€ 116,39 bij Amazon.nl Marketplace

WD_Black SN850 1TB (zonder heatsink) Review

SambalSamurai
24 november 2020, laatste update op 28 juli 2021, 1.001 views Product gekocht

WD_Black SN850 1TB (zonder heatsink)

Blij met deze upgrade.
Groot aluminium koelblok gezaagd geschuurd en erop gemonteerd voor koeling.
Voelt sneller dan mijn oude SanDisk Extreme Pro 1TB SSD uit 2016 of de Samsung 970 Evo.
Wie kan ons vertellen wat de toggle GAME MODE ON/OFF precies doet in het WD SSD Dashboard programma?

Pluspunten

• PRESTATIES. Beste allround consumenten SSD van Nov 2020 volgens TweakTown.
  • KOEL. Controller en SSD zijn koeler dan concurrent PCI-e 4.0 SSDs.
  • VLAK. In tegenstelling tot andere SSDs kent deze NVMe geen hoogteverschillen. Controller en chips zitten op dezelfde hoogte waardoor thermal pad alles even goed aanraakt en warmtegeleiding ideaal werkt. Zowel mijn SanDisk als mijn Samgung 970 Evo hebben dat niet, waardoor drukkrachten van mijn passieve aluminium heatsink de flinter dunne PCB ietwat kromtrekken voordat de beste contactgeleiding tot stand komt. De WD SN850 is aan de bovenzijde volledig vlak. Als ingenieur let ik op dit soort details en kan ik de vlakheid van de bovenzijde van deze SSD erg waarderen.
  • ONDERSTEUNING. WD sofware komt regelmatige met updates en firmware updates die tot nu toe feilloos verlopen.

Minpunten

• TLC en geen MLC zoals de Samsung 970 pro van 3 jaar geleden (gelijke prijs bijna) zien we in de hele industrie tegenwoordig.
  • 600TB Lifetime writes is niet verbeterd, maar dat geldt ook voor de Samsung 980 Pro: dezelfde onverbeterde 600 TB ook daar.
  • DUURZAAM. In de zin van "ENDURING", "LASTING" of "LONGEVITY" (+1 als je dit woordje van Bladerunner kent). Daarover valt nog weinig te zeggen. Ik zal dit punt over 5 jaar en 10 jaar terug bezoeken en bijwerken.

24 Nov 2020
Blij met deze upgrade.

Groot aluminium koelblok gezaagd, opgeschuurd en erop gemonteerd als passieve koeling
(Op mijn prehistorische moederbord zat geen SSD heatsink). Alles wordt juist herkend tijdens booten.

Waar voorheen een duidelijke wachttijd betrof bij de 40 GB grote game World of Warships, start het spel nu sneller op waardoor je niet meer merkt dat je wacht op laden. Exclusief de laadtijd van koppeling met de server (het online gedeelte), laadt het het spel (het offline gedeelte) zo'n 10 seconden eerder op dan voorheen. Vroeger circa 25 seconden laadtijd, nu ca 15 seconden laadtijd.

Gaandeweg zag ik mijn SanDisk Dashboard veranderen in WD Dashboard, omdat zij SanDisk SSDs overnamen, dus ik hoefde geen nieuwe software te installeren. In het uitgebreide control panel (wat goed uitontwikkeld is netals die van Samsung Magician software) is er een interessante toggle. Namelijk Game Mode. (Default staat deze uit, maar ik heb hem aangezet.)

Wie kan ons vertellen wat deze toggle precies doet? :)

AS SSD scores op mijn prehistorische Z370 chipset:
  • WD SN850 1TB, Game Mode OFF, AS SSD totaalscore: 6510.
  • WD SN850 1TB, Game Mode ON, AS SSD totaalscore: 6626.
Ter vergelijking, op precies dezelfde Z370 moederbord:
  • SanDisk Extreme Pro 1TB, AS SSD totaalscore: 4973.
  • Samsung 970 EVO 1TB Backup SSD, AS SSD totaalscore: 5383.
Met name de 4K Q1 T1 handelingen is in snelheid verdubbeld van 46 mb/s naar 78 mb/s !
Een belangrijke graadmeter daar in reallife veel programmatuur uit vele kleine bestandjes zijn opgebouwd.

Op mijn inmiddels gedateerde Asus Z370 chipset uit 2016 (PCI-e versie 3.0), i7 8700K, 32GB ram, Windows 10 64 bit haal ik nipt hogere resultaten dan de AS SSD score van Legitreviews (6509) zowel in Game mode OFF als met name ON. TweakTown slaagt er echter in met 8398 veel meer hier uit te halen.

Deze SSD is kortom future proof voor toekomstige systemen en de snelheid is met name gelimiteerd door de huidige onderliggende chipsets.

Twee reviews die ik had bekeken voor ik besloot tot aankoop over te gaan:

Update 10 Dec 2020
Tweakers is eindelijk met een review uitgekomen over de drive:
reviews: WD Black SN850-ssd - Prestatiekroon met slag om de arm

En een kritische noot:
reviews: WD Black SN850-ssd - Prestatiekroon met slag om de arm

Zodra WD met een firmware voor consumenten uitkomt in WD Dashboard, meld ik de voortgang hier.

Update 14 Dec 2020
WD Dashboard heeft een nieuwe firmware: 611110WD
(huidige/oude firmware: 611100WD)

Na eerst een volledige clone te hebben gemaakt, heb ik Dashboard de SN850 1TB laten flashen.
Dat duurde ongeveer 20 seconden en bleek foutloos te gaan. Alles werkt/boot vanaf deze SSD als tevoren.
AS SSD totaalscore vier runs na deze firmwareupdate: 6321 / 5907 / 6126 / 6002.

Update 27 Mrt 2021
Er is een nieuwe firmware uitgekomen: 613000WD

"There is a risk of complete data loss when updating firmware. [...]
Have you read this warning and do you want to proceed?" [YESS] [NO]

Na update lijkt alles nog goed te werken. AS SSD totaalscore: 5938.
—————————————————————————————————————————————————

Heb jij ook een WD_Black SN850 1TB (zonder heatsink)?

TLC als minpunt :? Dat is gewoon een onderdeel van de specs die je gekocht hebt... Je keurt toch ook een auto met een 1.0 motor niet af op het feit dat het maar een 1.0 is en geen 2.0? Dan had je gewoon een andere SSD moeten aanschaffen. Overigens, SLC is voorbehouden aan enterprise SSD's en gewoon erg duur. Dat kan je voor deze prijs niet verwachten. MLC ook niet trouwens.
Dat is helemaal waar en ikzelf wist ervan alvorens ik het besluit man :)

Ik schreef dat punt als een waarschuwing voor wie bijvoorbeeld reeds 3 jaar geleden al een Samsung 970 PRO had en 1200 TB minimale life writes "gewend is geraakt". Die consumenten dienen zich ervan te vergewissen of ze nu 3 jaar later expliciet willen keizen voor een SSD met slechts de helft life writes endurance namelijk 600 TB.... "te wijten aan TLC".

De twee exemplaren van Tweakers zijn beschadigd en corrupt geraakt tijdens hun endurance test. :P Iets waar alle andere SSD's foutloos doorheen zijn gekomen. Mag ik aannemen dat dát echter niets met TLC techniek te maken heeft maar meer met de controller?

Ik ga straks de SN850 firmware upgraden. Keeping fingers crossed.
Tja, het zal afhankelijk van de usecase zijn. Mijn 840 Evo is nu 7 jaar oud, heeft 3327 powercycles gehad, 15359 power-on hours (639 dagen, dit lijkt me niet te kloppen daar ik in de regel tussen de 8-10 uur dag deze pc aan heb staan) en 'pas' 22TB geschreven. En hier draaien ook VMs op. Natuurlijk zijn er vast use-cases te bedenken die daadwerkelijk terrabytes per maand of misschien per week of zelfs per dag schrijven, maar ik denk dat je daar dan ook van op de hoogte bent en daar moet je je storage ook op afstemmen. Ik ben zelf een pro gebruiker, en kom bij lange na niet tot de TBW die voor mijn drive staat. Er zijn ook genoeg tests te vinden waarbij maandenlang non-stop naar drives geschreven wordt voordat ze omvallen.
Kortom: ik denk dat het allemaal wel meevalt met het daadwerkelijk halen van de TBW limieten.
Op internet vind ik dit over de game mode:
The WD BLACK SSD Dashboard gives you the ability to optimize performance by enabling the gaming mode feature. This disables the low power mode function on the SSD, which keeps your drive firing on all cylinders during intense gaming sessions.
Vandaag is er een nieuwe firmware update uitgekomen, maar als ik google op:
"SN850 613000WD firmware"
Dan vind ik twee ongerelateerde hits en niets van Western Digital zelf.
De komende dagen zal de informatie vast online komen op de officiele sites.
Heeft iemand een idee wat er precies is geupdate in deze nieuwe firmware?