Na wat rondspeuren naar betaalbare pc-speakers zag ik dat er een grotere variant van de Creative Inspire T10 voor minder dan 60 euro te koop is. Aangezien ik wel gecharmeerd was van de tweeter in de T10 die ik bij een vriend heb gehoord, heb ik na het lezen van de reviews hier op Tweakers toch de gok genomen om ze te bestellen; luisteren is weten!
Er zijn redelijk wat verschillende meningen rondom deze speakers; op Tweakers een aantal positieve reviews, maar
http://tweakers.net/produ...aworks-t20-series-ii.html maakt bijvoorbeeld bijna gehakt van deze speakers. Niet onbelangrijk om dit alles even in perspectief te zetten.
Doel van gebruik
Ik ben van plan deze speakers te gebruiken op een studentenkamer in het buitenland, waar ik twee maanden zal vertoeven. Het is in dit geval niet handig om mijn AV receiver en home cinema speakers mee te sleuren. Mijn gesloten hoofdtelefoon is een alternatief dat ik liever niet gebruik, omdat het vemroeiend is om volledig afgesloten te zijn van omgevingsgeluid. Ik zal met deze set voornamelijk muziek afspelen, maar ook series en films moeten er prima mee worden afgespeeld kunnen worden. Het is belangrijk om het doel in de gaten te houden, aangezien ik deze speakers bijvoorbeeld niet zou aanraden om mee te gaan producen of mixen.
Zoals al enigszins heb aangegeven, was ik daarom op zoek naar een setje dat voldoet aan:
- Redelijk geluid (voornamelijk bereik)
- Relatief kleine speakers
- 2.0 set
- Lage prijs
- Degelijke bouwkwaliteit
Een eis voor maximaal volume en gewicht had ik niet, het is bedoeld om 's avonds wat muziek te kunnen luisteren in een kleine (studenten-)kamer. That being said: een product dient waar voor zijn geld te bieden en ik vind dat deze speakers dat zeker bieden; met een paar mitsen en maren!
Geluidskwaliteit
Na het lezen van de reviews hier had ik een behoorlijk strak geluid verwacht. Helaas viel dit 'out-of-the-box' me redeljik tegen; het geluid was bij lange na niet zo goed gebalanceerd als mijn home cinema set. Natuurlijk is dit een ander kaliber en moet je geen appels met peren vergelijken. Vandaar dat ik na wat tweaken en het relativeren van de prijs/kwaliteit verhouding deze review aan het schrijven ben. Ik heb het getest op een goede geluidskaart en met hoge kwaliteit-audio waarmee ik bekend ben.
Na een paar liedjes geluisterd te hebben, viel me onder andere op dat het stereo-beeld lekker breed en vrij ruimtelijk is. Daarnaast was er geen specifiek gebied wat ik 'miste' en het volume wat deze speakers halen is zeker niets mis mee. Zoals wel vaker het geval is met dit soort speakers, is het geluid bij lage volumes wel zeer plat; het begint pas vanaf ongeveer 25% te 'leven'.
De afregelingsknoppen voor de bass en treble kunnen gelukkig makkelijk teruggezet worden in hun neutrale positie. Er kan 'gespeeld' worden met een redelijk bereik, maar het maakt het er mijn inziens zeker niet beter op. Dit is dus een regeling die aan mij verloren gaat, aangezien ik meer controle nodig heb om deze speakers naar mijn wens af te stemmen. Deze regeling is voor mij wel handig om een klein beetje meer controle te krijgen over de kop-telefoon uitgang. Het is goed om te weten dat deze uitgang namelijk ook door de pre-amp van de speakers heengaat en dus mee reageert met het volume, de bass en de treble regelingen.
Midden- en hogetonenweergave
Zoals gezegd is het midden en hoog op lage volumes wat plat, maar dat is wel heel ontspannend voor achtergrond muziek wanneer je gezellig wat wilt kletsen met wat mensen. Er zit een 'vervelend' sisje ergens tussen de 10kHz en 13kHz, voor degenen die daar gevoelig voor zijn natuurlijk goed om te weten. Persoonlijk vind ik dat het gebied tussen de 600Hz en 3KHz een kleine boost kan gebruiken; deze heb ik met 1 á 2dB opgekrikt.
Laagweergave
Dan hét heikele punt; de laagweergave. Zonder twijfel zit er voldoende volume in de laagweergave van deze speakers. Echter zit er, zoals ook in
http://tweakers.net/produ...aworks-t20-series-ii.html aangegeven is, een vervelende boost in het laag (zoals hij beschrijft tussen de 131Hz en 138Hz). Dit is het gevolg van de tuning van de bass-reflex poort in de eigenlijk vrij kleine behuizing. Al met al komt er een behoorlijk overtuigende laagweergave uit (voor een 2.0 pc-speaker setje!). Ik heb hiervoor een Logtiech X230 setje (2.1 setje) gehad en deze doet het zeker qua 'natuurgetrouwe' weergave niet beter dan de Creative T20.
Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om rond de 170Hz een -3dB op de equalizer (zie afbeelding) in te stellen, aangezien dan de overgang naar het midden-gebied beter uitkomt.
Bij hogere volumes en heel laag geluid (onder de 60Hz, zoals bv bij deze sweep:
http://www.youtube.com/watch?v=ukQ6OSs3dWo) is er een extra kraakje te horen, maar dit is tijdens normale muziek door mij niet waar te nemen. De sweep op
http://www.youtube.com/watch?v=M8gjsefNYpE laat me horen dat het bij lange na geen rechte frequentieresponse is wat deze speakers weergeven. Echter is het volume verschil ook weer zeker niet zo extreem als rokas in zijn review doet vermoeden.
Een van de design-fouten die bij goedkope speakers vaak wordt gemaakt, is dat de bas-reflex poort te klein is, waardoor er een 'pufferig' geluid ontstaat. Bij deze speakers is dat niet het geval, de windsnelheden vallen prima binnen de perken, ook op hogere volumes.
Volume
Zoals aangegeven, ik heb deze set niet uitgezocht op maximale geluidsdruk. Na een korte test valt me op dat er relatief vroeg een kleine vervorming aanwezig is, zodra het volume richting de 45% gaat. Boven dit volume krijgt de tweeter het geluid in het middengebied niet zo strak meer weergegeven, maar het volume gaat nog wel mee tot zo'n 75%. Boven de 75% ben ik niet gegaan, aangezien ik hoorde dat de versterker hier ging verzadigen en ik graag langer dan één dag met deze speakers wil doen. Er zit behoorlijk wat power in de speakers en aangezien ik er meestal vrij dicht bij zit, zal ik bij langdurig luisteren het volume niet boven de 35% aanzetten.
Op laag volume (tot 25%) is het geluid redelijk tam, van 25% tot 45% wordt het geluid steeds warmer, tot de tweeter het ineens te zwaar te verduren krijgt om het midden fatsoenlijk weer te geven. Boven de 50% merk ik ook dat de woofertjes hun dynamisch bereik verliezen; bij het luisteren van een nummer als Muse - Supremacy komt de basgitaar nog wel naar voren, maar wordt de kick van het drumstel bij lange na niet meer strak weergegeven. Gelukkig worden er geen vreemde/irritante bij-geluiden gemaakt, maar worden er 'gewoon' wat lage tonen in elkaar over, waardoor de nuances ver te zoeken zijn.
Afstraling
De afstraling is vrij breed; het dome-tweeterje straalt lekker rond af. Er is geen specifieke sweet spot, zoals bij de meeste near-field monitors wel het geval is. Op ongeveer 1 meter afstand (iets meer dan armlengte) vind ik het geluid het beste klinken; Wanneer het volume omhoog gaat, begint de tafel (er ligt een glasplaat op) te reflecteren en is er een voelbare bas.
Bouwkwaliteit, afwerking, uiterlijk en formaat
De speakers zijn niet heel licht en voelen stevig aan. De knoppen voor het afregelen van de bass, treble en volume zjin net ver genoeg van elkaar afgeplaatst en voelen stevig aan. Doordat de bass en treble een 'knikje' hebben, zijn deze gemakkelijk terug te zetten naar de neutrale stand. De volume-knop fungeert ook als aan/uit-knop; wanneer het volume helemaal uit wordt gedraaid, wordt de speaker uitgeschakeld.
Alhoewel het uit- en inschakelen direct gebeurt (te zien aan het blauwe lampje rondom de aan/uit-knop), wordt het geluid niet direct hervat. Er zit minstens 3 seconden (tot een maximum van zo'n 10 seconden) tussen het 'klikje' dat je hoort als je het setje aanzet tot het geluid uit de speakers komt. Tel hierbij op dat na een paar minuten de speaker zichzelf uitschakelt (dat heb ik nog in geen andere review gelezen trouwens), en je hebt een setje dat niet nuttig is om hele korte notificaties af te spelen.
Wanneer je de speakers dus enkel gebruikt voor notificaties wilt gebruiken (bvb skype ofzo) dan heb je grote kans dat het eerste geluidje niet wordt afsgespeeld, omdat de speakers nog niet zijn ingeschakeld!
Het formaat is vrij klein, alhoewel de speakers relatief diep zijn. Zoals opgemerkt in andere reviews, zijn de speakers wel redelijk hoog, maar door de gewichtsverdeling zal je ze niet zomaar bij het minste of geringste zomaar omstoten.
Of het uiterlijk je bekoort is natuurlijk zeer persoonlijk (misschien nog wel sterker dan over het geluid dat eruit komt). Ik vind zelf dat ze lekker onopvallend zijn met de afschermkapjes erop; ze vallen bijna in het niet op mijn zwarte bureau. Als je de speakers direct licht laat reflecteren, zie je dat er een soort blauw-glinsterende vlokken in de verder glanzende afwerking zitten.
De bouwkwaliteit is prima, de afwerking is dik in order, het uiterlijk vind ik ook mooi en het formaat heb ik ook geen problemen mee. Het enige waar ik het wat moeilijk mee heb, is dat de kabel van de linker-speaker wat kort is. De speakers kunnen maar net ver genoeg uit elkaar staan op mijn bureau om ze naast mijn dual monitor setup te plaatsen (1x 19" 5:4 en 1x 23" 16:9).
Feature set
Een setje speakers ie een setje speakers. Het is geen docking-station of een media-station; maar er is wel een extra (mini-jack) uitgang voor je koptelefoon (waardoor deze op een prettige plek ingestoken kan worden). Daarnaast is er ook een ingang (mini-jack) voor een externe bron, waardoor je deze boxjes ook met bv je telefooon, iPod of andere mediaspeler zou kunnen gebruiken. Het geluid van beide bronnen wordt tegelijk afgespeeld; wanneer je de aux-in gebruikt wordt het normale geluid dus niet onderbroken.
Prijs
In het spectrum van luidsprekers is er, net zoals voor auto's, een groot verschil tussen de verschillende producten. Wat hier rest is het afwegen van de prijs tegen de kwaliteit die je er voor terug krijgt. Ik vind dat Creative hier een heel mooie prestatie heeft neergezet, alhoewel ik bepaalde keuzes mbt het afstemmen van het geluid niet helemaal begrijp. De prijs is dik in orde voor wat er geleverd wordt.