Tweakers

Score: 4
24 reviews

MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB

Prijs
Specificaties Max. 1,05GHz • 3GB GDDR5 • DVI-I, HDMI, 2x m-DP - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB Review

Frozen 10 januari 2014, laatste update op 12 januari 2014, 8.792 views

MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB

Pluspunten

• Kaart is stil
  • Kaart blijft redelijk koel onder stockspeeds (flinke overclocks nog niet getest)
  • Geen coilwhine
  • Behaalde clockspeeds op de core en het ram.

Minpunten

• Jammer dat het voltage momenteel ''voltage locked'' LIJKT, omdat de overclock software deze kaart nog niet goed ondersteunt: Dit is met de eenvoudige tweak in de review te verhelpen.

Inhoudsopgave
Temperaturen
Prestaties
Andere reviews
Slot
Aankoopadvies (voor de overclocker)

Inleiding
Beste lezer van mijn stuk informatie wat ik graag met jou zou willen delen, dit is cruciale (overclock) informatie die Tweakers.net heeft gemist bij hun review en daarom een aanvulling op de hunne. Ter informatie:
  • Mijn kaart beschikt over een XTL-chip en een ''gratis Battlefield 4 voucher''
  • Ik gebruik MSI afterburner 3.0.0 Beta 18
Ook staat er aan het eind van deze review een koopadvies.

Keuze
De keuze voor de kaart was niet heel erg lastig maar wil ik graag even uiteenzetten.
De kaarten die momenteel in de pricewatch staan als zijnde r9 280x met een redelijke prijs zijn deze: http://tweakers.net/price...dU3sULJyhjBzcxTsjIyMagFAA
Hierin zitten kaarten met coolers van:
Gigabyte, Club-3D, Sapphire, HIS, ASUS en XFX.
De keuze werd gemaakt op het overclock potentiaal, aangezien de overclock vaak toch de sterkte van de kaart bepaald. Als je kaart goed overclockbaar is, heeft hij weinig hitteproblemen en daarmee ook weinig temperatuur problemen. Dus ik ging op zoek naar de kaart die paste bij mijn eisen:
  • Stil
  • Koel
  • Hynix/Samsung GDDR5 ram, dit omdat Elpida slecht overclockbaar ram heeft
  • Redelijke clocks behaalbaar bij het overclocken
  • +- €280,-
Hiermee vielen verschillende kaarten af, de Gigabyte viel af vanwege zijn geluid (zie geluidscomparison in het onderdeel geluid). De HIS viel af vanwege zijn 1-fanscooler, deze maken vaak veel geluid en produceren weinig airflow waardoor ze relatief warm worden. De XFX heeft slecht overclockbaar Elpida geheugen en mocht dus ook afvallen. Tot nu toe waren al mijn kaarten een Sapphire maar begon door de comparison videos toch in te zien dat ze niet zo stil waren als ik altijd had gedacht. De Sapphire viel dus ook af. Uiteindelijk had ik dus de keuze, of een ASUS, of een MSI. Na even gegoogled te hebben kwam ik erachter dat MSI de ''nieuwe'' chip gebruikt (zie het stuk ''Chip-versie). De keuze was dus relatief eenvoudig: de nieuwe chip.

Unboxing

Chip-versie
Er zijn verschillende versies van de Tahiti chip in de r9 280x'en in omloop. Dit zijn namelijk de XT2, en de XTL chips.
De XT2 chip is rechtstreeks uit de vorige generatie 7970 gekomen. De XTL chip daarentegen is bewerkt waardoor deze minder stroom ''vreet'' en minder hoog zou kunnen overclocken. Voor een review van de XT2 versie, bekijk eens de review van Tweaker Marcel87.
Beide kaarten overclocken ook anders, zie hiervoor het gedeelte hieronder.

Overclocking
De kaart beschikt over een bios-switch. De kaart beschikt over ram wat niet van Elpida is. Dit betekent dat de kaart goed-overclockbaar GDDR5 ram heeft.
De overclockbaarheid van deze kaart is iets wat veel Tweakers zal aanstaan. Echter miste Tweakers.net dit punt helemaal, en gaf zelfs ASUS de schuld aangezien zij te veel koelpasta op de gpu hadden gesmeerd.
In ieder geval zijn er dus 2 typen Tahiti chips. De nieuwste, de XTL versie heeft moeite met overclocken. Zo is deze bijvoorbeeld voltage locked en kan je dus niet het voltage bijvoorbeeld 0,2V omhoog gooien waardoor je kaart op hogere clocks stabiel kan zijn.
Echter is er een (tijdelijke) fix voor dit probleem als je de XTL chip hebt wat je in staat stelt het voltage aan te passen.

De voltage ''unlocker''
Met Sapphire trixx is het mogelijk het voltage van 1,2v tot 0v aan te passen. In MSI Afterburner kan je het voltage verhogen of verlagen als je de volgende stappen uitvoert (dit doe je op eigen risico, overclocken kan schadelijk zijn voor je videokaart, ik ben op geen enkele manier aansprakelijk):
  • C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Profiles
  • kopiëer VEN_1002&DEV_6798&SUBSYS_27751462&REV_00&BUS_1&DEV_0&FN_0.cfg naar het bureaublad
  • voeg dan toe:
    [Settings]
    VDDC_IR3567B_Detection = 32h
    VDDC_IR3567B_Output = 0
    MVDDC_IR3567B_Detection = 32h
    MVDDC_IR3567B_Output = 1
    VDDC_IR3567B_VIDReadback = 0
    MVDDC_IR3567B_VIDReadback = 0
Vergeet ook niet om in MSIAfterburner.cfg (C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner) achter ''UnofficialOverclockingEULA ='' het volgende te zetten:''I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it''
Bij beide de aanhalingstekens niet meenemen!

Verder zijn dit mijn settings

bron:Unwinder, developer msi afterburner, in: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=384726

Hoe overclocken andere kaarten?
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de overclock.net r9 280x ''member list'': http://www.overclock.net/...-280-270x-270-owners-club

Geluid
Geluidsvideo van de fan op 30 cm afstand. Genomen met de microfoon van de samsung galaxy s3. De kaart klinkt in het filmpje harder dan hij eigenlijk blaast. De kaart is zeer stil in vergelijking met bijvoorbeeld een Sapphire vapor-x.

Voor noise comparison video's tussen verschillende koelers zou ik hier even kijken: http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-6.html
Verder is er geen coilwhine aanwezig bij deze kaart. Misschien is het er wel, maar ik heb het niet kunnen horen.

Temperaturen
Verschillende reviews vertellen over thermal throttling en dat de vrms heet worden. Echter zitten er geen vrm meetpunten op mijn kaart volgens gpu-z. Wat ik heb opgemerkt is dat op de één of andere manier warme lucht horizontaal uit de kaart wordt geblazen in de richting: ''van het moederbord af''. Ook heb ik de benchmark Valley en Furmark even laten draaien in een dichte kast met dit als opstelling en 22 graden Celcius als omgevingstemperatuur:

Valley

Furmark

Prestaties
De asic score die bij mijn kaart hoort is 65,9. Dit is normaal niet goed genoeg om mooie hoge clocks mee te halen. Ik heb mijn kaart stabiel gekregen op 1180/1800 met +20% en +50mV verkregen door de kaart te unlocken (zie overclocking).
De gebruikte instellingen zijn:

De resultaten zijn:

Andere reviews

Slot
Ik weet dat het geen echte review is, en meer een aanvulling op wat andere reviewers hebben geschreven. Toch wilde ik dit graag delen aangezien dit niet iets is wat aan de buitenkant van je MSI kaart staat. Bovendien zijn veel reviews die worden geschreven, geschreven door mensen die eigenlijk nog nooit hebben overgeclocked. Indien ik niet voor de MSI was gegaan, was ik voor de Club-3D gegaan. Die kaart heeft namelijk een cooler die min of meer gelijkwaardig is aan die van de MSI. Echter heeft de club-3d kaart wel last van coilwhine waar deze fluisterstil is.
Ik denk overigens dat het met het overclockingsgedeelte wel goed komt. Als maar 7 regeltjes toevoegen (waarvan de eerste 5 ''het verschil in voltage'' mogelijk maken en de laatste 2 zorgen dat je voltage nauwkeuriger wordt laten zien, denk ik dat bij de volgende versie van MSI Afterburner je je kaart aan een nog hoger voltage kan onderwerpen.
Al met al vind ik dat een clockspeed van 1180/1800 op +20% en +50mV een redelijke overclock is.
Edit:
Uit de review van Tweaker Marcel87 blijkt dat de XT2 versie een stuk meer warmte produceert dan de XTL versie (die ik heb). Dit komt waarschijnlijk omdat de XTL versies efficiënter met stroom omgaan wat resulteert in minder warmte.
--------------
Aankoopadvies (voor de overclocker)

Allereerst kan het handig zijn eens een lijstje op te stellen van eisen. Wat vind jij belangrijk aan je overclock? Laat ik eens wat suggesties doen om je op weg te helpen:
  • Voltage ''unlocked'', zodat je met het voltage kan spelen.
  • Stilte, want als je graag straalmotoren wilt horen moet je naar Schiphol komen.
  • Temperatuur, soms is dit de bottleneck voor het overclocken, als je kaart te heet wordt kunnen dingen smelten en zelfs doorbranden. Ook kan hitte zorgen voor onstabiliteit.
  • Prijs, ben je bereid 350 euro neer te leggen voor een kaart met koeler terwijl je dan net zo goed een r9 290 kan kopen?
  • Ram, wil je graag je ram overclocken: dan moet je geen kaart kopen met Elpida geheugen.
  • Chip-versie, wil je liever een zuinigere kaart of een kaart die beter kan overclocken?
Zo zijn er verschillende punten waar je met je keuze rekening mee moet houden. Ik zal een korte maar krachtige samenvatting maken van wat voor soort kaart je het best kan kopen.
2 of meer fans, samen hoeven ze minder hard te draaien dan 1 om dezelfde luchtverplaatsing te genereren: stiller.
Wil je graag overclocken? Dan kan je het beste voor de MSI r9 280x gaming (battlefield) gaan, de ASUS r9 280x Direct CU II (top) of de HIS R9 280X iPower IceQ X² Turbo Boost. De MSI is momenteel het goedkoopst met een prijs van 265 euro (of 275 euro als je de battlefield 4 versie koopt, en de voucher verkoopt via de v&a zoals ik gedaan heb), dan pas komen de ASUS en de HIS. Als je kiest tussen de ASUS en de HIS, ga voor de HIS. De HIS komt met de beste koeler op dit moment, namelijk de X^2 (X-kwadraat).
Dit omdat deze maar 1 db(a) luider is (zie de geluidscomparison video) en de kaart toch 6 graden koeler krijgt. Oftewel deze kaart heeft de beste ''noise/cool-ratio''.
Voor meer informatie, kijk eens onder het kopje ''andere reviews.'' Heb je nog steeds vragen schroom niet om mij even te DM'en of gewoon een reactie te plaatsen. Bij DM heb je een grotere kans dat ik je reactie lees.
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB?

Ik vraag me af waarom je zegt dat de Gigabyte kaart veel geluid maakt? Op de site waar je naar refereert is een pagina met een overzicht van decibellen:

Hier zie je dat ie zeker met de nieuwe BIOS tot de stilleren behoort en de MSI met nieuwe BIOS 10 decibel luider is?
Ik heb de Gigabyte kaart overigens zelf en hij is echt prima stil kan ik uit ervaring vertellen.
Klopt, maar ik refereerde daar niet naartoe voor de MSI. Alleen voor geluidscomparison (met die filmpjes) en voor de ASUS vs HIS.
Voor de MSI kan je veel beter die van tweakers.net pakken bijvoorbeeld, dit omdat ik de scoes van tomshardware zeer en zeer vreemd vind.

geluid gaat overigens ook om het fan profiel. Als een kaart een agressief fanprofiel heeft maakt hij bij lagere temperaturen meer geluid. Bij die biosupdate ging het erom bij kaarten met oververhitte vrms, de vrms te koelen. Volgens mij is deze kinderziekte nu uit de kaarten.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 12 januari 2014 21:01]

Oke, maar los van of de MSI kaart wel of niet veel geluid maakt is de Gigabyte kaart gewoon stil.. dat was mijn punt ;)
Leuke en uitgebrijde review, waar ik het echter totaal ontga, is dat je in de conclusie de HIS boven de Asus koeler kiest, ik weet absoluut niet wat daar je reden achter is, het KAN niet de koeler zijn want ik kan geen review vinden waar de HIS het wint op gebied van geluid en/of temperatuur.

Ik heb trouwens de "oude" chip, en zie het nut ABSOLUUT niet in van 20W verschil, als het dat al is. Dan pak ik toch liever mijn Asus welke alles unlocked heeft en een tik meer verbruikt dan een kaart waar je allemaal trucjes moet toepassen om uberhaupt te kunnen volten, en dan ook nog minder ver zoals ik hier kan zien, of dat ligt gewoon aan je koeling die het niet trekt, wat absoluut niet raar is.

Ik heb mijn kaart nu lopen op 1175 core, 1950 mem en 1.3V, de koeling trekt het makkelijk, 10 minuten Furmark en de fan komt niet boven 50℅ uit en de temperatuur niet boven de 75, en let op dat 0.1 volt al 10 graden verschil kan maken...

Daarbij vind ik benchmarks eigenlijk een beetje irrelevant, gaming load is namelijk heel wat anders dan een ongekent zware load zoals Furmark doet, ik gebruik dit ook alleen om OC te testen als ik niet veel tijd heb.

In ieder geval, je krijgt een +2, hier en daar wat bronnen bijzetten over bepaalde standpunten en je hebt een +3 :)

*Inbefore -1* Zie dit als een post met kritiek over bepaalde punten maar dan in de vorm van tips :) *inbefore -1*
Temps: His vs asus: http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-4.html
Geluid: Klopt, ik dacht dat de HIS beter was qua geluid, maar eigenlijk is het verschil zo minimaal maar het temperatuur verschil wel groot, dat de his de betere cooler is.
Met een echt ietsie pietsie meer geluid de kaart 6 graden koeler maken, maakt dat ik hem vind behoren tot de beste :)
En dit is de comparison video die ook in de review staat: http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-6.html

Speciaal voor jou een mini stukje toegevoegd in de review (er stond ook: ''Voor meer informatie, kijk eens onder het kopje ''andere reviews.'')
;)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 12 januari 2014 01:10]

Bedankt voor de toelichting, die +3 is gerechtigt!

[Reactie gewijzigd door Kuusj op 12 januari 2014 18:58]

Kaart (met/zonder battlefield 4): Met BF4
Maand van aanschaf: December 2013, Alternate
XT2/XTL-chip?: Ja
Voltage locked (indien nee, geef uitleg alsjeblieft): Ja is Locked
Big chance dat je een kaart hebt van dezelfde batch als ik, heb je een xtl of een xt2 chip?
Indien xtl kan je bovenstaande proberen. Mijne is nu voltage unlocked (tot +- 100mv) :)

Mag ik weten wat je asic percentage is? Rechtermuisknop linksboven in gpuz <-

[Reactie gewijzigd door Frozen op 11 januari 2014 13:52]

Dat is wel echt prachtig, ik ben benieuwd naar je overclock resultaten.
Super duidelijke review.
Een vraagje. Waar kan ik achterhalen voor het aankoop van zo'n GPU, welke batch de nieuwste Chip heeft?
En hoe zit het met de Club3D R9 280X Royalkoning versies?
Volgens mij bij AMD meest verkocht GPU gaat als volgt een beetje:
1. MSI en ASUS;
2. Club3D en XFX;
3. Saphire;
4. Gigabyte;
5. en noem maarop.

[Reactie gewijzigd door DoeYourThing op 12 januari 2014 22:25]

Je moet met gpu z je bios opslaan in een file. Vervolgens die file openen met word/notepad. Kijk ververvolgens ergens bovenaan of je XTL of XT2 ziet staan. Ala je dat ziet, dan weet je welke versie je hebt!
Frozen, ik heb GPU Z aanstaan, maar kan alleen een logbestand aanmaken, maar daar staat niet in of ik XTL of die andere heb. Kun je mij misschien DM-en hoe ik dat bestandje moet maken? TNX _/-\o_
Je moet je GPU Bios opslaan in een file en die file moet je openen met notepad. Dan moet je op zoek gaan naar XTL of XT2 :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 30 januari 2014 22:30]

Bedankt voor je snelle reactie, maar hoe kan ik het GPU bios opslaan? Ik zie daar geen optie voor in GPU-Z.... :?
Sorry ik heb hem: het superkleine icoontje naast het BIOSnummer... Sorry voor mijn verwarring....

[Reactie gewijzigd door BvZwolle op 30 januari 2014 22:32]

We hebben nu op GOT een overclock topic met overclock tutorial!
AMD GPU overclocktopic

[Reactie gewijzigd door Frozen op 30 januari 2014 22:32]

Had ik gezien, maar ik heb geen stalen ballen, dus het overklokken laat ik over aan de fanatiekelingen :o
Ik heb de XTL-versie overigens!
Overclocken is eenvoudig joh! :)
Als ik het kan, kan jij het ook!
Gewoon rustig aan beginnen, topic even goed doorlezen en je zult zien, je bent jezelf dankbaar.
Ik heb mijn kaart nu geoverclocked. Ik heb ook de XTL chip.
Met MSI Afterburner heb ik de volgende settings:
Voltage: alles 0
Power Limit: 20%
Core Clock: 1200MHz
Memory Clock: 1800 MHz
En mn eigen fan profieltje

T ziet er naar uit dat t stabiel is maar ik heb m nog niet heel lang op 100% laten draaien..
De kans dat deze stabiel is lijkt me zeer en zeer klein.
Nope perfect stabiel. 20 min in furmark en niks aan t handje.. Ik heb gelezen dat 15-30 min al genoeg was om te kijken of ie stabiel was. Ik heb de nieuwste bios (015.042.000.000.03435) misschien maakt dat uit. Ik heb de settings van deze pagina: http://www.guru3d.com/art..._gaming_oc_review,26.html en heb de clock met 3 MHz verhoogd.
Wat zat allemaal bij de kaart in de doos?
Ik heb een unboxing video toegevoegd!
Je plaatjes doen het hier helaas niet.

Heb je deze kaart nog met een andere kaart vergeleken in jouw config. Zelf ben ik met de 270Xjes bezig geweest, ben wel benieuwd hoe de 280 het doet.
Okee, bij mij doen ze het wel namelijk. Ik ga kijken of ik ze kan fixen!
Edit:
Upgeload naar een andere website, werken ze nu wel?

[Reactie gewijzigd door Frozen op 11 januari 2014 01:12]

Okee, bij mij doen ze het wel namelijk. Ik ga kijken of ik ze kan fixen!
Edit:
Upgeload naar een andere website, werken ze nu wel?
Nu werken ze wel :)

Een duidelijk verhaal, zeker met de foto's erbij.
Van mij krijg je een +3 in elk geval.
Hij was ook gefocussed op de ''overclocker''. ''Normale mensen'' zullen vast een +1-+2 geven aangezien dit niet is waar ze naar op zoek zijn, maar dat geeft niet. Ik wilde gewoon wat mensen helpen die met hetzelfde probleem als ik zaten. De MSI is namelijk een erg goede kaart, het zou zonde zijn als je deze gaat retourneren omdat de overclocksoftware niet snel genoeg geupdate wordt!

Bedankt voor je +3 :)
----------
Edit: je hebt van mij al een tijd geleden een +3 gehad voor jouw MSI!

[Reactie gewijzigd door Frozen op 12 januari 2014 02:11]

Kaart (met/zonder battlefield 4): Met
Maand van aanschaf: januari
XT2/XTL-chip?: XTL
Voltage locked (indien nee, geef uitleg alsjeblieft): Ja (behalve met bovenstaande truc)
Ik heb de zelfde kaart en draai hem op 60Hz bij het terugclocken (automatisch) bij een beetje browsing en youtube bekijken krijg ik last van screen jumps en flickering. Op 100Hz en 120Hz heb ik er geen last meer van. Op het AMD forum staat het vol met klachten van dit probleem en bevind zich in de 270, 280 en zelfs de 290 (x) versies.

Ik draai een dual monitor setup (TV) in cloned mode, maar mijn tv kan niet sneller draaien als 60Hz, dus zit ik automatisch vast aan dit probleem. Heb je hier ook last van als je hem op 60Hz draait?
Nope mijn scherm ondersteunt 60hz ook op vsync. Mijn scherm is een 2713hm umt.
En zonder vsync? het is het echt van idle en belasting dat hij gaat schakelen met z'n powermanagement, vsync zorgt ervoor dat je altijd belasting op de kaart hebt waardoor deze waarschijnlijk nooit terug clocked naar idle
Hoi Frozen,

Begrijp ik het goed dat de MSI R9 280X met twee verschillende chipversies op de markt is?

De XTL chip (die jij hebt) en de XT2 ( de review van Marcel87waar jij naar linkt)?
De review van Marcel87 gaat namelijk ook naar de MSI R9 280X.

Een andere review van de MSI R9 280X (vanTERW_DAN) noemt ook de XTL chip.

Alvast bedankt!
Ja er zijn 2 soorten chips.
Bedankt, hoe is het dan te zien welke van de MSI de xtl chip heeft?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren