Cowon iAudio D2 4GB Zwart Review
Inleiding
Het eerste wat me opvalt als ik de mp3 speler uit de doos haal is het mooie en relatief grote scherm, de mp3 speler is al opgeladen (!) en ik kan hem meteen gebruiken. De Cowon D2 heeft maar 4 knopjes (blokkering, volume - + en menu), de rest is via het touchscreen te bedienen. Er is weinig aan te merken op het gebruiksgemak van de D2, alleen de mogelijkheid om muziek te zoeken in een grote verzamelingen is slecht. Je kan favorieten selecteren, voor de rest moet je een nummer opzoeken in een alfabetisch gesorteerde lijst.
Film
De D2 heeft naast muziek nog een aantal andere leuke opties, bijvoorbeeld Video afspelen. Bij de D2 krijg je een handig stuk software, die bijna alle soorten film kan converteren naar een formaat wat de D2 ondersteund. Divx met subs is geen probleem, ondertiteling is duidelijk te lezen op het scherm van de D2. Je kunt tijdens de film zonder laden of haperen stukken overslaan (tijdbalkje op het touchscreen, die je aan kunt raken op de gewenste tijd).
Foto's en overige mogelijkheden
Pluspunten
- Veel afspeelformaten
- Zeer mooi scherm (touchscreen)
- Goede kwaliteit geluid en film
- Klein formaat
- Geheugen is uitbreidbaar met SD of SDHC
- Zeer lange accuduur
- Handige software
- Goede support van de fabrikant, er zijn de laatste tijd veel functies toegevoegd dmv updates!
Minpunten
- Weinig mogelijkheden om een grote verzameling muziek te beheren
- Geen line-in (is wel mogelijk, maar er is een aparte kabel voor nodig)
- Scherm wordt snel vies door vingerafdrukken
- Geen opbergplek voor het touchscreen-pennetje
- Scherm blijft altijd aan, óf gaat helemaal uit. Er is geen optie om backlight uit te schakelen.
Inleiding
Film
Foto's en overige mogelijkheden
Foto's bekijken is ook goed uitgewerkt, wat me meteen te binnen schiet is de mogelijkheid om de SD kaart uit mijn digitale camera te halen en de foto's op de D2 te bekijken. Een dia-presentatie van de foto's start zonder problemen op. Je kunt inzoomen, en daarna met je vingers de foto over het scherm schuiven, wat erg handig is. Verder kun je tekstbestanden bekijken, en radio luisteren. Je ziet dan een FM-band op je scherm, en je kunt met je vingers de plaats van je radiozender "aanwijzen," ik klik ergens in het midden (102,35 FM). Favoriete zenders kun je opslaan, en met één druk op de knop - oh nee, scherm - kun je opnemen van de radio. De afwerking van de D2 is prima, er zijn zoveel mooie details. Het pennetje voor het touchscreen (die je niet nodig hebt, maar het is wel handig als je je scherm schoon wilt houden) kun je gebruiken als standaart om de D2 schuin neer te zetten. Ook past de punt van het pennetje precies in de resetknop.
JetAudio
Ik heb wat screenshots toegevoegd van het programma JetAudio, waarmee je video kan converteren naar een door je D2 leesbaar formaat. Bijna elk video bestand (Divx, avi, mpg, enz.) kan JetAudio converteren, en ook kun je kiezen om ondertiteling weer te geven. Nadat JetAudio klaar is met converteren kopieert het programma automatisch je video naar de D2. JetAudio werkt zonder problemen onder Windows Vista.
Geheugen en conclusie
Een SD kaart (SDHC!) kun je helemaal in de D2 kwijt, d.w.z. er steekt dus niks raars uit je mp3 speler. De D2 voelt sterk en duurzaam aan. De koptelefoontjes die je bij de D2 krijgt vind ik best goed, mooie bass, en weinig vervorming bij hoge volumes. De accu is misschien nog wel het meest indrukwekkende aan de D2, 52 uur muziek, of 10 uur film bij één keer opladen. Ik heb de D2 sinds ik hem uit de verpakking heb gehaald nog nooit opgeladen, en ik gebruik hem nu al 3 dagen intensief.
Na al deze pluspunten is de prijs wel in verhouding met de kwaliteit en prestaties, ik ben dan ook zeer tevreden met de aankoop van de D2.
*Update*
De beta van de nieuwe firmware is er inmiddels, met deze update ondersteund de D2 SD-geheugenkaartjes tot 32 GB, de 8 GB kaarten zijn al verkrijgbaar. Verder zijn er nog een aantal interessante toevoegingen:
- In de HOLD status zijn de + - en menu toetsen zelf in te stellen. Zo kun je de D2 ook in je jaszak makkelijk bedienen.
- Als je een film op pauze zet toont de D2 het betreffende frame en gaat niet terug naar het menu.
- Scrollen kan door met je vingers verticaal over het scherm te bewegen, terug of naar een bestand toe doe je door horizontaal over het scherm te bewegen. Cowon noemt dit Virtual Motion UI.
- Verbeterde FM ontvangst
- Verbeterde opstarttijd
*2e Update*
Met de nieuwste firmware is er een geavanceerde rekenmachine toegevoegd. Ook kun je flash-games spelen, wat erg leuk is. Muziek browsen is ook prettiger geworden, je kunt nu alles sorteren op album/artiest/nummer/enz.
Je kunt nu ook zelf thema's instellen.