Gekocht bij
Estunt online incl. Windows 10 Pro voor 208,=
Incl. 1 jaar garantie, gratis thuisbezorgd
Heb daar 2 jaar geleden een Dell Precision 5520 laptop gekocht en die bevalt mij nog steeds als een fijne metgezel op vakantie waar ik in de avonden alvast in DaVinci Resolve mijn 4K actioncam en drone verfilming voorbewerk.
Estunt koopt partijen op van lease maatschapijen, oude HDD's worden vervan voor nieuwe SSD, veelal van de Engelse / Ierse markt en je kan tegen meerprijs een schone windows versie laten installeren naar keuze, gelet op wat het aankan. Klantenservice is vriendelijk en correct, je wordt goed geholpen.
Geen uitgebreide specificatie metingen review, maar een praktische toepasbaarheid, doet hij wat hij moet doen op een grote 4KTV in de low buget oude PC's. Wat doet een oude kwalitatieve PC van 10 jaar oud die destijds met kaart dik € 2500,= koste, anno nu 2025.
Ik zocht al een tijdje naar een betaalbare stevige PC destop om aan te sluiten op de huis 4KTV om vanuit de luie bank te surfen, foto's kijken, YouTube afspelen in 4K (Mozilla Firefox blockers) en natuurlijk kan je dat ook op je tablet doen, maar op je grote TV is alles veel mooier.
(op de foto: De HP staat rechts verdekt achter de Anker Solix 4,2 kWh powerstation. De Anker staat aan als de zonnepanelen niet leveren, zo bespaar ik op mijn energie rekening) Die 2e TV eronder is voor de cockpit beelden tijdens kijken naar de F1 wedstrijden.
Aangesloten met 2 meter lange Display naar HDMI kabel (Amazon € 10,=)
256 Gb SSD / 16 Gb ram / Xeon / Nvdia quadro videokaart 4Gb
(wie nog 4x DDR4 4Gb over heeft, ik kan ze nog erbij in plaatsen, moederbord kan 128 Gb ram aan)
Via externe 2 Tb SSD alles wat opgeslagen wordt zoals afbeeldingen / video's maar maak ook mijn GPX files voor de motorroutes die zowel voor de TomTom als Garmin geschikt zijn. Op een groot scherm is dat gewoon heel fijn werken. Heb zowel de TT MyDrive connect als Basecamp waar ik ze op controleer.
De PC was in smetteloze staat, geen stofje te bekkenen, geen gebruikssporen geen stof of vetaanslag bij de ventilatoren, misschien is dit een ongebruikte voorraad exemplaar geweest, wie zou het zeggen.
Toch een minpuntje: de DVD-rom werkt niet en wordt niet herkent (niet goed nagekeken, dus

wel jammer want ik heb nog een hoop CD/DVD's met muziek en homevideo's opnamen en mijn Panasonic Blu-ray speler pakt niet alle gebrande cdr's. Wordt ook niet in Windows herkent als DVD station.
Comfort gemak op de luie bank
Voor op de bank een setje van logitech, toetsenbord en muis wireless. Voor overige bluetooth een usb A adapter van TP-link. Geluid gaat via TV waar ik een aparte bluetooth zender heb van Soomfon (zie foto hierboven) waar ik kan wisselen met de Soundcore Q45 koptelefoon of de Sony Soundbar. Deze van het merk Soomfon bevalt mij goed (heb er dus 4 van) en via bekende Chinese shopper goedkoper (€ 22,=) aangeschaft om ook in de slaapkamer, mijn home-soundstudio en in de caravan dezelde te hebben en aangesloten op de betere kwaliteit optische kabels zodat stem geluid ook gelijk loopt met het beeld. De bijgeleverde dunne optische kabels gaven wel daarin dat probleem, niet gebruiken en in de recycle bak gooien.
Einde Windows 10 tijdperk, maar niet voor mij
Op Windows 10 pro en als oude senior de ooit van oorsprong Windows 7 de kaart spelletjes nog speel die niet meer werken in Windows 11. Mijn
HP Omen 40L draait op W11 pro, ook mijn Dell Precision, maar ondanks W11 ervaring, omarm ik W10 als gebruiksvriendelijke OS. Dus W10 was een bewuste keuze. Hoe dat is na oktober 2025, zien we dan wel weer als de veiligheid updates zijn gestopt, maak me geen zorgen om. Zit achter een 2e router. Heb nog een oude DOS PC staan waar ik mijn oude DOS spelletjes op speel, wie kent Supaplex niet
Heb jij ook een oude PC, speciaal als internet surf station op je grote huiskamer 4KTV aangesloten incl. de randapparatuur, geef je ervaringen in de comments, leren we allemaal wat van
De YouTube deskundigen: