€ 1.099,- bij bol

Hisense 55U8Q Zwart Review

6 juli 2025, laatste update op 6 juli 2025, 509 views Rapporteer
Testpanel +3

Prima televisie met wellicht wat zwaarder wegende minpunten

Pluspunten

• Fijn werkende afstandsbediening
  • Prima geluid
  • Zwart is goed zwart
  • Zeer hoge helderheid mogelijk
  • Snelle beelden bij sport gaan soepel
  • Televisie voelt stevig aan

Minpunten

• Veel reclame in home-scherm
  • Geen Android TV, dus geen Google Play Store
  • Nederlandse TV apps (KPN, Odido, Ziggo) niet mogelijk
  • Dikke televisie
  • Meer reflectie dan verwacht
  • Onverwijderbare bloatware

3 van 5 sterren (Voldoende)

Inleiding

Aangezien wij thuis de woonkamer aan gaan pakken, zijn wij op zoek naar een nieuwe, ietwat grotere televisie. De huidige is 'slechts' een 46" televisie, wat in huidige tijden een klein model is. De televisie is al wat ouder, waardoor het Smart-gedeelte niet meer functioneert en de televisie voorzien is van een Google Chromecast met afstandsbediening.

Wanneer je een nieuwe televisie uitzoekt, kom je snel bij Samsung uit als één van de betere merken. Hisense krijgt over het algemeen nog ietwat mindere recensies, maar ook zij zullen stappen zetten naar betere televisies.

De mogelijkheid om via Tweakers de Hisense 55U8Q te testen, met mogelijkheid om de televisie voor een interessante prijs te behouden, heb ik dan ook met beide handen aangegrepen.

Wat zit er in de doos

De televisie komt in een stevige doos, waarbij niet achterwege gelaten is dat Hisense de FIFA Club World Cup 2025 sponsort.

In de doos bevinden zich in ieder geval:
  • De Hisense 55U8Q televisie
  • Een afstandsbediening met 'zonnepaneel' (zonder USB-C oplaadkabel)
  • Een uitgebreide handleiding
  • Een voetsteun (in 2 delen)
  • Schroeven om de steun vast te maken
  • Voedingskabel
De televisie is verder keurig ingepakt en bij het openen van de doos zit er direct een beknopte doch duidelijke installatie handleiding op het piepschuim geplakt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qHrFW5zno_oeLRFpnw5S7ihBcXY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UxHdl7MRPTg3APrnW0zPIHWv4m8M1szYzKJ1IAub1dc312uV3.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/naiALbQIIuuS6DQ7Kf852KgKxdc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UxHdlCvhuuf9FZZM8Ro3Mjvh4GgPJi6OjUioMoX78lmuclHcB.jpeg?f=620xauto

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk
Van voren ziet de televisie er keurig uit. Een flink zwart scherm met dunnen bezels, waarbij de onderste bezel (1 cm) van geborsteld metaal is, waardoor deze niet echt opvalt.

Van de zijkant is het echter een ander verhaal. De televisie is namelijk 4,7 cm dik, waardoor hij behoorlijk kolossaal lijkt.
Ga je dit toestel vergelijken met bijvoorbeeld de Samsung Neo QLED QN9xD (2,7 cm), dan is de Hisense bijna 2x zo dik.

In mijn geval zou dit niet direct vervelend zijn, aangezien ik hem in mijn kast inbouw. Wanneer je de televisie kaal aan de muur hangt of op een tv-meubel plaatst, zal deze daarentegen behoorlijk veel zichtbaarder zijn. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar een dunner model.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1nqCI9dXr_4mRdLS27Vpo3XSyM0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UxHdlSpUd1kYzI9M31nGXnAixuI4VA0ZHEu1JM21U4olI0XZt.jpeg?f=620xauto
Aansluitngen
Qua aansluitingen zit je behoorlijk goed met de Hisense 55U8Q.
Hij is voorzien van:
  • 2x USB-A poort
  • 3x HDMI-4K poort (waarvan 1 eARC ondersteunt)
  • LAN-poort
  • CI+ module
  • DVB-S en DVB-T aansluiting
  • 2 Audio-poorten
  • Digital Audio Out-poort
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LahebrfHikc9xLBpYSPpSkj_EEI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynfPHpxgIv55MS4n9C85QvPzGoKHL0PliXx9xR8PeawNDtqR.jpeg?f=620xauto

1e keer opstarten

Bij de eerste keer opstarten krijg je de vraag hoe je de televisie wil instellen.
  1. Via de VIDAA app
  2. Via de televisie
Zelf heb ik de televisie via de VIDAA app, welke je kunt downloaden in de App Store (Apple) of in de Play Store (Google), ingesteld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5jFvowmgeKnmbKPORqNeg5eBKuM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynfPj4a0d6o0ZcE6cY2ghEVZfOZ8O2XbL8oAxgxe5o8DQXpQ.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/831kNGEPb9OtFLH-D3mdOVPZWE4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynfPC3IIlHWG9bf2211PiUUWjo15HsvASY1LPGsXaWD3skbf.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q43OUJjG_G5Qrb_0LbbaMpNGcE4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynfPIZYRu9GkKsWHlWN4e3FH09qaJYdFLOu1o4jTkaQQjco7.jpeg?f=620xauto

Uiteraard moet je je hiervoor wel aanmelden bij VIDAA, zodat je de televisie verder in kunt stellen.
Het doorlopen van de stappen in de app gaat soepel, waardoor de televisie in enkele minuten klaar is voor gebruik.
In de app kun je ook direct kiezen om apps (zoals bijv. Netflix) in je home-scherm wel/niet weer te geven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DPX0wgLHMTP8Wcmm8YZi7Ni7OTg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynfPF4O5FbsQJ2Qja4cQPgdwEQZR6ADFcshikXbLvg7fPBem.jpeg?f=620xauto

Helaas zijn er enkele VIDAA apps die je niet kunt verwijderen. Het enige wat je hiermee kunt doen is de apps zover mogelijk naar achteren plaatsen, zodat je ze niet tegenkomt. Via je smartphone gaat dit zeer soepel en wordt het direct op de televisie uitgevoerd.

In mijn geval, wenste de televisie nog 2 updates door te voeren, waardoor het nog enkele minuten extra duurde, voordat de eerste tests uitgevoerd konden worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rIypFLQQ7Nq1XXy6HKzoNiFi3tY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp25MT90Sc9wAsQBX0nNdImSr86xARYP8n0fEuW8WKlPtMed.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9UpXWfhenTVE4t64kFWsZrnhhC8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26wCiSLxJUF8Ezf0JFa0ZEg8GuNi3JzF2nf8673uRZTU5l.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/G8h3g_n2vT1EjkZNon4l9TGYnus=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26byUk8t82VTy5zMu6k9ZUymnIMecGkahXD87h2t4sCEtO.jpeg?f=620xauto

Smart-tv

Home-scherm
Het Home-scherm oogt daarnaast erg druk en is constant in beweging. De reclame over voornamelijk Hisense applicaties, de World Cup en enkele films wordt ontzettend snel afgespeeld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/40T6mE9MXTS-zAR-4Sr2jwXPa4Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1UynoMA7C705VZ3E4PKLC1DlLiv3W9m2yq9mdmVWwRlZKb7Bvx.jpeg?f=620xauto

Op het moment dat je naar beneden naar de applicaties gaat, krijg je direct aanbevelingen in de applicatie te zien. Ondertussen draait de reclame carrousel bovenin het scherm vrolijk door. Dit maakt het geheel erg onrustig.

Wanneer je verder naar beneden scrolt wordt je meerdere keren herinnerd aan de VIDAA App store en worden er aanbevelingen gedaan voor programma's op applicaties die verwijderd zijn.

Helemaal onderin zit wel een knop om direct terug naar boven te gaan, in plaats van handmatig via de afstandsbediening naar boven te moeten scrollen. Dit is een handige feature in het Home-scherm.

Zodra je in het hoofdscherm naar links scrolt, komt een pop-up tevoorschijn met enkele functies:
  • Je profiel
  • Zoekfunctie
  • FIFA CWC 2025
  • Kinderen
  • Spelletjes
  • Meldingen
  • Instellingen
FIFA CWC 2025 > Deze verwijst je naar een scorebord en de mogelijkheid om via DAZN de wedstrijden te volgen. Hier moet je dan overigens wel een betaald account voor aanmaken.

Kinderen > Als ouder kun je verschillende zaken instellen, zoals specifieke streaming content en zenders voor kinderen tussen een bepaalde leeftijd, scherm- & bedtijd of het maximum volume.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XFInbCWchtLA_VvHMi2fjGEZxF0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26WVcRRi5OnOh1X5g9NRYvxpPIiW9KkRoVZLTD7aFhh4P8.jpeg?f=620xauto
Applicaties
Zoals hierboven reeds aangegeven, zijn de applicaties via de VIDAA app op je smartphone eenvoudig en snel in te stellen.

Een, in mijn geval, groot gemis aan deze televisie is de mogelijkheid tot het instellen van lokale applicaties, zoals KPN, Ziggo of Odido. Wij kijken nog geregeld naar lineaire televisie, wat middels het VIDAA operating systeem niet meer tot de mogelijkheden behoort.
Je zou in dat geval dus terug moeten vallen op bijv. een Apple TV of Google Chromecast. Het nadeel hiervan is dat je moet switchen tussen bronnen en afstandsbedieningen.

Verder pusht VIDAA enkele applicaties, zoals TV Channels, Art, Free, Smart Life en Kids, waarvan je enkele niet kunt verwijderen.
De applicatie TV Channels start ook automatisch op, zodra je naar de instellingen van de televisie gaat vanuit het Home-scherm. Persoonlijk vind ik dit erg storend.

In Nederland ben je in mijn ogen dan ook beter uit met een Android TV, zeker wanneer je gebruik wenst te maken van meerdere (lokale) applicaties op je smart Tv.

Algemene beoordeling

Featureset
De televisie bevat mogelijkheden tot AI ondersteuning van onder meer het beeld, geluid en energie. Of dit direct op alle punten meerwaarde biedt heb ik niet kunnen achterhalen. Het leek er echter wel op dat het beeld scherper werd wanneer AI-beeldoptimalisatie aan stond.

De scherpte is echter maar beperkt. Bij nieuwere films is er nog veel sprake van ruis of een vager beeld. Anno 2025 zijn mijn verwachtingen hoger, dan dat de Hisense 55U8Q laat zien.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dXlaRlY7C3sJGo1Oj1d5EZIPqSk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp268GDb0YNIx2MKZ7M6zU3RpXrUeqH7POWyk9MAVL4o8BTN.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yShVlzwXDA1NgSzjl3udb6O8v4k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26HZrKVnYuVKL4vzbPTKzjdi1IWe82p33k2IUFqp3Bnz9a.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iOqoFyTfmlzGZcoq8MeJjoclTqI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26d8wH2jvNbfGRrG01RpogDfskRM0jrSapoRELJPpwOwTl.jpeg?f=620xauto
Contrast en helderheid
Het contrast is uitstekend. Zwarte vlakken zijn goed zwart en donkere film scenes worden mooi weergegeven. Details blijven behouden, ook wanneer je de film overdag bekijkt.

De piekhelderheid is enorm. De 55U8Q heeft overdag toch nog behoorlijk last van tegenlicht al is het door het mattere scherm wel minder erg dan bij mijn huidige televisie. Mijn verwachtingen waren echter hoger door de eerder gelezen informatie.

De televisie heeft ook een auto-dimming functie. In het Home-scherm zal de tv automatisch minder backlight geven om energie te besparen. Dit gebeurt zowel overdag als in de avond.
Pixeldefecten & Inbrandgevoeligheid
Beide punten heb ik nog niet gevonden. Alle pixels lijken netjes te functioneren en ik heb nog geen ingebrande letters of logo's in het scherm gezien.
Kleurweergave
Tijdens het afspelen van een film via Netflix was de beeldmodus 'Dolby Vision IQ' in ieder geval géén meerwaarde. Ja, het beeld werd flink helderder en ook de kleuren kwamen mooi uit, echter zorgde deze functie ervoor dat het beeld níet meer soepel liep. De film vertoonde haperingen tijdens het afspelen in Dolby Vision IQ.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CfwaEpNHZtggwJhizjO3RRUq-xQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp26ZQ7MzxDGzRwZlD3n9Df7qpwqYokhV1zQUwIOXkqBR9KG.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QUAyVttEBt5TDnswlg1q-WYlqnA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/409394/1Uyp27z2dYuctgcH0ZKb5PTaCTzsi31gBXCnP6lfijtK9wymRn.jpeg?f=620xauto

De andere 2 functies Dolby Vision Donker en Custom zijn betere opties, waarbij Custom de functie is die ook nog handmatig aan te passen is met o.a. meer helderheid, aangezien zowel de Custom als Donker optie een flink stuk donkerder zijn dan IQ. In sommige gevallen dusdanig donkerder, dat details in een film verloren gaan.

Bouwkwaliteit

De televisie is stevig. Doordat deze wat dikker is heb je niet het gevoel dat deze snel zal buigen of vervormen, wanneer je deze op zou willen hangen aan de muur.

De poot is ook van een zeer goede kwaliteit. Deze is wat zwaarder en zorgt ervoor dat de televisie goed stabiel blijft staan.

Geluidsproductie

De televisie is voorzien van een (sub)woofer aan de achterzijde van de TV. Het geluid voor een televisie is zeker niet slecht. Ook in de theater modus wordt het geluid netjes van links naar rechts (en vice versa) verspreid.

Zodra je de televisie harder zet (50+), lijkt deze in te grijpen en wordt het geluid scheller. Standaard is het niet noodzakelijk om het volume harder dan 50 te zetten.

De bas vanuit de boxen/woofer is zeer minimaal. Er is geen verschil hoorbaar tussen de range -5 tot +5 in de verbeterde Bass weergave.

Ik zou zeker aanraden om de televisie aan te sluiten op een externe bron voor een betere surround- en bas-ervaring.

Prijs

De standaard prijs is vastgesteld op € 1.299,-.
Echter is deze op het moment van schrijven al voor € 1.249,- online te verkrijgen.

Al met al geen slechte televisie, maar voor het geld zeker geen aanrader.

Voornamelijk het ontbreken van Android TV en mogelijke apps, het drukke home-scherm inclusief veel reclame, het beeld wat er niet echt uitspringt, zorgt er in mijn mening voor dat Hisense nog wat flinke stappen te zetten heeft.

Het matte scherm zorgt voor een verminderde hinder van invallend zonlicht, echter had het beter gekund. De hoge piekhelderheid zorgt er gelukkig voor dat je ook bij zonnig weer kunt blijven kijken naar je favoriete films en series, maar dat gaat dan wel ten koste van het energieverbruik.

Hopelijk gaat Hisense aan de slag met lokale televisie- en streaming leveranciers, zodat het aanbod qua applicaties verhoogt wordt.

Heb jij ook een Hisense 55U8Q Zwart?