Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard (Qwerty NL) Review

PeacekeeperNL
24 mei 2021, laatste update op 24 mei 2021, 722 views Product gekocht

Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard (Qwerty NL)

Persoonlijk vind ik het ergonomische toetsenbord erg prettig typen. Het was in het begin even wennen, maar uiteindelijk bevalt het zeer. Minpunt is de kwetsbare en niet vervangbare USB-receiver.

Pluspunten

• Prettige ergonomische vormgeving
  • Los numpad
  • Goede batterijduur
  • Luxe en strakke uitstraling
  • Voelt stevig aan
  • Yeah b!t©#! Magnets! OH!

Minpunten

• Kwetsbare USB-receiver
  • Prijs aan de hogere kant

Onderstaande review heb ik in een eerder stadium geschreven, in combinatie met de Sculpt Ergonomic Mouse. Deze review ga ik op korte termijn aanvullen/bijwerken en tevens voorzien van productfoto's.

De Sculpt Ergonomic Desktop van Microsoft heb ik inmiddels denk ik een jaar of 4 in mijn bezit. Ik heb deze aangeschaft omdat ik veel op de computer werk, en mijn polsen door een ongeval niet goed meer zijn. Hierdoor heb ik met een normale muis en toetsenbordcombinatie al snel erge last van mijn polsen. Het is voor mij dan ook wenselijk gebruik te maken van een ergonomisch gevormd toetsenbord en muis. Voor mij voldoet de Sculpt Ergonomic Dekstop hier volledig in.

De bijgeleverde receiver is echter vrij kwetsbaar en kan niet worden vervangen wanneer deze kapot gaat. Dat vind ik wel erg jammer van een dergelijk prijzig product. Een oplossing zoals de Logitech Unifying Receiver zou hierbij ideaal zijn, of bluetooth ondersteuning. Gelukkig gebruik ik deze set voor mijn desktop, en hoef ik de receiver in principe alleen maar op zijn plek te laten zitten. Mocht je de set willen vervoeren, kan de receiver makkelijk onder in de muis opgeborgen worden en blijft de receiver in de muis zitten door een magneetje.

De receiver is wat storingsgevoelig. Daarom heb ik de receiver in één van mijn monitors geplaatst, in plaats van achter in het werkstation. In dit laatste geval had de receiver namelijk geregeld last van haperingen.

De set is gemaakt van een glimmend, zwart plastic. Helaas is dit wel vingerafdruk gevoelig en wordt het snel vies. In andere reviews las ik ook dat er snel krassen op komen, echter kan ik deze bij mij niet snel ontdekken. Daarnaast heb ik de set voor het gebruik, en een kras of stel vingerafdrukken storen mij hierin niet.

Toetsenbord

Het toetsenbord is dus ergonomisch gevormd. Voor mij was het gebruik van het toetsenbord in eerste instantie wel wennen, maar dat ging gelukkig vlot. Het toetsenbord is strak en elegant vormgegeven. De opening in het midden was in het begin wel even wennen, maar ergens vind ik het wel mooi, een dergelijke opening. Ik vind de opening persoonlijk beter dan dat ze het glanzend zwarte plastic hadden doorgetrokken.

De voorzijde van het toetsenbord kan ook nog wat omhoog worden geplaatst met het bevestigen van een (magnetisch) opzetstuk aan de onderzijde van het toetsenbord. Dit opzetstuk maak ik met liefde gebruik van, omdat mijn polsen dan net in een prettigere stand komen te staan.

Typen op het toetsenbord gaat erg prettig en stil. De toetsen hebben niet veel travel, wat ik persoonlijk prettig vind. Voor gamen is de set denk ik minder geschikt. Enerzijds omdat het draadloos is, anderzijds omdat de set er ook niet voor bedoeld is.

De batterijduur is goed. In het toetsenbord zitten 2 AAA-batterijen. Het vervangen van de batterijen gaat eenvoudig: De magnetisch bevestigde verhoger van het toetsenbord verwijderen, vervolgens het magnetisch bevestigde dekseltje van het batterijcompartiment verwijderen, en je kan bij de batterijen. Ik kan mij echter niet herinneren wanneer ik deze voor het laatst heb moeten wisselen, dus dat zal een beste tijd terug zijn.

In tegenstelling tot de muis, zijn het toetsenbord en het numpad niet voorzien van een aan/uit-schakelaar. In de praktijk mis ik deze voor het toetsenbord echter niet. Wat ik wel mis, is een indicator op het toetsenbord die aangeeft hoe vol de batterijen zitten, of dat deze moeten worden vervangen. Je weet pas wanneer de batterijen moeten worden vervangen, zodra het toetsenbord niet meer werkt. En verder is het jammer dat er geen indicatorlampje aanwezig is voor Capslock en Scrollock. Bij het toggelen komt er wel rechtsonder in het scherm kort een melding te staan dat Capslock/Scrollock aan of uit staat.

De F-toetsen kunnen tevens worden gebruikt als functietoetsen. Er zit een hardwareswitch rechtsboven op het toetsenbord, met kleuraanduiding welk gedeelte van de F-toetsen wordt gebruikt. Zelf maak ik zelden gebruik van de speciale functietoetsen, en staat mijn schakelaar standaard op 'grijs' voor de F-toetsen.

Numpad

Zelf gebruik ik het numpad gedeelte niet veel. Sterker nog, ik heb deze standaard in mijn ladeblok liggen, omdat hij me anders in de weg ligt. De batterijen doen het nog steeds, na al die jaren. Dat moet ik wel als pluspunt nageven, kanttekening hierbij is dat ik het numpad gedeelte dus vrijwel niet gebruik. In een review las ik dat het vervangen van de batterij voor het numpad lastig en omslachtig werkt. Dit kan ik beamen. Waar de muis en het toetsenbord gewoon van een magnetische sluiting gebruikmaken, maakt het numpad gebruik van een klein schoefje.

Doordat het numerieke gedeelte los is, ontstaat echter wel de mogelijkheid de muis dichter bij het toetsenbord te plaatsen, waardoor je minder hoeft te bewegen als je van typen naar muizen switcht. Of dit ook de gedachtengang van de ontwerpers is geweest, weet ik echter niet.

Muis

De muis, zoals ik in mijn andere review ook heb geschreven, is uitsluitend bedoeld voor rechtshandig gebruik. Voor mij is dit geen probleem, maar voor links- en dubbelhandigen kan ik me inbeelden dat dit een issue kan zijn.

Bij langdurig gebruik van de muis is deze voor mij erg comfortabel. Bij normale muizen heb ik op den duur last van een muisarm. Hier heb ik met de Ergo Sculpt geen last van.

Op de muis zitten verder twee extra functietoetsen, te weten een Windows-toets en een programmeerbare toets. Deze programmeerbare toets fungeert standaard als terug-toets, maar is middels de software 'Muis- en toetsenbordcentrum' te herprogrammeren voor het specifieke apparaat waarop je deze gebruikt. De knop kan zelfs een andere actie per applicatie uitvoeren, bijvoorbeeld terug in Firefox, en tabblad sluiten in Chrome.

De batterijduur is uitstekend. Ik heb de batterijen in al die tijd pas 2x hoeven te vervangen, en dat bij dagelijks intensief gebruik. (5 dagen per week, 9 uur per dag, niet volcontinu) Verder is het ook erg fijn dat er gewoon 2x AA-batterijen in moeten.

Wat ik wel erg jammer vind is dat het rubber op de muis vrij snel wordt aangetast bij het langdurige gebruik, waardoor er bubbeltjes ontstaan die je voelt als je de muis net niet goed beet hebt. Ik heb dit probleem voornamelijk bij mijn pink.

Al met al een prettige set om veel mee te werken. Batterijduur ervaar ik als uitstekend, ergonomie is goed, en de vormgeving is strak en luxe. Er zijn uiteraard wat verbeterpunten, maar niks in het leven is perfect.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde een PB'tje!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.

Heb jij ook een Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard (Qwerty NL)?

""Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips Hue Iris tafellamp, stel ze gerust hieronder in de comments""
Hahaha, scherp. Was echt laat vannacht ;)
Ik pas het aan, bedankt! (moge het duidelijk zijn dat ik de afsluiter regelmatig hergebruik en dan wat aanpas (of dat vergeet)).

Nogmaals, dank!