Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 80GB 2.5" (SATA-300) @ 270/90MB/s - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Intel 320 80GB Review

+1
APClll 22 augustus 2011, laatste update op 17 november 2015, 3.440 views

Intel 320 80GB

Pluspunten

  • Supersnel (tov traditionele HDD), 100% geluidloos, uigebreide toebehoren meegeleverd

Minpunten

  • Prijs per GB

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Compatibiliteit Score: 5
Ondersteuning Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 4
Origineel geplaatst 1 augustus 2011:
Update 1: IO-random-read benchmark 14 augustus 2011
Update 2: Firmwareupdate ivm 8MB-bug 22 augustus 2011


Aanschaf
Na lange tijd overwegen toch maar de stoute schoenen aangetrokken en een "dure" SSD aangeschaft. Ik liep al een tijd rond met de gedachte een SSD te gaan aanschaffen, uiteindelijk is de keuze op deze Intel 320 gevallen.

Update 14-08-2011: Nu ik deze SSD een tijdje in gebruik heb, las ik het volgende nieuws: http://tweakers.net/nieuw...irmware-voor-320-ssd.html Bij stroomuitval kn het voorkomen dat de schijf niet goed meer werkt. Aangezien ik het probleem nog niet heb ervaren en Intel het probleem erkent en aan een oplossing werkt is dit voor mij geen negatief punt in de beoordeling.

Update 22-08-2011: Inmiddels heeft Intel de hierboven genoemde firmwareupdate uitgebracht.
http://tweakers.net/nieuw...e-voor-320-ssds-vrij.html
Het updateproces heb ik onderaan deze review in detail weergegeven.


Waarom deze SSD?
Het was vanaf het begin duidelijk dat ik 80GB opslagruimte wilde. Mijn huidige PC ondersteunt alleen SATA-300, dus een snellere schijf heeft geen zin. Ik ben tijdens mijn orientatie geen slechte verhalen over Intel tegengekomen, de voorloper van deze 320-serie is ook goed beoordeeld. Hiermee was de keuze eigenlijk al bepaald.
Ik heb uiteindelijk voor de boxed versie gekozen, vanwege de meegeleverde extra's. Die paar euro vond ik het (ook achteraf bezien) waard. Mede daardoor is de beoordeling zeer goed, ipv goed.

Benchmarks
In deze review was ik in eerste instantie niet van plan uitgebreid de SSD op de benchmark-tafel leggen. Dat hebben anderen al gedaan, tevens heb ik zelf niet de kennis in huis om de getallen op waarde te schatten. Als ik getallen zie, wil ik ze kunnen verklaren en onderbouwen. Aan domweg aflezen heeft niemand iets.

Maar omdat er veel vraag naar is, hier toch een random-read vergelijking tussen de Samsung Spinpoint F3 en deze Intel 320. Er draaide nog een hoop processen op de achtergrond, ik heb geen idee in hoeverre dat de tests nadelig heeft beinvloed. Aan de andere kant, juist de praktijksituaties zijn van belang. Niet de steriele laboratorium-omstandigheden. De onderstaande screenshots zijn gemaakt draaiende op een Intel Q9550; Asus P5Q onder Win-7-64.

Samsung Spinpoint F3 - 1000GB random-read Intel 320 SSD - 80GB random-read

Wat zit er in de doos?
Wat ik in deze revieuw vooral wil laten zien, is wat er in de doos zit. Zelfs op de intel-pagina was dat niet echt duidelijk.

De doos is relatief klein, ongeveer de afmetingen van twee op elkaar gestapelde traditonele 3.5" HDD. Aan de andere kant, de SSD zelf is slechts 2.5". Waarom is de doos dan toch zo groot? Tijd om hem open te maken!

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm4X1ifFxQw.jpeg
Uit het omhulsel komt een kartonnen doosje, met een klein stukje van de SSD zichtbaar door een gat in de deksel. Het grootste deel wordt gevuld door een fel-gele sticker, die waarschuwt om voorzichig om te gaan met ESD.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm4w8RR6LhV.jpeg
Na openen van de "deksel met gat" is het eerste wat opvalt de ESD-beschermende verpakking. En ng een doosje. Dat witte staat op een "dubbele bodem" van de bruine verpakking.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1A802hJgL.jpeg
Onder de dubbele bodem vinden we de volgende zaken:
  • mini-CD met o.a. handleiding, garantiebepalingen en verwijzing naar data-migratie-tool
  • boekje (beknopte samenvatting van de inhoud van de mini-CD)
  • zakje schroeven "klein" (bevestiging SSD aan 3.5"-adapter)
  • zakje schroeven "groot" (bevestiging adapter in 3.5"-HDD-rack)
  • SATA-kabel (lengte ca. 45-50cm)
  • Molex-verloopkabeltje (lengte ca. 10cm)
  • 3.5"-adapterplaat
  • sticker
Als we dat allemaal netjes neerleggen, zit het er als volgt uit:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm30cvOaRzl.jpeg

Installatie
Qua kabeltjes en schroefjes wijst het zichzelf. Alles past immers maar op n manier. De montage is extra gemakkelijk omdat de schijf fysiek weinig plaats inneemt. Daardoor blijft er meer ruimte over voor airflow en kabels.

Qua software ben ik geen problemen tegengekomen. De schijf werd correct herkend in het BIOS, dus ook daar geen problemen. Een schone installatie van Windows 7-64 was geen enkel probleem. Ook WinXP-home-32 herkende de schijf goed. (oude installatie, waar de SSD bij gehangen werd)

Gebruik
Iin gebruik is het echt fabelachtig. Gevoelsmatig is het zoveel sneller n compleet geluidloos. Zoals eerder al vermeld, ik heb geen snelheidstests gedaan. Ten opzichte van m'n oude 80GB Seagate Barracuda 7200.9 zou ik "supersnel" willen zeggen.

Firmware update
Zoals inmiddels wel bekend is, was er bij de originele firmware kans op de "8MB-bug" Inmiddels heeft Intel de verniewde firmware uitgebracht, waarmee deze bug geplet moet worden. Om de update uit te voeren, heeft intel een ISO-bestand beschikbaar gesteld. Deze ISO dien je zelf op een CD te branden en met deze CD moet de computer opgestart worden.
Link naar de firmware-update-handleiding en de ISO: http://downloadcenter.int....aspx?agr=Y&DwnldID=18363

[b]Hoe gaat het in zijn werk?/[b]
Brand de ISO op een CD, en start daarmee de computer op. De rest gaat zo goed als vanzelf.
Het gehele proces heb ik op beeld vastgelegd. Excuses voor de slechte fotokwaliteit. Screenshots maken in een DOS-omgeving is niet mijn sterkste kant...

Als eerste dien je te bevestigen dat je de licentievoorwaarden gelezen hebt, daarna die je te bevestigen dat je ermee akoord gaat.
SSD firmwareupdate fig. 1

Na het invullen van de formaliteiten gaat de rest vanzelf. De software begint automatisch te scannen naar drives die een update nodig hebben.
SSD firmwareupdate fig.  2

Als er updatebare drives zijn en je wilt die ook updaten, krijg je de vraag of je 't zeker weet. Hoogst irritant, maar 't maakte mij ervan bewust dat ik moest hopen dat er niet een stroomstoring aan zat te komen...
SSD firmwareupdate fig. 3

Dan komt het zenuwslopende deel: gaat 't allemaal goed?
SSD firmwareupdate fig. 4

Ja! Gelukt. Mijn SSD is klaar voor de rest van z'n loopbaan. De PC moet uitgezet worden en gedurende 10 seconden uit blijven. Daarna opnieuw opstarten.
SSD firmwareupdate fig. 5

En na die reboot ziet Windows 7 de schijf als nieuwe hardware, een reboot is vereist.
SSD firmwareupdate fig.  6

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel 320 80GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (14)

Wijzig sortering
Er staat zelfs nog in zijn review dat hij dit nieuwsbericht niet meeneemt in zijn oordeel, omdat ie er zelf geen last van heeft en Intel het probleem toegeeft en verhelpt. Vandaar dus 5* betrouwbaarheid, en ik moet toegeven dat ik het eens ben met het oordeel van ACPIII.

Van mij krijg je 4 sterren.
Ik vind, en dat is mijn mening ;) dat ik alleen naar deze schijf moet kijken, zoals die bij mij presteert. Over problemen die bij een ander optreden kan ik weinig zeggen. Mijn kristallen bol heeft namelijk niet zo'n goede ontvangst...

Voor een volledig betrouwbaarheidsoverzicht zul je veel meer schijven moeten beoordelen. En laat iemand anders daar al een aardig stukje werk in hebben gestoken:
Tweakblogs, darkstone: SSD betrouwbaarheidsonderzoek - De resultaten.

[Reactie gewijzigd door APClll op 15 augustus 2011 19:02]

tja dat zal wel tot nu toe zijn dan. Ik kan je wel zeggen dat mijn 160GB intel 320 vanaf eind Juni tot nu perfect werkt zonder performance degradatie, 3/4 vol met 400 poweron uren.

zover bekend hebben alleen macbookpro gebruikers last van de 8MB bug gehad. (waarschijnlijk vanwege het energiebeheer van OSX) Hij treed namelijk sneller op als er veel power cycles achterelkaar gebeuren.
"Supersnel" in je positieve punten is slechts subjectief natuurlijk, omdat we geen objectieve testresultaten te zien krijgen en dus ook niet weten hoe deze presteert in vergelijking met andere SSD's.

Verder is het geen review, maar slechts een 'unboxing'. Je weet dit natuurlijk zelf ook zoals je al vermeld in je review: het is inderdaad leuk om te weten wat er nu precies in die doos zit aangezien Intel er zelf niets over vermeld.
Vanwege het laatste puntje wat jij noemt vind ik het toch een waardevol stukje. Ik heb deze SSD net in bestelling en in diezelfde bestelling had ik een OCZ bracket zitten omdat ik nergens kon vinden of er nou wel of geen bracket meegeleverd werd. Die kan ik nu dus mooi ff uit mijn bestelling gaan gooien ;)
De retail versies van Intel hadden "altijd" al een bracket in de doos zitten, gewoon wat beter zoeken voortaan :+

(Grote SSD topic bijvoorbeeld)
Waar is een benchmark? Wil je anders voor mij HD Tune Pro draaien (Random Access read). Ben zeer benieuwd t.o.v. mijn Vertex 2 die maar 3600 IOPS haalt bij 4 KB.
Als je op de link klikt in het stukje over "geen benchmarks" kom je uit bij productreview: Intel 320 80GB review door encryped Die heeft een benchmark gedraaid, en in de comments daaronder staat ook nog een link naar een andere testuitslag.

EDIT: done :)

[Reactie gewijzigd door APClll op 14 augustus 2011 20:57]

*** (3 sterren dus)

Ik ben zelf achter een SSD aan het kijken en voor de Unboxing informatie ben ik dan ook dankbaar. :) Wat meer informatie over het daadwerkelijke gebruik (en installatie) was natuurlijk beter geweest. ;)


Ghehe
Tja, over daadwerkelijk gebruik kan ik pas over een half jaartje (ofzo) wat zeggen, bijvoorbeeld snelheidsdegradatie-over-tijd.

Bij een SSD moet je natuurlijk zoveel mogelijk write-erase-write-erase acties vermijden, daarom sta ik niet zo te springen om zeer uitgebreid te benchen. Maar vooruit, ik werd zelf ook wel nieuwgiering naar de verschillen.

Qua installatie was het in mijn geval eigenlijk "zo goed als plug&play", omdat ik een nieuwe Win-7 installatie erop gezet heb. Goed, het ging snel, maar ik had nog nooit Win-7 geinstalleerd, dus vergelijken met hoe 't normaal gaat kan ik ook niet.

Ik kan een plaatje toevoegen van hoe 't nu in mijn kast hangt, maar dat zegt meer over de de kast waar 't inhangt, dan over de SSD. Die is zo klein, die zie je amper ;)

[Reactie gewijzigd door APClll op 14 augustus 2011 20:57]

De link waar ik in de 3e alinea naar verwijs, is van exact dezelfde SSD, maar dan in de oem-uitvoering, dus zonder alle extra's.

Gemakshalve ga ik er vanuit dat die versie hetzelfde zal presteren als de mijne.

Die supersnel is idd vergeleken met m'n huidige Seagate Barracuda uit ~2006.
Ik zal dat anders verwoorden. Aangepast.

[Reactie gewijzigd door APClll op 1 augustus 2011 23:42]

AS SSD en CrystalMark results zou ik graag willen zien.. ))
Ik heb dezelfde ssd als jij en vind het ook een fantastische schijf maar bij mij vertraagd de ssd toch wel al na een paar maanden (Dit zie ik vooral aan de opstarttijd) heb jij hier toevallig ook last van?

ps, 3 sterren :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*