Na 5 jaar een iPhone 12 te hebben gehad, merkte ik dat ik hem moest onderhouden of vervangen. De accu had volgens iOS nog een maximumcapaciteit van 70%, waardoor ik hem meerdere keren per dag op moest laden. Daarnaast was hij trager geworden, dat vooral na de update naar iOS26 goed te merken was (wellicht maakte
dit het erger). Ik had destijds gelukkig voor 128gb gekozen, maar ook dat bleek nu niet meer genoeg te zijn.
Het werd dus geen onderhoud, maar een nieuwe telefoon. De 12 mag door naar m’n moeder, die had een iPhone 11 met 64gb en liep (ook

) tegen opslagproblemen aan.
Waarom de 17 Pro
Na het Apple event was ik toch enigszins teleurgesteld. Ik had in de weken voorafgaand bedacht om voor het nieuwe Pro model te gaan, waarbij m’n voornaamste reden in de telelens camera zou zitten. De overige extra’s die de Pro toestellen altijd hadden, waren mooi meegenomen. Tijdens de aankondiging werd duidelijk dat op de telelens camera na, er verder amper merkbare verschillen tussen de Pro en niet-Pro modellen zit. Stiekem leek het dus eigenlijk wel op de aankondiging van de 12-serie, ik had toen ook het idee dat er maar weinig verschil tussen de 12 en 12 Pro zat

Toen het toestel de 12 september gepre-ordered kon worden, heb ik ook gekeken naar de prijzen van de 16 Pro, die telecamera wil ik namelijk toch wel graag. In combinatie met een abonnement ging er nogal wat geld af van de 17 Pro, waardoor een 256gb 16 Pro slechts 100 euro goedkoper was. Dan toch maar de 17 Pro, hij wordt waarschijnlijk ook wel weer een jaar langer ondersteund

Ontvangst
Het pakketje kwam netjes op de dag van release binnen, na werk heb ik deze dus direct opgehaald bij het PostNL punt. Het doosje van de telefoon zelf is klein, maar dat is al zo sinds de iPhone 12. Bij het openen viel mij op dat alleen de voorkant van de telefoon voorzien is van een folie, ik had verwacht dat dit ook op de achterkant aanwezig zou zijn. Niet dus.
Waar ik bij het schrijven van m’n review over die telefoon nog klaagde over geen meegeleverde oplader & de overstap naar een USB-C naar lightning kabel (
link), doe ik dat nu niet

. We hebben ondertussen van allerlei apparaten USB-C kabels en adapters in huis, ik heb er niet nog een nodig. Het nieuwe meegeleverde kabeltje is altijd fijn om erbij te hebben, maar wordt voorlopig ook niet gebruikt. Voor de rest zit er een prikkertje in voor de sim kaart en wat papierwerk dat niemand leest.
Instellen
Het instellen ging vrij simpel, een van de eerste vragen is of je je oude toestel wil overzetten. Dat wilde ik wel, dus dit geselecteerd. De 17 gaf aan dat ie eerst nog een update moest doen. Na de update kwam ik weer in het scherm waar die vroeg of ik een oude telefoon wilde overzetten, wederom dat geselecteerd, maar toen was de 12 ineens niet meer vindbaar. Na een aantal keer verschillende instelmogelijkheden te hebben geselecteerd vond hij hem dan toch en kon het overzetten beginnen. In totaal is er zo'n 100GB aan gegevens overgezet, dit duurde 3 kwartier. De avond erna heb ik op dezelfde manier de gegevens van m'n moeders iPhone 11 naar de 12 overgezet, dit duurde voor 55GB 2 uur. Dat er onderdelen sneller zijn geworden in de nieuwe iPhones, is dus wel duidelijk

Na het instellen staat alles op de plekken waar je het gewend bent en ben je zelfs bij de meeste apps weer ingelogd. Dat is toch wel echt top.
Eerste weken
Gebruik
Het toestel is merkbaar veel vlotter dan de 12, alles voelt gewoon weer soepel. Ook kan ik zonder nadenken apps installeren, voorlopig heb ik opslag genoeg. Buiten dat is het eigenlijk gewoon wat ik gewend was. De 12 heb ik 5 jaar met veel plezier gehad, en ik hoop hier net zo lang of langer mee te doen. Voor de 12 kocht ik om de hooguit 2 jaar een ander toestel, maar mijn idee waren de merkbare stappen vooruit toen veel groter. Voor mij wel de bevestiging dat de smartphone echt volwassen is en we de grootste ontwikkelingen wel hebben gehad

Accu
Wat mij bij het gebruik vooral opvalt is de lange accuduur in vergelijking met de iPhone 12, ik laad het toestel tot 90% op en red het makkelijk tot het eind van de dag zonder bij te laden. Volgens de instellingen heb ik de afgelopen week tussen de 47 en 80% batterij per dag verbruikt, met een scherm-aan tijd tussen de 3,5 en 5 uur. In de auto gebruik ik draadloze CarPlay waarbij Flitsmeister & Maps standaard aan staan, ik zit per (werk)dag zo’n 1,5 uur in de auto. Bij de 12 was dit een aanslag op de batterijduur, nu merk ik dat veel minder.
Camera
De camera maakt mooie foto’s. De telelens die ik op de 12 niet had, voegt wel echt wat toe. Je kan als je wil tot 40x inzoomen, maar dan wordt het een pixelfeestje en moet je een stabiele hand hebben om hetgeen wat je wil vastleggen in beeld te houden. De camera gaat standaard tot max 8x zoom, dit ziet er nog goed uit. In moeilijke/ vrij donkere omstandigheden wordt i.p.v. de telelenscamera de hoofdcamera gebruikt. Dit zie je pas als je bij de info van de foto gaat kijken, hier gaat wel kwaliteit mee verloren. De telelenscamera kan dus niet omgaan met hele donkere situaties.
De extra knop voor het maken van foto's vind ik handig om de camera snel op te starten. Op veel Android telefoons kon dit al d.m.v. 2x op de aan/uit knop te drukken, dit miste ik wel op de 12. De fotoknop op de 17 is ook aanraakgevoelig, maar in combinatie met een hoesje is dit wat lastiger te bedienen. Ik vraag me af hoe vaak ik dat ga gebruiken.
Wiebelen
Wat ik een nadeel vindt bij de 16 pro, is de uitstekende camera in 1 hoek. Zowel met als zonder hoes wiebelt de telefoon als deze plat op tafel ligt. Ik dacht dat dit bij de 17 niet meer het geval zal zijn, doordat het camera-eiland ongeveer even breed als de telefoon is. Dit is niet het geval. De lenzen steken nog steeds uit waardoor het toestel zonder hoes wiebelt op tafel. Met het hoesje dat ik eromheen heb, gebeurt dat echter niet meer.
Formaat
De telefoon is qua scherm iets groter dan de 12, maar dat verschil merkte ik niet echt. De 12 vond ik groot zat, de 17 Pro vind ik dus ook prima. Wat wel opvalt is dat het een dikkertje is. Voor mij geen probleem, hij ligt wel lekker in de hand. Ook qua gewicht is hij merkbaar zwaarder dan de 12, ikzelf vind dit nog niet storend maar ik denk dat niet iedereen dat vindt. In de auto van m’n partner (VW Up) kwam ik erachter dat hij door z’n dikte moeilijk past in de standaard telefoonhouder, dit heb ik met andere telefoons (grotere & kleinere) nog nooit gehad in die auto.
Actieknop
Als nadeel heb ik beperkte mogelijkheden actieknop opgeschreven. Ik had verwacht dat de actieknop zo kon instellen dat ik kan schakelen tussen beltoonmodus, stille modus, slaap en niet storen. Standaard kan dit niet en moet je kiezen om het in te stellen als beltoon/ stille modus (zoals de schuifknop op de 12 was), switchen tussen focusmodi en heb je nog andere opties zoals zaklamp. Voor nu heb ik hem staan op beltoon/ stille modus, wellicht kan ik het via opdrachten nog instellen zoals ik wil. Ik vind het jammer dat je dit niet standaard op deze manier kan instellen.
Krassen
Zoek je naar de iPhone 17 Pro online, dan wordt je helemaal bang gemaakt omdat hij krasgevoelig blijkt te zijn. Ik ben zelf wel zuinig met m’n telefoon en heb een backcover en screenprotector op de telefoon geplaatst. Omdat het camera-eiland zo groot is en bloot ligt in dit hoesje, heb ik hiervoor een glaasje besteld. Ik hoop de telefoon zo lang mogelijk krasvrij te houden.
Vervolgupdate
Mochten er mij in de toekomst nog dingen opvallen, zal ik dat zeker aanvullen. Tot nu toe ben ik blij met de upgrade naar deze telefoon