24 Nov 2020
Blij met deze upgrade.
Groot aluminium koelblok gezaagd, opgeschuurd en erop gemonteerd als passieve koeling
(Op mijn prehistorische moederbord zat geen SSD heatsink). Alles wordt juist herkend tijdens booten.
Voelt sneller dan mijn oude SanDisk Extreme Pro 1TB SSD uit 2016 of de Samsung 970 Evo.
Waar voorheen een duidelijke wachttijd betrof bij de 40 GB grote game World of Warships, start het spel nu sneller op waardoor je niet meer merkt dat je wacht op laden. Exclusief de laadtijd van koppeling met de server (het online gedeelte), laadt het het spel (het offline gedeelte) zo'n 10 seconden eerder op dan voorheen. Vroeger circa 25 seconden laadtijd, nu ca 15 seconden laadtijd.
Gaandeweg zag ik mijn SanDisk Dashboard veranderen in WD Dashboard, omdat zij SanDisk SSDs overnamen, dus ik hoefde geen nieuwe software te installeren. In het uitgebreide control panel (wat goed uitontwikkeld is netals die van Samsung Magician software) is er een interessante toggle. Namelijk Game Mode. (Default staat deze uit, maar ik heb hem aangezet.)
Wie kan ons vertellen wat deze toggle precies doet?
AS SSD scores op mijn prehistorische Z370 chipset:
- WD SN850 1TB, Game Mode OFF, AS SSD totaalscore: 6510.
- WD SN850 1TB, Game Mode ON, AS SSD totaalscore: 6626.
Ter vergelijking, op precies dezelfde Z370 moederbord:
- SanDisk Extreme Pro 1TB, AS SSD totaalscore: 4973.
- Samsung 970 EVO 1TB Backup SSD, AS SSD totaalscore: 5383.
Met name de 4K Q1 T1 handelingen is in snelheid verdubbeld van 46 mb/s naar 78 mb/s !
Een belangrijke graadmeter daar in reallife veel programmatuur uit vele kleine bestandjes zijn opgebouwd.
Op mijn inmiddels gedateerde Asus Z370 chipset uit 2016 (PCI-e versie 3.0), i7 8700K, 32GB ram, Windows 10 64 bit haal ik nipt hogere resultaten dan de AS SSD score van Legitreviews (6509) zowel in Game mode OFF als met name ON. TweakTown slaagt er echter in met 8398 veel meer hier uit te halen.
Deze SSD is kortom future proof voor toekomstige systemen en de snelheid is met name gelimiteerd door de huidige onderliggende chipsets.
Twee reviews die ik had bekeken voor ik besloot tot aankoop over te gaan:
Update 10 Dec 2020
Tweakers is eindelijk met een review uitgekomen over de drive:
reviews: WD Black SN850-ssd - Prestatiekroon met slag om de arm
En een kritische noot:
reviews: WD Black SN850-ssd - Prestatiekroon met slag om de arm
Zodra WD met een firmware voor consumenten uitkomt in WD Dashboard, meld ik de voortgang hier.
Update 14 Dec 2020
WD Dashboard heeft een nieuwe firmware: 611110WD
(huidige/oude firmware: 611100WD)
Na eerst een volledige clone te hebben gemaakt, heb ik Dashboard de SN850 1TB laten flashen.
Dat duurde ongeveer 20 seconden en bleek foutloos te gaan. Alles werkt/boot vanaf deze SSD als tevoren.
AS SSD totaalscore vier runs na deze firmwareupdate: 6321 / 5907 / 6126 / 6002.
Update 27 Mrt 2021
Er is een nieuwe firmware uitgekomen: 613000WD
"There is a risk of complete data loss when updating firmware. [...]
Have you read this warning and do you want to proceed?" [YESS] [NO]
Na update lijkt alles nog goed te werken. AS SSD totaalscore:
5938.