Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Dual core @ 3GHz - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Intel Core 2 Duo E8400 Boxed Review

+3
Smithers.83 17 februari 2008, laatste update op 17 november 2015, 42.379 views

Intel Core 2 Duo E8400 Boxed

Pluspunten

  • Prestaties
  • Overklokbaarheid
  • Lage temperaturen
  • SSE 4.1

Minpunten

  • Schaarste

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Warmteproductie Score: 5
Overklokbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
Intel Core 2 Duo E8400: bang for bucks!

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm3eW3y5DoH.jpeg

De Intel Core 2 Duo E8400 (Wolfdale) is momenteel één van de meest gewilde stukjes hardware dat op het moment verkrijgbaar is. Het is zelfs zo gewild dat de prijs met 20% is gestegen. Dit is niet geheel zonder reden uiteraard, de specs liegen er ook niet om:
  • 45nm
  • SSE 4.1
  • 6MB L2 Cache
  • Fast Radix 16 divider
  • Super Shuffle Engine
Het moge duidelijk zijn: alles wat de eerste Core 2 Duo serie (Conroe) heeft grootgemaakt, is verder verbeterd. Het zijn weliswaar geen revolutionaire veranderingen, maar toch goed voor een leuke prestatiewinst.

Mijn Intel Core 2 Duo E8400
Ik heb de mijne besteld door middel van een pre-order op 2 januari. Dit was dus nog ruim voor de release-datum. Omdat ik geen haast had met mijn nieuwe systeem, had ik hem toen al in de pre-order gezet. Achteraf gezien blijkt dit een zeer goede beslissing geweest. Als ik de E8400 nou zou moeten kopen, ben ik ongeveer ¤200 kwijt i.t.t. de ¤171 die ik ervoor heb betaald. Al met al, een leuke besparing.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1ZxJNgAra.jpeg

De E8400 wordt boxed geleverd, wat inhoudt dat er een koeler bij zit. Wat meteen opvalt ten opzicht van de Conroe serie is dat de koeler een behoorlijk stuk kleiner is geworden. Ik heb me laten vertellen dat het dezelfde koelers zijn als Intel op de Celeron reeks gebruikt. De meest logische reden waarom Intel dit gedaan heeft is: kostenbesparing. Aangezien de E8000 reeks (veel) minder warm wordt dan de E6000 reeks, kan er worden bespaard op de koeler.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm4fjjVX1J2.jpeg

Ik heb geen idee hoe de koelprestaties van de stock koeler zijn. Ik heb direct de Arctic Freezer 7 Pro erop gezet. Dit vanwege mijn eerdere uitstekende ervaringen met deze koeler.

Goed, verder naar waar iedereen op zit te wachten: benches! :)

Temperaturen & Benches
Het meten van de temperatuur was onder Vista x64 nog wat werk, aangezien CoreTemp 0.96.1 een driver nodig had die niet 'gesigned' was. Gelukkig was daar na enig google-werk een oplossing voor te vinden. Wat meteen opvalt is dat de chip erg koel is op de stockfrequentie, 3 GHz. Idle worden de cores niet warmer dan 27 graden en onder 100% load 38 graden. Nogmaals, dit is met een Arctic Freezer 7 Pro koeler. Ik heb geen referentie met boxed koeler.

Cinebench R10 scores
Rendering (1 CPU): 3677
Rendering (x CPU): 7144
OpenGL Standard: 5477

Onwaarschijnlijk hoge scores voor een dualcore CPU. De E8400 nadert scores van de langzaamste Phenom processors, die daar 4 cores voor nodig hebben. Natuurlijk is de E8400 een stuk hoger geclockt, maar toch...

3D Mark 2006
Total: 12061
CPU: 2785

3D Mark is getest in combinatie met een Asus 8800 GTS, 512MB (G92). Driverversie: 169.25. De test is gedaan op de stockfrequenties van zowel de CPU als GPU.

SuperPi 1.5 Mod
1M: 15.475 sec
16M: 7m 13.368 sec

Niet echt heel spannende resultaten... :) Als laatste test heb ik de CPU test gedaan van de laatste SiSoftware Sandra Suite.

SiSoftware Sandra
CPU Benchmark Results
Dhrystone ALU : 25008MIPS
Whetstone iSSE3 : 18655MFLOPS


Overclocking
Waar de Conroe's al goede overclockers bleken te zijn, gaat de Wolfdale nog een stapje verder. Dit is ook logisch als je kijkt naar het productieprocedé: 45nm. Ook wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde "High-K" materialen in de transistors die 20% sneller kunnen schakelen en tegelijk 30% minder stroom verbruiken. Het overklokken van mijn E8400 was kinderspel. Zelfs een overclock-leek als ik heb hem zonder problemen op 3.6 GHz kunnen krijgen :) Slechts een simpele verhoging van de FSB naar 400 MHz en het zelf instellen van de geheugentimings was genoeg. Het systeem is compleet stabiel op stockvoltage (auto-setting in de bios). Uiteraard stijgen de temperaturen wel door de overklok, maar dit is zeer beperkt. Op 3.6 GHz is de core-temperatuur idle slechts 32 graden. Op full load is er wel een significant verschil ten opzichte van de normale frequentie. Op full load worden de cores 49 graden. Saillant detail: dit is nog altijd 6 graden onder mijn oude Prescott, die idle 55 graden is ;)

Dezelfde testen als hierboven heb ik ook op 3.6 GHz gedaan:

Cinebench R10
Rendering (1 CPU): 4401
Rendering (x CPU): 8599
OpenGL Standard: 6295

3D Mark 2006
Total: 12625
CPU: 3319

SuperPi 1.5 Mod
1M: 12.979 sec
16M: 6m 12.123sec

SiSoftware Sandra
CPU Benchmark Results
Dhrystone ALU : 29963MIPS
Whetstone iSSE3 : 24375MFLOPS

Zoals verwacht, een duidelijke verbetering van de scores.

Overclocking part 2 - Op naar de magische 4 GHz ;)

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1lU1JXVwt.png

Nadat ik mijn E8400 stabiel heb gekregen, vond ik in eerste instantie wel best zo. Immers, 3.6 GHz is meer dan voldoende voor alle programma's en mijn FSB liep mooi 1:1 met het geheugen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik wilde toch wel eens de grenzen van processor gaan opzoeken.

Voordat ik richting de 4 GHz ging overclocken, heb ik eerst op 3.6 GHz nog geprobeerd mijn vCore zo laag als mogelijk in te stellen. Uiteindelijk heb ik systeem stabiel gekregen op een vCore van slechts 1.225 volt. Een afname van 0.15 volt ten opzichte van de auto-setting in de bios (1.375 volt). Uiteraard had dit ook nog een positief effect op de temperatuur. Met name onder 100% load scheelde het toch alweer 2-3 graden.

Op naar de 4 GHz dan maar. Na alle settings (inclusief memorytimings, fsb-strap) weer op auto gezet te hebben, klokte hij eenvoudig over naar 4 GHz. Het enige wat ik zelf heb ingesteld was de FSB en de vCore. De FSB stond ingesteld op 445 Mhz en de vCore op 1.35 volt. De 1.35 volt was genoeg om het systeem stabiel te houden tijdens 100% load. Een nadeel ten opzichte van de vorige overclock (3.6 GHz) was dat het geheugen niet meer op 4-4-4-15 kon lopen en daardoor de timings losser waren. Het overclocken (890 MHz) van het geheugen was geen probleem. Ook de FSB strap moest verhoogd worden, wat ook lossere timings op de northbridge gaf. Echter, de toename in rauwe megahertzen maakten dit verschil ruimschoots goed. Uiteraard heb ik ook een aantal benchsmarks gedaan op 4 GHz:

Cinebench R10
Rendering (1 CPU): 4866
Rendering (x CPU): 9532
OpenGL Standard: 6748

Om deze scores maar eens in een ander perspectief te plaatsen: de E8400 scoort bijna 1000 punten meer dan een Q6600. Let wel: de E8400 is wel stukken hoger geclockt dan de Q6600 die als referentie wordt gebruikt.

3D Mark 2006
Total: 12941
CPU: 3695

SuperPi
1M: 11.777 sec

Helaas had ik niet de tijd ervoor om hem zo uitgebreid te testen als de vorige overclocks, maar de resultaten spreken weer voor zich. Een toename van 10% van de scores over de hele linie. De temperatuur was op 4 GHz ronduit goed te noemen. Slechts een marginale stijging t.o.v. 3.6 GHz. Op 4 GHz was de temperatuur idle 34 graden en onder 100% load 52 graden.

Ik wilde het niet bij 4 GHz laten. Ik wilde het onderste uit de kan halen wat betreft deze processor. Daarom ging ik nog wat verder. Ik heb de E8400 op 4160 (460x9) MHz gekregen. Helaas was dat niet helemaal stabiel, maar dat verwijt ik aan mijn te lage vCore (1.375) die ik had ingesteld. Ik verwacht wanneer ik deze > 1.4 volt had gezet dat nog hogere snelheden geen probleem zouden zijn geweest.

Mijn systeem draait nou weer 'gewoon' op 3.6 GHz, nog altijd een overclock van 20%. De timings van het geheugen en northbridge kunnen nou ook weer een stuk strakker worden gezet.

It takes two to tango
In deze review heb ik de hele tijd lopen benadrukken wat voor een monster de E8400 is, maar ik vind het goed om toch even stil te staan bij het moederbord. De Asus P5E maakt het mogelijk om de processor zover te pushen. Ondanks de beruchte vDroop is het een meer dan uitstekend overclock bord.

Conclusie
De bovenstaande resultaten laten maar ruimte voor één conclusie: de E8400 is een beest van een processor. En dan heb ik nog niet eens de specifieke SSE 4.1 instructies kunnen testen. Ik heb de CPU nog niet eens vol op zijn staart getrapt om tot 3.6 GHz te komen. Nóg hoger overclocks zijn zeker mogelijk; het was van mij een keuze om het bij 3.6 GHz te houden. Echter, het overclocken boven de 4 GHz net zo eenvoudig als overclocken naar 3.6 GHz.

Heb je nog geen behoefte aan een quadcore en je wilt een dualcore met een erg aantrekkelijke prijs/prestatie verhouding dan is de E8400 eigenlijk onvermijdelijk. Helaas is de prijs door schaarste nou 20% gestegen tot ongeveer ¤200, maar dat neemt niet weg dat je nog steeds een erg goede koop doet. Bovendien zullen de prijzen t.z.t. wel dalen, maar binnen welke periode is koffiedik kijken. Als ik dan toch een negatief puntje moet noemen is het de prijsstijging wel, al had ik hem voor ¤171. :Y)


/edit (5 februari): Typefoutjes verbeterd en verduidelijkingen.
/edit (16 februari): Grote update met betrekking tot het verder overclocken (4+ GHz) en een klein gedeelte van de conclusie herschreven. Nieuw plaatje CPU-Z toegevoegd (overclock 4 GHz i.p.v. 3.6 GHz).
/edit (17 februari): Klein foutje verbeterd. Thanks Digibilly!

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel Core 2 Duo E8400 Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (56)

Wijzig sortering
zoooo... das nog es een review
Klein vraagje,

Ik heb dit beestje ook op een Asus P5K en een Arctic Freezer 7 Pro, maar mijn idle temps gemeten met CoreTemp zijn zo´n 40 graden. Overclock naar 3,6Ghz onder load worden ze 60!
Dit is de cpu core! CPU gewoon?blijft wel erg koel(full load overclock hooguit 40 graden)

Welke temps heb jij neer gezet?:) Cores of CPU?(al vind ik het verschil erg vaag..)
hier ben ik ook wel eens benieuwd naar ik heb hem op 3.6 Ghz en dan heb ik het idle
29 CPU
43 Core0
45 Core1
en dit met de gewone standaard cooler van intel zelf
fully loaded
44 CPU
58 Core0
59 Core1
dit op stock vcore van 1.18 Volt op een gigabyte P35-DS4

[Reactie gewijzigd door Gman2oo6 op 5 februari 2008 12:02]

De gegeven temperaturen zijn van cores zelf gemeten m.b.v. CoreTemp 0.96.1. Heb de waardes gemiddeld over de 2 cores aangezien er 2-3 graden verschil tussen de beide cores zat. Zal het in mn update duidelijker vermelden. :)

Ik denk dat ik een goede airflow in mn kast heb. Ik maak ook geen gebruik van die 'profielen' in de bios, CPU-fan draait gewoon op de maximale setting. Overigens zit er bijna pal voor de CPU-fan nog een andere 120 mm fan die als intake dient.
Mooi ingedeelde review maar kun je eens proberen je CPU nog meer over te klokken? Zou wel leuk zijn...
s/revolutionair/evolutionair/ in je tweede paragraaf. Verder is het een fijne review :).
Ja, bedoelde natuurlijk geen revolutionaire verandering. Thx voor het opmerken!
Ik zie in je cpu-z ss een vcore van 1.376. Dit is toch wel flink hoog voor een "default" waar je het over hebt. Ook al heb je er geen load op staan.

+600mhz is nog niet echt speciaal. Elke intel cpu van de afgelopen 5 jaar gaat wel 600 mhz hoger.

Hoe kom je aan die 200 euro? In de pricewatch staan +/- 10 shops met prijzen tussen 160-170 euro.

Voor de rest bedankt voor je review :Y)
Als je iets verder gaat doorklikken, dan zie je geen winkel met de E8400 op voorraad. Als je een winkel weet te vinden met deze processor op voorraard, dan is dat voor minimaal ¤ 200.

Mooie review. Ik zal de mijne hierbij dan niet meer aanvullen met plaatjes die jij er al op hebt staan

Ik ga alleen nog kijken hoeveel overclock er passief gekoeld in zit O-)
Die 1.376V noemt hij 'stock voltage', maar hij zegt erbij dat het de auto-setting van zijn BIOS is. Bij overklokken gooit je BIOS automatisch de Vcore omhoog, en kan je het dus niet meer stock noemen. Ook is een BIOS meestal conservatief en verhoogt hij de Vcore meer dan nodig voor de meeste samples.
Ik zie in je cpu-z ss een vcore van 1.376. Dit is toch wel flink hoog voor een "default" waar je het over hebt. Ook al heb je er geen load op staan.
Nee, het is inderdaad gewoon de auto setting in de bios. Denk wel dat als ik de vCore handmatig in zou stellen, de waarde omlaag kan brengen. Anderzijds het systeem draait nou 100% stabiel dus ik zie er geen aanleiding toe.
+600mhz is nog niet echt speciaal. Elke intel cpu van de afgelopen 5 jaar gaat wel 600 mhz hoger.
Klopt, zoals ik ook in mijn review heb geschreven was het een bewuste keuze om het daarbij te houden.
Hoe kom je aan die 200 euro? In de pricewatch staan +/- 10 shops met prijzen tussen 160-170 euro.
De enige shops die de E8400 op voorraad hebben reken ook een extra marge van 20% helaas, vandaar mijn conclusie. Als je 2-3 weken wilt wachten, kan je hem alsnog voor ongeveer ¤170 krijgen.

[Reactie gewijzigd door Smithers.83 op 6 februari 2008 17:55]

Ik had hem besteld bij ElectronicaGigant die me beloofde hem vorige week binnen te hebben. Vergeet het maar. Ik heb nog steeds niks van ze gehoord.
Ik weet niet of ik hier een opmerking over mag maken, maar Electronicagigant zijn een van de grootste klootzakken die ik heb meegemaakt. Winkel word gerund door een iemand in zijn woonkamer en met dyslexie, weinig verstand van zaken en totaal geen klantvriendelijkheid. Heb tig mailtjes gestuurd, maar ze antwoorden alleen wanneer ze geld ruiken. Uiteindelijk was ik dit zo beu dat ik de bestelling heb geannuleerd. Op die annulering reageerden ze ook niet, totdat ik met juridische stappen begon te dreigen. Toen pas kreeg ik na 4 dagen mijn geld terug.

Stel dat er iets aan de bestelling mankeert en je moet een RMA doen, veel succes bij die mensen. Liever een maand langer wachten en een paar euro meer betalen, dan totaal geen zekerheid hebben of je je bestelling ooit binnenkrijgt of normale service. Moet nog een shopreview schrijven, want ik wil niet dat andere mensen dit ook meemaken.

De bestelling loopt nu bij 4launch, voor iets meer geld de rest van mijn bestelling ook flink geupgrade. Beter doe je dit ook, t zal je een hoop kopzorgen besparen later. Nouja niet nu want bij EG komen ze morgen al binnen, misschien heb je deze over een paar dagen al.

[Reactie gewijzigd door DarkNemisis op 28 februari 2008 22:40]

Mooie duidelijke review met mooie afbeeldingen.

Zou het mogelijk zijn om deze cpu ook passief te koelen dmv een artic cooling freezer zonder fan? (en dan verder niet overclocken enzo)

Ik ben aan 't kijken voor een (bijna) volledig passief gekoeld systeem, en met deze cpu ga ik dan iig niet achteruit in prestaties tegenover mijn huidige x2 5000+.
Goede vraag. Ik zou je het antwoord niet durven te geven. Ondanks dat hij erg koel blijf, weet ik niet hoe de prestaties zijn zonder fan op de Arctic Cooler. Je kan em wel undervolten/underclocken om zo lagere temperaturen te krijgen. Op Google zijn hier genoeg resultaten over te vinden.
Ik heb een e8400 "passief" met een scythe ninja.
Wel zit het koelblok een paar cm voor een 12 cm case-fan.

Coretemps idle ook hoog in de 30, onder load hoog in de 50 graden / laag in de 60 graden. OC-en gaat niet zo super, 3.6 gig lukt me tot nu toe nog niet eens goed. (*update: nu wel 3.6 stabiel na verhogen vcore naar 1.4v)

[Reactie gewijzigd door pelican op 5 februari 2008 17:00]

Op welk moederbord? Ik heb nu een X2 3800+ passief met mijn Ninja, maar wil graag iets meer power :-)

Ik kan me goed voorstellen dat het passief kan, maar heb verder nog geen ervaringen gelezen.
e8400 met thermalright extreme 120. idle: cpu 17 kern1 47, kern2 47.... Ik gaat intel maar es mailen of dat normaal is.. Ergens gelezen in het holst van de nacht dat heel veel van deze procesoren deze vreemde temps uitlezen.
Klopt, er is volgens mij nog geen programma wat de temps goed uitleest zonder patch. Maar dat weet ik niet zeker. Daarbij kan je nog ff kijken of je de nieuwste bios erop hebt staan want daar ligt het ook nog wel is aan.
Prachtige Review!

Complimenten, hier hebben we wat aan.
Ben ik het helemaal mee eens. Ook inclusief benchmarks. Mag je vaker zo doen! En na het lezen van deze review kan ik al helemaal niet wachten tot ik de mijne mag ontvangen.
Op 3,6 loopt ie mooi synchroon met je ddr2-800 geheugen.
Heb ook een Intel E8400. de cpu temp is 25 graden en de core's allebei 37 graden met een Zalman 9500 AT koeler. Mijn E6600 was toch iets koeler met de core's.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*