Historie:
• 20240623 - Initiële review
Disclaimer: Ik heb deze SwitchBot S10 gesponsord gekregen via SwitchBot ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.
De review is verder niet door SwitchBot gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.
Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!
En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!
In een donker(der)e omgeving zet de SwitchBot S10 twee ledlampjes aan om beter te zien in het donker!
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Het doen van het huishouden is één van de klusjes die ik standaard uitbesteed… het kost me te veel tijd, en ik heb er een hekel aan om te doen. En ongetwijfeld ben ik niet de enige die er zo over denkt. Daarnaast wil de vrouw des huizes graag dat de vloer in huis altijd schoon is.
Om de noodzaak van het regelmatig stofzuigen te verminderen, niet wegnemen (!), kan je een robotstofzuiger in dienst nemen. Welke het beste is voor jou, is afhankelijk van je beoogd gebruik. Zo zijn er robotstofzuigers die alleen stofzuigen, maar ook uitvoeringen die kunnen dweilen. Verder zijn er uitvoeringen die alleen de kleine, interne stofbak hebben, maar ook uitvoeringen met een leegstation.
Er zijn zelfs uitvoeringen die je, ten behoeve van het dweilen, op de water aan- en afvoer kunt aansluiten. Dit is zodat de dweilfunctie altijd van schoon water wordt voorzien en je hier zelf geen omkijken meer naar hebt! Een echt luxeprobleem als je het mij vraagt, maar als je het geld ervoor (over) hebt… waarom niet?
Via SwitchBot kreeg ik de kans om in deze nieuwe serie reviews een aantal nieuwe producten uitgebreid aan de tand te voelen, en jullie mee te nemen in mijn bevindingen. Eerder reviewde ik van SwitchBot al de
K10+ Ministofzuigerrobot (“Kiki”) en de
Curtain 3 gordijnautomatisering. Vandaag komt daar de S10 stofzuigerrobot bij, verder “Estien” genoemd.
Ooit begon SwitchBot met de
Bot, een klein apparaatje om normale schakelaars, van apparaten of lichtschakelaars, te slimmificeren. Sindsdien is SwitchBot druk bezig met het uitbreiden van haar
portfolio smarthome apparatuur.
Een stukje verder in de tijdlijn, naar het heden, is de S10 wederom via
Kickstarter aangekondigd en succesvol gefinancierd. Als onderdeel van de Kickstarter special kregen de backers een opzetstuk voor het waterstation, wat los 90 euro kost, en een waterlekkage detector er gratis bij. Dit is tevens de uitvoering welke ik het toegezonden gekregen om te reviewen. De standaard consumentenversie bevat dit opzetstuk en de waterlekkage detector niet, en dit dient desgewenst los besteld te worden!
Laat me je meenemen in al het goede, maar uiteraard óók het slechte, van onze nieuwe huishoudelijke hulp
Estien!
In het proces van deze review had ik dusdanig veel foto’s gemaakt, dat ik een afsplitsing heb moeten maken. In de fotogalerij onderaan deze review vind je een dertigtal ‘extra’ foto’s. De foto’s in deze review komen vanuit mijn Tweakers fotogalerij.
Wil je meer informatie over robotstofzuigers in het algemeen? Je vindt het algemene Ervaringen & Discussies topic voor robotstofzuigers
hier!
Algemeen over robotstofzuigers
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals met alles in het leven, zijn er vele smaken in de wereld van robotstofzuigers. Robotstofzuigers kunnen handige hulpen zijn in het huishouden. Hierdoor hoef je minder vaak met de hand het huis te stofzuigen, en soms zelfs te dweilen. Maar het verschilt nogal per merk, type én prijsklasse wat een robotstofzuiger kan en doet.
Je hebt robotstofzuigers die naast stofzuigen ook kunnen dweilen, met of zonder intern waterreservoir. Verder heb je modellen met een half- of volautomatisch basisstation. Daarnaast kunnen ze ‘dom’ zijn, of juist smart/‘connected’ met appbediening of spraakbesturing. Ook is niet iedere robotstofzuiger geschikt voor iedere situatie, bijvoorbeeld met huisdieren, of bepaalde vloertypes. En hoe gaat ie met de trap (indien van toepassing) om?
En om het lijstje vragen verder uit te breiden: hoe leeg je de stofbak, en hoe vaak moet je dat doen? Kan je gebied afbakenen, bijvoorbeeld de voerbak van je hond of kat? Hoe laad je de robotstofzuiger op, gaat dit automatisch of moet je zelf de lader aansluiten? Hoe maakt ie schoon, hoe navigeert ie, hoe herkent ie obstakels? Kun je spotcleaning gebruiken? En, kun je een schoonmaakschema instellen, zodat de kamer wordt gereinigd op een vast moment op de dag, zodat je er geen last van hebt?
Het zijn allemaal zaken om al dan niet over na te denken en/of rekening mee te houden in je zoektocht naar je digitale, automatische huishoudelijke hulp. In deze review zal ik niet specifiek op al deze vragen in gaan. Het is hoofdzakelijk bedoeld om je even te triggeren, zodat je er zelf over kunt nadenken wat je wilt. Wel doe ik mijn best om de verschillende punten gaandeweg de review te beantwoorden.
Specificaties
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Hieronder een korte greep uit de (mijns inziens) belangrijkste specificaties:
Afmetingen (DxBxH in mm):
• Robot: 365x365x115
• Basisstation: 207x260x412
• Waterstation: 165x400x100
• Watertank (opzetstuk waterstation): 200x421x244
En verder nog in het kort:
• 6500Pa zuigkracht
• 66dB(A) geluidsniveau op standaard
• Geïntegreerde, zelfreinigende roller mop met 300 rotaties per minuut
• Batterijcapaciteit 4000mAh
• Maximale gebruiksduur: 140 min/120m2
• LiDAR navigatie
• AI Obstakeldetectie
Aanschouw hier het waterstation met externe watertank in vol ornaat
De optionele, externe watertank heeft een capaciteit van 2.5 liter schoon water, en 2 liter vuil water.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De standaard leveringsomvang omvat uiteraard de robotstofzuiger, het basisstation, een waterstation, een ‘toiletborstel’ om het basisstation mee te reinigen, twee roterende borstels (waarvan één reserve), drie stofzakken (waarvan één voorgeïnstalleerd in het basisstation), 150ml schoonmaakmiddel, een handleiding, quick start guide en installatiemateriaal om het waterstation aan te sluiten.
In mijn set, die aan de backers van Kickstarter zijn verstuurd, zit daarnaast ook nog een externe watertank en een waterlekkagedetector. Dit zit dus niet bij de reguliere uitvoering welke via de website van SwitchBot of via Amazon te bestellen is.
Saillant detail is dat de sticker achter op de externe watertank ondersteboven bevestigd zat.
En, sorry dat ik het zeg, ik bedoel er niks mee Estien… maar vergeleken met Kiki ben je echt gróót… pffffft! Daarover straks meer!
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
SwitchBot vervangt met de S10, verder dus ‘Estien’ genoemd, het doorgaans grote basisstation voor twee separate, kleinere basisstations. Hierdoor is de totale omvang kleiner, waardoor ze in huis makkelijker een plek te geven zijn.
De leveringsomvang zoals de Kickstarter package was. De standaardlevering mist het opzetstuk (de externe watertank) voor het waterstation.
Naar mijn weten is het splitsen van de twee stations, een ‘droge’ en een ‘natte’, redelijk uniek in de wereld van robotstofzuigers. Basisstations zelf zijn zeker niet uniek en bij de high end modellen zelfs standaard, ook niet een robotstofzuiger die bij het basisstation water kan wisselen.
Van de twee basisstations, heeft alleen het ‘droge’ basisstation een stopcontact nodig. Dit basisstation laadt Estien op, en zorgt voor een warme luchtstroom onder de robot door, om op die manier de rolmop te drogen. Daarnaast zuigt dit basisstation dus uiteraard ook Estien leeg na de poetsbeurt. Al het stof wordt in een stofzak opgevangen, waarvan je een melding krijgt indien deze vol zit.
Veel te zien op deze foto: bovenin een IR-sensorbalk zodat Estien het basisstation sneller terugvindt, de twee contactpunten om mee op te laden, onderin de openingen waar warme lucht doorheen komt om de rolmop te drogen, en rechts de opening via waar de vuilopvangbak wordt leeggezogen.
Het ‘natte’ basisstation heeft geen stopcontact nodig; deze is voorzien van een interne accu, welke extern kan worden opgeladen via USB-C, maar welke normaliter voldoende wordt bijgeladen tijdens het docken van Estien. Via de app krijg je een melding, indien het waterstation leeg is, al vind ik het wel handiger om het gewoon regelmatig, zeg eens in de week, even te controleren. Dan heeft Estien altijd voldoende water om in de nacht de vloer te reinigen.
Op het waterstation zit een USB-C poort welke je eigenlijk alleen de eerste keer zal gebruiken
Het bijladen van het natte bassistation middels de robot vind ik ergens wel een enorm slimme oplossing. Hierdoor hoef je niet nog een extra stopcontact te gebruiken. Wel kan ik me voorstellen dat de accu van het basisstation op den duur slechter de lading kan vasthouden en dat de accu dan vervangen dient te worden. Op dit moment weet ik nog niet of dit een eenvoudig klusje is dat een gemiddelde consument zelf zou kunnen uitvoeren. Daarnaast zal de tijd moeten leren hoe lang deze accu meegaat.
In dat opzicht denkt SwitchBot over meer zaken ten aanzien van het automatiseren goed na, zoals ik ook in het hoofdstukje
toekomst zal behandelen.
Voor het alles betaal je normaliter op een cent af 1100 euro, echter is zowel via de website van
SwitchBot alsook via Amazon de S10 en diverse andere SwitchBot apparaten regelmatig in de aanbieding. Op het moment van schrijven van deze paragraaf (20240615) is er 300 euro korting op de S10. Hierbij dien ik wel op te merken dat de externe watertanks die ik bij mijn reviewpack kreeg een Kickstarter special betreft, en optioneel los aangeschaft kan worden voor 90 euro.
Het zwenkwieletje aan de voorzijde van Estien begon op een gegeven moment wat te piepen. Eenvoudig verholpen door het iets te smeren met olie, wel jammer dat het zo snel al nodig was.
Dan gaan we nu verder met de rest van de aspecten van Estien in separate hoofdstukken:
Navigatie,
stofzuigen en
dweilen.
Navigatie
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Estien gebruikt voor de navigatie een combinatie van LiDAR, een camera voorop de robotstofzuiger en een bumper op de voorste helft van de robotstofzuiger. Door middel van LiDAR wordt de omgeving in kaart gebracht en de afstand tot obstakels gecalculeerd.
De LiDAR-dome van Estien
In aanvulling daarop gebruikt Estien dus een camera, om mogelijke obstakels te herkennen met behulp van AI. SwitchBot meldt hierover dat de AI obstakeldetectie lokaal draait, en beelden van de camera niet worden geüpload. Wel doen ze hun best om het algoritme continu te blijven updaten middels OTA-updates.
Op het moment van schrijven vind ik de camera/obstakeldetectie nog niet goed werken. Estien rijdt zo nu en dan redelijk recht op een stoelpoot of andere meubels af en rijdt er vervolgens pontificaal tegenaan. Ik heb dit gemeld en ik heb de hoop dat dit met een toekomstige firmware-update wordt opgelost.
Qua schoonmaakpatroon kiest Estien zoveel mogelijk rechte lijnen, en dan lijkt ze de voorkeur te genieten voor de lengte, dus zo lang mogelijke banen. Bij obstakels gaat dit uiteraard wel anders, omdat Estien hier zo strak mogelijk omheen rijdt. Op het moment dat je bij de schoonmaakopties kiest om 2x schoon te maken, gaat Estien eerst bezig met de lange banen, de tweede ronde gaat ze hier haaks op, dus veelal de korte banen, om zo een kruislings patroon te creëren.
De camera welke wordt gebruikt voor de AI-obstakeldetectie
SwitchBot geeft aan dat Estien drempels tot 20mm hoogte kan overwinnen. Dit heb ik verder niet kunnen testen, omdat we geen drempels in huis hebben. Daarnaast is het in de app mogelijk (als bèta functionaliteit op dit moment) om drempels in deuropeningen te markeren. Dit zorgt ervoor dat de robot deze recht probeert te passeren, zodat de robot er minder snel op vast komt te zitten.
De robotstofzuiger is verder aan de onderzijde voorzien van een zestal sensoren om afgronden te detecteren, wat er meer zijn dan dat er op Kiki zitten. Nu gebruiken wij Estien alleen op de begane grond, maar ik heb haar kort op de eerste verdieping getest, en onze trapopening wordt inderdaad goed herkend. Wel vereist dit zo nu en dan handmatige reiniging van de sensoren, waar je ook een notificatie voor ontvangt.
Een punt waar ik onlangs achter kwam met Kiki, onze K10+, is dat stofzuigerrobots met LiDAR erg slecht kunnen omgaan met spiegels. De LiDAR detecteert namelijk een (imaginaire) ruimte áchter de spiegel. Dit is uiteraard wel logisch, want de laser wordt gewoon weerkaatst door de spiegel, maar ik vond het wel bijzonder en opmerkelijk.
Stofzuigen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Voor het stofzuigen heeft Estien een viertal zuigstanden beschikbaar: een stille nachtstand, standaard, sterk en maximaal. Op maximaal heeft de stofzuigerrobot een zuigkracht van 6.500Pa. Nu weet ik niet wat gebruikelijk is, dus heb ik een blik geworpen op enkele populaire modellen uit de
Pricewatch:
• Roborock S8 Pro Ultra: 6.000Pa
• Roborock Q Revo: 5.500Pa
• iRobot Roomba J7+: geen waarde gespecificeerd door fabrikant, er wordt vermeld “10x sterker dan instapmodel van de 600-serie”
• Roborock S8 MaxV Ultra: 10.000Pa!
• Dreame L20 Ultra: 7.000Pa
• eufy X10 Pro Omni: 8.000Pa
In dit lijstje zit Estien ongeveer in het midden qua zuigkracht. Een hogere zuigkracht zegt naar mijn mening nog altijd niet alles, het gaat om het resultaat. Maar een hogere zuigkracht kan natuurlijk helpen om een beter resultaat te krijgen. Zeker op een niet ‘gladde’ vloer wil een hogere zuigkracht wellicht meer verschil maken. Op onze super gladde PU-gietvloer denk ik dat echter niet zo, en doet de rubber rol zijn werk.
Links is de K10+ Mini, beduidend lager dan de S10
In de standaard modus is het zuigresultaat van Estien bij ons al goed, al kan er dan nog best wel iets kleins blijven liggen. Hiervoor is het mogelijk om dan te kiezen voor een hogere zuigstand, of twee keer te laten zuigen. Voor bij ons thuis hebben we ingesteld dat de woonkamer en keuken iedere nacht op maximale zuigstand wordt gezogen, in combinatie met op maximale natheid dweilen. Hierdoor komen we iedere ochtend in een schone kamer, mits onze logeerpoes er geen puinhoop van maakt. Van de extra geluidsproductie hebben we verder geen last, omdat we
’s nachts alle deuren dicht doen.
Doordat Estien écht fors is (
nee, niet dik!) komt ze wel op minder plaatsen dan Kiki. Door de hoogte past ze nu bijvoorbeeld niet meer onder twee kastjes in de woonkamer door. Door de breedte past ze daarnaast niet meer tussen de tafelpoot door. De tijd zal het leren of er hierdoor op die plekken stofnesten gaan ontstaan, al verwacht ik van niet, omdat we ook nog een menselijke huishoudelijke hulp hebben voor het overige schoonmaakwerk.
Links wederom de K10+ Mini. Door de kleinere omvang komt de K10+ Mini op meer plaatsen dan de S10. Mocht je de robot eigenlijk alleen voor het stofzuigen willen gebruiken, is de K10+ Mini wellicht een betere keuze!
Een andere, positieve bijkomstigheid van het grote formaat ten opzichte van het kleine formaat van de K10+, is dat het reinigen sneller is afgerond; er zijn minder banen nodig om hetzelfde oppervlak schoon te maken!
Leegstation
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Estien wordt dus geleverd met een tweetal stations, waaronder het basisstation/leegstation. De leveromvang betreft een drietal stofzuigerzakken, waarvan één reeds voorgeïnstalleerd in het basisstation. In verband met de lengte van het snoer, moet je wel een stopcontact binnen 1-1,5 meter hebben. Eventueel exces snoer is aan de achterkant van het basisstation op te winden en/of vast te maken met de meegeleverde klittenband kabelbinder.
De ingebouwde verstopplek voor overtollige stroomkabel, samen met een klittenband kabelbinder
Voor plaatsing adviseert SwitchBot om aan de zijkanten 1 meter ruimte vrije ruimte, en aan de voorzijde anderhalve meter. Aan de bovenzijde zit er geen limitatie, al kan het wel handig zijn om deze enigszins bereikbaar te houden voor het af en toe vervangen van de stofzak.
SwitchBot geeft aan dat, als de ruimte rond het basisstation te beperkt is, dit ervoor kan zorgen dat de stofzuiger niet kan terugkeren naar het basisstation. Zelf hebben we aan de zijkanten niet de benodigde ruimte vrijgehouden, en dit lijkt geen belemmering te zijn voor Estien.
Standaard zit er al een stofzak geplaatst. Daarnaast vind je hier een bluetooth pairingknop, welke ik tijdens het setup proces niet nodig heb gehad.
Na het stofzuigen keert Estien terug naar het laadstation, aldanniet met tussenstop bij het waterstation. Estien lijkt dan één keer kort aan te slaan, wat vervolgens het basisstation initieert om twee keer gedurende enkele seconden de stofzuigerrobot leeg te zuigen. Qua geluid is dit, net als met Kiki, een stevige stofzuiger die even tekeer gaat.
Ik heb gemerkt dat bij mijn testunit een
high pitch geluid te horen is tijdens het laden, indien de robotstofzuiger behoorlijk leeg is. Het is mij nog niet gelukt om dit geluid te laten stoppen, en als het overdag gebeurt als we tv zitten te kijken (bijvoorbeeld), is het vrij irritant. Tijdens de nachtelijke schoonmaaktaak is dit uiteraard verder geen probleem. Het kan natuurlijk een defect zijn bij het apparaat, dus in mijn geval, n=1. Ik kan niet stellen dat dit voor iedere robotstofzuiger het geval is.
Dweilen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Waar Kiki nog dweilt middels een los plaatje waar een vochtig doekje omheen wordt gewonden, heeft Estien een ingebouwde rolmop en waterreservoir, één voor schoon water, één voor vuil water. Het is niet mogelijk het schoonwaterreservoir zelf te vullen, hier heb je echt het waterstation voor nodig.
De vervangbare rolmop wordt automatisch gereinigd door de robotstofzuiger
In het waterstation zit ook een reservoir om schoonmaakmiddel toe te voegen. Hierover geeft SwitchBot aan dat je alleen goedgekeurde schoonmaakmiddelen mag toevoegen. Hierbij dien ik op te merken dat het automatisch doseren van schoonmaakmiddel standaard is uitgeschakeld in de app. Zoals je straks zult lezen, zijn wij echter afgestapt van het automatisch gebruik van schoonmaakmiddel. Wij gebruiken alleen water om de vloer schoon te maken met Estien, wat nog altijd een goed resultaat geeft.
In de app kun je kiezen om te stofzuigen, of stofzuigen+dweilen. In deze laatste stand heb je de keuze voor twee vochtigheidsgraden: lichtvochtig en nat. Nu moet ik zeggen dat ik zelf weinig verschil tussen deze twee standen zie.
Voor nat vinden we het nog best meevallen hoe nat het wordt. Daarnaast zie je duidelijk nog smalle strepen waar het droog lijkt.
Het dweilen wordt dus gecombineerd met stofzuigen. Dit heeft enerzijds een nadelig effect op de batterijduur. Anderzijds voorkomt dit dat je gaat dweilen terwijl er nog bijvoorbeeld grind of zand ligt en dat mogelijk krassen op je vloer kan veroorzaken. Ik stoor me er in ieder geval niet aan, want de gehele benedenverdieping kan zonder problemen op één acculading worden gedaan.
Met het dweilen mist Estien wel een centimeter of tien langs de rand. Ik vermoed dat dit een beetje inherent is aan de robotstofzuigers, al zag ik reviews waarbij deze afstand wat minder leek. Voor ons is dit geen probleem, omdat Estien toch al niet overal kan komen door het formaat. Onze huishoudelijke hulp dweilt de vloer van rand tot rand met haar tweewekelijkse schoonmaakronde.
Wel zijn er stofzuigerrobots met dweilfunctie, die een extra uitschuifbare schijf hebben, waardoor de rand ook nog wordt meegedweild, maar ik kan me niet herinneren bij de diverse opties in de Pricewatch ook een stofzuigerrobot te hebben gezien die een rolmop gebruikt.
De rolmop kan desgewenst eenvoudig vervangen worden. Daarnaast heeft de rolmop beperkt de ruimte om ingetrokken te worden. Dit gebeurt automatisch bij detectie van tapijt.
Voor mijn gevoel wordt de vloer met een rolmop wel duidelijk schoner dan een mop die ‘maar over de vloer wordt getrokken’. Maar hier heb ik verder geen harde bewijzen voor, en het betreft echt mijn gevoel.
Wel heeft Estien moeite met forsere vlekken zoals bijvoorbeeld gedroogde moddervlekken. Deze zijn met een enkele pass vaak nog niet weg. Enkele plekken kreeg Estien überhaupt niet weg, en moesten we met de hand schoonmaken. Nu zijn dergelijke vlekken bij ons wel een uitzondering, dus in dit opzicht rekenen we dit Estien niet aan. Met het reguliere schoonmaakwerk, hoe we het huis normaliter hebben, is het resultaat goed en zijn we dik tevreden.
Met een meer smerige vloer kan het voorkomen dat de stofzuigerrobot sporen achterlaat
We zijn dus blij met het eindresultaat van het moppen met schoon water. We gebruiken zoals gezegd dus geen schoonmaakmiddel meer, en de reden hiervan staat in het volgende hoofdstukje:
Beschadigingen PU-gietvloer
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Wij hebben een kunsthars gietvloer in huis. Initieel had ik het standaard meegeleverde schoonmaakmiddel al op een niet zichtbaar stukje getest, omdat de gietvloer er gevoelig voor kan zijn. Dit ging toen goed. Helaas hebben we, te laat, gemerkt dat Estien wél schade heeft veroorzaakt aan onze gietvloer. Waar het precies door wordt veroorzaakt heb ik niet kunnen vaststellen, maar mijn vermoeden is een (chemische) reactie door de combinatie van de PU-gietvloer, het schoonmaakmiddel en de rubber wielen van Estien.
Hier zie je de positie waar de wielen rusten tijdens het laden, mogelijk veroorzaakt door een chemische reactie tussen het rubber van de wielen, het schoonmaakmiddel, en de PU-gietvloer.
Bij de twee basisstations hebben we nu doorzichtige kunststof placemats geplaatst, omdat we de beschadigingen niet meer uit de vloer krijgen. Heb jij een idee hoe we dit kunnen herstellen? Laat het dan vooral weten!
Waterstation
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals gezegd kan je de S10 dus niet handmatig bijvullen voor het dweilen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een waterstation welke aan te sluiten is op je bestaande waterleiding en afvoer. Hiervoor levert SwitchBot diverse instructies mee, en zijn online instructiefilmpjes voor diverse situaties te vinden.
Een klein reservoir voor het schoonmaakmiddel
Voor het waterstation hoef je verder geen rekening te houden met een stopcontact: het station is voorzien van een inwendige accu welke door de robotstofzuiger wordt bijgeladen. Alleen de eerste keer is het raadzaam om het waterstation op te laden met een (niet meegeleverde) USB-C kabel.
Zelf heb ik recent mijn complete woning gerenoveerd en zat er niet op te wachten om wat loodgieterswerk opnieuw te moeten uitvoeren of aan te passen. Daarnaast, zoals je in onderstaande foto-impressie kunt zien, zou het waterstation bij ons wel erg in het zicht komen te staan.
De twee slangen zijn in theorie goed weg te werken en lang genoeg om redelijk flexibele plaatsing te garanderen
In plaats daarvan maakte ik gebruik van het aanbod welke SwitchBot standaard voor het Kickstarter pakket heeft: een watertank opzetstuk. Dit opzetstuk is na de Kickstarter ook los te bestellen voor circa 90 euro. Deze moet je dan nog wel even aansluiten, en de beide slangetjes zijn wel aan de lange kant om volledig weg te kunnen werken (wellicht mis ik iets, kan ook natuurlijk). Maar vervolgens kun je het waterstation overal plaatsen waar je wil.
Estien gebruikt het waterstation wanneer nodig. Dit hoeft dus niet iedere keer te zijn wanneer de dweilfunctie wordt gebruikt, omdat Estien zelf natuurlijk ook een reservoir heeft voor schoon en vuil water. Pas zodra er schoon water nodig is, en/of het vuile water moet worden geloosd, gaat Estien naar het waterstation.
Het gebruik van het waterstation duurt, de keren dat ik het heb getimed, ongeveer 3,5 minuut om het vuile water te lozen en schoon water te halen. Een deel ervan hoor je niks gebeuren. Ik vermoed dat dit ook onderdeel is van het laadproces voor het waterstation.
Om bij het filter te komen moet je eerst de dop eraf draaien. Deze zit bijna vacuüm gezogen. Daarnaast ervaar ik de structuur op de greep als onprettig
Toekomstige ontwikkelingen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Met de komst van de S10 werd via de Kickstarterpagina ook een tweetal nieuwe producten geteaset, te weten een luchtbevochtiger, en een luchtontvochtiger. De ontvochtiger wordt volgens de Kickstarterpagina eind 2024 verwacht. Het innovatieve van deze apparaten is dat SwitchBot een manier heeft ontwikkeld waarop het legen van de ontvochtiger, en vullen van de bevochtiger automatisch kan. Hierdoor heb je er als gebruiker geen omkijken meer naar.
Afkomstig van de productpagina van de SwitchBot S10
Wel geeft SwitchBot aan dat, als je reinigingsmiddel gebruikt in je waterstation voor het dweilen van de S10 robot, dat het automatisch bijvullen van de luchtbevochtiger niet zal werken.
Appgebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het meest praktische om Estien te bedienen, is de app. Ten opzichte van Kiki heeft de in-app layout een update gehad. Ik vermoed dat hier gewoon twee verschillende teams aan hebben gewerkt. Daarnaast wordt de app zo af en toe bijgewerkt, dus het is wel eens aan verandering onderhevig.
In de app krijg je de plattegrond te zien, en kun je virtuele muren, no-go zones instellen, dorpels markeren, noem maar op. Via de app kan je automatiseringen instellen, zo hebben wij ingesteld dat iedere nacht om 0200 uur de woonkamer en keuken stofgezogen en gedweild worden. Daarnaast kan je aangeven of je het hele huis, één of meerdere ruimtes, of een gebied wilt schoonmaken, en met welke instellingen je dit dan wil doen.
Middels de knoppen bovenop kan je de robot ook bedienen, al gaat het via de app makkelijker
Wat ik wel grappig vind, is dat de laser van Estien blijkbaar op sommige punten of vanaf bepaalde plekken net boven de keukenplint uit komt, waardoor ze de ruimte áchter de plint ook ziet. Als ze vervolgens hier probeert te komen, mislukt dat telkens. Estien poogde zelfs een keer via de gang er te komen, omdat ze waarschijnlijk had ingecalculeerd dat dit wellicht mogelijk was.
Indien een schoonmaaktaak mislukt, krijg je hier via de app een melding van. Wat me hierin wel wat tegenstaat. is dat in de melding zelf niet staat
waarom een taak is mislukt. Zodra je de bediening van de robotstofzuiger opent, zie je vervolgens bovenin staan wat er loos is. Bij ons blijkt dit vooralsnog altijd een lege watertank te zijn die deze melding veroorzaakt.
HomeAssistant
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Naast het gebruik van de app om alles te automatiseren, is het ook mogelijk om de S10
toe te voegen aan HomeAssistant (HASS). Op dit moment ben ik nog langzaam aan bezig met het opzetten van HomeAssistant, en ik heb nog geen aanstalten gemaakt om mijn SwitchBot apparatuur te migreren naar HASS. Derhalve kan ik op dit moment dan ook nog niks zeggen over hoe Estien met HASS werkt, en ik heb ook nog geen idee wanneer ik de tijd wil nemen om HASS verder op te zetten.
Repareerbaarheid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Ten aanzien van de repareerbaarheid, eerst de diverse verbruiksartikelen en slijtageonderdelen: Via de
website van SwitchBot kun je voor circa 110 euro (zonder kortingen) nieuwe verbruiksonderdelen bestellen, een set die goed zou moeten zijn voor een jaar gebruik.
Ik verwacht, ook gezien onze ervaringen met Kiki, dat we dit wel enigszins kunnen oprekken/de noodzaak niet dusdanig hoog zal zijn, dat we na een jaar nieuwe onderdelen nodig hebben. Wel is het fijn dat de onderdelen na te bestellen zijn. Daarnaast kan het dus, zoals met meer spullen van SwitchBot, lonen om even te wachten tot er een leuke aanbieding voorbij komt.
Via de onderzijde zou je vrij eenvoudig bij de accu kunnen komen. Daarnaast zie je hier diverse vervangbare onderdelen die eens in de zoveel tijd vervangen dienen te worden.
Maar dan ten aanzien van het ‘echte’ reparatiewerk: Nu ben ik niet voornemens om Estien tijdig uit elkaar te schroeven, daar doet ze haar werk te goed voor (ondanks de beschadigingen aan de PU-gietvloer). Daarnaast kon ik nog geen disassembly video of informatie online vinden om een zinnig oordeel te vellen over de repareerbaarheid. Wel zijn de nodige verbruiksartikelen zoals de filters, borstels en rolmop online te bestellen in een ‘jaarkit’, en eenvoudig zelf te vervangen.
Wél heeft SwitchBot op
Reddit aangegeven dat de device battery eenvoudig te vervangen is. Het enige wat daarvoor nodig is, is enkele schroeven van de onderzijde verwijderen, om de bodemplaat te verwijderen. Hierna krijg je de batterij te zien welke je eenvoudig kunt vervangen. Daarnaast wordt aangegeven dat SwitchBot de vervangende batterijen zelf ter beschikking zal stellen, of anders zal aanraden welke gebruikers kunnen bestellen ter vervanging van de standaard batterij.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Fysiek is Estien écht de grote broer van de K10+ Mini robotstofzuiger. Estien staat inmiddels op haar vaste plek bij ons in een hoekje van de woonkamer, en maakt hier iedere nacht keurig schoon. Hierdoor komen we iedere ochtend in een woonkamer met een schone vloer. Op onze deurmat weet Estien zo nu en dan vast te lopen, maar dit kan ook prima door onze deurmat komen.
De S10 stofzuigerrobot van SwitchBot heeft een maximale zuigkracht van 6500Pa, en zit daarmee redelijk gemiddeld vergeleken met de meest bekeken stofzuigerrobots in de Tweakers Pricewatch. Op deze maximale zuigstand produceert Estien ook wel een hoop herrie, en wil je er niet bij in de buurt blijven. Maar de normale zuigstand is mijns inziens meer dan afdoende voor het reguliere schoonmaakwerk.
Foto-impressie van de S10 welke dockt aan het waterstation
Estien wordt geleverd met twee basisstations: één welke fungeert als laadpunt, leegstation én droogstation, en een ander fungeert als waterstation. Het bijzondere van dit waterstation is dat je deze rechtstreeks op je waterleiding en waterafvoer kan aansluiten. Wil je dit nu niet, dan kan SwitchBot tegen meerprijs een optionele, externe watertank leveren. Dit zorgt er echter wel voor dat je dan twee wat grotere basisstations hebt, en ontneemt een beetje de kracht van de S10.
Voor navigatie is Estien aangewezen op LiDAR, een bumper, en een ingebouwde camera met ‘AI-obstakeldetectie’. Vooral dit laatste werkt op dit moment nog niet super, al heeft dit bij mij op 22 juni 2024 weer een update gehad, waarmee de obstakeldetectie beter zou moeten werken. Dit lijkt er deels op, maar het is nog zeker niet perfect. Ik heb wel goede hoop dat dit met een toekomstige update verder wordt verbeterd.
Met de dweilfunctie heeft Estien helaas wel op enkele punten
schade veroorzaakt aan onze PU-gietvloer. Ik vermoed dat dit komt door de combinatie van het meegeleverde schoonmaakmiddel, de rubber wielen en de PU-gietvloer zelf. Sinds het verwijderen van het schoonmaakmiddel hebben we nog geen nieuwe beschadigingen aan onze vloer opgemerkt. Mocht je het schoonmaakmiddel dus willen gebruiken bij het dweilen, test het goed, en ook in combinatie met de robotstofzuiger zelf. Ik had alleen het schoonmaakmiddel zelf getest, wat toen goed leek te gaan.
Al met al zijn we, ondanks de beschadiging van onze gietvloer, wel tevreden met de S10. Er zijn nog wat verbeterpunten, maar we komen in ieder geval iedere ochtend in een schone woonkamer en keuken.
Mocht je de SwitchBot S10 overwegen te kopen, weet dan dat er regelmatig aanbiedingen zijn, zowel via Amazon als via de website van SwitchBot zelf, waardoor de aanschafprijs beduidend lager kan komen te liggen: Eind mei zag ik op Amazon een kortingsvoucher voorbij komen van 300 euro korting, of 200 euro via de website van SwitchBot zelf. De hoeveelheid korting verschilt van tijd tot tijd. Mocht je geen haast hebben met de aanschaf, kan het dus zeker lonen om een aanbieding af te wachten!
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de SwitchBot S10, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via
een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!
Tot de volgende review!
Nog een keer de dop voor het filter van het waterstation. Deze ruwe structuur ervoer ik als erg onprettig voor mijn vingertoppen, voor het gevoel vergelijkbaar met schuurpapier.