€ 119,- bij bol Plaza

Rolfstone Focus Pro (Zwart) Review

Ulysses
26 november 2024, laatste update op 28 juni 2025, 1.375 views Rapporteer Product gekocht

Rolfstone Focus Pro (Zwart)

Voor elke bellende muziekliefhebber onderweg is dit een must-have. Natuurlijk wil je geen dingen IN je oren, nee - als jij van geluid houdt, wil je dat 'om je heen' horen. Net echt. Daarvoor zoek je dan ook een geschikte Over-Ear koptelefoon. Maar aangezien geluidskwaliteit best wel een dingetje is, en je ook niet onderweg geluidloos achter wil blijven, wil je een bizar goede accu zodat hij zeker weten de hele dag, - of 3 aan kan blijven zonder op te laden. Daarnaast moet het geen Hello-Kitty-modelletje zijn, maar iets dat gezag en professionaliteit uitstraalt. Je wil zowel aan je bureau als onderweg een fantastische geluidskwaliteit. Zonder gezeur van de rest van de wereld aan je hoofd. En daarbij wil je niet financieel failliet gaan aan de aanschaf of voor vermeende sprookjes kwaliteit. Dan is dit een goede kandidaat die jij mogelijk zoekt. Met handige meeneem beschermkoffer voor onderweg.

Pluspunten

• Extreem lange batterijduur (70 uur met ANC)
  • Kwalitatief hoogwaardig materiaal gebruik
  • Veelzijdig, featurerijk
  • Touch-bediening
  • Goed betaalbaar
  • Perfecte Garantie

Minpunten

• Nadelen zijn subjectief of afhankelijk van deskundig gebruik
  • Plastic houders/oordelen kunnen kapot draaien bij normaal gebruik

Handleiding. Lezon. Rustag.

Uitgebreide toelichting

Nu een meer informatief en specifiek stuk toelichting over mijn gebruikservaring met dit product. Ik kon dit allicht niet op het eerste gezicht meteen zeggen, aangezien je zoiets ook moet voelen, - of in dit specifieke geval: vooral Horen. Wat dat betreft heb ik een paar scenario's en usecase voor de Rolfstone die ik in deze meer uitgebreide review behandel. Het uitwerken van de review maakt uiteindelijk dat ik hem aardig perfect begin te vinden. Het is een smaakje qua bediening en werkwijze die went en daarna steeds beter gewaardeerd wordt. Ook deskundig gebruik is natuurlijk een vereiste voor een zinvol oordeel. Dit had ik niet op dag 1 al volledig onder de knie.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-4e9V2q1W5K2teTC4jhBpkEudKs=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/xmPkBI700ufUMltlbLAMeATr.jpg?f=fotoalbum_medium
Een belangrijk detail en verschil met de uitgebreide review door de redactie zelf hier, is dat ik toch echt een metalen (aluminium als ik goed kijk tenminste) band over de headset heb. Geen goedkope Hello-Kitty-plastic vibe hier dus... Voor het verschil zal ik het even visualiseren. De kwaliteit van de Rolfstone hier:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xFohcd78WHGtGJCQBVZR_7Fo6-w=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/NVIA6f2TORYugF6h2U5y4iCj.jpg?f=fotoalbum_medium
En dan is dit wat ik bedoel met een 'Hello-kitty-modelletje' voor de volledigheid, note the difference:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ws2Nc8UIzaLYuuZAVrR91buiPbM=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/jJI205Nh3urSUAQTkHFHHEVH.png?f=fotoalbum_small
Bron afbeelding: Bol
Na 3 weken in gebruik
De belangrijkste bevinding bij het langer in gebruik hebben en dan ook trachten op te bergen en opnieuw in gebruik nemen, die ik met de community wil delen, is voor sommigen van jullie wellicht een open deur. Maar aangezien ik nu eenmaal behept ben met een stukje rebelse grijze massa dat overal maar doorheen wil rausen, kwam dit leermoment voorbij. Mocht het jou ook opvallen dat de koptelefoon niet direct in de verpakking past: Dat klopt! Zo heb je hem namelijk ook niet gekregen. Je moet de oortjes draaien en wel op een zeer specifieke manier, die als je er eenmaal aandacht voor hebt gehad, je nooit meer vergeet. Hoop ik. En wel zo:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/P891dz3hY8suEOrreHHu1VHoblg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3EWXR8IVVhVxQp1n0Cb19oWl.jpg?f=fotoalbum_medium
En dan voor de truc van hem precies en exact zoals geleverd terug stoppen: daarvoor moest ik in mijn geval, Links naar binnen vouwen en dan rechts er over heen laten vallen. Dit zal de gewenste situatie in de opbergkoffer geven; namelijk als getoond:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/n2MjiqITyuJPBo93If0Wxd46xJc=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jbnrUGawoiVkyvMlh7Qp5gKj.jpg?f=fotoalbum_medium
Usecase 1: Desktop gebruik
Na opnieuw, en rustig proberen, en zoals bedoeld volgens de specificaties en waarschijnlijk ook die handleiding die ik dusver niet gelezen heb, maar nu toch uit vond:
Het koppelen, ontkoppelen en schakelen tussen de telefoon en desktop KAN heel makkelijk, door op je Android device (in mijn geval) eerst de Koptelefoon netjes te ontkoppelen en dan in Windows je Rolfstone onder Blue Tooth apparaten weer te ""Verbinden" - en dat is prima. - Je kan OOK de knop op de rechter oorschelp ingedrukt houden effe, en dan ontkoppelt hij spontaan van waar hij hij eerder aan zat, en hoef je alleen nog te verbinden met het gewenste apparaat. Ik kwam hier later alsnog achter. En deze review is dan ook bijgewerkt op dit punt - voordat er een score is gegeven. Ook de omgekeerde handeling, in Windows 11 om de verbinding eerst rustag te verbreken en dan pas de koppeling op Android weer inschakelen zal op die manier succesvol zijn.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SvN9qsIsLhV5C6gLljZQod-Pltg=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/Rfd1FGU3JWLY7unNfSFWRxYw.png?f=user_large
Als de headset eenmaal gekoppeld is, is het een waar genot aan je hoofd qua (intense) geluidbeleving en dit zonder direct doof te hoeven worden. Ook zijn de kussens zo fijn dat je er rustig een uur of langer mee in 1 houding of met 1 taak op kan zitten. Veel langer is dan vanuit een ergonomische invalshoek niet aan te bevelen en heb ik niet veel getest. Op den duur wordt het wel een belasting natuurlijk voor je gevoel van het 'op je hoofd drukken'.
Usecase 2: Meetings / Calls (Desktop/Teams)
Waar ik aanvankelijk met Teams problemen ondervond, blijkt dit bij het op lokale verbindingen hertesten, niet reproduceerbaar. Deze gebreken moeten dan ook in de interactie met mijn toenmalige gesprekspartner hebben gespeeld.
Nu dus meer en uitgebreider getest, Lokaal met Teams, werkt prima. Het omgevingsgeluid wordt goed weggefilterd, en de andere kant kan mij ook perfect horen.
Usecase 3: Calls (buiten)
Ideaal. Net als ik buiten prima geluid kan horen, kan de andere kant mij ook goed verstaan - door weer en wind. Maar specifiek de balans tussen de omgevingsgeluiden die nog wel opvallen en de helderheid waarmee je telefoongesprek te volgen is, is vrij optimaal. Ik zou zeggen: Geen studiokwaliteit kortom, wel precies wat je wil toch voor de kleinere portemonnee. Ik kan ook letterlijk uren wandelend bellen en door de regen (mits beschermd ook een beetje, regenjas/capuchon) en door de wind en langs de auto's en in het donker, werkt PRIMA. Echt niets meer aan veranderen, dit is waarom ik dit product ga houden dan ook.
Onlangs heb ik een zeer lange dag gehad, met de rolfstone 2x 2 hele uren minstens achter elkaar, in de trein, aan mijn oren - en zonder enige onderbreking die ik niet zelf initieerde. Dit was de 3e dag dag ik hem in gebruik had sinds het laatste keer laden, maar ik heb hem normaal natuurlijk niet zo intensief constant aan. Aan het einde van de dag zei het batterij indicator veld op Android, dat de Rolfstone nog 76% batterij had. Geen idee hoe je dit ooit leeg moet trekken bij normaal gebruik en bijladen, - dat (0% batterij) grenst dan aan verwaarlozing.
Usecase 4: Mobiele muziek (binnen en buiten)
Fantastisch! Echt geweldig!! Het geluid is redelijk 'echt' en gelijk met ander bronnen voor vergelijkbare content. Ik ben niet dermate audiofiel dat ik mij nauwkeurig taalkundig kan uitdrukken voor elk subtiel verschil in 'geluidskleur' maar kan in algemene termen wel direct zeggen dat het 'authentiek' klinkt en vooral minder storend als geluid dat middels in-ear direct in je gehoorgang zou worden geïnjecteerd. De situatie waar ik vandaan kom in deze. Waar ik aanvankelijk teleurgesteld lijk dat de Rolfstone het omgevingsgeluid niet volledig wegneemt, is dit buiten ook maar goed ook om nog een beetje oog en oor voor de omgeving te houden natuurlijk.
Usecase 5: Adaptive Noice Canceling in de Praktijk
Voor deze test, beoordeling en persoonlijke observaties ben ik buiten gaan rond lopen met mijn ANC aanvankelijk aan. Ik kwam dan voorbij een Muur-isolatie-schuim-vul-machine-container (leuk voor scrabble!) .... die een enorme takke herrie produceert. Echt, zonder de koptelefoon zou ik daar geen 2 minuten willen blijven staan. Dit stel ik vast als ik kort Rolfstone van mijn schedel haal om te vergelijken. Echter, met ANC aan en weer terug, mijn radiozendertje op een redelijk volume waarbij ik niet crepeer van de prikkeloverdosis, is het prima vertoeven naast de ronkende machine op dat moment. Je hoort hem wel, maar absoluut niet storend.
Met de knop-bediening, schakel ik ANC UIT - en hoor aanzienlijk meer geluid, maar nog wel gedempt door de fysieke koptelefoon en een beetje door de muziek. Dan druk ik nogmaals op die knop en schakel ik Pass-through in. Het geluid van de machine is plots helder ondraaglijk, ik loop snel door terwijl ik nogmaals op de knop druk voor ANC weer AAN.
Ik vervolg mijn weg, verder over straat, en merk dat de radio lekker voortkabbelt, het verkeer zachtjes hoorbaar op de achtergrond, maar dit stoort mijn muziek niet echt. Als een bekende mij aanspreekt zie ik wel zijn lippen bewegen in deze relatieve rumoer, maar heb ik geen idee van waarmee hij mij begroet precies. Weer zet ik de koptelefoon fysiek af, zodat hij ziet dat ik luister. Dat helpt. Ik versta hem luid en duidelijk, naast alle andere straat geluiden, die kort eventjes wat invasief overkomen.
Waarneming
Voor pseudo-therapeutisch prikkel onderdrukken is deze koptelefoon bij uitstek geschikt. En dit kan hij dus 70 uur volgens de spec. - in één woord: Wouw!
Overige notities:
De bediening met de touchpad werkt fijn, maar is af en toe wel eventjes zoeken met je vingertje... vooral buiten vraagt dit soms wat aandacht om het volume aan te passen aan de situatie soms. Wanneer je schakelt tussen een gesprek of de muziek die nog op stond op je telefoon kan een verschil in volume dusdanig groot zijn dat je dit vrij snel wil kunnen corrigeren. Dit zou typisch AI perfect kunnen 'bedenken' maar zo ver was die techniek nog niet toen men dit product ontwierp. Handmatig op de touchpad werkt dan ook redelijk, maar wat langzamer dan je mogelijk zou wensen. Op Windows 11 heb ik volgens mij niet zoveel aan het touchpad - de touchpad als extra, om aan mijn hoofd te kunnen aaien als ik op die manier het geluid zou willen aanpassen, constateer ik bij hertesten op de laptop van mijn vriendin. Normaal op mijn eigen desktop gebruik ik hier de mediatoetsen voor op mijn toetsenbord natuurlijk...
De mooie opbergkoffer waarin dit product komt is voor mij absoluut een verzachtende omstandigheid die mij er positiever over doet schrijven. Het is dit soort afwerking voor de complete gebruikservaring, die ik graag zie bij producten. Voor in je rugtasje:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/y7YXYaG8463RyEjWV--9F-xFqVM=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ExUTxuxBfUzp6ABAGtsvg20C.jpg?f=fotoalbum_medium

De Rolfstone Focus is veel koptelefoon voor weinig, maar niet spotgoedkoop ook tevens. Een goede balans tussen betalen en wat je krijgt m.i. Het is kwalitatief een fijn apparaat en in alles Alleen-Luisteren-situaties perfect. Als je ook wat terug wil praten is dat alleen te doen in een normaal telefoongesprek dusver in mijn test. Dit geeft aan dat de technische specificaties verder prima toereikend zijn dan theoretisch ook voor Teams e.d. Waarom dit toch precies problemen gaf moet ik nog verder uitsluiten. Edit: Teams hertesten, en het werkt prima.
Kom ik nu met een definitief oordeel van een 8,6 voor deze koptelefoon op een schaal waar 10 perfectie is. Een punt aftrek voor ontbrekende software, de rest trek ik af voor de User-Experience van dit apparaat zeg maar als geheel, zou beter kunnen. - Ik werk de score bij naar aanleiding van beter testen.
Nawoord
Achteraf kwam ik er pas achter dat er nog '38 reviews' van de Rolfstone Focus hier op Tweakers.net staan. De meesten min of meer gesponsord of uitgelokt door de producent in wezen. Hier is blijkbaar een campagne geweest in samenwerking met Tweakers. Want toen ik dit product kocht kreeg in bij Bol.com in beeld "Tweakers bevelen dit product aan" (of woorden van gelijke strekking, met logo althans) ... ik heb dit zwaar laten meebepalen bij mijn keuze voor dit product.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jvhLmXxewSOM_vMxe6bFpWfU084=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/ExBJLShyND7JQgZFKzEhQF34.png?f=user_large
Ik heb echter op geen enkele wijze, financieel voordeel hiermee behaald. Ook niet door andere kortingen of voordeelacties en ook niet op expliciet verzoek namens Tweakers noch de fabrikant - geheel op eigen initiatief deze review gecomponeerd kortom.

Commentaar over perceptie van verschillen:
Dit product Lijkt _anders_ dan de oudere Rolfstone Focus die al op deze site vermeld stond. Het viel mij al op dat ik zoveel opvallende verschillen waar nam met de Redactionele Review. Dit betreft de PRO versie en heeft wel een aluminium beugel en betere bouwkwaliteit volgens mij.
De review die ik gedaan heb voor de Rolfstone Focus Pro hoort bij dit artikel, dat ik via Bol kocht.
Gezien alle negatieve beoordelingen lijkt mijn Pro, die echt kwalitatief beter voelt dan gebruikers hier beschrijven, toch anders.

Toevoeging na enkele maanden gebruik
Nu in duurzaam gebruik, ben ik volledig gewend geraakt aan het schakelen tussen desktop en mobiel gebruik. Ook het actief bedienen van de knop op het rechter oor, is ideaal om zelfs zonder de koptelefoon af te zetten, actief in te kunnen tunen op het geluid in de omgeving - zoals een kop koffie bestellen. Maar dan toch niet de extra handeling van af en opzetten te hoeven ondergaan in een drukke spits bijvoorbeeld. Ideaal. Verder kwam ik er nog 1 tegen in 'het wild' bij een lotgenote van een patiëntenvereniging waar ik Actief lid van ben. Zij gebruikte de Rolfstone en zijn adequate noise cancelling ook voor het afschermen van prikkels. En was hier vrij content mee ook. Natuurlijk de enorme accuduur draagt bij aan dit succes. Maar om eerlijk te zijn is het natuurlijk ook wel een statement als je in het publiek met je koptelefoon op blijft zitten waarbij duidelijk is dat je dit doet om de rest niet te hoeven horen. Waarvan akte!

LatereToevoeging juni 2025 - Schade
Het is mij gebeurd, bij het iets te flexibel over mijn hoofd tillen en om mijn oren proberen te buigen tegelijk, dat het koppelstukje, het plastic van de houderband heeft beschadigt. Dit kon ik amateuristisch fixen met een beetje seconde-lijm en een stukje plakband gelukkig. Mooi is anders, maar omdat ik meteen de 'druk' van het gemankeerde deel af haalde en daarna de tijd nam om het gewonde exemplaar te verzorgen - is het toch redelijk goed gekomen en kan ik afgezien van het lelijke plakbandje, verder hetzelfde verder gebruik maken van de Focus. Dit verklaart wel inderdaad een aantal andere reviews. En ik zal ook niet zeggen dat ik nu moedwillig lomp deed inderdaad, het geeft te denken dat deze draai mogelijk is en dat dan het plastic het begeeft. Dat had beter getest kunnen worden op zich....
Update: Garantie
De leverancier heeft mij een vervangend exemplaar aangeboden gezien de schade bij normaal gebruik is opgetreden. Ik ben hier heel blij mee! :-) Want het is echt een superfijn dingetje verder.

Reacties op de Inhoud - niet op de reviewer, de site, of allerlei andere dingen die niet relevant zijn a.u.b.

Heb jij ook een Rolfstone Focus Pro (Zwart)?

In het plaatje van de Windows settings is jouw emailadres volledig zichtbaar, lijkt me niet wenselijk voor je.
Dat is echt niet erg. Dit staat ook op mijn website tenslotte. Ik geloof - helemaal besides the topic ook, dat het wijzen van gebruikers op het delen van gegevens in individuele gevallen vrij zinloos is. Ik heb een ander soort 'data hygiëne' die uiteindelijk neer komt op dat wat mij echt echt niet gestolen kan worden, uberhaupt niet met het internet gedeeld wordt, of via apparaten daar aan verbonden. Voor de rest veronderstel ik een 'glazen latrine' bij het hele internet in principe ;)
Wat een mooie en eerlijke review, jij hebt mij overtuigd dat ik vandaag ook een Rolfstone Pro ga kopen.

Je ervaringen sluiten aan bij hoe ik zelf denk over dit soort apparaatur; bedankt voor je moeite!

Groet Danny
Dankjewel dat je dat laat weten! :*) Leuke reactie.