Update
Nadat ik deze kast al een jaartje heb, denk ik toch dat het handig is deze review aan te passen, dit omdat ik flink geupgrade heb en je daarmee kunt zien hoe flexibel de kast is, en hoe goed de kast nou echt na flink wat tijd nog is.
Inleiding
Na een jaartje met een Sharkoon Rebel9 Economy te hebben gezeten, vond ik het tijd worden voor een nieuwe behuizing, niet vanwege het tekort aan koeling, maar omdat de kwaliteit van deze kast nou niet om over naar huis te schrijven was. De frontjes waren namelijk broos en braken half af. Al snel had ik een kort lijstje van kanshebbers, waaronder ook de CM690 II, toen kwam ik
dit nieuwsbericht tegen en was ik gelijk verkocht. Het uiterlijk moet maar net bij je smaak passen -ik vind het er wel kek uitzien- maar qua features is ie prachtig voor zijn prijs.
Inmiddels is deze kast volgens mij nergens meer te koop, van enige prijs/kwaliteitverhoudingen etc. is geen sprake meer van.
Bouwkwaliteit en Afwerking
De kast is geen lichtgewicht, dit in tegenstelling tot mijn vorige kast, welke erg licht was. Ik schat de kast meer dan 10 kilo, dit komt vooral doordat alle metalen stukken die erg stevig en best dik zijn. Het sidepanel bijvoorbeeld deukt niet in als je er hard op duwt. Verder zitten alle plastic stukken stevig vast, en geven ook een stevige indruk, inclusief de mesh bezels aan de voorkant. Ook de toolles clips komen stevig over, en klikken goed vast, echter zal de tijd uitwijzen of dat bij installatie van de volgende moederborden ook zo blijft. De mesh aan de voorkant is trouwens erg dicht, en had best grotere gaatjes mogen hebben, voor meer luchtverplaatsing, maar aan de andere kant houd het ook veel meer stof tegen in de stoffiltertjes erachter. Echter is dit ook bij de mesh aan de bovenkant, waar geen stoffilters inzitten (outtake) en dit houd zodanig veel lucht tegen dat je een a4'tje dat je eroplegt niet in beweging krijgt op de hoogste stand van de 17cm ventilator, terwijl zonder die mesh je papier kunt laten zweven. Nog een klein minpuntje is dat de fancontroller warm wordt als je de fans op de zachtste stand zet (ik denk 50%? hij laat de fans in ieder geval niet stilstaan). De fancontroller heeft 2 kanalen waar elk 3 fans op aangesloten kunnen worden. Deze zijn genummerd van A1, A2, A3, B1, enz. Verder valt het op dat ook hier een goedkoop véél te fel aan en uit lampje op zit. Dit blauwe lampje verlicht in het donker gemakkelijk een hele kamer. Het hardeschijfactiviteitslampje is daarintegen niet te fel.
Na 1 jaar gebruik zit 1 van de 4 pootjes waarop de kast steunt het begeven en deze zit dus los. Dit is verder geen probleem aangezien hij er toch op staat blijft dat wel vast zitten, maar toch dit hoort niet. Ook heb ik de 17cm fan er maar uitgehaald. Deze was lichtelijk uit balans, en nadat ik het bovenste gaas had gedicht met geluidisolerend schuim ging de temperatuur van mijn processor zelfs met 1 á 2 graden omlaag. De bovenste fan kan je bij een towerkoeler dus het beste eruithalen. Dit scheelt ook aanzienlijk in geluid als je de kast onder je bureau hebt staan. Verder is de bevestiging van 1 5.25'' meshplaatje aan een kant afgebroken, als je er op drukt gaat deze scheef zitten. Het raampje aan het linkerzijpaneel is van erg goedkoop plexiglas, echter zit er hier dus een scheur in doordat ik per ongeluk ertegenaan gekomen ben met mijn schoen denk ik, echt stevig is het allemaal niet, maarja wie mooi is moet pijn lijden, en ik zie nergens kasten met echt glas oid.
Inbouwmogelijkheden
Dit is een sterk punt, vanwege de toolles systemen voor PCI en 5.25'' apparaten, echter heb je voor normale harde schijven gewoon schroefjes nodig. Echter heb je ondanks de 9 5,25'' plaatsen waarvan er 3 bezet zijn door een harde schijfkooi maar 4 plaatsen om een harde schijf weg te werken. Een eventuele 2e cage bestaat
wel maar is voor zover ik weet nergens verkrijgbaar, dus ben je aangewezen op oplossingen van andere merken. Er zit nog een nadeel aan die diskcages, en dat is dat er maximaal een Ati HD5850 in schijnt te passen qua lengte, als je die cage verwijdert kun je natuurlijk meer kwijt. De verdere inbouwmogelijkheden zijn wel goed, er is voldoende ruimte om een niet modulaire voeding al zijn kabels achter het rechter zijpaneel kwijt te kunnen, er zijn ook genoeg gaten hiervoor gemaakt, zelfs aan de bovenkant van het moederbord zodat je de fankabeltjes van de bovenste fan(s) weg kunt werken. Het rechterzijpaneel heeft jammer genoeg 2 stukjes waar ook mesh is, zonder dat hier een fan geplaatst kan worden. Als je daar je kabeltjes wegwerkt, en het rechterpaneel staat in het zicht zie je die kabels. Dit is gewoon slordig.
Inmiddels heb ik ook een zwaardere voeding met dikkere kabels (eerst Antec Earthwatts 380watt, nu NZXT HALE90 650watt), deze heeft dikkere kabels en als je die langs het rechterzijpaneel weg wilt werken gaat dat nauwelijks. Er is +-1.5cm ruimte waardoor ik de kabels weliswaar weggewerkt heb, maar het zijpaneel een beetje bol staat. Door deze grotere voeding is er trouwens ook geen plaats meer voor een 14cm fan aan de onderkant van de kast. Ondanks dat een fan in de bodem van je kast weinig tot niks qua airflow toevoegt is het toch slordig omdat er wel mee geadverteerd werd. Verder is de hardeschijfkooi leuk en aardig maar deze laat gezellig de hele behuizing met de hardeschijven meetrillen aangezien deze niet gedempt is.
Koelings- mogelijkheden
Die zijn goed, ondanks de mesh wordt er behoorlijk wat lucht verplaatst door de standaard fans. Deze zijn op 100% niet stil te noemen maar de sweet spot zit rond de 60%, waar de luchtverplaatsing aanzienlijk is maar je ze niet hoort (ze komen niet boven mijn harde schijf uit). De grote 17cm fan hoor je niet, ook op 100% niet, zelfs met je oor ertegenaan is het enkel het suizen van de wind. Naast de 3 meegeleverde fans is er nog plaats om de 17cm fan te vervangen door 2x 14cm fans (kan evt. met radiator, maar of het handig is die tussen al dat gaas te doen?), bij de voeding kan er nog een 14cm fan toolles in (kliksysteem) met stoffilter en dan houd het zo'n beetje op. Ik heb met elastiek op hoogte van de processor toch nog een fan gemonteerd omdat dit ook nog zeker een paar graden scheelt. Voor de videokaart scheelde dit tov. die sharkoon kast zeker 10 graden (hij komt nu niet boven de 63 graden uit, tov 73 in de sharkoon) terwijl er in feite nog steeds 1 fan opstaat van die HDDcage, hier zie je dus dat een shroud (of in dit geval hdd cage) best wat verschil kan maken in het sturen van de wind.
Ik heb nu een ATI HD5770 (reference) ipv de oude situatie met HD4670. Deze past prima icm de hardeschijfkooi, en wordt ook goed gekoeld. Met aangepast fanprofiel (dat deze stil blijft en niet boven de 90 graden uitkomt) hoor je de videokaart alleen bij BF3, wat dan ook een erg zwaar spel blijft. Verder komt er echt lucht uit het gaas in het rechterzijpaneel, wat er op wijst dat de lucht van voor in de kast blijkbaar toch een beetje achter het moederbord langs de kast verlaat. Ik denk dat dit door een overdruk komt aangezien ik ook relatief weinig stof tegenkom, maar als die lucht langs de processor en/of videokaart was gegaan had het toch misschien een paar graden gescheeld. Bovendien kan het geluid nu ook aan de rechterkant van de kast ontsnappen. Groot pluspunt blijft de fancontroller, die ondanks dat deze op lage stand een beetje warm wordt, verder nog steeds prima werkt. De draaiknopjes werken nog steeds even makkelijk en zijn niet los gaan zitten. Ook zijn 2 kanalen met 6 aansluitingen echt meer dan genoeg voor alles wat je in de kast kwijtkunt qua koeling.
Modbaarheid
Ik denk niet dat er veel zal worden gemod aan deze kast omdat hij van binnen al zwart gespoten is, het raampje er al in zit en er dan weinig uitdaging overblijft. Xigmatek adverteert met dat de kast watercooling ready is, dit vanwege het afneembare gaas aan de bovenkant. Tussen het gaas eronder met de fan en de bovenkant van het gaas is echter minder dan 5cm ruimte, waardoor in mijn geval een 5cm dikke delta fan (toevallig ook 17cm net als stock fan) niet paste. Ik denk dat je daar dus ook geen watercoolingkwijtkan omdat een radiator zelf al minstens 2/3 cm is en een fan ook wel 2cm. Je kunt het alsnog proberen meer aan de binnenkant van de kast waar die standaard 17cm fan zit maar dan ben ik bang dat je in de knoei komt met de grootte van het moederbord. Enige optie die voor watercooling overblijft zijn dan de 9 5.25'' drives. Al lijkt me deze kast sowieso ongeschikt voor zulke watercooling freaks, omdat het geen fulltower is.
Ik heb er dempingsmatten in gedaan om de kast stiller te krijgen. Dit scheelt behooorlijk wat met het toppaneel, echter heb ik zo het idee dat het dwijlen met de kraan open is met al het mesh, zeker ook omdat de rechterkant ook 2 meshstukjes heeft. Plak je alles dicht zal je het ook gaan merken in temperatuur.
Prijs
Als je ziet wat voor feautures je krijgt voor een goede 70 tot 80 euro kun je alleen maar concluderen dat deze kast zijn mannetje qua prijs prima staat. Een stevige miditower, inclusief 3 fans met stoffilters op elke intake, een raampje, toolles systemen en een fancontroller. Voor 70 euro ben je dan erg goedkoop uit, als je kijkt dat bv. een
Lancool Dragon Lord PC-K62 een fancontroller mist voor 20 euro meer, en een
Coolermaster CM 690 II advanced het window en de fancontroller ook moet missen.
Als ik nu opnieuw de keuze zou hebben met dit budget, en deze was nog leverbaar had ik hier nog steeds voor gekozen. Dit omdat deze veel minder lelijk is dan alle thermaltake en of coolermaster 'gaming' kasten met alle lampjes, lelijke uitstulpsels en toeters en bellen. Ook zitten hier standaard goede fans bij, en een mooie fancontroller wat bij elkaar toch 30 euro extra is. Als je met high-end hardware gaat bouwen zou ik sowieso naar een hogere prijscategorie kijken, zeker omdat iets als een hd5870 of dergelijk qua lengte enige consessies mbt. airflow met zich meebrengt.
De conclusie is dat je als je opzoek bent naar een kast waar je even mee vooruitkunt met leuke ventilatie, veel features en een niet al te grote portemonnee je bij Xigmatek aan het juiste adres bent. Wil je extreem overclocken, watercooling gaan gebruiken of exotische dingen in je pc kwijt raad ik je aan verder te zoeken.