Disclaimer: Dit is een review van de Hisense 65U8Q miniled televisie. Deze televisie heb ik ontvangen om te testen via het Tweakers test-panel, ik wordt beloond om hier een review over te schrijven. Zo mag ik te televisie overnemen/houden voor een gereduceerd tarief of krijg ik een Bol.com cadeaubon t.w.v. 100 euro.
Situatieschets
Om deze review in context te plaatsen wil ik graag melden wat ik over het algemeen gebruik voor hardware, dit geeft in mijn inziens beter aan wat je kan verwachten als je deze televisie op het oog hebt. Ik gebruik primair een Philips OLED909+ van 65”, gekalibreerd. Deze Philips/TP-Vision doet het erg goed en kreeg van Tweakers de “Ultimate” badge in 2024 (
review: Philips OLED909-oled-tv - Steekt concurrentie naar de kroon). It is dan ook een behoorlijke tv om het tegen op te nemen. Ik test de apps op de televisie, gebruik Plex met 4k UHD HDR+ content, een Xbox Series X, en een game-pc met een Nvidia RTX 3080Ti videokaart.
:strip_exif()/m/119562/1UxHrZ7JWdsikQ6IyUqP0vpF4cXHJZdUV2mN71I7KcLsh1cjcF.jpeg?f=620xauto)
Er is mij gevraagd om de volgende onderdelen te beoordelen:
Algemene beoordeling
Deze televisie kan ik veel over schrijven maar het is net niet raak. Je krijgt een wat dikke televisie vergeleken met andere OLED’s of LCD’s, met leuke functies, een goed scherm met veel mogelijkheden. Het probleem is echter dat veel Nederlandse apps niet werken zoals bijvoorbeeld NLZiet, hierdoor is de televisie minder geschikt om te gebruiken zonder setup box en zal je via je provider moeten zorgen dat je een setup box gebruikt dat dus weer resulteert in een extra afstandsbediening, kabels, stroomverbruik, etc.
Featureset
De televisie is rijk uitgevoerd met features. Zo ondersteund deze alle HDR vormen en kan het scherm beelden met 165 hertz weergeven.
- Dolby Vision
- Dolby Vision IQ
- HDR10
- HDR10+
- HDR10+ Adaptive
- HLG (Hybrid Log Gamma)
De televisie leunt ook heftig op de “Ai” mogelijkheden met de “Hi-View Engine Pro”. Ik kan echter niet ontdekken of de televisie op den duur leert of gewoonweg het simpele zelfde truukje toepast zoals ruisonderdrukking. Er zijn een aantal Ai functies. Ik heb ze getest en vond ze allemaal slechter beeld leveren. Zwartwaardes werden gek, beelden werden minder scherp of te scherp, etc. Met een film keek het gewoon niet lekker.
De aansluitingen op de televisie zijn echt op. Zo is
ELKE HDMI poort een 2.1 variant met variabele refresh rate mogelijkheid op 4k@120fps. Er is 1 poort met eARC ondersteuning. Dit geeft je de mogelijkheid om lekker veel aan te sluiten. 2 Consoles, een soundbar en een setupbox is makkelijk te doen. Daarbij is de USB-C aansluiting met DisplayPort mogelijkheid ideaal om snel een laptop aan te sluiten en deze te voorzien van stroom terwijl het beeld weer wordt gegeven op de tv, dit wil ik op meer tv’s!
Voor de volledige kenmerken kijk even op de Tweakers specificatiepagina.
Het geluid, de televisie heeft ondersteuning voor Dolby Atmos & DTS Virtual:X, gebruikt door zijn dikkere omhulsing betere speakers en dat is goed terug te merken. Wil je geen soundbar gebruiken? Dan krijg je hier echt betere speakers dan je normaal bij een platte televisie bent gewend. Het geluid klinkt vol en heeft zelfs een beetje bass op sommige momenten. Een soundbar+subwoofer of een 5.1 set vervangen doet die niet, maar voor out-of-the-box geluid meer dan prima en een pluspunt.
Contrast en helderheid
De televisie geeft bijna OLED contrasten weer door gebruik te maken van mini-led techniek. Intens zwart en uitzonderlijke helderheid. Dankzij nauwkeurige backlight-aansturing mis je geen enkel detail, of het nu om donkere of heldere beelden gaat. Het scherm is uitgerust met “Hisense’s Anti-Reflection Pro-technologie”, waarbij een speciale matte laag is aangebracht om schittering en reflecties te beperken. De tv gaat redelijk goed om met lichtinval en spiegelingen, maar verwacht niet dat ze helemaal verdwijnen.
De HDR beelden zijn erg goed voor een LCD/Miniled televisie, wederom; niet zo goed als OLED, echter wel prachtig! Als je de felheid hoog zet is het ook echt heel erg fel. Ik wou dat ik de televisie zelf kon kalibreren om het beste beeld uit de tv te kunnen halen.
:strip_exif()/m/119562/1UBGzgEtpsJun0ht4RrTM6Avf8i967A5qaNT9yzA51ExDlCmCg.jpeg?f=620xauto)
Pixeldefecten
Geen kunnen vinden op mijn unit. Your milage may vary.
Vormgeving
Over smaak valt te twisten, maar deze televisie vind ik op sommige momenten mooi om te zien doordat die wat dikker is (het paneel loopt gelijk aan de achterkant, de meeste OLED’s zijn erg dun bovenaan en dik aan de onderkant voor aansluitingen). Hierdoor denk ik dat die plat tegen de muur er meer uitziet als een fotolijst (het beeld niet) en het spaart minder snel stof op. De voet is massief, doet zijn werk en geeft de mogelijkheid tot kabelmanagement. Ik geef de vormgeving ruim een voldoende.
De AI modules kom ik later op terug, deze laten te wensen over en je bent beter af met deze uit te laten. De afstandsbediening ligt fijn in de hand, voelt solide aan en laadt op via USB-C of het kleine zonnepaneeltje, ideaal.
:strip_exif()/m/119562/1UxHs0PqpFuQQxWtNthRD8pfvhZhAWwPUsjeqROT3KMeLYGRJN.jpeg?f=620xauto)
Game-mogelijkheden (Game Mode Pro, 165Hz)
Dat is denk ik een van de use-cases die deze televisie geschikt maakt als monitor (ondanks zijn formaat) of voor een next-gen console. Hoge hertz, game-modus die FPS laat zien, AMD FreeSync, en prachtige HDR weergaven zorgen voor een erg mooie gamebeleving. Ook is de televisie prima als computerdesktop monitor geschikt maar het formaat is groot. Een LG 48” OLED zou wellicht een betere keuze zijn, of een van de <1000 euro ultra-wide schermen met QD-OLED.
Inbrandgevoeligheid
Daar zou je je geen drukte over hoeven te maken. FWD.nl zegt hierover: “MiniLED-tv’s (en alle andere LCD-tv’s) zijn ongevoelig voor inbranden. Kan je dus echt niet leven met het beperkte risico, dan kies je beter voor een miniLED-tv.”
Een MiniLED-tv brandt niet in omdat hij gebruikmaakt van een andere technologie dan bijvoorbeeld OLED-tv’s, die wél gevoelig zijn voor inbranden. MiniLED is ideaal voor gamers, sportkijkers en mensen die vaak tv kijken met stilstaande elementen op het scherm. Je hoeft je geen zorgen te maken over permanente beeldschade.
Kleurweergave
Dankzij de HDR opties kan je erg mooi kleurpallet verwachten. De tv doet het echt goed en maakt alles zeer levendig, samen met de mogelijkheid om fel licht te produceren maakt het echt een goede televisie. Ik weet niet of de kleurweergave ook daadwerkelijk “echt” is, ik kan dit namelijk niet meten. Naar mijn smaak was het een goede mix van saturatie, verschillen en contrasten. De beelden zijn ook erg smooth en helder. Dit bereikte ik echter door alle support en “Ai/IQ” functies UIT te zetten.
:strip_exif()/m/119562/1UBGzegjIArhSvEL4NQIdPmVk1sWtdZMUqtuVSLRKfZxEscVfA.jpeg?f=620xauto)
Ghosting
Dit is zeer goed, ik merk bij normaal gebruik geen ghosting. De UFO test ziet er ook goed uit.
:strip_exif()/m/119562/1UBGzd8W4BQyYHU5HBnPjEvfVxcGwbaTs5fUjZxL1lZgxmfmkS.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit en afwerking
Ik heb het gevoel dat er niet bespaard is op afwerking, de televisie voelt solide aan. Wel een onlogische keuze gevonden in het design en dat is een verdieping naast het beeld en de bezel. Hier blijft namelijk het blauwe plastic soms inzitten dat is opgeplakt om de televisie netjes te houden tijdens transport. Hier heb ik dus overal kleine blauwe stukjes plastic tussen zitten die ik niet durf te verwijderen in angst het scherm kapot te maken. Met dit gezegd hebbende is de bouwkwaliteit wel stevig. Als je de tv optilt denk je niet ineens het breekt, ik heb al wel eerder met OLEDS zo deuken gezien.
Besturingsysteem
Zijn Amerikaanse broertje de U8QG is een GoogleTV model. In de EU moeten we het helaas doen met de VIDAA software. Deze software is uitgebreid, zeer snel om te gebruiken, voelt prettig aan, echter; laat deze veel reclame zien, ondersteund deze op het moment van schrijven weinig Nederlandse apps en dat is zonde. De app op je smartphone werkt verder prettig, de televisie speelt goed een 4k HDR film via Plex direct connect.
:strip_exif()/m/119562/1UxHs1lAX0dGUQYUgDNFDz9gXFn7vNaicB87MFoXpvP330VJ1Q.jpeg?f=620xauto)
Prijs
Toen ik de tv ontving had deze een adviesprijs van €1.699, inmiddels 2 weken later zakt de prijs steeds verder. Op moment van schrijven is die naar een prijs van €1.399 gegaan bij Bol.com en Coolblue. Dat is in mijn ogen nog steeds teveel geld. Ja je krijgt een top tv met super weergave’s, ondersteuningen, een snel OS, je mist wat apps, maar het is net geen OLED. Het kleine prijsverschil in deze categorie van prijzen, dan wil je ook de top van de top. Dat haalt deze Hisense 65U8Q net niet door de gekozen beeldtechniek. Dat is jammer, maar kan je deze televisie onder de 1000 euro scoren? Dan raadt ik het van harte aan.
Ben je in de markt voor deze televisie dan raadt ik je ook aan om de review van Geersema83 of Soutice te lezen hier op Tweakers van het 55” model: