Review: Samsung SyncMaster 2243BW (zwart) |
---|
Afb. 1. De Samsung SyncMaster 2243BW in de uit-stand.
Inleiding
In deze review geef ik mijn mening over de Samsung SyncMaster 2243BW. Het is een 22" breedbeeld TFT monitor, waarbij ik heb de zwart-kleurige versie heb. In het begin had je in de kleur geen keus maar ondertussen is er ook een zilverkleurige versie verkrijgbaar. Deze monitor heeft een hoogte verstelbare voet. Ook kan je het scherm pivoteren (90 graden draaien = draaien naar portret modus), zodat je meer pixels in de hoogte hebt dan in de breedte. Deze twee eigenschappen van een scherm kom je momenteel niet heel veel meer tegen. Ik heb ondertussen al ervaring met vijf verschillende Samsung SyncMaster 2243BW monitoren, maar dat is niet omdat ik geld teveel heb

, maar omdat de eerste monitor defect was bij aankomst en de volgende vier een of twee defecte pixels hadden. Beter gezegd ik dacht dat het defecte pixels waren, maar het lijkt me achteraf gezien eerder op een videokaart probleem.
Waarom dit scherm?
Om even een beeld van mijn situatie te schetsen gaan we even terug naar zomer 2006. Toen was ik bezig een nieuwe PC aan te schaffen met een nieuwe monitor. Uiteindelijk had ik gekozen voor de 17" (5:4) Dell UltraSharp 1707FP TFT monitor (waar ik ook een
review over heb geschreven). Ik ben tot ik ben overgestapt naar deze monitor tevreden over geweest. Ik had eigenlijk altijd de overtuiging gehad nooit een breedbeeld monitor te nemen, omdat ik vond dat je toch meer had aan pixel in de hoogte. Wellicht dat ik deze gedachte had omdat ik nog nooit echt met een breedbeeld scherm had gewerkt en ook gamen met de PC deed ik voor zomer 2006 niet (of beter gezegd dat kon ik niet, maar dat is een ander verhaal

), laat staan dat ik aan breedbeeld gamen dacht. Wat ook een belangrijke reden was de prijs. De prijs van 17" monitoren waren toen rond de 250 tot 300 euro, daar kan je nu (zomer 2008) al makkelijk een goede 22" monitor van halen.
Afb. 2. De Samsung SyncMaster 2243BW in de aan-stand.
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.
Was de prijs dan de grootste doorslag dat ik toch maar een 22" montior ging aanschaffen? Nou, het speelde wel een grote rol, maar echte doorslag was dat mijn gedachte dat breedbeeld niet beter was dan conventioneel 5:4 of 4:3 beeldformaat was veranderd. Ik betrapte mezelf erop dat ik soms vensters naast elkaar wilde zetten wat niet zo makkelijk ging. Ook gamen vooral Pro Evolution Soccer (wat een voetbal spel is) wilde ik toch wel op breedbeeld spelen, omdat je dan meer zicht hebt op het voetbalveld. Hetzelfde geldt voor alle andere spellen: je hebt gewoon meer beeld in de breedte, wat vaak handig is. Handiger dan meer beeld in de hoogte. Dat je nu in verhouding minder pixels in de hoogte heb wordt totaal teniet gedaan omdat dit scherm kan pivoteren. Dit kan handig zijn als je in je tekstverwerker bezig bent of als je van de computer scherm veel moet lezen.
Ik had dus wel behoefte aan een breedbeeldscherm samen met de relatief lage prijs had ik min of meer besloten een nieuw scherm te gaan zoeken. Ik wilde met de monitor office taken kunnen uitvoeren, internetten en gamen (lees dus: PES spelen

). Hiermee ging ik mijn wensen opstellen en kijken wat mogelijk is zodat ik het aanbod van schermen wat verkleinde. Het eerste punt was hoe groot het diagonaal van het scherm moest worden. In ieder geval groter dan 17" wat mijn vorige scherm dus was. Groter dan 22" zou begon al snel (erg) duur te worden. Het zou uiteindelijk een 20" of 22" worden, aangezien 19" een te kleine verbetering was t.o.v. mijn 17" Dell. Deze discussie 20" en 22" is vergelijkbaar met de 17" en 19" twee jaar gelden die ik had doorgemaakt, ze hebben namelijk dezelfde resoluties, maar het fysieke oppervlakte is verschillend. Ik dacht eest altijd dat de "kleine" variant (17" en 20") altijd scherper zou zijn omdat de pixels dichter op elkaar stonden, echter ik ben ik ook wel achter dat het verschil voor het blote oog erg klein tot niet te zien is. Het voordeel bij de "grotere" varianten (19" en 22"), komt met name tot zijn recht wanneer je verder van je het scherm kan of wil gaan zitten, zoals bij films kijken of gamen. De "grotere" varianten zijn daarentegen wel iets duurder dan de kleinere variant. Ik heb uiteindelijk besloten om een 22" scherm te nemen omdat ik fysiek meer beeld iets belangrijker vond.
Afb. 3. De achterkant van de Samsung SyncMaster 2243BW.
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.
Al behoorlijk mijn zoekgebied afgewerkt, maar ik was er nog niet, het kon namelijk nog specifieker. Het paneel zal een TN scherm worden omdat betere kwaliteit panelen als *VA en IPS nog steeds in verhouding (flink) wat duurder waren. Ook wilde ik dat de responstijd 5ms of minder was, omdat ik ook wel wilde gamen. De rest zoals helderheid en contrast, had ik niet echt iets specifiek gericht omdat fabrikanten toch onduidelijk met allerlei termen en "trucjes" het gevoelsmatig willen verhogen, zoals "dynamisch contrast". Wat ik belangrijker vond was het uiterlijk. Ik wilde graag een dunne behuizing monitor die niet te flashy was / geen glossy behuizing had. Veel van de populaire monitoren konden niet aan mijn laatste wens voldoen, om even wat te noemen:
Samsung Syncmaster 226BW,
Samsung Syncmaster T220,
HP Pavilion w2207h,
Samsung Syncmaster 2232BW en
Samsung Syncmaster 2253BW. Ze hebben allemaal een (iets) te druk / modern / flashy / glossy behuizing / (wat je het ook wilt noemen

) uiterlijk. Natuurlijk is dit erg persoonlijk. Mijn oog viel op de
Samsung Syncmaster 2243BW (zwart) en die voldeed aan mijn wensen en meer zelfs. Zo had hij zelfs een in hoogste verstelbare voet en pivot, waarbij de prijs toen ook aardig meeviel en soms zelfs goedkoper was dan de populaire monitoren.
Ik had mijn beslissing dus genomen en zag nog wat varianten van de 2243BW serie. Ik zal die voor de duidelijkheid even kort langsgaan. De
pricewatch: Samsung SyncMaster 2243NW is dezelfde als de 2243BW alleen zonder DVI, zonder verstelbare voet en zonder pivot. De
pricewatch: Samsung Syncmaster 2243WM heeft speakers als extra t.o.v. de 2243BW. De Samsung SyncMaster 2243BWX zou ook nog te koop moeten zijn maar is nog niet in de pricewatch opgedoken. Deze had USB hub als extra t.o.v. de 2243BW. Verder is de behuizing en scherm coating glossy i.p.v. mat/dof zoals bij de andere 2243's. Voor meer info, nieuws en discussie kan je terecht bij
[TFT] Samsung Nieuws & Discussie Topic - Deel 7.
Meerdere monitoren
Zoals ik in de inleiding heb gezegd heb ik nu al ervaring met vijf Samsung SyncMaster 2243BW's. Dat zal ik hier even toelichten. Mijn eerste monitor had het probleem dat er in een bepaalde hoek zwarte "golven" werden weergegeven. Er werd mij door
naftebakje het volgende vertelt: "Een LCD is opgebouwd uit een LCD-panel, waarachter een aantal filters/diffusers zitten, en daarachter zit de backlight (meestal een plastic PMMA plaat die vanaf de zijkant verlicht wordt). Het verschijnsel "golven" is dat de filters/diffuser die niet netjes vlak zitten, maar zich wat opkrullen (zoals papier wat nat is geweest), dat kunnen de volgende oorzaken hebben: teveel bewegingsruimte (designprobleem) of filters/diffuser zitten ergens gekneld (productiefout)." In het kort betekend het dus dat de monitor defect is. Ook de winkel waar ik hem kort erkende dat en ik kreeg een nieuwe deze bleek een defecte pixel te hebben. Aangezien ik pixelgarantie had genomen kon ik weer een nieuwe krijgen. (Over de defecte pixels later meer). Zo gezegd zo gedaan, waarbij ondertussen het derde scherm ook een defecte pixel vertoonde. Het vierde scherm had zelfs twee defecte pixels en veel backlightbleeding. Mijn vijfde scherm heeft 1 defecte pixel en relatief weinig backlight bleeding. Ik heb het maar hierbij gelaten omdat het toch niet beter lijkt te worden en ik anders maar monitoren moet blijven terugsturen. Verder is naast de defecte pixel weinig mis met dit vijfde scherm.
Foto's van het "golf" verschijnsel
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.

Mijn eerste monitor had dus met dit verschijnsel te maken. Als je er recht
voor zit zie je het niet (meest linker afbeelding), maar als je steeds meer in een
hoek van bovenaf gaat kijken zie je het steeds beter (de volgende afbeeldingen).
Als je van schuin boven (meest rechter afbeelding) zie je het nog beter.
Dat is in het kort even het verhaal, waarom ik al ervaring heb met meerdere schermen. Daarbij wilde ik nog vertellen dat naast de defecten er geen grote verschillen waren in bijvoorbeeld de kleuren, backlight bleeding, ghosting, bouwkwaliteit enz. Alles wat ik over deze Samsung SyncMaster 2243BW scherm vertel heeft dus betrekking op alle schermen zover dat het mogelijk is.
Meegeleverde spullen, specificaties scherm en installatie
De monitor wordt geleverd met DVI-, D-sub- er een stroomkabel. Een CD waar de drivers, een handleiding wat programmaatjes op staan. Daarnaast is er nog een papieren "Quick Setup Guide", papieren "Warranty card" en nog wat kleine papiertjes. Verder is er nog losse een plastic kabel houder erbij geleverd. De voet bestaat uit twee delen waarvan één deel al bij levering is bevestigd aan het scherm. Het andere deel (de ronde plateau zeg maar) moet je alleen nog bevestigen met een schroefje wat niet al te moeilijk is. Ik sloot hem aan via DVI en nog zonder de drivers te installeren kan ik de gewenste 1680 x 1050 resolutie in de beeldscherm eigenschappen selecteren. Daarna hem ik (alsnog) de drivers geïnstalleerd vanuit de CD.

Afb. 4. De verpakking van de
Samsung SyncMaster 2243BW.
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting. | |
Afb. 5. De inhoud van de
verpakking exclusief de monitor.
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting. |
Er staan nog andere programmaatjes op de CD, namelijk Natural Color, Magic Tune en Magic Rotation. Magic Rotation zorgt de je beeld kan laten draaien wat handig is bij de pivot functie, omdat je anders wel erg moeilijk je beeldscherm moet aflezen.

Echter mijn Nvidia Geforce 7900GS ondersteund ook scherm rotatie dus dit heb ik niet nodig. Verder is er Natural Color hiermee kan je met een simpel kalibratie setupje de kleuren kalibreren en instellingen iets optimaliseren. Later hier meer over. Wat wel veel verschil uitmaakt zijn de instellingen via het OSD. Je kan hetzelfde doen met Magic Tune alleen dan hoef je niet de OSD knopjes te gebruiken, maar het biedt verder niets extra's. Ik heb het een en ander wel aangepast en heb hieronder neergezet hoe ik het nu heb. De aanraak gevoelige knoppen werken naar mijn mening goed. Ik heb gehoord van andere dat ze het niet prettig werken vinden, maar ik heb er geen problemen mee. Zo vaak gebruik je ze toch niet, denk ik dan, maar dat is mijn mening.

Zier hieronder een lijstje, later zal ik wel op terugkomen en meer over vertellen.
Persoonlijke OSD instellingen | - Picture
- Brightness: 70 (min.=0, max.=100)
- Contrast: 75 (min.=0, max.=100)
- MagicBright: Custom
- Color
- MagicColor: Off
- Color Tone: Custom
- Color Control: Red: 50, Green: 48, Blue: 31 (min.=0, max.=100)
- Color Effect: Off
- Gamma: Mode3
- Image
- Sharpness: 60 (min.=0, max.=100)
Ik zal nog even in een tabel de belangrijkste specificaties weergeven, voor zover Samsung die heeft vrijgegeven. Ik heb ze van de
specificatie pagina van Nederlandse Samsung site en van een
pdf specificatie bestand van Samsung.
Specificaties van de Samsung SyncMaster 2243BW |
5ms (gray to gray: 2ms)
1000:1 (dynamisch: 8000:1)
300cd/m²
D-Sub (VGA), DVI-D
In hoogte verstelbare voet, pivot, swivel en tilt.
Featureset
De uitrusting van de monitor vind ik in verhouding met de prijs en andere monitoren zeer goed. Het scherm heeft een maximale resolutie van 1680 x 1050 met een diagonaal van 22". De responstijd is met 5 ms is laag te noemen, maar er zijn schermen die een opgegeven responstijd van 2 ms hebben. Het beeldscherm ondersteund verder DVI-D en D-sub, waarbij beide kabels ook zijn meegeleverd. De voet van het scherm is 8 cm in de hoogte verstelbaar. Verder kan je de voet naar links en naar rechts draaien, wat bijna 360° kan. Daarnaast wordt pivot, dat is met de klok mee 90° draaien zodat je meer pixels in de hoogte krijgt, ondersteund. Wat handig is bijvoorbeeld bij documenten van je scherm lezen. Ook kan je het scherm iets naar voren of achteren kantelen. De onderkant van het scherm (ik bedoel hier dus echt het scherm, dus niet de behuizing meegerekend) is op zijn hoogste stand ~ 15 cm van de de ondergrond. Ik had eigenlijk wel verwacht dat hij iets hoger zou zijn. Omdat je niet te veel ruimte over hebt tot de ondergrond is het raadzaam om eerste even het scherm te kantelen (en dan wel op de manier dat de onderkant naar voren komt en de bovenkant naar achteren, anders lukt het nog niet

) alvorens je het scherm pivoteert. Verder is een losse kabelmanagement-systeem is aanwezig, wat eigenlijk een simpel plastic is dat de kabels bij elkaar houdt. Hierbij moet je wel even opletten als je heen en weer gaat pivoteren. Om die reden gebruik ik het ook niet, veel verschil maakt het ook niet uit. Er zit dan wel geen USB-hub of TV-tuner op, maar gezien de prijs zou dat wellicht iets te veel zijn gevraagd. Ik heb dat persoonlijk ook niet nodig. Al met al vind ik dat dit scherm een zeer goed bij de featureset rechtvaardigt.
Afb. 6. Kabelmanagement-systeem.
Kleurweergave
De kleurweergave vind ik (voor een TN) goed. Zelf heb ik echter nog niet echt ervaring met betere panelen zoals *VA of IPS, dus daarmee vergelijking kan ik niet. Daar schijnen de kleuren namelijk veel beter te zijn. Voor een TN scherm vind ik de kleuren zeker niet slecht. Wel moet ik erbij vertellen dat je deze pas bereikt worden door de OSD instellingen te tweaken. Bij standaard fabriekswaarden is de blauwe kleur te nadrukkelijke aanwezig. Er zijn al veel vooraf veelgestelde Color Tone (zie lijstje hierboven) waaruit je kan kiezen. De Color Tone "warm" (R: 50, G: 48, B: 23) komt dicht bij mijn voorkeuren, alleen zijn de kleuren dan weer iets te gelig doordat de blauw te weinig aanwezig is. Ik heb dan in Color Control de blauwe kleur iets omhoog gezet naar 31. Ik gebruik dus nu een custom Color Tone met R: 50, G: 48, B: 31.
Dan nog even wat over de andere "Color" opties. MagicColor kan je op Full of Intelligent zetten, maar dit zorgt voor mijn gevoel weer voor een blauwig beeld. Ik heb dit dus gewoon op off staan. Color Effect zorgt ervoor de het hele beeld Grayscale, Green, Aqua of Sepia kan zetten. Kan nuttig zijn als je foto's even in sepia ofzo wilt bekijken, maar verder is het niet zo relevant. Ik de Color Effect dus ook gewoon op off staan. Tot slot is er "Gamma" hiermee kan je de intensiteit van de kleuren aanpassen. Je kan kiezen uit 3 modes, waarbij Mode1 de middelste modus is, Mode2 de lichtste en Mode 3 de donkerste. Heb een tijdje de instelling op Mode1 gezet, maar ben nu overgestapt op Mode 3. Je kan nog verder met de instellingen tweaken door de meegeleverde programmaatjes te gebruiken. Met Natural Color kan je met een twee setup je scherm te calibreren, je kan namelijk kiezen tussen een "basic" of "advanced" mode. Als je de gamma liever handmatig wilt instellen kan dat ook in dat zelfde programmaatje. Ben geen expert in calibreren en de gamma optimaal instellen en zag ook na de calibratie ook niet echt een duidelijk verschil

, maar ik vind het wel een mooi simpel programmaatje dat je er gewoon bij krijgt voor degene die het wel nuttig vinden.
Na het instellen zijn de kleuren naar mijn mening zichtbaar beter (en dan met name door de OSD instellingen). Er is niet één kleur die te nadrukkelijk aanwezig is. De kleuren zien er ook niet heel flets uit. Foto's en afbeeldingen zien er op het oog natuurgetrouw uit. Al met al vind ik de kleurweergave goed genoeg om het een goede beoordeling te geven.
Foto's van de pivot modus
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.

Zie hier een voorbeelden van de pivot modus. Omdat ik de belichting niet optimaal
kreeg, heb ik de flits uitgezet en een foto op scherm gefocust (links) en een andere
foto op de voet gefocust (rechts). Links krijg je een betere indruk van wat je bij pivot
op je scherm ziet en rechts zie je iets beter hoe het scherm in zijn omgeving staat.

Omdat ik achteraf toch niet helemaal tevreden was met de bovenstaande pivot
foto's heb ik er nog eentje gemaakt. Hier zie je volgens mij de pivot situatie beter.
Contrast en helderheid
Met een helderheid van 70 en een contrast van 75 is de contrast en helderheid goed te noemen. Je kan de helderheid en contrast zetten op MagicBright hier door zal de helderheid op 100 komen en het contrast op 75. Daarbij wordt de hele "Color" gedeelte nu automatisch bepaald. Ik heb het even getest en vind dat alle wat helderde overkomt, maar ook (weer) wat blauwig. Vooral bij foto's werkt dit wel aardig, maar in andere gevallen niet echt. Het heeft niet mijn voorkeur dus ik heb het custom instelling gezet, waar ik tevreden over ben. Dan nog de zwart weergave die is best aardig, maar er is wel redelijk wat backlight bleeding boven en onderin het scherm, waar het zwart dus slecht tot zijn recht komt. Dit merk je overigens niet echt als daar lichte kleuren worden weergegeven. Bij films kan dit wel wat vervelend zijn. Het vierde scherm was de backlight bleeding ook vrij fors zoals het eerste scherm. Mijn huidige en vijfde scherm is de backlightbleeding relatief weinig zoals bij het tweede scherm.
Afb. 7. Zie hier drie voorbeelden van de backlight bleeding. Boven: is van het
eerste scherm. Midden: is van het tweede scherm. Onder: van het derde scherm.
Kijkhoeken
De kijkhoeken vind ik voor een TN paneel goed te noemen. De opgegeven kijkhoeken zijn voor horizontaal 170° en verticaal 160°, met een
contrast ratio > 10. De horizontale kijkhoek (wanner je dus vanuit links of vanuit rechts kijkt) is goed. Zelfs als ik met ~80° graden naar het scherm kijk is er gevoelsmatig weinig een verkleurd beeld waar te nemen: het is iets donkerder en iets geliger. Ook als je van boven naar het scherm kijkt is het met ~80° graden ook weinig kleurvervorming te zien: hij beeld wordt iets blauwiger. Als ik van onderen kijk is er wel vanaf ongeveer 45° duidelijke kleurvervorming te zien, het hele beeld verkleurd naar andere tinten. Normaal gesproken heb je deze laatste kijkhoek niet nodig, maar omdat je dit scherm met de klok mee kan pivoteren (= 90 graden draaien), kan je als je vanuit links naar het scherm kijk het beeld dus al snel niet goed meer te zien. De horizontale kijkhoek is dus wel duidelijk beter dan de verticale kijkhoek. Vaak is ook de horizontale kijkhoek belangrijker dan de verticale kijkhoek.
Foto's van de kijkhoeken
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.
Zie hier foto's van de kijkhoeken. Midden: van recht van voren gekeken, boven: van bovenaf
gekeken, links: van links gekeken, rechts: van rechts gekeken, onder: van onderen gekeken.
Vanuit links en rechts gekeken is het scherm wat gelig, dat vind ik in het echt wel meevallen. Je
ziet hier wel duidelijk dat als je van onderen kijk de rode Tweakers navigatie balk paarsachtig is.
Ghosting
De opgegeven responstijd is 5ms en dat is acceptabel te noemen voor hedendaagse TFT monitoren. in vergelijking met de prestaties is het ook acceptabel / goed te noemen. Tijdens gewoon werk merk je het niet en ook tijdens het gamen merk je het niet zo. Als je van snelle games houd of weet dat je wat kritischer bent in ghosting kan je misschien beter naar een ander scherm kijken, maar op zich voldoet dit scherm ook wel voor snelle games. Zie de Pixperan foto's voor een eigen oordeel hierover.
Pixperan foto's
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.
Zie hier hoe de ghosting is. Test is uitgevoerd met het Pixperan programma.
Pixeldefecten
Mijn eerste monitor had zoals gezet last van "golven" op het scherm, maar had verder geen defecte pixels. Mijn tweede, derde en vijfde scherm hadden wel één defecte pixel. Het vierde scherm leed aan hetzelfde, maar had zelfs twee van deze defecten. Deze pixels gaven bij bepaalde kleuren de verkeerde kleur. Ik heb ze eerst getest bij wit, groen, geel en lichtgrijs, maar hier gaven ze een rode kleur en bij blauw, rood en zwart gaven ze wel de goede kleur. Het lijkt er dus op dat bij lichtere kleuren een rode kleur wordt weergegeven en bij donkere kleuren wel de goede weergave. Dit vermoede heb ik nog verder getest (met andere kleuren) en blijk te "kloppen" voor zover ik het kan testen. Alle keren zaten de defecte pixels overigens linksboven in de hoek. De eerste en derde monitor was van de batch mei 2008 Roemenië, de tweede en vierde scherm was van maart 2008 Roemenië en de vijfde scherm was van augustus 2008 Roemenië. Of het iets met de fabriek in Roemenië te maken heeft kan ik uiteraard niet zeggen, maar zo ziet het er wel naar uit. Aangezien ik met vijf verschillende monitoren met defecte pixels te maken hebt gehad had ik initieel een zeer slecht oordeel gegeven over pixeldefecten.
Er zijn een aantal simpele programmaatjes waar je je (nieuwe) scherm kan testen op defecte pixels. Het is namelijk zo dat een pixel erg klein is en niet gelijk opvalt als deze afwijkend is van kleur. Als je even even snel wil kijken of je (nieuwe) scherm last heeft van defecte pixels, kan je een programmaatje gebruiken. Voorbeelden van dit soort programmaatjes zijn
Dead pixel buddy en
Dead pixel tester, beide heb ik ook gebruikt. De programmaatjes zijn niet ingewikkeld om mee te werken. Lees en volg gewoon de instructies en dan zou dat dat geen problemen moeten opleveren.
Wat nu als je een X aantal defecte pixels hebt? Als X kleiner is dan de
ISO 13406-2 dan mag je in de meeste gevallen je monitor niet sturen met als reden "defect". Even alle uitzonderingen en andere redenen van retour daargelaten: is er nu niets meer te doen? Jawel, er zijn twee groepen waar je de methodes in kan delen. Waarbij alvast gezegd moet worden dat dit soort hulpmiddelen geen garantie is dat ook daadwerkelijke de defecte pixel weer tot leven komt en dat als de defecte pixel is hersteld dat hij ook hersteld blijft. Het gebruik van deze methoden is uiteraard op eigen risico. Ook wordt er gezegd dat alleen "
stuck pixel" kunnen worden gereanimeerd.
Foto's van het pixeldefect
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting. |  |
Twee voorbeeld foto's van het pixeldefect dat bij 4 van de 5 monitoren het geval was. |
De eerste groep zijn software matige oplossingen, die eigenlijk geen grote risico's met zich meebrengen. Hier zijn ook programmaatjes voor en die werken allemaal wel op eenzelfde manier: het zorgen dat de pixels zeer snel steeds van kleur veranderen. Een programma daarvoor is
Dead pixel tester en
JScreenFix. Ik heb deze twee programmaatjes ook gebruik en in het begin wilde het niet werken. Nu had ik een "eigen methode" bedacht waarbij de defecte pixel "uit zichzelf" is hersteld. Aangezien de afwijkende kleuren van de defecte pixel zichtbaar was op lichtere kleuren en niet op donkere heb ik zoveel mogelijk de linkerbovenhoek proberen te vermijden. Hierdoor moest de defecte pixel steeds mijn donkerkleurige bureaublad weergeven. Wellicht door deze "gewenning" heeft de pixel zich hersteld, omdat hij nu ook bij lichtere kleuren de juiste weergave geeft. Dit herstel was echter van korte duur aangezien het de later weer terug is gekomen. Mijn zeer slechte beoordeling voor pixeldefecten bleef echter onverminderd staan omdat 4 van de 5 schermen (initieel) een of twee defecte pixels had.
De tweede methode is fysiek iets met je scherm doen. Dit heb ik zelf niet geprobeerd aangezien er een kans bestaat dat je meer defecte pixels maakt. De eerste en in mijn ogen de nog meest veilige manier is met enig druk te wrijven over het gebied van het scherm waar de defecte pixel zit. Verder is er dan nog een "pressure" methode en een "tapping" methode waarbij ik verwijs naar
Wikihow.
Nadat ik een
nieuwe videokaart had aangeschaft in augustus 2009, merkte ik kort daarna dat de defecte pixel "verdwenen" is. Met andere woorden alle tot nu toe weergegeven kleuren worden juist weergegeven. Ik heb daarbij ook weer wat testprogrammaatjes gebruikt en ik zie geen defecte pixels. Ik bedacht me dat de "defecte pixel" wellicht een videokaart gerelateerd probleem te kunnen zijn. Dit vermoeden wordt versterkt aangezien ik vaker rode puntjes op het scherm kreeg met mijn oude videokaart, die (de maanden voordat ik hem verving) ook artefacten kreeg bij het spelen van games. Bovendien was de defecte pixel altijd linksboven. Ik kan niet nagaan of het ook exact op dezelfde locatie zat als de andere monitoren die ik heb gehad, maar dat zou dus wel goed kunnen. Verder zou 4 van de 5 schermen die kampen met pixeldefecten wel erg onwaarschijnlijk zijn, aangezien ze steeds minder voorkomen. Het zou uiteraard nog kunnen zijn dat de defecte pixel net toevallig rond de periode dat ik mijn videokaart heb vervangen was "hersteld", maar een videokaart gerelateerd probleem lijkt me waarschijnlijker. Hier had ik niet eerder aan gedacht en heb de monitoren ook niet op een andere PC geprobeerd. Ik heb dan ook de score aangepast van zeer slecht naar goed, geen zeer goed aangezien ik niet zeker weet of het echt een videokaart gerelateerd probleem is (maar daar wel van uitga) en dus wellicht dit (weer) een tijdelijk herstel zou zijn.
Afb. 8. Dit verschijnt linksboven in het scherm als je de monitor aanschakelt. Welke je
van de twee ziet is afhankelijk van de kabel waarmee je hem met de PC heb verbonden.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit is goed, op de "golf" defect van de eerste monitor en de pixeldefecten van vier andere monitor na. De monitor ziet er goed en afgewerkt uit. De behuizing is degelijk en de voet ook. Sommige zeggen dat voet wat instabiel is. Het klop dat als je een zachte tik geeft tegen het scherm dat hij een beetje wiebelt, maar het valt echt reuze mee vind ik. Ook de aanraakgevoelige knoppen werken goed en de kabels zitten goed vast. Daarnaast zijn er geen zoemtonen van de voeding te horen in tegenstelling tot mijn oude
Dell UltraSharp 1707FP. Verder heeft het scherm een rustige blauwe led, die in standby knippert en uitgaat bij de "uit" stand. Als je het scherm aanzet of uit de standby stand haalt dan zal altijd een paar tellen linksbovenin het schermpje met "Digital" en/of "Analog" verschijnen. Het heeft waarschijnlijk afhankelijk van de kabel waarmee je hem met de PC heb verbonden. Alleen als de PC uit is en je zet de monitor aan zal beide schermpjes elkaar een paar keer afwisselen, waarna vervolgens een zwart scherm wordt getoond. Prettig is het niet, maar heel vervelend ook weer niet. Ik heb hem nog niet weg weten te krijgen.
Vormgeving
De vormgeving vind ik persoonlijk erg mooi en was een van de grote factoren voor mijn beslissing zoals ik eerder had verteld. In het echt ziet hij eruit zoals ik hem zo verwachten aan de hand van de productfoto's. De behuizing is mooi dun in mat zwart. De dunnen randen kunnen ook prettig zijn als je twee of meerdere schermen naast elkaar wilt zetten. De knoppen aanduiding zijn niet te prominent aanwezig net als de Samsung Logo. Rechtsboven in staan nog wat specificaties, maar ook dat vind ik niet te prominent aanwezig. Heb je liever een grijs/zilver kleurige behuizing? Die is ook (kort na de release van de zwarte) beschikbaar:
pricewatch: Samsung SyncMaster 2243BW (zilver). Ik zal er niet te veel woorden meer aan vuil maken, omdat het toch persoonlijk blijft: ik vind het een erg mooi vormgegeven monitor.
Wat detail foto's
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.

Met de klok mee: linksboven: typeaanduiding linksboven op de behuizing -
stickertjes en dynamisch contrast aanduiding rechtsboven op de behuizing -
de OSD bediening, aan/uitknop en het blauwe aan ledje - het I/O paneel aan de
achterkant van de monitor - de Samsung logo midden onder op de behuizing.
Prijs
Ik heb de prijs een goede beoordeling gegeven. Zelf heb ik deze monitor aangeschaft voor 253,65 euro en een pixelgarantie van 10 euro extra. Of je ook pixel garantie neemt is je eigen keuze maar voor ~ 264 euro (exc. verzendkosten) vond ik zelfs een best aardige aankoop in verhouding wat hij biedt. De prijs was in vergelijking met andere monitoren concurrerend geprijsd. In midden september 2008 is de prijs van de
Samsung SyncMaster 2243BW (zwart) flink gezakt naar gemiddeld ongeveer 210 euro (exc. verzend en andere bijkomende kosten). De flinke prijsverlaging is wat jammer voor mij, maar ik heb er al een paar maanden van kunnen genieten. Ook heb ik zeker geen spijt van de aankoop. De
zilverkleurige Samsung SyncMaster 2243BW is op moment van schrijven ongeveer gelijk geprijsd. Met een prijs van ongeveer 210 euro kan deze monitor dus helemaal geen miskoop zijn waarbij je nog keuze hebt in de kleur.
Afb. 9. De monitor op de laagste stand van de in hoogte verstelbare voet.
Klik op de afbeelding voor de bron/vergroting.
Dit is een zeer degelijke monitor die veel features biedt. Voor een TN paneel biedt het scherm een goede kleurweergave en contrast en helderheid ook goed te noemen. Ghosting is wel te zien aan de hand van test-programmaatjes maar met het blote oog merk je het naar mening niet echt. Dit scherm lijkt me aardig geschikt om snelle games mee te spelen, maar wellicht kan je zelf conclusies nemen door naar de Pixperan foto's te kijken. Verder is de bouwkwaliteit en afwerking goed. De vormgeving vind ik zelfs zeer goed, vooral door de dunne randen, die ook wel prettig zijn als je meerder monitoren naast elkaar wilt zetten. De prijs vind ik goed voor het geboden. Daarentegen kan je wel wat last van redelijk wat backlight bleeding hebben bij donkere weergave. Verder is het steeds verschijnen van een Digital/Analog schermpje als je de monitor aandoet onnodig en niet zo prettig, maar niet heel vervelend. Ook heb ik eerst een defecte monitor ontvangen met een "golf" verschijnsel. De volgende vier monitoren hadden mogelijk last van defecte pixels, echter ben ik nu achter gekomen dat dit een videokaart gerelateerd probleem zou zijn geweest. Ik reken de minpunten niet al te zwaar aan. Ik ben verder ook best tevreden over de monitor en heb dus ook een goede algemene beoordeling.
Changelog |
26-08-2008
28-09-2008
06-10-2008
08-09-2009 | Review geplaatst. Wat typefoutjes eruitgehaald en wat afbeeldingen gefixed.
Onduidelijke plaatjes vervangen of extra toegevoegd. Minder belangrijke afbeeldingen verkleint (link geeft nog steeds een vergroting). Tekstdelen wat herschreven mede met de gedachte van vijf monitoren. Wat kromme zinnen en typefoutjes verbetert.
Stukje over het vinden en eventueel herstellen van defecte pixels toegevoegd.
"Verdwenen" defecte pixel stukje toegevoegd. Hier en daar wat aangepast met deze "nieuwe" info.