Logitech MX Keys Combo for Business - Gen 2 reviewIntro
Om direct de olifant in de kamer te benoemen, dit product heb ik via een winactie hier op Tweakers verkregen. De voorwaarde van deze actie was dat een review niet nodig was, maar wel op prijs gesteld werd. Omdat het een best prijzige toetsenbord is, wil ik hier graag aan meewerken en geef ik mijn eerlijke, ongezouten mening.
Ik wil Tweakers en haar partners bedanken voor het beschikbaar stellen van de prijs en dat ik een van de winnaars ben. Ook al heb ik even geduld moeten hebben tussen het winnen en het daadwerkelijk ontvangen van de prijs

(daar ben ik uiteraard niet minder dankbaar door).
Verder ben ik geen review specialist en eigenlijk een standaard user, misschien wel de beste combinatie om een product te reviewen.
Achtergrond
In het dagelijks leven ben ik M365/Azure cloud engineer en software developer. In de vrije tijd hou ik me graag met gaming bezig, vooral vliegtuigsimulatoren. Allemaal use-cases waarbij ik niet zomaar van de eerste de beste keyboard en muis gebruikmaak.
Ik kan prima blind typen en ook redelijk snel. Voor mij is het belangrijk dat ik moeiteloos de toetsen kan vinden en de toetsen goed bereikbaar zijn. Ik heb altijd ISO/US-INT layouts gebruikt, daar kan ik het beste mee uit de voeten. Er zijn zat mensen die zweren bij ANSI, ik zit niet in dat kamp. Voor mij zijn de kleinere shift en omgekeerde L-vorm (↰) van de Enter toets geen probleem.
In deze review neemt deze MX Keys Combo het op tegen een Alienware AW510K toetsenbord en een Alienware AW610M muis. Een heerlijke combinatie om mee te gamen dat helaas wel minder handig werkt voor development. Op de Mac neemt Logitech het op tegen een Apple Magic Keyboard + Nummerriek gedeelte en de Apple Magic Mouse. Het keyboard van Apple is heerlijk om blind mee te typen en ik hou van low profile toetsenborden voor lange teksten. De Apple muis zou ik het liefst vandaag nog het raam uit willen gooien. Voor mensen met grote handen c.q. kolenscheppen is de Apple muis niet te doen. Het fijnste toetsenbord vind (vond?) ik nog altijd de Logitech DiNovo, low profile, zachte toetsaanslag en geïntegreerd trackpad.
Geduchte concurrentie in ieder geval en harde eisen om mij te kunnen pleasen.
Specificaties
Volgens de
productsheet van Logitech heeft deze toetsenbord en muis combo de volgende wapenfeiten:
- Bereik van ongeveer 10 meter (via de veilige Logi Bolt verbinding).
- Een levensduur van 10 miljoen toetsaanslagen en klikken.
- Toetsenbord: USB-C oplaadbare LiPo-batterij (1500 mAh) die het 10 dagen volhoudt, indien volledig opgeladen (met backlight).
- Muis: USB-C oplaadbare LiPo-batterij (500 mHa) die het 70 dagen volhoudt, indien volledig opgeladen.
- Logitech Perfect Stroke Scissor toetsen.
- Logitech Darkfield 8000 dpi sensor in de muis.
- Keyboard weegt 810 gram.
- Muis weegt 141 gram.
- Polssteun weegt 180 gram.
- Afmetingen toetsenbord: 131 mm × 430 mm × 20 mm (H×B×D).
- Afmetingen muis: 124 mm × 84 mm × 51 mm (H×B×D).
- Afmetingen polssteun: 64 mm × 420 mm × 8 mm (H×B×D).
Nu betwist ik deze afmetingen, omdat de polssteun net zo breed is als het toetsenbord. Zie ook de foto's.
Andere noemenswaardige productdetails
- Via de software van Logi Options+ is het mogelijk om het klembordgeheugen tussen computers en besturingssystemen onderling te gebruiken.
- Slimme verlichting: zodra je handen het toetsenbord aanraken gaat de verlichting aan. De sensoren voor omgevingslicht bepalen de helderheid van deze verlichting.
- Aanpasbare F-toetsen, voorgeconfigureerd voor onder andere mediabediening, verlichting, spraak en mute, openen van applicaties (rekenmachine bijvoorbeeld).
- De muis heeft Logitech's Quiet Click-functionaliteit waardoor muisklikken nauwelijks hoorbaar zijn.
- De Darksensor van Logitech kan prima op glas (minimaal 4 mm dik) gebruikt worden.
- Tot 3 computers kunnen via de Easy-Switch knop bediend worden.
Unboxing
Inhoud van de doos:
- MX Keys gen 2 toetsenbord.
- MX Master 3S muis.
- MX Polssteun.
- USB-C oplaadkabel.
- USB-A Logi Bolt Bluetooth dongle.
- Beknopte handleiding.
- Veiligheidsinstructies.
Direct pakt Logitech bij mij een puntje, want de spullen zitten degelijk en toch minimalistisch verpakt. Buitenste kartonnen doos om te vervoeren, binnenste eveneens kartonnen doos voor de producten. Gewoon een papieren folie rondom de producten en dat is het. Geen plastic, geen kabelbindertjes en een doos in doos frustratie.
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bxkoRaf6Hhbc3cANMwTMiHs1kai89brZONp9zNKowXq0A.jpeg?f=620xauto)
In gebruik nemen
In mijn hoofd heb ik al een plan hoe ik mijn computers wil laten connecten. Op switch 1 de werklaptop, switch 2 de game computer en switch 3 de iMac. Zo gezegd, zo gedaan.
Zonder de Logi Options+ software kun je via Bluetooth eigenlijk al direct aan de slag. Voor devices zonder Bluetooth moet je de bijgeleverde dongle gebruiken. Mijn desktop PC heeft een netwerkkaart met bluetooth en de overige computers hebben ook Bluetooth ingebouwd, dus de dongle heb ik verder niet nodig.
In Windows ga je naar de bluetooth instellingen, je zet het toetsenbord en de muis aan, et voilà, beide devices zijn zichtbaar. De muis wordt direct en probleemloos verbonden. Het toetsenbord moet je als extra handeling nog via een pincode connecten.
Voor macOS (Ventura 13.1) bijna hetzelfde verhaal. De muis verbinden gaat direct. Om het toetsenbord te connecten moet een pincode worden ingevoerd. macOS kon het toetsenbord niet direct goed identificeren en er werd gevraagd om de toets direct naast de linker shift in te drukken. Vervolgens aangeven dat het om een US-INT toetsenbord gaat en klaar. Daarnaast kun je deze extra identificatiestap voorkomen door eerst de Logi Options+ software te installeren.
Voor Linux kan ik geen review doen omdat ik dit OS niet gebruik. Tenzij je macOS als Linux distro ziet...
Logi Options+
Out-of-the-box werken de Fn-toetsen verder al prima. Je hebt de Options+ software alleen nodig wanneer je andere functies wilt toewijzen en/of gebruik wilt maken van het klembordgeheugen tussen apparaten. Options+ kan ook desktop notificaties sturen wanneer het batterijniveau van je toetsenbord of muis laag is.
Wat ik persoonlijk een mooie toevoeging van Options+ vind, is dat je ook per applicatie andere toetsenbord- en muisfuncties kan toewijzen. Dit ga ik later nog proberen met Visual Studio Code en WebStorm. Je moet dan wel goed onthouden welke functie aan een toets wordt gekoppeld. Je blijft natuurlijk het icoontje van bijvoorbeeld de muteknop zien op het toetsenbord als je daar in Visual Studio een macro aan koppelt.
Voor de muisopties wordt bij Option+ al een voorzet gegeven. Zo ziet de software dat ik Photoshop gebruikt en past daardoor het horizontale scrollwiel aan om de brush size ermee aan te passen. Voor Word/Excel/PowerPoint heeft Option+ ook een set vooraf geconfigureerde functies. Opnieuw een dikke pluspunt.
Options+ vraagt of je een account wilt aanmaken. Op iedere computer waar Options+ op draait, krijgt de software zijn instellingen via de cloud en het account waarmee je aangemeld bent. Dit is optioneel en dient meer als back-up van de aangebrachte instellingen.
Tot slot wordt er gevraagd of je gebruiksgegevens wilt delen met Logitech. Persoonlijk heb ik daar niets mee en zet dat altijd uit. Of Logitech zich hier wat van aantrekt dat weet ik niet zeker. In het netwerkverkeer zie ik veel requests naar diverse, door Logitech geregistreerde domeinen lopen.
MX Keys Gen 2 toetsenbord
Deze review schrijf ik voornamelijk met
Sublime Text op macOS. En nu ik wat verder in het verhaal ben, moet ik toegeven dat deze toetsenbord en muis combinatie wel erg lekker werkt vergeleken met de Apple-toetsenbord en muis. Sterker nog, na deze review gaan deze mooi opzij gezet worden ten faveure van de Logitech-combo. Jammer dat er geen Touch ID op zit. Wel is er wel een toets om je computer (zowel Windows als macOS) direct mee te vergrendelen. Ideaal voor een kantooromgeving waarbij admins hun computer moeten locken.
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bH98cccfnmuzPy3vzts30FQ4hoS2huqsVuCY2gjGz9ASL.jpeg?f=620xauto)
Fn-toetsen
De Fn-toetsen zijn een welkome aanvulling, maar geen vernieuwing vergeleken met het Apple Magic Keyboard. Logitech heeft nagedacht over de screenshot knop op het toetsenbord, ter vervanging van de Print Screen-toets. Waar je bij macOS met Cmd + Shift + 4 of 5 een screenshot kan maken, is bij Logitech de knop voldoende om een kader te selecteren en deze direct naar het geheugen te kopiëren. Met Cmd + V kun je dan direct de afbeelding plakken in een applicatie. Deze flow is – voor macOS gebruikers – een stuk sneller en fijner. De toets voor het openen van een rekenmachine heb ik vervangen door het openen van Sublime.
Coating
Wat ik bijzonder fijn vind aan het typen op dit toetsenbord, is het oppervlak van de toetsen. Deze voelen rubberachtig aan en het kuiltje/profiel in de toets zorgt ervoor dat je de juiste toets goed kan vinden en goed kan indrukken. Door dit kuiltje en het rubberachtige profiel glijdt je vinger als het ware naar het midden van de toets. Met het Apple-toetsenbord wil het wel eens gebeuren dat wanneer je een toets niet goed in het midden aanslaat dat de toets dan niet geregistreerd wordt. Voor de visueel beperkte toetsenisten zijn er op enkele toetsen een herkenningsmerk aangebracht, zoals op de F-toets en de 5-toets van het numerieke gedeelte.
Overigens, dit toetsenbord lijkt meer gericht op Mac dan op Windows. De plaatjes voor cmd en opt zijn wel gedrukt op de toetsen, maar het Windows Start symbool en de Options dan weer niet. Een ander heel irritant ding wat betreft de lay-out: het is een heel gepuzzel om de backslash of pipe-symbool ingedrukt te krijgen. Hetzelfde voor de tilde en backtick. Juist de (voor mij) meest gebruikte toetsen bij het schrijven van PowerShell scripts. Gelukkig zit er naast de Enter ook eenzelfde toets voor backslash en pipe. Rare keuze eigenlijk. Nu nog uitvinden hoe je het Euro-teken tevoorschijn kan krijgen (
hint: Shift + Opt + 2)
Dikke tip na wat Googelen; er zijn blijkbaar dus wat
toetsencombinaties om het toetsenbord in PC of Mac mode te zetten. Let op, je moet de toetsen ingedrukt houden tot er een ledje gaat branden bij de Easy-Switch toetsen.
De MX3S muis
De muis klikt zalig en is echt stil. Hiervoor had ik twee MX 2S muizen (bijna letterlijk) versleten en de klikgeluiden van de MX2S serie zijn goed hoorbaar. Maar de nieuwe MX3S is daadwerkelijk stil. Ook krijg je voldoende feedback dat de muisknop daadwerkelijk ingedrukt is. De muis glijdt goed over zowel de tafel als over een muismat. Bij de vorige MX2S muis gingen de Teflon skates lang mee en werd de muis niet stroef. De onderkant van deze MX3S muis is niet veranderd vergeleken met de vorige generatie, hierdoor verwacht ik eigenlijk dezelfde kwaliteit. Ik heb in ieder geval nog nooit de skates hoeven te vervangen.
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bsQ5qaAAxU2pp0QEFl68agSvbfuDpQ3414VAFzrAsvqaj.jpeg?f=620xauto)
Knoppen
Persoonlijk heb ik wel wat aan te merken over de positie van de knoppen. De forward/backward knoppen zitten niet op de hoogte waar je duim normaliter rust. Je moet je duim (in mijn geval) een klein beetje verschuiven om deze knoppen te bereiken. Om de verste knop (forward) te raken moet je de duim goed indrukken, waardoor de muispijl kan verschuiven. Voor standaard gebruik is dit helemaal geen issue, maar voor gaming kan ik me voorstellen dat dit niet wenselijk is. Ik gebruik deze muistoetsen bijvoorbeeld in shooters voor het gooien van een granaat of een mêlee move. Daarnaast kan ik me voorstellen dat je in Photoshop de precisie nodig hebt, bijvoorbeeld bij de selectie tool. Ik trek hier geen punten voor af, na wat langer met de muis gewerkt te hebben zitten de knoppen eigenlijk wel prima zo.
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bwoZzVzmCq2K5SvTQ5Ikgs0uTEIOncDwKU1DUo872PtLq.jpeg?f=620xauto)
Gestures
Datzelfde geldt ook voor het plateau waar de duim op kan rusten. Dit is een heerlijke toevoeging voor de ergonomie van deze muis. Het plateau is daarnaast ook een knop om gestures te activeren, zoals het switchen tussen openstaande apps en desktops. Standaard staat deze ingesteld als applicatie switcher (alt-tab of launchpad) in zowel Windows als macOS. Als je deze knop indrukt, dan kan door de druk de muispijl van plek verspringen. Bij de oude MX2S muis werd deze knop snel 'lam', je moest steeds harder drukken om de knop of gesture te activeren. Ik ben benieuwd hoe het met de nieuwe generatie zit en zal de review daarop bijwerken in de loop der tijd.
Neem dit verder met een korrel zout, want het is geen groot issue. Ik geef hiermee aan dat voor exacte precisie in games deze muis niet de beste keus is. Voor normaal muisgebruik is dit bijzaak en werkt het allemaal prima.
Resolutie
De resolutie van 8000 dpi is prima, maar in de praktijk heb ik de muis op 1600 dpi staan. De muis reageert op deze setting heel soepel, ook op een 5K-retina. De resolutie is alleen via Options+ aan te passen, of je moet een knop toewijzen aan het verhogen of verlagen van de resolutie. Ook hier heb je Options+ voor nodig.
Onderhoud
Mijn huidige MX2S muis is ivoorwit en na 1,5 jaar gebruikt te hebben zie je wel vettigheid ophopen. Ook het eten van een mandarijn en vervolgens lekker verder muizen zie je goed terug op het wit van de muis. Deze MX Keys Combo muis en toetsenbord zijn alleen in grafiet/zwart verkrijgbaar. De rubberachtige coating van de vorige generatie is nog altijd goed gebleven en ik verwacht voor deze generatie muis en toetsenbord dat daarvoor hetzelfde geldt. Al moet ik wel zeggen dat na een dag typen, ik mijn duimafdruk al in de spatiebalk kan terugzien. Het is zaak om zowel het toetsenbord als de muis regelmatig te poetsen, als je zuinig bent op je spullen. De wat oudere lezers zullen vast nog wel de trackball herinneren, die moest je ook regelmatig borstelen
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bXqvADkAj3bSIsghq8A3DGKHwvnqJhilrbKmhl99MT1q1.jpeg?f=620xauto)
TL;DR
Logitech heeft geprobeerd om een heel fijn toetsenbord nog iets fijner te maken en is daarin geslaagd. Het comfort en de ergonomie van zowel het toetsenbord als ook de muis is fijn en klopt gewoon. Het toetsenbord typt met iets meer stugheid dan een standaard toetsenbord: je moet net iets harder drukken en dat kan ik erg waarderen. De muis ligt – bij grote handen – erg goed in de hand en is 'muisstil' in het gebruik.
Voordelen:
- Stil, comfortabel en degelijke toetsenbord/muis combinatie
- Programmeerbare toetsen (mits je Options+ installeert)
- Easy-Switch tot drie devices (+ gedeeld klembord met Options+)
Nadelen:
- De adviesprijs van meer dan €270 is aan de hoge kant en de onderdelen los kopen kan soms voordeliger uitpakken dan deze MX Keys Combo.
- De verkrijgbaarheid van alleen een US-INT en geen ANSI layout kan ook als nadeel genoteerd worden.
- Gevoelig voor vlekken.
User @DukeBox heeft ook een review gemaakt en belicht andere punten dan ik. Wil je een goede afweging maken, check ook zijn review
hier.
Klik
hier om naar de productpagina van de MX Keys Combo Gen 2 te gaan.
:strip_exif()/m/390613/1Pd73bMKRryitvBF4so9PxVPTo3NIt4ADuyoPZtPN8QStvUEZX.jpeg?f=620xauto)
Updates
2023-01-05: Wat spelfouten en zinnen aangepast.
2023-01-06: Link toegevoegd naar @DukeBox zijn
review.