Voor familie wilde ik een budgetsysteem laten bouwen - dus ik heb het zelf niet in elkaar gezet, maar ik heb voor de assemblage van de internetwinkel waar ik dit moederbord kocht gekozen - dat zou dienen voor basale werkzaamheden zoals tekstverwerken, e-mailen, internetten en het spelen van The Sims 2. Nadat ik had gezien dat dit het MSI K9AGM2-FIH moederbord
besproken was door Tweakers.net en ook gekozen was voor het basissyteem van de
best buy guide van september 2007 besloot ik dit moederbord te kiezen.
De belangrijkste redenen om dit moederbord te kopen zijn dat het doet wat het moet doen, dat de prijs erg laag is, en dat het moederbord een mATX formaat heeft. Ook is het mooi meegenomen dat de AMD 690G chipset zuinig is met energie. De prestaties zijn hier niet zo belangrijk. De lage prijs van het moederbord is vergelijkbaar met Intel mATX moederborden, maar dat zijn dan wel moederborden met een wat oudere Intel 945 chipset. Wat bij dit moederbord opvalt is dat deze HDMI en FireWire aansluitingen heeft, ondanks de lage prijs. Deze aansluitingen gebruik ik echter niet. Ik heb geen idee hoe de geïntegreerde videochip op dit moederbord presteert, want ik gebruik het moederbord in combinatie met een GeForce 7600GS omdat ik de performance in games toch net iets te belangrijk vond om het over te laten in de geïntegreerde videochip. Overklokken heb ik niet uitgeprobeerd, het was niet nodig, dus daar geef ik geen beoordeling voor.
Het moederbord werkt naar behoren, op een paar uitzonderingen na. Bijvoorbeeld, ook al is in het BIOS Cool'n'Quiet ingeschakeld, 50 ˚C als doel ingesteld voor de temperatuur en de minimumsnelheid van de fan ingesteld op 25%, de Arctic Cooling Alpine 64 CPU-koeler blijft steeds het maximale aantal toeren draaien van ongeveer 2200 RPM. De AMD Athlon 64 X2 4400+ (65 Watt) CPU wordt gekoeld tot een temperatuur van 25 ˚C, wat een goede temperatuur is, maar de CPU-koeler maakt daarbij wel wat lawaai. Jammer dat de koeler dan geen minder toeren gaat draaien.
Nadat ik Ubuntu had geïnstalleerd viel mij op dat ik het toetsenbord niet kon gebruiken om in het menu van GRUB (het menu dat te zien is wanneer er meerdere OS's op een PC geïnstalleerd zijn zoals Windows XP naast Ubuntu, en wat de mogelijkheid geeft om een van de OS's op te starten) te navigeren. Na snel wat googelen kwam ik er achter dat "USB Legacy support" moest worden ingeschakeld in het BIOS, toen werkte het toetsenbord wel in het menu van GRUB. Hopelijk voorkom ik daarmee problemen voor dual-bootende Linux gebruikers die ook dit moederbord (willen) gebruiken. Maar mijn eigen PC met een Asus A8N-E had helemaal geen speciale instelling in het BIOS nodig (of althans, ik hoefde niets te wijzigen) om het toetsenbord te laten functioneren, dus ik vind dit erg raar.
Als laatste probleem was er nog een optie in het BIOS die voor problemen zorgde, de optie "Halt on:" stond standaard ingesteld op "All, but keyboard" met als gevolg dat er op de een of andere manier een fout werd gedetecteerd (details weet ik niet meer precies, maar de foutmelding was onzin) en dat er dan op F1 moest worden gedrukt om door te gaan met opstarten. Verander deze optie naar "No errors" om er voor te zorgen dat er niet wordt gevraagd om op F1 te drukken.
Post scriptum
Het probleem met de Arctic Alpine 64 die constant op volle snelheid draait heb ik opgelost. Het moederbord heeft een vier pins aansluiting voor de CPU koeler, de Arctic Alpine 64 heeft een drie pins aansluiting. Standaard staat echter in het BIOS onder
H/W Monitor > CPU fan pin select ingesteld dat de aansluiting voor de CPU fan een vier pins aansluiting is, toen ik deze instelling wijzigde naar drie pins was het moederbord wel in staat het aantal toeren van de fan te verlagen. Nu draait de Alpine 64 op 660 RPM wanneer de CPU idle is, en is het systeem zeer stil.