Door Olaf Weijers

Redacteur

WiZ-lampen met SpaceSense Review

Verlichting met gevoel voor aanwezigheid

08-11-2022 • 06:00

92

Singlepage-opmaak

Over WiZ

WiZ is een onderdeel van Signify, een bedrijf dat we al langer goed kennen van de bekende Philips Hue-productlijn. In 2019 nam Signify, die tot dan toe enkel op Zigbee of bluetooth gebaseerde lampen in het assortiment had, het Chinese WiZ over, om zijn aandeel in de slimme lampenmarkt te vergroten met een op wifi gebaseerde tak.

De Hue-producten zijn niet de goedkoopste in de smarthomemarkt, maar hebben de reputatie kwalitatiefWiZ Logo goed te zijn en Signify voegt aan de Hue-productlijn ook unieke technieken toe, zoals de Sync-mogelijkheden waarmee de lampen meekleuren met je games of televisiebeeld, of reageren op muziek.

Die kennelijke hang van Signify naar kwaliteit en extra features zien we terug in de WiZ-productlijn. Zo is er duidelijk veel werk gestoken in de applicatie en extra’s zoals de circadianeritmefunctie die de lampen meekleurt met het daglicht, uitgebreide effecten en SpaceSense. Ook de prijs reflecteert de familieband met de Hue-producten, want de lampen zijn niet goedkoop.

Het WiZ-assortiment bestaat uit armaturen, ledstrips en losse E14- en E27-lampen die warm- of koudwit, een rgb-kleur of een combinatie daarvan kunnen uitstralen. Naast het WiZ-assortiment voor consumenten bestaat er ook een assortiment WiZ-apparatuur voor professionele installateurs. Het prosegment biedt naast wifiledlampen en -armaturen ook drivers en bridges om bestaande lampen en schakelaars te converteren en Philips met WiZ connectedintegreren in het WiZ-netwerk. Daarbij komt uitgebreide managementsoftware om makkelijk grotere hoeveelheden lampen te kunnen bedienen en monitoren dan mogelijk is met een smartphoneapp. Het prosegment richt zich dan ook voornamelijk op bedrijven, appartementencomplexen en grote luxe huizen die hiermee tot ongeveer 200 lichtpunten op afstand kunnen beheren.

Het WiZ-ecosysteem is ook toegevoegd aan een deel van het ledlampenassortiment van Philips, die het predicaat 'WiZ connected' krijgen opgespeld.

We hebben het al in de introductie aangehaald, maar lampen die communiceren met wifi zijn in de basis niet ideaal om je smarthome mee uit te rusten. Door een gebrek aan meshcommunicatieondersteuning in de lampen zelf, ben je bijvoorbeeld bij uithoeken van je installatie, zoals lampen in de tuin, erg afhankelijk van je wifibereik. Daarbij stellen een heleboel wifilampen bij elkaar ook redelijke eisen aan de onderliggende wifiaccesspoints. Bij bedrijven zal dat wifinetwerk nagenoeg altijd professioneel beheerd zijn en hierop voorbereid zijn, maar als consument is het oppassen dat je voldoende wifibereik hebt op de plaatsen waar je een WiZ-lamp wilt plaatsen.