Gebruikers

Score: 5
4 reviews

Sony HT-A9

Prijs
€ 1.999,-
Specificaties Hifi-set met 1x HDMI-in - Bekijk alle specificaties
Bekijk alle reviews

Sony HT-A9 Review

+2
Nordcore 28 september 2021, laatste update op 25 januari 2022, 20.552 views Product gekocht

Sony HT-A9

Sony kiest voor een nieuwe benadering bij dit wireless home cinema systeem in de vorm van 4 losse speakers + subwoofer. Er worden, op zeer overtuigende wijze, 12 virtuele speakers gecreëerd waardoor je ondergedompeld word in geluid van alle kanten. Ik ben zeer onder de indruk van dit systeem.

Pluspunten

  • Geluidkwaliteit films en muziek
  • 12 Phantom speakers (dome van geluid)
  • 2 HDMI poorten
  • Ondersteund alle hedendaagse geluidsformaten
  • Spotify Connect
  • Airplay 2
  • Multi-Room
  • Gemak om het systeem in te stellen

Minpunten

  • Flinke speakers!
  • Alleen in grijs leverbaar
  • Subwoofer niet standaard inbegrepen
  • Stroomkabel nodig voor alle luidsprekers
  • Sporadische dropouts

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Featureset Score: 5
Design Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Geluidskwaliteit Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5

Inleiding

Begin dit jaar zat ik nog met een 14 jaar oude tv, Sony Bravia 46W4500 ((Zonder ARC of eARC)
die nog prima werkte en een oude Harman Kardon versterker met 2 nog oudere grote JBL speakers die erg lelijk zijn en veel ruimte in beslag namen maar een geweldige geluidkwaliteit produceerden.
Ik was al een tijdje van plan om zowel mijn beeld als audio ervaring te gaan vernieuwen.
In eerste instantie heb ik in Februari de Philips B97 soundbar gekocht echter heb ik deze terug moeten sturen vanwege een bug in het systeem.
Door die bug ben ik ook heel lang bezig geweest om het systeem in te stellen.
Vervolgens duurde het erg lang voor de nieuwe batch arriveerde en heb ik besloten om eerst een nieuwe TV te kopen en later in het jaar een geluidsysteem aan te schaffen.

Ik heb toen een LG G1 65” TV gekocht welke o.a. beschikt over een eARC poort welke mijn oude tv niet had.

Onderzoek fase

Ik wil zo weinig mogelijk apparaten in mijn woonkamer waar een zo goed mogelijk surround geluid uit komt met de nadruk op films kijken maar ook muziek moet goed klinken (verhouding 70% film 30% muziek)
Er moet ondersteuning in zitten voor Dolby TrueHD, Dolby ATMOS maar (erg belangrijk) ook alle DTS formaten, zodat ik kan genieten van de nieuwste technieken op het gebied van film audio maar ook zonder problemen films uit mijn bestaande film collectie kan afspelen.

Daarnaast wil ik graag gebruik kunnen maken van multi-room mogelijkheden zodat ik op meerdere plaatsen in en om mijn huis speakers kan neerzetten en draadloos kan koppelen aan een centraal systeem en tegelijkertijd dezelfde muziek kan afspelen (handig met feestjes)
Ook vind ik de mogelijkheid om van Chromecast gebruik te maken erg handig maar dit is geen harde eis meer aangezien mijn nieuwe tv hier over beschikt.
En als laatste moet het systeem over spotify-connect beschikken, ook daar voorziet mijn nieuwe tv in.
Qua budget wil ik niet meer als 1500 euro (ex btw omdat ik het zakelijk aanschaf) uitgeven maar dit is iets rekbaar indien nodig.

Na wat ervaringen uitgewisseld te hebben met vrienden heb ik onderzoek gedaan in de vorm van heel veel reviews lezen en forums doorspitten en toen kwam ik tot de conclusie dat een soundbar in combinatie met een sub woofer en satelliet speakers een goede oplossing voor mij zou zijn.
In eerste instantie was ik van plan om voor een Sonos ARC systeem te gaan vanwege ervaringen van vrienden echter toen ik mij hier verder in verdiepte bleek dat Sonos zijn beperkingen heeft/
Tot voor kort ondersteunde Sonos geen DTS formaten maar sinds kort word alleen de basis DTS ondersteund, verder heeft Sonos ARC maar 1 hdmi poort en dus ben je verplicht om al je andere apparaten rechstreeks aan de tv te koppelen.
Uiteraard heb ik ook naar de Sennheiser AMBEO gekeken maar 2500 euro word me echt te veel voor een systeem waar je geen achter luidsprekers aan kunt toevoegen.

Als laatste heb ik ook nog uitgebreid onderzoek gedaan naar WISA speakers.
WISA is een draadloze techniek die o.a. standaard al in verschillende apparatuur aanwezig is (o.a. LG tv's).
Echter ondersteund WISA geen ATMOS en geen DTS-X.
Verder zijn WISA producten nog extreem duur.
Je zou bijvoorbeeld een set kunnen samen stellen uit:
  • Klipsch Reference Wireless Subwoofer RW-100SW
  • Klipsch Reference Wireless Center Speaker RW-34C
  • 2 setjes Klipsch Reference Wireless Bookshelf RW-51M
Echter de totaalprijs voor deze losse componenten komt uit op zo'n 2800 euro.

Ik heb vervolgens in januari/februari de volgende kandidaten geselecteerd:
  • Samsung HW-Q950T
  • Philips Fidelio B97
  • JBL 9.1
In september heb ik hier aan toegevoegd:
  • Samsung HW-Q950A (vervangt de Q950T)
  • Sony HT-A7000
  • Sony HT-A9
De Samsung HW-Q950A geeft volgens de meeste recensenten het allerbeste geluid (tot de komst van de Sony HT-A9) dus daar ging mijn eerste voorkeur naar uit echter hebben de satelliet speakers van deze soundbar een vaste plek nodig achter of naast je bank, hier wil ik bij voorkeur (maar vooral mijn vrouw) juist van af.
De Samsung bied verder geen multi room support en heeft geen Chromecast ondersteuning.
De Samsung beschikt over 2 HDMI-OUT poorten wat wel een groot pluspunt is.
De Samsung is momenteel te koop voor zo'n 900 euro (na cashback actie die tot 14-11-2021 loopt) en de HW-Q950T voor zo’n 800 euro.

De JBL 9.1 met afneembare satelliet speakers heb ik ook overwogen maar die vind ik er qua looks erg basic uitzien, ook lees ik veel dat de dynamic range van het geluid tegenvalt en dat de satelliet speakers niet zo hard kunnen.
Een ander groot nadeel is dat er maar 1 hdmi-in poort opzit.
Deze soundbar biedt gelukkig wel Chromecast ondersteuning.
De JBL 9.1 kan ik via de korting via ING rentepunten kopen voor 750 euro.

Vervolgens hebben we de Philips Fidelio B97, welke in september vorig jaar aangekondigd is en sindsdien lange tijd erg slecht verkrijgbaar is geweest.
Er zijn ondertussen en aantal reviews verschenen over de b97 welke vrijwel allemaal erg goed oordelen.
Daarnaast staan er veel ervaringen op forums als: AVForums, homecinema-fr.
Daar word hij veelal geprezen om zijn heldere geluidskwaliteit (hoog midden en laag) en om het prachtige Dolby ATMOS geluid.
Deze soundbar beschikt verder over een multi-room feature (DTS Play-Fi) en Chromecast ondersteuning alsmede bluetooth ondersteuning wat eventueel handig kan zijn om een koptelefoon te koppelen.
Een nadeel is dat de satelliet speakers geen up-firing speakers hebben die de ATMOS ervaring nog beter zouden maken.

Dan komen we bij de Sony HT-A7000 en Sony HT-A9.
Beide apparaten ondersteunen alle veel gebruikte audio formaten, hebben (via de app) beschikking over Multi-room support en beschikken over Chromecast en Spotify-connect.
Op het moment van schrijven waren er van beide systemen nog geen officiële reviews te vinden.
Echter op het AVSforum is men lyrisch over beide systemen maar leek de HT-A9 de hoogste ogen te gooien.

De Sony HT-A7000 is een prachtig vormgegeven zwarte soundbar met een display erop (voor mij de mooiste soundbar op dit moment) die je los aanschaft en uit kunt breiden met de SA-RS3S achter luidsprekers die je op een vaste plek zet en dient te voorzien van een stroomkabel, daarnaast is de set uitbreidbaar met een subwoofer, waarbij je de keuze hebt uit 2 modellen: De SA-SW3 en de SA-SW5.
De Sony HT-A7000 heeft in de soundbar 2 upfiring speakers om een prachtige ATMOS ervaring te geven, echter zitten er in de rear speakers geen upfiring speakers (net zoals bij de Philips B97)
Ik kan de Sony HT-A7000 kopen voor 1170 euro maar dan heb ik ook nog nodig de SA-RS3S achter luidsprekers voor 450 euro en de subwoofer SA-SW5 voor 720 euro maakt in totaal 2340 euro.

De Sony HT-A9 is een systeem dat bestaat uit 4 grote losse grijze speakers die elk voorzien zijn van een stroomkabel.
Dit is weer een nieuw soort benadering in het landschap van de draadloze home cinema (ok, ze zijn niet volledig draadloos vanwege de benodigde stroom stekker maar dat is een andere discussie).
Ook dit systeem is uitbreidbaar met een subwoofer waarbij je net als met het systeem hierboven de keuze hebt uit 2 type subwoofers: De SA-SW3 en de SA-SW5

Alle 4 de speakers hebben de beschikking over:
  • Omhooggerichte speaker
  • Soft-dome tweeter
  • Woofer met groot bereik
  • Dubbele microfoons
Vooral de 4 omhoog gerichte speakers maken het systeem zo bijzonder omdat deze het geluid laten weerkaatsen van je plafond waardoor je helemaal omringt word door geluid.
Sony zegt hier zelf het volgende over:
Onze revolutionaire 360 Spatial Sound Mapping-technologie creëert tot 12 phantom-speakers op basis van vier echte speakers
Bekijk deze video voor het effect hier van.

De Samsung Q950T/A biedt ook up-firing speakers aan zowel de voor als achterkant echter omdat de Sony HT-A9 geen gebruik maakt van een soundbar klinkt het geluid veel wijder en opener, dit komt
vooral omdat de speakers (lees drivers) aan de voorkant veel verder uit elkaar staan als bij een soundbar mogelijk is.
Daarnaast heeft de Smasung 2 HDMI-OUT poorten naast 1 HDMI-IN poort, dus je kunt er 2 apparaten tegelijkertijd op aansluiten, dit is een groot pluspunt als ik naast mijn Nvidia Shield ook nog een blu-ray speler aan wil sluiten.

Ik kan de Sony HT-A9 kopen voor 1600 euro en de SA-SW5 subwoofer voor 720 euro maakt in totaal 2320 euro.

Uiteindelijke Keuze februari 2021

In eerste instantie heb ik uiteindelijk in februari gekozen voor de Philips Fidelio B97 omdat deze aan de meeste eisen voldeed.
Daar heb ik een review van gemaakt dus lees vooral die door om mijn oordeel over dit apparaat te lezen.
Helaas heb ik dit apparaat vanwege een hardware-matige bug terug moeten sturen en heb ik besloten om eerst een nieuwe tv aan te schaffen, zie ook de uitgebreide beschrijving in de inleiding.

Uiteindelijke Keuze september 2021

Fabrikanten hebben al eerder geclaimd dat ze de perfecte virtuele surround ervaring hebben gecreëerd dus deze uitspraken van Sony nam ik nog met een korrel zout echter de aangezien men op het AVSforum zo lyrisch was over dat het Sony echt gelukt is werd mijn nieuwsgierigheid enorm geprikkeld, dit heeft mij ertoe bewogen om de gok te nemen en heb ik de Sony HT-A9 met de SA-SW3 subwoofer besteld via Plattetv in de wetenschap dat als hij niet bevalt ik hem gewoon terug kan sturen en/of kan omruilen voor de Sony HT-A7000 of de Philips B97 of een andere set.

Om een tipje van de sluier op te lichten: WAUW, wat klinkt de Sony HT-A9 goed!

Uitpakken

In vergelijken met de gigantische doos van de Philips B97 is de verpakking van de Sony HT-A9 erg klein.
Ik had daarom in eerste instantie mijn bedenkingen.
Ik heb voorzichtig de 4 speakers, de control box (klein modern uitziend kastje), afstandsbedieing en de subwoofer uitgepakt.

Installatie en configuratie

Vervolgens heb ik de subwoofer op de grond geplaatst en de 4 speakers om de tv heen aangesloten op het stroomnet.



Daarna heb ik de control box via de HMDI out aansluiting aangesloten op de HMDI2 eARC aansluiting van mijn LG G1 tv.
Verder heb ik mijn Nvidia Shield pro media speler rechtstreeks aangesloten op de HDMI poort van de HT-A9.
Zodra je de HT-A9 de eerste keer aan zet zie je op het tv scherm een wizard tevoorschijn komen.
Eerst word de “sound optimization” uitgevoerd, stuk voor stuk komt er uit elke speaker een aantal gekke tonen, op deze manier berekend het systeem hoe ver de losse speakers van elkaar vandaan staan en wat de afstand is tot het plafond en tot de zij muren om vervolgens het systeem te kaliberen op basis van de metingen.
Op basis van de precieze locatie van de fysieke speakers worden vervolgens de virtuele speakers gecreëerd
Resultaat: de speaker instellingen worden perfect afgesteld op de ruimte waar ze in staan.
Ik had gelezen dat je de speakers op de meest gekke posities kunt neerzetten en dat na het uitvoeren van de “sound optimization” het resultaat elke keer identiek moet zijn, ik heb hier wat mee geëxperimenteerd en kan bevestigen dat dit klopt.
Na het uitvoeren van de “sound optimization” word er automatisch een kleine geluids-demo uitgevoerd en WAUW, wat klinkt dat prachtig.
Je hoort letterlijk overal om je heen geluid: links, rechts, voor, achter en uiteraard boven je.
Vooral het geluid dat van boven lijkt te komen klinkt erg geloofwaardig.
Met mijn ogen dicht zou ik werkelijk denken dat er een serieus surround systeem met plafond speakers in de ruimte moet staan.
Als je de speakers op een andere plek neer zet voer je opnieuw de “sound optimization” uit en voila, hij staat weer optimaal ingesteld.
Een kind kan de was doen, zo makkelijk is het om dit systeem aan te passen aan de ruimte waar het in staat.
Ik ben echt onder de indruk van de eenvoud waarmee dit systeem zich af laat stellen.
Ook heb ik geen moment de center speaker gemist, deze word namelijk op sublieme wijze virtueel neergezet, het klinkt echt alsof het geluid uit de TV komt, petje af hiervoor.

Verder zit er een typische Sony afstandsbediening bij met veel handige knopjes, wat ik persoonlijk erg fijn vind.


Op deze afstandsbediening vind je o.a.:
  • Auto Sound --het systeem kiest zelf de beste geluidsweergave op basis van de bron
  • Voice – dialoog weergave word versterkt en is te gebruiken i.v.m. andere setting
  • Night – is bedoeld om op een laag volume niveau toch nog gedetailleerd geluid te krijgen
  • Cinema – Maakt de geluidsweergave beter geschikt voor films en schakelt daarbij de Immersive AE optie in
  • Standard – is bedoeld voor gewone tv programma’s
  • Music – is uiteraard bedoeld voor muziek
  • Immersive AE – met deze modi word geluid niet alleen uit horizontale richting weergegeven maar ook van bovenaf, deze functie werkt ook voor 2.0 signalen.
  • Home – zodra je op deze knop drukt opent zich op het beeldscherm het instellingen menu, hier kun je van alles aanpassen.
  • Display – je krijgt nu op het scherm te zien welk geluidsformaat er af word gespeeld.
  • Volume Rear -- Knoppen om het volume van de achter luidsprekers aan te passen
  • Volume bas -- Knoppen om het volume van de subwoofer aan te passen
Daarnaast heb ik ook de Sony Music center app op mijn android telefoon geïnstalleerd.
Deze vind de HT-A9 meteen en via de app kun je heel veel instellingen aanpassen maar hier kun je bijvoorbeeld ook een groep aanmaken met meerdere speakers om zo te genieten van multi-room audio.
Ik kan dit helaas niet testen omdat ik geen speakers heb die er op aangesloten kunnen worden.
Helaas kun je met de app niet alle instellingen aanpassen ten opzichte van de GUI waar dit uiteraard wel kan.

Geluidskwaliteit films

Als eerste heb ik vanaf de streaming platforms Netflix en Amazon Prime een aantal films en series gestart om een eerste beeld te krijgen van de geluidskwaliteit, uiteraard was het resultaat prachtig echter omdat het audio formaat van deze platforms gelimiteerd is tot Dolby digital Plus met ATMOS (lees: gecomprimeerd geluid) kun je zo niet het volle potentieel benutten van de A9
Hetzelfde geld voor video’s van youtube.

Om het volle potentieel te kunnen benutten dien je een Bluray disc/bestand af te spelen die beschikt over een TrueHD -ATMOS of -DTS-X audio track.
Ik heb hiervoor een aantal films getest: Als eerste: “Mad Max - Fury Road” met een TrueHD ATMOS audio track en wauw wat klinkt dit GENIAAL geweldig!
Deze film is echt gemaakt om op een goede surround set af te spelen
Ik miste echter wel de WOW factor op bas gebied maar na wat spelen met de A9 geluidsinstellingen heb ik de volgende setting gevonden:

Onder Audio Settings --> Sound Effects heb je 3 mogelijkheden:
  • Sound mode on (default setting)
  • Dolby Virtualizer
  • DTS neural:x
Toen ik de instelling had aangepast naar “Dolby Virtualizer” kwam er ineens veel meer leven in de set, vooral de bas weergave werd beter hierdoor.
Helaas werd de dialoog weergave wat doffer.
Welke setting het beste is hangt af van de film, Audio track en uiteraard je persoonlijke voorkeur.
Het zou ook kunnen dat de SA-SW3 subwoofer gewoon niet sterk genoeg is.
Ondertussen (8-11-2021) heb ik de SA-SW3 omgeruild voor de SA-SW5 en deze subwoofer is echt veel beter.
Op het hoogste bas niveau begint mijn GIGA buffet-kast zelfs te trillen.


Vervolgens heb ik “The Hobbit – An Unexpected Journey” in Dolby TrueHD ATMOS bekeken en wederom, WOW!
Ook tijdens deze film heb ik weer wat gespeeld met de instellingen en ik ben er nog niet over uit wat ik het mooiste vind klinken.

Daarnaast heb ik een DTS demo disc uit 2016 waar verschillende test video’s inzitten waarmee het geluid goed te testen valt.
Vooral de video “DOLBY Atmos 360°Sound” is echt adembenemend mooi omdat hier veel geluiden uit de natuur worden afgespeeld, bijvoorbeeld regen klinkt heel overtuigend alsof het uit het plafond komt.
Ook de video “Dolby Atmos 7.1 Surround Sound Test” waar een honkbal bal in slow motion door het raam van een huiskamer heen gaat klinkt echt overweldigend vanwege het glas dat over je hoofd heen lijkt te vliegen.

Geluidskwaliteit muziek

Zodra je de Spotify app op je telefoon start kies je voor afspelen op ander apparaat en selecteer je de A9 en voila deze begint muziek af te spelen (zonder dat de tv zelf hiervoor aan hoeft)
De kwaliteit van de muziek weergave is ook verbluffend goed: hoog en midden klinken echt geweldig en laag klinkt goed genoeg, mogelijk dat het vervangen van de subwoofer voor zijn zwaardere broertje een beter resultaat geeft.
Standaard word het geluid alleen afgespeeld over de voorste 2 speakers maar met een druk op de AE knop van de afstandsbediening komt er ook op een overtuigende manier geluid uit de achter luidsprekers.
Daarnaast kun je met diezelfde afstandsbediening het geluid van de achter luidsprekers harder of zachter zetten (deze optie miste ik bij de Philips B97).
Omdat de achter luidsprekers zelf ook voorzien zijn van stroom hebben ze logischerwijs ook veel meer vermogen als bijvoorbeeld de Philips B97 of JBL 9.1 achter speakers die voorzien zijn van een accu.
Via de Sony Music Center app kun je heel gemakkelijk extra speakers toevoegen om het geluid bijvoorbeeld tegelijkertijd af te spelen in de keuken of in de tuin (ik heb dit zelf niet kunnen testen omdat ik nog geen losse Sony speakers heb)

problemen

Het afspelen van geluid ging in eerste instantie zonder problemen echt op een bepaald moment kreeg ik last van onderbrekingen/dropouts, alsof het draadloze signaal niet helemaal goed verliep.
Op de control box zit standaard een stukje papier waarop een aantal stappen staan genoemd waarmee dergelijke problemen verholpen kunnen worden:

klik op de Home knop
ga naar Advanced Settings --> Speaker Settings --> Wireless Speaker Settings --> RF Channel
zet de optie eerst op Off en dan weer op On.
vervolgens wacht je ongeveer een minuut en het probleem is opgelost.
In de loop der tijd ben ik helaas toch af en toe weer tegen dit probleem aangelopen maar heb het elke keer weer op kunnen lossen door de boven genoemde instelling aan te passen.
vermoedelijk komt Sony met een firmware update waarmee je het RF kanaal handmatig kunt instellen, aldus het AVSforum.

Conclusie

Als het alleen aan mij zou liggen blijft het systeem, ik ben echt zwaar onder de indruk.
Vooral het feit dat je niet hoeft te klooien met allemaal speaker kabels en het feit dat je overtuigend geluid van boven je kunt horen zonder daarvoor plafond speakers op te hoeven hangen zijn voor mij doorslaggevend.
Je word letterlijk van alle kanten onder gedompeld in geluid.

Het systeem kost 2x zoveel als de Philips B97 maar daar haal je het best haalbare geluid mee in huis op basis van draadloze techniek, met de meeste mogelijkheden en dat door maar 4 losse speakers en een subwoofer neer te zetten.
Een nadeel ten opzichte van de B97 is dat je vaste achter speakers hebt, dit is fysiek het grootste verschil naast dat je geen soundbar meer nodig hebt.
Ik weet dat ik hiermee in ga tegen een van mijn argumenten om voor de B97 te gaan maar ik heb mij hierbij neergelegd.

Mijn vrouw haar eerst indruk van ons nieuwe geluidsysteem is dat het 4 gigantische speakers zijn en dat deze vrij prominent aanwezig zijn in de huiskamer, waar ze zeker een punt heeft.
De geluidkwaliteit zal haar een worst wezen maar aangezien zij er ook tegen aan moet kijken heeft ook zij een stem hierin.
Ik hoop dat ze in de loop van de week gewend raakt aan de setup 😊 (hij mag blijven)
Als dat zo is zal ik vermoedelijk de SA-SW3 subwoofer omruilen voor een SA-SW5 exemplaar om zo te testen of de bas weergave beter word.
Ik heb liever te veel bas als te weinig want ik kan de bas altijd wat lager zetten.
Ook zal ik dan bepalen of ik de speakers op ga hangen aan de muur (er zitten aan de achterkant gaten wat het ophangen erg makkelijk zal maken) of dat ik speaker stands koop om ze op te zetten, bijvoorbeeld deze: link

Indien ze het na een week nog steeds niet ziet zitten om de set te houden ga ik mogelijk de Sony HT-A7000 bestellen om deze 1op1 te vergelijken met de Sony HT-A9.


Ik hoor het graag als iemand vragen heeft.


Update 2-10-2021:
Mijn vrouw is akkoord, de set mag blijven.
Ik zal alleen de subwoofer omruilen voor het grotere broertje, de SW5.
Zodra het binnen is zal ik de review aanpassen met nieuwe ervaringen.
Er volgt dus geen HT-A7000 review.

Update 4-10-2021
De SA-SW5 is momenteel niet leverbaar maar ik heb de omruiling in gang gezet. Ik krijg een seintje zodra hij verzonden is en dan stuur ik de SA-SW3 terug.
zodra de SA-SW5 binnen is volgt een review update.

Update 8-11-2021
Plattetv heeft ondanks vele toezeggingen de SA-SW5 niet kunnen leveren.
Ik heb dan ook mijn geld terug gevraagd en heb hem besteld via Artencraft welke hem wel op voorraad had.
De nieuwe sub klinkt echt veel beter, ik heb mijn review hier op aangepast.
Verder heb ik mijn oude ps3 weer van zolder gehaald en aangesloten om zo blu-ray discs af te kunnen spelen.
Deze discs hebben veelal DTS-(X, master en hd) geluid en klinken fenomenaal.
Het enige nadeel is dat ik deze alleen maar aan kan sluiten op de enige HDMI-IN poort van de A9 omdat DTS geluid niet werkt als ik hem aansluit op mijn LG G1 tv, deze ondersteund namelijk geen DTS pass-through.
Ik moet dan dus de Nvidia Shield loskoppelen van de HDMI-IN poort op de A9.
Dit probleem valt eventueel op te lossen door een hdmi switch aan te schaffen.
Hier is de Samsung HW-Q950a duidelijk in het voordeel.
Ik moet ook zeggen dat ik de laatste paar weken overweg om de Samsung HW-Q950a aan te schaffen om een op een test te doen.
De Samsung kan momenteel gekocht worden voor 900 euro (na cashback actie van Samsung die tot 14-11 loopt) dat is minder als de helft als ik voor de A9 betaald heb.
Ik vraag mij af of de A9 het enorme prijsverschil waard is...als ik door ga met deze actie zal ik deze review wederom aanpassen en ook een review schrijven voor de Samsung

Update 11-11-2021

Ik heb net de Samsung HW-Q950A besteld voor 1099 euro en nog 200 euro cashback indien ik hem hou.
De Q950A kost dan 899 tegen 2400 die ik betaald heb voor de HT-A9. Ik vraam mij of de meerprisj gerechtvaardigd is.
Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil met de HT-A9, zowel esthetisch als performance wise.
Ik zal de samsung op dezelfde manier tetsen met dezelfde ATMOS/DTS demo discs en zo precies bepalen hoe de performance is.
Voordeel is dat ik eht direct kan vergelijken met de HT-A9.
Ik zal mijn ervaringen met jullie delen/

Update 25-11-2021

Ik heb de Q950A kunnen testen.
Deze doet niet veel onder voor de Sony HT-A9 naar mijn mening.
De HT-A9 heeft duidelijk beter geluid van boven als ik de DTS:X en ATMOS test video's kijk.
Het geluid van de HT-A9 klinkt ook veel wijder wat op zich best logisch is aangezien de speakers verder uit elkaar staan als met een soundbar kan.
Doordat het geluid wijder klinkt hoor je beter het verschil tussen geluid wat van links of van rechts komt dit is vooral een voordeel bij het kijken van films en series.
Voor films en series klinkt de HT-A9 naar mijn mening beter maar het scheel niet giga veel ten opzichte van de Q950A.

Ik vind de bas die uit de soundbar en speakers van de Q950A komt beter klinken, ook klinkt de Q950A subwoofer iets beter.
Op het gebied van muziek twijfel ik nog, ik denk dat ik de Q950A overall beter vind, het geluid klinkt namelijk wat warmer en de basweergave is beter echter klinkt muziek uit de HT-A9 daarentegen veel helderder, je kunt makkelijk verschillende geluiden onderscheiden van elkaar.
Het hangt denk ik erg af van je persoonlijke voorkeur en muziek smaak.

Voor mijn relatief kleine tv hoek is de HT-A9 de winnaar op gebied van films en series en de Q950A op gebied van muziek.
Ik verwacht dat als je woonkamer groter is de HT-A9 nog beter zal klinken ten opzichte van de Q950A.

Dus wil je het beste van het beste ongeacht de prijs dan zou ik kiezen voor de Sony HT-A9 maar als je genoegen neemt met net iets minder of als je woonkamer kleiner is zou ik voor de veel goedkopere Q950A gaan

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sony HT-A9?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (96)

Wijzig sortering
Heb de set geprobeerd en na een uur weer ingepakt en teruggebracht. Mijn bevindingen:

- Installatie, supersimpel. Werkt perfect
- De demo na installatie gaf het WOW effect, dat is wat ik hoopte
- Atmos content via Apple TV (direct op A9) viel zwaar tegen
- Normaal geluid (ook indien opgeschaald naar immersive) klonk erg vlak

Maar het grootste probleem: DROPOUTS, VEEL DROPOUTS.
Speakers stonden zelfs nog in de test opstelling, konden elkaar "zien". Veel bijgeluiden, kraakjes, plofjes en uitval. Bij schakelen naar andere bron soms zelfs helemaal geen geluid.

Upfiring speakers stellen weinig voor, geen enkel gevoel gehad dat geluid van boven kwam. Achterom effecten nauwelijks hoorbaar, zelfs met Atmos content.

Ik denk dat de set geweldig is (als de drop outs verholpen zijn) indien er optionele side en ciling speakers bij gekocht kunnen worden. Ik houdd het nog even bij m'n 7.1. Ik denk dat als je nog helemaal geen set hebt, of een losse soundbar dat je er heel blij van wordt, alleen de uitvallen zijn te irritant...
Reageer
Op het avsforum klaagden ook een aantal mensen over "dropout" problemen maar deze zijn in de meeste gevallen op te lossen door instellingen van de A9 aan te passen.

heb je hem met of zonder subwoofer getest?
Zelf heb ik geen ervaring met Apple-tv maar heb je het ook getest met ongecomprimeerde content zoals een blu-ray disc?
Ik heb bijvoorbeeld een test file van een dts:x test disc waarmee je echt heel goed en duidelijk de upfiring speakers kunt horen, zeker als je handmatig op de A9 instelt dat je plafond hoog is, de upfiring speakers zullen dan nog wat harder klinken.

Zoals ik ook al in de review gemeld heb zijn er 3 "sound modes".
Afhankelijk van de af te spelen content klinken de 3 mogelijkheden totaal verschillend.
Mijn ervaring met DTS content is dat deze veruit het beste klinkt in de "DTS-Neural:X" stand.
Dolby 5.1/7.1/ATMOS klink veel minder vlak en geeft veel meer bas als je hem op "Dolby Virtualizer" zet, nadeel is dat de stemmen wat doffer worden maar ook dit verschilt weer per film.

[Sound Mode On]: Vertical Surround Engine enhances the surround and height speaker channels to create an immersive and enveloping virtual surround effect such as sound mode and Immersive Audio Enhancement.

[Dolby Speaker Virtualizer]: Dolby Speaker Virtualizer enhances the surround and height speaker channels to create an immersive and enveloping virtual surround effect when you play Dolby format. Disables sound effects other than Dolby format.

[DTS Neural:X]: Performs up mixing in accordance with the surround environment. This function is disabled when the sampling frequency is 96 kHz - 192 kHz, or while Dolby format is playing.

Het zou ook nog kunnen dat de ruimte waar je ze in gebruikt heb minder geschikt is....

[Reactie gewijzigd door Nordcore op 25 oktober 2021 13:39]

Reageer
Heb geen bluray speler meer en switch veel tussen meerdere bronnen. TV, streamers, films via Mac Mini etc. M'n huidige 7.1 geeft alles prima weer, dus m'n afweging was dat ik geen setting per apparaat wilde. Maar de dropouts waren de doorslag. Ga misschien voor de A10 :-)
Reageer
Is deze speaker set uiteindelijk de 1800 euro of meer waard ?

Met een formaat van 16 cm × 31 cm × 15 cm zijn ze niet gigantisch of huge maar gewoon klein.
Ze zijn wel gigantisch prijzig. ;)
Reageer
Of het systeem 1800 euro of 2300 euro inclusief de goedkoopste subwoofer waard is kan ik niet voor je bepalen.sony hheft simpelweg een primeur te pakken en dus kunnen ze er zoveel voor vragen.

Of het het dat bedrag waard is kan ik niet voor een ander bepalen.
Voor mij is dat het wel.

In vergelijking met de gemiddelde rear speakers die bij een soundbar horen zijn de HT-A9 speakers erg groot, het hangt er maar net van af waar je ze mee vergelijkt.
Ik heb de verwoording wat aangepast :-)

[Reactie gewijzigd door Nordcore op 29 september 2021 10:25]

Reageer
Thx voor de uitgebreide review! Ook heel fijn dat je het nog even over de center speaker hebt, daar maakte ik me nog een beetje zorgen over. Nog even een paar vragen:

1: kun je het volume van elke speaker individueel harder en zachter zetten? Ik heb de hoekbank in de hoek van de kamer staan en zit ook het meest in de hoek waar dus ook een van de rear speakers zou komen.
2: als je de AE knop indrukt om muziek uit alle speakers te laten komen, blijft die setting dan bewaard of moet je dat telkens doen nadat het systeem uit gaat?
3: hoeveel is er in te stellen aan de subwoofer?
4: als pluspunt zeg je 2 HDMI-poorten. Je bedoelt denk ik 1 in en 1 uit, maar eigenlijk komt het neer op 1 HDMI poort, omdat er altijd een op zit voor uit. De HT-A7000 heeft dan wel weer 2 HDMI-in poorten.

Heb je trouwens de review van Andrew Robinson gezien? Die raadt ook de grotere sub aan. Maar raadt aan de andere kant de HT-A7000 sterk af.
Reageer
1: Je kunt helaas niet het volume per speaker regelen, alleen voor het geheel of alleen voor de set achter speakers.
Wel kun je handmatig instellen hoever de speakers uit elkaar staan en hoe hoog de virtuele plafond speakers moeten komen, ik heb hier nog niet mee gespeeld maar zal dit uitproberen.
2: De geluidsinstellingen worden onthouden als je het apparaat uit en weer aan zet.
3: je kunt alleen het volume van de subwoofer aanpassen
4: sommige soundbars hebben alleen een hmdi-out poort zoals de Sonos ARC. het klopt inderdaad dat de HT-A9 een HDMI-in en een HDMI-out heeft.

Die review heb ik inderdaad gezien, als ik hem mag houden ga ik de sub ook zeker vervangen.
Ik zit dan ook met smart te wachten op andere reviews van de HT-A7000.
Ik baal er een beetje van dat Andrew zo negatief is over deze set, ik was namelijk van plan om als alternatief terug te vallen op de HT-A7000.
Reageer
Vergeet niet dat hij de enige is die tot nu toe negatief is over de set (van de reviews dan).

Hier wat links die wel positief waren:
https://www.whathifi.com/reviews/sony-ht-a7000
https://www.digitaltrends...ews/sony-ht-a7000-review/

Als je googled op HT-A7000 review, dan vind je er nog wat, o.a. van The Verge.

En die zijn eigenlijk allemaal positief, alleen niet over de prijs :)
Reageer
Ik ben het met je eens dat ik geen oordeel moet vellen op basis van 1 reviewer maar ik heb Andre Robinson best hoog zitten.
Ik heb echt het idee dat hij weet waar hij over praat.
De 2 reviews die je noemt had ik ook al gevonden.
Ik zit eigenlijk te wachten op nog meer reviews oor ik de knoop door hak.
Ik heb in totaal nog 8 dagen voor ik de set terug moet sturen indien ik besluit hem toch niet te houden.

Nu ik de speakers een tijdje thuis heb moet ik wel bekennen dat ook ik ze niet zo mooi vind dus ik kan mijn vrouw hier wel in vinden.
Elke keer als ik de woonkamer in kom denk ik, hmmmmm, het is dat ze zo verdomd goed klinken.
Reageer
aldus sony en andere reviewers maakt het niet uit waar je de speakers zet, zolang de juiste speaker in de juiste hoek staat, kun je ze ook uit het zicht zetten, zowel voor als achter, en de sound tuning opnieuw uitvoeren vanaf de nieuwe posities, zodat ook je vrouw tevreden is dat ze niet langer storend zullen ogen.

zie ook de nieuwste review van linus tech tips hiervoor: https://www.youtube.com/watch?v=BPcrpFjw4X8
Reageer
Je kunt ze inderdaad wel op gekke plekken neerzetten, bijvoorbeeld Links voor op de grond en rechts voor op een kastje maar om nou te zeggen dat het niet uit maakt waar je ze neer zet gaat te ver.
Als er een (groot) object voor of naast de speaker staat zal het geluid vanuit die hoek slechter zijn.
Reageer
Thx voor je reactie! Ik heb gisteren naar aanleiding van je review de hele topic op AVSforum over de A9, ja serieus alle 56 pagina's, bekeken en ik zag iets over het instellen van de afstand tussen de zitpositie en de speakers. Kun je bevestigen dat die instelling bestaat en zo ja, of dat wat doet?
Reageer
ik kan bevestigen dat er een instelling bestaat waarmee je handmatig de afstand tussen de speakers op kunt geven,. maar die gaat er volgens mij nog steeds vanuit dat je precies tussen de 2 speakers in zit.
Ik zal dit straks even voor je controleren en kom er in dit bericht op terug
Reageer
Prima review en inderdaad A.Robinson raadt inderdaad de meest prijzige sub aan en voor hem een wereld van verschil . Hopelijk kan je de set behouden want teruggaan is altijd een beetje sneu. Veel plezier ermee :)
Reageer
Leuke review! Ik heb zelf voor de andere set gekozen (HT-A7000 met de SA-SW5 en de rear speakers), en ik heb nog even zitten twijfelen om ze toch in te wisselen voor die HT-A9 (voornamelijk na de review van ene Andrew).

De voornaamste reden dat ik ze heb gehouden is, grappig genoeg, dezelfde reden als dat jij mogelijk geforceerd wordt om de HT-A9 terug te brengen: De WAF.
Mijn vriendin zei dat ze het helemaal prima vond geen grote speakers meer in huis te hebben, en vond 1 grote balk met kleine, bijna te verbergen, rear speakers een grote plus t.o.v. de grotere set die we eerst hadden. En eigenlijk snap ik haar wel, dus heb ik het geaccepteerd.

Als ik je review zo lees, dan had ik zelf mogelijk ook voor de HT-A9 gekozen. Het is wel echt een mooi stuk techniek. Hoewel ik de twee niet kan vergelijken, denk ik dat de HT-A7000 ook wel goed is, alleen je moet je geen illusies maken; het is en blijft een soundbar. Daarnaast zijn de rears van die soundbar bijzonder klein (17 cm hoog, bijna 2 keer zo klein als speakers van de HT-A9) en in het begin had ik niet het idee dat ze iets deden. Dat hangt dan blijkbaar weer af van welk profile je gebruikt (Cinema of Standard Surround zijn blijkbaar de beste). Als ze het doen, komt er wel prima geluid uit, maar het is geen wow effect. Of ik heb misschien tot nu toe de verkeerde dingen gekeken.
Ook de upfiring speakers heb ik niet zo veel van gemerkt, maar volgens mijn vriendin hoort ze het geluid overal om zich heen. Dus het kan ook gewoon aan mij liggen.

Anyway, mocht je toch de HT-A7000 uit gaan proberen, dan ben ik benieuwd wat voor verschillen je op zal merken. Maar eigenlijk hoop ik voor je dat je de HT-A9 mag houden, want ik denk dat het gewoon het betere product zal zijn.
Reageer
hahaha, grappig : :P , gaat overal hetzelfde.
De WAF is een belangrijk onderdeel van elke aanschaf dat zeker niet onderschat moet worden.
Ik snap dan ook helemaal je keuze om voor de mooie soundbar te gaan met de subtielere rear speakers.
Heb je er ook een subwoofer bij aangeschaft?

Ik raadt je aan om tijdens het afspelen van Dolby content de Audio Settings --> Sound Effects eens op Dolby Virtualizer te zetten om te horen of het dan beter word, dat was voor mij echt wel een game changer op het WOW vlak, echter verschilt het ook per film welke setting het fijnste is.
Reageer
Ja, ik had de grotere subwoofer erbij aangeschaft. Ik heb hem volgens mij op 5 van de 10 staan, alles daarboven begint hij al snel te overheersen heb ik het idee. Er komt wel goed geluid uit, maar dat mag ook wel voor die prijs.

Bedankt voor de tip, ik zal vanavond eens proberen om wat met de settings te prutsen. Eens kijken wat er dan gebeurd.
Reageer
oh jezus, ik zie nu dat ik gewoon over de subwoofer heen gelezen heb in je originele post |:(
Reageer
Wanneer ga je de sony ht-A7000 reviewen ben er benieuwd na :)
Reageer
Echt een topsysteem! Heb ze kunnen testen vorige week. Dit is echt heel wat anders dan de gemiddelde dolby atmos soundbar.
Reageer
Goed om te horen
Wat is "ze"?
En waar heb je het kunnen testen?
Reageer
Meervoud. 4 speakers :*) goede vriend van mij heeft retailcontacten dus daar even dit pareltje aan de tand gevoeld. Heb je de sw5 al binnen? Die maakte voor mijn idee echt veel verschil
Reageer
Ik heb de set na een half uur luisteren weer terug de doos ingedaan en terug gebracht naar de winkel. Ik kom van een 5.1 set met Denon X4000 en Elac speakers rond om, en hoewel het echt lijkt alsof je er midden in zit, was ik zeer teleurgesteld over het gebrek van een center speaker. Ik heb hem een aantal keer de setup gedraaid om te kijken of er verbetering in zat, maar het kwam niet in de buurt van mijn 20 jaar oude Elac speakers. Ik miste de warmte en vooral de center luidspreker bij dialogen. Het kwam allemaal heel erg flets over.

Vervolgens ook nog mijn PS5 er via de achterkant ingeprikt en de nieuwe Free Guy intro gespeeld op mijn oude en de HT-A9. Zeer teleurstellend voor mij.
Reageer
Het hangt heel erg van je referentiekader af.
Maar op het gebied van draadloze oplossingen vind je niet gauw iets beters denk ik.
Reageer
Hoewel ik zeer veel interesse heb in de HT-A9 met de optionele SW5 subwoofer gaat het voor mij ook een teleurstelling worden tegenover mijn huidige 5.1 set vrees ik, en ik vind het dan lullig om zo'n set te kopen en terug te moeten sturen. Een LG SN9YG soundbar heb ik al bij iemand beluisterd en dat vond ik echt niks voor die prijs, al verwacht ik wel dat het Sony systeem een stuk beter zal zijn. Maar voor de prijs van een HT-A9 en de subwoofer kan je al een mooi setje zelf samenstellen. Grote pluspunt is waarschijnlijk de WAF maar dat maakt voor mij niks uit :)

[Reactie gewijzigd door gunterve op 2 oktober 2021 08:25]

Reageer
Als de WAF niks uitmaakt zou het voor mij een no brainer zijn om een bedrade super set met giga speakers te kopen :P
Echter heb ik naast een vrouw ook 3 kinderen, die grote zuilen van speakers zouden niet lang leven.

Ik denk dat het heel erg af hangt met wat voor bekabelde surround set je het vergelijkt.
Is dit een high end systeem van duizenden euro's of een setje van onder de duizend euro....

Er staan zowel op avsforum als op reddit verschillende positieve ervaringen van mensen die van een traditionele surround set af komen.

Je kunt er maar op 1 manier achter komen en dat is uitproberen.

Succes iig :)

[Reactie gewijzigd door Nordcore op 2 oktober 2021 09:52]

Reageer
Oke.. maar welke content heb je ervoor gebruikt? Dat je al binnen half uurtje al conclusie heb getrokken is wel heel snel.
Welke model Elac heb jij dan waar je hem mee vergelijkt? :*)
Welke tv heb je gebruikt?
En oude HT-A9 bestaat niet. Product is maar net een maand te verkrijgen in Nederland. Je zal wel de soundbar (HT-ZF9) bedoelen? :X
En waarom had je in eerste instantie deze set dan gekocht?
Reageer
Ik heb een paar intro's aangezet van films met indrukwekkende intro's zoals Mad Max en dergelijke, maar het was zoo flets dat het niet aan te horen was. Ik had Elac FS 108.2 vloerstaanders met een bijpassende center aangesloten op een Denon X4000 receiver. Ik was inderdaad aan de WAF aan het denken en kleine kinderen bij de aanschaf van HT-A9, maar dat moet het iig wel in de buurt komen van de oude setup!

Inmiddels wel de speakers geupgrade naar Bowers & Wilkens 603 SE en bijpassende center en dat is wel een flinke upgrade tegenover de Elacs.
Reageer
Ik ben op een bepaalde manier wel een beetje jaloers.
Uiteindelijk is een goede fysieke surround set natuurlijk het beste maar dat krijg ik helaas het huis niet meer in vanwege de WAF.
Ook zou ik veel te bang zijn dat een van mijn 3 kids ze slopen ;)
Reageer
In combinatie met de juiste Sony Bravia TV wordt deze gebruikt als center speaker d.m.v. Acoustic audio surface.
Zit bijvoorbeeld op de A80/84J
Reageer
Ik heb de Sony HT-A9 en de SW-5 een week, alleen ben ik er niet echt positief over. Ik hoor de 'phanthom speakers' totaal niet, wat ik ook probeer. Ik denk dat het aan de indeling van mijn woonkamer ligt of het feit dat ik mijn speaker niet achter mijn bank kan zetten. Ook ik had last van drop-outs, maar na jouw tip heb ik dat niet meer. Dank daarvoor.
Reageer
Hi, leuk om te horen dat je hem ook aangeschaft hebt!
Als ik Sony moet geloven maakt het niet uit wat voor indeling je kamer heeft maar in de praktijk weet ik dit natuurlijk niet alhoewel er op het avsforum verschillende mensen zijn die hele gekke opstellingen hebben maar zwaar overtuigd zijn.
Ik heb nog even een extra foto gemaakt van mijn totale kamer indeling, ik heb deze toegevoegd aan de review.

Ik denk dat het best mogelijk geluidsresultaat erg afhangt van de input, dus welk bestand speel je af.
Na het uitvoeren van de "sound optimization" krijg je een sound demo te horen, doet deze het goed? Als je daar ook al geen geluid van alle kanten hoort gaat er echt iets niet goed in het apparaat.

Ik heb zelf een aantal DTS en ATMOS demo discs, daar zit bv een demo bij voor een echte 7.1.4 set, deze speelt vervolgens per speaker geluid af, ik hoor duidelijk zowel links als rechts het verschil tussen de 2 virtuele plafond speakers aan elke kant. hetzelfde geld voor alle overige speakers.
Als ik mijn ogen dicht doe lijkt het echt alsof er fysieke speakers staan overal.
Als je het leuk vind wil ik de video bestanden wel met je delen, stuur me dan even een prive bericht.

Verder raadt ik je aan om de volgende films eens te testen in hun originele formaat:

Mad Max - Fury Road in TrueHD ATMOS 7.1
Alle 3 de delen van "The Hobbit" in TrueHD ATMOS 7.1
A Quiet Place deel 1 en 2 allebei in TrueHD ATMOS 7.1

En met originele formaat bedoel ik dus niet van een streaming dienst maar de bluray of een gedownload bestand.
Reageer
Dankjewel voor je aanbod, maar ik heb deze speakers en de SW-5 afgelopen zaterdag teruggestuurd.
De demo die je krijgt na de quick setup was wel prima, alleen hoorde ik geen geluid van boven (die eigenlijk vanuit de phantom speakers moest komen). Ook heb ik verschillende settings geprobeerd en de "lay-out optimization" handmatig ingesteld in de settings. Ik merkte ook op dat je de speakers niet letterlijk overal kan plaatsen. Wanneer ik de speakers te laag naast mijn bank plaatste liep de quick setup vast bij "de vogeltjes" en kreeg ik de melding: unable to complete the optimization. Ik heb daarvan een foto, die kan ik wel naar jou toesturen.

Ik heb ook een heleboel positieve reviews op het AVS forum gelezen en ik vond het ook erg jammer dat de A9 het niet zo goed deed in mijn situatie. Waarschijnlijk zijn er een heleboel factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden, en kennelijk waren deze factoren in mijn woonkamer niet zo gunstig. Dat vind ik niet erg, dit was mijn eerste hifi-set die ik ooit gekocht heb. Volgende keer beter... :)
Reageer
hoe kom je trouwens aan de demo discs?
Reageer
Hele mooie review! Ik ben benieuwd of iemand de set al met een van de laatste Sony XR tv's met "acoustic centre sync" heeft gebruikt waarbij het center kanaal via de TV loopt.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee