstoring dus geen licht, want dan doet de bridge het niet :+
Alleen bij een stroomstoring dus geen licht, want dan doet de bridge het niet :+
Daarom hangt onze Hue bridge achter de UPS. :+
Ik wééét niet hoor... volgens mij moet je dan de lamp zelf ook achter een UPS hangen, en dáár wilde ik nog niet aan voorlopig :-D
Een enkel LED-lampje achter de UPS in de meterkast is anders best handig bij stroomstoringen.
bij een stroomstoring doen je lampen het ook niet he :Y) :+

Ik heb de Gira FoH schakelaars hangen in zwart omdat ik overal al Gira heb hangen in huis. Integreert perfect en zeer goed voor de WAF.
Maar moet zeggen dat ik het ook wel fijn vind om een schakelaar in te drukken als ik er toch naast sta, dan hoef ik niet persé naar de Google Assistant te blaffen dat ik het licht aan/uit/feller/dimmer wil.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 22 juli 2024 14:16]

Nou ja.
Voor mij is het echt een absolute nono als bediening van iets dergelijks via het internet loopt. Deels principieel, maar vooral vanuit een beveiligingsoogpunt.
Het is natuurlijk best een ding als je zoveel apparaten hebt die met het internet verbonden zijn, en dat je maar moet hopen dat ze 'veilig' zijn. Het zou toch heel lullig zijn als je peertje een springplank is naar de rest van je netwerk. Uiteraard kan je ze in aparte VLANs enzo zetten, maar dan nog. Iets wat alleen in huis gebruikt wordt, moet ook volledig van in huis bestuurd kunnen worden. Dat het eventueel via internet kan, is leuk meegenomen als iemand daar gebruik voor heeft, maar dit is precies de omgekeerde wereld wat mij betreft.
Anoniem: 30722 8 november 2022 08:05
Jammer dat het WiFi lampen zijn, want hoe meer WiFi devices op het netwerk, hoe slechter het gaat werken. Als ik me dan bedenk dat ik hier zo'n 30 HUE lampen heb hangen, vraag ik me heel erg af hoe dit mijn netwerk gaat beinvloeden. Dan heb ik die lampen verdeeld over diverse ruimtes, en hoe zal hij daar mee omgaan? de 6 spots aan het plafond in de woonkamer, de 4 schemerlampen, de 2 boven tafel, maar ook mijn werkkamer pal naast de kamer van mijn dochter met elk 4 spots in het plafond? Hoe gaat dat met 5 telefoons bijhouden wie waar is? Werkt het systeem dan nog zo lekker? En blijft er nog iets van de WiFi capaciteit over met nog eens 30 devices er bij?

Hele mooie techniek, maar of dit op grotere schaal toepasbaar is dan 3 lampen in de kamer, betwijfel ik
ik kreeg veel conflicten met yeelight lampen, allemaal op wifi. Ik kreeg regelmatig problemen met andere devices op de wifi. gebruik nu hue icm een hub en daarmee heb ik nergens last meer van :)
Wifi netwerken gebruiken de methode die een HUB vroeger deed. Er mag 1 device tegelijk aan het woord zijn. Hoe meer decvices, hoe lastiger dit wordt. Ga maar na, een 1 op 1 gesprek kom je er wel tussen, maar in een zaal met 100 man je vraag stellen? En dat probleem gaat dan niet alleen op voor je lampen, maar ook voor je tv, laptop etc. Een extra SSID gaat dat niet oplossen, want dat is dezelfde radio, dus zou je een meer radio's moeten plaatsen wat weer gedoe geeft op je frequentieband. Zigbee is dus best een veilige keuze ;)
Nice, misschien moet ik die nieuwe lampjes aanschaffen.

Maar dit lijkt me de ideale gelegenheid om eens een vraag te stellen. Ik heb in mijn keuken 4 led spotjes, in de woonkamer idem. Maar mijn ervaring is nu dat 1 op 2 keer één of enkele van de spotjes niet aangaan. Is dit een losstaand geval of ervaren jullie dit ook? De oplossing is dan steeds de schakelaar aan de muur te uit te schakelen, even te wachten en weer in te schakelen. Ben benieuwd naar jullie mening.
Hier precies hetzelfde, maar wel wat minder vaak. Ongeveer 1 op de 5 keer gaat er een WiZ lamp niet aan. Even de schakelaar uitzetten of de lamp losschroeven en hij doet het weer.
Da's toch super irritant eigenlijk!
Word daar iets aan gedaan?
Ik ben bang dat dat een probleem kan zijn met het gebruikte WiFi systeem. Ik hoop voor je dat het met een software update of b.v. een nieuwe router beter wordt...
Oh ja? Ik heb een standaard router van Proximus ... Zal eens nagaan of daar problemen mee zijn. Bedankt voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Bl4ckSunr1se op 22 juli 2024 14:16]

Met smarthings waar ik de scenes vanuit aanstuur heb ik dit nooit ervaren.

Met spacescense gebeurt het regelmatig dat enkele lampen binnen die kamer niet aangaan. Of vertraagd aangaan, dit lijkt een bug te zijn.
Is dat een alteratieve app voor WiZ lampen?
Wat een bende!
Ik wou eens kijken of dit wellicht een leuk kerstcadeau was voor familieleden. Geen domme mensen, maar ook geen Tweakers, ze wensen niet verveeld te worden met allerlei technisch gedoe om een ‘smart’ device aan het werk te krijgen.
In de App Store vind ik niet 1 maar 2 Wiz apps, die geen van beiden samen te lijken willen samenwerken met mijn Hue lampen. Nu kan ik dat allemaal we uit gaan zoeken maar daar heb ik alleen als experiment momenteel even geen zin in.
Mijn punt is dat dit voor de nietsvermoedende consument die wellicht al een paar Hue lampen heeft en zo’n Wiz erbij krijgt, er geen touw aan vast te knopen is, en die zal tot de conclusie komen dat Smart homes alleen voor de slimme neefjes zijn die het wel willen en kunnen uitzoeken.
En dan moet je uitleggen dat de lampen van het zelfde bedrijf zijn als de Hue lampen, maar..en dan een verhaal over WiFi, Zigbee, Bluetooth….
Niet geschikt voor onder onze kerstboom.

[Reactie gewijzigd door dura op 22 juli 2024 14:16]

Ondanks dat Hue en WiZ beide bij Signify vandaan komen, zijn het twee aparte productlijnen en is er onderling geen compatibiliteit in de smartphone-apps.
Om ze tegelijk te kunnen bedienen zul je gebruik moeten maken van een smarthomeplatform dat beide productlijnen ondersteunt en daardoor centraal kan bedienen zoals home assistant, google home, homey of apple's homekit.

edit: De twee apps zijn mij inderdaad ook opgevallen, er is een grote wijziging geweest waarbij er voor gekozen is de oude-app achter te laten en door te gaan op een geheel nieuwe basis. Dat is misschien fijn voor de 'old-school' gebruikers die niet aan een nieuwe interface hoeven te wennen maar wel verwarrend voor nieuwe gebruikers.

De QR codes in de handleiding van nieuwe lampen verwijzen uiteraard wel naar de nieuwe app dus als je alles 'volgens het boekje' installeert heb je van de legacy-app geen weet.

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 22 juli 2024 14:16]

dank je Olaf, voor de verheldering.
Ik kom hier zelf wel uit als het moet, mijn punt is dat het voor nietvermoedende consumenten wel erg moeilijk wordt; werkt je Hue app niet op de nieuwe lampen, moet je een andere overkoepelende app hebben terwijl de Ikea lampen het juist weer wel deden.

Het blijft op deze manier vrees ik een niche markt, en ik zie de niet-Tweakers om me heen een voorkeur hebben voor klik-aan/klik-uit. Daar voorbij wordt het voor de mainstream consument al snel een doolhof.

Signify had wellicht één generieke app kunnen maken voor al hun lampen. Wiz, Hue, met of zonder brug.
Anoniem: 91634 @dura8 november 2022 17:34
Ik weet niet hoe de lampen er van zijn. Maar hij heb ik de smart schakelaars van het merk Antela. En ik ben verbaast hoe gebruiksvriendelijk de app van hun is.

Het moeilijkste van alles is dat he de knop van de smart schakelaar ingedrukt moet houden om in paerings stand te krijgen en je moet je Wifi code weten. Misschien een idee om hier eens naar te kijken.
Voor alle duidelijkheid: ik heb Hue lampen en slimme schakelaars en stopcontacten en kan daar prima mee omgaan. Het ging mij erom dat één bedrijf twee soorten slimme lampen heeft met in totaal vier apps (Hue app is er met en zonder brug) zonder dat die compatible zijn waardoor voor de minder technisch aangelegden de zaak wel erg onoverzichtelijk maken.
Interessant artikel om te lezen waar anderen mee bezig zijn.
En zeker ook de reacties worden met aandacht door mij gelezen

Zelf ben ik Hue gebruiker van het eerste uur.
Vroeger had je een bridge en een app en dat was het.
Tegenwoordig heb ik ledstrips en lampen & spotjes rgbww van Ali en nog wat originele lampen en beweging sensoren van Philips.
En in alle ruimtes is het analoge schakel materiaal vervangen door Philips schakelaars/dimmers op de muur.
Want je loopt niet constant met je mobiel door huis.
Met de komst van Home Assistant in mijn huis heb ik er voor gekozen om de hue bridge te koppelen aan Home Assistant .
Want ik wilde de Hue app op mijn mobiel behouden.
De Hue app is mijn inziens de beste, en ziet er fantastisch uit, ook in Home Assistant.

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 22 juli 2024 14:16]

Ik heb ook mijn Hue Bridge aan Home Assistant gehangen voor hetzelfde doel. Daarnaast heb ik ook een Zigbee-stick in mijn HA-installatie geprikt voor overige lampen en apparatuur.

Mijn buitenlampen aan de voorkant van het huis wil ik 's-nachts gewoon aan hebben. Die zitten niet in de Hue-app, zodat ik nog steeds gebruik kan maken van bijvoorbeeld de 'alles uit' schakelaar in de app. De buitenlampen aan de voorkant blijven dan gewoon aan staan.
Ook verlichting in de trapkast gaat bijvoorbeeld niet via de Hue-bridge, want die zitten toch op een Zigbee contactsensor. Ik hoef dat licht niet te bedienen verder dus 'vervuilt' het mijn Hue app niet.

De Hue-app bevat dus alle verlichting die ik wil bedienen en waarvan ik wil dat ze allemaal aan/uit gaan met de hoofdschakelaar in de Hue-app. De rest gaat via HA.
Ook een oplossing, ik zou gewoon een groep maken met alle lampen die ik uit wil zetten en die toewijzen aan b.v. een lange druk uit de uitschakelaar van een Hue dimmer switch. Mijn enige non-hue lampen zitten in de logeerkamers, die zijn zelden in gebruik en dan meestal door mensen die het hue systeem niet kennen.
Maar op die manier werkt de hoofdschakelaar van de Hue-app dus niet, want die gaat over alle ruimtes en groepen. Vandaar dat ik het op deze manier heb opgelost.

Tevens zijn de buitenlampen ook uitgesloten in bijvoorbeeld Google Home, waardoor 'zet alle lichten uit' resulteert in dat de buitenlampen gewoon nog aan blijven staan.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 22 juli 2024 14:16]

klopt, maar waarom zou je de hoofdschaelaar op je app gebruiken i.p.v. een knop op de dimmer switch? Sowieso gebruik ik de app alleen om zaken in te stellen, of als ik de lampen voor de variatie eens allemaal groen wil maken o,i,d, het dagelijks gebruik loopt via bewegingssensors/timers en Hue dimmer switches.
Omdat ik mijn dimmer switch niet werkt buitenshuis :+
ah ... zo. Tja, zelf heb ik er geen behoefte aan mijn lampen vanuit mijn vakantieoord uit te zetten, maar strikt genomen hangen er wel een bewegingssensor en een dimmerswitch in de tuin.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.