Nog een nieuwe Xiaomi Mi Band! De zesde versie in de succesvolle reeks van Xiaomi. Elk jaar zien we een paar kleine upgrades, en dat is dit jaar ook het geval. Er zijn weer een aantal verbeteringen doorgevoerd waar we naar zullen kijken. In de vorige versie, die Xiaomi Mi Band 5, zat helaas geen SpO2 sensor in, zat NFC er niet in, en was Amazon Alexa/Google Assistant niet beschikbaar. Welke zaken zijn er dit jaar bijgekomen? En, de belangrijkste vraag, is het de moeite waard om te upgraden van de Xiaomi Mi Band 3-4-5 naar de Xiaomi Mi Band 6? Hopelijk kan ik daar meer duidelijkheid over geven met mijn review.
:strip_exif()/m/522061/1LR1Ta3fBhTuqXqFHIwcETNn5GSAAkmpDHcPcBAVG4z9QXLtoD.jpeg?f=620xauto)
Introductie & Specificaties
Heeft de Xiaomi Mi Band 6 nog een introductie nodig? Dit is inmiddels de zesde versie in de populaire activiteitstracker van Xiaomi. Zelf heb ik alleen de eerste versie niet gehad en ben ik vanaf de Xiaomi Mi Band 2 ingestapt. Sindsdien heb ik elke versie gekocht, of heb ik gekregen om te reviewen. Zo ook de Xiaomi Mi Band 6, waarbij het scherm weer wat groter is, waar een SpO2 sensor op zit, en je meer activiteiten kunt meten. Persoonlijk vind ik het design mooi, de functionaliteit is geweldig, alleen de software is niet geweldig. Daarnaast gaan de gegevens hoogst waarschijnlijk naar China, wat niet iedereen een goed punt vind.
Kijkend naar de prijs en specificaties, is dit een goede activity tracker waar veel mensen iets aan hebben.
Specifications- Brand: Xiaomi
- Model: Mi Band 6 (zonder NFC)
- Bluetooth: V5.0
- Beschikbaar OS: Android 4.4+, iOS10.0+
- Bediening: Touch + "Knop"
- Applicatie: Mi Fit / Mi Wear
- Waterproof: 5ATM
- Sensors/Tracking: PPG Hartslagsensor, G-Sensor, Accelerometer, SpO2 tracking, Slaap tracking, Ademhaling, Stress tracking, Menstruatie tracking, PAI
- Overig: 6 automatisch activiteit herkenning, Camera control, Inactiviteit melding
- Watch Faces: 100+
- Formaat Mi Band 6: 47.4 x 18.6 x 12.7mm
- Inhoud Verpakking: 1x Xiaomi Mi Band 6, 1x Oplader, 1x Handleiding
Unboxing
Unboxing de Xiaomi Mi Band 6 is precies hetzelfde als de
Xiaomi Mi Band 5. Op de voorkant staat alleen een 6 nu. Verder is het precies hetzelfde en is de inhoud ook niet anders dan de vorige versie.
Op de zijkanten van de doos staan wat features, en op de achterkant staat heel veel tekst. In de doos vinden we als eerst de oplader bovenaan, daaronder ligt de Xiaomi MI Band 6 met het bandje. Als laatste zit er nog een dikke handleiding in, in veel verschillende talen.
Een positief punt is dat er weinig plastic wordt gebruikt in de doos en dat alles heel strak verpakt is. Hierdoor neemt het versturen ervan minder ruimte in beslag wat weer goed is voor het milieu.
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv2WmGuCelmPuncGXPYvGEmvEE8coDwRC00NBEa2emlFn6.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv35WdTaCSuqFt3fIMhDww7cCOXNS8LQq0lx4JjYAupX24.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv3yuJonWZX0cujwxI6KKl8LwpjHX0IWQjJbQNVrtWgOLi.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1LvdInTAJsxmOituM39yAymaeaq5GuunvF6VKvPVWfC35iQ.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv3soNHu4ssRy6CqKC8MTrbM1ZdzGBpc2hDfBAStVNnFee.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv22AN4clLuUtXl6rwkVcfj8ZAx2cm1RK5YJfCJ9SK5wzV.jpeg?f=620xauto)
Hardware & Design
Qua uiterlijk is de Xiaomi Mi Band 6 niet heel veel veranderd. Hij is iets groter geworden, maar qua design redelijk gelijk gebleven, en dat vind ik persoonlijk goed. Het strakke, simpele design vind ik mooi, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. De manier van opladen werkt ook goed, middels de magnetische oplader. Dit is hetzelfde als de
Xiaomi Mi Band 5 wat erg prettig werkt.
:strip_exif()/m/522061/1LR1Lv2Mgshpg7lEzXUNpKMWv0Abey3lLVV0Zmqk2WBAihoHSf.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1LvKku0GpcDZenveBd5vMb5tpZfzYaxMTz5TW5BFemjysTL.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1LvxSJdNMjIel7TJuDR741iCeEATXZypJkYCMRTSTsp7sAh.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1LvxcRmXDaFXhO49PjHhYoNwaTQ4rHx2Gx3U6uQgo4TZI2P.jpeg?f=620xauto)
Het Bandje
Het bandje wat Xiaomi gebruikt sinds de Xiaomi Mi Band 3 is ongeveer hetzelfde gebleven. Natuurlijk is het gat voor de Mi Band iets groter in elke versie, maar de gebruikte materialen zijn zo goed als gelijk. Helaas heeft dat niet altijd goed gewerkt voor mij. zo heb ik de Xiaomi Mi Band 4 tijdens een reis door Azië om gehad en daar is het bandje 3x gebroken! Gelukkig kon ik in Azië redelijk makkelijk nieuwe bandjes krijgen, maar het is wel vervelend.
Voor nu tijdens het testen is het bandje prima, maar hij kan redelijk snel slijten. Via AliExpress zou ik je aanraden om alvast een bandje of 2 op voorraad te halen, mocht deze ooit breken. Het kost daar niks en je kan ze zeer makkelijk vervangen.
Verder is het bandje erg licht en je voelt niet dat je hem om hebt. Door de gekozen materialen is hij ook wat flexibel waardoor het best prettig draagt. Bij sommige siliconen bandjes/hoesjes heb je het gevoel dat het echt over je huid schuurt, dat is gelukkig bij de Xiaomi Mi Band 6 niet het geval. De sluiting zit, ondanks dat het maar 1 knoopje met een lus is, wel stevig en valt niet af. Zelfs als het knoopje los laat, kan het bandje vaak blijven zitten door de lus waar hij nog doorheen zit.
Batterij
Helaas gaat de batterij met elke nieuwe versie iets achteruit lijkt het. Met de Xiaomi Mi Band 4 heb ik nog +-30 dagen gedaan op een lading. Tijdens een 5 maanden durende reis door Azië heb ik de Xiaomi Mi Band 4 maar 5-6x opgeladen. In de Xiaomi Mi Band 6 vinden we dezelfde 125 mAh batterij als de
Xiaomi Mi Band 5. Xiaomi beloofd dan ook ongeveer dezelfde levensduur van een volledige lading, +-15 dagen. De Xiaomi Mi Band 6 heeft echter wel een groter scherm, waardoor een kortere batterijduur logischer is.
Toen ik het horloge ontving was deze helemaal leeg, 0%. Het duurde ongeveer 2 uur om het via mijn USB poort op mijn computer helemaal op te laden tot 100%. Na een volledige lading heb ik ongeveer 6 tot 7 dagen kunnen doen voor ik weer moest opladen. Mijn hartslag werd continue gemeten, ik heb ongeveer 1 uur aan activiteiten gehad per dag. De beta ademhaling analyse tijdens slaap heb ik niet aanstaan. Een redelijke score vind ik. Als je de hartslag meting uit zet kan je echter veel langer doen met een volledige lading.
Scherm
Op de Xiaomi Mi Band 6 vinden we een 1.56 inch AMOLED display. Scherp, helder, groter. In vergelijking met de
Xiaomi Mi Band 2, welke mijn eerste Mi Band versie was, is dit product echt heel ver gekomen.
Het scherm van de Xiaomi Mi Band 6 is weer iets groter dan zijn voorganger, de
Xiaomi Mi Band 5. Tijdens de setup van de Xiaomi Mi Band 6 viel me al op dat het scherm in de schaduw of binnen echt scherp en helder is. De kleuren komen goed over en het is goed en duidelijk af te lezen.
Aan de onderkant heb je een iets grotere bezel, daar zit waarschijnlijk de home knop in verwerkt. Als je het weet zie je het, maar het is niet storend. Het scherm is volledig touch en je kunt van links naar rechts en van boven naar beneden swipen, wat soepel werkt.
Software
Er wordt wederom gebruik gemaakt van de Mi Fit applicatie. Je kunt nu echter ook de Mi Wear applicatie gebruiken, maar voor de review heb ik weer de Mi Fit applicatie gebruikt.
Het hoofdscherm is de Workout tab. Hierin zie je je stappen, PAI, stress, SpO2 data, slaapdata, gewicht, hartslag. Ook kun je hier je laatste activiteiten zien en of je op een streak bent met het behalen van je stappen doel. Eigenlijk een compleet overzicht van je dag op 1 pagina.
De twee tab is Friends. Hier kun je je vrienden zien die je hebt toegevoegd en ook een Xiaomi Mi Band hebben. Dat hoeft niet dezelfde versie te zijn, maar mag ook een ouder model zijn. Hier kan je hun stappen en gewicht zien, maar ook een nudge sturen. Leuk extraatje.
In het laatste tabblad, Profiles, vind je je persoonlijk informatie. Hier zie je welke apparaten er verbonden zijn bijvoorbeeld. Als je dan op de Xiaomi Mi Band 6 klikt, krijg je alle opties en settings te zien waar je mee kan spelen. Hier staat best veel in, neem dus gerust even een kijkje daarom zodat je geen settings mist je die eigenlijk wilt gebruiken.
/m/522061/1LR2fz3qzSrjDWB7ysf7aVGL10OMmX6b5Ge9frrksa8y3O8zg6.png?f=620xauto)
Mi Fit Connectie
Het is vrij simpel om je Xiaomi Mi Band 6 te connecten met de Mi Fit applicatie. Als je de applicatie opent, heb je rechts bovenin een + tekentje. Als je daarop klikt, krijg je een menu te zien met verschillende producten welke je kunt toevoegen (Band, Watch, Scale, Smart Shoes). In dit geval kiezen we voor Band. De applicatie gaat op zoek naar een Bluetooth connectie met de Xiaomi Mi Band 6 en, nadat jij de connectie hebt bevestigd, zal de verbinding redelijk snel tot stand komen. (Reken op maximaal 45 seconden).
Daarna krijg je een aantal schermen te zien met features, zoals het aanpassen van de watch face, het aanpassen van de shortcuts, de verschillende activiteiten, en de nieuwe features. That's it! Daarna is de connectie gemaakt en kan je via de instellingen de Xiaomi Mi Band 6 instellen zoals jij het wilt hebben.
/m/522061/1LR2fz39PzOfq5LGy3kSh3JLK56gXCMnJkzOb0C3eBQjMBcVes.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fz1jfdEXQRrdc8qp1FTxdB6fKxX8rTvQIJtCnYxEe0SieM.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fz3fhHdjW2XtSRgZ5Aq3sVxrmMxiswgfdgjtlkTYnxlsaU.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fzlykz75qYNfFHEfoTt1NIpWWBhTCOWejLICM9ctO8gZgS.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fz1Eof5aHle8Gt8UfAkcYrkqiwYkFEztjLYCnJsmQCHKpj.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fz2JPGhcLcGotd7Z0QPUMbTtjFmgGAoQ1oHkYUzEn08Ulx.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fzmNyU82bMTewc3REV02f8cm8fqZGp1Q8O7bFiBjEZMUiT.png?f=620xauto)
Notificaties
Weer een groter scherm om notificaties op te tonen! Dit keer hebben we een 1.56" AMOLED scherm om je WhatsAppjes op te tonen. Ondanks dat het een smal scherm is, kun je toch heel veel notificaties instellen om te tonen. Of het prettig leest is voor iedereen anders. Door het grotere formaat wordt het wel makkelijker gemaakt.
Via de instellingen van de Xiaomi Mi Band 6 in de Mi Fit applicatie kun je instellen welke applicaties er notificaties mogen geven. Zo kun je je favorieten apps instellen, waaronder WhatsApp natuurlijk. Persoonlijk heb ik alleen inkomende telefoongesprekken aan staan. Dit bespaart ook batterij natuurlijk.
/m/522061/1LR2fz2Ym3T8q2VBcB4Gb1d98DQ36jlVY2Pr7ZXBKrZQgNghK2.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2fz3gpObgGirZvgfAgzdHf9IaeNMvVyYpAftzZnpQTN7Rnb.png?f=620xauto)
Features
Elke jaar komen er nieuwe features bij. Of het meer sport activiteiten zijn, of compleet nieuwe functies, het is altijd leuk om een betere en uitgebreidere versie te zien van de Mi Band. In dit geval zitten er ook wat leuke nieuwe features en functies op waar we in zullen duiken.
Neem bijvoorbeeld de Sp02 sensor die er nu op zit, of het analyseren van de ademhaling tijdens het slapen? Wat ook een interessante functie is, is het automatisch herkennen van 6 verschillende activiteiten. Dit heb ik eerder gehad op een Garmin horloge, en dat werkt wel prettig. Je moet de activiteit kiezen welke automatisch herkent gaat worden, dat is wandelen voor mij. Werkt het goed? Daar gaan we het zo in Overige over hebben.
Activiteiten
Mocht je willen sporten met de Xiaomi Mi Band 6, heb je keuze genoeg! De Xiaomi Mi Band 6 heeft namelijk 30 sportmodus welke je kunt starten. Van wandelen tot bowlen, of Street Dance tot turnen. Het zit er allemaal op, zo is er voor iedereen die wilt bewegen wel een relevante activiteit te vinden.
Hoe accuraat de waardes gelezen worden in alle activiteiten is natuurlijk de vraag. Het is en blijft een activiteiten tracker en geen volwaardig sport horloge. De afstand, duur, en aantal stappen kan je in ieder geval altijd te weten komen. Hartslag data is even de vraag, laten we het erop houden dat het je een idee geeft van je hartslag. Voor de beste resultaten zou ik echt een hartslag band aanraden welke je om je borst moet doen. Zelfs een Garmin of Fitbit horloge zit er nog wel eens wat naast als je hem vanaf je pols meet.
Dit zijn de 30 sportmodus waaruit gekozen kan worden:
- Bowlen
- Boxen
- Vrij sparren
- Wandelen
Zelf heb ik met de Xiaomi Mi Band 6 vooral aan het wandelen geweest, maar heb ik ook op gehad tijdens krachttraining (Binnen fitnessen) en Indoor fietsen. Onderstaande screenshots zijn afbeeldingen van een wandelactiviteit. De Xiaomi Mi Band 6 zit prettig tijdens het wandelen of sporten door het kleine formaat. Je krijgt na je activiteit een mooi overzicht van je wandeling in mijn geval met flink wat details:
/m/522061/1LR2l23JI6kGbXog1UG8V9uc5ZUxE44WixMJylYogYH7c6vZTd.png?f=620xauto)
/m/522061/1LR2l21X4261fNSt6738QXYmmVVLCbLLn3LnJPH3GUedPsaEqu.png?f=620xauto)
Automatisch detecteren van 6 activiteiten
Ik heb dit een keer eerder gehad op een Garmin horloge, en dat beviel me wel. Je hoeft er niet altijd aan te denken om een activiteit aan te zetten, ookal is het een kleine moeite. Toen ik las dat de Xiaomi Mi Band 6 dat ook heeft in de instellingen van de Mi Band 6 werd ik stiekem een beetje enthousiast. Je kunt kiezen welke activiteit gemeten moet worden, je kunt ze ook allemaal aanvinken. Omdat ik veel wandel heb ik natuurlijk voor wandelen gekozen.
Helaas werkt het niet. Ik heb twee wandelingen gemaakt van ruim 25+ minuten, maar de Xiaomi Mi Band 6 is niet aangegaan of heeft iets herkend. Erg jammer! Misschien moet het nog geoptimaliseerd worden in komende updates, ik hoop het. Dat zou het een nog betere activity tracker maken.
Slaap Monitoring
Wederom zit er een nieuwe slaap feature op de Mi Band. Vorige keer werd REM slaap toegevoegd, wat er nu natuurlijk weer op zit. Op de Xiaomi Mi Band 6 zit nu ook "Sleep Breathing Quality Monitoring". Deze functie zit nog in de beta, maar dit houdt dus de kwaliteit van je ademhaling bij tijdens het slapen. Dit kan, zeker als je last heb van slaap apneu hebt.
Verder wordt tijdens je schoonheidsslaapje weer de tijd bijgehouden dat je wakker bent, in lichte slaap bent, in diepe slaap bent, of in REM (Rapid Eye Movement) slaap zit. Hij meet dit redelijk accuraat en meet goed wanneer ik in de nacht even wakker ben als mijn katten weer aan het kloten zijn.
Ook meet de Xiaomi Mi Band 6 korte naps. Veel smartwatches heb ik dit nog niet zien doen, of krijgen het niet goed aan de gang, maar de Mi Band 6 pakt redelijk stabiel mijn middagdutje.
Zo ziet een nacht eruit in de Mi Fit applicatie:
/m/522061/1LR2l23gnu1UbeoseffRRwdnbiGYMoHXRpErZK3gMnuky9WJEC.png?f=620xauto)
Hartslag Sensor
Qua hardware is er ten opzichte van de Xiaomi Mi Band 5 niks verandert. Dezelfde hardware sensor zit ook weer in de Xiaomi MI Band 6. Dat is opzich geen probleem, want hij meet goed je hartslag. Er zitten wel wat schommelingen in, maar hij meet eigenlijk altijd een hartslag. Zo leest mijn Garmin Instinct (ruim 200 euro!) af en toe tijdens een activiteit een hartslag van +-50... Dat heb ik met de Xiaomi Mi Band 5 en nu met de 6 nog nooit gehad.
Hoe accuraat het is, is lastig te zeggen. Tijdens een activiteit op mijn indoor hometrainer, welke hartslag sensoren in de handvaten hebben, en de Indoor Cycling activiteit op mij Xiaomi Mi Band 6, zit hij er maximaal 15 hartslagen naast. Voor deze prijs, en de vele functies die je ervoor terug krijgt, vind ik dat een acceptabele score. Mocht je echt een sportbandje willen welke een zeer accurate hartslagmeting doet, dan is dit niet het bandje voor je.
Zet je de hartslag meting op continue, wordt deze elke minuut gemeten. Een meting duurt ook ongeveer een minuut waardoor je eigenlijk constant een meting hebt lopen op je hartslag. De batterij wordt hier wel negatief door beinvloed, maar dit kun je aanpassen naar minder frequent om batterij te besparen.
:strip_exif()/m/522061/1LR1Ta2I7jAMeZ8h5e0UvV2dwb43hcdMZuN9uRUK7jbW0w8eqW.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/522061/1LR1Ta2NIP8IVMVW5kBbE2giO4tAwuMCdsHNCu1NN29I0TAR9X.jpeg?f=620xauto)
SpO2 Sensor
Ah, de Sp02 sensor zit er in! Dit was eigenlijk al verwacht op de
Xiaomi Mi Band 5, maar helaas was dit nog niet het geval. Nu, in de Xiaomi Mi Band 6, zit de SpO2 er toch in. Nu kun je via de Xiaomi Mi Band 6 de bloedzuurstofwaardes in je bloed meten via je pols.
Zodra je via het menu de SpO2 sensor kiest om een meting te doen, wordt aangegeven dat je het bandje strak moet dragen en je arm zo stil mogelijk moet houden. Daarna duurt het ongeveer 1 minuut om de waardes te meten. Tijdens het meten zie je al je hartslag, en na ongeveer 75% van de meting komt er ook een percentage van het zuurstofgehalte te staan. Leuke
indicatieve feature!
PAI
PAI staat voor Personal Activity Indicator. Wat doet het? Het is een score op basis van je activiteit, hartslag data, dagelijkse actieve inspanning, en een "multi-dimensional dynamic comprehensive evaluation of personal physiological data". Al die gegevens worden omgezet in een PAI score middels een algoritme om je inzicht te geven in hoe je fysieke gezondheid is.
Als je een gezonde PAI score haalt en weet te behouden, zou de kans op dood door cardiovascular diseases verkleinen en wordt je levensverwachting hoger, aldus Xiaomi. Het doel, volgens Xiaomi en de HUNT Fitness Study, is om een PAI score boven de 100 te krijgen en het daarboven te houden.
Stress
Stressmeting zagen we ook al op de Xiaomi Mi Band 5. Ben je ook gestresst van je werk? Of juist van thuis zitten? Met de Xiaomi Mi Band 6 kun je het meten. Hoe het precies werkt ben ik nog niet achter. Het is een leuke feature, maar ook hier trek ik de accuraatheid in twijfel. De waardes die je in de app kunt zien betekenen het volgende:
0%-39%: Relaxed, 40%-59%: Normal, 60%-79%: Medium, and 80%-100%: High.Ademhaling
Dit is nog een leuke, extra feature die ook op de Xiaomi Mi Band 5 zat. Met deze functie kan je begeleiding krijgen met een ademhalingsoefening van 1 minuut. Is het een hele bijzondere functie of de beste in zijn gebied? Nee, maar toch helpt het wel om weer even tot rust te komen.
Vooral als je last hebt van paniekaanvallen of een angststoornis kan dit wel een functie zijn om je weer even tot rust te brengen. Zelf probeer ik het 1x per dag te doen, vaak op m'n werk, om even kort te ontstressen en dat gaat me goed af merk ik.
De Xiaomi Mi Band 6 is een goede opvolger. Er zitten genoeg nieuwe features en sport activiteiten op om het de moeite waard te laten zijn om te upgraden. Het grotere scherm, 19 andere sport activiteiten, en een SpO2 sensor. Door de vele extra activiteiten welke je kunt meten is het ook voor een sporter de moeite waard om te upgraden. Als je echt van de accuraten meting bent, dan zou ik deze echter wel overslaan. De hardware is goed, maar zeer accuraat je hartslag meten zit er helaas niet in. Het grotere scherm leest prettig af en de kleuren komen goed over. De tekst is helder en scherp, als je binnen of in de schaduw zit. Zodra je in de volle zon komt is het scherm zeer slecht af te lezen, zelfs op 100% brightness.
Toch zijn er nog wel wat verbeter punten. Zo werkt de automatische detectie van de 6 sport activiteiten nog niet bij mij, en zit er geen ingebouwde GPS in. NFC ontbreekt nog om eventuele betalingen te doen, en Google Assistant/Amazon Alexa zit er ook nog niet in. Kunnen we dit allemaal verwachten van een activity tracker welke nog geen 40 euro kost? Ik weet het niet. Zelf vind ik de Xiaomi Mi Band 6 al redelijk compleet voor zijn prijs.
De Xiaomi Mi Band 6 is een redelijk compleet apparaatje welke voor heel veel mensen meer dan genoeg te bieden heeft. Wederom is de Xiaomi Mi Band 6 zeker een aanrader voor mij, ondanks een aantal verbeterpunten. De nieuwe features zijn in mijn optiek een groter pluspunt.
Heb je opmerkingen of vragen over de review, of zie je spelfouten? Laat met mij alsjeblieft weten via een persoonlijk bericht. Alvast bedankt!