€ 141,99 bij NBB.com
  3. Willen (1.145) Hebben (231)

AMD Ryzen 7 5700G Boxed Review

31 december 2022, laatste update op 31 december 2022, 560 views Rapporteer

Gekocht om mijn oude I7-2600K te vervangen en valt beslist niet tegen. Ook de GPU is prima.

Pluspunten

• Snelheid
  • Flexibiliteit
  • GPU

Minpunten

• Bijgeleverde koeler gebruik ik niet

Ik heb 200 euro betaald voor deze processor met GPU, en dat vind ik zelf een prima prijs.
Ik heb niet de meegeleverde koeler gebruikt, maar een towermodel. Die blijft stil bij "normale" belastingen, alleen bij een Blender render gaat ie suizen
Ik heb in het moederbord bij AMD overclocking de spanningscurve wat verlaagd. Niet teveel, ik kon gaan tot -23 voordat het instabiel werd, en heb gekozen voor -13. Waarmee de CPU dus hoger klokt bij hetzelfde stroomgebruik.
Verder heb ik de moederbord limits ongeveer 10% verlaagd, dat scheelt nauwelijks in prestaties maar wel in het stroomverbruik.
Fijne CPU voor een prettig werkend systeem kortom. Was ie ook zonder deze afstellingen al.

Heb jij ook een AMD Ryzen 7 5700G Boxed?

Zoveel bespaar je toch niet? Hij is al zo zuinig van zichzelf.
De PBO2 curve optimizer voor de CPU spaart niet echt stroom. Want hij vult de ontstane ruimte op door hoger te klokken (en de spanning weer te verhogen).
Het verlagen van de EDC en TDC en dissipatie remt dat weer af. En dan is ie dus nog wat zuiniger. Maar nog lang niet zo zuinig als een laptop, daarvoor zitten er teveel componenten op het moederbord, zijn de printsporen naar het geheugen te lang, etc.
Maar inderdaad, ook out of the box is ie heel erg prima.
Iemand heeft deze Cpu als compleet systeem op een accu draaien met een 22 inch scherm @ 14 Watt
Dat scheelt niet heel veel meer met het verbruik van een laptop.