Inhoudsopgave
Temperaturen
Prestaties
Andere reviews
Slot
Aankoopadvies (voor de overclocker)
Inleiding
Beste lezer van mijn stuk informatie wat ik graag met jou zou willen delen, dit is cruciale
(overclock) informatie die Tweakers.net heeft gemist bij hun review en daarom een aanvulling op de hunne. Ter informatie:
- Mijn kaart beschikt over een XTL-chip en een ''gratis Battlefield 4 voucher''
- Ik gebruik MSI afterburner 3.0.0 Beta 18
Ook staat er aan het eind van deze review een koopadvies.
Keuze
De keuze voor de kaart was niet heel erg lastig maar wil ik graag even uiteenzetten.
De kaarten die momenteel in de pricewatch staan als zijnde r9 280x met een redelijke prijs zijn deze:
Hierin zitten kaarten met coolers van:
Gigabyte, Club-3D, Sapphire, HIS, ASUS en XFX.
De keuze werd gemaakt op het overclock potentiaal, aangezien de overclock vaak toch de sterkte van de kaart bepaald. Als je kaart goed overclockbaar is, heeft hij weinig hitteproblemen en daarmee ook weinig temperatuur problemen. Dus ik ging op zoek naar de kaart die paste bij mijn eisen:
- Stil
- Koel
- Hynix/Samsung GDDR5 ram, dit omdat Elpida slecht overclockbaar ram heeft
- Redelijke clocks behaalbaar bij het overclocken
- +- €280,-
Hiermee vielen verschillende kaarten af, de Gigabyte viel af vanwege zijn geluid (zie geluidscomparison in het onderdeel geluid). De HIS viel af vanwege zijn 1-fanscooler, deze maken vaak veel geluid en produceren weinig airflow waardoor ze relatief warm worden. De XFX heeft slecht overclockbaar Elpida geheugen en mocht dus ook afvallen. Tot nu toe waren al mijn kaarten een Sapphire maar begon door de comparison videos toch in te zien dat ze niet zo stil waren als ik altijd had gedacht. De Sapphire viel dus ook af. Uiteindelijk had ik dus de keuze, of een ASUS, of een MSI. Na even gegoogled te hebben kwam ik erachter dat MSI de ''nieuwe'' chip gebruikt (zie het stuk ''Chip-versie). De keuze was dus relatief eenvoudig: de nieuwe chip.
Unboxing
Chip-versie
Er zijn verschillende versies van de Tahiti chip in de r9 280x'en in omloop. Dit zijn namelijk de XT2, en de XTL chips.
De XT2 chip is rechtstreeks uit de vorige generatie 7970 gekomen. De XTL chip daarentegen is bewerkt waardoor deze minder stroom ''vreet'' en minder hoog zou kunnen overclocken. Voor een review van de XT2 versie, bekijk eens de review van Tweaker
Marcel87.
Beide kaarten overclocken ook anders, zie hiervoor het gedeelte hieronder.
Overclocking
De kaart beschikt over een bios-switch. De kaart beschikt over ram wat niet van Elpida is. Dit betekent dat de kaart goed-overclockbaar GDDR5 ram heeft.
De overclockbaarheid van deze kaart is iets wat veel Tweakers zal aanstaan. Echter miste Tweakers.net dit punt helemaal, en gaf zelfs ASUS de schuld aangezien zij te veel koelpasta op de gpu hadden gesmeerd.
In ieder geval zijn er dus 2 typen Tahiti chips. De nieuwste, de XTL versie heeft moeite met overclocken. Zo is deze bijvoorbeeld voltage locked en kan je dus niet het voltage bijvoorbeeld 0,2V omhoog gooien waardoor je kaart op hogere clocks stabiel kan zijn.

Echter is er een (tijdelijke)
fix voor dit probleem als je de XTL chip hebt wat je in staat stelt het voltage aan te passen.
De voltage ''unlocker''
Met Sapphire trixx is het mogelijk het voltage van 1,2v tot 0v aan te passen. In MSI Afterburner kan je het voltage verhogen of verlagen als je de volgende stappen uitvoert (dit doe je op eigen risico, overclocken kan schadelijk zijn voor je videokaart, ik ben op geen enkele manier aansprakelijk):
- C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Profiles
- kopiëer VEN_1002&DEV_6798&SUBSYS_27751462&REV_00&BUS_1&DEV_0&FN_0.cfg naar het bureaublad
- voeg dan toe:
[Settings]
VDDC_IR3567B_Detection = 32h
VDDC_IR3567B_Output = 0
MVDDC_IR3567B_Detection = 32h
MVDDC_IR3567B_Output = 1
VDDC_IR3567B_VIDReadback = 0
MVDDC_IR3567B_VIDReadback = 0
Vergeet ook niet om in MSIAfterburner.cfg (C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner) achter ''UnofficialOverclockingEULA ='' het volgende te zetten:''I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it''
Bij beide de aanhalingstekens niet meenemen!
Verder zijn dit mijn settings
bron:Unwinder, developer msi afterburner, in: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=384726
Hoe overclocken andere kaarten?
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de overclock.net r9 280x ''member list'':
Geluid
Geluidsvideo van de fan op 30 cm afstand. Genomen met de microfoon van de samsung galaxy s3. De kaart klinkt in het filmpje harder dan hij eigenlijk blaast. De kaart is zeer stil in vergelijking met bijvoorbeeld een Sapphire vapor-x.
Voor noise comparison video's tussen verschillende koelers zou ik hier even kijken:
Verder is er geen coilwhine aanwezig bij deze kaart. Misschien is het er wel, maar ik heb het niet kunnen horen.
Temperaturen
Verschillende reviews vertellen over thermal throttling en dat de vrms heet worden. Echter zitten er geen vrm meetpunten op mijn kaart volgens gpu-z. Wat ik heb opgemerkt is dat op de één of andere manier warme lucht horizontaal uit de kaart wordt geblazen in de richting: ''van het moederbord af''. Ook heb ik de benchmark Valley en Furmark even laten draaien in een dichte kast met dit als opstelling en 22 graden Celcius als omgevingstemperatuur:
Valley
Furmark
Prestaties
De asic score die bij mijn kaart hoort is 65,9. Dit is normaal niet goed genoeg om mooie hoge clocks mee te halen. Ik heb mijn kaart stabiel gekregen op 1180/1800 met +20% en +50mV verkregen door de kaart te unlocken (zie overclocking).
De gebruikte instellingen zijn:
De resultaten zijn:
Andere reviews
Slot
Ik weet dat het geen echte review is, en meer een aanvulling op wat andere reviewers hebben geschreven. Toch wilde ik dit graag delen aangezien dit niet iets is wat aan de buitenkant van je MSI kaart staat. Bovendien zijn veel reviews die worden geschreven, geschreven door mensen die eigenlijk nog nooit hebben overgeclocked. Indien ik niet voor de MSI was gegaan, was ik voor de Club-3D gegaan. Die kaart heeft namelijk een cooler die min of meer gelijkwaardig is aan die van de MSI. Echter heeft de club-3d kaart wel last van coilwhine waar deze fluisterstil is.
Ik denk overigens dat het met het overclockingsgedeelte wel goed komt. Als maar 7 regeltjes toevoegen (waarvan de eerste 5 ''het verschil in voltage'' mogelijk maken en de laatste 2 zorgen dat je voltage nauwkeuriger wordt laten zien, denk ik dat bij de volgende versie van MSI Afterburner je je kaart aan een nog hoger voltage kan onderwerpen.
Al met al vind ik dat een clockspeed van 1180/1800 op +20% en +50mV een redelijke overclock is.
Edit:
Uit de review van Tweaker
Marcel87 blijkt dat de XT2 versie een stuk meer warmte produceert dan de XTL versie (die ik heb). Dit komt waarschijnlijk omdat de XTL versies efficiënter met stroom omgaan wat resulteert in minder warmte.
--------------
Aankoopadvies (voor de overclocker)
Allereerst kan het handig zijn eens een lijstje op te stellen van eisen. Wat vind jij belangrijk aan je overclock? Laat ik eens wat suggesties doen om je op weg te helpen:
- Voltage ''unlocked'', zodat je met het voltage kan spelen.
- Stilte, want als je graag straalmotoren wilt horen moet je naar Schiphol komen.
- Temperatuur, soms is dit de bottleneck voor het overclocken, als je kaart te heet wordt kunnen dingen smelten en zelfs doorbranden. Ook kan hitte zorgen voor onstabiliteit.
- Prijs, ben je bereid 350 euro neer te leggen voor een kaart met koeler terwijl je dan net zo goed een r9 290 kan kopen?
- Ram, wil je graag je ram overclocken: dan moet je geen kaart kopen met Elpida geheugen.
- Chip-versie, wil je liever een zuinigere kaart of een kaart die beter kan overclocken?
Zo zijn er verschillende punten waar je met je keuze rekening mee moet houden. Ik zal een korte maar krachtige samenvatting maken van wat voor soort kaart je het best kan kopen.
2 of meer fans, samen hoeven ze minder hard te draaien dan 1 om dezelfde luchtverplaatsing te genereren: stiller.
Wil je graag overclocken? Dan kan je het beste voor de MSI r9 280x gaming (battlefield) gaan, de ASUS r9 280x Direct CU II (top) of de HIS R9 280X iPower IceQ X² Turbo Boost. De MSI is momenteel het goedkoopst met een prijs van 265 euro (of 275 euro als je de battlefield 4 versie koopt, en de voucher verkoopt via de v&a zoals ik gedaan heb), dan pas komen de ASUS en de HIS. Als je kiest tussen de ASUS en de HIS, ga voor de HIS. De HIS komt met de beste koeler op dit moment, namelijk de X^2 (X-kwadraat).
Dit omdat deze maar 1 db(a) luider is (zie de geluidscomparison video) en de kaart toch 6 graden koeler krijgt. Oftewel deze kaart heeft de beste ''noise/cool-ratio''.
Voor meer informatie, kijk eens onder het kopje ''andere reviews.'' Heb je nog steeds vragen schroom niet om mij even te DM'en of gewoon een reactie te plaatsen. Bij DM heb je een grotere kans dat ik je reactie lees.