Age of Mythology: Retold, Windows Review

28 februari 2025, laatste update op 28 februari 2025, 287 views Rapporteer

Age of Mythology: Retold de remake van de game uit 2002. Hoewel er in 2014 een Extend version was uitgekomen, is Retold een remake op de versie uit 2002. Punten die verbeterd konden worden, zijn ook goed verbeterd, en het spel heeft zelfs na 22 jaar nog altijd een dikke replay waarde voor mij. Waar ze op grafisch gebied juist sprongen vooruit hebben gemaakt, is dat bij de Voice Acting een achteruitgang. Wil je meer te weten komen over deze game? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• Verhaal blijft top
  • Soepele gameplay
  • Genoeg afwisseling in de gameplay
  • Elk cultuur heeft zijn eigen positieve en minder positieve skills
  • Grafisch erg mooi
  • Crossplay support

Minpunten

• Voice Acting is teleurstellend
  • Wat nieuwe levels waren welkom geweest

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/P0yASJJ1gTp0k08J-bg0p5GfE-0=/m/266273/1TO460knTzd8LgZejwODvDuJbbbVHk6ubr1cU9LL1DhKMEJ1ZA.jpeg

Toen de eerste Age of Mythology game in 2002 uitkwam, was ik direct een groot liefhebber van die game. Het was net Age of Empires, maar dan met goden. In 2014 bracht Microsoft al een Extended version uit, en in 2024 brachten ze hem weer opnieuw uit. De vraag natuurlijk is, hoe is deze 2024 versie en is het nog wel een verbetering tegenover de Extended version? In deze review vertel ik er van alles over.

Het grootste verschil tussen de Extended Version en Retold is dat Retold een Remake is en de Extended version slechts een HD-upgrade. Het enige dat nog anders was tussen de Extended version en het origineel, was dat de game uit 2014 de “Tale of the Dragon” DLC nog had. Dat een beetje gezegd hebben, laten we kijken wat Age of Mythology: Retold allemaal te bieden heeft, want over die versie gaat tenslotte deze review. Ik heb deze game gespeeld op mijn Acer Nitro 5 AN515-43-R84P laptop, waarin een AMD Ryzen 5 3550H processor en GeForce GTX 1650 grafische kaart zit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vIreSkS-7ilYfq1M7JgavKQzC0k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO460oquCda1Uce8xb4kI4uyGOaN8JvphJA2Gb7OQ6TbK5Jeg.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1Lr6lhPjmuOfJ3AOvMtHPXa_x4k=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/6NCIHITaxr9329gjYLkekgt8.jpg?f=user_large

Het verhaal bestaat uit 3 gedeeltes, maar het sluit heel goed op elkaar aan. Hoewel de game veel weg heeft van games als Age of Empires, focust Mythology zich voornamelijk op de mythische goden. Dit zijn onder andere de Griekse, Noordse en Griekse goden. Dat betekent dat het verhaal op mythische gebeurtenissen gebaseerd is. Jij speelt met Arkantos, deze is op weg naar huis is, maar heeft tijdens zijn reis een droom. In die droom wordt hij gewaarschuwd van iets dat gaat komen, maar nog onbekend is op dat moment. Als hij eenmaal thuis in Atlantis is aangekomen, wordt Atlantis aangevallen door piraten.

Van het een komt het ander, maar de aanval lijdt hem op een gegeven moment naar de oorlog in Troy, waar de Grieken bezig zijn Troy te veroveren. In Troy ontmoet hij onder andere Ajax, Agamemnon en Odysseus. Na het veroveren van Troy vervolgt Arkantos en Ajax hun reis en ontmoet ze Chiron. Hij adviseert Arkantos de cycloop Gargarensis, een aanhanger van Poseidon, te achtervolgen. Gargarensis wil namelijk Cronos bevrijden, en dat zou niet goed voor de wereld zijn. Arkantos, Ajax en Chiron reizen door de onderwereld, tijdens hun zoektocht naar Gargarensis belanden ze in Egypte. In Egypte ontmoet Arkantos “Amanra”, een huurlingenkapitein die om zijn hulp vraagt bij een binnenlandse aangelegenheid.

Vanuit het warme Egypte reis je daar naar het kouden noorden. Arkantos weet telkens Gargarensis te stoppen om de god Cronos te bevrijden. De laatste poort blijkt uiteindelijk in Atlantis te zijn, en dit zorgt uiteindelijk ook voor zijn ondergang. Arkantos weet uiteindelijk Cronos tegen te houden, maar het kost hem wel zijn leven. Arkantos wordt uiteindelijk als dank een god, en dat heeft dan weer invloed op het 2de gedeelte van de game, waarin Kastor, de zoon van Arkantos de hoofdrol speelt.

Het gaat hier dan om de Titan oorlog waarin de Titans ook vrij weten te komen, mede door de toedoen van Kastor. Hij wordt namelijk bedrogen en doet hierdoor dingen die hij eigenlijk niet had moeten doen. Uiteindelijk komt moeder aarde “Gaia” Kastor en zijn vrienden te hulp, om zo de Titans te stoppen. Dit is een beetje in het kort hoe het hele verhaal in elkaar zit, het klinkt misschien simpel maar er zit meer diepgang in dan je zou denken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZkqHc_nPf1hbWZTpC1H4QAMlqW0=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/266273/1TO460dHIjDm76mTV5bsCrBqoipreyiPCs5BcnlCrxRhCikKOW.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M0tWgCYOjhHoXuXQXwf8uFU4qZc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

Mensen die Age of Empires hebben gespeeld, voelen zich direct thuis in deze game. De gameplay is precies hetzelfde, alleen met hier en daar wat extra toevoegingen. Voor de mensen die niet bekend zijn met dit soort spellen, het is een point het klik game. Je klikt op dat wat je nodig hebt, dat kunnen gebouwen zijn, maar ook 1 of meerdere personages. Je geeft een opdracht en deze wordt dan uitgevoerd. Je hebt gebouwen nodig voor bijvoorbeeld het verzamelen van goederen, het trainen van soldaten en het upgraden van je skills. Hoewel je elk gebouw kunt bouwen waar en wanneer je wilt, is dat alleen bij een Town Centrum niet mogelijk. Town Centrums kunnen slechts op bepaalde plaatsen gebouwd worden, en als deze al bezet is, dan moet je deze vernietigen zodat die van jou daar kan gebouwd worden.

Dit is een beetje de basis, want er zijn ook dingen die namelijk niet hetzelfde zijn, en dat heeft te maken met welk volk en god dat je speelt. Als je bijvoorbeeld met de Grieken speelt, dan krijg je bijvoorbeeld alleen Favor door te bidden bij een Tempel, maar bij de Egyptische Goden moet je weer beelden bouwen om dit te krijgen. En zo heb je nog een paar van die dingen die anders zijn, maar door de tutorial te bekijken, dan snap je welke dingen anders zijn. Elke God heeft ook weer zijn eigen extra god power, waarvan je er in totaal 4 kunt krijgen. Elke keer als je een tijd vooruitgaat, dan moet je een keuze maken uit een van de 2, die uiteindelijk weer bepaald welke kracht je krijgt.

De basis is hetzelfde, je hebt grondstoffen nodig om te groeien, en deze zijn bij alle volken dezelfde soorten grondstoffen. Grondstoffen die in Age of Mythology belangrijk zijn, is Favor, voedsel, hout en goud. Het verzamelen van grondstoffen doe je door er units op te zetten, en via een indicator kun je precies zien hoeveel units iets aan het doen zijn. Hoewel je de game voornamelijk met een muis doet spelen, zijn er ook snelkoppelingen op het toetsenbord. De snelkoppeling zijn handig, vooral als je op een hoger niveau wilt spelen, maar mocht je gewoon van het spel willen genieten, dan kan dat gewoon met de muis. Op Gameplay gebied vind ik dit een hele toffe game en iedereen kan dit wel oppakken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PHEYyeqqDguT_4gbzl_21P5S97w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO460uFGw5hAqh6OwT9PgzNvWwz9HDEXS4fSzPZoPffYpdFgu.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EbyburzL3Q_O71URWJ1RDBADnvs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Als je hem grafisch vergelijkt met het origineel, dan zie je dat er flink wat opgepoetst is worden. Het is allemaal scherper en mooier, maar tevens ook trouw aan het origineel. Echter moet ik wel bekennen dat ik niet eerlijk kan oordelen hoe mooi de game daadwerkelijk kan zijn, en dat komt omdat ik de game nog net niet op Medium kon spelen. Mijn Geforce GTX 1650 kan de game prima aan, maar daarvoor moet ik hem wel naar Low Quality zetten.

Ondanks dat ik hem op low heb gespeeld, oogt de game grafisch mooi en zag ik wel verschil met het origineel. Het zag er allemaal duidelijker uit, en hierdoor oogt het allemaal mooi. Het enige dat ik niet verbeterd vond, was de Voice Acting. De gesprek opnames voelde niet meer vertrouwd en zelfs slecht aan. Ik vond de gesprekken bij het origineel veel mooier en natuurlijker aanvoelen, en snap ook niet waarom ze dit vernieuwd hebben. Maar goed, de interface, de kaart en het menu zijn allemaal verbeterd, maar bij het origineel was dit al goed, dus echt veel verbetering was ook niet nodig. Op grafisch gebied ben ik positief, op de Voice Acting na.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tDWeD_y-8bDxqn9IyH-feoYUXB4=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/266273/1TO45ZsnZVDGEVwaD075oiy5zNIllB4uXYys4xw4naElqUwVlh.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bVT4U1WxtbyixIkPwpvtjO02jEs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

Over de muziek kan heel kort zijn, die is gewoon nog altijd prachtig. Ik vond de originele muziek, en dan vooral de muziek van het menu altijd al heel erg tof. Dat is nu niet anders en dat is zelfs een liedje dat ik regelmatig opzet op Spotify. Muziek is natuurlijk wel iets dat je gewoon moet horen, en daarom deel ik die van het menu hier met jullie.
Menu muziek

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFrKmvWuBk4rqMmOHjaSdT0i1jM=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

Deze game kan natuurlijk ook online gespeeld worden, dit kun je zowel met alleen vrienden doen of via een openbare server. Ik heb dit even getest om te kijken hoe het werkte, en ik moet zeggen dit werkte allemaal goed. Ik moest wel een paar minuten wachten voor iemand in mijn lobby kwam, maar ik kon ook andere lobby's zonder problemen joinen. Ik had snel een spelletje Death Match gedaan, en dat ging snel en zonder problemen. Je kunt natuurlijk de regels zelf aanmaken door een server te starten, en dat werkt ook allemaal goed.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qQcM8MlQvoZe7yyQ_I9jXbjDbDo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO45Zy1fHsgMOSIoh3F4i8ImmQep1fjf3yqv2amvxVHv2pYlP.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dSF6yOQ8XNPTlrCFByDMIm4koHw=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5cR2zAFpMDNekylxZVSvkcmI.jpg?f=user_large

De vraag natuurlijk met wat de verschillen zijn van deze Remake tegenover het origineel, dan is dat eigenlijk best weinig. Hij is voornamelijk grafisch flink opgepoetst, zowel visueel als op het acteren. Doordat het om een nieuwere versie gaat, werkt deze ook veel beter op modernere systemen. De Multiplayer is moderner, waardoor verbinding maken stukken sneller gaat, en support hij crossplay tussen andere apparaten. Het grootste verschil dat mij direct opgevallen was, is dat de easy mode een stuk makkelijker is dan voorheen, dat is natuurlijk handig voor nieuwe spelers. Ik had bij het origineel soms wel dat ik toch moeite moest doen op de easy mode, en nu ging me dat wel heel makkelijk af. Dat is een beetje in grote lijnen wat de verschillen zijn.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/apyJIqcmUCOTSVTEVZkJFol15VQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO45Z2S2jfKpuNu5xB6bIMiu6UnypJDjiJIZF5O5p6inoPKw2.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A8TlxHlyDM_xy2OpjmgSpiOI8es=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de leukste vraag die ik altijd leuk vind om te beantwoorden, heeft deze game een replay waarde? Dat antwoord is ja, want het spel is en het blijft een geweldige story mode houden. Ook vind ik het soms gewoon leuk om even snel een Death Match spelletje te spelen, gewoon omdat ik het kan en ik dan mijn eigen regels kan instellen. Ik weet niet hoe vaak ik deze game uitgespeeld heb, tenminste het origineel, maar ik krijg er gewoon geen genoeg van.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/v9CLXSBSw_bgpjPzi1Jh56thOIk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO45ZTuMuREaiemET6BcWB95xEYOZPey71VLgblS4dzQWFAHi.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YuqILCkkORieewl0cfRD9afifo0=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/N5XcxMtp3qjasf7rUkpwaHqV.jpg?f=user_large

De game biedt ook Achievements, en daar heb ik er natuurlijk ook een paar van verdient. Ik heb op het moment van schrijven 23 van de 62 behaald, en dat is natuurlijk zonder te kijken. Ik ga de game hoe dan ook nog wel vaker spelen, dus het aantal zal zeker nog hoger worden. 100% zal mijn waarschijnlijk niet lukken, en dat heeft mede te maken met de moeilijkheidsgraad van de hard mode. Hoe dan ook, het aantal zal nog wat meer worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pkoIIHrL_XTCeMs8FoByGBuACLE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TO460v3JxxW2d6LiAad8Dn5QzW8ZIKi21hHwdyWrL6Q8MAVfV.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cUwKsZepGfv1NJFdGLUatz4OdTY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

Age of Mythology: Retold de remake van de game uit 2002. Hoewel er in 2014 een Extend version was uitgekomen, is Retold een remake op de versie uit 2002. Punten die verbeterd konden worden, zijn ook goed verbeterd, en het spel heeft zelfs na 22 jaar nog altijd een dikke replay waarde voor mij. Waar ze op grafisch gebied juist sprongen vooruit hebben gemaakt, is dat bij de Voice Acting een achteruitgang. De besturing blijft lekker vloeiend aanvoelen, en de nieuwe easy is een goede toevoeging. Het verhaal blijft gewoon tof en het is een game waar je makkelijk 25+ uur kwijt kunt zijn in alleen de story mode. De game staat op moment van schrijven op Xbox Game Pass.

Heb jij ook een Age of Mythology: Retold, Windows?