Waarom een actieve P1 splitter met drie uitgangen?
Ik maak gebruik van Domoticz om mijn energieverbruik te monitoren. Daarvoor lees ik data uit mijn slimme meter (Sagemcom T210-D ESMR5) die via een
P1-USB kabel in mijn NAS terecht komen en daar worden verwerkt. Daarnaast heb ik een
Alfen laadpaal die ook gebruik wil maken van die P1 gegevens. En op termijn komt daar mogelijk nog een extra energiemeter bij (zoals bijvoorbeeld in het geval van Zonneplan). Om die reden wilde ik graag drie uitgangen, terwijl de slimme meter maar één uitgang heeft. Ik had een goed werkende passieve splitter, maar die had slechts twee uitgangen. En omdat het signaal nu in drieën gesplitst wordt, leek het me een goed idee om een actieve splitter te zoeken. Wel een stuk duurder dan een passieve splitter, maar ik wilde geen risico lopen op signaalverlies.
Waarom de Homewizard?
Mijn keuze is enigszins intuïtief bepaald. In het
tweakers topic rondom Alfen laadpalen werd deze Homewizard het vaakst genoemd als een goed alternatief. Er zijn nog wel meer merken die een actieve splitter leveren zoals Cedel, Lungo, Powerbaas en Tech4U, maar ik vond de Homewizard het mooiste. Het is een compact vormgegeven apparaatje (l x b x h = 7,5 x 3,5 x 2,5 cm) en hij ziet er strak en (letterlijk) flitsend uit.
Voeding kan via RJ12 of via USB-c
Als je een slimme meter hebt die voldoet aan de ESMR5 standaard, bevat de P1 uitgang van die meter meteen ook de stroomvoorziening voor je splitter. Dan hoef je dus niks speciaals te doen (anders dan het aansluiten van het meegeleverde 6-aderige kabeltje). Als je een wat oudere meter hebt kan het zijn dat je een aanvullende voeding nodig hebt voor deze splitter. Dat kan eenvoudig met een USB-c kabel. De meeste mensen hebben nog wel een vrije USB poort in een van de apparaten in hun meterkast om in te prikken en anders is het een kwestie van een oude telefoonoplader o.i.d.
Installatie is supereenvoudig, mede omdat óp het apparaat goed staat aangegeven wat waar aangesloten mag worden.
De splitter wordt geleverd met een P1 kabeltje van pakweg een meter. Voor mij was die lengte meer dan genoeg. Op het apparaatje staat duidelijk aangegeven wat de ingang is en wat de uitgangen zijn. De USB-c voedingsaansluiting zit aan de andere kant van het apparaat, maar die heb ik zelf dus niet nodig. Het apparaatje laat zich gemakkelijk aan de wand van je meterkast bevestigen met twee schroefjes (die overigens niet worden meegeleverd). De gaatjes zitten aan de achterkant van het apparaat, dus na ophangen zie je geen schroefjes zitten. Enige nadeel(tje) is dat je hem maar op één manier kunt ophangen: Met de P1 aansluitingen naar beneden en USB-c aansluiting naar boven. Op zich is dat wel een logische ophangwijze, maar er zullen meterkasten zijn waarin je hem een kwart of halve slag wil draaien. Maar hij is heel erg licht dus eventueel kun je hem ook vastplakken met tweezijdige tape. Dat is wat ik zelf heb gedaan (zie foto).
De signaleringslampjes werken uitstekend en zijn toegelicht op het apparaatje zelf
De splitter heeft vijf signaleringslampjes: Eén algemene (rood / oranje / groen) die laat zie of de splitter aanstaat (oranje) en of de splitter versterkers werken (groen). Daarnaast is er een (wit) lampje voor elke poort. De witte lampjes flitsen steeds als er data over de lijn gaan van of naar de betreffende aansluiting. Aan de achterkant van het apparaat staat wat de betekenis is van elk van die lampjes. Erg handig. All-in-all ziet het er (ook letterlijk) flitsend uit in je meterkast.
Doet wat ie moet doen
De splitter werkt naar behoren. Dat kan ik zien aan de log gegevens in Domoticz en in de laadpaal. De data komen consistent door en beide logs tonen geen enkele CRC error.
De prijs
Op het moment van kopen (begin augustus 2024) stond de splitter In de tweakers pricewatch op €38,50. Je kunt hem ook lopen in de homewizard.com webshop. Dan is ie iets goedkoper (€32,00). Beide prijzen zijn inclusief verzendkosten. Bij sommige webshops lijkt ie nóg goedkoper, maar controleer in dat geval goed op de btw en de verzendkosten.
Die prijzen zijn vergelijkbaar met die van andere actieve splitters. Een belangrijke overweging om dan te maken is of een actieve splitter jou zo’n dertig tot veertig Euro waard is. Voor mij was dat inderdaad wel het geval. Maar als je wat voorzichtiger met je budget moet omgaan kun je ook een passieve splitter overwegen. In veel gevallen zul je daarmee al wel een heel eind komen. Mocht je dat éérst willen proberen zou ik je overigens wel adviseren om goed op te letten dat je een zes-aderige splitter koopt en niet een vier-aderige. Op die manier heb je in de uitgang nog steeds de beschikking over alle pins (zelfs hoewel je die niet altijd alle zes nodig zult hebben).
De Homewizard actieve P1 splitter is een top apparaatje met zowel mooie als praktische vormgeving. Doet wat doet wat ie moet (en meer) en ziet er ook nog eens leuk uit in je meterkast. Enige echte nadeel wat ik kan ontdekken is de prijs. Maar die is dan wel weer vergelijkbaar met andere actieve splitters. Om die reden geef ik hem de volledige vijf sterren.
Tot slot
Een P1 splitter is een eenvoudige manier om P1 data naar meerdere apparaten te verdelen. Maar het is natuurlijk niet de enige manier. Zo had ik er in mijn geval ook voor kunnen kiezen om een P1 meter van (bijvoorbeeld) Homewizard (draadloos) of
Smartgateways (draadloos of bedraad) te kopen en het signaal via mijn thuisnetwerk weer te verdelen naar mijn Alfen laadpaal en naar mijn NAS (Domoticz). Of de data van de P1 usb kabel in mijn NAS via ser2net beschikbaar te maken over mijn thuisnetwerk en te sturen naar de Alfen laadpaal. In beide voorbeelden zou de splitter niet nodig zijn geweest. Misschien ga ik daar nog wel een keer mee aan de slag maar voor nu ben ik helemaal blij dat alles stabiel werkt en dat ik altijd een vrije P1 poort heb om mee te experimenteren.