Een echte opvolger
Saints Row werd in 2006 met lovende kritieken ontvangen, maar gold desondanks als een veredelde GTA-kloon. De opzet van het spel leek erg op die van Grand Theft Auto en ontwikkelaar Volition kreeg dat dan ook van alle kanten te horen. De opzet van deel twee wijkt niet veel af van die van zijn voorganger, maar toch weet het spel zich van zijn illustere concurrent te onderscheiden. Saints Row 2 gebruikt succesvolle elementen uit het eerste deel en gooit daar nog een schepje bovenop.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar op: Playstation 3, pc
Saints Row 2 begint als het hoofdpersonage na vijftien jaar uit een coma ontwaakt, in de gevangenis van het fictieve stadje Stilwater. Hier blijkt direct dat Saints Row 2 verder gaat waar Saints Row eindigde. Je speelt in principe met hetzelfde karakter, al kun je de persoon in kwestie aan het begin van het spel wel vormgeven zoals je dat zelf wilt. Het is geen vereiste dat je Saints Row hebt gespeeld, al zul je meer van het verhaal begrijpen als je dat wel hebt gedaan. Veel oude bekenden uit het eerste deel keren namelijk terug en hebben dan al een bepaalde relatie met het hoofdpersonage, dat gaat een beetje langs je heen als je Saints Row nooit hebt gezien.

Veranderde stad
Dat gemis is jammer, maar niet meer dan dat. Saints Row 2 is prima speelbaar zonder voorkennis. Stilwater is enorm veranderd in de tijd dat de hoofdpersoon in coma lag. Ultor, een machtig bedrijf, heeft vrijwel alles in de stad in handen, terwijl op straat drie verschillende groeperingen de dienst uitmaken, waarbij The Saints niet meer zijn dan een herinnering aan vroeger. De speler ontmoet gaandeweg de oude crewleden van The Saints en begint dan aan de opdracht om The Saints weer de machtigste bende van Stilwater te maken. Hierdoor ontstaan er uiteraard veel confrontaties met de Ronin, Sons of Samedi en The Brotherhood of Stilwater, zoals de andere drie gangs heten.

Elke bende brengt een eigen verhaal met zich mee. Zo moet de speler afrekenen met wapenhandelaren, een drugskartel en Japanse vechtersbazen die rechtstreeks uit Kill Bill lijken te zijn weggelopen. Tenslotte worden er nog vragen beantwoord die na het eerste deel open bleven staan. Het verhaal van Saints Row 2 bevat humor, maar ook een aantal dramatische wendingen, waardoor het constant blijft boeien. De banden met het verhaal van het eerste deel maken het spel helemaal af. Hoewel veel vragen worden beantwoord, blijft een aantal open eindes over waarop THQ een derde deel in de serie - dat tussen neus en lippen door al is aangekondigd - kan baseren.
Humorvol avontuur
Het spel trapt af met een tamelijk eenvoudige ontsnappingsscène uit de gevangenis, waarna de speler stappen moet ondernemen om de roemruchte gang 'The Saints' weer bij elkaar te brengen. Daarbij leiden de missies je in eerste instantie langs oude leden van de gang, waarmee het fundament wordt gelegd om Stilwater te heroveren. Tijdens dit proces krijg je uitgebreid de mogelijkheid om je gang naar jouw hand te zetten. Zo kun je bepalen in wat voor auto's je 'homies' rondrijden en in welke kledingstijl ze dat doen. Daarbij kun je kiezen voor het voor de hand liggende 'Gangster-thema', maar 'Pimps 'n Hookers' of '80s' werken meer op de lachspieren.
Daarmee is de hoofdzaak in Saints Row 2 benoemd: humor. Het spel wordt niet gehinderd door al teveel realisme en het schotelt de speler veel 'over the top'-actie voor. Gelukkig houdt de hoofdpersoon er niet al teveel normen en waarden op na. Zo vindt hij het geen enkel probleem om chaos in de stad te creëren om op die manier de aandacht af te leiden van een lekkende kerncentrale. Het aardige is dat je dit soort dingen op elk moment kunt doen. Saints Row 2 is namelijk opgebouwd in missies en activiteiten. De missies doe je op volgorde, maar de activiteiten kun je op elk moment uitvoeren. Deze activiteiten lopen uiteen van het meedoen in een Fight Club tot het meespelen in een politieserie of het stelen van hoeren van vijandige pooiers.

De missies in het spel richten zich op het terugwinnen van de stad. Veel van de missies spreken redelijk voor zich, maar vaak vindt ineens een bepaalde gebeurtenis plaats waardoor je missie plotseling verandert. Dit houdt het tempo van het spel hoog en zorgt ervoor dat je nooit het gevoel hebt voortdurend hetzelfde te doen. Het grootste pluspunt van de missies is misschien nog wel dat je nooit gedwongen wordt er verder mee te gaan. Als je zin hebt plak je weer een stukje aan het verhaal vast, en in de tussentijd doe je waar je zin in hebt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je lekker voor de tv in je 'crib' hangt en Zombie Uprising speelt. Deze minigame is simpel in opzet maar uitermate verslavend, en alleen al daarom verplichte kost om even uit te proberen.

Doen waar je zin in hebt kan in GTA IV ook. Toch heeft Saints Row 2 een groot voordeel: de politie is er minder streng. In GTA IV is die strengheid op zijn plaats, want dat spel streeft een grotere mate van realisme na. In Saints Row 2 kijken agenten regelmatig vrolijk de andere kant op, een moord wekt bijvoorbeeld maar een minimale hoeveelheid interesse bij ze op. Je kunt dus rustig je gang gaan en wat mensen van een berg afgooien, voordat de politie een keer poolshoogte komt nemen. Desondanks zul je vroeg of laat de kit wel achter je aan krijgen, bijvoorbeeld als je besluit een willekeurige winkel te beroven. Op dat moment zakt Saints Row 2 een beetje door het ijs: het is namelijk wel erg gemakkelijk om de sterke arm der wet voor te blijven. Agenten proberen je klem te rijden en je komt geregeld wegblokkades tegen, maar echt moeilijk wordt het je niet gemaakt. Helemaal bizar is dat je onder de ogen van de politie een hokje in kunt rijden dat je naam zuivert, waarna de dienders je van het ene op het andere moment ineens niet meer zien staan, ook al kleefden ze vlak daarvoor nog aan je bumper. We gingen ons niet teveel aan realisme hechten in het spel, maar dit gaat toch wel erg ver.

De politie maakt het je dus niet erg moeilijk en datzelfde geldt voor de vijandige bendes. Als je ze genoeg pijn doet wek je vanzelf de woede van een gang op en zullen ze achter je aankomen, maar echt effectief zijn ze daar niet bij. Het is me niet één keer gebeurd dat ik het aflegde tegen een van de vijandelijke ventjes, die overigens geen enkele moeite doen om niet door jou te worden neergeknald. Er gaat ook geen belletje bij ze rinkelen als je aan komt lopen met een wapen in je handen en op een paar meter afstand stil gaat staan. De beperkte vaardigheid en intelligentie van zowel de politie als de rest van de vijanden zorgt ervoor dat Saints Row 2 een vrij laagdrempelige game is, en dat komt de uitdaging niet ten goede.
Multiplayer & Graphics
Die uitdaging is eventueel nog wel te online te vinden. Saints Row 2 biedt twee multiplayer-modi. In Strong Arm is het de bedoeling om met een gang een zo groot mogelijk stuk van de stad te controleren, door zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit gebeurt via verschillende missies, die afkomstig zijn uit de singleplayer-modus - of daar op zijn minst aan doen denken. Gangsta Brawl is de wat simpeler variant; daarin speel je een deathmatch in een beperkte omgeving. Het is niet moeilijk om in te schatten dat Strong Arm de interessantere modus van de twee is, en dat klopt ook. De deathmatches voelen nogal droog aan, voor deze modus is Saints Row 2 gewoon niet gemaakt.
De overgang van Saints Row naar Saints Row 2 is gepaard gegaan met flinke veranderingen in de engine. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat het nu mogelijk is om het spel coöperatief te spelen. Dat geldt voor het complete spel, het is dus mogelijk om samen met iemand anders de singleplayer-modus door te lopen. In ieder geval op de de Xbox 360 loopt het soepel en het zorgt voor een duidelijke meerwaarde in het spelplezier. Samen een stad terroriseren is natuurlijk leuker dan in je eentje de rotzak uit te hangen.

De veranderde engine heeft uiteraard ook andere voordelen. De graphics in het spel zijn wat opgepoetst en daarmee is Saints Row 2 zonder meer mooier dan de oude Saints Row, al is daarmee alles ook wel gezegd. Het spel legt het af tegen de geldende standaard. Toegegeven, ook op het gebied van de graphics streeft het spel niet per definitie realisme na. Toch ogen de omgevingen en diverse textures wel erg karig. Dat wordt voor een deel goedgemaakt door de prima soundtrack, die voor een deel overigens niet direct kan worden beluisterd. In de spelwereld liggen cd's verstopt, en met elke gevonden cd speel je een nummer van de soundtrack vrij. Bovendien kun je in de muziekwinkels in Stilwater ook muziek kopen, en net als GTA beschikt de wereld van Saints Row over verschillende radiozenders die er elk een eigen stijl op na houden.

Een ander puntje dat aangehaald dient te worden is het feit dat Saints Row 2 volledig in het Nederlands kan worden gespeeld, waarvoor hulde. Zo vanzelfsprekend is dat immers niet. De vraag is wel in hoeverre deze feature echt meerwaarde heeft. Hoewel het gros van de vertalingen aardig klopt, kom je geregeld scheve vertalingen tegen. Denk daarbij aan zinnetjes waaraan je merkt dat ze wel erg letterlijk uit het Engels zijn overgenomen, en aan woorden die gewoon niet kloppen in de context waarin ze worden gebruikt.
Conclusie
Saints Row 2 lijkt de vergelijking met Grand Theft Auto IV uit de weg te willen gaan, maar de vergelijking blijft als een zwaard van Damocles boven het spel hangen. De gelijkenissen blijven uiteraard, maar Saints Row 2 doet voldoende zijn eigen ding. Ruw omschreven zou je GTA IV kunnen nemen, het realisme er uit kunnen slopen, een flink 'over the top'-verhaal kunnen implementeren met veel mogelijkheden om content naar je hand te zetten, en dan houd je ongeveer Saints Row 2 over. Dat is niet negatief bedoeld, want Saints Row 2 zorgt waarschijnlijk voor meer spelplezier dan GTA. Stilwater biedt enorm veel opties om je sadistische kant de vrije loop te laten, zeker omdat je dit relatief ongestoord kunt doen. Helaas wordt Saints Row 2 gehinderd door tegenvallende kunstmatige intelligentie, niet meer dan redelijke graphics en, als je het spel in het Nederlands speelt, houterige vertalingen.
Pluspunten
- Humor
- Vrijheid
- Mogelijkheid tot co-op
- Goede soundtrack
Minpunten
- Grafisch niet bij de tijd
- Houterige vertaling
- AI niet overtuigend
Cijfer: 8,0
Titel | Saints Row 2 |  |
Platform | Xbox 360, Playstation 3, pc |
Ontwikkelaar | Volition Inc. |
Uitgever | THQ |
Releasedatum | Inmiddels verkrijgbaar |
:fill(white)/i/1225888535.jpg?f=thumb)