Historie:
• 20241026 - Initiële review
Disclaimer: Ik heb deze Netgear RS500 te leen gekregen via Netgear ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. De review is verder niet door Netgear gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.
Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product niet zelf heb gekocht, en te leen heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!
En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via
een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!
Inleiding
Vind je het saai om inleidingen te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Netgear is een bekendere naam in de techwereld voor met name netwerkapparatuur. Je zou ze echter ook kunnen kennen van de
Meural Canvas II, een digitaal kunst en foto display.
Onlangs bracht Netgear drie nieuwe Wi-Fi 7-routers in de Nighthawk-serie uit, als toevoeging aan de eerder uitgebrachte RS300 en RS700S, waardoor de RS-serie voor verschillende budgetten beschikbaar is. Via Netgear kreeg ik de kans om de RS200 en RS500 uitgebreid te testen, te vergelijken en mijn bevindingen met jullie te delen. De Netgear RS500 van deze review zal ik afwisselend “de Netgear” of “router” noemen.
De producten van Netgear zijn geavanceerd, maar voor normaal gebruik toch eenvoudig in te stellen. Ook voor de geavanceerde gebruiker is er voldoende te Tweaken. Setup met een smartphone is handig, maar via computer werkt verder ook nog zonder al te veel moeite. Alleen voor het opzetten van de trial van de abonnementsdienst
Netgear Armor had ik mijn smartphone nodig.
Ik vind het wel wat weg hebben van een futuristisch flatgebouw. Qua formaat zou het nog bijna kunnen ook *wink wink*
Al mijn ervaringen met de RS500 van Netgear lees je terug in deze review! En mocht je dan nog niet klaar zijn? Dan heb ik ook de review van de
RS200 van Netgear voor je klaar staan!
Voor nu veel leesplezier!
Specificaties
In
het nieuwsartikel van Tweakers stond al een mooi overzicht met de belangrijkste specificaties van de verschillende modellen in de Wi-Fi 7 Nighthawk-serie, deze heb ik overgenomen en indien nodig voorzien van aanpassingen aan de hand van de door Netgear aan mij verstrekte informatie.
Kijk voor een volledig overzicht van alle specificaties op de productpagina van
Netgear.
| RS200 | RS300 | RS500 | RS600 | RS700S |
Wi-Fi dekking | 185m² | 185m² | 230m² | 250m² | 275m² |
Max aantal Wi-Fi-apparaten | 80 | 100 | 120 | 150 | 200 |
Max snelheid | 6,5Gbps | 9,3Gbps | 12Gbps | 18Gbps | 19Gbps |
Technologie | Wi-Fi 7 Dualband | Wi-Fi 7 Triband |
Wi-Fi-streams | 6 | 6 | 8 | 10 | 12 |
Poorten | 2x 2,5GbE 3x 1GbE | 3x 2,5 GbE 2x 1GbE | 2x 2,5 GbE 3x 1GbE | 2x 10GbE 3x 1GbE | 2x 10GbE 4x 1GbE |
Adviesprijs | 249 euro | 349,99 euro | 499,99 euro | 549,99 euro | 899,99 euro |
Bron: opmaak van Tweakers en Netgear zelf. Op de aankondiging van Netgear wijkt de Wi-Fi-dekking af, wat mogelijk te maken met het maximale zendvermogen dat in Europa lager ligt dan in o.a. de VS.
Alvast vooruitlopend op de unboxing: het gewicht van de router bij mij thuis op de weegschaal.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het, in mijn opinie, leukste van een nieuw product is het uitpakken ervan. Ik pakte de RS500 gelijktijdig met de RS200 uit. Dit was nadelig voor de RS200: de RS500 is beduidend zwaarder en voelt daardoor een stuk meer solide aan. Dit zal, denk ik, komen door het extra pakket aan antennes in de behuizing.
Naast de router vind je in de doos een Quick Start manual en een doosje met daarin een 42W voedingsadapter met circa 175cm snoer, informatie over
Netgear Armor, en een platte ethernetkabel.
De router zelf oogt futuristisch, een beetje als een flatgebouw uit de toekomst. Op de voorzijde vind je een overzicht waar de LED’s gaan branden, afhankelijk van wat er verbonden is, en indicatoren voor dat de 2.4, 5GHz en 6GHz netwerken in de lucht zijn, of niet.
Standaard knipperen de LED’s, afhankelijk van gebruik. Het is ook mogelijk om, hetzij via de knop op de voorzijde, hetzij via de instellingen, het branden van de LED’s aan te passen in continu branden, of uit. Verder zit er nog een WPS-knop, om het WiFi-netwerk eenvoudiger toe te voegen.
Aan de achterzijde vind je, van boven naar beneden, de reset knop, om terug te gaan naar fabrieksinstellingen, de powerknop, vier ethernetpoorten, waarvan poort 1 2.5Gbit is, de andere drie zijn 1Gbit poorten. Poort 1 en 2 kan je via de instellingen samenvoegen, voor bijvoorbeeld gebruik met een NAS die
port aggregation ondersteunt. Daarna komt er een USB-A 3.0 poort, om bijvoorbeeld een externe hardeschijf in het netwerk te delen. Daaronder een 2.5Gbit WAN-poort voor de internetverbinding en tot slot de aansluiting voor de voedingsadapter.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Nu moet ik voorop stellen, wij hebben op dit moment nog geen echte Wi-Fi 7 apparaten in huis, maar wel diverse Wi-Fi 6E devices. Omdat onze huidige router, de Ubiquiti Amplifi, ‘slechts’ tot Wi-Fi 5 gaat, hebben we nooit wat gemerkt van de extra snelheid die Wi-Fi 6 en hoger bieden. Daarom was ik blij dat we de kans kregen om twee nieuwe routers van Netgear te testen en reviewen.
Ik vond vooral fijn dat ik zowel de RS500 alsook de RS200 kon testen. De RS200 is meer het instapmodel, waar de RS500 meer de middenmoter is. De RS700S is het topmodel van Netgear. De RS200 en RS500 zijn beide voorzien van een WAN-poort voor maximaal 2.5Gbit. Voor ons is dat ruim voldoende, aangezien onze (glasvezel) internetverbinding 1Gbit up- en download is.
Desgewenst is de WAN-poort via de instellingen samen te voegen tot 2.5+1Gbit, samen met de LAN4 poort. Dit zelfde geldt voor de LAN1 (2.5Gbit) en LAN2 (1Gbit) poorten. Dit kun je bijvoorbeeld bij een NAS gebruiken die ook
port aggregation ondersteunt, zodat je snellere doorvoersnelheden krijgt.
Voordat ik overga op de installatie en configuratie, nog in het kort iets over het stroomverbruik. De meegeleverde voedingsadapter levert maximaal 42W vermogen. Het idle verbruik van de RS500 zat tijdens mijn metingen op circa 10.1W. Het piekvermogen wat ik heb gemeten lag op net boven de 15W.
Terug naar de inhoudsopgave
Het setup proces voor de RS200 en RS500 is hetzelfde. Het is zowel mogelijk om het proces via de app als via de computer te doorlopen. Ik heb de RS500 via de app, en de RS200 via de webinterface op de computer ingesteld.
Maar goed, voordat we hier zijn, moet je eerst nog de router in gebruik nemen. Het initieel opstarten duurt enkele minuten. Als je in de app de stappen volgt (peildatum 20241012) krijg je eerst te maken met een time-out van vijf minuten voor het opstarten. De knop “LED is solid white” kon ik pas ná die time-out selecteren om verder te gaan, terwijl de ongeduldige ik al ruim voor ik de app had geïnstalleerd de boel had aangesloten, en alle LED’s op de router reeds continu wit brandden. Ik kan me inbeelden dat dit met een toekomstige app update wellicht nog wordt opgelost.
Ik heb tijdens het proces ook een Netgear account aangemaakt. Wat mij hier opviel, wat ik wel grappig vond, is dat een wachtwoord van 40 willekeurige alfanumerieke tekens, zonder leestekens, door de app wordt gezien als een
zwak wachtwoord, waar KeePass het juist een sterk wachtwoord vindt (en wat me ook best een sterk wachtwoord lijkt… deze kraak je niet zomaar even). Waar de app naar kijkt voor een sterk wachtwoord, heb ik verder niet echt getest. Wellicht vond ie een wachtwoord van 12 karakters inclusief speciale tekens wél sterk?
Anyhoe, tijdens de setup van de router krijg je o.a. de kans om de netwerknaam te wijzigen. Toen ik dit deed en daarna kort wisselde van app om het netwerk toe te voegen (op Android), moest ik het setup proces opnieuw doorlopen, ínclusief het wachten tot het apparaat volledig was opgestart. De prompt om het netwerk toe te voegen die ik de tweede keer kreeg, had ik de eerste keer niet gehad. Dat was dus wel even een frustratiemomentje…
Zodra je hem eenmaal hebt ingesteld, is het tijd voor een firmware-update, in mijn geval
v1.0.1.60. De release notes van Netgear zijn via
de support website terug te vinden.
Sinds de recente release heeft Netgear reeds een tweetal updates uitgerold om diverse kleine bugs te pletten. Na de update moet de router logischerwijs herstarten, en is deze klaar voor gebruik. Uiteraard is het mogelijk om de nodige instellingen verder te tweaken, maar daar ga ik hier verder niet op in.
Netgear Armor
Als je de router via de app instelt, kun je ook de 30-dagen trial voor
Netgear Armor activeren. Via de webinterface kan dit (nog) niet. Via de app kreeg ik tevens de kans om Armor Plus met korting te activeren, voor 49,99 euro per jaar, in plaats van 149,99, of de trial om te zetten naar een abonnement, van 99,99 voor 40 euro per jaar.
Online kwam ik verder ook tegen dat als je autorenewal uitschakelt, je aan het eind vaak (opnieuw) een goede korting krijgt. Voordeel van Armor boven losse antivirus is dat dit op netwerkniveau gaat. Het zal echter zeker niet perfect zijn en niet alles tegenhouden. Wel krijg ik via de app regelmatig een notificatie met daarin een rapport wat er eventueel is gevonden, al heb ik tijdens mijn testperiode geen (beveiligings)incidenten gehad.
Als trial krijg je dus Netgear Armor om te proberen. Via de app zag ik dus dat er ook een
Armor Plus was. Bij Armor Plus is als extra dat je een VPN-dienst voor maximaal 50 devices erbij krijgt, en ad blocking en anti tracking, zij het door middel van de VPN-dienst. In beide gevallen krijg je op netwerkniveau bescherming.
Ik vond het wel jammer dat Netgear op dit moment nog geen optie in de router heeft ingebouwd om advertenties automatisch te blokkeren. Bij mijn Amplifi werkt dit namelijk voortreffelijk: vrijwel alle advertenties zijn geblokkeerd, en je kan niet eens via gesponsorde zoekresultaten doorklikken. Ik hoop dan ook dat Netgear dit in de nabije toekomst ook nog implementeert. Ik las namelijk in reviews van oudere Netgear devices dat deze optie wel aanwezig is (geweest).
Men moet wat te wensen houden!
Parental Controls
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Omdat ik dit zelf verder niet gebruik, zal ik over dit hoofdstuk verder vrij kort zijn. Wel heeft de Tweakers-redactie
eerder dit jaar een review van de diverse ‘ouderlijk toezicht’ filters onder de loep genomen.
Bij je Nighthawk zit een gratis 30-dagen probeerversie inbegrepen, maar hierna is dit dus wel een betaalde dienst. Dit is dus wel iets om mee te nemen in je overwegingen bij de aanschaf van de router.
Praktijkervaring
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Dan denk ik het belangrijkste onderwerp, hoe de ervaringen in de praktijk zijn. Zowel de RS200 als de RS500 hebben een in mijn opinie goed bereik. Door het hele huis heb ik bereik, en ook daarbuiten. Wel is het belangrijk rekening te houden met de plek waar je de router plaatst, dit is sterk van invloed op het bereik.
De tests zijn uitgevoerd in een jaren 70 woning met drie woonlagen, waarvan de 6cm spouw goed geïsoleerd is, en alle ramen en kozijnen zijn vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas. Tussen de vloeren liggen kanaalplaten met wapening, wat tevens nadelige effecten heeft op het bereik én de snelheid.
In de praktijk merkte ik vanuit de woonkamer eigenlijk geen verschil tussen de RS200 en de RS500. Ze zijn beiden retesnel als je gewoon goed bereik hebt, al had ik met mijn Flip5 regelmatig dat in de speedtests de RS200 snéller was dan de RS500!
Een ander verschil tussen de twee begon ik te merken toen ik naar buiten ging, en dat was op een manier welke ik niet had verwacht: het
bereik van de RS500 was beter dan die van de RS200, dat verbaast me niet, maar de
betrouwbaarheid van de internetverbinding was bij de RS200 beter. Bij het uitvoeren van de speedtest kreeg ik buitenshuis met de RS500 enkele keren een foutmelding, dat ie geen verbinding met een server kon krijgen.
Mogelijk dat dit komt omdat mijn Samsung Flip5 een redelijke Wi-Fi 6 verbinding had met de RS200, en een matige 6E verbinding met de RS500. Zodra mijn Flip5 overschakelde naar Wi-Fi 6 voor de RS500, was deze namelijk wel weer betrouwbaar. Ditzelfde was van toepassing bij mij op zolder: de speedtests hadden bij de RS200 nergens last van, maar verbonden met de RS500 had de Flip5 wel ruzie met het internet, zolang die op 6E zat.
Op de eerste verdieping had ik, net als in de woonkamer, nergens last van. Wél merkte ik dat op de begane grond de internetsnelheid beduidend sneller was dan één verdieping hoger. In onderstaand overzicht heb ik de diverse gemiddelden genoteerd, zoals ik deze in mijn situatie heb gemeten. Houd er rekening mee dat dit een momentopname betreft, de snelheden mede afhankelijk zijn van de snelheid van je internetverbinding, en daarnaast van diverse andere factoren (zoals ook het weer, ja, echt waar) afhankelijk kunnen zijn!
Waarden in onderstaande tabellen zijn in mbit, waarden zijn gemiddelde van vijf metingen kort na elkaar, en afgerond op hele getallen. De eerste tabel is op basis van metingen met mijn Flip5, de tweede tabel op basis van metingen met mijn Surface Laptop Studio.
Locatie | RS200 | RS500 |
Slaapkamer | 149 down, 115 up | 127 down, 40 up |
Zolder | 16 down, 8 up | 21 down, 12 up |
Tuin | 84 down, 65 up | 30 down, 15 up |
Metingen met Microsoft Surface Laptop Studio
Zoals je ziet zijn de waarden nog best wisselend. Ik vind het dan ook lastig om een waardeoordeel te hangen aan deze speedtests. Wellicht is het zelfs beter om dat niet te doen. Zowel mobiel als op de laptop was het internet door het gehele huis voor het gevoel gewoon vlot, niks op aan te merken. Ik kan me echter wel inbeelden dat bij nieuwbouwwoningen het (gewapend) beton parten speelt.
Wat ik in ieder geval wel kan zeggen, is dat de RS200 en RS500 beide een stuk sneller zijn dan mijn huidige Amplifi. Dit heeft als resultaat dat bijvoorbeeld video’s van streamingdiensten sneller beginnen met afspelen, dat het sneller doorlaadt, of dat downloads een stuk sneller binnenkomen. Ter beeldvorming, de gemiddelde snelheid komt met mijn Amplifi neer op circa 216 mbit download, en 224 mbit upload.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Netgear RS500 is een krachtige, degelijke router waarmee je klaar bent voor de toekomst. De router is geschikt voor zowel beginners alsook tweakers die meer instellingen willen aanpassen. Met de RS500 kun je Wi-Fi 7 gebruiken zoals deze is bedoeld, áls je al de nodige Wi-Fi 7 apparaten in huis hebt: de 2.4, 5 en 6GHz banden zijn beschikbaar in de router, maar op dit moment kunnen nog lang niet zoveel apparaten met Wi-Fi 7 overweg.
De RS500 is snel in het normale, dagelijkse gebruik en heeft een prima bereik. Wel merk je haperingen als je wat verder weg bent, maar je apparaat nog niet naar de 2.4GHz-band terugvalt. Nu zal het afhankelijk van jouw eigen omstandigheden zijn, in hoeverre je hier last van ervaart: vanuit mijn werkkamer en vanuit de woonkamer heb ik hier geen problemen mee. Als ik op zolder in het washok zou zitten met de computer, dan wordt het wel uitdagend.
De RS500 heeft een adviesprijs van 499,99 euro, en daarmee vind ik hem wel stevig geprijsd. Je moet het zien als een investering op de langere termijn, want een router gaat natuurlijk heel wat jaren mee: onze Amplifi staat al zes jaar zonder problemen te knorren. Ik ga er dan ook vanuit dat je met de aankoop van deze router nog vele jaren vooruit kunt, en dan vind ik de investering wel meevallen.
Wél kan het lonen, als je in de markt bent voor een nieuwe router, om te kijken naar aanbiedingen. In de Pricewatch staat ie sinds 9 oktober voor ongeveer 430 euro, wat al 70 euro onder de adviesprijs is. Wellicht dat bijvoorbeeld een Black Friday of andere actie de prijs verder naar beneden brengt, waardoor de RS500 hopelijk wat aangenamer geprijsd wordt.
In mijn testperiode heb ik echter niet het volledige potentieel van de RS500 kunnen testen, aangezien ik nog geen Wi-Fi 7 apparatuur in huis heb. Wél heb ik ervaren dat ik met de RS200 en RS500 beduidend sneller internet geniet, dan met mijn oude, vertrouwde Amplifi.
Mocht je het onderste uit de kan willen halen wat betreft routers, en is je budget toereikend genoeg, dan zou je de RS600 of RS700S kunnen overwegen, welke tevens beschikt over twee 10Gbit-poorten. Mocht je de prijs van de RS500 te veel vinden, kun je kijken naar de RS300, welke op het moment van schrijven van deze review inmiddels voor net geen 300 euro te verkrijgen is.
In mijn opinie is de RS500 geen slechte keuze als je in de markt bent voor een nieuwe router. Doordat de betrouwbaarheid van de Wi-Fi 6E bij slechter bereik op dit moment niet optimaal is, en door de nog vrij hoge adviesprijs, vind ik de RS500 4 van de 5 sterren waard. Ik kan mij echter inbeelden dat de
onbetrouwbaarheid van Wi-Fi 6E bij slechter bereik wordt veroorzaakt door mijn eigen apparatuur, of als dat niet het geval is, dat dit met een toekomstige firmware-update wordt opgelost, zodat apparaten dan eerder terugschakelen naar de 2.4GHz-band.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Netgear RS500, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via
een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!
Tot de volgende review!