€ 48,74 bij Praxis

WiZ Squire tafellamp Review

kipppertje
Testpanel
7 december 2021, laatste update op 17 januari 2022, 827 views Rapporteer Testpanel

WiZ Squire tafellamp

Philips maakt fijne lampjes. Of je nou een domme lamp koopt, een Hue of een WiZ lamp, de kwaliteit is prima. Met deze draagbare (maar acculoze) lamp haal je een fijne en veelzijdige lamp in huis.

Pluspunten

• Mooi ontwerp
  • Stevig
  • Veelzijdig

Minpunten

• Werkt niet samen met Hue
  • App verplicht om locatie te delen
  • Geen accu
  • Geen wifi is geen besturing
  • Cloud kan een privacy risico zijn

“Dankjewel voor je mail en super leuk dat je deel wil nemen aan het WiZ testpanel. Bij deze wil ik je ook laten weten dat je als winnaar naar voren bent gekomen. Gefeliciteerd!”

Zo begint mijn WiZ avontuur. Een paar weken geleden daarvoor was er een actie op Tweakers om je aan te melden voor het Philips Smart LED testpanel. Ik zat op dat moment vlak voor een verhuizing, en ons nieuwe huis moet natuurlijk ook slim gemaakt worden. Zeg je Philips Smart LED, dan denk je misschien aan Philips HUE (en om eerlijk te zijn dacht ik dat het daar om ging), maar WiZ is een andere tak van Signify (het oude Philips Lightning). Enige tijd later krijg ik een doos opgestuurd met WiZ lampen. Inmiddels heb ik zowel Philips Hue, Ikea Tradfri en zal ik deze systemen vergelijken met het opgestuurde pakket.

Prijs
De lamp staat momenteel in de pricewatch voor 54 euro. Dat maakt het niet een goedkoop lampje, maar als het design je aanspreekt geen onredelijk bedrag.
Het WiZ ecosysteem
Alle WiZ producten zijn gebaseerd op wifi. Het gebruik van wifi maken de WiZ producten aantrekkelijk in prijs en gemakkelijk te configureren. De controller bevindt zich namelijk in de cloud, waar je met het Hue en Tradfri een basisstation nodig hebt. Voor wie nu bij het woord “cloud” af wil haken: hang on! De cloud is bij deze lampen voor de Tweaker optioneel. Daarover later meer.

Wifi is niet het meest geschikte protocol voor home automation. In de praktijk zul je dit vooral merken doordat de lamp soms snel reageert en soms 1 a 2 seconde nodig heeft om te reageren. Daarnaast is de dekking van je netwerk uiteraard ook essentieel voor een goede werking. Bovendien is een permanente internetconnectie vereist. Als je wifi even wegvalt dan zal de app gebruik maken van Bluetooth, maar na enige tijd zegt app dat hij de lamp niet kan vinden omdat er geen internet connectie is.
Opstarten en beheren
Op de doos staat “plug & play”, wat suggereert dat een app optioneel is. Dit is deels waar: je krijgt dan een mooi lampje dat je met een knop aan en uit kan zetten. De kanttekening hierbij is dat ongeconfigureerd de lamp een eigen wifi access point opzet, waardoor iedereen binnen wifi range je lamp kan besturen. Als je deze lamp naast je bed zet zorg dan dat je geen grappige buren hebt :+ . Heb je die wel, dan doe je er goed aan deze lamp toe te voegen aan je eigen huis via de app.

WiZ apparaten toevoegen gaat via de WiZ connected app. Deze is te downloaden in de app store.

Bij de eerste keer opstarten moet je een “fris nieuw huis” aanmaken. Vervolgens kun je kamers aanmaken.

Is je WiZ huis voltooid, dan moet je de gegevens van je wifi netwerk opgeven. Hierbij moet je zowel je SSID als je wachtwoord opgeven. WiZ werkt alleen op 2,4 GHz wifi met WPA2-Personal security en alleen op B- of G-kanalen. In de meeste huishoudens zal dit geen probleem zijn, maar heb je een fancy of afwijkend wifi netwerk, dan is dat goed om te weten.

De app vraagt vervolgens toestemming om je locatiegegevens te raadplegen. Deze permissie is af te wijzen in dit stadium, maar het is niet mogelijk om lampen toe te voegen aan de app zonder locatie permissies.

Het toevoegen van lampen gaat heel makkelijk, in de meeste gevallen krijg je zelfs een popup in het scherm dat er een nieuwe lamp gevonden is. Deze is vervolgens met een paar klikken toe te voegen. Wel valt hierbij op dat, net zoals op een paar andere plekken, de tekst niet in de pop-up past (iPhone 8, ja, ja, ik weet dat we inmiddels op 13 zitten).

Heb je al een Hue bridge en denk je dat WiZ een mooie aanvulling is? Vergeet het. Deze broertjes hebben familie ruzie en weigeren met elkaar te praten. Zoek je goedkope(re) lampjes voor in je Hue-ecosysteem dan kun je het beste naar een bepaalde Zweedse meubelfabrikant: Hue wil wel met Tradfri praten.
LED there be light
Philips maakt fijne lampjes. Of je nou een domme lamp koopt, een Hue of een WiZ lamp, de kwaliteit is prima. De lampen zijn te configureren in verschillende kleuren en stemmingen. Wat een leuk detail is, is dat de lampen van WiZ ook in dynamische modus kunnen: hierbij verandert het licht subtiel in sterkte en kleur (of minder subtiel als je dat zo instelt). Voor de kleur architecten onder ons bruikbaar om wat meer leven te creëren in de kamer. De lamp heeft ook een functie om langzaam feller te worden. Hierdoor is de lamp ook te gebruiken als wake-up light.

Wat ook handig is, is dat je de bovenkant en de onderkant van elkaar los kan instellen qua felheid.

De bouwkwaliteit is goed, zeker voor de prijs. Daarnaast ziet de lamp er stijlvol uit (zei mijn vrouw). Dit laatste is natuurlijk smaak afhankelijk. De grote misser is voor mij het gebrek aan een ingebouwde accu. De lamp wordt beschouwd als "draagbaar", maar is daardoor alleen bruikbaar als er een stopcontact in de buurt is. Dit lampje zou potentieel een mooi lampje zijn om mee te nemen op vakantie. Doordat de lamp zich ook zonder wifi netwerk laat bedienen via Bluetooth is deze ook buitenhuis bruikbaar. Echter, na verloop van tijd weigert de app om de lamp te bedienen als er geen internet verbinding is. Onnodig en erg jammer.
Aansturing in de praktijk
Begin met slimme lampen en je ontdekt als snel een uitdaging: hoe ga ik mijn lampen bedienen? Uiteraard is het mogelijk om met de app je lichten aan te sturen. In de praktijk echter kost een ouderwetse schakelaar omdrukken als je een donkere kamer binnenloopt 2 seconden, terwijl het via de app al snel 20 seconden duurt.

Een serieuze optie is wanneer je WiZ lampen als hoofdverlichting gebruikt om je ouderwetse schakelaar te blijven gebruiken. De lampen zijn hier ook op ingericht: je kunt instellen wat er moet gebeuren als de stroom aangaat. Je kunt kiezen uit de laatste stand, of WiZclick. Bij WiZclick wisselen twee vooringestelde lichtmodi elkaar af. Je kunt dus bijvoorbeeld een gedimd licht en een fel licht instellen. Niet de juiste modus? Dan doe je de lamp een extra keer aan en uit. Nadeel is natuurlijk dat je de lamp niet meer met de app kan bedienen als de lamp uit staat: hij heeft dan geen stroom meer.

Voor bijverlichting is het handiger om gebruik te maken van schema’s, bijvoorbeeld ’s avonds aan een ’s nachts uit.
Ik ben een Tweaker, ik wil geen cloud
Alle WiZ lampen hebben een lokale api. Er is een Python library genaamd wizlight waarmee je de lampen zonder cloud kan aansturen en scripten.

Voorbeeld van de Wizlight binary:

$> wizlight on
IP address of the bulb: 192.168.3.24
Kelvin for temperature. [3000]:
Set the brightness value 0-255 [128]:
Turning on 192.168.3.24

Voor Home Assistant is er een onofficiële integratie gemaakt voor wizlight, die ook lokaal werkt. Je zou dan in je firewall de toegang tot het internet voor de lampen kunnen blokkeren en de aansturing via home assistant kunnen doen. Dit is wellicht ook de veiligste optie: de communicatie met de cloud is onversleuteld en smart bulbs zijn een extra aanvalsvector om op je netwerk te komen.

Heb jij ook een WiZ Squire tafellamp?