Dygma Raise Review

PeacekeeperNL
3 november 2024, laatste update op 6 februari 2025, 4.337 views Product gekocht

Dygma Raise

De Dygma Raise is een solide en zeer aanpasbaar toetsenbord, welke ideaal is voor gebruikers met hoge ergonomische eisen en die veel tijd achter de computer doorbrengt. Door het split-ergonomisch ontwerp kun je het toetsenbord zo plaatsen dat polsen en schouders in een ontspannen positie rusten, wat voor langdurig comfort zorgt.

De vervangbare switches en krachtige Bazecor-software om elke toets apart in te stellen, maken de Raise flexibel en geschikt voor uiteenlopende werk- en/of gamingbehoeften. Hoewel de afwezigheid van draadloze opties en het ontbreken van een ingebouwde Tenting kit nadelen kunnen zijn, zorgen de goede bouwkwaliteit en het open-source karakter voor een toekomstbestendig product.

De prijs en leercurve zijn een investering, maar voor wie langdurig comfort en maximale aanpassing waardeert, is de Raise een uitstekende keuze die zich op termijn beslist terugbetaalt.

Ben je benieuwd naar mijn ervaringen met de Raise? Lees dan snel verder!

Pluspunten

• Split-ergonomisch design vermindert spanning op polsen en schouders
  • Het toetsenbord voelt erg stevig en oogt erg mooi
  • Compact en draagbaar, inclusief travel case
  • Volledig naar wens te configureren
  • Hot swappable switches
  • Volledig programmeerbaar
  • Software is sinds update eenvoudig in gebruik
  • RGB van toetsen, underglow en neuron volledig apart configureerbaar (kan ook uit)

Minpunten

• Kabels…
  • Geen numpad
  • Originele prijs was vrij stevig
  • ‘OG Raise’ is niet meer nieuw verkrijgbaar
  • Door compactere lay-out mis je mogelijk enkele toetsen
  • Tenting kit was pas later en in beperkte oplage beschikbaar
  • Leercurve: Het split design kan voor nieuwkomers even wennen zijn

Historie:
• 20241103 - Initiële review
• 20250206 - Met wat vertraging foto's van de custom tenting oplossing toegevoegd

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sLOrDSoymoKcHw5fE99WC0eeXqc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1T7GkxKc5tfUQ2Wg8JW2ce50WiXU1tQ6qvSvhoEmjNa9q7RG9H.jpeg?f=620xauto
Logischerwijs is dit niet mijn reguliere werkplek, maar zo af en toe werk ik ook hier aan mijn reviews, zoals deze.

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
De Dygma Raise, verder “Raise” genoemd, is een split ergonomisch toetsenbord. De Raise wordt inmiddels echter niet meer nieuw verkocht. Wel kun je ze nog geregeld tweedehands tegenkomen. Zo heb ook ik de Raise van deze review tweedehands gekocht via Tweakers V&A en nu ruim een half jaar in gebruik. Inmiddels wordt de Dygma Raise 2, welke in tegenstelling tot de Raise een draadloze add-on optie heeft, uitgeleverd en is deze ook inmiddels te bestellen, zij het met een wat langere levertijd. Ik verwacht mijn full-spec Raise 2 ergens in de komende weken te ontvangen. Maar, nu terug naar de originele Raise.

Ooit begon Dygma met de Raise als split ergonomisch gamingtoetsenbord via Kickstarter. Het is een toetsenbord dat naar wens geconfigureerd kon worden: er was te kiezen tussen diverse switches, keycaps en ook op softwaregebied is iedere knop apart te configureren/programmeren. Je kunt het toetsenbord daardoor nagenoeg volledig naar wens afstellen!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GJGwNjpMBU1czchjH2xrGXBf2_w=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7Gkyt7kUfV5KgRAChwM5SF7MCMiH6GnCUoMyNxeMHDtldFX7.png?f=620xauto
De OG-Raise was ook in verschillende limited editions beschikbaar. Dit is de kleurcombinatie waarin ik heel graag mijn Raise2 had willen hebben. Helaas op dit moment nog geen limited editions voor de Raise2...

En ja, ik weet dat Dygma al eerder begon met een prototype gaming toetsenbord genaamd de Shortcut, alleen aan de hand van de tests hiervan werd geconcludeerd dat dat waarschijnlijk niet levensvatbaar zou zijn.

De Raise is een modern toetsenbord, welke zowel samengevoegd alsook gesplitst gebruikt kan worden. Door het toetsenbord te splitsen is het mogelijk een meer ergonomische positie aan te nemen. Met twee slechte polsen is dat voor PeacekeeperNL wel aan te raden. Maar over de ergonomie vertel ik later meer.

Of ik aan het toetsenbord kon wennen en hoe het me is bevallen, laat ik je in deze review weten! Veel leesplezier!

Dygma is verder zeer actief op Discord en Reddit, voor de liefhebbers! Hier kun je (product)ondersteuning krijgen, tips en configuraties uitwisselen, en helpen met ideeën voor nieuwe producten zoals add-ons voor de nieuwste Raise 2!

Specificaties

In het kort de belangrijkste specificaties:
Type: Split mechanisch toetsenbord
Indeling: 60% lay-out (compact, geen numpad, geen functietoetsen)
Materiaal: Geanodiseerde aluminium bovenplaat, kunststof onderzijde
Switches: Hot-swappable (geschikt voor diverse MX-compatible switches)
Keycaps: Doubleshot PBT voor English US/UK, laser-etched ABS voor dash en andere talen
Software: Bazecor, open-source en volledig programmeerbare toetsen (per toets aanpassingen en meerdere lagen mogelijk)
Connectiviteit: Uitsluitend bekabeld (USB-C aansluiting)
Compatibiliteit: Windows, MacOS en Linux

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RY2w7YS_L79KFzHGd4W6U3Lkrnk=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7Gky4CNwupJWaSSpYRlZV8cWOv7i2jnY1cmLAJa1Cx7dTfb8.png?f=620xauto
De afmetingen van de Raise

Gebruik

Lang heb ik de Microsoft Sculpt Ergonomic keyboard gebruikt voor mijn dagelijkse werk, waar ik enorme lappen tekst heb geschreven. Ik was hier echter niet volledig content mee, mede vanwege het feit dat ik slechte polsen heb door een ongeluk, lang geleden.

Derhalve ging ik op zoek naar een ander toetsenbord. Hierbij kwam ik, naast de Dygma Raise, ook o.a. de Dygma Defy, Ergodox EZ, ZSA Moonlander en ZSA Voyager tegen. De Raise had ik echter al vaker gezien, en is wat meer een regulier toetsenbord. Alle andere opties zijn columnair/ortholineair, en ik heb daar geen ervaring mee, en zover ik weet kan ik deze indeling ook niet even ergens testen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fQO5K32jxb0YaxN6BJbaT3n0xxw=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7GkyPJ34X4Gs3K6xUoVhpaze4QYwJ9nYMyni0UCbFGQpV7GK.png?f=620xauto
Een andere kleurstelling waarin de Raise limited editions beschikbaar was.

Derhalve uiteindelijk besloten de Raise te kopen, zij het tweedehands via de Pricewatch. Inmiddels ruim een half jaar geleden, en al die tijd gebruik ik het toetsenbord met plezier! Zoals je straks onder Software zult lezen, pas ik wel zo af en toe nog mijn layers aan, ik ben dus al een half jaar telkens ‘een ander toetsenbord aan het gebruiken’.

De Dygma Raise bestaat uit twee aparte helften die op verschillende manieren kunnen geplaatst. Hierdoor kan je als gebruiker je armen en polsen in een natuurlijke, ontspannen positie houden. Dit maakt de Raise ideaal voor iedereen die te maken heeft met spanning in de schouders of polsen, of met polsklachten zoals ik.

Een ander opvallend kenmerk, naast het ergonomische ontwerp, zijn de hot-swappable switches. Hierdoor kun je als gebruiker eenvoudig de switches van het toetsenbord vervangen, zonder dat er gesoldeerd hoeft te worden. Een breed scala aan switches zijn geschikt, zoals de Cherry MX, Kailh en Gateron switches. Hierdoor kan iedereen zijn voorkeur vinden, en is het bijvoorbeeld ook mogelijk om andere switches voor speciale toetsen zoals Caps Lock, spatie of enter te gebruiken.

Een video van Dygma over hot-swappable switches en hoe de switches vervangen kunnen worden:

De behuizing van het toetsenbord voelt solide, met een aluminium bovenzijde en kunststof onderzijde. Met geluk kun je een Raise vinden met Tenting kit, zodat het toetsenbord gekanteld kan worden. Deze Tenting kits worden helaas niet meer verkocht. Zo heb ik, aan de hand van een Reddit-post die ik op dit moment niet terug kan vinden, zelf een werkende oplossing gemaakt zoals op onderstaande foto te zien is.

Van de Reddit-post begreep ik dat het wel prettig kan zijn om dit middels klittenband aan elkaar vast te maken, dan heb je enerzijds wat demping, blijft ie op zijn plek zitten, kun je hem nog eraf halen om in de travel case te vervoeren, en kun je, indien nodig, de positionering optimaliseren. Doordat ik de OG Raise voorheen ten minste wekelijks, maar vaak ook dagelijks verhuisde, vond ik dat voor mij geen oplossing.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EKVhasnSjBYoj72sJqk-yJAHGUo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1TFXRACGpbMx20TbOM8aSFk721QTnyDfTZF0VKR2UrtclBjyvw.jpeg?f=620xauto
Met wat vertraging, zitten er eindelijk wat foto's in van de 'homebrew tenting kit'. Deze standaarden heb ik besteld via ome Ali, en zijn te vinden door o.a. te zoeken op 'Essager Universal Desktop Stand'.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Hde6K8U_ZKh6AvR2IVCS562Hqrc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1TFXRB2oakqgijc9F86loEhsosqvDyxB5TrCH6ZwEeRt6xL3dO.jpeg?f=620xauto
Op de voorgrond mijn nieuwe Raise2 met ingebouwde tenting kit. Voelt écht een stuk steviger dan de dhz-oplossing met de OG Raise.

Software
Om het keyboard te gebruiken is het aan te raden deze eerst met behulp van de software van Dygma, genaamd Bazecor, te configureren. Wat ik overigens wel mooi vind om te zien is dat de broncode via Github vrij beschikbaar is en dat de software geheel open-source is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fYQrNxbfNsCaaV4307ZGx-nlkxo=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7Gkz709MWEQuu0ITDExCr2K9EzXTJJ7YwHE81gxqo4NJR5JG.png?f=620xauto
Zoals mijn huidige eerste layer eruitziet in Bazecor, lekker standaard

In Bazecor kun je iedere toets naar wens programmeren. Je kunt tot tien verschillende lagen gebruiken en daarnaast kun je superkeys en macro’s instellen. De totale configuratie wordt vervolgens op de Neuron opgeslagen, het brein van de Dygma Raise. Hierdoor hoef je Bazecor niet op ieder apparaat te hebben draaien.

Superkeys hebben een andere functie, afhankelijk van hoe je de toets gebruikt: tap, hold, tap&hold, doubletap of doubletap&hold zijn allen apart toe te wijzen. Een video van Dygma over de Superkeys:

Macro’s zijn dan weer een reeks toetsen, zo kun je bijvoorbeeld met een druk op de knop je e-mailadres tikken, of bepaalde applicaties openen, bepaalde veel voorkomende handelingen in een applicatie doen, etc. Hieronder een video van Dygma over de Macro’s:

De Bazecor software wordt nog regelmatig geüpdate, waardoor er zo nu en dan nieuwe functies worden toegevoegd, of bestaande functies worden vereenvoudigd.

Ergonomie

Voor mij is ergonomie het gebied waarin de Dygma Raise uitblinkt. Waar ik met mijn Microsoft Ergo Sculpt nog gebonden was aan de vorm van het toetsenbord, kan ik dit voor de Raise geheel zelf bepalen door het toetsenbord anders neer te zetten. Zo heb ik mijn trackball muis nu tussen mijn toetsenbord staan, in plaats van ernaast.

Het gesplistste ontwerp is specifiek ontworpen om druk op de polsen, armen en schouders te verminderen. Voor iemand die ruim 10 uur per dag achter de computer zit, is dit geen overbodige luxe. Dit maakt het ook dat ik de hoge aanschafwaarde van het toetsenbord voor mezelf kan verantwoorden.

Door de twee helften van het toetsenbord onafhankelijk van elkaar te positioneren, kan je als gebruiker een positie kiezen die voor jou het meest comfortabel is, en je lichaam ontziet, en daarmee je houding verbetert. Deze vrijheid in plaatsing helpt daarnaast om een natuurlijke handpositie te behouden, wat de kans op RSS of CTS vermindert.

De polssteunen van het toetsenbord zijn wat verhoogd, waardoor de polsen op een neutrale hoogte ondersteund worden tijdens het typen. Dit biedt extra comfort bij langdurig gebruik.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/n3l-5hvPNIQGx9dHD3cC-L-riqw=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7GkyJkzuhhHCGDt8QraC5mGEfid6u0Gttfa5r8bdy35sv1Vv.png?f=620xauto
Een foto van de Dygma Defy. Veel thumb-keys, lijken me ideaal. De columnaire lay-out oogt me echter nog wat te uitdagend. Wellicht, ooit.

Wel kan de vormgeving van het toetsenbord een wat hogere leercurve geven, voornamelijk als je nog niet gewend bent aan het split-ergonomische design. Zelf was ik hier al aan gewend, dus daar kan ik vrij weinig over zeggen. Door de traditionele lay-out is de overstap echter wel minder ingrijpend, dan bijvoorbeeld met de Dygma Defy, welke een columnaire/ortholineaire indeling heeft.
Terug naar de inhoudsopgave

De Dygma Raise is een prachtig, stevig en indrukwekkend stuk gereedschap voor mijn werk. Het biedt voor mij een goede balans tussen ergonomie, prestaties en aanpasbaarheid. Het split-ergonomische ontwerp is voor mij ideaal, omdat ik twee slechte polsen heb. Met meer dan 10 uur per dag achter de computer, is een goed toetsenbord een must.

De hot-swappable switches en de uitgebreide Bazecor-software zorgen ervoor dat de Raise vrijwel volledig naar wens kan worden geconfigureerd, en is daarmee geschikt voor zowel gamers als professionals die hun workflow willen optimaliseren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7NMFUrDt1r5pE74hFu_MQ5jsCeo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1T7GkyNEOFYG0YjV5hNbnArhGhDPrwLU1Bup4sieqg4dZtxFhC.jpeg?f=620xauto

Nog regelmatig leer ik iets nieuws, of pas ik in de afstelling weer wat aan. Daarnaast wordt Bazecor regelmatig van updates voorzien en worden er zo nu en dan nieuwe functies toegevoegd, en bestaande functies makkelijker in gebruik gemaakt.

Een minpunt vind ik ergens dat het toetsenbord bekabeld moet worden aangesloten. Dit resulteert erin dat ik het toetsenbord minder snel meeneem. Daarnaast kan ik het toetsenbord nu dus maar met één computer tegelijk gebruiken. Op mijn werk gebruik ik meerdere computersystemen, waardoor ik blij zal zijn zodra ik de Raise2 in ontvangst mag nemen.

Een ander minpunt vind ik dat de Tenting kit niet meer wordt verkocht voor de ‘OG Raise’. Bij de Defy en de Raise2 zit dit als standaardoptie.

Hoewel de prijs van de Raise aan de hoge kant was, toen deze nog werd verkocht, en de leercurve voor menig gebruiker een dingetje zal zijn geweest, maken de vele voordelen het toetsenbord voor mij een waardevolle investering.

Zoals een collega van mij altijd vraagt: korte pijn, of lange pijn? Het comfort en de efficiëntie vind ik op de langere termijn belangrijker dan nu op de korte termijn dit geld besparen. Onder de streep is dit het mij zeker waard, en ik zit dan ook met smart te wachten op de Dygma Raise2. En zodra ik die heb, wil ik wellicht op termijn óók nog een poging wagen met de Dygma Defy, of wellicht de Defy2 als die ooit uitkomt.

Al met al vind ik de Dygma Raise de volle vijf sterren meer dan waard!
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Oo6I_1uwGDKtDn0nlerxt3bGHdU=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7GkySGwanfmUf6PLVfYrmHUr8kYV6hY2Lp2aqrLuUVaNFuqD.png?f=620xauto
En nog een 'exploded' view van de Raise.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Dygma Raise, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/U47tiub9ecEK5Ct3VKAriKVpN9Q=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1T7GkyRnYOQ64jp6Bgy7Tq9tmREJXn7s0v8X5c9KEA1qAoniaO.png?f=620xauto
Natuurlijk de meest sexy kleur voor het laatst bewaren ;)

Heb jij ook een Dygma Raise?

Goede review, waarvoor dank!

Ik heb de Defy (full option). Volledig wireless gebruik zou ik afraden: de batterij gaat echt niet lang genoeg mee en je moet hem alsnog regelmatig bekabelen. Zal wellicht met de Raise 2 niet anders zijn.
Wel handig: ik kan hem bekabeld verbinden met één pc en zonder poespas met een druk op de knop met Bluetooth verbinden met een andere.
Grootste verschil met de Raise zijn de extra duimknoppen en de ortholineaire columnar stagger opstelling van de toetsen. Als je een touchtyper bent, dan valt de overstap best mee.

[Reactie gewijzigd door haelerien op 27 november 2024 11:05]

Nice, thanks voor het compliment en de info, @haelerien. Goed om te horen! En dat de accuduur zou tegenvallen had ik ergens al wel verwacht. Zag op de Discord een foto van een Defy voorbij komen van iemand die de Defy best netjes bekabeld had aangesloten.

Ik verwacht mijn Raise2 in de tweede helft van december te ontvangen. De Defy heb ik nu het geld niet voor (over), maar wellicht zodra er een Defy2 komt, dat ik daar weer op inschrijf met de early bird actie.