NIET KOPEN NIET KOPEN NIET KOPEN
En als je hem in bestelling hebt, gelijk maar weer even annuleren (ander merk drive)
Todat bekent is wat er met deze apparaten aan de hand is.
In elk geval niet als je een NVidia chipset hebt of van plant bent hem misschien ooit in een computer met een Nvidia chipset te stoppen. Vooralsnog lijken de meeste problemen voor te komen op Nvidia chipsets. Alhoewel ik zelf de drive ook niet op een extra Marvell SATA poort (p35 moederbord) heb kunnen gebruiken
Er zijn vreemd genoeg voornamelijik alleen goede reviews gepost over deze drive. Ik heb er nu 5 getest op 4 verschillende chipsets 3 verschillende OS'sen met wat andere bevindingen.
Ik heb met de HD's getest met Samsung Hutil v2.10 op de volgende system
Asus M2NPV-VM (Nvidia nForce 430 MCP)
MSI P35 Platinum (Intel P35 Express & Marvell 88SE6111)
MSI K9AGM3 (AMD 690G)
Asrock 775 Twins HDTV Rev. 2.0 (ULi 1573)
Windows XP SP2 / Windows XP X64 SP2 / Windows Vista Ultimate X64
Ik heb de drives met Samsung's diagnostische software Hutil v2.10 getest en
telkens verschenen er dit soort errors:
M.C.: ECC Error
Random Read Test ECC Error
Etc.
Zoek maar eens op
Samsung Spinpoint en ECC error.
Nu lijkt het zo te zijn dat de verouderde Hutil software zelf ook weer niet compatible is met deze drives. Een nieuwe versie va nde software zou beter moeten werken (zier onder).
UPDATE: Inmiddels heeft Samsung een
nieuwe versie van Hutil online gezet, v2.11
Daarmee worden alle diagnostische tests inderdaad succesvol afgerond.
Helaas blijft de drive verder gewoon niet werken.
Met de nieuwere v2.11 versie is het NIET mogelijk om de UDMA mode te veranderen, wat wel weer kan met de v2.10 versie. Ook werkt de link naar de .ISO op de site van Samsung niet, je moet de DOS util
hier downloaden.
SATA Spread Spectrum uitzetten in de bios van het moederbord veranderd niets.
UDMA setting op de drive omlaag zetten veranderd ook niets.
Op aanraden van de Samsung util een drive eens leeggemaakt (full erase) na een complete surface scan zonder enig resultaat.
Ook na een surface scan met de Samsung util een drive eens een LOW LEVEL format gegeven zonder resultaat.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Het is wel zo dat ik zeker weet wat de drives (los van Samsung's diagnostische software) compleet niet wilden werken op de
Asus M2NPV-VM (Nvidia nForce 430 MCP)
En de Marvell 88SE6111 aansluiting op de MSI P35 Platinum
GEEN van de drives werkte hierop!!!
Telkens haperde de computer en liep hardwarematig (bluescreen) vast bij het kopiëeren van data naar de drive. Bij de MSI P35 Platinum wilde Windows niet eens meer booten.
Ik heb verder geen problemen op dezelfde systemen met SATA schijven van Hitachi, Maxtor, Seagate en WD. Ik weet niet meer wat ik precies nog meer geprobeerd had op de ander systemen naast de oudere Hutil v2.10.
Het lijkt erop dat deze drives in elk geval niet compatible zijn met bepaalde hardware zoals Nvidia chipsets. Er zijn ook vrij veel berichten, voor een schijf die nog niet zo lang op de markt is, va n mensen die naar eigen zeggen een DOA hebben ontvangen.
Bij nader inzien lijkt in mijn ogen Samsung ook niet eens over een redelijke online support database te bveschikken. Er staat "toevallig" helemaal niks over enige ECC errors op Samsung's site, zo'n beetje de enigste aan deze HD gerelateerde website zonder klachten..Het bleek ook niet mogelijk om een klacht online te plaatsen, bij. in een forum zoals dat op de meeste sites van andere hardware fabrikanten kan.
Ja het kan best mogelijk zijn dat ik (zoals velen anderen) 5 keer een joker heb getrokken, of misschien is het gewoon zo dat dit een uiterst onbetrouwbare drive is.
En dat u kunt verwachten dat zelfs als u een werkend exemplaar heeft dat u deze na verloop van tijd weer naar de fabriek mag terugsturen.
Het is te hopen voor Samsung dat ze de oorzaak kunen opsporen en evt. repareren..
Het gaat hier om 5 verschillende zendingen van 2 computershops.
De reden dat ik er zoveel gehad heb is omdat ik eerst dacht dat de drives niet goed verpakt verstuurd waren (de drives gedragen zich eigenlijk als een drive die op de grond gevallen is) en dat een computershop (Azerty) om een of andere reden tegen gemaakte afspraken en mijn wil in gewoon dezelfde merk en type drive bleef terugsturen. En daarbij weigerde Azerty op mijn verzoek de drives extra verpakt te versturen.
Azerty had ik in het verleden nog geen problemen mee en ik zag dat zij aan het verhuizen waren wellicht is het een tijdelijk geklungel aan hun kant, dat is de reden waarom ik er geen boze shopreview over geschreven heb.
Ik had nog nooit een Samsung HD gekocht omdat ik zo mijn reserveringen had over de betrouwbaarheid van hun HD's (DOH!). Maar na het lezen van menig positieve review en recente reviews van deze drive (als beste getest ?!?!), leek het mij tijd om er maar eens een te proberen. En jawel hoor, Bingo, altijdt prijs.
Inmiddels weet ik nu, dat na anderhalve maand ge-emmer, mijn huidige schijven aardig vol staan (de hoeveelheid data staat zo ongeveer aan mijn lippen), dat ik zelfs tevreden zou zijn met een Maxtor. Het is uiteindelijk een Seagate 7200.11 geworden, die verder geen problemen geeft.
Update 08-08-2008 terwijl het aantal reviews op 8080 stond :
Even ter duidelijkheid deze reviewheb ik begin 2008 geschreven, ik meen dat ik de eerste HD in begin Februari e in mijn bezit had en heb de opeenvolgende 2 maanden telkens vervangende exemplaren geprobeerd.
De review was vooral bedoelt om mensen te waarschuwen bij de introductie van de schijven, ik verwachtte dat inmiddels wellicht de grootste problemen al uit deze waren drives gehaalt. Toch zie ik nog steeds zeer veel reacties van mensen met defecte drives, wellicht heeft Samsung nooit een eventuele slechte batch schijven teruggehaatt en laat het de mensen lekker maar aanmodderen.
Hoe dan ook zie ik dus geen reden om mijn mening over deze drives te wijzigen, ik kies zelf toch liever voor hogere betrouwbaarheid in het geval van harde schijven.
En mijn 750 Gb Seagate 7200.11 draait sinds aanschaf 24/7 nonstop zonder problemen.