Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

ATi FirePro V4800 Review

+2
Kid Jansen 17 oktober 2010, laatste update op 17 oktober 2010, 7.410 views

ATi FirePro V4800

Pluspunten

  • Featureset
  • Prijs (in verhouding met andere workstation kaarten)

Minpunten

  • Prijs (in verhouding met game kaarten)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Warmte en geluid Score: 4
Drivers en compatibiliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
updates & plans (laatste update 17-10-2010):
• originele review (18-8-2010)
• GPU-Z screenshots (20-8-2010)
• ATI Catalyst Control Center screenshots (23-8-2010)
• Specviewperf 11 64bit benchmarks (15-10-2010)
• Afbeeldingen overgezet van ImageShack naar Tweakers.net fotoalbum (17-10-2010)


Informatie van fabrikant

specificaties

Andere reviews

Icrontic (review van ATI FirePro v8800, maar staan ook resultaten van v4800 in)
PassMark (benchmark)
Phoronix
hothardware
hitechreview

Informatie uitgelezen met GPU-Z 0.4.5

http://tweakers.net/ext/f/oUDcKzS9jLNjfQacPzknWqWn/full.png

Reden van aanschaf

Ik had een nieuwe PC/laptop nodig voor m'n studie werktuigbouwkunde en die moest goed overweg kunnen met Solidworks. Voor sommige functies van Solidworks is een workstation videokaart vereist en het is sowieso aan te raden, want als er geen workstation kaart (ATI FirePro of Nvidia Quadro FX) in het systeem zit wordt de viewport door de processor gerenderd met software OpenGL. Aangezien je processor helemaal niet zo goed daar in is, is dat meteen een behoorlijke aanslag op je system resources. Aangezien Universiteit Twente dit jaar geen laptop aan bood met een workstation kaart en het ook heel duur is om zo'n laptop zelf in de winkel te kopen had ik besloten om zelf een PC samen te stellen.

De reden dat ik deze kaart heb gekozen is vanwege de lage prijs en goede featureset. Ook de prestaties schijnen goed te zijn, maar dat is een beetje lastig testen met deze kaarten (een 3D mark run zegt bij dit soort kaarten niet zo heel veel). Uit de eerst genoemde benchmark lijkt het dat de FirePro v4800 redelijk gewaagd is aan de nog steeds veel duurdere Nvidia Quadro FX 3800.

Algemene indruk

De algemene indruk die ik van deze kaart heb is goed, het is geen uitmuntende kaart, maar dat kan je van een workstation kaart voor dat geld ook niet verwachten. Het gaat er meer om dat ik een workstation kaart in mijn systeem heb zitten, dan welke. Vrijwel alle redelijk nieuwe workstation kaarten zijn snel genoeg voor de dingen die ik met Solidworks doe.

Featureset

Dit onderdeel beoordeel ik met zeer goed. De kaart heeft 2x DisplayPort aansluitingen en 1x DVI-I duallink, verder ondersteunt de kaart Eyefinity (kan als het goed is maximaal 3x 30" 2560x1600 tegelijk aansturen), DirectX 11, OpenGL 3.2 (ondersteuning voor 4 komt later met driver).

Ook heeft ATI Catalyst Control Center handige features, zoals HydraGrid, waarmee je het scherm in verschillende deelschermen kan opdelen en Multi Desktop, waarmee je maximaal 9 desktops krijgt waar je tussen kan wisselen.

Prestaties

CAD (Computer Aided Design) en DCC (Direct Content Creation) prestaties heb ik getest met SPECviewperf 11 64bit. Dit is een benchmark die de prestaties van een aantal CAD en DCC programma's test en wordt gezien als de benchmark voor het testen van de prestaties van professionele CAD/DCC workstationvideokaarten.

Intel Hyper Threading uit:

Lightwave 9.6: 23.40
EnSight 8.2: 13.41
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.73
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 15.31
CATIA V5 R19: 7.06
Maya 2009: 46.25
Solidworks 2009 SP2: 22.24
Siemens NX 7: 20.73

Intel Hyper Threading aan:

Lightwave 9.6: 21.75
EnSight 8.2: 13.31
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.71
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 15.21
CATIA V5 R19: 6.96
Maya 2009: 45.94
Solidworks 2009 SP2: 21.56
Siemens NX 7: 20.62

Intel Hyper Threading aan op een resolutie van 2560x1440 pixels:

Lightwave 9.6: 21.59
EnSight 8.2: 12.07
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.75
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 14.71
CATIA V5 R19: 6.83
Maya 2009: 40.66
Solidworks 2009 SP2: 21.43
Siemens NX 7: 19.44

Verder had ik nog even 3Dmark Vantage Advanced gedraaid, score was P6186. Om een beetje idee te geven van de gameprestaties, de kaart is vrijwel hetzelfde als de ATI Radeon 5670 1GB versie met DisplayPort.

Overclockbaarheid

Niet echt van toepassing op een workstationkaart, deze kaarten zijn meer bedoeld voor precisie, stabiliteit dan voor zoveel mogelijk fps halen, dus dan ga je niet overclocken. Hetzelfde geldt voor modden.

Beeldkwaliteit

Ik heb er een Dell U2711 op aangesloten, gekalibreerd met een Spyder 3 Elite, ik heb echt helemaal niks te klagen, dus zeer goed.

Driverondersteuning en compatibiliteit

Hier horen dit soort kaarten in uit te blinken ten opzichte van de consumenten (game) kaarten, ik heb ook hier niks te klagen. Kon de juiste driver voor Solidworks 2010 x64 zo vinden, installeerde zonder problemen en werkt nu uitstekend.

ATI Catalyst Control Center

Ik heb geen idee hoe het ATI Catalyst Control Center voor de ATI Radeon kaarten er uit ziet, daarom heb ik het hele ATI Catalyst Control Center hier onder maar neergezet als thumbnails om te laten zien hoe het er uit ziet bij de workstation kaarten uit de ATI FirePro serie.

(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/GdXTgOG2QC7u9Ed9J5SgM5WU/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/k2sm1i4OFdx3eCcjoHSEyiyP/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/eTKZ304gwEGs7k7nC49IxfVj/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/5JpJxaL7bLbL00ow3WJyCeA0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/64zeOLYoRnEhT8fihyPN5lXG/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/pnEbrd5Ru6XSpLFfZZ9xtaBU/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/knfd9UbwG4Marol6z5w580gm/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/BWbYmN2UHwo5tY8c4JJXbkEQ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/S5lvHv0mnXTDY91AIWavV6vV/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/FCOLfEbszdpIUnRzrhrQVuPR/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/h9sVbdB4TNvYSGSOR6iEmoiM/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/pvpYPKM9dfBuA601OYr37BLx/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TtMTjr3K0uhaOnIXBHctxMd8/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/rOW4hDRp1v8djY45z7yOkKnU/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/fRAAaSVkcscBqyzL1rYMM4UV/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/ABWz0AaFJF19NujWrx7MbqHK/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/IfmDeZQcHrg3lS2OnoTOk1Dl/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/NsZ5YfzFoYgabXGCpds6x4iO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/7mu3FzVnAZIWyktW5IvXVABF/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/LjCzM9Mv7HnHQk2GkruaVbql/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/LO42ugscUF77bhW4X7SYWB2D/full.jpg

Warmte- en geluidsproductie

Ik had laatst voor 73 min de stability test gedraaid van Furmark 1.8.2 op 2560x1440 met 8x MSAA, na een minuut of vijf bleef de temperatuur al stabiel op 70 graden, dit vind ik vrij aardig. De geluidsproductie is laag, ik kan de koeler eigenlijk niet boven m'n casefans uit horen. Ik beoordeel dit onderdeel daarom met goed.

Wat me opviel toen ik de sensors met GPU-Z 0.4.5 uitlas is dat de fanspeed standaard op 28% staat en pas vanaf 60 graden omhoog gaat, en dan nog niet eens heel veel, want bij 68 graden was hij 36%, dat is relatief gezien 29% meer

http://tweakers.net/ext/f/gkxMYbrbPoD4Tqbm03jPRgOU/full.png

Prijs

Als je deze kaart vergelijkt met andere workstation kaarten geeft deze kaart heel erg veel waar voor je geld. Voor gamen is het natuurlijk geen interessant kaartje, en hij is nog steeds 75% duurder dan de consumenten tegenhanger. Maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Nvidia Quadro FX 3800 is dit een heel goedkoop kaartje, die kost namelijk nog steeds zo'n 700 en deze maar 160, terwijl ze behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Ik beoordeel dit onderdeel met een goed, ze zijn namelijk nog steeds behoorlijk duurder dan de consumenten tegenhangers, maar vergeleken met andere workstation kaarten is de prijs zeer goed.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een ATi FirePro V4800?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (11)

Wijzig sortering
Ik heb toen ik nog de opleiding werktuigbouwkunde deed ook al met solidworks gewerkt, daar voldeed mijn geforce 8400M GS prima voor, en die is niet echt snel :P Was trouwens aan HBO, ben na een blok gestopt en ben nu bezig met elektrotechniek.
Misschien maakte Solidworks toen nog gebruik van gamekaarten, hoewel ik dat betwijfel. Ik denk dat je gewoon niet zo heel erg zware modellen maakte en dat de CPU daarom snel genoeg was om de viewport goed te renderen.

Tegenwoordig wordt een videokaart alleen door Solidworks gebruikt als het een Nvidia Quadro FX of een ATI FirePro kaart is.
Onzin de features die uit staan, staan uit omdat nvidea en ati dassault een zak geld aan hun gegeven hebben. En die enige functie die ik tot nu toe gevonden heb zijn visueel, dat dingen gaan glanzen als ze geselecteerd zijn. En dat is toch overbodig, en al helemaal om hier speciale een kaart voor te kopen.
Solidworks loopt op mijn i7 920 met HD 5700 gewoon goed zonder die fancy stuff. Getest met een 30 mb zwaar assembly (30 mb alleen al voor de assembly bestand)

Die benchmark vind ik wel intressant, maar het is al even bekend dat nvidea en ati zulke testen express beinvloeden om het resultaat te veranderen, en het is dus beter om gewoon zelf te test draaien.

Verder kreeg ik laatst een quadro 1800 voor gesteld voor een render station(dat eigenlijk zonder beeldscherm ook nog wel zou functioneren)....zegt wel weer hoe snel die dingen ergens ingeduwd worden terwijl het helemaal niet nodig is. CAD gebruikers worden gewoon bang gemaakt, als je geen cad kaart koopt dat doet ie het niet goed!!! Waarom dat zo is zeggen ze niet of lullen ze om heen.
Daarnaast gebruiken CAD applicaties ook gewoon directx of opengl, net als games.
Edit check ff wie er in de members zit bij specview:
http://www.spec.org/spec/membership.html
Heel veel spelers die er heel veel baat bij hebben om dure videokaarten te verkopen...

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 15 oktober 2010 22:14]

Die testresultaten uit de review heb ik ook zelf gedraaid, dat zijn geen resultaten afkomstig van AMD / ATI.

Verder ga ik je geen ongelijk geven. Gamekaarten verschillen qua hardware vrijwel niks van de workstationkaarten. Enige verschil zijn vaak video BIOS en drivers en verder verschillen de aansluitingen op de kaart en de hoeveelheid geheugen nog wel eens, maar de GPU chips zit geen verschil in.

In het video BIOS van gamekaarten wordt de OpenGL instructieset vaak drastisch ingekort, waardoor de videokaart sommige functies in CAD en DCC programma's ineens niet meer kan berekenen.

Onder andere Autodesk is langzamerhand van OpenGL aan het afstappen en DirectX aan het invoeren in hun producten. Voor sommige Autodesk programma's is het daarom interessanter om een gamevideokaart te kopen, aangezien die een veel peter prijs prestaties verhouding heeft.

Voor programma's die nog steeds de OpenGL instructieset gebruiken ben je op het moment toch echt beter af met een workstationkaart. Je kan er wel een gamekaart in stoppen en alles werkt dan wel (op RealView na dan), maar die kaart doet dan helemaal niks, de CPU doet dan al het renderwerk. Met de schandalige prijzen die Nvidia voor de Quadro FX X800 en X80 kaarten vroeg kon je dan beter in een sterkere CPU investeren en die alles laten renderen. Maar met de prijzen van deze ATI FirePro vX800 kaarten en de nieuwe Nvidia Quadro kaarten is het helemaal niet zo'n slechte keuze om een workstationkaart in je systeem te hangen. Voor €150 heb je al een kaart die voor de meeste mensen snel genoeg is.
Op zich kan ik me wel vinden in jou verhaal, gezien de prijs niet zo verschillend is dan een gamekaart.
Hoop wel dat de grote CAD bedrijven keer gaan inzien dat ze dom bezig zijn. Ik hoop erop dat een keer een goed cad programma op de markt komt dat gewoon goede ondersteuning bied voor gamekaarten.
Ik werk thuis gelukkig vooral met Blender en die is niet zo moeilijk met die dingen en GPU rendering is toch beetje overdreven voor thuis.
Trouwens bijna alle CAD managers die de CAD systemen aanschaffen kopen blindelings een ultra dure CAD kaart en CAD systeem. Meestal crappy HP systemen.
Zoals ik in m'n vorige post al zei is onder andere Autodesk daar mee bezig (weet even niet meer wie er nog meer mee bezig was). Maya en 3Ds kunnen tegenwoordig ook met gamekaarten overweg dacht ik en misschien AutoCAD ook wel.

Zou mooi zijn als Dassault daar ook in mee zou gaan, Solidworks is het meest gebruikt solid modeling programma.

En ik ben het helemaal met je eens dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het kopen van computerapparatuur binnen bedrijven er vaak de ballen verstand van hebben en altijd kiezen voor kaarten die echt nooit volledig benut gaan worden. Je zal vrijwel nooit een snellere kaart nodig hebben voor CAD dan een FirePro v5800 of Quadro 2000.
Kan je niet een FirePro biosje flashen in een 5670?
nee omdat render pipeline etc..

ik heb een v5800 besteld als die in mijn pc hangt kijk ik even of ik ook zoiets kan schrijven :)

[Reactie gewijzigd door ThePiratemaster op 20 augustus 2010 02:05]

Ik heb even de resultaten van de Specviewperf 11 64bit benchmark toegevoegd. Deze benchmark is de benchmark voor het testen van CAD/DCC prestaties van workstationvideokaarten.

Nvidia heeft die benchmark ook gebruikt om de prestaties van haar nieuwe Quadro kaarten te testen, zoals je kan zien in de product comparison tabel van oktober 2010 van de Quadro kaarten.

Specviewperf 11 test de DCC en CAD prestaties op basis van een aantal benchmarks met de volgende programma's:

Lightwave 9.6
EnSight 8.2
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset
CATIA V5 R19
Maya 2009
Solidworks 2009 SP2
Siemens NX 7

De resultaten had ik toch al liggen, want ik had ze namelijk ook gebruikt in m'n review van de HP 8540p, maar had er niet eerder aan gedacht om die resultaten aan deze review toe te voegen.

Als je overigens overweegt een workstationvideokaart te kopen, kijk dan ook eens naar de nieuwe Quadro workstationkaarten van Nvidia.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 15 oktober 2010 19:24]

Hola, ben niet zo'n evaren tweakers.netter dus weet niet of ik hier vragen kan stellen. Maar ik doe het toch ff ;)

Ik wil graag een compu bouwen voor Solidworks/Photoshop/Maya etc... Ik heb een budget voor ongeveer 150 euro. Wordt het dan:

FirePro 4800 of Quadro 600? (beiden 150-170 euro op pw)

Voor zover ik kan zien ongeveer gelijke specs. Alleen de ATI kaart heeft DDR5 ipv DDR3. Voordeel van de Quadro kaart is dat hij wel veel minder stroom verbruikt, max 40W. Tegenover 73W voor de FirePro.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*