In de conclusie van mijn
Sega Mega Drive Mini review maakte ik de grap: 'Nu wachten op die opkomende Turbografx 16 mini'. Deze grap is bijna waarheid geworden. Alhoewel ik niet de Turbografx 16 mini bezit, heb ik wel de PC Engine Coregrafx Mini (Wat een naam

) kunnen bemachtigen. Dit is de Europese versie van de Turbografx 16 mini en er is ook een Japanse variant welke simpelweg PC Engine heet.
Dit is één van de vele mini consoles die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Ikzelf bezit de NES Mini, SNES Mini, Mega Drive Mini en nu dus ook de PC Engine Coregrafx Mini. Deze mini consoles gebruik ik binnen deze review als vergelijkingsmateriaal om een score te kunnen bepalen.
Veel mensen kopen deze mini consoles voor de nostalgie. Ik niet, want ik was nog niet geboren toen de originele consoles hun heyday hadden. Echter, is de PC Engine Coregrafx Mini een vreemde eend in de bijt. Zover ik weet is de Pc Engine of Turbografx 16 nooit uitgekomen in Nederland (Dit kan ik fout hebben, maar ik kon er niks over vinden). De console is wel uitgekomen in andere Europese landen zoals Engeland en Frankrijk, maar in erg kleine aantallen. Het enige land waar de PC Engine veel succes had, was Japan. In Amerika is de console ook geflopt

De kans dat Nederlanders de PC Engine Coregrafx Mini willen kopen vanwege nostalgie is dus nihil. Dat betekend echter niet dat de games voor de console slecht waren. Veel gamers vinden bijvoorbeeld de game 'Castlevania: Rondo of Blood', een game exclusief voor de PC Engine, een juweeltje die iedereen gespeeld moet hebben. Dat is de voornamelijke reden waarom ik deze mini console heb gekocht, om games te spelen van een platform waar ik nog nooit van heb gehoord. De vraag is of deze console een goede indruk kan wekken van de originele console. Laten we eens gaan kijken ...
Zoals ik al heb gemeld in de inleiding, heeft de PC Engine verschillende namen in verschilende markten. Hieronder zie je een opsomming van welke markt welke console heeft en hoe ze er uit zien.
PC Engine Coregrafx Mini | PC Engine Mini | Turbografx 16 Mini |
Engeland | Japan | Noord-Amerika |
Frankrijk | | |
Duitsland | | |
Spanje | | |
Italië | | |
Geen van de drie consoles wordt in Nederland verkocht. De Turbografx 16 Mini en de PC Engine Mini zijn vrijwel onbereikbaar voor de Nederlander. De PC Engine Coregrafx Mini
kon ik alleen vinden op Amazon UK. Dit is niet verrassend gezien het feit dat de PC Engine Coregrafx Mini Amazon Exclusief is.
De standaardprijs van £99,99 (Omgerekend ongeveer €110,-) exclusief verzendkosten vind ik te duur voor een mini console. De competitie (SNES-mini, etc) kostte mij rond de €69,99. Daarom heb ik gewacht totdat de PC Engine Coregrafx Mini in de aanbieding ging. Toen kostte de mini console mij €80,- inclusief verzendkosten.
Nog even de opmerking dat er op Amazon UK niet betaald kan worden met iDeal. Een creditcard is noodzakelijk! Ikzelf heb een gratis virtuele Mastercard en bankrekening geopend op Bunq

Helaas moet ik concluderen dat de beschikbaarheid en prijs van de PC Engine Coregrafx Mini slecht zijn in Nederland.
De voorkant van de doos komt overeen met de originele doos. Het laat de console in al zijn glorie zien.
Op de achterkant van de doos staan alle gametitels weergegeven met cover art.
Wanneer de doos wordt geopend komen bijna alle onderdelen tevoorschijn. Niet schrikken als je de HDMI kabel niet ziet liggen, deze zit verstopt in een compartiment onder de console zelf.
Het is fijn dat er een HDMI en USB kabel worden meegeleverd, maar het is jammer dat er een tweede controller mist. De Sega Mega Drive Mini en de SNES Mini hebben wel standaard een tweede controller, terwijl de PC Engine Coregrafx Mini duurder is.
Als je geld teveel heb kun je ook nog een
Turbotap kopen. Dit is een USB hub waaraan je vijf extra controllers kunt hangen. Er zijn een klein aantal games op de console die dit ondersteunen. De Turbotap kost €30,- en is niet verkrijgbaar in Nederland. Ik heb deze niet gekocht omdat ik €30,- te duur vindt voor een verheerlijkte USB hub.
Als je extra controllers nodig hebt kun je de
draadloze controller van 8Bitdo kopen. Deze kosten €25,- en kunnen ook gebruikt worden op de Nintendo Switch.
De controller in de doos komt WEL met turboswitches. Dit is fijn, zeker als je bedenkt dat de Japanse PC Engine Mini zonder turboswitches komt. Meer informatie over de turboswitches komt in het volgende hoofdstuk.
Er kan geconcludeerd worden dat de inhoud van de doos oké is, al had er wel een extra controller in mogen zitten.
De PC Engine Coregrafx Mini is gemaakt van één soort plastic met een donkerblauwe kleur. De letters zijn een lichtere kleur blauw. Het geheel heeft een vergelijkbaar gewicht als de NES, SNES en Sega Mega Drive Mini.
Een leuk detail is de aan en uit switch op de voorkant. Wanneer de switch aan wordt gezet, wordt er een stuk plastic in de kaartslot geschoven. Dit werd op de originele console gebruikt om de HU-Card (De kaartjes waar de games op stonden) in zijn plaats te houden.
Aan de voorkant zitten twee USB 2.0 poorten voor de controllers of de Turbotap.
Op de achterkant zit een klepje. Ook een leuk detail dat ze hebben nagemaakt, maar helaas zit het klepje niet vast aan de console zelf. De SNES Mini heeft hier een beter systeem voor, want ik ben bang dat ik deze klep kwijt ga raken.
Achter de klep zit een Micro USB 2.0 poort voor de voeding. Je hoeft niet persé een USB 2.0 Adapter te gebruiken, ikzelf gebruik de USB 2.0 Hub in mijn monitor. Daarnaast zit een HDMI poort welke een 720P 60Hz signaal weergeeft.
De grootte van de console is in lijn met de andere mini consoles.
De controller is comfortabel omdat de linker en rechter zijkant gebold zijn. De d-pad van de controller voelt erg prettig aan en een stuk minder duf dan de controllers van de andere mini consoles die ik bezit. Hetzelfde geldt voor de twee actieknoppen aan de rechterkant van de controller.
De controller bevat ook twee turboswitches. Deze switches bepalen of de actieknoppen herhaald moeten worden als ze ingedrukt blijven. Dit is bijvoorbeeld handig in de game Darius, een schietspel in de ruimte. Wanneer de turboswitches op stand één staan, schiet je schip één kogel totdat je opnieuw drukt. Bij stand twee schiet je automatisch en bij stand drie schiet je ook automatisch, maar sneller.
Wat opvalt is dat de kabel van de controller erg lang is vergeleken met de andere mini consoles. De lengte is ongeveer drie meter, bijna vier keer zo lang als de controllerkabel van de NES mini. Lekker vanaf de bank een spelletje spelen is dus mogelijk.
De controllers maken gebruik van een standaard USB 2.0 aansluiting. Ik heb gekeken of je de controller ook aan een Windows PC kunt aansluiten. Dit lukte, want Windows herkende de controller als een 'PCEngine PAD'. Ook de turboswitches functioneren.
Ik heb geprobeerd een Sega Mega Drive Mini controller aan te sluiten op de console. Helaas herkent de console deze controller niet. De Sega Mega Drive Mini herkende ook de PC Engine Coregrafx Mini controller niet.
Over het algemeen ben ik tevreden met de bouwkwaliteit van de console en de bovengemiddelde kwaliteit van de controller.
Volgens Konami komt de PC Engine Coregrafx Mini met 57 games. In de tabel hieronder
en op de website staat meer informatie over alle games.
# | Titel | Console | Genre | Taal | Jaar |
54 | Neutopia II | TurboGrafx-16 | Role-playing game | Engels | 1992 |
55 | Soldier Blade | TurboGrafx-16 | Shoot-'em-up | Engels | 1992 |
56 | Lords of Thunder | TurboGrafx-16 | Shoot-'em-up | Engels | 1993 |
57 | Bomberman '93 | TurboGrafx-16 | Action | Engels | 1993 |
Dat is een flinke waslijst, maar ik ben het niet eens met Konami's claim dat het 57 speelbare games zijn. Alle games waar twee asterisken (**) bij zijn geplaatst, staan twee keer in de gamelijst. De reden waarom ze twee keer in de gamelijst staan is omdat er dan een Engelse en een Japanse versie van is.
Er zitten ook spellen tussen die niet speelbaar zijn omdat ze Japanse tekst bevatten. Een beetje Japanse tekst in het hoofdmenu is niet erg, maar wanneer de taalbarrière de game belemmert zie ik het als een onspeelbaar spel. Deze games zijn aangegeven met één asterisk (*).
Ten eerste vind ik het slordig dat er geen vertaalde versies zijn toegevoegd voor de westerse markt. Het spelen van spellen waar Japans doorheen zit, ook al is het spel zelf prima speelbaar, voelt toch wat lui en goedkoop aan van Konami. Ten tweede zitten er spellen tussen die simpelweg niet speelbaar zijn vanwege de taalbarrière, maar waar ook geen vertaalde versie van is. Hieronder staat een lijst met deze spellen.
# | Titel |
2 | Jaseiken Necromancer |
6 | Appare! Gateball |
22 | Super Momotaro Dentetsu II |
26 | Snatcher |
Als we gaan berekenen hoeveel spellen er overblijven zonder duplicatie of taalbarrières dan kom ik uit op de volgende berekening:
Aantal spellen volgens Konami | 57 |
Dubbele spellen | 5 |
Niet dubbele onleesbare spellen | 4 |
Aantal speelbare spellen | 48 |
Eerlijk is eerlijk, 48 spellen is ook veel. Qua genres is het aanbod redelijk gevarieerd. Ja, er zijn een hoop shoot-'em-ups, maar daar ben ik niet over verbaasd. De PC Engine staat bekend om zijn grootse aanbod van goede shoot-'em-ups dus met dit aanbod representeert de mini console het origineel accuraat. Gelukkig zitten er ook role-playing games, platformers, beat-'em-ups en andere genre's tussen. Ik had alleen gehoopt op meer puzzelspellen, maar helaas.
Na een klein onderzoekje online blijkt dat deze spellen een goede representatie vormen voor de originele PC Engine Coregrafx. Toch wordt er over twee spellen gesproken die echt blijken te missen. Ten eerste mist Devils Crush, een opvolger van het pinbalspel Alien Crush. Ten tweede mist Legendary Axe, een platformer. Legendary Axe vind ik zelf ook een misser, omdat ik dat spel heb uitgespeeld en omdat het een belangrijk launch spel was voor de console.
Over de emulatiekwaliteit valt weinig te zeggen. Er is geen inputlag, maar wel een kleine hint van audiolag. Dit weet ik echter niet zeker, omdat ik geen echte PC Engine Coregrafx heb om het te vergelijken. Het is echter geen dealbreaker.
Er kan geconcludeerd worden dat het spelaanbod, ondanks enkele Japanse varianten en missers, vrij genereus en gevarieerd is.
De PC Engine Coregrafx Mini biedt een hoofdscherm met speloverzicht. Dit overzicht laat de spelhoezen, het aantal mogelijke spelers en het aantal in gebruik genomen savestates zien. Dit overzicht is sorteerbaar op naam, jaar en spelformaat (HU-Card, CD-ROM, etc).
Het speloverzicht is opgefleurd met lopende PC Engine's. Daarnaast laat het speloverzicht een animatie zien van het desbetreffende spelformaat dat je probeert te laden. Dus wanneer je een CD-ROM spel start, laat het speloverzicht een CD-ROM speler zien die opstart. Dit zijn kleine details, maar het geeft het speloverzicht wel sfeer.
Rechtsonder zit een knop waarmee je tussen de Turbografx-16 en PC Engine spellen kunt wisselen. Het uiterlijk van het speloverzicht veranderd mee naar het uiterlijk van de console.
Er is een instellingenmenu beschikbaar. Hierin staat een optie om te kiezen tussen de volgende talen:
- Japans
- Engels
- Frans
- Duits
- Spaans
- Italiaans
Er zijn verschillende scherminstellingen beschikbaar. Hieronder staan de mogelijke opties:
- 4:3 3x geschaald
- 4:3 volledig scherm
- Origineel 3x geschaald
- 16:9
- PC Engine GT Mode
Voor elke scherminstelling is ook een CRT Filter beschikbaar.
Er is ook de optie om een wallpaper te kiezen. Deze fungeert ook als screensaver voor als de mini console niet wordt gebruikt.
Wanneer je in een spel de toetsen Select en Run tegelijkertijd indrukt, kom je in een extra menu terecht. Hierin kan je het spel opslaan, laden en stoppen. Er is helaas geen tijdsindicatie (Hoe lang je het spel heb gespeeld) of terugspoelfunctionaliteit, onderdelen die de SNES Mini wel heeft.
Konami heeft in de software enkele easter eggs verstopt. Wanneer je bij de correcte spellen toetsencombinaties indrukt, kan je alternatieve spellen of spelvarianten ontdekken. Hier is een lijst met alle, tot nu toe gevonden, easter eggs:
Gradius Arcade Port | Hold Select + Run bij Gradius |
Fantasy Zone Arcade Port | Hold Select + Run bij Fantasy Zone |
Soldier Blade Speciale Gamemodus | Hold Select + Run bij Soldier Blade |
Force Gear Speciale Gamemodus | Select 2x Hold + Run bij Salamander |
TwinBee Speciale Gamemodus | Select 3x Hold + Run bij Salamander |
Er kan geconcludeerd worden dat de software, ondanks het gemis van een rewind functie, speels is vormgegeven en leuke extra's heeft.
Als je een van de weinige bent die veel nostalgische waarde heeft voor de PC Engine Coregrafx dan is de mini console een leuke console. Heb je geen nostalgie voor de console maar wil je nieuwe retro spellen uitproberen of ben je een shoot-'em-up fan, dan is dit ook een prima console. Het spelaanbod is groot en representeert het originele systeem juist. Daarnaast is het menu leuk vormgegeven en zijn er leuke extra's ingebakken. Ook de mini console zelf ziet er leuk uit en de controller speelt nog prettig ook.
Toch raad ik af om gelijk naar Amazon te gaan en de mini console te kopen. Dat er enkele onspeelbare Japanse spellen op zitten en er save states zonder tijdsindicaties en terugspoel functie zijn, kan ik voor lief nemen. De standaardprijs is echter te hoog, zeker als je nog één extra controller van €25,- apart moet kopen. Tel daarbij op dat je de mini console moet importeren uit Engeland. Mijn conclusie is dan ook dat dit een prima product is met een te hoge standaard prijs. Koop de PC Engine Coregrafx Mini in de aanbieding, Black Friday zit er al aan te komen

Als je nog vragen heb, stel ze dan gerust!
6.5 / 10