Door Jelle Stuip

Redacteur

Alle games bij de hand

Preview: Logitech G Cloud

21-09-2022 • 18:00

136

Logitech G Play

Bijna iedereen heeft wel iets van Logitech in huis: een muis, toetsenbord, of misschien wel een webcam. Het bedrijf maakt al sinds 1981 zijn apparaten die alomtegenwoordig, maar daardoor misschien ook wel onopvallend zijn. Daar wil het bedrijf duidelijk wat aan veranderen: Logitech moet 'groot' en wat is een betere manier om dat te doen dan een tweedaags evenement organiseren dat alleen maar om het merk draait? Logitech nodigde ons uit en wij reisden af naar Berlijn voor Logi Play, een evenement om 'gaming- en streamingcultuur' te vieren, maar vooral de plek waar Logitech nieuwe producten toonde, waaronder Logitechs eerste cloudgaminghandheld.

Want laten we eerlijk zijn: zo'n tweedaags evenement organiseer je natuurlijk niet alleen voor een nieuw toetsenbordje. Eind augustus had Logitech de wereld al een klein voorproefje gegeven van de G Cloud en een dag voor de officiële aankondiging konden we al even kort met de G Cloud kennismaken. We spraken tijdens het evenement ook met Ahmed Riaz, de global head of design, en Robert Carter, de technical marketing manager van Logitech Gaming.

Logitech G Cloud

Om maar bij het begin te beginnen: wat is een cloudgaminghandheld? De G Cloud lijkt wat uiterlijk betreft nog het meeste op een Nintendo Switch, maar het idee erachter is anders. Waar een Switch bedoeld is om zelf games te draaien, is het idee achter de G Cloud dat je streamingdiensten gebruikt en servers in een datacenter het werk laat doen.

Logitech G Cloud
Soc Qualcomm Snapdragon 720G
Werkgeheugen 4GB
Opslag 64GB (uitbreidbaar met microSD)
Scherm 1920x1080, ips, 450cd/m², touch

Dat heeft zo zijn voordelen, want als je al die berekeningen voor het draaien van een game niet hoeft te doen, kun je af met eenvoudige hardware zonder extra koeling, en dat zorgt voor een laag gewicht. Ondanks zijn 7"-scherm weegt de G Cloud 462 gram. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld de Steamdeck van Valve, die ook een 7"-scherm heeft, maar 669 gram weegt. De Nintendo Switch-oled is met 421 gram weer wat lichter, maar heeft net als de Steamdeck een ventilator die je kunt horen als de hardware het warm krijgt. Die ventilator ontbreekt op de Logitech-console.

Voor oververhitte hardware hoef je bij de G Cloud niet bang te zijn. We hebben een tijdje zitten gamen op de G Cloud en de enige merkbare opwarming voel je aan de zijkant van de console, op de plekken waar je handen zitten. Daarover gesproken: het is geen straf om de G Cloud vast te houden. Er zit een licht ribbeltjespatroon op de achterkant en waar de bal van je hand zich om de console heen vouwt, is hij wat dikker gemaakt, zodat hij comfortabel in de hand ligt.

De lay-out van de knoppen en joysticks lijkt een soort kruising tussen die van de Nintendo Switch en de Microsoft Xbox. Net als bij een Switch zit linksboven een joystick met daaronder een d-pad, terwijl je rechts de A-, B-, X- en Y-toetsen hebt, met daaronder weer een joystick. De plaatsing van de A-, B-, X-, en Y-toetsen is zoals bij de Xbox en wie de console van Microsoft gewend is, kan blindelings de weg vinden op G Cloud. Mocht je niet aan die indeling kunnen wennen, dan kun je in de instellingen van de G Cloud knoppen omruilen en de functies inrichten zoals jij ze wilt hebben.

Logitech G CloudLogitech G CloudLogitech G Cloud

Die knoppen en joysticks voelen kwalitatief goed aan. Je kunt de knoppen bijvoorbeeld niet te diep indrukken, de joysticks draaien iedere kant even soepel op en de triggers zijn klein, maar geven genoeg weerstand om te kunnen doseren. Die observatie op dit moment zegt natuurlijk niets over hoe de knoppen jarenlange intensieve gamesessies zullen weerstaan, maar de eerste indruk is in ieder geval goed.

Software

De G Cloud draait Android 11, waarover Logitech een eigen schil legt. Voor die software is Tencent grotendeels verantwoordelijk. "We maken gebruik van Tencent voor de software, maar we hebben ook onze eigen software- en ontwerpafdeling", legt Riaz uit. Die softwareafdeling geeft feedback aan Tencent, die onder andere voortkomt uit kennis over de wensen van gamers die Logitech opdoet uit hun G Hub-software.

Voor tweakers zal de keuze voor Android 11 wellicht tegenvallen, omdat op het moment van schrijven de eerste toestellen al van Android 13 voorzien zijn. Over een mogelijke upgrade naar Android 12 bleven Riaz en Carter nog wat vaag. "Ik weet niet zeker [of er een upgrade naar Android 12 komt], maar ik vermoed dat veel van de toekomstige beslissingen zullen voortkomen uit feedback van onze gebruikers", aldus Carter.

Logitech G CloudLogitech G CloudLogitech G Cloud

De huidige interface werkt in ieder geval goed op de gameconsole. Je scrollt horizontaal door de belangrijkste apps heen, zoals bijvoorbeeld in WebOS op LG-televisies, of zoals bij het menu op de Xbox. Tijdens het scrollen door de interface zagen we wel af en toe een klein haperinkje. Waarschijnlijk niet puur toeval, want de processor is al een oudje, maar daarover later meer. De Xbox-app voor cloudstreaming en de Geforce Now-app van Nvidia staan voorgeïnstalleerd en ook dat is geen toeval, want Logitech heeft bij het ontwikkelen van de console samengewerkt met Nvidia en Microsoft. Aan de samenwerking met Microsoft heeft de G Cloud bijvoorbeeld de gele G-knop overgehouden, die hetzelfde doet als de 'guide'-knop, de knop met het Xbox-logo, op een gewone Xbox-controller, aldus Riaz.

Naast de apps van Xbox en Nvidia staan ook Steam Link en de Google Play Store voorgeïnstalleerd op de G Cloud, waardoor je er ook Android-games op kunt installeren. Daar houdt het wat Riaz betreft niet bij op. "We hebben de mogelijkheid om heel Zwitsers en neutraal te zijn en te kunnen zeggen dat we het thuis zijn voor alle gamebibliotheken." Met die instelling hoopt Logitech aantrekkelijk te zijn voor andere cloudgamingplatforms, want ze willen er graag zoveel mogelijk ondersteunen, ook al zijn dat onderlinge concurrenten.

Gamen

Het is tijd om te gamen, want dit is waar de G Cloud voor gemaakt is. Helaas waren we daar snel klaar mee. Om te beginnen startten we de Xbox-app op voor een potje Forza Horizon 5, dat je dus via Xbox-gamestreaming speelt. Gelukkig is FH5 het soort game dat vergevingsgezind is als je een foutje maakt en je zelfs punten toebedeelt als je er een puinhoop van maakt. Dat is namelijk precies wat er gebeurde. De G Cloud had zoveel vertraging bij het streamen dat het spel nauwelijks te besturen was. Dat lag niet aan Forza of Xbox, want hetzelfde probleem speelde bij de Geforce Now-app. Het beginstuk van de singleplayercampagne van Destiny 2 is gelukkig een tutorial en dus heel makkelijk, maar ook hier maakte de lag het bijna onspeelbaar. Heb ik net het vizier op een vijand gericht, stond hij al een meter verderop. Ook liep ik nogal eens tegen een muur, terwijl ik voor mijn gevoel de joystick allang naar links had geduwd.

Is dat de G Cloud aan te rekenen? Waarschijnlijk niet, want Logitech demonstreerde in dezelfde ruimte en op hetzelfde wifinetwerk een stuk of vijftien G Cloud-consoles. Dat waren de grootverbruikers van bandbreedte, maar waarschijnlijk ook niet de enige apparaten op het wifinetwerk, dat de belasting dus niet aankon.

Hardware

Het wifinetwerk helemaal de schuld geven, is te makkelijk, want de hardware van de G Cloud is ook niet de nieuwste. Onder de motorkap van de G Cloud zit een Qualcomm Snapdragon 720G-soc en dat is een midrangeprocessor die geïntroduceerd werd in 2020. Hij zat bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy A52, een in maart 2021 geïntroduceerde smartphone van iets meer dan driehonderd euro. Het is dus een allesbehalve indrukwekkende chip, die op zich voor gamestreaming geschikt zou moeten zijn, maar voor de zwaardere Android-games tekortschiet. Het relatief krappe werkgeheugen van 4GB draagt daar ook niet aan bij.

De opvallendste keuze is misschien wel de netwerkkaart die tot 802.11ac-wifi ondersteunt. De G Cloud ontleent zijn bestaansrecht aan wifi, maar Wi-Fi 6, dat toch al sinds 2020 op de markt is, wordt niet ondersteund. In principe is een bandbreedte van 25Mbit/s genoeg om games in 1080p60-kwaliteit te kunnen streamen, en dat moeten zelfs de goedkoopste Wi-Fi 5-routertjes op 2,4GHz nog halen, maar juist wanneer het drukker wordt op het netwerk biedt Wi-Fi 6 veel voordelen door efficiënter clients te bedienen.

Logitech G CloudLogitech G CloudLogitech G Cloud

Usecase

Een stabiele, vlotte wifiverbinding is dus een vereiste om lekker te kunnen gamen op de G Cloud, iets dat de meeste mensen wel thuis hebben. Maar als je thuis bent, kun je net zo goed gamen op een Xbox of game-pc. Voor gamen in de bus of de trein is de G Cloud niet bedoeld, ondanks zijn lage gewicht en compacte afmetingen, dus wanneer zou je de G Cloud dan eigelijk moeten gebruiken? We legden Riaz en Carter, tot besluit, deze vraag voor. "Wat mij betreft is het geen on-the-go-device", zegt Riaz. Hij ziet de G Cloud als een apparaat dat je kunt gebruiken op plekken met een goede internetverbinding; dat kan thuis zijn als je niet achter je bureau wilt zitten, maar bijvoorbeeld ook als je op reis bent en in een hotel overnacht. Hoewel het niet het primaire gebruiksscenario is, kun je de G Cloud toch onderweg gebruiken, als je er Android-games op installeert.

Voorlopige conclusie

De G Cloud komt in eerste instantie in Noord-Amerika in oktober op de markt voor 349 Amerikaanse dollar. Dat is, op basis van onze eerste indruk, veel geld. De console is mooi afgewerkt en ligt lekker in de hand, maar de onderdelen die je niet ziet, specifiek de soc en de draadloze netwerkkaart, zijn verouderd. Onze eerste indruk van het gamestreamen was bovendien niet positief, maar we zijn er vrij zeker van dat dat te wijten was aan de overbelaste wifiverbinding. Voorlopig worden we dus niet warm van Logitechs nieuwe cloudgaminghandheld, maar als we hem in de toekomst nog een keer kunnen gebruiken op een rustig wifnetwerk, weet de G Cloud wellicht wel te overtuigen.

Reacties (136)

136
136
76
6
0
24
Wijzig sortering
Dit voelt een beetje als een project wat door COVID en chip tekorten veel vertraging gehad heeft, en nu als mosterd na de maaltijd op de markt is gekomen. Gevalletje breng maar gewoon uit? Oudere software, oudere chip, veel te hoge prijs. Wellicht pre-steam deck interessant toen de hardware in dit apparaat recent was.

Voor de ~423€ die dit ding minsten moet gaan kosten in Nederland (350€+21% BTW) koop je zoveel beters. Zowel voor games, als in het algemeen. Bijvoorbeeld een Switch of de instap Steamdeck, of een instap iPad + controller, of helemaal mooi: een Galaxy tab EN Switch lite. Take your pick, allemaal meer capabele apparaten dan dit ding met veel meer opties.

Het lijkt of Logitech hier het puur op naamsbekendheid en retail netwerk wil gooien om dit product een succes te maken.Echter durf ik niet te zeggen of een product met relatief dure streaming abonnementen het goed gaat doen bij het ongeïnformeerde window shopping publiek.

off topic Ik krijg een beetje hetzelfde gevoel bij het nieuwe direct drive stuurtje, Voor COVID wellicht een mooie plek in de markt, maar nu te duur en achterhaald door diverse concurrenten.
ik dacht juist andersom; dit ding is een antwoord op de steamdeck en er is ingezet op streaming om zo een hogere marge en kortere time-to-market te hebben dan de steamdeck.

de steamdeck had al goed werkende prototypes rond juni 2021 en de software was toen al goed genoeg om bijv doom eternal soepel te draaien.

ik ben een beetje bang dat dit ding juist gerushed is en dat zodra je dit ding koopt je eerst nog een paar maanden tot meer dan een jaar wacht tot alle bugs uit de software gehaald zijn en alles een beetje lekker loopt.

daarmee is niet gezegd dat hier geen markt voor is, de reden dat veel mensen een steamdeck kopen is voor het emuleren en met een lichtere, energiezuinigere handheld is dat misschien fijner? :)
Voor 80 euro kun je ook een Razer Kishi controller kopen voor je smartphone. Dan kun je alles wat je met dit apparaat ook kan met je bestaande smartphone. Gebruik ik ook, kan de Xbox app gebruiken om xbox games en xcloud te streamen. Steam app om games vanaf mijn pc te streamen. En als ik in het vliegtuig zit kan ik zelfs offline games spelen die op mijn smartphone staan.

Ik zie dan ook totaal geen use-case voor dit apparaat (mensen zonder smartphone?) voor de indicatieprijs van ca. 350 á 400 euro. Kun je beter een budget midrange telefoon kopen + een razer kishi.
Heb een Razer Kishi gekocht voor 40e. Bouwkwaliteit is niet super goed (wel goed genoeg), en vraag me af hoe lang het opvouw mechanisme en de flatkabel daarin mee gaan...

Zeker een leuk alternatief om je mobiel te gebruiken als gaming oplossing!
Maar als je thuis bent, kun je net zo goed gamen op een Xbox of game-pc.
Volgens mij denk je dan vooral vanuit je eigen use-case en niet vanuit de doelgroep. Zo'n goedkope streaming-handheld zal eerder aanslaan bij de mensen die soms een spelletje spelen maar geen dure game-pc/xbox aanschaffen. Of de grote hordes mensen die nog altijd in een internet café gamen. We zien het weinig in Nederland, maar dat is toch echt een best grote markt wereldwijd. Een fatsoenlijke TV thuis hebben staan is al echt geen vanzelfsprekendheid. Er zijn honderden miljoenen mensen op aarde die echt alles, van tv kijken tot social media, tot bankzaken, tot nieuws lezen/luisteren/kijken, tot gaming op enkel hun mobiel doen. Dit zijn de mensen waar Xcloud en Stadia ook deels op azen, en dit is de doelgroep voor apparaten als zo'n streaming-handheld. De rijke Tweaker met zijn game-pc is ietsje te 'elitair' voor apparaten als dit ;)

Het probleem lijkt mij vooral dat dit apparaat te duur is voor de specs. Het komt al in de buurt van de Steam Deck. Maar deze formfactor lijkt erg up and coming, kijkend naar de Switch en Steam Deck, en streamen houd het gamen betaalbaar voor veel mensen. Het grootste probleem is dat dit apparaat ook voor 200 dollar te maken zou moeten zijn, en dan is het een heel waardig alternatief voor een xbox thuis. Het is eigenlijk gewoon een controller met een ingebouwde budget-smartphone.
Ik begrijp niet helemaal welke doelgroep Logitech hier voor ogen heeft. Het is geen echte handheld want er is altijd een wifi verbinding nodig, en voor deze prijs heb je twee keer een Switch lite die je dus wel mee kunt nemen.
Hang een controller aan je smartphone en je hebt hetzelfde resultaat.
Eens. Ik denk dat we er wel vanuit mogen gaan dat de doelgroep die een handheld gaming device koopt, ook een smartphone bezit. Of ze zouden zich op jongere kinderen moeten richten en op het oog lijkt de Logitech G Cloud niet ontworpen om kindbestendig te zijn, noch visueel aantrekkelijk. Als men dan toch een smartphone koopt, dan kan men voor €350 een nieuwer model halen die al gelijkwaardig is aan de Logitech G Cloud.

Als we dan rekenen met dat men toch al een smartphone zou kopen, zou men eigenlijk meer dan €350 te besteden hebben (X euro voor Smartphone + €350 Logitech G Cloud). Laten we laag inzetten en aannemen dat mensen €200~€400 uitgeven aan een smartphone, dan lijkt een nieuwere smartphone van €500~€700 + €50 controller eigenlijk altijd beter wat betreft specificaties én updates.

[Reactie gewijzigd door 007Nightfire op 22 juli 2024 15:32]

Zelf werk ik al jaren in Cloud Gaming. Vond dit apparaat wel interessant, maar sorry de prijs is niet interessant. Dit had 149 euro moeten zijn. Nu is voor meel mensen een Switch (Lite) veel interessanter. Cloud gaming kan zeker betere games bieden, maar voor de gemiddelde consument is de noodzaak voor WiFi overal lastig.
Cloud gaming kan alleen beter zijn dan traditioneel indien de aanbieder heel veel rekenkracht uit de cloud beschikbaar stelt per gamer. Meer dan je thuis kunt bemachtigen met een console of game-pc. Pas dan zul je features of mogelijkheden zien die je lokaal niet kunt behalen.

Zouden er 100.000 mensen spelen via een bepaalde streamingdienst, dan heeft die aanbieder 100.000 serieuze CPU's en GPU's nodig. Misschien geen discrete chips, het kan virtueel, maar dan nog. En dan elke 2-3 jaar upgraden naar weer het allerdikste, om iets te kunnen bieden dat lokaal niet zou lukken. Het is de vraag hoe interessant dat echt is voor aanbieders van deze diensten. Ik vermoed juist dat ze zullen willen optimaliseren richting minder kosten, en helemaal niet zo ruim zullen strooien met cloud compute. Er zijn wel pogingen geweest om zwaardere physics-berekeningen in de cloud te laten doen, in Crackdown 3 o.a., maar dat is er voor de release weer uitgebroken omdat het niet genoeg toevoegde of niet lekker werkte. Dat kan anders worden, maar gezien de kosten voor de aanbieder zie ik het nog niet voor me.

Het lijkt mij dat cloud gaming iets zal blijven voor de doelgroep die wil besparen op eigen hardware. Beter dan lokaal gamen zal het volgens mij niet snel worden; de use case moet komen van een besparing in hardware, soms een kleinere vorm van de hardware, en een stukje gemak.

Daarbij komt dan helaas minder eigen inbreng en eigendom: de aanbieder kiest wat we kunnen spelen, wanneer en onder welke voorwaarden. Gaat de aanbieder failliet of stoppen ze de dienst, dan houdt het op. Dat vind ik geen fijne ontwikkeling. Ik houd het zo lang mogelijk bij eigen hardware.

Deze implementatie van Logitech lijkt me ook geen grote klapper te worden gezien de oude en matige hardware voor die prijs. Zelfs voor een gamestreaming apparaat houdt dit niet over...

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 15:32]

Grotendeels met je eens

Ik denk wel dat cloudgaming de toekomst wordt, wellicht dat volgende generatie consoles niet veel meer dan streamingboxjes worden. En waarom denk ik dat? Niet omdat cloudgaming zo goed is (input lag zal toch altijd een dingetje blijven). Maar om dit:
Daarbij komt dan helaas minder eigen inbreng en eigendom: de aanbieder kiest wat we kunnen spelen, wanneer en onder welke voorwaarden. Gaat de aanbieder failliet of stoppen ze de dienst, dan houdt het op. Dat vind ik geen fijne ontwikkeling. Ik houd het zo lang mogelijk bij eigen hardware.
Stel dat een uitgever zijn game enkel op streaming uitbrengt, dan houden ze de touwtjes perfect in handen. Kunnen stekker eruit trekken wanneer ze willen of veranderingen pushen. Piraterij is daarmee uitgeroeid, de software is niet te downloaden, enkel het resulterende beeld is te ontvangen. Cheaten, bijna uitgeroeid, geen programmaatjes meer die geheugen lopen te sniffen of aan te passen. Een aimbot zal puur met beeldherkenning algoritmes moeten, maar de client krijgt in ieder geval geen informatie over dingen die je eigenlijk niet kan zien (zoals player posities waar een wallhack mee te maken is).

Zitten zeker wel wat voordelen aan en ik denk dat het daarom wel toekomst heeft.
Of je daar als gamer echt blij mee moet zijn ...
Piraterij is de afgelopen jaren nauwelijks nog een probleem. Steam en co hebben dat al aan banden gelegd en het is juist voor de grote uitgevers die de macht zouden hebben de mensen dat op te dwingen een non-issue met alle always-online zooi en DLCs/microtransactions.

Wat betreft cheating denk ik dat je daar toch wel erg naief/fantasieloos in gaat. World of Tanks bijvoorbeeld stuurt de speler nu al (nagenoeg) alleen wat ie zelf zou mogen zien aan informatie. En toch zijn er bakken met cheats. Voor dingen als CS:GO of COD:WZ kan ik me het enigzins voorstellen dat je daarmee voordeel behaalt maar ook daar zullen slimme hacker wegen omheen vinden (hoewel je die spellen op het competitieve circuit dan kan afschrijven omdat er veel te veel variabiliteit bij komt door die hele service). Zelfs met alleen beeld en geluid is veel uit te halen. En aangezien dat inmiddels een ware industrie is geworden (cheats zijn vaak duurder dan de games die je speelt) is er genoeg economisch belang bij dat alsnog te omzeilen. En dankzij moderne AI tech wordt het ook steeds makkelijker. Die kan een hoofd eenvoudig herkennen en je muis er naartoe leiden.

Dat neemt niet weg dat vroeg of laat iemand zal proberen om dit uit te halen (en zeker dat anticheat als excuus gaat gebruiken). Of het een succes wordt zullen we dan moeten zien. Ik denk dat het voor veel casual spul te weinig meerwaarde biedt (aan beide kanten), voor alles wat buiten het bereik van een 5/6Ghz WiFi netwerk gebeurt voorlopig te onbetrouwbaar/slecht zal blijven en dat de competitieve crowd en niet om zal springen. Om maar niet erover te beginnen dat Valve (en ook Epic en GOG) er een enorm belang bij heeft dat het platform open blijft en daar zul je toch lastig om heen kunnen. Weinig publishers kunnen zonder dat platform. De pogingen van bijvoorbeeld Google om exclusieve titels te gebruiken om het platform te verkopen zijn faliekant misgelopen. Van de meeste games op die lijst had ik nog nooit iets gehoord.

Voor een Ubisoft of een Blizzard is het denk ik wel haalbaar maar omdat profitabel te maken moeten ze de kosten van het abonnement (dat Ubi al wel heeft en dat met €15 al zeker niet goedkoop is) wel nog even flink verhogen. nVidia heeft in dat opzicht een gigantisch competitief voordeel (uit het kostenperspectief) en zelfs zij vragen minimaal €8 per maand. Ik vraag me af hoe groot de markt voor zo'n abonnement is. Ik heb niet de indruk dat Ubisoft+ of EA Play echt goed doorstarten en Microsofts Gamepass is de uitzondering omdat het alleen een kleine meerprijs is voor XBox gebruikers die toch al Gold moesten hebben. Maar ik ken eigenlijk ook geen PC-Gamer die dat ooit voor langer dan de €1/maand trial heeft gehad.

Uiteindelijk verwacht ik dat op een uitzondering hier en daar na nauwelijks games cloud-exclusief gaan worden. Wat ik wel verwacht is dat op termijn nagenoeg alle spellen die nieuw uitkomen op een of anderen cloud dienst te spelen zullen zijn. Of het dan een Vendor-lock is of een meer agnostisch platform als GeForce Now zal wel per uitgever blijven verschillen.

En laten we even eerlijk zijn: de echt grote successen van de afgelopen jaren waren Free-To-Play (of goedkoop met microtransactions) en (grotendeels) heel erg cross-platform. Dat kan natuurlijk met een cloud ook maar er is nu al fiks backlash tegen microtransactions (het zal niet meer lang duren voordat dit ook breed in wetgeving aan banden wordt gelegd) en om een cloud-based service daarmee in de lucht te houden zou je nog eens flink meer uit je spelers moeten persen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 15:32]

En cloud gaming over WiFi vereist dan ook wel erg goede WiFi. Met een gemiddeld 2.4GHz netwerk is het wat mij betreft alles behalve prettig.
Ik ben benieuwd naar de prijs. Buiten streamingdiensten om is ook retro gaming een leuke niche, want er zijn weinig android tablets te vinden met fysieke controls, buiten de in Japan verkrijgbare GPD series om.
350 euro.. voor dat geldt lekker een SteamDeck halen of een AYN Odin (Lite)
Flinke prijs idd voor een mid range processor. Verder wel leuk meer van deze apparaten te zien, voor 200,- had ik het wel overwogen
Ook €200 vind ik wel erg veel voor dit toestel. Hij valt kwa GPU prestaties toch nog onder de Switch Lite voor zover ik kan zien en moet wat mij betreft op die basis met die Handheld concurreren. En dan is meer dan €150 (bij de huidige Switch lite prijzen rond de €170) toch best gewaagd. €350 is krankzinnig veel. Dat is toch echt het vaarwater van de Steam Deck en die is gewoon een order of magnitude krachtiger.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 15:32]

Het is toch de bedoeling om cloud gaming diensten te gebruiken op dit device. Dan maakt de GPU hele aal niet zo veel uit. Het moet alleen de stream snel genoeg op het scherm kunnen tonen. Het hoeft daarmee ook helemaal niet te concurreren met de switch lite of de steam deck kwa hardware.
Tja, de Switch kan niet streamen, maar heeft het eigenlijk ook niet nodig. De Steam Deck kan ook prima streamen maar ook zelf games draaien (bij een portable device is dat toch echt bestwel belangrijk, hoezeer je ook op die streaming mogelijkheid hamert).

Maar even aangenomen je wilt alleen streamen, dan nog is deze Logitech een erg slechte koop. Voor €120 heb je de uitstekende Razr Kishi V2, die van je Android (of iOS) toestel een (met grote waarschijnlijkheid) capabeler gametoestel maakt. Het scherm is (voor zover we weten) niet in staat met alternatieven (in dezelfde prijsklasse) als de Galaxy A52 te concurreren (60Hz op een gaming toestel???) die ook nog eens de mogelijkheid bieden om met je mobiele console ook daadwerkelijk onderweg iets te doen (dankzij 5G). De Logitech wordt immers buiten het bereik van een zeer goede WiFi meer een paperweight dan een gametoestel.

En hoewel de Steam Deck misschien niet direct de concurrent is, is dat wel het harde plafond waar het toestel zich aan moet laten meten. De Steam Deck is immers in elk opzicht capabeler. In de allermeeste opzichten is ie wezenlijk capabeler. Waarom zou ik als gamer een toestel kiezen dat bijna even veel kost maar slechts een fractie ervan kan.

Door die focus op cloud gaming zonder de nodige connectiviteit zet de Logitech zich in een niche binnen een niche. Voor €350 gaan de verkopen vies tegenvallen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 15:32]

De Razer Kishi V1 die net zo goed is, was laatst voor €43 (Xbox versie) in de aanbieding en bied eigenlijk hetzelfde als de Logitech G Cloud op voorwaarde dat je er een goede telefoon voor gebruikt.
het gaat erom dat die concurrenten ook gewoon streaming doen, minstens even goed, vaak beter
als je een streaming only device uitbrengt en je zet er niet eens een wifi6 adapter in dan hang je het toch een beetje uit vind ik, en die prijs daar dan nog bij
Flinke prijs voor een apparaat dat alleen streamed!
Oke dat gaat me te ver inderdaad.

100-200 was echt (200) de max geweest.
Er staat USD, dus dat zal wel wat hoger zijn. Een steamdeck begint bij 399usd voor het 64gb model.

Ik snap niet hoe ze deze prijs verantwoorden gezien de alternatieven
Koop een controller, ik heb zelf Nacon MG-X Pro controller, en dit biedt Xbox kwaliteit controller, waar je je telefoon in kan zetten. En dan ben je klaar. Want iedereen heeft een telefoon, en veel van ons waarschijnlijk krachtiger dan dit ding, en daar werken die apps ook op.

Zelf gebruik ik een Fold 3, en dat werkt super.
En hoe zit het met de duurzaamheid van deze thumbsticks?
Ervaring leert dat de meeste thumbsticks door de jaren heen beter zijn geworden en dat sommige fabrikanten zich realiseren dat iets meer R&D in betere thumbsticks stoppen meer oplevert dan constant met reparatieprogrammas komen.
Er is helemaal geen r&d nodig, het is prima bekend hoe je thumbsticks maakt die lang meegaan. Is alleen iets duurder en daarom doen de meeste grote fabrikanten het toch niet. Blijkbaar kost het ze toch niet zoveel die reparatie programma's. Wellicht zelfs dat de extra verkopen van controllers na de garantie meer opleveren dan het vervangen binnen garantie ze kost.
De ervaring leert dat er sinds de Dreamcast geen goede thumbsticks meer zijn uitgebracht. Die van de originele Dreamcast controllers hebben zo goed als het eeuwige leven, want op de veer na geen slijtageonderdelen.

Zijn best interessante video's over te vinden op Youtube, waar het verschil wordt getoond met hoe het op de huidige, driftige generatie van controllers wordt gedaan.
Logitech kennende begeven ze het nét na de garantie periode :+
Die ervaring heb iig met mechanische toetsenborden (switches), muizen (switches) en een headset (schakelaars, dus eigenlijk ook switches :+) van Logitech.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 15:32]

Logitech uit het verleden wel, laatste jaren lijkt het bij mij in ieder geval beter te gaan.
Ik heb een toetsenbord, muis en HOTAS van Logitech. Ze hebben een ding gemeen en dat is kapotte switches.

Voor mij geen Logitech meer, de hoofdprijs voor matige producten. Bij mijn muis heb ik de goedkope Chinese switches vervangen door de Japanse variant. Op een highend product gewoon de paar cent goedkope variant met bekende levensduur geplaatst.
Logitech maakt prima membrane toetsenborden naar mijn mening... M'n g15 ging toch een goeie 10 jaar mee voor ik besloot over te stappen naar mechanical toetsenborden :)

[Reactie gewijzigd door Waswat op 22 juli 2024 15:32]

Mijn G15 is 14 jaar oud en gaat steeds nog goed. De zilveren lak is wat afgegaan en de achtergrondverlichting werkt niet meer, maar typen doet het nog prima. De laatste jaren licht gebruik, maar de eerste 8 jaar toch intensief mee gegamed.
De G9 muis was ook goed, toch een jaar of 8, jammer genoeg is lijkt de opvolger G502 niet meer zo kwalitatief.
Los van Logitech is dat een probleem dat ik bij zo goed als alle merken ervaar..
Om eerlijk te zijn vond ik de overstap naar mechanisch toetsenbord wat tegenvallen (ik kocht toen een CM storm met cherry mx browns). Ik ben momenteel terug op logitech op een wireless muis en wireless toetsenbord met wat langere batterijduur; de g305 en g613. Deze vind ik erg fijn hoewel het toetsenbord vrij zwaar is.
Nou mijn ervaring is anders hoor. Ik heb geen enkel "G"-apparaat dat de 3 jaar heeft gehaald. Ze gaan altijd stuk binnen garantie bij mij.

Ik heb inmiddels mijn 4e G Pro Wireless (nu de superlight dan) en mijn 2e logitech TLK mechanisch toetsenbord en 3e MX Master (nu 3, voorheen 1 en 2, beide stuk gegaan)

Ik doe er echt niks geks mee hoor, ze liggen gewoon op mijn bureau en ik gebruik ze gewoon rustig (maar wel zo goed als de hele dag, voor zowel werk als gaming)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 15:32]

In Nederland is er geen vaste wettelijke garantieperiode, een product moet deugdelijk zijn zolang je dat redelijkerwijs mag verwachten. Je had je aankopen dus gewoon ter reparatie of vervanging naar de verkoper kunnen brengen.
Nou mijn G910 ging toch kort na garantie ten einde was problemen vertonen met double en tripple aanslagen (of soms helemaal geen detectie van de toets). Dit is een alom bekend probleem met dat toetsenbord en switches. Toch weigert Logitech keihard dat dit werkelijk een probleem was en weigerde dus garantie alsnog te geven.

[Reactie gewijzigd door SauSkopje op 22 juli 2024 15:32]

Dan zou je dus rechtsbijstand in moeten schakelen. Maarja eigen risico, moeite, etcetera, loont voor het gevoel dan niet.
Zou je misschien nog met een groep wat kunnen..
Tenzij je direct bij Logitech hebt gekocht moet je daar niet zijn. Als je wel direct bij Logitech hebt gekocht moet je je niet laten afschepen met garantieperiode, want nogmaals, zo werkt het in Nederland niet.
Heb ik gedaan, bij Wehkamp. Ik heb zojuist even mijn oude mails richting Consuwijzer en juridisch loket doorgespit.
Iedereen gaf aan dat een toetsenbord na 2 jaar is afgeschreven. Ongeacht of deze €20 of (in mijn geval) €160 koste. Wehkamp gaf dit aan en Consuwijzer en het juridisch loket gingen hierin mee.
Als we gaan kijken hoelang de verwachtte levensduur van een toetsenbord is, kom ik echter uit op 2 jaar.
https://www.techniekneder...r/gebruiksduurverwachting
Zei het juridisch loket

https://www.techniekneder...jnenafschrijvingsmethoden

Dus als hier verandering in moet komen, dan moet deze afschrijvingen realistischer worden.

Mijne ging trouwens na 2 jaar en 11 maanden kapot en zowel Wehkamp als Logitech weigerde iets eraan te doen zonder dat ik ervoor moest betalen.
Dus sinds dat moment gebruik ik helaas nog maar deze: https://mkh-electronics.c...-usb-keyboard-539130-001/

Want kost me teveel tegenwoordig..

[Reactie gewijzigd door SauSkopje op 22 juli 2024 15:32]

Vervelend. Die richtlijnen voor portable en accessoires zonder onderscheid van prijs slaan natuurlijk nergens op. Smartphones van boven de € 1000 zijn tegenwoordig geen uitzondering meer maar die zouden ook na twee jaar afgeschreven zijn? Voelt als een lijst die al tien jaar niet aangepast is. En verkopers verschuilen zich daar natuurlijk graag achter, ook al is het maar een richtlijn, geen wet.
Anderzijds: mag je van een Bentley verwachten dat hij bij intensief gebruik 100 jaar mee gaat, omdat een Dacia bij hetzelfde gebruik 10-15 jaar mee gaat?

Prijs en duurzaamheid zijn niet 1-op-1 verbonden. De fabrikant beslist waarvoor hij een meerprijs vraagt. Soms is dat enkel maar een merklabel. En de consument beslist of hij daarin mee wil gaan.
mag je van een Bentley verwachten dat hij bij intensief gebruik 100 jaar mee gaat
Ja, soort van. Maar auto's, zeker ICE's, hebben sowieso regelmatig onderhoud nodig want bewegende onderdelen en afzetting van substanties door chemische processen, dus dat is niet zo heel goed te vergelijken. Dat wist je zelf vast ook wel.
En ik heb al jarenlang een enorm fijn toetsenbord van Logitech + een fijne headset, welke lang na garantie nog gewoon werkt. Zo kunnen we individuele usecases hier gaan bespreken, maar Logitech heeft niet voor niets een prima naam in de techwereld. Ze zullen dus echt wel wat goed doen.
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen ;)

Verkoper wijst naar Logitech, Logitech naar de verkoper.
Verkoper formeel in gebreke stellen dan, dat kost weinig moeite. Als dat ook niet werkt, dan gaat het wat vervelender worden natuurlijk, maar er zijn genoeg wegen.
Zeker maar die vervelende wegen kosten relatief veel tijd en voor een paar tientjes….
Geld is vervangbaar mijn tijd beperkt dus die besteedt ik wel nuttiger. Helaas en jammer maar stem wel met mijn portemonnee bij de volgende aankoop of als ik advies geef.
In praktijk werkt dit anders
Ik heb met Logitech muizen juist wel goede ervaren. Mijn g9 is practisch 10 jaar meegegaan en daarna heb ik een nieuwe gekocht omdat hij was begon te jitteren soms. Heb nu al een tijdje zowel een g502 en een MX master en bevallen beide goed.
Ik heb mijn G5 nog liggen, werkt perfect na jaren misbruik haha
Heb nu een draadloze Logitech en ben nog steeds dik tevreden!
Ik had destijds een G7 Laser (met zo'n carbon patroontje.. :+, opbergcase etc.), zéker meer dan 10 jaar gebruikt.
Vond het toen wel prijzig, maar beste koop, ever.
me logitech toetsebord stamt nog uit de intel core DUO tijdperk toen computer winkels gratis muizen en toetsenborden meegaven (ca. 14 jaar oud), ding is nog steeds niet kapot te krijgen en laat het tegen andere competitieve spelers niet afweten. tevens is mijn Logitech G502 muis ook al 3+ jaar. mechanische wat is daar nu echt het voordeel van? naast meer prijs?
Zo zie je maar... ik heb absoluut andere ervaringen met het merk, het is mijn go-to merk voor alles wat betreft muizen en ramplanken etc...

Ik heb een jaar of 2 geleden m'n Anywhere MX (v.1) vervangen door een v.3, niet omdat m'n eerste kapot was, gewoon omdat Logitech al 2 generaties verder zat en ik wel 's een nieuwe muis wou (waarmee ik op elke ondergrond kan muizen, snel tussen 3 toestellen kan switchen en de keuze heb tussen dongle of BT.)

Heb nog een Mx510 (blauw) liggen van de tijd toen de dieren nog spraken... werd koffie over gemorst zo'n 20 jaar geleden, werkt desondanks nog perfect, een ouwe Logitech K300 met backlight mediaknoppen, kan zo even niet op het modelnummer komen en het is al zo oud dat Google het zo op het eerste zicht ook niet weet:het ding onlangs nog 's aangesloten: no issues...

Soit, zo heeft ieder z'n eigen ervaringen... Ik loop dan weer niet warm voor Razer... (bvb. leuke muizen nieuw, met die rubber coating, maar na een paar jaar blijft ie aan je hand kleven :D en niet van ranzigheid hoor, da's gewoon wat rubber doet bij veroudering, sommige kabels hebben dit ook)

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:32]

Dit is ook mijn ervaring met Logitech, al 20 jaar. Twee jaar terug kocht ik nog eens een high-end muis van hen: switch kapot na 1 jaar. Met Steelseries heb ik nog nooit een issue gehad: 12 jaar oude Sensei muis, 7 jaar oud M500 toetsenbord... blijven gewoon werken.

De technologie voor duurzame mechanische componenten voor toetsenborden, muizen en aanverwanten bestaat al jaar en dag. Een fabrikant die daarop skimpt in zijn high-end productlijn verdient geen klanten.

Ik erken natuurlijk dat ik geen representatieve steekproef vertegenwoordig en mijn ervaring louter toeval kan zijn.

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 22 juli 2024 15:32]

Als je de feature roadmap er bij pakt zie je dat over twee jaar autofire wordt geïmplementeerd :P

Zonder gekheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn geen zaken waar Logitech hoge ogen gooit. Het is geen Trust, maar na 2 jaar kan je een muntje opwerpen. Dat spreekt niet in hun voordeel, hoe fraai hun producten ook mogen zijn.
Gesloten hardware voor een pittige prijs waarmee je bovendien alleen maar kan streamen en waar de software bij Tencent vandaan komt.
Ik snap echt niet welke groep mensen ze hiermee proberen te bedienen.
Inderdaad, wie gaat dit in godsnaam kopen als je ook een Steamdeck kunt halen?
Beter gezegd, wie gaat dit kopen, wanneer je ook voor onder de 100 euro een hoge kwaliteit controller kan kopen, waar je je mobiel in klem, en dan heb je een beter apparaat.
Dit ding hoeft het natuurlijk niet te hebben van hardware, dus dat dit 'gesloten' is, soit. Daarnaast zal het ook voor mensen zijn die reeds Xbox Live en GeForce Now gebruiken, in plaats van Steam. Ook de prijs is wat lager, qua gewicht is het een stuk minder dan de SD. Ik zeg niet dat ik er eentje zou kopen, maar er is echt wel een business case voor te maken. Eigenlijk had Microsoft een X-Deck, X-Pack of X-Case voor streamgaming moeten maken als uitbreiding op het Xbox-assortiment, maar goed, nu dwaal ik af. :)
Dit ding hoeft het natuurlijk niet te hebben van hardware, dus dat dit 'gesloten' is, soit
Persoonlijk doe ik graag langer met mijn hardware dan de achterliggende service in de lucht is. Zeker voor de prijs die je er voor moet betalen. Daarnaast verwacht ik simpelweg voor de prijs dat je er meer mee kan dan puur streamen en het ook voor andere zaken kan inzetten. Dat lijkt niet het geval te zijn.
Het is op Android gebaseerd, dus of je er alleen slechts mee kunt streamen, dat moet ik nog zien. Dat je er meer mee wil, dat snap ik. Maar dat is dan een persoonlijke keuze natuurlijk, dan is een streaming device niet perse iets voor jou. Als je een PS5 koopt, dan ben je ook aan de beperkingen van de PS5 gebonden natuurlijk. Ik kan mijn stofzuiger ook niet als brommer gebruiken, ook al lijkt de motor nog zo krachtig. En zo gaat het voor veel dingen.
Het is op Android gebaseerd, dus of je er alleen slechts mee kunt streamen, dat moet ik nog zien.
Dat is inderdaad even afwachten.
Maar dat is dan een persoonlijke keuze natuurlijk, dan is een streaming device niet perse iets voor jou.
Nee, waar ik op doel is dat gezien de prijs ik simpelweg verwacht dat een apparaat meer kan. Voor het streamen van games onderweg zijn er legio andere mogelijkheden die stukken goedkoper zijn. Voor vergelijkbare prijzen zijn er apparaten die fysiek veel capabeler zijn waarmee je feitelijk kan kiezen of je streamed of lokaal spellen speelt.

Het is simpelweg een duur ding waar ik weinig meerwaarde uit kan halen ten opzichte van het huidige aanbod in de markt. Zie ook mijn comment hier: Creesch in 'Logitech G Cloud - Alle games bij de hand'
Als je een PS5 koopt, dan ben je ook aan de beperkingen van de PS5 gebonden natuurlijk.
Dat klopt, maar daar heb ik sowieso meer zekerheid dat ik bijvoorbeeld mijn spellen nog kan spelen over een paar jaar. Dat is bij een streaming only dienst die zich nog moet bewijzen nog maar de vraag.
Ik kan mijn stofzuiger ook niet als brommer gebruiken, ook al lijkt de motor nog zo krachtig. En zo gaat het voor veel dingen.
Mijn complimenten voor de creatieve vergelijking die je hebt bedacht. Maar qua inhoud is het echt niet hetzelfde. Als ik een stofzuiger koop in een bepaalde prijsklasse verwacht ik ook dat ik prestaties, features en accessoires krijg die daar bij horen. Als een stofzuiger dan even duur is als andere modellen maar minder lijkt te bieden dan is het gewoon te hoog geprijsd.
Mensen die mobiel willen gamen met fysieke-knoppen...
Daar zijn toch echt andere apparaten voor die in praktisch dezelfde prijsklasse zitten, veel beter geschikt zijn om mobiel te gamen (zie de quote in het artikel) en waarbij je niet het risico loopt dat als de stekker uit de software wordt getrokken je met een uit de klauwen gewassen fidget toy zit.


Edit: om wat alternatieven te noemen, de Nintendo Switch, Valve Steam deck (leveringen beginnen nu goed op gang te komen), Ayn Odin

En dan heb je ook nog alle fysieke controllers voor telefoons zoals de Raze Kishi maar ook vele anderen.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 15:32]

En dan heb je ook nog alle fysieke controllers voor telefoons zoals de Raze Kishi maar ook vele anderen.
Dit. De meerwaarde tov zo'n controller is voor de allermeeste mensen letterlijk 0. De 720G is beslist geen snelheidsbeest en als je een beetje recent high-end toestel hebt (denk vanaf 2018) is die al sneller, en een Samsung A52 (die in praktisch alle opzichten even goed of beter is) kost maar €300. En dat is al geen prijs-prestatie-monster (als je even vergelijkt met veel chinese merken). Voor €350 is dit bij voorbaat een flop.
Precies en op alle genoemde apparaten kan je al games streamen via diensten die toekomst vaster zijn en waar het aanbod ook meer van is gegarandeerd. Xbox cloud gaming en geforce now bijvoorbeeld of als je een gaming PC hebt kan je ook streamen via Steam link of moonlight.
Of gewoon zoiets kopen.... als je een xbox controller hebt met xbox app

[Reactie gewijzigd door vman128 op 22 juli 2024 15:32]

Nee dank je. Blijkbaar niks geleerd van stadia. Cloud gaming is niks en het wordt niks.
Misschien is het niks voor jou, maar ik zie er zeker wel toekomst in. Het is een zeer snel groeiende markt met vele spelers.

Ik vermaak me prima met Stadia. Het was voor mij op een gegeven moment een keuze om mijn zeer oude PC te vervangen voor een nieuw beest van 1500 euro, of cloud gamen. En het verraste me hoe lekker dat gaat. Ook GeForce Now is zeer fijn. Enige nadeel voor mij momenteel is dat je niet volledige keuze hebt over welke games worden aangeboden op de cloud platforms, en dat je geen games kunt modden.
Stadia werkt anders uitstekend. Aanbod games blijft helaas wel achter.
70 dollar meer en je hebt het instapmodel Steam Deck, met dezelfde APU als de duurdere modellen en gewoon de optie om onderweg zonder lag te gamen. Daar bovenop kan je de Steam Deck zelfs gebruiken voor gamestreaming als je dat zou willen. Als je het mij vraagt is deze Logitech console dus niets anders dan een matig proof of concept met geen enkele kans van slagen.
Heeft een Steam Deck niet een veel lagere resolutie, 1280x720? Ik zou deze handheld zelf eerder overwegen dan een Steam Deck ... juist omdat deze puur bedoeld is voor Streamen en ik er zoals ik het begrijp mijn Game PC naar kan laten streamen via GeForce Now of Moonlight.
Maar dan kan je net zo goed een Razer kishi 2, of bluetooth controller (PS5/Xbox one series controller dus ook) op je telefoon aansluiten met zo`n houder en daarop cloud gamen

. Want dan kan je ook naartoe streamen vanaf je Game PC (wat op een steam deck overigens ook gewoon kan - een steam deck is gewoon een volwaardige PC dat kan alles)

Op m`n smart TV heb ik ook Moonlight geinstalleerd gehad vorig jaar, werkte perfect.
Heb je nieteens een "middleman" voor nodig.

Die G-cloud is gewoon te duu voor wat het is.
Ik heb een Steam Deck. De resolutie (1280x800) is in ieder geval wat mij betreft geen probleem; het scherm is klein genoeg dat het er totaal niet korzelig uitziet. GeForce Now streamed vanaf een PC van nVidia, niet je eigen, trouwens. Als het je alleen om streamen gaat, is het dan niet een beter idee om je telefoon te gebruiken met zo'n controller die je er omheen klikt?
Klopt, de SD heeft een 800p beeldscherm. Je kan met allebei streamen, maar met de Steam Deck is dat slechts bijzaak en niet de main functie. Je kunt dus onderweg gamen zonder dat je je eigen pc hoeft te laten draaien of een gamestreaming-service te betalen.
Helemaal gelijk Jelle zo`n apparaat is gemaakt om mobiel te kunnen gamen. Zolang je van een goede verbinding afhankelijk bent om te kunnen spelen, wordt het minder mobiel als je zou denken. Volgens mij werkt het pas goed als je een glasvezel-verbinding hebt met lage latency. Die van thuis...
momenteel is dat inderdaad zo maar cloudgaming is wel future proof met de uitrol van 5G waarvan het echt zal profiteren
en ondertussen werkt het thuis toch gewoon vrij goed tegenwoordig.
Dit ding heeft echter geen mobiel internet, dus je hebt er niks aan dat je in theorie kunt stream-gamen op 5G. Daarnaast gebruik je met 25 Mbit/seconde ongeveer een GB per 5 minuten, dus je zou vrij snel door je databundel fakkelen.

Future proof wil zeggen dat je het in de toekomst kunt blijven gebruiken, niet dat je het nu niet kunt gebruiken maar misschien in de toekomst wel.
Uh mobiele hotspot iemand ?
Je gsm zal dan wel 5g hebben tegen dan
Ah ja dat zou kunnen. Ik denk alleen niet dat je blij wordt van de lag van een mobiele verbinding plus de wifi-lag van telefoon naar handheld. Tevens, dan stream je al via een apparaat dat waarschijnlijk een betere processor en scherm heeft; ik zou dan eerder zo'n controller op m'n telefoon klikken en daar op streamen.
Mijn punt en reactie gaat ook niet over dit toestel, dat imo gewoon uiteraard crap is voor de prijs die ze ervoor vragen.

Het statement waarop ik reageerde was dat cloudgaming alleen maar een bestaansrecht had om te gebruiken via een zeer goeie low latency thuis internetverbinding., wat met 5g dus volgens mij zeker niet langer het geval zal zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.