Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Samsung Spinpoint F1 HD753LJ, 750GB Review

+3
Femme 20 januari 2008, laatste update op 20 januari 2008, 12.032 views

Samsung Spinpoint F1 HD753LJ, 750GB

Pluspunten

  • Uitstekende prestaties
  • Lage prijs

Minpunten

  • Nog niet geconstateerd

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
Samsung heeft zich in de afgelopen jaren in toenemende mate geprofileerd als serieuze speler in de markt voor harde schijven. Mijn eerdere ervaringen met de prestaties van Samsung-harde schijven waren niet bijster indrukwekkend. Met de nieuwste generaties uit de SpinPoint-reeks heeft Samsung de achterstand op andere fabrikanten definitief ingelopen. De gegevensdichtheid van de nieuwste Samsung-schijven bevindt zich op het hoogste niveau in de industrie. Het huidige topmodel SpinPoint F1 haalt daardoor transfer rates van bijna 100MB/s, wat samen met de grote cache van 32MB glorieuze realworldprestaties belooft.

Vanwege een noodzakelijke uitbreiding van de capaciteit in mijn thuisserver stond ik recentelijk voor de keuze om een nieuwe disk met een capaciteit van 750GB tot 1TB aan te schaffen. Na jarenlang schijven van Seagate, Maxtor en Western Digital gebruikt te hebben, besloot ik dit keer een Samsung SpinPoint F1 HD753LJ met 32MB cache uit te proberen. Uiteraard werd deze schijf onderworpen aan een paar benchmarks. Goed vergelijkingsmateriaal met andere 750GB harde schijven heb ik helaas niet, maar ik kan de schijf wel vergelijken met oudere disks zoals de Western Digital Raptor WD740ADFD, de Caviar RE2 500GB en de Hitachi Deskstar T7K500 500GB.

Low-level benchmarks

De SpinPoint F1 levert zeer hoge sequentiële transfer rates. Aan het begin van de schijf wordt bijna 96MB/s gemeten, de hoogste score die ik tot nu toe bij een sata-schijf heb vastgesteld. De str aan het einde van de schijf is lager dan van de Raptor WD740ADFD maar nog altijd beduidend beter dan van andere 7200 toeren harde schijven in de database.

Sequentiële transfer rate - Begin
Harde schijfScore (MB/s)
Samsung SpinPoint F1 750GB
95,70
WD Raptor WD740ADFD 74GB
83,89
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
77,34
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
72,36
Maxtor DiamondMax 11 400GB
69,43
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
63,38
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
63,38
WD WD2500KS 250GB
59,86


Sequentiële transfer rate - Eind
Harde schijfScore (MB/s)
WD Raptor WD740ADFD 74GB
59,28
Samsung SpinPoint F1 750GB
54,20
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
42,38
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
41,89
Maxtor DiamondMax 11 400GB
41,89
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
39,94
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
39,94
WD WD2500KS 250GB
36,52

Puike prestaties worden ook geleverd in de test van de gemiddelde toegangstijd. De Samsung SpinPoint F1 biedt de laagste toegangstijd van alle geteste 7200 toeren schijven. Het verschil met de Caviar RE2 en DiamondMax 11 is ongeveer 10 procent, wat fors is gezien het gelijke toerental van de schijven. De SpinPoint F1 heeft kennelijk krachtiger actuatoren die de koppen sneller naar het gewenste spoor bewegen.

Gemiddelde read service time
Harde schijfScore (ms)
WD Raptor WD740ADFD 74GB
8,13
Samsung SpinPoint F1 750GB
12,41
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
13,01
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
13,04
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
13,60
WD WD2500KS 250GB
13,65
Maxtor DiamondMax 11 400GB
13,82
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
18,71

Desktop prestaties

In de desktopbenchmarks presteert de SpinPoint F1 gemiddeld op gelijk niveau als de Western Digital Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR0. Deze mooie prestatie is 15 tot 25 procent beter dan van de andere 7200 toeren schijven in de vergelijking. In de workstationbenchmarks moet de SpinPoint nog wel wat toegeven op de Raptor WD740ADFD en is er sprake van een kleiner verschil ten opzichte van andere goed presterende 7200 toeren schijven.

Desktop StorageMark 2006 Index
Harde schijfScore (StorageMarks)
WD Raptor WD740ADFD 74GB
172,4
Samsung SpinPoint F1 750GB
171,7
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
148,7
WD Raptor WD740GD 74GB
147,2
Maxtor DiamondMax 11 400GB
140,3
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
140,3
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
139,8
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
138,4
WD WD2500KS 250GB
122,4


Workstation StorageMark 2006 Index
Harde schijfScore (StorageMarks)
WD Raptor WD740ADFD 74GB
173,6
Samsung SpinPoint F1 750GB
162,3
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
148,7
WD Raptor WD740GD 74GB
143,8
Maxtor DiamondMax 11 400GB
140,1
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
135,5
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
132,5
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
129,4
WD WD2500KS 250GB
113,5

Samsung heeft de gameperformance van de SpinPoint F1 dik voor elkaar. De schijf eindigt op de eerste plek, nog voor de Raptor WD740ADFD. Het verschil is overigens kleiner bij de Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR4, die niet in de onderstaande tabel is opgenomen. Deze versie haalde een score van 171 punten in de gamingindex. Firmware 00NLR4 biedt echter lagere prestaties in de desktop en workstation benchmarks.

Gaming StorageMark 2006 Index
Harde schijfScore (StorageMarks)
Samsung SpinPoint F1 750GB
178,2
WD Raptor WD740ADFD 74GB
162,3
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
148,5
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
146,9
WD Raptor WD740GD 74GB
144,0
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
142,5
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
138,0
Maxtor DiamondMax 11 400GB
125,9
WD WD2500KS 250GB
125,5

Serverprestaties

In de sterk latency-afhankelijke database-benchmarks wordt de Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR0 ondanks zijn lage toegangstijd verslagen door de Samsung SpinPoint F1. Voorzien van firmware 00NLR4 scoort de Raptor 179,3 punten en is hij wat sneller dan de SpinPoint F1. Ook de fileserverbenchmarks worden winnend afgesloten door de Samsung, hoewel het verschil ten opzichte van de oude Maxtor DiamondMax 11 minimaal is. De Raptor WD740ADFD haalt een derde plek in. Firmware 00NLR4 presteert hiet wat slechter met een score van 128,1 punten.

Database Server StorageMark 2006 Index
Harde schijfScore (StorageMarks)
Samsung SpinPoint F1 750GB
176,0
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
158,8
WD Raptor WD740ADFD 74GB
158,4
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
154,9
WD WD2500KS 250GB
147,0
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
142,9
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
141,1
Maxtor DiamondMax 11 400GB
138,2


Fileserver StorageMark 2006 Index
Harde schijfScore (StorageMarks)
Samsung SpinPoint F1 750GB
140,9
Maxtor DiamondMax 11 400GB
138,7
WD Raptor WD740ADFD 74GB
132,7
WD Caviar RE2 WD5000YS 500GB
121,2
WD Caviar RE2 WD4000YR 400GB
119,6
Hitachi Deskstar T7K500 500GB
114,0
WD Caviar SE16 WD4000KD 400GB
113,9
WD WD2500KS 250GB
97,1

De warmte- en geluidsproductie van de SpinPoint F1 heb ik nog niet goed kunnen beoordelen maar ik heb de indruk dat er weinig op aan te merken is.

Zonder een directe vergelijking met andere 750GB harde schijven is het moeilijk om de prestaties van de Samsung SpinPoint F1 op waarde te schatten. Ten opzichte van oudere sata-schijven presteert de SpinPoint F1 in ieder geval goed en de prijs van 130 euro is uitstekend te noemen. Op dit moment is de SpinPoint F1 namelijk de goedkoopste 750GB-schijf in de Pricewatch. Mits de schijf betrouwbaar blijft functioneren zul je niet snel een miskoop begaan met de aanschaf van een SpinPoint F1.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Samsung Spinpoint F1 HD753LJ, 750GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (19)

Wijzig sortering
goeie review. je zou je werk er van kunnen maken. wie weet heeft tweakers nog een plekje voor je,
Leuke schijf dus, maar ik hoorde dat ze qua schrijfsnelheid toch dik moest inboeten tegenover het 1 Tbyte model?
Nu, het 1Tbyte model is ook wel wat kostelijker geprijsd: rond de 25 cent per GB
Terwijl de 750GB versie bij Alternate.nl voor 129,- te vinden is en da's wel dik <20 cent/GB.

Enkel 4 GB RAM kopen en 13 euro verzendkosten betalen is mss beetje zonde, misschien moet ik ook nog een schijfje bijkopen... Hoewel ik niet echt in plaatsgebrek zit met m'n 2x250 en ene 500 GB Samsung Spinpoint.

Wat denk je... Deze schijf toch maar halen of wachten tot 1Tbyte ook onder de 20 cent per gieg zakt?

[Reactie gewijzigd door Th1x4nG op 20 januari 2008 13:51]

Het is zeker duidelijk dat dit mooie schijven zijn. Alleen ben ik benieuwd wat het verschil zal zijn tussen deze schijf met een 250 gb platter en die samsung schijven met een platter van 330 gb (de 640 gb en 1 tb versies.) Naar het schijnt zal die nog iets beter presteren, maar zo'n review als deze ben ik nog niet van die schijf tegen gekomen.
Inderdaad, zou dan wel direct 1 TB nemen... 320 GB of 640 GB, wat een kutgroottes :D
Leuk gemaakte review :)
Zijn voor deze test alle schijven getest of zijn er gegevens gebruikt van eerdere benchmarks? Ik twijfel sterk aan de gegevens van de WD Raptor WD740ADFD 74GB en de Hitachi Deskstar T7K500 500GB (bijv. 18,71 ms read service time kan gewoon niet kloppen).
Hier zijn de resultaten van de SpinPoint F1 zonder ncq en Raptor WD740ADFD's met drie verschillende firmwareversies met en zonder ncq. De SpinPoint F1 presteert gewoon erg goed vergeleken met de Raptor WD740ADFD. Echt vreemd is dat niet gezien de hogere sequentiële transfer rate en de dubbele grootte van de cache.

Waarom de Deskstor T7K500 zo'n hoge gemiddelde toegangstijd had weet ik niet. Het was wel het resultaat met ncq dat hier werd gebruikt. Zonder ncq heeft hij een normale toegangstijd. Zie vergelijking.

[Reactie gewijzigd door Femme op 20 januari 2008 16:47]

Ik heb hem ook sinds een week, is alleen nu wel 15 gezakt in prijs ;(
Maar is echt een goed schijfje en de prijs per GB is erg gunstig!
Ben blij dat ik de 750 genomen heb en niet de 500,
Kwam mede door de review ;)
Ik heb hem ook in mijn desktop. Constant 5 graden koeler dan de Seagate 7200.10 320Gb, en duidelijk stiller bij schrijfacties. In idle hoor ik ze beide niet boven de 120 fans uitkomen. Toch als er veel kleine bestandjes worden geschreven hoor je hem wel, maar duidelijk minder dan mijn Seagate.

Qua snelheid in desktop omgeving (windows) blijkt het platform/chipset een bottleneck te worden denk ik.. ik haal max 69 Megabyte/s binnen windows tegen 64 met de Seagate. Dus in mijn setup zie ik de performance maar weinig toenemen. Maargoed, de 7200.10 waren toendertijd ook duidelijk de snelsten. Ben er vooralsnog in ieder geval erg tevreden over.
Nette review , na het lezen van dit schrijven hebk me er ook ééntje laten halen.
Ik heb 5 van deze Samsung harde schijven. 3x 500 GB en 2x 750 GB. Op dit moment zijn er al 4 stuk gegaan in 2 maanden tijd. Ik ga dus zoeken naar een alternatief.

Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt met de oude Maxtor schijven. 1 schijf in totaal was gecrashed na 5 jaar gebruik.
Ik heb er zaterdag 2 gehaald (HD753LJ) en daarvan geeft één nu al een SMART error.
http://gathering.tweakers...message/30543120#30543120
Ik heb van de week de 320GB versie besteld, die heeft maar 1 platter. Ben benieuwd of de resultaten ongeveer gelijk zijn. Ik zal er ook een review over plaatsen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*