De Alfen laadpalen zijn er in meerdere uitvoeringen, dus het loont om te weten wat je wil.
Zelf doen of uitbesteden
De gemiddelde tweaker zal het een misschien een leuke uitdaging vinden, maar het is niet voor iedereen weggelegd om zelfstandig een laadpaal te kopen en te installeren. En daarbij: Alfen verkoopt niet aan particulieren: Zij verkopen enkel via
installateurs of via Charge Point Operators. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn laadpaal (in 2021) aan te schaffen (en te laten installeren en beheren) via 50Five (toen nog onder de vlag van Engie). Ik zou niet gauw aanbevelen om die installatie zelf uit te voeren (al kán het op zich natuurlijk wel). Wat ik wél kan aanbevelen is om je grondig verdiepen in het onderwerp en in de installatie. Je kunt dan (bijvoorbeeld) zeker stellen dat je bij aanschaf de juiste Alfen variant kiest en de juiste softwarelicenties. Ook kun je op dat moment afspreken dat bij installatie de juiste draadjes (P1 en/of UTP) worden getrokken voor jouw situatie.
Backoffice abonnement of niet
Bij de installatie heb ik meteen het backoffice abonnement afgesloten. Handig om je transacties eenvoudig bij te houden en ook handig als je je laadpaal beschikbaar wilt stellen om (tegen meerprijs) stroom bij je af te nemen. Maar de belangrijkste reden is voor mij dat je er ook een serviceabonnement mee afsluit, zodat je ondersteuning krijgt als de paal last zou hebben van storing. Dat abonnement geeft míj gemoedsrust en in zijn algemeenheid beveel ik zo’n abonnement wel aan.
Als je handig bent met computers en electriciteit is het niet per se nodig. De meeste mensen gebruiken de laadpaal alleen voor zichzelf of hun familie en je kunt je laadtransacties ook direct uit de laadpaal downloaden. Dat scheelt op jaarbasis zo’n 80 euro, maar support bij Alfen wordt dan wel lastiger. Geef je wensen duidelijk aan vóór het sluiten van je aanschafcontract, want voor je het in de gaten hebt is het abonnement “part of the deal”.
In kaart brengen van je behoeften
Het is belangrijk om te weten wat je zoekt. Op het internet is ontzettend veel informatie te vinden. Zelf heb ik heel veel gehad aan de website van de ANWB en ik raad iedereen aan om (minimaal) onderstaande pagina's te bezoeken:
De managementsamenvatting van die pagina's luidt:
- Bepaal je beschikbare stroomaansluiting (zelf heb ik 3 fasen: 3x25 kW).
- Bepaal de mogelijkheden van je auto: Laadvermogen, opslagcapaciteit, features zoals vehicle-2-home e.d.
- Bepaal je ambitie: Wil je een veredeld stopcontact, of wil je het laadstation inzetten voor een intelligent energiebeheer via Home Assistant, Domoticz of andere slimme (energie)toepassingen (hetzij via internet, hetzij via je thuisnetwerk)
Laden op zowel 1 fase als 3 fasen
De Alfen Eve Single Pro kan zowel laden op 1 als op 3 fasen. Ik vermoed dat elke laadpaal dat wel kan, maar wilde het op zijn minst hebben genoemd. Als je dit lastige materie vindt, adviseer ik om
de webpagina van de ANWB over 1-fase of 3-fase opladen goed door te lezen. Die legt de zaken op een goede manier uit.
Kiezen tussen een 11 kW of 22 kW laadstation
De Alfen Eve Single Pro komt in meerdere uitvoeringen. Op het moment dat je weet wat je stroomaansluiting is, kun je ook de keuze maken voor het maximale vermogen van je laadstation. De meeste huishoudens in Nederland hebben een stroomaansluiting van ofwel 1 x 25 A of 3 x 25 A. De ANWB heeft op
de eerder genoemde pagina over 1-fase of 3-fasen een mooi overzichtje gemaakt waarin het verband wordt toegelicht tussen A (ampere) en kW (kiloWatt). Op basis van jouw situatie kun je dan een keuze maken. Ik heb op advies van mijn installateur gekozen voor 22 kW. Hij staat nu weliswaar ingesteld op een maximaal vermogen van 11 kW, maar ik kan nu nog alle kanten op. En het verschil in prijs is niet groot. Dus zeker als je een aansluiting hebt van 3x25 A zou ik kiezen voor de 22kW variant.
Muurbevestiging (wallbox) of laadpaal: Beide zijn mogelijk
Voor mij was die keuze gemakkelijk: Wallbox. En meestal staat de Alfen Eve single Pro ook inderdaad afgebeeld als wallbox. Maar er is ook een variant leverbaar als laadpaal. Dat is wel iets duurder en was voor mij niet nodig.
Wel of geen vaste laadkabel aan het laadstation: Kwestie van persoonlijke voorkeur
De Alfen Eve Single Pro is er in meerdere uitvoeringen. Zo kun je kiezen uit een variant met of zonder vaste laadkabel. Over dit onderwerp zijn hele topics volgeschreven. Bij ons ons de keuze gevallen op de variant zonder vaste laadkabel. Koperdieven knippen zo’n kabel immers gemakkelijk los. Achteraf zou ik waarschijnlijk toch voor de versie mét laadkabel hebben gekozen, omdat het net iets gemakkelijker is om een vaste kabel even op te rollen, dan hem ook in je auto te moeten opbergen. Het is echter niet iets waar ik slaap over verlies.
Let op als je laadpaal wordt geleverd: Bewaar het default wachtwoord en password reset code
De laadpaal wordt uitgeleverd met een flyer waarop een default “owners” wachtwoord staat. Daarnaast staat op de betreffende flyer ook een password recovery code (PRC). Beide codes wil je goed bewaren. In mijn geval had ik niet goed opgelet en de doos en de flyer gingen mee terug met de installateur. Pas later kwam ik erachter dat je dit wachtwoord nodig hebt om in te loggen op de laadpaal. Zorg er dus voor dat je de installateur pas laat vertrekken als je die codes in handen hebt en laat je niet afbluffen: Installateurs willen nog wel eens moeilijk doen over het wachtwoord maar het is JOUW laadpaal, dus je hebt recht op dat wachtwoord.
Ondertussen ben ik er gelukkig achter dat míjn laadpaal nog van de generatie is waar bij uitlevering geen wachtwoord op zat. Bij een firmware upgrade heb ik zelf een nieuw default wachtwoord kunnen opgeven. Maar als je nú een laadpaal koopt dan zit daar met zekerheid wél een wachtwoord op. Je installateur kan die gegevens later eventueel ook voor je opvragen bij je charge point operator (Alfen zelf verstrekt die gegevens niet aan eindgebruikers), maar ook de meeste charge point operators zullen bij dit onderwerp niet meteen in de meewerkstand staan.
Let op bij de installatie: laat je niet afbluffen
De installatie van een nieuwe laadpaal gaat niet altijd soepel. Er zijn veel cowboys in de markt en niet elke installateur hanteert dezelfde standaarden. Je kunt veel narigheid voorkomen door
deze checklist te bestuderen voorafgaand aan de installatie.
Internet en thuisnetwerk: De Alfen Eve Single Pro biedt 4G, RJ45 ethernet en vanaf 2025 ook WIFI
Om verbinding te maken met het internet beschikt de Alfen Eve Single Pro over 4G. Daarmee kun je prima verbinding maken met een backoffice (in combinatie met een abonnement bij een charge point operator (in mijn geval 50Five). Dat is handig want op die manier kan je CPO meekijken als er iets aan de hand is. Daarnaast beschikt de Alfen ook over een RJ45 netwerkaansluiting. Voor mij is dat meer dan voldoende, omdat ik de kabel heb getrokken tussen laadstation en thuisnetwerkswitch. Maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die graag de mogelijkheid voor een draadloze wifi verbinding hadden gezien om met het thuisnetwerk te kunnen verbinden. Dat laatste is nodig om gebruik te kunnen maken van de alfen apps. Het ontbreken van Wifi was tot eind 2024 een van de weinige minpuntjes van dit laadstation. Het goede nieuws is dat Alfen dit in de modellen vanaf mei 2023 wel aan het introduceren is in de nieuwere modellen en dat sinds januari 2025 ook de
firmware van de laadpaal geschikt is gemaakt voor wifi. Voor de eerdere modellen lijkt er een
wifi upgrade kit beschikbaar. Zie ook
dit artikel in de webshop van Alfen en
het Alfen knowledge base topic over WIFI. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee opgedaan.
Datakabel - Laat een P1 kabel én een UTP kabel leggen
De Alfen heeft de beschikking over een P1 (RJ11/RJ12) aansluiting (voor verbinding met je slimme meter) en een UTP (RJ45) aansluiting (voor verbinding met je computernetwerk).
P1 kabel
Om te kunnen load balancen moet het laadstation kunnen beschikken over informatie van de slimme meter. De meeste installateurs leggen daartoe een P1 kabel (vergelijkbaar met een telefoonlijn) aan tussen laadstation en slimme meter. Dat is op zich geen verkeerde oplossing, maar er zijn twee dingen om rekening mee te houden:
- Als je al iets hebt aangesloten op de P1 meter, mag je er niet vanuit gaan dat de installateur dat voor je oplost: Je zult dan moeten overwegen hoe je dat oplost (meeste mensen zullen in dat geval voor een P1 Splitter kiezen. Ik heb daar e.e.a. over geschreven in deze review)
- met daarin ook wat achtergrondinformatie over actieve/passieve splitters.
- Een P1-kabel stuurt wel data naar je laadpaal, maar stelt je niet niet in staat om via je thuisnetwerk verbinding te maken met je laadpaal. En dat is wel nodig om gebruik te kunnen maken van de de gratis apps die Alfen aanbiedt om je laadpaal te kunnen instellen en aansturen.
UTP kabel
Mijn advies is dan ook om direct zowel een een UTP kabel (een netwerkkabel voor je computernetwerk) én een P1 kabel te laten installeren tussen laadstation en router (of switch). Door dat te doen, krijg je via je thuiscomputer (of via ios of android app) toegang tot de instellings-, rapportage-, logging- en bedieningsmogelijkheden van je laadstation. De écht handige tweakers kunnen volstaan met een UTP kabel: Je kunt dan met een homewizard P1 meter of vergelijkbaar device ook P1 gegevens naar de laadpaal sturen over het thuisnetwerk. Maar dat vereist wel technische kennis, dus ik adviseer om bij installatie meteen beide kabels te laten trekken. Je kunt dat overigens natuurlijk ook achteraf zelf doen (heb ik zelf ook gedaan), maar als je de kans hebt om dit al bij de installatie te (laten) doen zou ik die met beide handen aangrijpen.
Veredeld stopcontact of intelligente laadcomputer: de Alfen Eve Single Pro kan allebei
Toen ik zelf mijn laadpaal kocht dacht ik dat ik een veredeld stopcontact aanschafte. Maar ik ben inmiddels heel wat wijzer geworden. De Eve Single Pro is/bevat een moderne energie management computer die heel goed samenwerkt met je slimme meter en/of met thuisdomotica (b.v. Home assistant en Domoticz. Er zijn zelfs al tweakers die hun thuisdomotica laten regelen dat de auto gaat laden als de stroomprijzen op het laagste staan.
En alles is instelbaar: als je “plug & charge” instelt is het net een gewoon stopcontact (met natuurlijk wel een flink grotere capaciteit). En als je het een onprettig gevoel vindt dat iedereen bij jouw gratis kan laden, dan kun je het gebruik ook regelen via RFID. Of als je jouw laadpaal wilt openstellen voor derden (en zo geld wilt verdienen door je elektriciteit met opslag te “verkopen”) kan dat ook.
Om het te laten werken dien je een aantal software licenties aan te schaffen
De laadpaal is echt een volwaardige computer en beschikt dus ook over software. Wat je nodig hebt hangt af van je wensen. Ik heb de beschikbare licenties hieronder op een rijtje gezet. Ik heb verder geen inzicht in de kosten per licentie, maar het helpt je hopelijk op weg om bij je reseller aan te geven wat je wensen zijn.:
- Smart Charging Network: Bedoeld voor zakelijk gebruik; alleen nuttig als je meerdere laadstations hebt
- Active Load Balancing: Absolute must have. Lees meer op de pagina hoe-werkt-dynamic-load-balancing van de ANWB en zie ook de volgende paragraaf
- Static Load Balancing: Ik heb deze zelf wél. Ik vermoed dat deze standaard wordt meegeleverd maar dat weet ik niet zeker. Weet ook niet of je deze nodig hebt als je ook active load balancing activeert. Ik zou hem gewoon nemen.
- 32 A Output per socket: Ik heb deze zelf wel, maar heb daar niet bewust voor gekozen. Het gemiddelde huishouden werkt met zekeringen van 16A, dus in principe zou je deze niet nodig moeten hebben. Ik vermoed dat dit ook afhangt van de versie die je kiest: Bij 11kW is ie niet nodig, bij 22kW kán die nodig zijn maar hóeft het niet
- RFID Reader: Deze heb ik wel en daar ben ik blij mee. Als je de laadpaal alleen in "plug & charge" modus ("veredeld stopcontact") wilt gebruiken heb je deze niet nodig.
- Personalized Display: Deze is voor de leuk. Je kunt met deze licentie een gepersonaliseerd logo op de laadpaal zetten. Ik verwacht dat alle charge point operators (CPO's) er voor kiezen om deze licentie wel aan te schaffen omdat ze dan hun eigen logo erop kunnen zetten
- Mobile Technology 3G & 4G: Deze is noodzakelijk als je draadloos verbinding wilt maken met de backoffice. Meeste CPO's zullen dit standaard aanbieden. Als je zelf een netwerkverbinding hebt is deze licentie niet echt nodig, maar ik verwacht dat de meeste laadpaalgebruikers deze toch wel willen hebben
- Direct Payment Solutions: Zelf heb ik deze niet, dus ik weet niet wat ik mis. Ik heb de indruk dat deze alleen interessant is voor commercieel gebruik van de laadpaal, maar zeker weten doe ik dat niet.
Deze Alfen heeft een Load balancing optie en dat is een must-have
In mijn optiek is load balancing een absolute must-have om te voorkomen dat je aansluiting overbelast raakt. Uiteraard is de laadpaal ook afgezekerd in je meterkast, maar dat beschermt je niet als je tijdens het laden ook andere grootverbruikers aan hebt staan. De load balancing functionaliteit van Alfen doet dat wél. Die vertaalt gegevens uit je slimme meter naar laadvermogen wat naar je auto gaat. Dus als je in je huishouden even een piek hebt in je stroomverbruik (bv als je je wasmachine, droger en oven alle drie aan hebt staan) dan vermindert ie gewoon de afname van de laadstroom voor de auto. Er zijn ook wel mogelijkheden om dat via aanvullende software aan te sturen, maar besparen op loadbalancing is valse zuinigheid.
Ook voor bezitters van zonnepanelen is de Alfen Eve Single Pro een goede keus
Je kunt je laadpaal zodanig instellen dat ie gaat laden op het moment dat je zonnepanelen terug gaan leveren aan het net:
Solar charging. Dat is relevant op het moment dat het salderen gaat verdwijnen. Wat nóg niet mogelijk is, is het gebruiken van de auto t.b.v. vehicle-2-home, maar aan de andere kant: er zijn ook nog maar weinig auto’s die dat kunnen. Gezien de snelheid waarmee Alfen firmware updates uitbrengt vermoed ik dat dit slechts een kwestie van tijd is voor ook de opties als vehicle-2-home beschikbaar gaan komen.
Alfen biedt twee mooie apps (ios, android, microsoft store) en een windows installatieprogramma
Op dit moment werken die apps alleen via je thuisnetwerk en niet via het internet. Aan de ene kant vind ik dat zelf wel veilig. Maar het betekent wel dat je gebruik moet maken van een vpn naar je thuisnetwerk als je buitenshuis gebruik wilt maken van de apps. Ik verwacht overigens ook hier dat Alfen dit op termijn wel gaat veranderen.
Voor de echte tweaker: de windows ACE installer
De
ACE service installer is een klassiek windows programma wat ook gebruikt wordt door de installateurs. Hiermee kun je elke instelling in de laadpaal veranderen, firmware upgrades uitvoeren, logs inkijken, instellingen backuppen, de laadpaal monitoren, laadtransacties downloaden, en nog veel en veel meer. Dit is het meest veelzijdige programma van de drie.
Bijna even veelzijdig maar nog net niet helemaal: MyEve
De
MyEve app is beschikbaar voor IOS, Android en in de Windows store. Ik heb zelf de IOS variant en op zich functioneert die voor mij wel prima. Ik heb vooralsnog wel nog een lichte voorkeur voor de windows ACE installer omdat die af en toe net nog wat meer mogelijkheden heeft. Dat is vooralsnog ook de heersende opinie in de forums, maar ik denk dat Alfen hier niet stilzit en vol inzet op de doorontwikkeling van deze app.
100% gericht op gebruiksgemak: EveConnect
De
Eve Connect app is een hele eenvoudige, maar ook hele functionele app, gericht op operationele bediening van je laadpaal, met name rondom het instellen van laadvermogen en gebruik van zonne-energie. Ik vind dit een erg prettige app en ik verwacht dat Alfen ook hier nog flink wat aanvullende features gaat aanbieden.
De Alfen biedt prima backoffice mogelijkheden
Voor diegenen die het niet zien zien zitten om alles zelf uit te vogelen kan het handig zijn om een backoffice abonnement te nemen. Je kunt dan inloggen op een website of app en daar zie je dan je gegevens terug. Enigszins vergelijkbaar met de MyEve app, maar dan zonder dat je verbinding hoeft te hebben met je thuisnetwerk. Zelf heb ik zo’n abonnement bij 50Five en ik moet zeggen dat ik bijzonder tevreden ben over hun service. Hun backoffice oplossing ziet er netjes uit en ze hebben me inmiddels twee keer goed geholpen om wat kleinigheidjes in de instellingen goed te krijgen. De echte tweaker kan natuurlijk ook een eigen backoffice creëren, maar zover gaat mijn kennis nog niet.
Regelmatige firmware updates, maar niet altijd zonder problemen
Historisch gezien is Alfen met name erg sterk in de zakelijke markt. Maar ook in het consumentensegment timmert stevig Alfen nu stevig aan de weg. Naast de eerder genoemde apps komt dat ook tot uiting via regelmatige
firmware updates waarin periodiek nieuwe functionaliteiten worden uitgebracht (zoals laden de energie van je zonnepanelen). Je koopt met de Alfen dus echt een toekomstvaste laadpaal. Je merkt wel dat Alfen het release proces nog aan het optimaliseren is, want niet elke release is helemaal vrij van problemen. Het is dan aan jezelf om te kiezen welke stelregel je meer aanspreekt:
- if it ain’t broke, don’t fix it”
- no risc no fun
De documentatie is prima op orde
De meegeleverde (en online)
handleidingen, de
installatie-video, de
kennisbank: Alfen heeft dat prima op orde. Soms moet je een beetje zoeken, maar alles wat je wilt weten staat op de
Alfen site. Ook is er een actieve Tweakers gebruikersgemeenschap. Dus als je er echt niet uitkomt kun je altijd nog je vragen kwijt op het
Alfen Eve Single Pro topic in het tweakers forum.
Over de service door Alfen zijn de meningen verdeeld
Alfen levert slechts beperkt ondersteuning aan de eindgebruiker. Meestal zal men verwijzen naar de
reseller of charge point operator. Zo zal Alfen bijvoorbeeld nooit zelf het wachtwoord van je laadpaal willen resetten of communiceren. En ook voor zaken als “instellingen” of “mogelijkheden” zullen ze je verwijzen naar je charge point operator. Daar wordt op het internet wat over geklaagd, maar persoonlijk vind ik het niet zo raar dat Alfen deze verantwoordelijkheid neerlegt bij haar resellers. En door de uitstekende documentatie en door de goede service van 50Five heb ik er in de praktijk ook helemaal geen last van.
Aanvullende aardigheidjes van de Alfen Eve Single Pro- Naast alle functionele mogelijkheden heeft dit laadstation nog een aantal aanvullende leukigheidjes
- Ziet er mooi
- Zelfdimmend kleurenscherm
- Coördinaten van de locatie ingeven
- Datum en tijd via time server
- Master key om eenvoudig laadpassen te autoriseren
- Nog heel veel meer instelmogelijkheden
- Tweakers community is heel actief en weet erg veel
Samenvattend:- Lees je zorgvuldig in in de materie
- Kies een goede installateur
- Met de Alfen Eve Single Pro zit je eigenlijk altijd goed
- Kies welke variant het meest geschikt voor je is
- Kies welke software licenties je nodig hebt of laat je daarover adviseren
- Bewaar het wachtwoord en password recovery code
- Geniet van alle huidige mogelijkheden
- Geniet van de doorontwikkelingen door Alfen
Tot slot - voor de koper van een tweedehands laadpaal
Als je een tweedehands laadpaal wilt kopen is het belangrijk om zeker te stellen wat je koopt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen komt er best wel wat kijken bij de aanschaf van een laadpaal en vaak zal de verkoper het zelf ook gewoon niet weten. Mijn advies om verrassingen te voorkomen is:
- Zorg dat je het apparaat in werking ziet: Waarschijnlijk overbodig advies, maar just-in-case …
- Zorg dat je gezien hebt dat je je kunt aanmelden aan de laadpaal zelf met de ACE service installer of de myEve app: Op die manier weet je zeker dat het wachtwoord ook daadwerkelijk werkt. Het voorkomt dat jij zelf die zoektocht naar dat wachtwoord moet gaan maken. Als de verkoper het wachtwoord zelf niet weet zul je moeten kiezen: Hem helpen dat wachtwoord boven water te krijgen via zijn CPO, ofwel afzien van de koop, ofwel proberen de prijs te drukken en vervolgens zelf de uitdaging aan te gaan om het wachtwoord te achterhalen. Het laatste redmiddel is een nieuw controlboard plaatsen, maar dat brengt wel weer kosten met zich mee
- Controleer (met de ACE Serviceinstaller of myEve app) of de gewenste licenties op de paal staan: Op die manier voorkom je dat je alsnog extra kosten krijgt om licenties bij te kopen. Of je kunt de info gebruiken om over de prijs te onderhandelen
- Zorg dat je weet welke charge point operator de laadpaal als laatste in beheer had (of nog heeft): Dat is handig om te weten op het moment dat je zelf een backoffice abonnement wilt afsluiten
- Zorg dat je het wachtwoord en de password recovery code ook echt meekrijgt: Dat scheelt je heel veel hoofdpijn