Bekijk alle reviews

Samotech Zigbee & Draaiknop dimmer Review

+2
Antonio di 21 november 2021, laatste update op 26 april 2022, 1.138 views Product gekocht

Samotech Zigbee & Draaiknop dimmer

Deze Samotech SM311 inbouw Zigbee 3.0 dimmer , dimt draadloos (en natuurlijk ook AAN/UIT) en is ook via een druk/draai knop te bedienen.

Pluspunten

  • Fase afsnijding dimmer
  • Dimt in fijne stapjes, heel laag en voluit, geen flikkering (alle met dimbare LED)
  • Verwisselbaar frontje
  • Hotel/kruisschakeling mogelijk
  • Druk-knopje om minimum dim stand in te stellen
  • Indruk-knopje om stroomdraden los te maken
  • Veel "Merken" (White Labels) die bijna dezelfde leveren (zie hfd "Aanschaf"). Ook Z-wave-plus versie.

Minpunten

  • kost stroom (0,3 watt)
  • Koppelen (pairen) is wat onduidelijk beschreven

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Featureset Score: 5
Ondersteuning Score: 3
Kwaliteit Score: 4
Gebruiksgemak Score: 3

Samotech SM311 Zigbee dimmer met ook een draai/druk knop bediening
.
Geschatte leestijd is 8-11 minuten (zonder de plaatjes met evt. tekst).

Change log

Als van de Tweakers "laatste update" datum in deze LOG niets vermeld staat, heb ik alleen tekstuele aanpassingen gedaan of taalfoutjes hersteld. Dus geen echte inhoud verandert.
22-11-2021 : "Koppelen"/pairen vervangen (Oeps, had er een oude tekst staan).
23-11-2021 : "bij hoofdstuk "Aanschaf" toegevoegd "Home2Link.nl" met "ZigBee Hue DraaiDimmer".
25-11-2021 : "bij hoofdstuk "Aanschaf" toegevoegd bij "ROBB ": (ook in een Z-WAVE-plus uitvoering).
22-01-2022; toevoeging links "terug naar inhoudsopgave" en verwijzing/URL naar review Osram Zigbee
.....................lamp hfst "Is deze “slimme” (Zigbee) lamp DOM" t.o.v. van deze Samotech dimmer.
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Introductie

Deze Zigbee Samotech SM311 dimmer heb ik samen getest met de Zigbee “Lupus V2 dubbele lichtschakelaar” (met dubbele dimmer).
Over de Lupus dimmer heb ik al een uitgebreide review op Tweakers gezet, zie:
productreview: Lupus Electronics Lupusec V2 dubbele lichtschakelaar review do...
.
Eigenlijk staat al in de review van de Lupus dimmer (hierobven), al mijn overwegingen om überhaupt een Zigbee dimmer te kopen en wat er goed/slecht is aan de Lupus en aan de Samotech (dus ook/o.a. wat meer bla.. bla.., voor de liefhebbers :) :( :o ). Dus lees bij interesse de Lupus Schakelaar/dimmer review met de link hierboven.
In deze review schrijf ik alleen tekst die niet bij de Lupus schakelaar/dimmer staat.
Ik heb ook foto’s van de SM311 en aanverwante zaken in deze review gezet.
.
Voor de afweging koop een Zigbee dimbare ledlamp OF deze Zigbee Samotech dimmer met een "gewone" dimbare ledlamp, zijn alle argumenten nog eens op een rijtje gezet in de product review van de Osram Zigbee dimbare lamp, Het hoofdstuk "Is deze “slimme” (Zigbee) lamp DOM" aldaar is zeker de moeite waard, Zie: productreview: Osram Smart+ LED-lamp E27 Classic (warm-wit) review door Anton...
.
De Samotech en Lupus dimmers zijn getest in combinatie met een Lidl 220V dimbare LED- lamp en een Lupus XT2-plus Hub. Zie ook review:
productreview: Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Aanschaf

Ik heb de SM311 dimmer voor 39,99 euro gekocht op Amazon.nl (van Samotech, levering door Amazon!).
De Samotech SM311 is een Zigbee 3.0 enkelvoudige dimmer met OOK een druk- (aan/uit) en draai-knop (dimmen). De SM311 is een fase afsnijding dimmer die dus Zigbee draadloos EN via een draai druk-knop te bedienen is. De Zigbee dimmer wordt geleverd zonder Bypass, maar de dimmer is wel geschikt voor het toepassen van een schakelschema met een Bypass (Bypass kost los 8-15 euro)!).
Volgens Samotech heeft deze dimmer geen stroommeter.
Volgens mij is nagenoeg dezelfde dimmer onder andere "white labels" te koop, zijnde: ROBB (ook in een Z-WAVE-plus uitvoering), Icasa, Sunricher en Yphix . Home2Link.nl heeft de "H2L-ZBPH-Rdimmer" (achterkant codering) en noemt hem zelfs "ZigBee Hue DraaiDimmer" (voor de hits via Google denk ik). Dit terwijl het volgens mij GEEN Philips is maar een die met Philips Hue werkt. Ze hebben er ook nog een aardig Youtube installatie filmpje bij staan voor de generatie die niet leest :( :+ en hij kost daar 40 euro ex. verzending (23-11-2021).
Zie ook info op sites van: zigbee.blakadder en zigbee2MQTT over de genoemde merken.
Een aantal van deze "white labels" heeft 2 modellen: met of zonder ingebouwde stroommeter.
Ook worden sommige van deze merken met Bypass geleverd (o.a. Icasa) maar de meeste zonder.
Deze SM311 was 40 euro (zonder Bypass) terwijl bijna al die andere merken zo'n 55-60 euro kosten (17-11-2021 met of zonder Bypass).
De Icasa dimmer is nu (22-11-2021) 52 euro met Bypass en dat is een concurrerende prijs met die van Samotech zonder bypass.
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Mogelijkheden

Volgens de beschrijving is de SM311:
– Geschikt voor dimbare LED lampen 220V maximaal 250 Watt, maar dit is ook afhankelijk
...van het aantal LED-lampen en drivers etc. Zie foto bijlage.
– Geschikt voor gloei- en halogeen-lampen van 220V maximaal 500 watt.
– Geschikt voor 2-draads (zonder blauwe/nul draad met eventueel een Bypass) en
...3-draads (met blauwe draad) 220 Volt aansluiting.
– Geschikt voor een hotel(kruis)-schakeling.
– Vaak geschikt voor een ander frontje (afdekplaat, knop/frame).
...Het is dan wel de vraag of de reset/led/min-dim. bedienbaar zijn met alleen het verwijderen
...van de draaiknop, zoals bij de SM311. Het kan zijn dat je hiervoor toch het hele frontje
...er vanaf moet halen.
- Knopje om minimum dim stand in te stellen.
– Op papier de 'ideale" dimmer die ik beschreven heb bij mijn review van de
...Lupus dimmer (zie hierboven).
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Aansluiten/Koppelen dimmer

De handleiding is wat onduidelijk over het koppelen (pairen) van deze dimmer aan de Hub, maar eenmaal gekoppeld werkt die prima in combinatie met/op mijn Lupus XT2-plus Hub.
Haal de draaiknop van de dimmer en sluit hem AAN volgens 1 van de meegeleverde schema’s op de stroomdraden (afhankelijk van 2-draads of 3-draads mogelijkheid). Zie ook foto bijlage.
Start het zoeken van de sensor door je Zigbee Hub.
Haal 1 of 2x de stroom van de dimmer in een "testopstelling met stekker" of via stoppenkast (groep aan ./ Uit etc.) als die al op de draden van de inbouw pot is aangesloten. Het rode LED-lampje lamp moet gaan knipperen.
Je kunt ook 4x het RESET knopje op dimmer kort indrukken met kleine pauze en dan moet het rode LED-lampje op de dimmer ook gaan knipperen. Echt belangrijk is weer dat het LED-lampje gaat knipperen, anders kun je niet koppelen/pairen met de Hub. Ik moest deze methode een paar keer doen/oefenen. Misschien drukte ik te lang /kort op het knopje of met teveel of te weinig pauze. Het is mij niet duidelijk of dit ALLEEN is voor het "koppelen" van een "touch link" afstandbediening OF dat het ook voor sommige Zigbee Hub's zo werkt!
De Hub zal de dimmer vervolgens vinden en je kunt hem vervolgens koppelen (pairen).
Op mijn XT2-plus Hub wordt de SM311 gezien als een lamp maar met een dikkere lijn "om de lamp" dan andere lampen op de Lupus XT2-plus. Op de Lupus App staat er 193.3Kwh bij (is denk ik een foutje). Dit laatste getal verandert niet. Het zal er mee te maken hebben dat deze dimmer ook geleverd wordt met stroommeter (NIET door Samotech!).
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Metingen

Met een Lidl 5,5 watt dimbare LED-lamp meet ik het volgende met mijn Brennenstuhl PM 231E energie (Watt) meter:
Op "gewone schakelaar" die AAN staat................: 5,8 watt (dus voluit)
Dimmer in "UIT" stand...........................................: 0,3 Watt (dus dat verbruikt de dimmer zelf)
Dimmer in minimum stand dat die nog licht geeft : 0,4 Watt (dus 0,1 Watt licht en 0,3 Watt dimmer zelf)
Dimmer in maximum stand, voluit.........................: 6,1 Watt (dus 5,8 Watt licht en 0,3 Watt dimmer zelf)
Zie ook Foto bijlagen.
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Slot

Ik ben blij met deze SM311 fase afsnijding dimmer. Ik heb de dimmer met een blauwe draad (nul) op de dimmer aangesloten en getest (dus 3-draads). Dus ik kan niet zeggen hoe die met een 2-draads en/of Bypass module werkt!
Met een dimbare LED-lamp, dimt die in fijne stapjes, tot een heel laag minimum en ook voluit. De lamp flikkert niet tijdens het dimmen en ook niet als je er mee stopt.
Fase afsnijding dimmers zijn het beste voor dimbare LED-lampen. Fase aansnijding dimmers zijn een stuk minder goed.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
.
.

Verwijzing Alarm en daaraan gerelateerde Smarthome/Surveillance

Op Tweakers publiceer ik voornamelijk reviews over Alarmsystemen en componenten en ook de hieraan gerelateerde Smarthome en Surveillance producten. Ik sta open om voor deze categorie eerlijke en uitgebreide reviews te schrijven als ik deze producten gesponsord kan ontvangen. Bij belangstelling kun je contact met mij opnemen via een Persoonlijk Tweakers Berichtje. Zie voorbeelden:
Lupus Alarm HUB XT2-plus & Waar moet een draadloos Alarm aan voldoen:
Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di
Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen
Osram Zigbee Lamp:
Osram Smart+ LED-lamp E27 Classic (warm-wit) review door Antonio di
SMaBiT Schoksensor:
SMaBiT Vibratie/schok sensor Zigbee review door Antonio di
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
.
.

FOTO bijlagen

01 Samotech SM311 -- Leverings-omvang
02 Detail binnenkant draaiknopje
03 Detail doosje -- de streepjescode
04 Detail zijkant-1 de stroom aansluitingen
05 Detail zijkant-2
06 Detail zijkant-3 (zo ziet ook tegenoverliggende zijkant er uit)
07 Detail achterkant met product informatie
08 Detail voorkant met verwijderde draaiknop.
09 Detail voorkant met verwijderde draaiknop inzoom.
10 Detail voorkant geheel gedemonteerde afdekplaat.
11 Detail voorkant alle fysieke bediening en signaleren.
12 Detail voorkant bereikbare knopjes en zichtbaar LEDlampje.
13 Detail zijkant - Druk-knopjes om draadklem te ontgrendelen -- draad er af te halen.
14 Detail parker-schroefjes van de achterkap.
15 Overzicht printplaatjes en elektronica onderdelen.
16 Elektronica onderdelen 01.
17 Elektronica onderdelen 02.
18 Teksten binnenkant printpaatjes en kabel.
19 Testopstelling met de dimmer.
20 Testopstelling met een gewone schakelaar (enkelpolig).
21 Metingen verbruik in Watt met de testopstelling.
22 Lupus XT2-plus browser sessie: Toevoegen Samotech SM311 Zigbee dimmer aan de Hub (pairen).
23 Lupus XT2-plus browser sessie: Attributen van de Samotech SM311 Zigbee dimmer op de Hub.
24 Lupus XT2-plus browser sessie: De Samotech SM311 Zigbee dimmer op de sensor lijst.
25 Lupus XT2-plus browser sessie: De Samotech SM311 Zigbee dimmer op de Slimme Schakelaar lijst.
26 Lupus Smartphone Android App.: Samotech SM311 Zigbee dimmer op de "sensorlist".
..."193.3kWh" is gevuld op het scherm, maar de dimmer is zonder stroomverbruik-meter.
...Dus ik denk een foutje van de Lupus App of van de Samotech SM311 dimmer.
27 Lidl Livarno LED-lamp doosje: Met deze 5,5 Watt dimbare LED-lamp is de Samotech SM311 getest.
28 Samotech SM311 Zigbee dimmer: Papieren instructie.
29 Samotech SM311 Zigbee dimmer: Foto van Samotech UK site bij het genoemde product.
30 Samotech SM311 Zigbee dimmer: SM311-Zigbee-rotary-dimmer-manual EN
...(de Engelse handleiding van Samotech zelf).
.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Samotech Zigbee & Draaiknop dimmer?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (3)

Wijzig sortering
Uitstekende review, dank je! Ik ben voor ons nieuwe huis op zoek naar een set zigbee dimmers die ik onder het Berker afdekmateriaal kan monteren. Maar ik heb er flink wat nodig en het loopt snel in de papieren. Dit lijkt een van de voordeliger dimmers te zijn, en ik heb het gevoel dat er sowieso erg weinig verschil tussen de diverse dimmers zit (als het maar R/C is, een minimale afstellingsmogelijkheid heeft en wat mij betreft op een nul aangesloten kan worden)..

[Reactie gewijzigd door TheVoice op 22 januari 2022 22:44]

Reageer
Super uitgebreide review! Netjes! :*) :*)
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee