Samsung heeft zich in de afgelopen jaren in toenemende mate geprofileerd als serieuze speler in de markt voor harde schijven. Mijn eerdere ervaringen met de prestaties van Samsung-harde schijven waren niet bijster indrukwekkend. Met de nieuwste generaties uit de SpinPoint-reeks heeft Samsung de achterstand op andere fabrikanten definitief ingelopen. De gegevensdichtheid van de nieuwste Samsung-schijven bevindt zich op het hoogste niveau in de industrie. Het huidige topmodel SpinPoint F1 haalt daardoor transfer rates van bijna 100MB/s, wat samen met de grote cache van 32MB glorieuze realworldprestaties belooft.
Vanwege een noodzakelijke uitbreiding van de capaciteit in mijn thuisserver stond ik recentelijk voor de keuze om een nieuwe disk met een capaciteit van 750GB tot 1TB aan te schaffen. Na jarenlang schijven van Seagate, Maxtor en Western Digital gebruikt te hebben, besloot ik dit keer een Samsung SpinPoint F1 HD753LJ met 32MB cache uit te proberen. Uiteraard werd deze schijf onderworpen aan een paar benchmarks. Goed vergelijkingsmateriaal met andere 750GB harde schijven heb ik helaas niet, maar ik kan de schijf wel vergelijken met oudere disks zoals de Western Digital Raptor WD740ADFD, de Caviar RE2 500GB en de Hitachi Deskstar T7K500 500GB.
Low-level benchmarks
De SpinPoint F1 levert zeer hoge sequentiële transfer rates. Aan het begin van de schijf wordt bijna 96MB/s gemeten, de hoogste score die ik tot nu toe bij een sata-schijf heb vastgesteld. De str aan het einde van de schijf is lager dan van de Raptor WD740ADFD maar nog altijd beduidend beter dan van andere 7200 toeren harde schijven in de database.
Puike prestaties worden ook geleverd in de test van de gemiddelde toegangstijd. De Samsung SpinPoint F1 biedt de laagste toegangstijd van alle geteste 7200 toeren schijven. Het verschil met de Caviar RE2 en DiamondMax 11 is ongeveer 10 procent, wat fors is gezien het gelijke toerental van de schijven. De SpinPoint F1 heeft kennelijk krachtiger actuatoren die de koppen sneller naar het gewenste spoor bewegen.
Desktop prestaties
In de desktopbenchmarks presteert de SpinPoint F1 gemiddeld op gelijk niveau als de Western Digital Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR0. Deze mooie prestatie is 15 tot 25 procent beter dan van de andere 7200 toeren schijven in de vergelijking. In de workstationbenchmarks moet de SpinPoint nog wel wat toegeven op de Raptor WD740ADFD en is er sprake van een kleiner verschil ten opzichte van andere goed presterende 7200 toeren schijven.
Samsung heeft de gameperformance van de SpinPoint F1 dik voor elkaar. De schijf eindigt op de eerste plek, nog voor de Raptor WD740ADFD. Het verschil is overigens kleiner bij de Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR4, die niet in de onderstaande tabel is opgenomen. Deze versie haalde een score van 171 punten in de gamingindex. Firmware 00NLR4 biedt echter lagere prestaties in de desktop en workstation benchmarks.
Serverprestaties
In de sterk latency-afhankelijke database-benchmarks wordt de Raptor WD740ADFD met firmware 00NLR0 ondanks zijn lage toegangstijd verslagen door de Samsung SpinPoint F1. Voorzien van firmware 00NLR4 scoort de Raptor 179,3 punten en is hij wat sneller dan de SpinPoint F1. Ook de fileserverbenchmarks worden winnend afgesloten door de Samsung, hoewel het verschil ten opzichte van de oude Maxtor DiamondMax 11 minimaal is. De Raptor WD740ADFD haalt een derde plek in. Firmware 00NLR4 presteert hiet wat slechter met een score van 128,1 punten.
De warmte- en geluidsproductie van de SpinPoint F1 heb ik nog niet goed kunnen beoordelen maar ik heb de indruk dat er weinig op aan te merken is.
Zonder een directe vergelijking met andere 750GB harde schijven is het moeilijk om de prestaties van de Samsung SpinPoint F1 op waarde te schatten. Ten opzichte van oudere sata-schijven presteert de SpinPoint F1 in ieder geval goed en de
prijs van 130 euro is uitstekend te noemen. Op dit moment is de SpinPoint F1 namelijk de goedkoopste 750GB-schijf in de Pricewatch. Mits de schijf betrouwbaar blijft functioneren zul je niet snel een miskoop begaan met de aanschaf van een SpinPoint F1.