Historie:
• 20250222 - Initiële review
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Enige tijd terug was de Philips TAA5608, verder simpelweg “hoofdtelefoon” genoemd, met een sterk gereduceerde prijs via een Bol.com partner te verkrijgen. Ik had daarnaast ook al twee (negatieve) reviews van het product op Tweakers voorbij zien komen. Dit vond ik een mooie kans om te kijken of er een kern van waarheid zat in die twee negatieve reviews, of dat de overwegend
positieve reviews van de website van Philips representatiever waren… In het slechtste geval ging ik voor, in mijn geval, 38 euro het spreekwoordelijke schip in.
Sporten met een oordopjes in of een hoofdtelefoon over je oren hoeft niet per definitie gevaarlijk te zijn, maar dat kan het zeker. Als je veel buiten hardloopt of fietst, zoals ik, is het niet onverstandig om je niet volledig af te sluiten van de buitenwereld. Hiervoor zijn inmiddels al verschillende ‘open ear’ hoofdtelefoons op de markt. Het bekendste merk hiervan is, zover ik weet, Shokz.
Hiervan heb ik eerder al verschillende hoofdtelefoons getest en gereviewd, zoals de
OpenMove en
OpenRun. In het verleden heeft TP Vision, onder de merknaam Philips, al de
A6606 uitgebracht, maar hier vind ik sinds tegenwoordig weinig meer van terug, zeker niet op Tweakers. Ik vermoed dat de TAA5608 hier een nieuwere versie van is.
De TAA5608 is een hoofdtelefoon welke gebruik maakt van TP Visions eigen Bone Conduction-technologie. Daarnaast is de hoofdtelefoon voorzien van twee ingebouwde, rode LED-lampjes. Dit kan de veiligheid op straat bevorderen, doordat je dan mogelijk beter wordt gezien.
Hoe mij deze hoofdtelefoon is bevallen, en hoe deze mij bevalt vergeleken met mijn Shokz hoofdtelefoons, je leest het in deze review!
Wat is bone conduction?
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Net als in mijn reviews van de diverse Shokz hoofdtelefoons, zal ik beginnen met een uitleg wat een hoofdtelefoon op basis van
bone conduction inhoudt. Bone conducting hoofdtelefoons werken door geluidstrillingen door het bot te sturen in plaats van door de lucht, zoals de normale hoofdtelefoons werken. De meeste trillingen gaan via de lucht, door de gehoorgang richting de trommelvlies, waardoor deze gaat trillen. De trilling wordt doorgegeven aan het ‘slakkenhuis’, de hersenen verwerken deze trillingen vervolgens en interpreteren dit als geluid.
Een afbeelding van Shokz met een visualisatie van bone conduction
Maar je kunt ook geluiden waarnemen als deze via het bot rechtstreeks het slakkenhuis in komen, ook wel het binnenoor genoemd. Dit kun je bijvoorbeeld merken met het eten, of zingen met vingers in je oren, of bij de tandarts als er in je kies wordt geboord.
Bone conduction hoofdtelefoons gebruiken trillingen om geluid rechtstreeks naar het binnenoor te sturen via het bot direct naast je oren, het temporaal. Het binnenoor maakt geen onderscheid tussen geluid komende vanaf het trommelvlies of het bot en wordt op eenzelfde manier verwerkt.
Shokz gaf in het verleden, toen ik die reviews schreef, op de website aan dat je hierdoor naar muziek of podcasts kunt blijven luisteren zonder dat dit ten koste zou gaan van de geluidskwaliteit. Toen ervoer ik al dat het weldegelijk deels ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Voornamelijk lagere tonen zijn minder intens en duidelijk.
Het grote voordeel van een bone conduction hoofdtelefoon is dat je gehoorgang vrij blijft om zo omgevingsgeluid te horen. Je blijft je daardoor beter bewust van je omgeving dan wanneer je je met een in-ear of over-ear hoofdtelefoon zou afsluiten.
Andere voordelen van een bone conducting hoofdtelefoon is dat het comfortabel zit tijdens (intensief) sporten en dat de hoofdtelefoon eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast zijn de hoofdtelefoons denk ik ook makkelijker waterdicht te maken door het ontwerp, waardoor ze beter bestand zouden moeten zijn tegen zweet en regen, in vergelijking met normale hoofdtelefoons.
Een nadeel vind ik dat de geluidskwaliteit minder is dan bij normale hoofdtelefoons. Voornamelijk de lagere tonen zijn minder intens, wat met een liefhebber van house, hardstyle en aanverwante muziekgenres geen lekkere combinatie is. Wel is dit deels, doch niet volledig, te compenseren met een equalizer app op je telefoon. Voor podcasts en audiobooks is dit verder geen probleem en misschien zelfs een uitkomst, omdat spraak beter te horen is.
Een ander nadeel is, doordat de hoofdtelefoons het omgevingsgeluid niet afsluiten, je je minder op je muziek kunt focussen. Dit is iets om rekening mee te houden met je use case. In een kantoortuin als je je van je omgeving wil afsluiten is een bone conducting hoofdtelefoon dus geen goede keuze.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De hoofdtelefoon zit in een kartonnen verpakking waar ik, buiten de sluitzegel en de hoofdtelefoon (met accessoires) geen andere kunststoffen in kon ontdekken. In de verpakking vind je, naast dus de hoofdtelefoon, een korte USB-A naar USB-C-kabel en een opbergzakje.
Dit zakje is verder beter ademend dan een hardshell case, wat voordelig is voor het opbergen van de hoofdtelefoon na het sporten. Het biedt echter verder geen andere vormen van bescherming, waardoor je de hoofdtelefoon niet ‘zomaar’ bij je sportspullen kan steken.
De hoofdtelefoon zelf vond ik eigenlijk direct als ‘
plastic fantastic’ ogen en voelen. Maar laten we nog niet op de feiten vooruit lopen. De hoofdtelefoon dient voor de eerste activatie eerst aan de lader te worden aangesloten. In tegenstelling tot enkele Shokz uit eerdere reviews heeft de hoofdtelefoon van Philips een gewone USB-C aansluiting, welke onder een kunststof kapje verstopt zit. Ik zou hier een rubberen kapje verwachten, maar het is voor mijn gevoel te stug om rubber te zijn.
En dan nu snel door naar het belangrijkste, het gebruik!
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Bij het op mijn hoofd zetten van de hoofdtelefoon was het eerste wat mij opviel, naast de
plastic fantastic feel, het feit dat de hoofdtelefoon
minder comfortabel zit. Ik schat even in dat ik weliswaar een bovengemiddeld groot hoofd heb, maar dit was wel een beetje een tegenvaller. Om alvast een hint te geven, dit was niet de enige tegenvaller.
Om de hoofdtelefoon te activeren, moet je deze eerst aan de lader hangen. Deze lader heeft in het verleden kennis gemaakt met de tanden van een kat...
Vervolgens verbond ik de hoofdtelefoon met mijn telefoon en met mijn horloge; deze hoofdtelefoon heeft out-of-the-box ondersteuning voor
multipoint pairing. Wat mij echter tegenviel, was de stabiliteit van de bluetoothverbinding tijdens gebruik van multipoint. De bluetoothverbinding begon te storen, zeer vaak te haperen en daarnaast werd de geluidskwaliteit er merkbaar minder door.
Om over de
geluidskwaliteit verder te gaan: als je de Philips Headphones-app installeert, kun je enkele instellingen wijzigen via de app. Eén ervan is de optie ‘Earplug sound mode’. Dit lijkt een equalizer-functie te zijn die de gebruiker verder alleen kan in- of uitschakelen. Het geluid wordt er wel wat anders van, misschien een fractie voller, maar de geluidskwaliteit is in geen van beide gevallen om over naar huis te schrijven.
Het vervelende ervan is zelfs dat je omgeving zeer goed kan meegenieten van wat je luistert, ook als je je geluid niet al te hard hebt staan. Mijn partner vond het wat klinken alsof er geluid uit een blik kwam. Voor reizen met het openbaar vervoer is deze hoofdtelefoon dan ook geen aanrader.
In de app heb je, naast de ‘Earplug sound mode’ ook de mogelijkheid om de
‘Running Light’, de LED-verlichting dus, aan te passen. Dit kan tevens via de powerknop aan de rechter kant op de hoofdtelefoon, en als je eenmaal weet in welke volgorde ze voorbij komen, en je weet welke beginstand je hebt, kun je dit zonder moeite aanpassen als je de hoofdtelefoon op je hoofd hebt.
De app is hierin dus niet per se een verplichting, al is dat voor het selecteren van de Running Light-mode wel makkelijker. Er zijn namelijk vier verschillende standen: uit, langzaam knipperend, snel knipperend en continu branden.
De felheid van de LED-verlichting vind ik ergens wel tegenvallen. Ik weet niet of deze twee LED-lampjes wel voldoende opvallen; het is niet eens in de buurt van zo’n (goedkoop) fietslampje. Het is een leuke toevoeging, maar het verbruikt meer stroom. Voor met het hardlopen zou ik zelf adviseren een speciaal sportveiligheidshesje met ingebouwde verlichting te gebruiken die wél opvalt. Dus de gedachte van deze LED-verlichting vind ik goed, de uitvoering vind ik minder.
Het was niet echt goed op de foto te krijgen om een goede indruk van het (gebrek aan) licht te geven...
Dan terug naar de app. Een andere ‘feature’ van de app is de ‘Explore’ optie. Waar deze precies voor bedoeld is… ongetwijfeld voor andere hoofdtelefoons van Philips. Hier vind je wat generatieve geluiden terug, ‘Ambient’, en ‘Nature’. Hierin zie ik met deze hoofdtelefoon nul toegevoegde waarde. Wellicht met
een slaaphoofdtelefoon dat dit nog wel wat zou kunnen zijn, maar daar gaat deze review nu niet over.
De batterijduur wordt geadverteerd als 6 uur voor muziek, waarbij je een uur afspeeltijd in een kwartier zou kunnen laden. Het gebruik van de Running Light zal de batterijduur uiteraard verkorten. Nu kwam ik tijdens het gebruik tijdens het sporten niet in de buurt van die 6 uur, maar dat heeft te maken met mijn conditie, en niet met de accuduur van de hoofdtelefoon.
De microfoon van de hoofdtelefoon zou volgens de beschrijving voor heldere gesprekken onderweg moeten zorgen; “Alleen u wordt gehoord, niet het omgevingsgeluid”. TP Vision claimt dat middels een AI-algoritme achtergrondgeluid wordt verwijderd, waardoor de persoon met wie je spreekt jou wel verstaat, maar niet het verkeer of gesprekken van mensen naast je hoort. Wellicht heb ik een maandagmorgen product, maar dit werkte bij mij niet
‘as advertised’.
De enige microfoonopening die ik heb kunnen ontdekken
Tijdens het fietsen was windruis zeer aanwezig. Ook was omgevingsgeluid gewoon hoorbaar voor de wederpartij. Zonder verder omgevingsgeluid en windruis was de kwaliteit van de microfoon verder wel prima. Overigens zag ik maar één plek voor een microfoon, waar de beschrijving het over meerdere microfoons heeft. Het gaat me nog net wat te ver om de hoofdtelefoon zelf te slopen hiervoor.
Terug naar de inhoudsopgaveBediening
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Voor de bediening vind je op de rechter zijde van de hoofdtelefoon een drietal toetsen, en op de linkerzijde een enkele toets, te weten de play/pause. Door de play/pause ingedrukt te houden, is het mogelijk een spraakassistent te triggeren. Via de rechter helft kun je de powertoets 5 seconden indrukken om de hoofdtelefoon uit te schakelen, of kort indrukken om de LED-verlichting te schakelen.
De + en – toetsen bedienen het volume, maar met het ingedrukt houden van de + is het ook mogelijk om de hoofdtelefoon weer in de pairing modus te krijgen. Je kunt op die manier tot twee verschillende apparaten gelijktijdig hebben gekoppeld. Verder is het mogelijk om met een
long press van de plus of min naar het volgende, respectievelijk vorige nummer te wisselen.
Verder zit er op de linker zijde nog een multifuctionele toets
Wat me opviel tijdens het gebruik, wat twee andere reviewers op Tweakers ook al was opgevallen, is dat bij redelijk zweten de knoppenbediening zijn eigen leven gaat leiden. Bij het fietsen voor woon-werkverkeer heb ik dit euvel niet, maar als ik aan het hardlopen ben, ga ik zweten als een aandrager.
Het lijkt er dus op dat de knoppen niet voldoende waterdicht, of op zijn minst zweetdicht zijn. Bij een beetje regenbui had ik dit probleem niet, wat me doet vermoeden dat het zout in het zweet eraan bijdraagt dat de knoppen hun eigen wil krijgen.
Op het moment dat dit gebeurt en je kunt je hoofdtelefoon niet meer uitschakelen hierdoor, is het goed om te weten dat de hoofdtelefoon zichzelf uitschakelt zodra je deze aan de lader hangt. In dat opzicht is het dan te hopen dat er geen vocht in de USB-C-poort is gekomen. Mocht dat het geval zijn, kom je daar hopelijk snel genoeg achter, en anders is mijn advies sowieso om nooit apparaten onbeheerd aan de lader te laten liggen; er bestaat altijd een kans dat deze in brand vliegt!
Tot slot vond ik het lastig om tijdens het sporten duidelijk het verschil tussen de + en de – te voelen. Het voelde voor mij als een enkele knop, terwijl het er wel twee zijn. Hierdoor moet je onthouden dat de plus aan de voorzijde van de twee zit, en de min aan de achterzijde, het dichtst bij de powertoets.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Na het uitgebreid testen van de Philips TAA5608 sporthoofdtelefoon is het voor mij duidelijk dat deze bone conduction hoofdtelefoon meer negatieve dan positieve aspecten kent. Hoewel de prijs met geluk aantrekkelijk kan zijn, zoals ik hem voor 38 euro had gekocht via een Bol.com partner, ben ik van mening dat deze hoofdtelefoon zelfs voor 38 euro nog een miskoop is.
Om maar te beginnen met de pluspunten: de bone conduction technologie stelt je in staat om je omgeving waar te blijven nemen terwijl je muziek luistert tijdens het sporten, mijns inziens voornamelijk bedoeld voor fietsers en hardlopers. Daarnaast zorgt de ingebouwde LED-verlichting voor beter zichtbaarheid, zij het beperkt. Ook ondersteunt de hoofdtelefoon multipoint pairing, echter zorgde dat bij mij voor instabiliteit in de bluetooth verbinding met veel haperingen en onderbrekingen tot gevolg, en zelfs een verslechtering van de geluidskwaliteit.
Dan door naar de minpunten van de hoofdtelefoon. De bouwkwaliteit voelt goedkoop aan, en voor een groter hoofd is de pasvorm verre van optimaal. Met hoedmaat 61 zit deze hoofdtelefoon verre van comfortabel, eigenlijk is de hoofdtelefoon net niet groot genoeg voor mijn hoofd.
De geluidskwaliteit vind ik matig, wat misschien nog wel té positief is. Zeker als je het vergelijkt met de goedkoopste modellen van de grootste concurrent, Shokz. Daarnaast had ik veel meer last van trillingen op de huid, waar sommige gebruikers met de Shokz bone conduction hoofdtelefoons ook last van hebben. Verder vind ik de microfoonprestaties ondermaats bij veel omgevingsgeluid of wind.
Maar dan, wellicht het grootste minpunt van deze hoofdtelefoon: de gevoeligheid van de knoppen bij het zweten. Bij een beetje intensieve work-out lijkt er zweet ín de hoofdtelefoon te komen, waardoor de knoppenbediening praktisch onmogelijk wordt; het gaat een eigen leven leiden. Tot slot dan nog wat uitgebreider over de ingebouwde LED-verlichting: hoewel het een geweldig concept is, vind ik het in de praktijk niet fel genoeg om écht impact te hebben op de zichtbaarheid.
Ten opzichte van de andere foto, hier een iets langere sluitertijd gebruikt, maar ik vind het dus lastig om een goede indruk van deze LED-verlichting te geven op een foto
Voor mensen die een budgetvriendelijke bone conduction hoofdtelefoon zoeken en geen hoge eisen stellen aan geluidskwaliteit, kan deze Philips TAA5608 een optie zijn. Wel moet je dan het geluk hebben een goede aanbieding te ttreffen. Op het moment van schrijven staat deze hoofdtelefoon voor een laagste prijs van circa 80 euro. Voor dat geld zou mijn advies zijn dit product te laten liggen.
Als je op zoek bent naar een kwalitatief betere bone conuction hoofdtelefoon, dan raad ik je aan om naar alternatieven van Shokz te kijken, zoals hun instapmodel de
Shokz OpenMove.
Op het moment van schrijven staat de hoofdtelefoon van Philips voor een laagste prijs van circa
80 euro, correctie, 55 euro. Voor dat geld zou mijn advies zijn het product lekker te laten liggen en voor de
Shokz OpenMove te gaan. Niet alleen is deze op datzelfde moment verkrijgbaar voor circa 72 euro, de geluidskwaliteit vind ik beter, het bedieningsgemak beter, maar bovenal is de bluetoothverbinding gewoon stabiel, of je nu gebruik maakt van multipoint of niet!
Ik vind het oprecht enorm jammer, want nog niet eerder heb ik maar één ster gegeven voor een product in
mijn reviews… maar voor alles is een eerste keer.
TP Vision is voor mijn gevoel nog te nieuw in de wereld van bone conduction hoofdtelefoons. Ik hoop oprecht dat ze er wel verder mee gaan en de techniek beter in de vingers krijgen, maar mijn eerste ingeving van deze hoofdtelefoon: het komt op mij over als een AliExpress hoofdtelefoon…
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips TAA5608, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via
een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!
Tot de volgende review!