€ 436,81 bij Dustin | Zakelijk
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Seagate Exos X20 (SATA, Standard), 18TB Review

30 december 2025, laatste update op 30 december 2025, 60 views Rapporteer

Enkele maanden geleden kocht ik twee harde schijven en door tijdsgebrek heb ik ze recentelijk pas geïnstalleerd. Binnen 1 week gingen beiden stuk! Meer dan 1300 bad sectors bij minder dan 115 power-on uren!  Seagate biedt geen garantie via hun online formulier en zijn niet zo goed als niet bereikbaar!

Pluspunten

• Snelheid
  • Geluidsproductie

Minpunten

• Onbetrouwbaar
  • Binnen 1 week stuk!
  • Seagate klantenservice
  • Seagate beperkt garantie is zeer beperkt

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Redenen voor aanschaf

Heb nooit stilgestaan bij het verschil tussen WD, Toshiba en Seagate en heb door de jaren heen alle 3 wel een keer gekocht.

- Goede prijs voor 18TB

- Geadverteerde maximale lees- en schrijfsnelheid van 272MB/s

- Geschikt voor een NAS

- MTBF-classificatie van 2,5 miljoen

- 5 jaar carry-in garantie

Prestaties

Via CrystalDriskMark en ATTO Disk Benchmark haalde ik een maximale leessnelheid van 274 MB/s en een maximale schrijfsnelheid van 268 MB/s. Langzamer dan de geadverteerde maximale snelheid van 272 MB/S, maar nog steeds een indrukwekkende snelheid voor een HDD.

Geluidsproductie en temperatuur

Met een 7.200 rpm rotatiesnelheid had ik meer geluid verwacht, maar het zijn vrij stille harde schijven. Een stuk stiller dan mijn vorige WD 7200 rpm schijven.

Ondanks de snelheid en hogere rotatiesnelheid worden deze schijven niet zo warm. 26 à 35 graden waarbij mijn vorige WD schijf op 30 à 40 graden zit.

Betrouwbaarheid

Alles leek prima te werken, totdat ik een S.M.A.R.T melding kreeg. Via CrystalDiskInfo kreeg ik een Caution health status. Ondanks een Mean Time Between Failures (MTBF)-classificatie van 2,5 miljoen zijn die van mij na 114 power-on uren stuk! Deze schijven zijn niet betrouwbaar!

Garantie
Ik dacht dat ik 5-jaar carry-in garantie had, maar dat is niet het geval. Hier begint het echte probleem met Seagate! Er is geen after-sales of support. Na het invoeren van mijn serienummer op de Seagate website krijg ik als melding dat ik contact met ze moet opnemen. Dit blijkt echter onmogelijk! Er is geen telefoonnummer of emailadres. Ze zijn uitsluitend bereikbaar via een chat die het vrijwel nooit doet en waarbij het verplicht is je browserinstellingen te veranderen om alle cookies te accepteren en altijd pop-ups toe te laten. Vervolgens krijg je een chat (bot) die je adviseert om een account aan te maken. Na het aanmaken van een account kun je nog steeds geen garantieclaim indienen. Na heel veel tijd en moeite heb ik eindelijk met iemand kunnen chatten, waarbij de conclusie was dat Seagate beperkte garantie geeft en 1300 bad sectors binnen 114 uur power-on tijd daar niet onder valt! Kortom, geen garantie!

Heb jij ook een Seagate Exos X20 (SATA, Standard), 18TB?