* belangrijke info: de Soundbard bevat 1 of meerdere hardware matige fouten volgens de Philips support. Ik heb het product geretourneerd naar Coolblue en zal van de nieuwe batch een nieuwe bestellen.
Uiteindelijk heb ik geen nieuwe met besteld maar in plaats daarvan een nieuwe tv gekocht.
Later dit jaar zal ik alsnog deze of een andere soundbar aanschaffen.
Inleiding
Om dit verhaal te beginnen, ik heb een 12 jaar oude Sony Bravia 46W4500 tv (Zonder ARC of eARC) die nog prima werkt en een oude Harman Kardon versterker met 2 nog oudere grote JBL speakers die erg lelijk zijn en veel ruimte in beslag nemen maar een geweldige geluidkwaliteit produceren.
Ik was al een tijdje van plan om zowel mijn beeld als audio ervaring te gaan vernieuwen.
Ik heb hierbij besloten om eerst naar de audio kant te kijken en om later in het jaar een nieuwe tv te kopen.
Onderzoek fase
Ik wil zo weinig mogelijk apparaten in mijn woonkamer waar zo goed mogelijk surround geluid uit komt met de nadruk op films kijken.
Er moet ondersteuning in zitten voor alle DTS formaten, Dolby ATMOS en Dolby TrueHD zodat ik kan genieten van de nieuwste technieken op het gebied van film audio via de bekende streaming diensten maar ook kan genieten van de best mogelijke audio bij mij eigen film collectie.
Daarnaast wil ik graag gebruik kunnen maken van multi-room mogelijkheden zodat ik op meerdere plaatsen in en om mijn huis speakers kan neerzetten en draadloos kan koppelen aan een centraal systeem.
Ook vind ik de mogelijkheid om van Chromecast gebruik te maken erg handig maar dit is geen harde eis.
Qua budget wil ik niet meer als 1500 euro uitgeven maar dit is iets rekbaar indien nodig.
Na wat ervaringen uitgewisseld te hebben met vrienden heb ik onderzoek gedaan in de vorm van heel veel reviews lezen en forums doorspitten en toen kwam ik tot de conclusie dat een soundbar in combinatie met een sub woofer en satelliet speakers een goed oplossing voor mij zou zijn.
In eerste instantie was ik van plan om voor een Sonos systeem te gaan vanwege ervaringen van vrienden echter toen ik mij hier verder in verdiepte bleek dat Sonos juist erg geschikt is voor muziek maar minder films (
vanwege de afwezigheid van Dolby ATMOS ondersteuning dit laatste blijkt niet te kloppen)
ook ondersteund de Sonos geen DTS formaten en heeft meer 1 hdmi poort.
Daarnaast zou een vergelijkbare opstelling met Sonos vele malen duurder uitvallen.
Uiteraard heb ik ook naar de Sennheiser AMBEO gekeken maar 2500 euro word me echt te veel.
Ik heb vervolgens de volgende kandidaten geselecteerd:
• Samsung HW-Q950T
• JBL 9.1
• Philips Fidelio B97
De
Samsung HW-Q950T geeft volgens de meeste recensenten het allerbeste geluid dus daar ging mijn eerste voorkeur naar uit echter hebben de satelliet speakers van deze soundbar een vaste plek nodig achter of naast je bank, hier wil ik juist van af.
De Samsung bied verder geen multi room support en heeft geen Chromecast ondersteuning.
De Samsung is te koop voor zo'n 900 euro.
De
JBL 9.1 met afneembare satelliet speakers heb ik ook overwogen maar die vind ik er qua looks erg basic uitzien, ook lees ik veel dat de dynamic range van het geluid tegenvalt en dat de satelliet speakers niet zo hard kunnen.
Een ander groot nadeel is dat er maar 1 hdmi-in poort opzit.
Deze soundbar biedt gelukkig wel Chromecast ondersteuning.
De JBL 9.1 kan ik via de korting via ING rentepunten kopen voor 750 euro.
En dan blijft over de
Philips Fidelio B97, welke in september vorig jaar aangekondigd is maar tot enkele weken terug niet tot nauwelijks verkrijgbaar was.
Er zijn op dit moment nog geen officiële reviews te vinden over de b97 maar wel een aantal ervaringen op forums als: AVForums, homecinema-fr.
Daar word hij veelal geprezen om zijn heldere geluidskwaliteit (hoog midden en laag) en om het prachtige Dolby ATMOS geluid.
Deze soundbar beschikt verder over een multi-room feature (DTS Play-Fi) en Chromecast ondersteuning alsmede bluetooth ondersteuning wat eventueel handig kan zijn om een koptelefoon te koppelen.
Een nadeel ten opzichte van de jbl 9.1 is dat de satelliet speakers geen up-firing speakers hebben die de ATMOS ervaring nog beter zouden maken.
De soundbar is pas net verkrijgbaar en dus is hij alleen te kopen voor 1100 euro.
Uiteindelijke Keuze
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de
Philips Fidelio B97 omdat deze aan de meeste eisen voldoet.
Vooral het idee dat de satelliet speakers (achter) van de soundbar los gehaald kunnen worden sprak mij erg aan.
Zo hoef je niet meer van die lelijke "vaste" speakers op stands achter je bank te zetten, maar dit is natuurlijk erg persoonlijk.
En ik moet zeggen dat dit erg goed werkt in de praktijk.
Ik heb er nog geen last van gehad dat ze uitvielen.
Ik leg ze gewoon op de rand van de bank naast mij als ik film ga kijken en ik koppel ze weer aan de soundbar als ik klaar ben.
Het hangt wel erg van de source af hoe goed de de achter luidsprekers presteren.
Bij muziek klinken ze erg krachtig en helder, bij film geven ze logischerwijs minder geluid af omdat het meeste geluid uit de center en side speakers komt.
De geluidskwaliteit bij het afspelen van muziek via spotify connect of dts play-fi is GENIAAL!
Hij kan echt ongelofelijk hard en muziek klinkt enorm zuiver.
Ik luister voornamelijk naar: Klassieke muziek, Rock/alternative/metal muziek en op zijn tijd vind ik wat Tech-house of zelfs Hardcore (gabber) ook heerlijk om naar te luisteren.
Daarnaast kun je de zij speakers (die ook een zuiver en hard geluid produceren) loshalen en bijvoorbeeld in de keuken neerzetten, echter als je te ver van de soundbar weg gaat valt het signaal weg.
De soundbar ondersteund dts pay-fi voor Multi room support, Spotify connect, chromecast en Bluetooth.
Helaas ondervind ik soms nog problemen om de soundbard te vinden via de dts play-fi app, ik dacht eerst dat dit aan mijn unifi netwerk lag (omdat chromecast ook problemen geeft) maar daar ben ik toch niet zo zeker meer van.
Films in Dolby ATMOS, dat is waar dit apparaat echt in uitblinkt. WAUW!
Zodra je een Blu-ray afspeelt met TrueHD Atmos 7.1 geluid krijg je ongecomprimeerd ATMOS geluid te horen en komt het geluid echt tot leven.
Je kunt precies horen waar een geluid vandaan komt (van links achter tot rechts voor, tot recht boven je)
Dit klinkt echt fenomenaal en komt mede doordat er up-fring speakers in de soundbar zitten.
Ook als je "Our Planet" via Netflix afspeelt, welke ATMOS geluid heeft, word je helemaal in de natuur gezogen die je overal om je heen hoort!
Het enige nadeel is dat Netflix (en andere streaming diensten) DD+ ATMOS geluid (gecomprimeerd) gebruiken i.p.v. TrueHD of DTS.
Hetzelfde gebeurt ook met Youtube video's, maar desondanks, als je een ATMOS test video afspeelt via Youtube krijg je bijzonder mooi geluid dat vergelijkbaar is met wat je in de bioscoop kunt ervaren.
Ik heb ook getracht om Mad Max Fury Road met TrueHD Dolby ATMOS af te spelen maar in eerste instantie kreeg ik op de soundbar alleen maar "pcm" te zien.
Na wat research lijkt het erop dat de shield niet goed detecteerd welke audio formaten er ondersteund worden door de soundbar.
Dit word veroorzaakt door de "CEC" optie die er o.a. Voor zorgt dat alle met HDMI aan elkaar gekoppelde apparaten tegelijkertijd aan gaan.
Het lijkt erop dat de shield de tv dus eerder detecteerd ofzo (en de tv ondersteund geen dts geluid)
Na het volledig uitzetten van CEC verschijnt er netjes "Dolby ATMOS" Op het display van de soundbar.
Ik ga nog wat spreken met de CEC instellingen, mogelijk is er een gulden middenweg.
Al met al ben ik zeer tevreden over de soundbar.
Echter kan ik de soundbar op dit moment nog niet aanraden vanwege de wifi problemen die ik ervaar.
Ik hoop dat deze problemen opgelost worden na het vervangen van de soundbar door een nieuw exemplaar.
Als er iemand vragen heeft beantwoord ik deze graag.
Mijn vrouw hoopt wel dat er een firmware update komt die het mogelijk maakt om het oranje lampje aan de voorkant van de soundbar, dat altijd aan blijft, uit te schakelen.
*Update 1-03-2021:
Ik heb een factory reset uitgevoerd omdat ik problemen blijf houden met verbinding via dts play-fi.
Na de factory reset krijg ik het apparaat helemaal niet meer gekoppeld aan mijn wifi netwerk.
Ik heb net geconstateerd dat ik ook geen verbinding meer met de soundbar kan maken via Bluetooth.
Ik heb dit bij Philips gemeld met de vraag of dit een bekend probleem is, philips heeft gereageerd dat de vraag is doorgezet naar de specialisten.
Op avforums is i.i.g 1 iemand die precies hetzelfde ervaart.
Dit is een domper op het geheel.
Ik houdt jullie op de hoogte over het vervolg.
Ik heb mijn beoordeling van het apparaat voor nu iets verlaagd.
reactie van Philips:
Bedankt voor uw terugkoppeling en geduld dusver.
We hadden uw casus intern doorgezet specialisten om dit euvel na te laten kijken. Zij vermelden dat het hier geen softwarematige fout betreft die door middel van een FW/SW update verholpen kan worden, maar een hardwarematige fout.
Om dit op te lossen willen wij u graag vragen om contact op te nemen met de winkel waarvan u de soundbar gekocht heeft.
De garantie van onze audio producten wordt altijd en zonder uitzonderingen door de verkoper gehanteerd, die het product voor u kunnen omruilen of eventueel of terugbetaling kunnen aanbieden als oplossingen binnen de garantie.
Mijn excuses voor het ongemak. Hopelijk zullen zij u een vlotte oplossing kunnen bieden!
Kortom, het apparaat deugt niet volgens Philips.
Ik heb contact gehad met Coolblue en begrijp dat de nieuwe batch pas in april komt.
Ondertussen is er op avforums een firmware bestand geupload dat van philips af zou komen.
Dit FW bestand heb ik op mijn soundbar geïnstalleerd echter lost dit het probleem niet op.
Wel lijken de achter luidspreken wat beter geluid te geven bij stereo geluid dat upmixed word naar 7.1
*Update 1-03-2021:
Ik heb mijn soundbar afgelopen vrijdag teruggestuurd naar Coolblue en ben van plan om ban de volgende batch een nieuwe te bestellen.
*Update 23-09-2021:
Zoals gezegd heb ik in de plaats een LG G1 TV gekocht met het idee om later dit jaar alsnog een nieuwe soundbar aan te schaffen.
De laatste tijd ben ik weer wat research aan het doen.
O.a.a ben ik mij aan het verdiepen in WISA speakers maar deze hebben over het algemeen nog wat nadelen.
Er zijn weer een 2-tal soundbars (1 is eigenlijk geen soundbar) die aan mijn eisen lijken te voldoen
Over beide systemen is nog er weinig bekend aangezien er nauwelijks review te vinden zijn.
Echter op het avsforum./com zijn ze lirisch over de HT-A9, er zijn zelfs al mensen die de gelegenheid hebben gehad om de HT-A9 thuis te testen naast de HT-A7000.
De HT-A7000 is volgens de reviewers al beter als de Sonos ARC met One SL speakers en sub maar de HT-A9 schijnt echt next-level te zijn. En er zijn daadwerkelijk mensen die beweren ook de Samsung Q950A en Sonos ARC+oneSL+sub in huis te hebben gehad.
Beide Sony systemen ondersteunen zo'n beetje alle geluids formaten en ondersteunen multi ropom audo (dit werkt via de sony music center app volgens de spec sheet die ik kong viden)
Vooral de HT-A9 zie er erg clean uit omdat je zelfs geen soundbar nodig hebt, alleen maar 4 speakers en is uitbreidbaar met een subwoofer.
Een nadeel is wel dat je, indien je over een recente sony bravia tv beschikt, de tv als center speaker kunt instellen.
Ik heb helaas geen bravia tv dus ik probeer nu te achterhalen hoe de A9 klinkt zonder sony TV.
Ik lees overigens dat de aansluiting naar de bravia tv gebeurt middels een 3.5mm kabel, dit zou kunnen betekenen dat je een willenkeurige andere speaker aan kan sluiten en als center kan laten dienen, ik ga vragen of ze dit willen testen.
update 24-09-2021
Ik heb de knoop doorgehakt en heb de Sony HT-A9 besteld met SA-SW3 subwoofer.
Juist omdat ik met die setup ook geen lelijke soundbar meer nodig heb maar in plaats daarvan alleen 4 grote speakers.+ sub hoef neer te zetten.En als het systeem toch niet bevalt gaat hij gewoon terug.
Ik houd jullie op de hoogte en kom ook met een review en vergelijking met de B97.
update 26-09-2021
Ik heb de Sony HT-A9 ontvangen en wat een geweldig systeem is dit!!
Hij ondersteund alle audio formaten, geeft de beste aTMOS ervaring die ik thuis gehad heb en muziek klink ook nog eens prachtig.
En het mooiste is dat het met een paar minuten volledig klaar is voor gebruik.
Ik zal snel een aparte review plaatsen.