Na ~5 jaar trouwe dienst was mijn Moto G5s Plus aan vervangen toe. Dat mocht ook wel na een grote barst in het scherm en het steeds vaker uit zichzelf rebooten en daar vervolgens niet meer uit te komen. Het enige dat hielp was om de cache te wissen maar om dat elke twee dagen te moeten doen?
Een ding stond voor mij vast. Dat was dat ik weer een Motorola wilde hebben. Deze zitten, naar mijn smaak, het dichtst tegen stock Android aan en hebben gewoon simpelweg veel features voor de prijs. Uiteindelijk uitgekomen op de G31. De G31 is een telefoon die meerdere malen goed uit
de testen kwam.
Scherm
Waar ik meteen heel blij van word is het scherm. De kleuren zijn goed en vergelijkbaar met de G5, wat dat betreft biedt het een vergelijkbare ervaring. Het grote probleem dat ik heb met dit scherm heb is echter de omvang. Het is echt een joekel van een scherm als je van een G5 komt maar echt veel anders, zonder op andere zaken in te boeten, is er niet meer tegenwoordig.
Vingerafdrukscanner
Bij eerste gebruik vraagt Android of je een vingerafdruk wil achterlaten. Bij de G5 zit deze aan de voorkant en dat is , wat mij betreft, een logisch plek. Bij een nexus die ik had zat ie aan de achterkant en dat is ook een logische plek (ergens). Bij de G31 hebben ze er echter voor gekozen om deze in de powerbutton te stoppen. Dat is echt de meeste onlogische en onhandige plek die je je maar kan bedenken. Althans dat was mijn gedachte bij eerste ingebruikname.
Het scannen van de afdruk duurde voor mijn gevoel ook langer en was complexer dan ik dacht (want kleiner oppervlak) maar uiteindelijk werkte het en was deze ingesteld. Nu een week later moet ik zeggen dat het eigenlijk niet eens zo'n heel gekke plek is. Je zet de telefoon toch vaak aan met je duim (althans, ik wel) en het oppakken van je afdruk werkt verbazend goed. Al vraag ik mij af hoe dat nou precies werkt aangezien het niet zo kan zijn dat deze je hele afdruk kan scannen. Maar misschien heb ik het mis.
Accuduur
De accuduur is met mijn gebruikt (beetje youtube, chrome, twitter ) aardig goed te noemen. Ik kom er ongeveer een dag of 2 ~ 2.5 mee door. Dat is in ieder geval en stuk meer dan mijn de G5 waar ik een dag al met moeite haalde. Hopelijk doet deze batterij het na ~5 jaar een stukje beter.
Geluid
Houd er rekening mee dat er maar één speaker in zit. Je hebt dus mono geluid. Daar heb ik zelf geen last van omdat ik de telefoon vaak in combinatie met een bluetooth headset gebruik of gekoppeld heb aan de carkit. Maar je dient er dus wel rekening mee te houden.
Prijs/Kwaliteit verhouding
Ik moet zeggen dat voor 169 euro , of de 190 die ik er voor heb betaald (mediamarkt had overal zelf hoesjes en screenprotectors a 24 euro opgeplakt en die kreeg je er dus niet meer vanaf...), het zeker geen slechte aankoop is. Het is een goede telefoon die de huidige taken gewoon aan kan. Hier speelt natuurlijk ook mee dat ik geen gamer ben (daar hebben we consoles/pc's voor uitgevonden) want waarschijnlijk zal hij daar iets te traag voor zijn. Maar dat heb ik dus niet getest.
Al met al ben ik er na een week nog zeker tevreden over.
p.s.
Een ding waar ik echter niet heel blij mee ben is de manier waarop Google met applicaties omgaat. Ik ben van mijn G5 gewend ( Android 8? ) dat op het moment dat je via instellingen een applicatie killed deze ook echt gestopt en gekilled is. Het lijkt alsof bij Android 11 / deze versie van android dit een soort van ' we zien wel wanneer we het afkappen' mogelijkheid is geworden? Het valt mij ook op dat Chrome veel meer cpu lijkt te gebruiken dan in eerste instantie. Daar moet ik nog wel even in duiken hoe dat precies zit.
Een aantal weken later
We zijn nu een paar weken later en laten we voorop stellen ik ben nog steeds erg tevreden met de telefoon. Het scherm is mooi, de prestaties voor wat ik er mee doe zijn goed te noemen maar er is een ding wat mij ontzettend tegenvalt. Ik doe er eigenlijk hetzelfde mee als met mijn 5G en het energieverbruik van dit apparaat is echt heel erg slecht te noemen. Ik kom er denk ik op een goede periode 1,5 dag mee door en dan heb ik alleen wat op internet gesurfed, een beetje youtube gekeken en dat was het eigenlijk wel ( ok, beetje whatsapp). Wat mij vooral opvalt, en wat ik ook bij de p.s. had geschreven, is dat het lijkt alsof Android 11 een een applicatie niet helemaal stopt wanneer je dat wel aangeeft. Het CPU gebruik van Chrome / Youtube zijn echt heel erg hoog als ik het vergelijk met mijn vorige android. Ik heb nu zelfs maar de drastische maatregel genoemen om de apps die ik niet gebruik, en die stock installed zijn, tussendoor gewoon uit te zetten. Dat lijkt wel iets te helpen.
Als iemand dus nog tips heeft over hoe dat verder te verbeteren valt hoor ik dat graag.