Technaxx TX-83
Review / Gebruik en Installatie / bijgewerkt: 23-11-2021 (zie change log)
Leestijd is 15-20 minuten (zonder de plaatjes met evt. tekst)
Change log
Als van de Tweakers "laatste update" datum in deze LOG niets vermeld staat, heb ik alleen tekstuele aanpassingen gedaan of taalfoutjes hersteld. Dus geen echte inhoud verandert.
Wijziging 23-11-2021: De "lange" "Change log" verwijderd nu die review er zo lang staat!
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanIntro :Voor alle klagers op de forums/reviews van IBOOD/Amazon etc.
Deze camera met "flood light" voor 20 euro gekocht met gratis verzenden coupon bij IBOOD.
De klagers hebben gelijk. De bediening is niet altijd even logisch. Het installeren via de App (Android/IOS) lukt niet. Ook zitten er knoppen/functies op de App, browser-sessie en de PC-client, die niet van toepassing zijn op/voor de TX-83 camera! De Engelse handleiding geeft een andere versie of andere App beschrijving!.
Doe de eerste installatie via een PC met de Firefox browser. Dit gaat WEL goed!
Gebruik NIET de browser "Internet Explorer (IE)" i.v.m. met o.a., OCX (dan loopt je hoogstwaarschijnlijk je
PC Windows-PC vast).
Ik zie geen QR-code sticker op de camera of doos, dus P2P, zal denk ik niet werken. Dus handmatig instellen en voor buitenhuis benaderen van de camera, gebruik: port-forwarding (of proxy) / DDNS of nog beter een VPN (i.v.m. "geen encryptie, zie volgende zin).
Voor HTTP verkeer wordt standaard poort 81 gebruikt bij de TX-83 camera. Deze is sowieso niet veilig (geen encryptie) over het Internet. Poort 443 (HTTPS, versleuteld) wordt niet ondersteund.
Voor de RTSP wordt vast (niet te wijzigen) poort 10554 gebruikt. Gebruik je naast RTSP ook HTTP laat dan poort 81 voor HTTP ongewijzigd (of test dat een andere poort dan 81 voor HTTP de werking van RTSP poort 10554 niet dwars zit!!)
De "reset button" zit in het "einde van" een van de kabeltjes.
Op de CD staat het programma "Security Advanced PC Client", wat prima werkt op mijn W10 PC. Ik verkies liever de meer gebruikersvriendelijke Browser-sessie via Firefox. Deze laatste lijkt ook meer op de bediening van de App op mijn smartphone.
Na het testen van de App op de iPad heb ik sterk het idee dat de TX-83 een omgebouwde Technaxx TX-23+ is (binnen cameraatje met PTZ). Ze hebben die volgens mij voorzien van een ander "outdoor" kastje, er 2 Led-spots (i.p.v. de IR) bij gemonteerd en alle bijbehorende software wat aangepast. Dat laatste en ook de handleiding is dan weer volgens de JBF methode gedaan. "Google" "JBF methode" als je de betekenis niet weet
Kortom; een modern uiterlijk gegeven aan een doosje met wat "oude" software, waarmee je even aan moet puzzelen om het werkende te krijgen. Hopelijk helpen de volgende 2 hoofdstukjes en de foto's hierbij.
Maar dan heb je ook voor 20 euro een prima beeld en goede verlichting, werkend alarmpje en vele fijne instellingen (DDNS, ONVIF, FTP etc.). Dus WEL een camera voor de NIET DIGIBETEN!
Zie voor Engelse handleiding:
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanInstall via je PC (DUS NIET via APP),
ZIE SAMENGESTELDE FOTO 1 (8 plaatjes, evt. downloaden voor beter "bladeren")
- Sluit de camera aan op stroom en met een ethernet kabel op je router.
- Kijk via je PC op je router welk "Ethernet" IP adres is toegekend aan de camera.
- Maak dit "ethernet" IP-adres eventueel statisch (vast, static) op je router.
- Start Firefox op je PC.
- Type het "ethernet" IP-adres van de camera met poort 81 in de URL balk boven, bijv.:
192.168.xxx.xx:81
- Type "gebruikersnaam": admin , Laat "wachtwoord" leeg (dus niets!) en tik op de "Enter" toets .
- Klik/Kies: Videostream Modus (für FireFox)
- Klik op symbool "instellingen" onderaan (symbool = steeksleutel/ schroevendraaier)
- Stel taal in op "English" (onderaan scherm bij "Deutch" pick-list)
- Schrijf de waarde op van Geräte ID / Device ID (= DID)
- Stel via "User&device manage / Users Settings" in:
...- "administrator / Password" in, bijv; test001 .
...- Eventueel ook een andere "administrator / user" van de camera (dus niet de standaard 'admin")
- Stel via "network configuration / Wireless Lan Settings" in:
....Geef je Wifi instellingen op:
..... - Naam van je wifi-netwerk (= "SSID")
......- Wachtwoord (= "Share Key")
- Kijk via je PC op je router welk "wifi" IP adres is toegekend aan de camera. Bijv.:
192.168.xxx.xx
- Maak dit "wifi" IP-adres eventueel statisch (vast, static) op je router.
- Heeft de TX-83 camera NU een werkende wifi dan kun je voortaan (voor PC, HTTP RTSP, Android App of
...Apple-IOS App) het "wifi" IP-adres gebruiken met poort 81. Bijv:
192.168.xxx.xx:81
...of poort 10554 voor RTSP stream
...De ethernet kabel kan worden afgekoppeld en is niet meer nodig!
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanNa succesvolle install via PC: Install App op je Android Smartphone of tablet
ZIE SAMENGESTELDE FOTO 2 (10 plaatjes, evt. downloaden voor beter "bladeren")
- Installeer de App "Security Advanced" via Google play of de Apple store
...Bij nieuwe versies van Android (denk vanaf 9), krijg je de melding dat app oud is en mogelijk
... niet goed werkt. Gewoon "accepteren" en doorgaan
- "kies" "Add device"
- Vul in:
.... DID (zie hierboven!)
.... User (gebruikersnaam "admin" of zoals boven ingesteld)
.... PWD (wachtwoord, zoals boven ingesteld)
.... Druk op "Done" rechtsboven in het scherm.
- Klik op " WiFi camera" (voor live stream beeld) of op het symbool " wieltje voor instellingen
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanRTSP stream
Voor RTSP, zie (IP-nr is voorbeeld!):
Voorbeeld:
rtsp://admin:@192.168.1.136:10554/udp/av0_0 (720p, 15fps)
rtsp://admin:@192.168.1.136:10554/udp/av0_1 (360p, 25fps)
Test met TX-83 camera stream bekijken met VLC player op de PC en TX-83 camera bereikbaar via wifi
(zie 2 foto's voor resultaat), wachtwoord is voorbeeld, IP-nr is voorbeeld:
rtsp://admin:test001@192.168.168.138:10554/udp/av0_0
rtsp://admin:test001@192.168.168.138:10554/udp/av0_1
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanHTTP stream
Voor HTTP stream. GETEST met Lupus XT2-plus HUB alarm/smarthome en TX-83 camera via wifi (zie 1 foto),
Wachtwoord is voorbeeld, IP-nr is voorbeeld!!!:
****http://192.168.168.138:81/videostream.cgi?user=admin&pwd=test001 **** deel is anders niet zichtbaar?? ****
productreview: Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di
De HTTP werkt ook gewoon prima onder je browser als je daar een live-stream wilt volgen!
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanDDNS & proxy gebruik voor toegang op afstand
Ik heb via de App "Security Advanced" de door mij gebruikte DDNS ingevuld (zie foto). Er is een picklist waar je kunt kiezen voor de DDNS "DynDns.org" of "NOIP" of "no". Kies "no" als DDNS: dan kun je een DDNS gebruiken die niet in de picklist staat (zoals ik heb gedaan). Zie ook omcirkelde velden die je moet invullen.
Toegang tot de TX-83 buitenhuis werkt prima via DDNS en het defineren van een port-forwarding regel in mijn router (poort; in 81-81 uit: kies iets)
Ook werkt buitenshuis toegang tot de TX-83 camera prima als ik via mijn XT2-plus Hub (alarm-smarthome) de camera benader (XT2-plus dient dan als proxy!).
Let op : HTTP (port 80, 81 etc.) is niet veilig over het internet en het is dus niet aan te raden met een URL over het internet je "user/password te communiceren!
Ik heb de port-forwarding regel weer verwijderd na de DDNS test en gebruik alleen buitenshuis de toegang tot de TX-83 via mijn XT2-plus HUB (als proxy) .
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanE-mail test (werkt niet) / Alarmering naar de App WEL
e-mail
Ik heb geprobeerd een e-mail op te zetten via de browser-sessie omdat je dan de parameters kan zetten en na het opslaan (=set-up) een test kan uitvoeren. Via de App kan je alleen parameter opzetten!
Ik heb het geprobeerd met GMAIL, OUTLOOK en GMX e-mail accounts en de hierbij behorende SMTP. Ik heb alle combi's geprobeerd:
- SMTP: smpt.gmail.com , smtp-mail.outlook.com , mail.gmx.com
- Versleuteling: None, SSL, TSL
- Poort 25, 465, 587
- Authentificatie of niet
Ik krijg een Engelse melding 'test.... Failed Cannot connect to the server" of de sessie blijft lopen/hangen.
Kortom ik krijg de e-mail NIET werkende op de TX-83!
Ook als ik via een beweging de PIR of camera activeer en via de instellingen heb aangegeven een e-mail hiervan te willen ontvangen: Er gebeurt echter NIETS; ik ontvang geen e-mail.
Tips zijn welkom!!
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanalarmering op je smartphone/tablet (Android/Apple-IOS)
Het positieve is wel dat ik een alarmering ontvang op mijn smartphone als ik met een beweging de PIR activeer en Alarmering heb AAN staan via de instellingen. Ook als de camera een beweging detecteert gaat er zo'n Alarm af op de smartphone.
Bij zo'n alarmering verschijnt op de smartphone een Push-notificatie en speelt er een "alarm"-geluidtje af.
Tik ik op de notificatie, dan kom ik op een scherm van de App waar ik met een groene knop direct daar een "live-stream" kan schakelen of de opname van de camera kan stoppen.
Als je online bent met de camera (dus aan het kijken) dan gaat de alarmering niet af.
Bij de IOS App is een aparte switch (onder "about us") voor expliciete toestemming voor de push.
Constateert de camera een beweging, dan neemt die een filmpje op van xx seconden op de SD-kaart.
Gaat de PIR "AF" dan komt er een alarmering op je smartphone/tablet en wordt er een foto op dan apparaat gezet. Je kunt ook op je smartphone een foto of filmpje (op)nemen als je "live" aan het kijken bent (na alarmering of zomaar!).
Vindt je het leuk dat kun je "lallen" via de MIC van je smartphone, zodat die spraak rechtstreeks weergeven wordt via het speakertje op de camera!. Het werkt prima.
De activering van het alarm door geluid heb ik (nog) niet getest.
De alarmering komt OOK als ik via "about us / Exit' de App heb verlaten. Zolang ik de App maar niet gedwongen stop "via Android" (bijv via: "App info,") gaat dit alarm af.
Als ik de App via Android gedwongen gestopt heb, krijg ik geen Alarmering.
Het licht gaat wel aan bij PIR beweging, maar geen alarmering op de smartphone.
Ik ben in ieder geval erg blij dat de PIR en de camera beweging(en) leiden tot een alarmering op de smartphone.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanSD-kaart
De SD-kaart formatteren lukt met de App, de Browser (wel even een paar keer "refresh' doen) en de PC-client.
De beelden op de SD-kaart kun je bekijken met de App en de PC-client (wel opstarten als admin!).
Met de Firefox SD-kaart beelden bekijken werkt niet (met IE-11 lukt het mij wel, maar daar moet je niet aan willen beginnen!).
Het verwijderen van SD-kaart beelden lijkt te werken op de App maar schijn bedriegt. Ga je uit "messages' en weer terug dan staan ze er weer vrolijk. Ook via de PC-client lukt het NIET. Mij lukt het ook niet de beelden van de SD-kaart te downloaden met de bijgeleverde software.
Wil ik de kaart opschonen terwijl die in de camera zit , dan kan dat alleen door formatteren (dus alles WEG).
Je kunt natuurlijk de kaart uit de camera nemen en op je PC de beelden er vanaf kopiëren en daarna (selectief) verwijderen.
Tip zijn welkom
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanApp "Security Advanced"
De App "Security Advanced" is getest op Android 4.4 , 8 en 10 en op een IOS 10.3 (oude 32 bit IPAD) . Met alle versies lukt het niet de camera van grond af aan te installeren.
De beschrijving in de handleiding is van een andere versie of van een andere App.
Met andere App's van Technaxx ("Technaxx "my secure" en ' My Technaxx IP cam") lukt het niet de TX-83 te koppelen, ook niet na een succesvolle installatie via de browser-sessie op de PC!.
Dus eerst de camera installeren via de browser op de PC en dan onder de "Security Advanced" op je smartphone de camera koppelen (zoals hierboven beschreven).
De "Security Advanced" App werkt na het koppelen goed op alle genoemde Android-versies/smartphones.
Als je de live-stream op je smartphone ziet en 2x tikt op het scherm, krijg je allerlei opties (zie foto). Bijv: je kunt een foto nemen die wordt opgeslagen op je telefoon.
Via de App kun je alle genomen foto's en video's terugkijken (bij "messages"). De beelden die lokaal staan kun je verwijderen (manage / Delete) . het lijkt dat dit ook geld voor de beelden op de Video kaart maart dat is niet zo.!!!
Je kunt dus niet helemaal op de handleiding varen maar zult moeten kijken wat er wel en niet in de App zit en of het werkt!.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanPro's
- Een 1Mp goede camera
- Goed bereik met Wifi (ook ethernetaansluiting)
- Prima sterke verlichting spots (2x)
- Uitsparing voor aansluitingen. Afsluitring
- Compleet geleverd:afsluit voor RJ45, schroeven bevestigingsbeugel, ethernet kabel, afdichtingsring
- DDNS , FTP , RTSP, HTTP, SMTP (voor e-mail alerts), ONVIF
- main en substream: H.264 en MJPEG (mijn Lupus XT2-plus HUB werkt volgens mij met alleen MJPEG
...,dus veronderstel ik dat de sub-stream MJPEG is).
- Lichtspots en camera/PIR in verschillende richtingen met de hand in te stellen (zijwaarts en beneden/boven)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanCon's
- Volledige installatie via App werkt niet (denk alleen met oude Android versie, bijv. versie 4.4)
- Niet altijd even logisch bediening van de instellingen (Setup betekent vaak ook re-boot, Soms wel op "Done"
...drukken om instellingen op te slaan en soms niet)
- SD-kaart is te openen, ook na bevestiging van de camera aan de muur.
- Grotendeels plastic behuizing (achterkant spots is met koelframes van metaal)
- Is camera voor buiten maar zou de camera altijd onder een afdakje hangen (bij mij in de schuur!).
- Geen versleuteling van (internet) data-verkeer (alleen HTTP, poort 81)
- "infra-red" is geen "infra-red" maar: Ledlicht spots AAN (wit licht) en een software-matige 'IR".
- Ben nu nog bezig instelling voor licht echt UIT / AAN te kunnen zetten
..Het lijkt dat de PIR "ook" autonoom werkt, nl.:
.....Licht gaat altijd AAN als het donker is en de PIR beweging detecteert.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanCD
Voor Tweakers zonder CD-speler kan ik deze "inhoud" opsturen (via bijv. Wetransfer)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanSlot
Voor 20 euro heb je echt een leuke camera (prima beeld) met goede verlichting, speaker en mic. Je moet wel een beetje verstand hebben van digitaal camera stuff om e.e.a. in te stellen. Het is eigenlijk een oud modelletje (2012-2014) in een modern jasje voor een echte opruimingsprijs van 20 euro bij IBOOD (gekocht op 27-mei-2021). Hopelijk helpt deze review je met het aan de praat krijgen van de camera!
Ik heb de camera in de schuur hangen en de adapter aangesloten op de stroom via een Zigbee plugstekker. Deze stekker wordt handmatig "aan gezet' of voor 5 minuten als de deur-sensor van de schuur open/dicht constateert (via mijn XT2-plus alarm-smarthome Hub).
De spotlichten van de TX-83 gaan altijd "AAN" als de PIR beweging constateert en natuurlijk de stroom AAN staat!. Dat werkt autonoom (wat je ook verder instelt op de TX-83). Voor mij voldoet de TX-83 daarom prima en ook vanwege de prijs/"prima beeld"/"goede wifi"/"werkende alarmering"/ "werkende push-noti." krijgt de TX-83 daarom een "GOED" beoordeling. De onhandig en onduidelijk bediening neem ik maar voor lief.
Meer als 40 euro nieuwprijs zou ik niet voor deze "outdoor camera met FLOOD-light" over hebben!.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
Verwijzing Alarm en daaraan gerelateerde Smarthome/Surveillance
Op Tweakers publiceer ik voornamelijk reviews over Alarmsystemen en componenten en ook de hieraan gerelateerde Smarthome en Surveillance producten. Ik sta open om voor deze categorie eerlijke en uitgebreide reviews te schrijven als ik deze producten gesponsord kan ontvangen. Bij belangstelling kun je contact met mij opnemen via een Persoonlijk Tweakers Berichtje. Zie voorbeelden:
Lupus Alarm HUB XT2-plus & Waar moet een draadloos Alarm aan voldoen:
Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di